Archive for March, 2019

Cand n-ai alternative

MANSUP - Sursa: Victor Barreira via Jane's

MANSUP – Sursa: Victor Barreira via Jane’s

Plictisiti sa tot astepte racheta navala derivata din cea sol-sol AV/TM-300, brazilienii au pus sublerul pe Exocet MM-40.

Initial Brazilia a facut revitalizarea MM40 din dotare, producand inclusiv noi motoare racheta cu combustibil solid, AV-RE 40 – asa-i cand ai fabrica ta de combustibil solid.

Acum au facut un pas mai departe si au proiectat o racheta “noua”, MANSUP (Míssil Antinavio Nacional de Superfície), bazata pe experienta si mai ales componentele folosite la revitalizarea rachetelor franceze, rezultatul semanand evident izbitor cu primele blocuri ale Exocet MM40, adica o raza maxima de 70km si o incarcatura de lupta de 154kg.

In cealalta jumatate de America de Sud, argentinienii se tot pregatesc de Liga Campionilor sa joace repriza a doua cu britanicii. Evolueaza totusi cu un submarin mai putin, din cauza accidentarilor. Argentinienii sint si un pic mai in urma brazilienilor, deocamdata doar revitalizand si modernizand MM38/MM40 Exocet-urile lor, cele pe care le mai au. Probabil ca lotul scade si nu mai au rezerve.

Continuare…

Luftwaffe testeaza radare pasive

TwInvis - Sursa: hensoldt.net

TwInvis – Sursa: hensoldt.net

For the week-long test — company officials declined to give a precise date — Hensoldt will set up three passive radar receivers in the Munich area and one roughly 70 miles west, near the city of Ulm. The four sensors will allow air traffic tracking in a radius reaching north to Frankfurt in central Germany, but also include parts of Austria and Italy in the south and west, and parts of the Czech Republic in the northeast, according to the company.

“The sensors will see both the small Cessna at 500 feet, as well as the commercial airliner at 45,000 feet, or any Eurofighter in between,” Hensoldt passive radar chief Frank Bernhardt said in an interview.
Sursa: c4isrnet.com

TwInvis - Sursa: hensoldt.net

TwInvis – Sursa: hensoldt.net

Il vrei la Steaua?

Cocosul malai viseaza

"Clubul" - Sursa: Wikipedia.org

“Clubul” – Sursa: Wikipedia.org

Din ciclul: Cine se scoala de dimineata, cade singur in ea.

Daca am fi britanici am zice ca UE/Bruxellesul/Franta vor sa ne CONFISTE rachetele si sa ne IMPUNA rachetele lor cu curbura controlata.

Dar sintem romani asa ca facem misto.

 

Antoine Bouvier, CEO of MBDA told Jane’s, “We have an ambition to develop the MMP customer base in Europe. Maybe we are not so pleased that there is a non-European missile which is developing its position in Europe with user clubs, and so we have the ambition, with a better missile, to grow our position in Europe.”
Sursa: Jane’s

Each year, the “SPIKE Users Club” is convened in a different country in an event organized by NATO/NSPA, to give SPIKE users the opportunity to share their SPIKE experience and hear about new SPIKE developments.
Sursa: defense-aerospace.com

Continuare…

A fost sau n-a fost?

Testata. Asta-i intrebarea.

Cu multumiri lui xv pentru semnalare, un link la un articol care trateaza misterul zilei, ARX-160: Pusca de asalt Beretta in loc de Cugir? de Radu Dobritoiu.

Pasajul pe care l-am retinut eu e:

M-am interesat pentru a afla dacă este o solicitare avizată oficial de specialiştii din Armata României. Surse credibie din MApN mi-au declarat că Beretta nu a trecut de procedurile specifice: testarea procedurală de către militari şi de către armurierii militari români.
Ministrul economiei precizează însă că forţele speciale române au tras cu aceste arme. Nicio informaţie însă din partea SMAp sau a structurilor specializate din MApN abilitate să testeze şi să verifice integral modelul ARX 160 de la Beretta.
Sursa: radudobritoiu.ro

Ce stim e ca a existat un program de teste comparative ale unor arme de asalt, planificat sa se deruleze undeva in 2018. Ce nu stim e daca testele s-au si derulat conform planului, care au fost participantii, daca s-au finalizat si care a fost rezultatul.
Ziceam la momentul acela ca: “nu exista nici o veste despre arma de asalt romaneasca dar daca ARX nu e evaluata, sintem prosti.

Discutia recenta despre ARX160 alimenta speranta ca nu sintem totusi prosti insa daca informatiile transpirate pana acum in spatiul public sint corecte si ARX nu a fost de fapt evaluata in acelasi program de teste, atunci avem confirmarea ca sintem prosti. Ar fi doar atestarea starii de fapt cunoscute, nimic spectaculos.

Continuare…

Evolutii, episodul 10

Am gasit in sfarsit un echipament militar de productie romaneasca superior produsului omolog suedez. Buckle up.

Am amintit in postarea precedenta de racheta C-RAM a sud-africanilor de la Denel, Cheetah. Racheta respectiva nu a aparut din neant ci se pare ca e o tehnologie derivata din programul Mongoose.

Denel Cheetah si Mongoose-3 - Sursa: Jane's

Denel Cheetah si Mongoose 3 – Sursa: Jane’s

 

Prima Mongoose (Mangusta Intaia) era o munitie hard-kill proiectata de Denel pentru a fi folosita de APS-ul lui Saab, numit LEDS-150. APS-ul suedezilor era folosit pentru protectia vehiculelor prin detectia surselor laser, activarea grenadelor de mascare si a munitiei hard-kill Mongoose 1.

Mongoose 1 era capabila sa distruga RPG-uri si rachete antitanc usoare.  Urmatoarea iteratie s-a numit Mongoose 3 (2-ul nu a intrat in productie) si a fost proiectata initial pentru distrugerea rachetelor antitanc grele si a APFSDS-urilor.  Pe parcursul dezvoltarii a dobandit noi puteri fantastice, astfel ca a devenit o racheta capabila sa fie lansata vertical (pastrand ca optional modul de lansare clasic) si evoluand intr-o racheta cu rol dual, APS si C-RAM.
In ceea ce priveste cel de-al doilea rol, Mongoose 3 ar fi fost testata deja impotriva bombelor de aviatie, proiectilelor de artilerie, bombelor de aruncator si chiar a rachetelor de artilerie.

Continuare…

Ce se ascunde sub fusta Patriot?

Cand e vorba de denumirea unor sisteme integrate de aparare anti-aeriana, “Patriot and Below Concept” ia premiul pentru cel mai interesant nume. “Patriot si cele de sub el” e o idee impinsa in fata de o echipa compusa din Rheinmetall, Kongsberg si, evident, Raytheon. Pe scurt: toata-lumea-care-nu-e-Lockheed-Martin-si-nici-MBDA.

Sursa: Army Recognition via Twitter

Sursa: Army Recognition via Twitter

 

De moartea domnului MEADS s-a tot auzit, adica indelungata suferinta a ofertei Lockheed Martin-MBDA pentru dotarea Germaniei. Concurenta s-a coagulat deci in jurul Raytheon si incearca sa-i convinga pe germani sa-l omoare pe MEADS al lu’ LM si al MBDA, complet, in mod final si irevocabil. Cu tarus in inima cu tot.

Germany should delay its medium- and long-range ground-based air defence (GBAD) effort to focus instead on a full-spectrum solution that includes the more pressing short-range requirement also, Raytheon and Rheinmetall told Jane’s on 27 November.

Speaking to Jane’s at the Berlin Security Conference, industry officials said that, with a contract for the Tactical Air Defence System (Taktische Luftverteidigungssystem: TLVS) designed to counter high-end threats such as ballistic missiles not yet awarded, the Bundeswehr should shift if efforts to acquiring a more rounded GBAD solution that includes the short-range threats of small unmanned aerial vehicles (UAVs), as well as mortar and rocket fire.
Sursa: Jane’s

Continuare…

The only way is NASAMS, episodul 2

What’s in a name? That which we call SHORAD. Sau asa ceva zicea nea’ Scuturasulita.

Australia vrea sa-si cumpere un SHORAD nou si s-a decis pentru o versiune a NASAMS. Desi NASAMS nu e in general considerat un SHORAD, in cazul australian va juca rolul unui sistem cu raza scurta, inlocuind RBS-70 pe cel mai “jos” palier al apararii AA.

Motivul pentru care Australia vrea inlocuirea RBS-70 ar fi aparitia unor amenintari noi, care necesita sisteme V/SHORAD cu raze de actiune mai mari sau energii superioare fata de MANPADS-urile gen Stinger sau Igla dar si fata de Falsele-MANPADS-uri gen RBS-70 sau Mistral.

Asa ca pentru australieni raza scurta va insemna ce vor obtine cu SL-AMRAAM, considerat ca efector principal al NASAMS, asa cum e luat in calcul de australieni.

Interesant e ca atribuirea contractului s-a facut direct catre Raytheon, care a fost singurul “concurent” invitat sa “liciteze”. Raytheon a fost angajat sa cerceteze, sa masoare si sa vina cu doua propuneri.  Prima, vanilie, este NASAMS chior, asa cum este cumparat de orice alt client, cu lansatoarele transportabile dar nu mobile si radarele Sentinel.  A doua versiune este una australa, australizata, australializata locala, radarele urmand sa fie furnizate de CEA iar rachetele sa fie montate pe transportoarele Hawkei in pielea goala (rachetele, nu transportoarele) si pe camioanele HX77 in canistrele MkII. Canistrele MkII ar permite lansarea, pe langa SL-AMRAAM si a AIM-9X iar in viitor, a AMRAAM-ER.

NASAMS, si-n caruta si pe jos - Sursa: Raytheon

NASAMS, si-n caruta si pe jos – Sursa: Raytheon

Continuare…

Iar au inceput cehii, episodul 2

De fapt, in episodul de azi cehii continua ce au inceput slovacii.

Putina lume a auzit de Laugo Arms Czechoslovakia, o mica firma de R&D infiintata in 2001 in Slovacia si mutata din 2017 in Cehia, al carui proiect a stat la baza CZ Scorpion EVO3.

CZ a cumparat proiectul de baza de la Laugo si l-a luat la pila pentru a-l face vandabil.  Pistolul automat cehesc a salvat piata SMG-urilor de plictisitorul HK UMP iar succesul surprinzator in vanzari al Scorpionului se datoreaza si unui element de design venit de la Laugo.

 

Cehoslovacii au gasit solutia pentru a face un inchizator sa para “greu” la un capat al cursei si “usor” la celalalt capat, reducand reculul simtit, unul din punctele negative ale SMG-urilor care folosesc inchizatoare inertiale, cu masa mare.
Doar un pic de magie mecanica.

Dar nu despre Scorpion e vorba ci de un alt proiect Laugo, care e complet extraterestru.

Continuare…

Coccodrillo

CHE COSA SUCCEDE IN ROMANIA TRA FINCANTIERI E NAVAL GROUP

La procedura di selezione avrebbe visto vincere l’offerta francese per la costruzione di quattro corvette Gowind per un controvalore di 1,2 mld di euro, contro l’offerta olandese pari a 1,25 mld di euro e quella italiana per 1,3 mld di euro. Ma la questione che sembrava chiusa a favore della cantieristica francese è stata riaperta dalla presa di posizione del presidente social democratico della Camera dei Deputati Liviu Dragnea che è accusato apertamente dalla stampa francese di voler screditare Naval Group e il cantiere navale SNC a Costanza, di proprietà del gruppo francese, con l’accusa di corruzione per favorire il gruppo olandese Damen.

LO SCENARIO A BUCAREST

La questione ha ovviamente interessato la diplomazia e la Francia ha mosso passi formali per tentare di far rispettare la prima decisione rumena; ma i margini sono strettissimi e pare che Bucarest non sia intenzionata a riconoscere la vittoria ai francesi anche al costo di pagare eventuali penali o di affrontare procedimenti arbitrali internazionali. In questo contesto è interessante notare che la Romania assumerà il semestre di presidenza della Commissione Europea e Jean Claude Junker ha esortato i Rumeni a far osservare le leggi ed essere inflessibili con la corruzione, fenomeno questo diffusissimo nel Paese come emerge dai rapporti internazionali.

COME SI MUOVERA’ FINCANTIERI

Ma neanche Damen può considerarsi tranquilla perché pendono nei suoi confronti sospetti se non accuse di corruzione; di tutto, ciò potrebbe avvantaggiarsi Fincantieri che non essendo parte in causa della diatriba, potrebbe essere “premiata” con una commessa che, comunque, è vitale per la Marina di Bucarest chiamata a rinnovare la flotta anche per il crescente attivismo mostrato nel Mar Nero da parte della Marina Russa ma anche da quella Turca, anche in funzione dell’esplorazione e sfruttamento delle risorse energetiche del bacino.

Sursa: startmag.it

Planul italian are deci numele de cod Mielu’ Bland.

 

Incurca-i drace!

#popcorn

Vesti… vesti.

Desi a decis sa inlocuiasca flota de F-16 cu F-35 si a primit deja primele aparate, Norvegia deschide un centru de intretinere pentru F-16.
Lockheed Martin a semnat un acord cu AIM Norway pentru infiintarea unui centru MRO (Maintenance, Repair, Overhaul), anuntat ca fiind “primul de acest tip din lume“.

Alegerea Norvegiei este oarecum bizara, avand in vedere iminenta renuntare la F-16 insa, pe de alta parte, norvegienii au extrem de multa experienta in intretinerea F-16 si asta o fi contat la ceva.

Sursa: AIM Group

Sursa: AIM Group

 

E clar ca flota norvegiana de F-16 nu va fi un client pe termen lung al centrului MRO, asa ca s-a anuntat de la bun inceput ca de serviciile centrului vor beneficia si alti clienti “regionali”. Adica Danemarca, Belgia si Olanda? Mai degraba nu, de fapt toate cele 3 state au ales deja F-35, fiind deci in aceeasi situatie cu Norvegia.

Si atunci de cine o fi vorba?

Sursa: AIM Group

Sursa: AIM Group

 

De fapt, nu e greu de ghicit cine vor fi utilizatorii de F-16 de peste 10-15 ani “din zona”, unde “zona” este probabil toata Europa.