Archive for January, 2019

Pentru ca se poate

Officials of the Naval Sea Systems Command announced a $10.8 million order late last week to the Textron Systems Corp. Unmanned Systems segment in Hunt Valley, Md., for engineering and technical services for the Unmanned Influence Sweep System (UISS) unmanned patrol boat.

The UISS uses the Textron Common Unmanned Surface Vessel (CUSV) will travel aboard the LCS and will deploy as necessary to detect, pinpoint, and trigger explosive sea mines hidden under the surface to damage or destroy surface warships or commercial shipping.

The system consists of the CUSV unmanned power boat that tows an acoustic and magnetic minesweep system that emits acoustic and magnetic signals that provide a false signature that triggers mines. The surface vessel while operating will be far enough away so that it will not be damaged by a detonating mine, Navy officials say.

Sursa: militaryaerospace.com

 

The US Navy, will cooperate with aerospace and defense company, in order to add anti-surface weapons to an unmanned surface vehicle, which, until now, has been used as a passive platform for mine countermeasures.

Namely, Textron and Naval Sea Systems Command will conduct a study agreement to weaponize the Common Unmanned Surface Vehicle (CUSV) for a surface warfare role.

NAVSEA will be responsible for the construction of a surface warfare payloads onto the Common Unmanned Surface Vehicle (CUSV), which will include various missiles, designators, sensors, and remote weapon stations.

Sursa: safety4sea.com

“Our first project is what we are calling a Surface and Expeditionary Warfare Mission Module which will consist of our engagement technology paired with our Battle Management System (BMS) controlling a Longbow Hellfire Missile,” said Chris Nerney, NSWCDD technical program manager for Unmanned Systems. “The idea is a mission package that could slide into the CUSV modular mission bay and provide a direct and indirect fire capability.”

The Navy and Textron Systems plan to prove the developmental concept that combines direct and indirect fire capability with a gunfire demonstration later this year, followed by a live missile shoot in 2019.

“We are creating a modular surface and expeditionary warfare payload with a gun and a missile weapon system to be evaluated for integration onto the common unmanned surface vehicle,” said Kevin Green, NSWCDD technical lead for Ship-to-Shore Precision Engagement Integration and Prototype. “This payload could enable warfighters to counter fast attack craft and fast inshore attack craft and it could provide ship-to-shore fire support for expeditionary and special operations forces. It also gives us a baseline development effort to operate and perform further research and development.”

Meanwhile, Nerney, Green and their Textron Systems collaborators are envisioning how new payloads in the CUSV mission bay could benefit warfighters in various missions from maritime interdiction and special operations to surface warfare encounters that include engaging fast attack craft and fast inshore attack craft as well as other threats.

Sursa: navsea.navy.mil

Cand trebuie sa lupti asimetric dar un RHIB cu AG-7 nu e de ajuns.

In sfarsit

Romania participa si la ceva folositor.

Asa cum se stie deja Olanda si Belgia au semnat in 2018 un MoU pentru achizitia in comun a unor fregate si vanatoare de mine. Intelegerea nu reprezinta insa inceputul ci continuarea unui proces ce a fost demarat in 2016 printr-o LoI intre cei doi parteneri, urmata de niste pasi practici care au constat, pe partea MCM de care sint responsabili belgienii, in demonstratii facute de potentialii funizori in 2016 si 2017. Informatii despre testele din 2016 (dupa cum pare) si poze de la fericitul eveniment pot fi gasite aici si aici.

Despre testele din 2017 am amintit tangential cand a fost vorba de Elbit Seagull, unul dintre participanti. Nu a fost singurul.

Cu cuvintele lor, obiectivul testelor a fost:

The trials main objective, taking place just off the Belgian Coast in typical North Sea underwater conditions and environmental complexities, was to assess the maturity levels of future unmanned or autonomous MCM systems. Industry partners demonstrated their unmanned MCM systems and an important focus area was the autonomous behaviour of unmanned surface drones and unmanned underwater vehicles at sufficient Stand-Off Ranges (SOR) from a launching and control platform.

Sursa: underwater-defence-security.com

In afara de israelieni, participantii identificati pana acum au fost:

Northrop Grumman, care a furnizat senzorul AQS-24B si Atlas Elektronik care a furnizat nava fara echipaj ARCIMS.

Continuare…

Fiul Skatului

Okhotnik-B al lui Sukhoi in toata splendoarea sa:

Sukhoi Okhotnik - Sursa: wearethemighty.com

Sukhoi Okhotnik – Sursa: wearethemighty.com

 

Tehnologia este mai veche si se bazeaza pe proiectul anterior al fostilor rivali de la MiG, Skat. Cei doi constructori rusi au pupat Piata Independentei si au decis sa colaboreze pentru constructia Okhotnik-B pe baza experientei castigate de MiG cu Skat, al carui proiect a fost oprit. Tinand cont de starea financiara proasta a MiG, probabil ca nu a fost chiar o colaborare benevola dar asa e cand nu vinzi MiG-ul 29/35. Asa ca Sukhoi a facut rost de un demonstrator pe baza caruia a construit Okhotnik.

Interesant e ca MiG a anuntat in Septembrie anul trecut ca reia lucrul la Skat, asa ca e posibil ca in curand sa avem doua UCAV-uri cu semnatura redusa zburand peste Marea Neagra.

MiG Skat - Sursa: Wikipedia.org

MiG Skat – Sursa: Wikipedia.org

 

Lasand la o parte discutiile savante despre RCS de pe internetzuri, n-ar strica o discutie mai serioasa despre ceva investitii in zona EW. Poate chiar si VERA ar merita acum o privire mai atenta.

Cand Romania nu a cumparat Colt M1910

Modelul 1910 calibru 9.8mm propus Romaniei - icollector.com

Modelul 1910 calibru 9.8mm propus Romaniei – icollector.com

La momentul trecerii in secolul 20 armamentul individual se gasea intr-o perioada de schimbari accelerate, impulsionate pe de o parte de aparitia in 1884 a pulberii fara fum si, in ultimii ani ai secolului 19, de primele pistoale automate viabile. Revolverele inca dominau piata fiind sistemul cunoscut de peste 50 de ani insa pistoalele automate incepusera sa fie considerate destul de mature pentru a fi acceptate la teste.

Ca utilizare, revolverele erau prin excelenta arma cavaleriei si a ofiterilor, fiind distribuite si artileristilor si mai apoi servantilor mitralierelor. In timpul Primului Razboi Mondial s-a descoperit o noua utilitate pentru revolvere si mai ales pistoalele semiautomate, foarte potrivite pentru luptele din transee.

Romania a inceput secolul 20 avand in dotare revolverul Model 1896, adica revolverul francez Model 1892 Saint-Etienne calibrul 8mm insa autoritatile s-au arata interesate de noua tehnologie a pistoalelor automate si in 1911 a existat o serie de teste la care au participat Steyr, Luger, Mauser, Dreyse si Colt.

Aparitia lui Colt in competitie era oarecum surprinzatoare. Firma americana folosea patentele lui John Moses Browning, care insa avea si o intelegere cu belgienii de la Fabrique Nationale pentru unele din proiectele sale. Colt si FN au ajuns la un acord de evitare a concurentei, piata europeana fiind rezervata FN si deci inaccesibila Colt. Totusi, acordul nu acoperea toate tarile europene – si atunci ca si acum o serie de state balcanice si Romania nu au fost considerate in “pachetul european” – aparand deci o oportunitate pentru Colt de a concura FN chiar in Europa. In sensul ei mai larg, se pare.

Evident, cand zici pistoale Colt la 1911, te gandesti ca americanii au propus romanilor legendarul Model 1911 in calibrul .45ACP. Foarte interesant, americanii au venit cu o varianta proiectata special pentru competitia romaneasca desi tot pe baza mecanicii 1911.

Continuare…

Norvegienii sint multumiti cu HK416

Parca pentru a face in ciuda cautatorilor de noduri in gheata care gasisera cusur si la HK416 in dotarea Norvegiei, nordicii pluseaza cu inca un contract.

Daca in 2007 norvegienii au cumparat 8.200 de bucati pentru aproximativ USD16.7mil, in Ianuarie a fost incheiat un nou contract in valoare de USD22mil pentru inca 11.000 de bucati, dintre care 7.000 se vor duce la Garda Nationala.

Mai trebuie remarcat ca Norvegia a introdus in dotare si varianta HK417 si in plus a decis inlocuirea HK MP5 cu MP7 care a batut in teste FN P90 (iar 6.500 de bucati e un contract enorm, aproape neverosimil, luand in considerare ca armata norvegiana are un efectiv de vreo 9.000 de oameni cu tot cu civili) adica sint multumiti cu toate produsele HK.

Pretul HK416 pare uimitor de stabil desi au trecut 12 ani intre cele doua contracte: USD2k de caciula. Adica germanii tin la pret.

Nu-i rau pentru o adaptare a sistemului AR-15, cu toate compromisurile ce decurg din modificarea unui model existent fata de un model complet nou.

Unicornul?

So you wanna…

..buy some amphibious troop carriers.

Ce faci cand vrei sa cumperi un transportor cu un nivel de protectie similar unui MRAP dar care sa fie amfibiu si sa aiba mobilitatea tancurilor?
Incerci sa proiectezi Agilis.

Ce faci cand Agilis se impotmoleste tocmai din lipsa fondurilor pentru proiectare?
Cauti o alternativa care sa necesite mai putini bani pentru dezvoltare, de preferinta deloc.

De remarcat ca alternativa exista si se numeste ACV 1.1. Pentru ca s-au gandit si altii la asta inaintea noastra.

Amphibious Combat Vehicle 1.1 este prima faza din programul USMC de inlocuire a AAV-urilor si reutilizeaza tehnologiile demonstrate in programul MPC (Marine Personnel Carrier), initial abandonat si apoi readus la viata sub forma ACV 1.1.
Concret, vehiculele care au concurat pentru castigarea contractului ACV 1.1 trebuiau sa aiba o protectie similara MRAP-urilor, inclusiv podeaua in “V”, sa transporte 10-13 militari, sa aiba performante amfibii similare AAV – minus capacitatea de a “sari” singure din navele de desant LPD – si odata ajunse pe tarm, sa poata tina pasul cu tancurile M1.

Castigatorul ACV 1.1 a fost in final BAE Systems/Iveco SuperAV, modelul de baza italian fiind se pare propus si Romaniei. N-a fost sa fie SuperAV insa unul dintre ceilalti concurenti ACV 1.1 are deja ceva legaturi cu Romania: General Dynamics a participat la MCP si a concurat apoi la ACV 1.1 cu un LAV III/Stryker puternic modificat. Printre altele, blindatul a trebuit invatat sa inoate si a primit podeaua tipica MRAP-urilor, de unde si silueta foarte inalta.

Continuare…

Altfel de corvete

Pentru ca am cumparat corvete de ne-am spetit si complicatiile juridice promit sa ne faca sa cumparam in continuare corvete pana ne plictisim, insa submarinele rusesti isi vad in continuare de treaba in timpul asta, poate n-ar fi rau se ne gandim la optiuni.

Intr-un univers paralel in care Marina chiar ar fi Arma mai deschisa la adoptarea de idei noi, de viitor, cum ii place sa se descrie uneori, o varianta ca cea de jos ar fi examinata cu atentie la ora asta.

Un anunt legat de o intelegere de colaborare intre Leonardo si Elbit tine in lumina reflectoarelor – pentru cine are ochi sa vada – un concept UGV care promite sa fie o solutie pentru cazurile cand nu exista nave ASW si MCM traditionale sau cand e necesar suplimentarea lor. Leonardo s-a angajat sa funizeze catre Elbit torpilele ASW A244/S Mod.3, pentru a fi instalate la bordul navei fara echipaj uman Seagull, capacitatea acestuia de a lansa torpile usoare fiind deja demonstrata in 2016.

Cam ce vrea sa fie Seagull, UGV-ul ASW si MCM:

 

In configuratia ASW, Seagull ar dispune de un sonar cu adancime variabila si doua torpile A244/S, similare Sting Ray aflate la bordul fregatelor T22 si Puma Naval. Seagull nu ar avea sonarul cela smecher, tractat, al viitoarelor corvete tocmai suspendate insa ar fi echivalentul unui elicopter ASW adevarat, fata de Puma Naval, cu avantajul unei autonomii de 4 zile.

Continuare…

Comunicat Damen

DAMEN_Suspendare-licitatie_Final

Valoare adaugata mare

Un alt fel de Rolls-Royce.

Un filmulet relexant de weekend:

 

Delta 100-150 de ani? Mai mult, mai putin?