Clubul utilizatorilor 7.62 NATO se restrange

A venit randul Portugaliei sa renunte la armele de asalt in calibrul NATO standard al anilor ’50 si sa vada lumina, care in cazul asta vine din Belgia.
FN Herstal a castigat contractul prin care va livra 11.000 arme de asalt SCAR-L, 300 de SCAR-H si 450 SCAR-H PR. Contractul ar mai include 850 de mitraliere usoare (Minimi) si 320 de GPMG 7.62 NATO (tot Minimi), pe langa care belgienii mai arunca si 1700 de lansatoare de grenade, totul la un pret estimat la USD50mil.

De reamintit ca FN a oferit polonezilor SCAR-L la EUR2.088 bucata. La o comanda asa de mare, probabil ca oricum au mai lasat din pret.

Portughezii vor inlocui G3-ul produs in licenta de INDEP (Indústrias Nacionais de Defesa, EP) si cunoscut local drept Espingarda m/961. Cum INDEP a fost inchisa in 2007, nu poate fi vorba de vreo licenta pentru SCAR, nici macar daca belgienii ar lasa de la ei, ceea ce nu s-a intamplat niciodata pana acum.

De altfel, FN se pare ca ii copiaza pe germanii de la HK in materie de strategie comerciala, adoptand o politica rigida in ceea ce priveste licentele si modernizarile cerute de clienti. Exemplul cel mai bun ar fi manerul de armare culisant, unul din putinele puncte slabe ale SCAR, care nu a fost modificat decat dupa ce pe piata au aparut kit-uri de conversie de la producatori independenti, cum ar GG&G sau HDD. Chiar si asa, singurul SCAR care a pasit in secolul 21 e varianta subcompacta. Sac!

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Clubul utilizatorilor 7.62 NATO se restrange”

  1. Just VAS says:

    Reciprocating charging handle vs non-reciprocating. Cred ca aici nu e vorba de rigiditate, ci de realism. Cand “lucrezi cu materialul cientului” trebuie sa fii constient, ca tu ca producator, decontezi orice disfunctionalitate indusa de intretinerea sau utilizarea necorespunzatoare, cazul armelor lui Stoner, iar disfunctionalitatea poate insemna pierderi de vieti (motiv suficient sa “ingroape” o arma si chiar un producator)
    Steyr cu al lor AUG, au luat in calcul primii veriga slaba, omul.

    Revista Ranger, martie 2002, VILI STANCU.
    “Steyr a renuntat la selectorul cu 2 sau trei pozitii(semiautomat, foc in serii scurte sau foc automat) in favoarea unei detante selective, aplicand principiile reactiei instinctive a omului in diverse momente ale luptei. Atunci cand soldatul are timp sa ajusteze ochirea, exercita asupra tragaciului o presiune moderata, controland astfel tirul semiautomat. Atunci cand se afla in defensiva, crispat sau in momentul unui asalt, va contracta degetul suficient pt. foc automat(o apasare mai puternica)”

    Considerente similare au fost luate in calcul, la introducerea sistemului optic de ochire (cu magnificatie neglijabila). Cati soldati au fost capabili la primele lupte (dar chiar si mai mai tarziu, sub foc puternic inamic, sa alinieze corect foita inaltatorului si cuiul catarii, pt un “raspuns” eficient?

    Revenind la dilema initiala, nu multi dintre utilizatorii armelor fara forward assist isi aduceau aminte ca pot remedia problema (in timpul schimbului de focuri) prin ceea ce militarii americani denumeau “mortaring”

    Nu iau in calcul plangerile despre ranirile provocate de parghia de armare, daca se intampla asta => armele de foc nu sunt pt ei..

    Portughezii au tinut de armele in calibrul respectiv, pt ca in anii 60-70 au avut parte de razboaie de gherila in Africa, militarii fiind ambuscati, moment in care aveau nevoie de putere de foc (fara impedimente datorate vegetatiei sau altor bariere improvizate).
    Mai luam in calcul si faptul ca resursele financiare erau secatuite dupa 13 ani de razboi.
    https://books.google.ro/books?id=b6lZBAAAQBAJ&pg=PR7&lpg=PR7&dq=portuguese+assault+rifle&source=bl&ots=Fd4Nu1NQPY&sig=ACfU3U0xCzzgiah5HetU3hm-UKuuv1B2rg&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwjcmPul0PTgAhXuwosKHYuoBogQ6AEwEnoECAMQAQ#v=onepage&q=portuguese%20assault%20rifle&f=false
    This book brings together his earlier experiences and heretofore unrevealed ones in a broad perspective of a war that was overshadowed by the United States involvement in Vietnam and is now largely forgotten by non-Portuguese audiences.

    The Portuguese army had virtually no experience or training for this sort of war and little or no experience of any sort in serious fighting. Few had seen a shot fired in anger. On the other hand, they were very brave and had the ability to live and fight under conditions that would have been intolerable to other European troops. They could go for days on a bag of dried beans, some chickpeas and possibly a piece of dried codfish, all to be soaked in any water that could be found – probably infected with bilharzia – then cooked and eaten in the evening. At night they would tie themselves up in trees to sleep. They were capable of covering on foot and through elephant grass and thick bush distances of over a hundred miles over a three-day patrol. They endured heat and humidity that took your breath away. The insects attacked them in “airborne waves” and poisonous snakes were constantly slithering underfoot. They learned how to fight and did so successfully for thirteen years across their three fronts. It was a remarkable achievement for a nation of such modest resources – Al J. Venter

    • admin says:

      Exista non-reciprocating handle with forward assist. Case in hand: Steyr AUG. Si mai exista si altele.
      Asa ca nu trebuie sa existe nici o dilema in ceea ce priveste FA, poti avea parghie de armare non-culisanta cu forward assist.

      Nu stiu daca am inteles eu bine astea doua:
      “Steyr cu al lor AUG, au luat in calcul primii veriga slaba, omul.”
      “Nu iau in calcul plangerile despre ranirile provocate de parghia de armare, daca se intampla asta => armele de foc nu sunt pt ei..”

      Pai daca iei in calcul veriga slaba, omul, proiectezi arma incat sa elimini orice pericol de ranire (AUG = non-reciprocating cu FA). Invers, daca zici ca armele sint doar pentru cei ce nu gresesc niciodata sub stres (SCAR), atunci omul nu mai e veriga slaba.

      Printre cei ce se plang de manerul respectiv de SCAR sint si unii utilizatori americani si, din cate stiu, doar specialii lor au primit asa ceva. Asa ca e greu sa zici ca armele nu sint pentru ei, doar pentru ca au observat un punct in care SCAR-ul poate fi imbunatatit.

      Mortaring e o solutie la o problema de extractie, se rezolva la fel indiferent daca manerul de armare culiseaza sau nu dar AR-15 pare sa aiba o problema mai mare cu asta decat alte arme care au manere cu forme mai generoase. Dar e vorba mai degraba de un fel de backward assist.
      Forward assist e una din solutiile la o problema de alimentare. Cu ea poti remedia problema doar in cazul in care cauza este rezistenta opusa de reziduuri. Daca problema e cauzata de un tub cartus defect, fortarea lui in camera poate sa creeze o problema si mai mare. Si n-ai cum sa-ti dai seama care din cauze e, la o inspectie rapida. Asa ca rezolvarea in siguranta a problemei e rearmarea si ejectia tubului suspect. Dar asta e deja o chestie subiectiva, de tip “eu cred ca”. Obiectiv e ca exista NRH cu FA, daca vrei FA neaparat, ca sa fie.

      • Just VAS says:

        Ok, postarea a fost un pic stufoasa.
        Sa o luam punctual:
        1.Maini ranite de parghia de armare, la execturarea focului=>ca nu exista obisnuinta in folosirea armelor de acest fel. Daca patesti asa ceva in momente de de stres si nu numai, atunci oricum sansele tale de supravietuire in lupta sunt 0 Kelvin. Nu pot sa pun asta pe acelasi palier cu executarea focului de tip spray & pray. Mai sunt exemple, dar cred ca m-am facut inteles.
        2.Dincolo de toata povestea “romantata”, armele lui Stoner au fost trase in jos, de exact factorul uman, care nu le cunostea exact pct. forte si cele slabe, pt a le utiliza la randament maxim. De aici si trimiterea la Steyr AUG (care cinic vorbind era intre primele arme “dumb proof”)
        Atunci cand propui o arma militarilor, nu te gandesti la “Chesty” Puller, Penes Curcanul sau Simo Häyhä, ci la “Average” Joe-Ion-Jack-Jaques ” care nu o sa isi rupa mainile cu pargia de armare fixa, dar sub stres poate uita o buna parte din lucrurile invatate la pregatire.
        3. “Revenind la dilema initiala, nu multi dintre utilizatorii armelor fara forward assist isi aduceau aminte…” – am crezut ca nu e cazul sa mentionez si modele de arme cu “forward assist” deoarece existenta lor se subintelegea din exprimare, iar cui nu stia despre FA, Google i-ar fi intors un raspuns cu ambele variante in pagina.
        3. Referitor la “ãi mai rasariti” si opiniile lor, nu am un raspuns sigur, presupun ca “obisnuinta e a doua natura”.
        4. “Asa ca rezolvarea in siguranta a problemei e rearmarea si ejectia tubului suspect” – corect, si totusi FA fost implementat => ca unii l-au considerat util.
        5. “De altfel, FN se pare ca ii copiaza pe germanii de la HK in materie de strategie comerciala, adoptand o politica rigida in ceea ce priveste licentele si modernizarile cerute de clienti” – cand te consideri intre “grei” – YOU DON’T BEND THE KNEE, zic doar Apple aici (desi fabula cu iepurele si broasca imi revine in minte).

  2. habarnistul says:

    HK G3 are o extracție și o ejectare extrem de violentă , un trăgaci nesuferit de dur , asta se traduce printr-o armă greu de stăpânit la FA .
    Mă mir că nu au pus botu’ până acum la oferta celor ce vor să-i fericească cu arme în cal 5,56×45 .
    Barosso a făcut și a dres , la nivel european .
    Ar fi fost culmea ca portocalezii să cumpere arme americane …
    Până la urmă , portocalezii sunt cea mai săracă colonie din europa de Vest .
    E normal ca ei să execute tot ce le poruncesc stăpânii de la Bruxelles .

  3. xv says:

    Interesant ce au comandat, dpdv logistic e normal sa iei de la un singur producator, din alte puncte de vedere nu prea,pentru ca de ex unii renunta la Minimi, altii cumpara in continuare,in 2 calibre, aia in 7,62 sa zicem ca e o idee buna. Necunoscute sunt caile dotarii.
    De la ei tot FNC imi place cel mai mult.

    • admin says:

      Un AK construit corect. Pentru anii ’70.

      • xv says:

        Se poate si mai rau FN F2000 construita pentru secolul 22 si in practica de anii 50

        • admin says:

          Asta a fost sub centura. Trecand peste “simpatia” pe care o ai in general pentru bullpup-uri, cu ce ti-a gresit F2000 in particular?

          Si sa nu ignoram elefantul din postare: SCAR. Asta ce cusur mai are?

          • xv says:

            Iti innozi degetele in ea, e prea complexa de manuit rapid, pe langa faptul ca e un bullpup
            SCAR e ok din punctul meu de vedere, putin cam mult plastic, dar asta e tendinta si cand a aparut Glockul au strambat multi din nas

            • admin says:

              Ne place sau nu, lower-ele de “plastic” sint viitorul imediat. Upper-ele de plastic, cel pe termen mediu. Pentru ca pret mic.

              Daca nu te deranjeaza sa largesti un pic mai mult baierele pungii, exista SCAR fara “plastic”. Dai un ban gramada si ai SCAR 100% de aluminum.