Problemele lumii bune

MH-60R Seahawk - Sursa: Wikimedia.org

MH-60R Seahawk – Sursa: Wikimedia.org

Sa cumperi atat de multe elicoptere incat sa nu stii ce sa mai faci cu ele si sa te plangi de costurile cu stocarea lor. Nu e vorba de Arabia Saudita ci de US of A, mai precis USN.

Si da, iar e LCS-ul de vina. Pentru ca a avut performante atat de bune incat comanda de 55 de nave a fost redusa la 32, intregul program LCS ar fi trebuit redus proportional, pentru toate elementele. Pare logic insa regula bunului simt nu s-a aplicat si in cazul componentei aeriene, adica elicopterelor MH-60R si MH-60S care au continuat sa fie cumparate intr-o cantitate mai mare decat cea necesara.

Motivul se pare ca a fost o proasta comunicare intre cei ce comandau navele si cei ce comandau elicopterele (?!?!), problema reducerii numarului de elicoptere fiind pusa abia dupa ce fusese semnat un contract ce prevedea o cantitate minima de MH-60 (hmmmm…ok). Ca la marele fix, anularea contractului ar fi costat mai mult decat cumpararea cantitatii minime de elicoptere prevazuta prin contract si ca atare USN are mai multe elicoptere decat ar trebui. Cuplat cu faptul ca oricum programul LCS este in intarziere, fiind receptionate doar 11 nave din 32, inseamna ca sint elicoptere in plus, unele ce isi asteapta LCS-urile iar altele care asteapta… altceva.

In numere, la momentul de fata USN ar avea nevoie de 473 de elicoptere (MH-60R + MH-60S) insa are in depozite 531 de bucati. Conform studiului inspectorilor DoD, cele 57 de elicoptere in plus (desi matematica metrica indica o diferenta de 58 de unitati, probabil ca cea imperiala e diferita), pentru care s-au platit USD1.4bil, acumuleaza praf in depozite, pentru frumoasa suma de USD2mil anual.

Situatia se va redresa un pic prin introducerea navelor care sint in intarziere astfel inca se spera ca pana in 2023 sa se marite toate MH-60S si sa ramana orfane decat 34 de MH-60R.

Ce se poate remarca de aici:
1. Gramada de elicoptere necesare USN. Cu toate cele necesare antrenamentului, logisticii si cele tinute in rezerva, e totusi un numar enorm.
2. MH-60 costa serios, cele USD24mil per aparat fiind de fapt media intre modelele S si R. Defalcat, un R a costat DoD USD29mil iar un S USD17mil.
3. Doreii sint distribuiti uniform pe glob
4. Exista MH-60R de vanzare, la mana a doua dar care au stat doar in showroom

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Problemele lumii bune”

  1. Just VAS says:

    La stirea asta m-am uitat si eu acum 2 zile. Si am remarcat doar oportunitatea pct 4.
    Pct 2 e nebulos, cred ca reprezinta pretul la poarta fabricii, pt un operator care are deja integrat in exploatare, tipul de acesta de aparat (fara piese de schimb, armament, training-ul personalului si altele asemenea).
    https://thedefensepost.com/2018/04/20/us-approves-sale-mexico-mh-60r-seahawk-helicopters/
    Nu mai postez si achizitia Arabiei Saudite, pt ca aia au alt regim de preturi.
    SUA merge in general cu un proiect, pe toate palierele odata, asa ca Doreii imi par aia care “au decuplat vagoane de la tren din mers”. Cand s-a facut proiectul, nu stiau care e scopul si necesarul de nave? Doar nu e un proiect nascut in razboiul rece, ramas fara obiectul muncii, si care a trebuit reajustat.
    E drept ca tunul Mk 110 57 mm si RIM-116 Rolling Airframe Missiles par insuficiente acum, odata ca proliferarea dronelor si accesul unora, care pana acum aveau doar AK47 si AG7, la rachete tot mai sofisticate. Viziunea lui Jonathan W. Greenert, de a le disloca prin zona Africii si eventual stramtoarea Malacca, s-a estompat cu totul.
    Insa si FFG(X) are nevoie de Seahawk, asa ca nu ii plang pe americani ca nu au ce face cu elicopterele, “altceva decat sa ni le vanda eventual noua, la un pret bun” (nu ca nu mi-as dori asta).

  2. Ilie says:

    Pai ce mai asteptam? Invitatie speciala?
    Cel putin doua bucati ne trebuiau ieri – pentru fregate. Daca se da drumul la corvete inca 4 bucati.

    • Proto says:

      6 MH-60 o data, 6 MH-60 de doua ori, 6 MH-60 de trei ori, adjudecat catre Ilie !!!
      Aveti la dvs cei $900 milioane sau ni-i platiti in rate ?! 🙂

      • Ilie says:

        O fi de vina matematica in sistem imperial – la calculele mele in sistem metric nu mi-a iesit aproape miliardul….

        • Proto says:

          Conform DSCA, preturile MH-60R/S sa tot fie de pe la $113 la $166 mil/bucata.
          Bine, acolo includ si motoare, cate doua ca numa’ cu unu’ cica merge mai trist, si electronica, scaune, comenzi, etc.

          • admin says:

            Preturile date in postare sint luate chiar din studiul respectiv. Diferenta fata de DSCA poate sa fie de la suportul tehnic, antrenament, piese de schimb, etc…

  3. Marius Z. says:

    Dacă e de showroom, atunci ar trebui și discount (15-20%), că așa se face in saloanele auto civilizate.

  4. gsg9 says:

    si la brexshiters au incercat sa renuntze la al doilea portavion si dupa ce au citit contractul au lasat’o balta: anularea ai costa mai mult decat finalizarea navei

    nimic nou aici, contractele pt elicoptere au fost mai bine scrise iar la nave si’au rezervat probabil prin contract optziunile sa mai reduca din numere

    ca au mai multe decat au nevoie nu’i o problema, mai cade cate unul, se mai strica, basca razboiul cu China cand or sa aiba nevoie de ele 😀

    nu ma visatzi discounturi ca nu va da nimeni

    bascaca guvernul de analfabetzi functzionali de abia a insailat un buget

    bascaca n’a fost niciodata in plan sa cumpere MH60 si stau cu torpile rosii de plastic pe souper pulele navale

    bascaca toate achizitziile sunt blocate si e aburita si comanda pe la MStM