Archive for February, 2019

Extrem de mare si foarte grozav

Sau cum arata submarinul diesel-electric ieftin.

US Navy a acordat Boeing un contract in valoare de USD43mil pentru construirea a 4 XLUUV-uri Orca. Unde XLUUV inseamna Extra Large Unmanned Undersea Vehicles.

Orca se va baza pe proiectul Boeing Echo Voyager, va fi capabila sa navigheze autonom 6.500 de mile nautice si sa atinga o viteza maxima de 8-9 noduri. Are o lungime de 15m si cantareste aproximativ 50 de tone.

 

Mai importanta e cala interna care va fi configurata in functie de misiune, cu o lungime de 10m si o capacitate maxima de 8 tone.

Orca va fi capabila sa execute misiuni de supraveghere, lupta electronica, antinava (cu torpilele grele Mk 48), antisubmarin (cu torpilele usoare Mk 46), MCM si lansare a minelor.

Practic cam tot ce trebuie sa faca un submarin diesel-electric modern dar fara echipaj. Si la un pret de aproximativ USD10mil. Aviz amatorilor.

Continuare…

Sintem inca gugustiuci dar ne tratam

A research team from NATO Strategic Communications Center of Excellence conducted an experiment in support of a military exercise in an Allied country. We embedded a research team within a red-team cell to evaluate how much data we could collect about exercise participants, to test different open-source intelligence techniques, and to determine if we would be able to induce certain behaviors such as leaving their positions, not fulfilling duties, etc. using a range of influence activities based on the acquired data.

Overall, we identified a significant amount of people taking part in the exercise and managed to identify all members of certain units, pinpoint the exact locations of several battalions, gain knowledge of troop movements to and from exercises, and discover the dates of the active phases of the exercise. The level of personal information we found was very detailed and enabled us to instill undesirable behavior during the exercise.

Sursa: stratcomcoe.org

Intreg raportul:

nato_report_-_hacking_humans_the_current_digital_arena_and_its_risks_to_serving_military_personnel

 

In acelasi timp, rusii se gandesc sa interzica folosirea smartphone-urilor de catre militari si au intocmit chiar o lista de 11 modele aprobate, adica fara camera photo sau GPS. Luand in calcul rezultatele raportului de mai sus, nu pare o idee chiar asa de proasta.

Nasul lui S-300

Kolchuga-M - Sursa: liveuamap.com

Kolchuga-M – Sursa: liveuamap.com

S-a intors roata: dupa ce atata timp rusii au avut mana libera la a nascoci performante nemaivazute ale sistemelor lor in lupta (de cele mai multe ori simulata) cu sistemele vestice, a venit vremea ca ucrainienii sa le aplice aceeasi tactica propagandistica.

Pe scurt, ucrainienii sustin ca distrugerea sistemelor Pantsir-S din Siria de catre israelieni s-ar datora sistemului de lupta electronica Kolchuga-M, de fabricatie ucrainiana.

Exista ceva dovezi cum ca Israelul ar fi cumparat intr-adevar cel putin un asemenea sistem in Martie 2018 asa ca “teoretic” ar fi putut fi folosit asa cum pretind ucrainienii.

 

E mai probabil ca israelienii sa-l fi cumparat pentru a studia nivelul tehnologic atins de tarile CSI, si prin extensie de Rusia, si nu petru a-l folosi operational. Experienta israeliena cu sistemele EW poate fi descrisa doar ca “vasta”, propriile sisteme ESM fiind foarte avansate asa ca e greu de crezut ca au avut nevoie de ajutorul ucrainienilor.

Totusi, cum rusii nu pot dovedi contrariul, ucrainienii sint liberi sa sustina ca sistemul lor este distrugatorul de Pantsir, Tor si, mai ales, S-300.

Nici israelienii nu scot vreo vorba, lasand pe fiecare sa inteleaga ce vrea, asa ca ucrainienii reusesc sa mai arunce o umbra asupra sistemelor AA rusesti, care pana acum nu au rupt gura targului. SI totusi, daca e adevarat?

Parca si Romania trebuia sa-si modernizeze sistemul cela ESM, israelianul, vechi si de demult. Un Kolchuga-M si-ar scoate banii doar din promo&publicitate.

SIRETul a prins aripi

Lockheed Martin a vazut cum e sa n-ai lucrul tau cand a trebuit sa propuna emiratilor din Emirate un sistem care sa inlocuiasca HAWK.
Cel pe care Romania il tot modernizeaza de vreun secol, asa pare ca a trecut timpul.

LM nu are in catalog vreo racheta cu raza scurta/medie asa ca s-a inhaitat cu Diehl si Saab pentru a propune un sistem compus din IRIS-T SLM ale germanilor si radarele Giraffe 4A ale suedezilor, plus propriul sistem C2, SkyKeeper.
Si pentru ca n-au gasit alta rima, i-au zis Falcon. Adica sint subtili. #marketing

Ramane de vazut daca Raytheon va lasa sa-i scape afacerea asta si nu se vor baga in fata cu NASAMS pe care sa-l boteze Eagle.

Modernizarea HAWK XXI, SHORAD/VSHORAD, ceva pentru Romania?

Fiecare soldat, un mitralior?

M4A1 vs M4 - Sursa: soldiersystems.net

M4A1 vs M4 – Sursa: soldiersystems.net

Cine a citit anuntul legat de achizitia M4/M4A1 de un grup de state printre care si Romania, ar putea fi curios sa afle care ar fi diferenta intre M4 si M4A1.

M4A1 isi are originea intr-un set de cerinte speciale ale SOCOM, umbrela SOF-ilor americani, care urmareau in principal imbunatatirea comportamentului M4 la foc automat.

Principalele modificari facute asupra M4 pentru a le transforma in M4A1 au fost schimbarea tevii standard cu una cu un profil mai gros intr-o zona descoperita ca susceptibila de a ceda in cazul seriilor lungi precum si inlocuirea sistemului de declansare a focului, care a pierdut modul rafala in 3 focuri si l-a primit pe cel de foc automat. Modificarea sistemului de dare a focului a rezultat, indirect, si in imbunatatirea cursei tragaciului.

Pe scurt, M4A1 inseamna transformarea carabinei M4 intr-o pusca mitraliera scurta.

Ca de fiecare data, unde se duce SOCOM vine si US Army. Ideea M4A1 a prins asa de bine incat US Army s-a decis sa inlocuiasca toate M4 din dotare cu M4A1, ca prima etapa din programul M4 PIP (Product Improvement Program). Inlocuirea se va face treptat, atat prin achizitia de M4A1 noi cat si prin conversia unor M4 existente. In plus, s-au comandat 350.000 de noi inchizatoare. Scopul final este standardizarea M4A1 ca noua arma regulamentara a US Army.

A doua etapa a M4 PIP avea in vedere inlocuirea port-inchizatorului si a ulucului cu unele imbunatatite. Testele efectuate in 2011 pentru gasirea unor noi port-inchizatoare nu au identificat nici o solutie mai buna decat cea existanta, din cele 11 intrate in concurs. De atunci a trecut ceva timp si ar fi interesant de revenit asupra subiectului cu alta ocazie.

Miscarea US Army spre M4A1 e cu atat mai interesanta cu cat este facuta in paralel cu cresterea cantitatii de pusti mitraliere M27 comandate de USMC, produsul HK urmand sa fie mult mai larg adoptat de infanteristii marini decat a fost planul la inceput. O mare parte a infanteristilor americani din cele doua ramuri va fi dotata deci cu arme capabile sa joace rolul de pusti mitraliera.

#focul_la_ei

Toate panzele sus

MCM si ASW in era energiei verzi, solare si eoliene. L3 le-a trimis britanicilor pentru incercari nava fara echipaj C-Enduro, un catamaran propulsat diesel, solar si eolian.

Nava are o autonomie maxima de 30 de zile si poate fi dotata cu o gama larga de senzori, dintre care cei mai interesanti pentru aplicatiile militare ar fi sonarul cu scanare laterala si sonarul ASW tractat/cu adancime variabila.

Competitie pentru Cugir, episodul 2

O reactie tarzie care scapa din vedere problema principala.

BauBau-ul care i-a scos din amortire pe oamenii muncii:

 

Conform Ziarului Unirea, Sindicatul „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir a trimis o scrisoare Guvernului Romaniei in care protesteaza fata de planul de infiintare a unei firme mixte intre UM Plopeni si Beretta.

“În timp ce Societatea Fabrica de Arme Cugir S.A. se străduiește pentru a omologa o armă de asalt calibrul NATO, fără sprijin de la acționarul majoritar – statul român, Guvernul României a considerat că este mai simplu să achiziționeze un produs din afara țării, în loc să sprijine fabricarea acestei arme, de aceeași performanță, în România.

O decizie care ne nemulțumește și față de care ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest în perioada următoare”

Sursa: ziarulunirea.ro

Adica Guvernul Romaniei trebuie sa ceara permisiunea sindicalistilor de la Cugir daca vrea sa infiinteze vreo firma mixta cu o companie straina. Dictatura proletariatului sau lupta pentru teritoriu?

Continuare…

Problemele lumii bune

MH-60R Seahawk - Sursa: Wikimedia.org

MH-60R Seahawk – Sursa: Wikimedia.org

Sa cumperi atat de multe elicoptere incat sa nu stii ce sa mai faci cu ele si sa te plangi de costurile cu stocarea lor. Nu e vorba de Arabia Saudita ci de US of A, mai precis USN.

Si da, iar e LCS-ul de vina. Pentru ca a avut performante atat de bune incat comanda de 55 de nave a fost redusa la 32, intregul program LCS ar fi trebuit redus proportional, pentru toate elementele. Pare logic insa regula bunului simt nu s-a aplicat si in cazul componentei aeriene, adica elicopterelor MH-60R si MH-60S care au continuat sa fie cumparate intr-o cantitate mai mare decat cea necesara.

Motivul se pare ca a fost o proasta comunicare intre cei ce comandau navele si cei ce comandau elicopterele (?!?!), problema reducerii numarului de elicoptere fiind pusa abia dupa ce fusese semnat un contract ce prevedea o cantitate minima de MH-60 (hmmmm…ok). Ca la marele fix, anularea contractului ar fi costat mai mult decat cumpararea cantitatii minime de elicoptere prevazuta prin contract si ca atare USN are mai multe elicoptere decat ar trebui. Cuplat cu faptul ca oricum programul LCS este in intarziere, fiind receptionate doar 11 nave din 32, inseamna ca sint elicoptere in plus, unele ce isi asteapta LCS-urile iar altele care asteapta… altceva.

In numere, la momentul de fata USN ar avea nevoie de 473 de elicoptere (MH-60R + MH-60S) insa are in depozite 531 de bucati. Conform studiului inspectorilor DoD, cele 57 de elicoptere in plus (desi matematica metrica indica o diferenta de 58 de unitati, probabil ca cea imperiala e diferita), pentru care s-au platit USD1.4bil, acumuleaza praf in depozite, pentru frumoasa suma de USD2mil anual.

Situatia se va redresa un pic prin introducerea navelor care sint in intarziere astfel inca se spera ca pana in 2023 sa se marite toate MH-60S si sa ramana orfane decat 34 de MH-60R.

Ce se poate remarca de aici:
1. Gramada de elicoptere necesare USN. Cu toate cele necesare antrenamentului, logisticii si cele tinute in rezerva, e totusi un numar enorm.
2. MH-60 costa serios, cele USD24mil per aparat fiind de fapt media intre modelele S si R. Defalcat, un R a costat DoD USD29mil iar un S USD17mil.
3. Doreii sint distribuiti uniform pe glob
4. Exista MH-60R de vanzare, la mana a doua dar care au stat doar in showroom

India cumpara SigSauer SIG716G2

 SIG716G2 Patrol - Sursa: sigsauer.com

SIG716G2 Patrol – Sursa: sigsauer.com

De data asta pare un anunt serios, indienii chiar vor semna un contract pentru achizitia de arme de asalt.

Un numar de 72.400 de SigSauer SIG716G2 (7.62x51mm) vor fi cumparate de la americani pentru o suma de USD72mil.

SIG716, un fel de HK417 mai timid, a iesit castigator pe criteriul pretului cel mai scazut, pumnul de 990 de dolari ceruti de americani fiind mai mic decat pretentiile competitorilor, Caracal cu CAR817 pentru USD1.200 si IWI cu ACE1 pentru USD1.600(!?!?). Clar, israelienii nu o stiu pe aia cu iepurasul la farmacie.

Nu se stie exact ce model de SIG716G2 au cumparat indienii, informatiile fiind contradictorii: ba SIG716G2 Patrol, ba SIG716G2 DMR.

Continuare…

Se lucreaza

ARCA a efectuat primul test al unui motor racheta. Glumesc, bineinteles, e vorba de primul test al SpaceX Raptor in configuratia finala, gata de zbor:

 

Cum ar zice ARCA: Lasati-ne sa ne pregatim de Champions League.