In sfarsit

Romania participa si la ceva folositor.

Asa cum se stie deja Olanda si Belgia au semnat in 2018 un MoU pentru achizitia in comun a unor fregate si vanatoare de mine. Intelegerea nu reprezinta insa inceputul ci continuarea unui proces ce a fost demarat in 2016 printr-o LoI intre cei doi parteneri, urmata de niste pasi practici care au constat, pe partea MCM de care sint responsabili belgienii, in demonstratii facute de potentialii funizori in 2016 si 2017. Informatii despre testele din 2016 (dupa cum pare) si poze de la fericitul eveniment pot fi gasite aici si aici.

Despre testele din 2017 am amintit tangential cand a fost vorba de Elbit Seagull, unul dintre participanti. Nu a fost singurul.

Cu cuvintele lor, obiectivul testelor a fost:

The trials main objective, taking place just off the Belgian Coast in typical North Sea underwater conditions and environmental complexities, was to assess the maturity levels of future unmanned or autonomous MCM systems. Industry partners demonstrated their unmanned MCM systems and an important focus area was the autonomous behaviour of unmanned surface drones and unmanned underwater vehicles at sufficient Stand-Off Ranges (SOR) from a launching and control platform.

Sursa: underwater-defence-security.com

In afara de israelieni, participantii identificati pana acum au fost:

Northrop Grumman, care a furnizat senzorul AQS-24B si Atlas Elektronik care a furnizat nava fara echipaj ARCIMS.

O colaborare intre francezii de la ECA Group si Naval Group. Subsidiara belgiana ECA Robotics Belgium si Naval Group au creat un consortiu numit Belgium Naval & Robotics.

 

Nu e clar daca au participat doar in 2016 sau si in 2017, colaborarea intre Thales, care a furnizat sonarul T-SAS, si ASV, care a furnizat nava Halcyon. Solutia lor mai cuprinde si sistemul de neutralizare a minelor de provenienta Saab, Multi-Shot Mine Neutralization System si AUV-ul A27 de la aceiasi ECA Group.  Sistemul Thales/ASV ar fi cel ales de francezi si britanici pentru MCM-urile lor.

 

Altii care s-au pozitionat pentru contract ar fi belgienii de la OIP Sensor Systems in colaborare cu Hydroid ai lui Kongsberg Maritime. S-ar oferi acelasi (?) USV Seagull ca si in cazul Elbit si AUV-ul REMUS.

 

Chiar si Saab a plecat pe drumul Belgiei pentru a gasi parteneri bine pozitionati in tara care va lua decizia.

Pe lista s-au mai inscris belgienii de la Imtech in colaborare cu Damen, vanand pozitia de principal contractor.

In final, pe 2 Octombrie 2018 au fost primite propuneri din partea a trei competitori: Imtech+Damen, Naval Group (probabil cu ECA?) si Sea Naval Solutions (STX France, SOCARENAM si EDR). Surprinde lipsa Elbit, Northrop si Thales.

Belgienii si olandezii si-au facut planurile foarte bine si au avut de gand de la inceput sa foloseasca toate resursele la dispozitia lor, inclusiv cele obtinute prin intermediul UE, pentru a se asigura de succesul proiectului. E interesant de notat ca cele doua state au participat inca din 2014 la programul EDA MMCM-NG, care s-a derulat pana in 2017. Iar din 2017, nici o surpriza, Belgia conduce noul program PESCO MAS MCM, aprobat in Martie 2018.

181121-MAS-MCM-R-and-I-intro-PESCO-project-n-IX

 

Si da, Romania a ajuns cumva sa faca parte din PESCO MAS MCM, unul din programele care chiar au sanse sa se finalizeze cu ceva concret, mai degraba datorita interesului foarte precis al belgienilor si olandezilor de a folosi resursele puse la dispozitie la comun de partneri (inclusiv Romania) pentru a-si sprijini propriul program MCM aflat in derulare in paralel.

Daca cele doua state initiatoare par sa stie exact ce vor de la program, cum ramane cu Romania, se va folosi ceva din experienta asta pentru programul – deocamdata la nivel de intentie – de achizitie a vanatoarelor de mine sau cel putin la modernizarea dragoarelor de mine?

#retorica

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.