Lockheed Martin a vazut cum e sa n-ai lucrul tau cand a trebuit sa propuna emiratilor din Emirate un sistem care sa inlocuiasca HAWK.
Cel pe care Romania il tot modernizeaza de vreun secol, asa pare ca a trecut timpul.
LM nu are in catalog vreo racheta cu raza scurta/medie asa ca s-a inhaitat cu Diehl si Saab pentru a propune un sistem compus din IRIS-T SLM ale germanilor si radarele Giraffe 4A ale suedezilor, plus propriul sistem C2, SkyKeeper.
Si pentru ca n-au gasit alta rima, i-au zis Falcon. Adica sint subtili. #marketing
Ramane de vazut daca Raytheon va lasa sa-i scape afacerea asta si nu se vor baga in fata cu NASAMS pe care sa-l boteze Eagle.
Modernizarea HAWK XXI, SHORAD/VSHORAD, ceva pentru Romania?
Sper sa nu le dea prin tartacuta sa cumpere Iris-SL. CAMM rulez… sau NASAMS
SLM. Ala de 40km.
Siret-ul era cu IRIS-T SL, nu SLM, daca imi amintesc eu bine. Ala scurtu’ e ghidat radar (ciudat de ce nu au ales IR, ca la IRIS-T aer-aer), alalalt lungu’ e tot radar.
Mie imi pare mai echilibrat sa ai un ghidaj mix IR/radar la SHORAD… sau cu radio (Sosna/Pantsir; Crotale e cu ghidaj pe unda radar), cu toate ca ala e mai sensibil la bruiaj, dar iti permite racheta mai “proasta” si mai ieftina, poate si mai usoara, ca electronica de ghidaj e mai restransa.
IRIS-T SLM, la 40km raza de actiune, numa’ SHORAD nu mai e, concurand Hawk, chiar daca, probabil, nu si pe altitudine. De unde l-as veadea in mixul NASAMS pentru modernizarea/inlocuirea HAWK, un sistem considerat MRAD. Doar ca tot in pachetul ala e si AMRAAM-ER, tot la +40km 🙂
Iris-T SL ar fi numa’ bun de inlocuit CA-95, dar parca as fi preferat versiunea IR. Ar merge poate instalata in 4 bucati si pe Ghepard, doar ca e probabil cam greu la aproape 90 kg fara container si suport. Ghepard ar avea si radarul care sa-l ghideze, teoretic vorbind.
IRIS-T SLS (cu racheta IRIS-T are-aer) a.k.a. SIRET si SLM (cu racheta IRIS-T SL) au ghidaj IR, nu radar.
Si eu tot acolo bat. La Iris-T SLS (adica portarea Iris-T pe camioane). Nu vad ce avantaje ai cu o racheta necontainerizata in clima “temperat-continentala” romaneasca. Apoi, daca mai ai si un radar langa racheta asta IR atunci ai pierdut avantajul rachetei. Ori te bazezi pe EO la descoperire, ori pui o racheta ghidata radar la radarul ala.
Radar vei avea oricum, senzorii EO de la sol nu au aceeasi calitate pentru descoperirea tintelor de la distanta mare. Nu stiu de nici un sistem AA care sa se bazeze doar pe EO si Romania va cumpara ce e pe piata.
Avantajul IR pe racheta e rezistenta crescuta la contramasuri.
Si eu stiam ca SLS (aka SIRET pentru noi) e IR, dar am auzit ca SLM e radar, de unde si raza extinsa, nu doar datorita boosterului.
In alte parti am citit ca ambele sunt radar ghidate, de unde si conul diferit, mai ascutit, fata de cea aer-aer.
apoi poate confuzia au generat-o si expresii de genul asta:
https://www.airforce-technology.com/projects/iris-t-sl-surface-to-air-guided-missile/
“A Radio Frequency (RF) data link is incorporated to transmit virtual target data from an external radar to the missile during the flight. A high-precision passive infrared seeker is incorporated to provide missile guidance, increased countermeasure resistance and high target accuracy”
Pentru integrarea cu MEADS se vorbea de o versiune ghidata radar:
https://en.wikipedia.org/wiki/File:BGT_IRIS-T_SL-2.jpg
LFK NG trebuia sa fie un derivat mai usor, ghidat IR.
Conul mai ascutit a.k.a cofa balistica e acolo sa scada rezistenta la inaintare pentru a stoarce mai multa raza de actiune din motorul ala mai mare, cofa va fi largata la apropierea de tinta si va lasa un “cap tesit” specific senzorilor IR. Deocamdata nu exista nici o IRIS-T ghidata radar.
“However, while the IRIS-T SLS retains the basic missile body and infrared seeker of the original IRIS-T missile, the IRIS-T SL / SLM features a radar seeker and a heavily modified missile body.”
http://defenseupdates.blogspot.com/2013/03/first-iris-t-sls-air-defense-system.html
aici pe SA-8 si sunt SLS care sunt IR:
https://www.tapatalk.com/groups/worldarmedforcesforum/interesting-sa-8-upgrade-proposal-t230753.html
si aici pe BV410:
http://www.thefifthcolumn.xyz/Forum/viewthread.php?tid=5
https://www.janes.com/images/assets/274/70274/p1635859.jpg
Aici 2 conuri diferite, unul langa altul:
https://defence.pk/pdf/threads/egypt-is-bying-a-medium-range-air-defense-system-from-germany.578192/
https://defence.pk/pdf/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.thaiarmedforce.com%2Fimages%2Fstories%2Fgallery%2Fd%26s2013%2Firistslmsls.jpg&hash=0a01826157797171a30bc8812acd7f6b
tot ascutit – poate e ejectabil pe partea finala a traiectoriei:
https://www.armyrecognition.com/images/stories/europe/germany/missile_vehicle_system/iris-t_sl/pictures/IRIS-T_SL_surface_to-air_guided_missile_Diehl_Germany_German_defense_industry_001.jpg
http://www.deagel.com/library1/medium/2010/m02010061500019.jpg
http://www.deagel.com/library1/medium/2009/m02009062200010.jpg
De la o sursa ceva mai autorizata: “IRIS-T SL (Surface Launched) is an Air Defense Missile utilizing IRIS-T seeker technology, but has a much bigger rocket motor to achieve better altitude coverage and range than standard Air-to-Air missiles” Sursa: Nammo
Cat despre integrarea cu MEADS: “Diehl test fired the IRIS-T SL for the first time on October 9, 2009, at Overberg. Further firings were conducted there in December 2012.
It is being developed for Germany as a stop-gap to the Medium Extended Air Defence System (Meads) being produced by Lockheed Martin and MBDA and is a ground-launched version of the infrared homing IRIS-T in service with the South African Air Force. It has a sharp nose cone to reduce drag that is separated prior to approaching a target.” Sursa.
Da pa Hotnews:
http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2018-05-21-22461877-0-sistemul-rachete-iris-sls.jpg
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22462319-foto-competi-2-1-miliarde-euro-pentru-sistemele-rare-aerian-raz-scurt-foarte-scurt-care-sunt-marile-companii-interesate-rachete-pun-taie-pentru-romnia.htm
Raman pe ideea ca e bun un mix IR/Radar…
Spyder, NASAMS sau MICA. Mai conteaza si pretul.
Idea mea era ca rachetele SHORAD sa fie folosite precum CA-95, cu descoperire vizuala, prin EO de calitate. Informatiile pregatitoare vin de obicei de la radarele EW (varianta romaneasca ar fi FPS/TPS-uri + date de la SPY-1 de care sunt prin zona). Daca vrem sa inlocuim si OSA in acelasi program, dar sa pastram capacitatea de detectie radar, atunci poate un mix (IR+radar) ar fi mai bun. Sau CAMM – dupa cum o lauda producatorul, nu are nevoie de radar, putand folosi orice informatii existente.
Ne gandim totusi ca Patriot si HAWK sunt sisteme semi-mobile, si au radare de descoperire proprii. Nu vad un avantaj a pune un sistem SHORAD cu radar langa un batalion in zilele noastre cand majoritatea se bazeaza pe detectia comunicatiilor/radarelor pentru localizarea fortelor inamice.
Ar fi doua probleme aici:
1. Radarele de tip FPS/TPS + Gap Filler ar putea avea probleme sa detecteze tintele care evolueaza foarte jos, cum sint elicopterele, depinzand de relief. Un radar colocat cu SHORAD nu va avea problema asta.
2. Tocmai ca primul lucru care se va intampla in caz de conflict va fi bruierea comunicatiilor deci sistemele SHORAD care se bazeaza pe informatii primite “din retea”, vor ramane oarbe. Mai ales ca ele vor fi plasate cel mai aproape de linia de contact cu sistemele EW inamice. Plus ca s-ar putea ca radarele fixe sa fie atacate primele iar cele mobile vor trebui sa-si opreasca transmisia periodic. Poti avea radare de tip LPI pentru SHORAD, se potrivesc perfect pentru ca oricum astea au o emisie de putere maxima redusa.
Te poti uita la bateriile MICA, au propriile radare: “Organisation of a typical VL MICA unit is based on a vehicle-mounted shelter-protected Tactical Operations Centre (TOC) also known as the Platoon Command Post (PCP). This is capable of carrying out all Command, Control and Coordination functions, including real-time engagement, mission planning, system monitoring and connection with the higher level of command.
The TOC remotely controls a tri-dimensional radar mounted on a separate vehicle and three to six vertical launcher units also mounted on vehicles.” Sursa: MBDA
pt. Ilie
Nu stiu daca faci referire la Gepard SPAAG (VSHORAD) sau altceva (SHORAD)… A fost discutie si pe Tehnomil despre SPAAG Gepard sau alte solutii fara radar. Depinde cum il folosesti, cu ce ce alte sisteme interopereaza. Tragerea VSHORAD cu munitie inteligenta/ airburst, CRAM, cam are nevoie de radar pentru precizia ghidarii.
Fara descoperire anticipata radar la SHORAD-uri care bat intre 15-40km, cam esti mancat. Dar da, la SHORAD poti sa ai un singur radar care deserveste mai multe lansatoare.
Doar senzor optic pentru a viza tinte care zboara jos, inseamna sa le descoperi prea tarziu pentru a putea reactiona coordonat. Senzorul optic e mai mult pentru incadrarea finala de pe vehiculul lansator, daca acesta foloseste rachete cu bataie sub 15km, dar care are deja de la alte radare/retea informatii despre tinta.
Daca ai doar cateva radare pe care se bazeaza toata reteaua ta, si le pierzi sau e bruiata comunicarea cu ele… e cam nasol. Deci “e bine sa ai radarul tau”.
@admin
1 – ai dreptate. Pe de alta parte ma gandesc la solutia pe care o au americanii la Deveselu. SPY vede sus si departe, deci rachetele de croaziera trec ca prin unt. Cum se apara in cazul unor astfel de tinte? Sa fie Patriotul deajuns?
2 – Ar fi frumos cu radarele alea LPI, dar am o impresie ca nu va fi chiar asa. Din motive de pret. Apropo – Atar-urile alea la ce se vor folosi dupa venirea Patrioatelor?
3 – concluzionez ca CA-95 are valoare combativa 0.01
@Marius Z.
vorbeam de SHORAD
Si nu cred ca lanseaza un om sanatos o racheta la distanta ei maxima de interceptie (~40 km in cazul multor portari de rachete AA pe un sistem SAM) ca sansele sa intercepteze un avion relativ manevrabil scad spre 0.
Cu bruierea radarelor e complicata treaba. Intradevar, banuiesc de asemenea ca oricive va incerca asta in primul rand. Dar de aia avem 3 radare diferite. Iar ca batalioanele sa se aventureze in afara arie de acoperire a unui Patriot/HAWK sau fara sprijin aerian de asemenea mi se pare o alegere ciudata. Pt ca pana la urma ne bazam la apararea teritoriului, nu mergem in ofensiva – nu?
1 – Mai un Patriot, mai un HAWK, mai un SHORAD din ala noul…
2 – Ar fi interesant sa reformeze bateriile de tip olandez cand vine Patriotul dar mai degraba or sa vrea sa le tina descentralizat, sa acopere mai mult spatiu. Asa ca ATAR-urile s-ar putea sa stea cu HAWK pana le retragem/inlocuim cu Falcon/NASAMS/Spyder/etc. Exista avantaje certe in descentralizare.
3 – Da. CA-94 si 2x30mm la fel iar 2x35mm genunchiul broastei (la FT, mai bine le dau aviatorilor sa inlocuiasca S-60). Cele mai folositoare raman SA-8 (putine si vechi), SA-6 (si mai vechi) si Gepard (la fel de vechi). Vorbesc doar de FT.
Sunt prea prosti pt NASAMS, chit ca s’ar integra cu Hawk si Patriot
Niste HUMRAAM ar fi simple
https://www.tu.no/artikler/her-proveskyter-forsvaret-det-nye-mobile-luftvernet/231723
Chit ca AMRAAM dupa niste ore de zbor trebuie retrase si le trimitzi frumos la HUMRAAM
Dar nu cumparam AMRAAM prea curand nici pt alea 10 F16 zburatacitoare, dar sa mai si zburam cu ele atarnate de piloni 🙂
#Armata_Pacii
O fi testat sau proaspat incropit sistemul?
“Modernizarea HAWK XXI, SHORAD/VSHORAD, ceva pentru Romania?”
@ admin, parerea mea umila este ca o sa luam Mica + Mistral. HAWK va merge cel mult legat de Patriot si, din momentul in care se termina rezerva de rachete, se poate sa fie retras.
Dupa mine, au francezii suficient … “lobby” … ca sa castige.
O rugaminte, daca se poate: cand trecem pe Graffiti Vol. 4?
Moare celufonul de fiecare data cand face scroll sa ajunga la un comentariu mai de la fund.
Cand autoritatea decidenta isi pune pe pagina la capitolul SHORAD/VSHORAD poze cu Mica + Mistral, si eu zic ca jocurile au fost facute inainte ca zarurile sa fie aruncate. Parca trebuia sa cumparam securitate de la furnizorul principal, de la outlet, nu de la boutique.
Cat despre Volumul 4, se poate, cum sa nu.
pe Arges in jos pe un mal frumos…
mai bine sa le luam direct de la rusi adica de la partenerul geopolitic EU 🙂
si celufonul cred ca e timpul sa’l lase sa moara, ca am un mid’range de acu doi ani cu android 7 si n’am probleme cu graffitiul
Domnul general Danila e nemultumit ca Patriotul vine si la FT, ca deh, ce cauta trupetii aia in ecuatie, sa se dea doar la aparatorii spatiului aerian, neinfricatii tocitori de gargara din Otopeni. Si asta in conditiile in care alt general s-a opus cumpararii de Patriot pentru ca voia mai multe F16 (argument corect, dar nu e joc cu suma nula, asta nu intelege). Si au marait si cu transportoarele, aviatia da senzatia, mai frate.
Sa se deie cate un Patriot la fiecare, sa ajunga la toti. Ramane de vazut ce o sa faca cu ele: SMFT o sa-si traga cate un Patriot la fiecare divizie (neaosa si/sau multiculturala) iar SMFA o sa distribuie 1 la Bucuresti, 1 la Constanta, 1 la Deveselu si 1 la scoala de fete ca oricum nu mai conteaza finca trebuie mai mult de unul singur in fiecare locatie, ca atata poate duce radarul.
F-16 vs Patriot – sa le fie rusine ca n-au 10mil sa dea pe cate o pereche de aripi si se agata de Patriot.
Totusi, chiar trebuie ceva AA mediu decent mai ‘eftin decat Patriotul. Si la Aviasan si la talpasi.
Si un Iar-99 😀
Fiecare categorie de arme are fanteziile ei, marinarii visau la LPD-uri intr-o vreme (cand era sef alt personaj care facuse marinaria pe tarm). Si asta cu toate ca au avut meciul lor cu aviatorii, ca n-a fost usor sa isi traga 3 elicoptere.
Tara mica, cateva mese
Ref la ceva AA decent-eftin, SMFA batuse palma cu niste ani in urma pt VL Mica, a fost si acolo o discutie, e mai bine ca nu s-a finalizat achizitia
La FT prefer Stinger-Nasams, la FA sa-si ia ce vor ei ca ii da inteligenta afara din baze
Da, la faza cu MICA ar fi iesit scandal mare. Nici acum nu-mi dau seama cum a fost ingropata asa de bine tentativa, de nici usturoi n-au mancat. Sint acum albi si imaculati.
Dpdv al performantelor, pt MRAD ar trebui ceva cu bataie cel putin dubla si avem deja produse existente, aproximativ ‘eftine si relativ bune. Doar ca nu am vazut nici un program pt MRAD-ul de FT, ca Aviasanul o sa-sa modernizeze cumva HAWK-ul.