Cand n-ai alternative

MANSUP - Sursa: Victor Barreira via Jane's

MANSUP – Sursa: Victor Barreira via Jane’s

Plictisiti sa tot astepte racheta navala derivata din cea sol-sol AV/TM-300, brazilienii au pus sublerul pe Exocet MM-40.

Initial Brazilia a facut revitalizarea MM40 din dotare, producand inclusiv noi motoare racheta cu combustibil solid, AV-RE 40 – asa-i cand ai fabrica ta de combustibil solid.

Acum au facut un pas mai departe si au proiectat o racheta “noua”, MANSUP (Míssil Antinavio Nacional de Superfície), bazata pe experienta si mai ales componentele folosite la revitalizarea rachetelor franceze, rezultatul semanand evident izbitor cu primele blocuri ale Exocet MM40, adica o raza maxima de 70km si o incarcatura de lupta de 154kg.

In cealalta jumatate de America de Sud, argentinienii se tot pregatesc de Liga Campionilor sa joace repriza a doua cu britanicii. Evolueaza totusi cu un submarin mai putin, din cauza accidentarilor. Argentinienii sint si un pic mai in urma brazilienilor, deocamdata doar revitalizand si modernizand MM38/MM40 Exocet-urile lor, cele pe care le mai au. Probabil ca lotul scade si nu mai au rezerve.

Solutia alternativa locala a fost sa se converteasca o veche racheta aer-sol, Martín Pescador MP-1000, ghidata radio si cu o raza de doar 9-10km, retrasa din dotarea aviatiei prin anii ’90. Adica ceva foarte similar cu AS-7 Kerry / Kh-23M GROM sau A-921, cum a fost cunoscuta tentativa de producere a ei si in Romania.

Cum ar fi fost ca Soimul sa lanseze A-921. Destul de aproape, Macchi MB-326 lansand MP-1000

Cum ar fi fost ca Soimul sa lanseze A-921. Destul de aproape, Macchi MB-326 lansand MP-1000

 

Rezultatul adaugarii unui accelerator si a unui senzor IR se numeste AS-25K, adica o racheta cu o raza de aproximativ 25km, purtand o incarcatura de lupta de aproximativ 60kg. Evident ca AS-25K se bazeaza pe viteza si pe precizie pentru a compensa dimensiunile incarcaturii explozive, jumatate din cea a NSM.

Se intampla insa si la case mai mari: noua racheta AA a USN, SM-6, cu o incarcatura de lupta cu greutate similara cu AS-25K, are in fisa postului si rolul secundar de racheta anti-nava. Daca rolul respectiv ar fi fost asa de secundar incat sa fie doar teoretic, USN nu s-ar fi obosit sa-l testeze practic prin trageri in cadrul exercitiilor SINKEX, cum a fost cazul USS Reuben James.

Evident, nu e un lucru nou pentru USN, se stie ca SM-2 a dispus inca de la inceput de capacitatea anti-nava, limitata de raza de actiune a ghidarii semi-active radar si dimensiunile incarcaturii de lupta.

Sursa: Youtube

Sursa: Youtube

 

Nici vorba sa chibitez pentru convertirea unor rachete AA invechite, ineficace in rolul actual, dupa modelul celor de mai sus. Si in nici un caz cu un senzor IR, dupa cum au incercat irakienii.

Sursa: US DoD via ausairpower.net

Sursa: US DoD via ausairpower.net

 

Dar cand n-ai alternative…

 

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Cand n-ai alternative”

  1. gsg9 says:

    argentinienii sunt la pamant cu aviatzia, nu stiu cate SUE mai zboara

    A4ARurile, top of the range la fortzele aeriene 😀 😀 … din ’94 pana acuma si alea erau cam pe duca cu resursa

    Mirage III/5P au avut pana mai amu prin Nov 2015 cand au renuntzat dracu si la alea si nu le’au inlocuit cu nimica

    momentan n’au nici un supersonic in tot pampasul ala

    cu Peskador K sau fara tot un rahat, nu te apropii de Type45 cu ASTER si Elisabeta cu F35 la 25km

    la un moment dat prin cazarme ai trimiteau acasa ca sa economiseasca curentul si faceau economie la imprimante

    i’au tot tizuit rusii si chinezii ca le vand avioane, pana acum nimica, fie ca n’au astia bani, fie ca nu le vand aia ci doar ai tizuiesc pe englezi ca metoda de negociere pt te miri ce

    acuma ca le’au scufundat chinezilor nushce pescador adios avioane de al chinezi

    flota e o gramada de vechituri cu munitzia mai mult sau mai putzin expirata si fara prea multe piese de schimb si iesiri pe mare

    Santísima Trinidad li s’a rasturnat in port due to lack of maintenance

    sujimarinele revitalizate local se duc singure la fund cu tot cu pizdele avansate ofitzarese cu mare pompa

    cel mult o paza de coasta/fishery protection si nimic mai mult

    • dany says:

      O parte din pretul pescadorului este sub LAS LAJAS 🙂
      Recent Argentina chiar a dat un “edict” ce si cum cu Las Lajas
      In rest toate bune si frumoase dar lumea nu intelege de ce trebuie sa fie statie spatiala meletara si secreta si chineza 🙂 si mai ales de ce trebuie puse clauze secrete pe un acord ce promite marea cu sarea argentinienilor

    • admin says:

      Dar noi ce scuza avem? Ca tot paza de coasta avem dar nici nu miscam nici macar cat ei.

  2. Ilie says:

    Brazilienii macar au miscat ceva: MAA-1 Piranha sau MAR-1. Care de bine de rau, au avut si ceva export, nu ca altii din partea astalalta a lumii multilateral dezvoltate care n-au reusit sa exporte decat Grad-uri.
    Deci cooperarea cu ei e mai mult decat binevenita.
    Ca sa nu mai spunem ca MANSUP-ul lor probabil e mai bun decat orice racheta anti-nave din dotarea marinei noastre, iar dupa eventuala modernizare a T22 si cumparerea corvetelor (if ever), reprezinta o alternativa de modernizare la Tarantule.

    • admin says:

      Ce bine ar fi ca multilateral dezvoltatii sa mai exporte inca Grad-uri.
      Gradu’ si cureaua lata, ce vremuri erau odata…

      Cooperarea cu ei, cu sud-africanii sau alti amarasteni posesori de tehnologie cat de cat valabila ar fi fost frumoasa dar n-a fost nimeni pe receptie. Iar acum nu mai e nimeni, nici macar in afara receptiei.

  3. gabitzu says:

    Peskadorul ala cu raza de 10 km e genial. Navele pe care ai putea sa le lovesti cu succes, ai putea la fel de bine sa le ataci cu PRND sau bombe “proaste”.
    Sau nu, scuze, uite mi-am dat seama ce nave ar putea fi tintele Peskadorului: poate au prin vecini ceva nave inarmate similar cu RoNavy, cu “the mighty” 14,5. De astea ti-ar fi nustiucum sa vii ffff aproape, dar de la 10 km e ok sa le scuipi in cap o din asta. Mai mult e chiar overkill.

  4. xv says:

    Aviatia argentiniana e intr-o situatie dezastruasa, nu mai stiu unde am citit mai au doar vreo 4 A-4 operationale. Au mai luat uriasa cifra de 5 SuE, in rest n-au mai investit decat la marina in 4 Gowind, pentru ca si marina lor e intr-o stare deplorabila.
    Brazilienii insa au facut achizitii serioase, HMS Ocean, isi fac submarine nucleare de atac, apoi au programele Gripen, Guarani, te pomenesti ca vor sa devina putere militara, ca economica sunt deja. Ce nevoie or avea de submarine nucleare nu-nteleg, puteau sa ramane la Scorpene.

    • gsg9 says:

      dezastruoasă

      te pomenesti ca vor sa devina putere militara, ca economica sunt deja

      o fi in comparatzie cu noi 🙂 altfel super puterea economicaca 🙂 a trecut prin nenumarate crize, google brasil economic crisis 2014/2016/2017/2018 and 2019 ongoing

      https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Brazilian_economic_crisis

      nuculare penca scorpene la cat de mare e litoralul alora, parca scorpene ale lor nici n’are AIP, sau si cu AIP un submarin d’asta micu’ e cam subtzire la cata apa e pe acolo…

      • xv says:

        Au trecut pentru ca au avut guvernele alea, cheltuieli astronomice cu Olimpiada si CM si posibil sa mai treaca. Fata de celelalte tari din America de Sud (mai putin Chile) si aia Latina sunt totusi bine.
        S-au descurcat fara probleme si cu Type 209, probabil le folosesc in principal pentru misiuni de obtinere info, ca n-au inamici in zona in afara de traficantii aia din Amazonia.
        La argentinieni are sens sa aiba submarine, la brazilieni mi se pare usor megalomanic sa-si traga submarine nucleare, arunca banii, la fel ca pe portavionu ala care statea mai mult in port si pana la urma au recunoscut ca si-au luat teapa cu el.
        Poate le-au vandut francezii elefantii ca egiptenilor alea doua LPD.