Sezatoare, episodul 22

Uniunea Sovietica, Makarov, 9x18mm - Sursa: Andrey Mironov via Wikipedia.org

Uniunea Sovietica, Makarov, 9x18mm – Sursa: Andrey Mironov via Wikipedia.org


 

Cehia, CZ 82, 9x18mm - Sursa: Wikipedia.org

Cehia, CZ 82, 9x18mm – Sursa: Wikipedia.org

 

Germania de Est, Makarov, 9x18mm - Sursa: warrelics.eu

Germania de Est, Makarov, 9x18mm – Sursa: warrelics.eu

 

Polonia, P-64, 9x18mm - Sursa: Wikipedia.org

Polonia, P-64, 9x18mm – Sursa: Wikipedia.org

 

Polonia, P-83, 9x18mm - Sursa: Wikipedia.org

Polonia, P-83, 9x18mm – Sursa: Wikipedia.org

 

Bulgaria, Makarov, 9x18mm - Sursa: topgunsupply.com

Bulgaria, Makarov, 9x18mm – Sursa: topgunsupply.com

 

Ungaria, PA-63, 9x18mm - Sursa: liveauctioneers.com

Ungaria, PA-63, 9x18mm – Sursa: liveauctioneers.com

 

Romania, Carpati Md. 1974, 7.65x17mm - Sursa: gunservis.pl

Romania, Carpati Md. 1974, 7.65x17mm – Sursa: gunservis.pl

 

De asta n-are ursul coada. N-a avut niciodata, intotdeauna a fost mai special. Cu sensul de incet la minte.

 

Both comments and pings are currently closed.

63 Responses to “Sezatoare, episodul 22”

  1. radu says:

    Admin, intotdeauna cauti jumatatea goala a paharului heh

    Carpatiul e facut dupa original, Walther PPK, nu dupa copia model rusesc a lui, Makarov.

    In anii aia cam exista o ruptura cu sovieticii, eram mai degraba doar cu numele in Pactul de la Varsovia, doctrina militara era aia cu “lupta intregului popor” (orientata mai degraba impotriva unei invazii sovietice).

    [admin: Inteleg ca ai o obsesie cu AK si te intorci la ea in orice comentariu dar postarea asta nu are legatura cu AK. Stai on-topic.]

    • admin says:

      Romanii erau atat de “rupti” de sovietici in anii aia incat au ajuns sa importe Makarov. Asta e jumatatea goala a paharului din postarea de fata, daca nu te-ai prins.

      • radu says:

        Ma rog, sa zicem ca nici tu nu te-ai prins de exemplele date de mine. Nu era vorba de cat de bun sau de rau e AK-ul ci de faptul ca uneori daca nu mergi sau nu te iei dupa turma nu inseamna neaparat ca esti mai incet la minte. Poate insemna uneori ca ai doar idei ori cerinte diferite, ori ca poate esti chiar mai ager la minte.

        Alt semn de intrebare ar fi si cam cate Makaroave s-au importat (sa nu uitam nici de Stechkin), care erau cerintele de la acea vreme (calibre, contra cui sa le foloseasca, in dotarea cui intra etc) si daca nu cumva erau parte a schimburilor tip din Tratat, cum se practicau la un moment dat. Gen tu iei niste Mig-uri si ceva maruntisuri de la mine (niste Makaroave) si eu iau niste TAB-uri si ceva maruntisuri (ceva lunete, sa zicem) de la tine.

        Poti sa te uiti si la lista celor ce foloseau Walther PPK la vremea aia (si pana spre zilele noastre) si sa vezi ca era destul de raspandit.

        Apoi Romania avea (si producea/a produs) si TT-Tokarev. Avea un incarcator mai redus ca si capacitate dar ca si viteza a glontului si energie cinetica (foarte probabil si ca precizie) e superior lui 9x19mm (inclusiv la penetrarea unor veste antiglont).

        • admin says:

          De acord ca daca nu te iei dupa turma nu inseamna automat ca esti incet la minte. Dar sa nu te iei dupa turma si dupa o perioada sa fugi sa o prinzi din urma, ca te-ai dus in directia gresita, atunci da, se cheama ca esti mai incet la minte.

          Am importat Makarov pentru Militie (poate si trupele de securitate) unde erau si inca sint mai apreciate decat Carpatiul. Adica munitie de 9x18mm oricum am folosit. Subliniez: Carpatiul trebuia sa fie echivalentul Makarovului in toate rolurile, armata si interne. Deci ceva refuzat la momentul cand a fost conceput Carpatiul, este si acum mai apreciat decat el. Oricum ai da-o, e o decizie proasta.

          Poti sa te uiti si la lista celor ce foloseau Walther PPK la vremea aia” – Nu cred ca vrei sa deschizi discutia aia. In 1972, in timpul atentatului de la Munchen, politia germana folosea Walther PP in 7.65mm. In urma dezastrului, s-au decis sa schimbe imediat calibrul pentru 9mm. Ce or fi inteles romanii din evenimentele alea daca in 1974 au introdus in dotare Carpatiul in 7.65mm? Nimic, densitate maxima, eclipsa solara.

          TT-ul a fost o improvizatie, un compromis facut de sovietici pentru a folosi aceeasi munitie ca a PPD/PPSh. Nu era o munitie proiectata pentru pistoale. Odata cu inlocuirea pistoalelor mitraliera de catre AK, la sfarsitul anilor ’40, nu a mai fost nevoie de compromisul TT si imediat a aparut Makarovul. Se putea ramane la TT daca il recalibrau pentru 9mm, ar fi iesit ceva oricum mai bun decat Carpatiul dar nici asta n-au facut. Motivul a fost eficienta/productivitatea slaba a celor de la Cugir.

          • xv says:

            Si la Trupele de Securitate si la DSS (USLA majoritatea)

            • admin says:

              Adica la cei care chiar aveau nevoie de pistoale. Se zice ca USLA a beneficiat de niste pregatire cu west-germanii. Pacat ca nu s-au lipit si de niste echipament de acolo (ma refer la pistoale).

          • xv says:

            E real, au avut, si cu nemtii si cu israelienii.
            Pe specialitate erau cei mai buni din Pactul de la Varsovia ei si Alpha de la rusi.
            Au avut ceva in 6.35 pt soimari, pe cursele aeriene.
            Si companiile de parasutisti din Trupele de Securitate aveau dotare mai smechera.
            Solutia aia BB in 7,62 e discutabila, se putea scoate ceva mai modern.

            • admin says:

              Pai solutia la BB nu era asta (link), ca se zice ca a fost facuta la comanda speciala a autoritatii utilizatoare? Care ar fi avut si input in proiectare.
              Oricum, interesanta ideea montarii incarcatorului in fata manerului-pistol, se pare ca e ceva aici, despre asta cu alta ocazie.

          • xv says:

            BB e PM-ul clasic in 7,62 cu teava scurta si cu pat rabatabil mai deosebit.
            Asalt e la BAT, a aparut mai tarziu simultan cu ala de la Cugir

            • admin says:

              Asta ziceam si eu dar n-am pus ghilimele. Stiu ca si BAT/USLA au avut BB si au trecut la Asalt deci PM-ul asta in 9mm e “solutia” la BB. Ok, nu e solutia in sensul ca modifica BB-ul ci ii “fixeaza” problemele inlocuindu-l complet. Solutia finala, cum ar veni.

    • admin says:

      Iar ironia e ca daca ai lua in calcul exact ce ai zis tu, ca ar fi existat o ruptura de sovietici, deci ca romanii ar fi fost liberi sa aleaga orice calibru vor cand au proiectat Carpatiul, situatia e chiar mai proasta si parem si mai speciali. In loc sa aleaga 9mm Para sau .380 cum au mai avut, au ales cea mai proasta varianta posibila.

      #fail

  2. xv says:

    Inca mai exista Makarov in MAI.
    A trecut si Carpatiul la 9 mm.
    Din cate stiu garda tragaciului la CZ 82 e in forma aia pentru a permite si tragerea iarna, cu manusa, posibil sa fie doar folclor.
    CZ 75 ramane referinta

    • admin says:

      A trecut la 9mm dar cand? Ca aici e vorba de 1974 AD, alegerea pe care am facut-o atunci si de care tragem si acum in unele cazuri.

      Ghidandu-ne dupa preferinta utilizatorilor, nu exista nici o comparatie intre Carpati si Makarov, desi pistolul romanesc e mai “nou” cu aproape un sfert de secol.

      CZ 75 ramane de referinta, inclusiv pentru cum arata unii care s-au rupt de sovietici in anii ’70 si au facut niste alegeri cu cap. Putem sa comparam Md. 1974 cu CZ 75, ca au aparut in acelasi timp? Eu l-am comparat doar cu Makarov, tu esti mai rau.

      • xv says:

        Da, a trecut tarziu.
        N-am idee cine o fi fost cu genialitatea asta de 7,65 mm probabil se uitase la prea multe filme cu James Bond si i-a dat copy-paste.
        Cand l-am tinut prima oara in mana mi-a fost greu sa nu rad.
        Exista si baieti care au opinia ca tragatorul si munitia sunt mai importante, si au dreptate, doar ca ei sunt tragatori de elita.
        In afara de lumea Makarov si ungurii au scos P9, sarbii Zastava M70, ca sa nu spun de Stechkin (foarte apreciat si la noi) si PSM, ultimul in 5,45

        • admin says:

          Baietilor care au opinia ca tragatorul si munitia sint mai importante, sa li se deie Carpati cu munitie de import.

          De sarbi nu zic nimic, ca ei nu erau aliati. Dar de cehi, cu CZ 75, nu pot trece.

          • xv says:

            Au HK USP, nu cred ca vor sa faca rocada 😀

            • admin says:

              De la nivelul stratosferic al USP-ului e usor de filozofat dar acum cunoastem si circumstantele…

          • xv says:

            Au inceput cu Carpatiul, baietii chiar sunt pe meserie. N-au ajuns direct la USP, ca sa ajungi la USP tre sa meriti asta 🙂

  3. habarnistul says:

    Alegerea cal 7,65×17 / 32ACP a fost forțată de faptul că la Cugir au rămas mașinile de fabricație pentru aceasta muniție , încă de pe vremea când uzinele Copșa Mică Cugir ( CMC ) se numeau Complexul militaro-industrial Hermann Göring , adică din WW2 , epoca ocupației Ardealului de Nord .
    După război , sovieticii au tras fix aceleași concluzii ca și Dvoastră și ne-au lăsat utilajele cu pricina , considerandu-le total depășite .
    Se pare că licenta de Walter PPK a fost cumpărată de la redegiști , împreună cu ungaria .
    Noi am preferat varianta nemodificată , clasică .
    Probabil că din motive pur politice , pentru a nu deranja URSS , iar cu siguranță acest lucru a fost OK , ținând cont de epoca respectivă .
    Makarov-ul nu era perfecțiunea in lumea pistoalelor … avea o poziție diferită la pârghia siguranței .
    Dacă o deplasai accidental în sus , cădea cuiul percutor din pistol 🙂 .
    Pe bune !
    De altfel , PPK-ul mie mi s-a părut un pistol foarte sigur , dar cam mic pentru mana mea , Makarov-ul este puțin mai mare și se așează mai bine in mână . In varianta românească de cal 9×17 , încărcătorul are o piesa de plastic care lungește aparent mânerul pistolului , pentru a compensa lipsa de ergonomie .

    • admin says:

      Dvoastră” – pronumele de politete e complet nenecesar.

      Adica s-a mers pe .32ACP doar pentru ca pentru asta existau utilaje? Atunci am avut noroc ca nu ne-au lasat o linie de .22, cine stie ce idei le veneau.

    • seba says:

      @habarnistul.ai tras cumva cu PPK si Carpati? Intreb deoarece citisem pe un forum experientele unora care spuneau ca au tras cu ambele pri anii “70 la garzile patriotice (PPK se pare ca erau in numar mare,iar Carpatiul incepea sa le inlocuiasca)si din ce spuneau respectivii PPK-ul era mai bine echilibrat,ducand la un recul mai bine controlabil si precizie mai mare.
      Apropos de 7,65 x 17 mm si cehoslovacii au folosit cartusul,CZ Scorpion fiind cel mai bun exemplu.

      • habarnistul says:

        Din câte am reținut eu , PPK-ul are teava mai scurtă decât Mod74 .
        Mod74 este mai zvâcnit , cred că reculul este mai mare , dar mai precis decât PPK.
        Reculul cred că a crescut deoarece centrul de greutate s-a deplasat înspre față , proiecția lui nu mai cade între încărcător și trăgaci .
        La Cugir au rămas intacte liniile de fabricație pentru 9×19 și celebra muniție pentru GECO cal 0.22 !

        Treaba cu Mod74 e simplă : a fost o variantă de trecere , deoarece se avea în vedere trecerea la 9×19 ( aveam stocuri mari , pentru Orița ) .
        Între timp a apărut CZ75 , un campion pur sânge .
        Sovieticii au disperat de frică ca noi să nu producem nimic modern , sub licență cehească , dar … nu a fost să fie așa .
        Cehii au vândut israelienilor licența pentru CZ75 , iar israelienii au vandut-o in 1980 unor italieni ( Tanfoglio ) care fac pistoale pentru tir sportiv – IPSC și OEM .
        Ca urmare , în 1988 s-a cumpărat licența pentru CZ75 de la Tanfoglio și s-a început omologarea in 1990 a ceea ce este cunoscut sub denumirea Pistol Românesc model 1992 .
        Evident , contractul , clauzele și licența erau secrete , astfel încât pe unele pistoale scria Jericho 941 , pe altele Tanfoglio … dar nu a ținut mult șmecheria , calitatea finisajelor era cum o știți .
        Desigur că pistolul românesc 9×19 nu putea ajunge la nivelul de calitate cehesc , israelian sau italian , deoarece Cugir-ul trebuia retehnologizat .
        Ca urmare , proiectul 9×19 a fost reșapat de câteva ori , astfel încât în prezent este cunoscut sub denumirea de LP5 .
        Voi trimite pe mail admin-ului imaginea unei planșe de cunoaștere și caracteristicile tehnico-tactice ale Pistolului Românesc model 1992 , sper să o poată atașa lângă imaginile de la începutul subiectului .

        • xv says:

          Corect punctat.
          Munitia pt Orita a fost folosita dupa aia si la Mini Uzi.
          Jericho 941 au venit la Politia Militara si Brigada 30 de garda, Compania misiuni speciale
          E mare diferenta intre Jericho Baby Desert Eagle 941 si Cugir 95

  4. garcea says:

    pluto majorul cu care am facut instructia si care ne´a invatat sa bagam sectoarele in geanta de (masca) de gaze si s´o innodam de teava kalashului ca sa i ia din celebrul deja “recul”, a concluzionat despre carpati: e bun sa´ti tragi un glontz in gura daca ai onoare si coaie la purtator.
    Si inca o anecdota din ciclul viata bate filmu´:un fost coleg de scoala s´a facut tablagiu pe la inceputul anilor 90´mi povestea ca un coleg care timp de doi ani nu a lovit tinta in poligon(bai nu ca in alb, nimic, nada pe linga, traforajul virgin) l´a nimerit in scafirlie pe un amarit de shutz de casetofoenae de masina, din pozitia in genunchi relaxat 30 m avans.

  5. IU says:

    Макар se pensionează.
    Vine “Удав” pt armată, poliție.
    9×21mm, 18 gloanțe, eficient lovește ținte până la 100m, pt comparație max 40-50 m pt Makar.
    A proiectat acest pistol un tânăr de doar 29 ani. Иван Козлов. А muncit la el din 2014 continui fără concedii.
    https://youtu.be/If171KCfj5c

    • garcea says:

      bate shaua ca sa priceapa rusu´..da´CZ P-09 19+1 ce are? mai e si partener nato

      • IU says:

        CZ P-09 Duty folosește gloanțe 9×19mm.

        • garcea says:

          asa si? care e de fapt argumentul tau?? era un topic strict pe 9×21??
          si care´i smecheria cu scrisul in litere chirilice? tre´sa cadem in extaz despre autoproclamatele minuni ale tehnicii militare postsovietice sau cum??
          Ti se sugereaza in articol ca cehii bateau la cur cam toti partenerii din tratatul de la varsovia( vezi arma lor de asalt cz v58, vezi trainerul L29, vezi la civil skoda si tatra si o fac si in ziua de azi fara nicio jena.

          • IU says:

            Am dat nume în original, cum se dă nume în original în franceză, germană, engleză.
            Astea ce scrii mai departe nu comentez, încearcă pe [admin: pe unde?] .il te lămuresc ei. Înjură țigănește unii din ei, pe acolo😄

          • garcea says:

            flatulenta in original asta ai facut. De la rusi n´a venit nimic bun niciodata.

          • IU says:

            admin:
            Am scris odată pe aici un link despre celebrul portal.
            Ai zis să nu mai aduc aici acest nume de site. Mai ales că nu vb bine despre ei😄

            Găsește el sursa sunt sigur 100%, dc întreabă el în așa mod sigur va primi răspunsul după lungi lupte verbale în țigănește de la un expert român aflat culmea în SUA😄
            Plus sunt sigur că pe parcursul discuției bineînțeles despre arme o să fie atacat și de tipii care fac planton permanent pe acolo.😄

    • admin says:

      Mai sint vreo doua proiecte rusesti care se lauda ca sint aprobate pentru adoptie. PL-15 ar fi unul din ele.

      • IU says:

        Дмитрий Лебедев a proectat PL15 ăsta vine de la Kalașnikov-Ijevsk.
        9х19 mm
        14 gloanțe

        https://youtu.be/UGCMltzePBs

        Armata nu la vrut. Nu a trecut testele.

        Au câștigat băeții de la acest Institut de cercetare.

        http://cniitm.ru

        Ce mi-a plăcut din prezentarea tipului de mai sus:
        Nu a dat cu rahat în bătrânul Makaр, s-a purtat cu respect.
        Dc Удав va avea măcar jumătate din resursa de tragere a primelor pistoale vechi Makaр 40-50000 va fi o armă excelentă. Seria anilor 1960.
        Ultimele serii Makar după 1989, nu erau așa de excelente, scăzuse calitatea.
        Resursa la Makaр oficial a scăzut la jumătate în 1970. De la 5000 spre 2500 gloanțe.
        Puteai să tragi cu pistolul garantat 2500 gloanțe.
        După 89 e cădere liberă la Makar☺
        Managerii eficienți burtoși-gușați întrase în sistem, anii 90☺.
        Erau cât pe ce rușii să rămână fără școli de proiectare a armelor dc mai dura. Erau ff eficienți seamănă leit cu frații lor de la Cugir. Mâncau din aceiași farfurie😊.

    • seba says:

      “A proiectat acest pistol un tânăr de doar 29 ani. Иван Козлов. А muncit la el din 2014 continui fără concedii. ”

      Wowwww……nu stii,a primit si premiul Lenin ?

  6. gsg9 says:

    premiile Lenin s’au epuizat de mult, medaliile Stalin s’au dat ca paine calda, acum se toarna la Kremlin monezile aniversare Lavrentiy Beria!!! 🙂 🙂

    • admin says:

      Eu stiam ca monezile Lavrentiy Beria se bat… Sau asta o fi dupa ce se toarna.

      • gsg9 says:

        pai mai intai se toarna, dupa aia se aduc la sediu si abia dupa aia se bat…

        si dupa bataie…Dzeu cu mila 🙂 🙂

        • admin says:

          Dupa bataie se atarna de gat, fireste.

          • gsg9 says:

            se atarna de gat sau se gauresc si se ingroapa in padure iar alea mai norocoase se expun la Muzeul de Istorie Naturala din Siberia 🙂

  7. gsg9 says:

    ai nostri au vazut prea multe filme cu Jenica Legatura

    si le’or placut mah!

    altfel daca faceau Carpatiul ala la o calitate de macar 50% din aia PPKului germaniSTANez n’atzi mai fi ras atata de el

    o fost si el mic si nacajit…atata tot…

  8. xv says:

    Nici acum nu stam bine la capitolul pistoale fata de vecini.

    • admin says:

      Se facea vorbire la un moment dat de interes pentru pistoalele croatilor HS2000 (cel putin pentru MAI). Dupa care vad ca a intrat si Beretta pe fir. Dar tot Gloace o sa fie.

      • xv says:

        Gloacele nu-s pistoale rele, cand au venit austriecii aici mi-au facut cado doua postere cu ce unitati FOS le folosesc, erau vreo 50, era chiar impressive fata de Cugir 95.

        • admin says:

          Din cate am vazut destui folosesc Glock si in AR desi nu-i adoptata ca arma regulamentara, cel putin oficial. Probabil pe motiv de mai speciali.

  9. xv says:

    Btw, in 89 doua institutii aveau in dotare pistoale Browning 1911, Walther P38 si revolvere Taurus.

    • admin says:

      Pe astea nu le-am vazut pana acum in public. Secretili astea.

      • xv says:

        Pentru revolvere nu mai e munitie 357 last time i checked 😀
        Oricum, sunt toate depasite

  10. xv says:

    In afara de AGI 3×40 nu-mi vine in minte nicio arma de+a noastra care a fost nr 1 in Pactul de la Varsovia

    • admin says:

      Mie nu-mi vine in minte nici o arma de-a noastra punct. Acum depinde si unde tragi linia ca cehii in locul nostru nu ar fi considerat nici PSL, BB sau Carpati d-ale lor. Dar cum noi nu sintem cehi sa avem de unde alege, inchidem ochii, ne tinem de nas si zicem ca sint ale noastre. Pentru ca altele nu sint. Ar fi frumos sa ridicam un pic stacheta.

      • xv says:

        Cehii sunt tot un fel de nemti, spre deosebire de slovaci care sunt mai ca rusii.
        Poarta si unii si altii sosete cu sandale, dar aia e alta speta 😀
        Intotdeauna au avut material de top, Bren, Uzi au pedigree cehesc.
        Paradoxul e ca la noi se facea BTR-70 pt tot pactul, dar s-a preferat TAB-71 pe motiv ca are mitraliera elevatie sa permita tragere AA si doua benzinare mai strong
        Cehii au ales OT-64

        • garcea says:

          io sunt unguru´secui da´ashea de fair play puteati sa bagati un “true, true” sub comentariu´mio din amonte.. da´nuuu “ne oprim aici, tzaka paka” ..biiine maaa. CZ rules!!

          • xv says:

            Pai il pun aici 😀
            La noi inca sunt unii care cred ca VZ 58 e tot un AKM
            De notat si CZ-52, un pistol foarte interesant, 500 m/s la gura tevii, TT 450, Carpati 310, Makarov 315, Stechkin 340

            • admin says:

              Dar pe langa aia 500m/s pe la gura tevii mai iese si o flama de zici ca a venit Craciunul. Cam ca la BB adica.

              Egzplicatia e simpla: CZ-52 120mm, TT-30 116mm, Carpati 91mm, Makarov 93mm, Stechkin 140mm (pentru ca 9x18mm). Barrel length.

              Oricum am da-o, pentru 7.62x25mm tot trebuie o teava de vreo doua ori mai lunga decat a CZ52-ului, ca sa faci bine sa nu iasa rau. Cum nu e usor sa dublezi lungimea tevii, nici un alt proiectant de pistoale nu s-a mai bagat in afacere si cehii(+slovacii) au renuntat si ei la 7.62 pentru pistoale.

          • xv says:

            Da, lungimea tevii e un factor, altul e munitia.
            Desert Eagle teava 152, viteza la gura tevii 470 m/s, carianta chineza de Mauser C 96 (un fel de carabina) in 7,62 teava 140 – 470 m/s

            • admin says:

              Clar, insa la munitie identica teava face diferenta ref. CZ52 vs TT-30.

        • admin says:

          Mai e un paradox, referitor la pistoale si PMuri: desi Cugirul se tot vaita ca “nu li se dau contracte” si ca “sint ignorati”, ei de fapt nu participa la nici o licitatie de achizitie pentru pistoale sau PMuri. Care licitatii cam sint castigate pe criteriul singurului ofertant de aceeasi firma.
          Fie Md95/2k e atat de prost incat nici nu mai e cazul sa participe la vreo licitatie, fie ne scapa noua ceva. Dar nici macar PMuri?

          • xv says:

            Vorba ardeleanului sunt buni, dar nu sunt cautati 😀 .
            Din cate am auzit se schimba liniile de fabricatie si la Cugir si la Sadu, sunt curios ce minuni tehnologice vor scoate avand toate conditiile tehnice.

            • admin says:

              Pai cum, nu s-a vazut deja pusca de asalt a secolului XXI?
              De fapt asta nu se pune. Doar se incalzeau. Ii bat pe aia de la Beretta prin telefon.

              Dar nimic, nimic, nici un pistol “nou”… Norocul lor e sa nu fie ales un pistol Beretta, ca altfel si ala o sa fie facut la Plopeni.

          • xv says:

            Ironia ar fi sa inceapa Cugirul sa fabrice centrale termice Beretta 😀 Tot faceau ei si masini de spalat, s-ar putea sa le iasa mai bine