Archive for February 9th, 2019

Competitie pentru Cugir, episodul 2

O reactie tarzie care scapa din vedere problema principala.

BauBau-ul care i-a scos din amortire pe oamenii muncii:

 

Conform Ziarului Unirea, Sindicatul „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir a trimis o scrisoare Guvernului Romaniei in care protesteaza fata de planul de infiintare a unei firme mixte intre UM Plopeni si Beretta.

“În timp ce Societatea Fabrica de Arme Cugir S.A. se străduiește pentru a omologa o armă de asalt calibrul NATO, fără sprijin de la acționarul majoritar – statul român, Guvernul României a considerat că este mai simplu să achiziționeze un produs din afara țării, în loc să sprijine fabricarea acestei arme, de aceeași performanță, în România.

O decizie care ne nemulțumește și față de care ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest în perioada următoare”

Sursa: ziarulunirea.ro

Adica Guvernul Romaniei trebuie sa ceara permisiunea sindicalistilor de la Cugir daca vrea sa infiinteze vreo firma mixta cu o companie straina. Dictatura proletariatului sau lupta pentru teritoriu?

Continuare…

Problemele lumii bune

MH-60R Seahawk - Sursa: Wikimedia.org

MH-60R Seahawk – Sursa: Wikimedia.org

Sa cumperi atat de multe elicoptere incat sa nu stii ce sa mai faci cu ele si sa te plangi de costurile cu stocarea lor. Nu e vorba de Arabia Saudita ci de US of A, mai precis USN.

Si da, iar e LCS-ul de vina. Pentru ca a avut performante atat de bune incat comanda de 55 de nave a fost redusa la 32, intregul program LCS ar fi trebuit redus proportional, pentru toate elementele. Pare logic insa regula bunului simt nu s-a aplicat si in cazul componentei aeriene, adica elicopterelor MH-60R si MH-60S care au continuat sa fie cumparate intr-o cantitate mai mare decat cea necesara.

Motivul se pare ca a fost o proasta comunicare intre cei ce comandau navele si cei ce comandau elicopterele (?!?!), problema reducerii numarului de elicoptere fiind pusa abia dupa ce fusese semnat un contract ce prevedea o cantitate minima de MH-60 (hmmmm…ok). Ca la marele fix, anularea contractului ar fi costat mai mult decat cumpararea cantitatii minime de elicoptere prevazuta prin contract si ca atare USN are mai multe elicoptere decat ar trebui. Cuplat cu faptul ca oricum programul LCS este in intarziere, fiind receptionate doar 11 nave din 32, inseamna ca sint elicoptere in plus, unele ce isi asteapta LCS-urile iar altele care asteapta… altceva.

In numere, la momentul de fata USN ar avea nevoie de 473 de elicoptere (MH-60R + MH-60S) insa are in depozite 531 de bucati. Conform studiului inspectorilor DoD, cele 57 de elicoptere in plus (desi matematica metrica indica o diferenta de 58 de unitati, probabil ca cea imperiala e diferita), pentru care s-au platit USD1.4bil, acumuleaza praf in depozite, pentru frumoasa suma de USD2mil anual.

Situatia se va redresa un pic prin introducerea navelor care sint in intarziere astfel inca se spera ca pana in 2023 sa se marite toate MH-60S si sa ramana orfane decat 34 de MH-60R.

Ce se poate remarca de aici:
1. Gramada de elicoptere necesare USN. Cu toate cele necesare antrenamentului, logisticii si cele tinute in rezerva, e totusi un numar enorm.
2. MH-60 costa serios, cele USD24mil per aparat fiind de fapt media intre modelele S si R. Defalcat, un R a costat DoD USD29mil iar un S USD17mil.
3. Doreii sint distribuiti uniform pe glob
4. Exista MH-60R de vanzare, la mana a doua dar care au stat doar in showroom