Rachete pentru Romeo

In sfarsit Penguin-ul e inlocuit in practica de succesorul sau desemnat, desi pentru un client surpriza.
Ingropate adanc in lista de munitii aprobate la pachet cu cele 24 de elicoptere MH-60R destinate Indiei, abia se pot distinge:

The Government of India has requested to buy twenty-four (24) MH-60R Multi-Mission helicopters, equipped with the following: thirty (30) APS-153(V) Multi-Mode radars (24 installed, 6 spares); sixty (60) T700-GE-401C engines (48 installed and 12 spares); twenty-four (24) Airborne Low Frequency System (ALFS) (20 installed, 4 spares); thirty (30) AN/AAS-44C(V) Multi-Spectral Targeting System (24 installed, 6 spares);

fifty-four (54) Embedded Global Positioning System/Inertial Navigation Systems (EGI) with Selective Availability/Anti-Spoofing Module (SAASM) (48 installed, 6 spares); one thousand (1,000) AN/SSQ-36/53/62 sonobuoys; ten (10) AGM-114 Hellfire missiles; five (5) AGM-114 M36-E9 Captive Air Training Missiles (CATM); four (4) AGM-114Q Hellfire Training missiles; thirty-eight (38) Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) rockets; thirty (30) MK 54 torpedoes; twelve (12) M-240D Crew Served guns; twelve (12) GAU-21 Crew Served guns; two (2) Naval Strike Missile Emulators; four (4) Naval Strike Missile Captive Inert Training missiles; one (1) MH-60B/R Excess Defense Article (EDA) USN legacy aircraft.

Sursa: dsca.mil

NSM-urile propriu-zise vor veni probabil la timpul lor.

E pentru prima data cand NSM va fi lansata din MH-60R. In sensul comercial, evident testele de certificare avand deja loc.
Ar fi interesant de urmarit daca USN va prelua ideea buna a indienilor sau se va limita pe viitor la Hellfire, mai ales cu toata discutia de pe marginea “letalitatii distribuite” si a dotarii slabe a LCS-urilor.
Si ce alte verticalioate vor mai primi NSM.
Plus, cine mai are nevoie de nave rapide lansatoare de rachete – daca NPR-urile singure oricum nu au senzorii necesari pentru a exploata raza de actiune de  ~200km a rachetelor anti-nava moderne.

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Rachete pentru Romeo”

  1. gsg9 says:

    Plus, cine mai are nevoie de nave rapide lansatoare de rachete – daca NPR-urile singure oricum nu au senzorii necesari pentru a exploata raza de actiune de ~200km a rachetelor anti-nava moderne.

    pai aia care au F35 MADL/E2D si ofera radar data/solutzii de tragere pt SM6 prin AEGIS cred ca se descurca sa ofere o solutzie de tragere pt o amarata de tintza navala care zboara prin apa cu Mach 3 decat cand e marea linistita 🙂

    folosesc navele ca transportoare de munitzie si sensor data poate sa vina de pe unde o veni, de la rasPutin de pe super-lampile de pe Kiroave 🙂

    pe Romeo, USN stie daca au nevoie sa instaleze NSM, deocamdata se desfasoara LRASM si se gandesc si la rachete hypersonice pt prietenii lor ciainiizi

    The Air Force first awarded Lockheed Martin a contract last April to develop a prototype hypersonic cruise missile, the Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW). That project could cost as much as $928 million over the course of its lifetime. It’s probably just coincidence that Lockheed Martin is prime contractor for the LRASM anti-ship missile.

    https://www.militaryaerospace.com/articles/2018/08/hypersonic-weapons-mach-5.html

    • admin says:

      LRASM e pt USAF deocamdata. USN are decat Hellfire pe Romeo si Harpoon pe aripi fixe. NSM ar fi o imbunatatire in ambele cazuri.

    • gsg9 says:

      USN este portavioanele si LRASM se integreaza acum pe F/A18

      the missile is scheduled to achieve IOC on the U.S. Navy’s F/A-18E/F Super Hornet in 2019

      s’au grabit sa o integreze mai intai pe B1B pt ca raza de actziune, multa

      n’am zis ca NSM nu ar fi o imbunatatzire, ideea ar fi de prioritatzi, pt ei, ca noi…cu Deceniile Marinei…

      • admin says:

        Si tu ai dreptate. Dar cum ziceam, si pe Romeo cu ce-l lasa, cu Hellfire? Ca de pe LCS zboara Romeo, nu F-18.

        NSM iti da aripi. Rotative.

  2. Marius Zgureanu says:

    Sa fie primit!

    Pentru senzorii care sa furnizeze date NPR-urilor se pot gasi solutii, cu distanta de comunicatii garantata la minim 150km:
    – de la conlucrarea cu platforme UAS mai grele din categoria MQ-9/MQ-1/ IAI Heron/Bayraktar/ Elbit Hermes operate de terti (apararea de coasta? 🙂 )
    – la propriile UAS-uri lansabile de pe punte:
    — imbunatatiri ale clasicelor RQ-7 (deja B-ul atinge distante de comunicatii de 125km) – de avem si noi versiunea Shadow 600, ScanEagle (raza operationala pana la 200km)
    — Saab Skeldar are distanta de operare spre 100km

    – conlucrarea cu alte platforme navale mai mari

    • admin says:

      La fel ar putea sa se gaseasca si pentru elicoptere deci asta nu e un avantaj competitiv. Comparatia era strict intre NPR si elicopter.

      • Marius Zgureanu says:

        Pentru mine e “si” , nu “sau” 🙂

        E periculos sa zicem ca folosim elicoptere sau NPR-uri, sa nu dam idei, asa ca mai bine e “elicoptere si NPR-uri”.

        De pe un elicopter nu prea poti lansa senzori proprii cu raza extinsa (in plus fata de cei ambarcati, si aici da, avantaj elicopter, ca are alt orizont fata de NPR), ci ii folosesti pe ai celorlati, inclusiv fregate sau corvete.
        Radarul ambarcat pe MH-60R are bataie bunicica, probabil suficienta pentru NSM:
        http://cmano-db.com/pdf/sensor/624/
        https://www.telephonics.com/product/an-aps-147-an-aps-153v

        • admin says:

          Ba sa dam. Idei.

          Deci la senzori proprii 1:0 pentru elicopter. La cooperarea cu ceilalti, 1:1. Iar viteza platformei nici nu se compara, daca e sa judecam functia dupa nume “fast attack ship“. Ar rezulta ca elicopterele fac tot ce fac NPR-urile in rolul de baza insa sint o platforma cu viteza mai mare deci vulnerabilitate mai scazuta. In afara cazului in care planuitorii planuiesc un plan de atac la Novorossiysk.

          #planuri_de_planuri

          Periculos e sa ai inca NPR-uri cu Styx, nu sa ai idei.

        • gsg9 says:

          ce idei sa le mai datzi bre, cum sa se impuste cu Md2000 in picior? 🙂

          NPRurile’s mormane de fier vechi, n’au mai fost trageri cu rachete navale de niste ani pt ca la ultima lansare de pe IML a luat racheta foc in instalatzie si daca de langa IML pot sa fuga din NPR probabil se fuge mai greu cand explodeaza hardughia

          iar pe Poulele Navale, daca or fi putand atarna racheta si sa zboare inclinate intr’o parte, Telephonicsul ala de pe Poule n’are fire’control modes ca sa interfatzeze cu racheta sa’i dea solutzie de tragere, are doar detection/search/weather navigation-avoidance deci nu ghideaza rachete

          Poulele Navale doar cu torpile rosii de exercitziu si atata 🙂

          #Marina_Pacii

          • admin says:

            Vezi daca ti-au scapat miscarile de rotatie, giratie si revolutie?

            Aicisilea nu era vorba de Narval ci de Romeo. Hai, maxim/minim UH-1Y, ca sa fie comonalitate. Asteptam decizia USMC:
            According to Breaking Defense, the Corps is interested in three missiles: Lockheed Martin’s Long-Range Anti-Ship Missile, or LRASM, Raytheon’s Naval Strike Missile and Boeing’s Harpoon.

            Ca poate platesc ei…

  3. gabitzu says:

    Daca vrei sa compri NPR cu elicoptere dpdv al atacului anti-nava, problema e ca “tintele” au mult mai multe mijloace anti-elicopter (rachete AA), cu sansa mult mai mare sa le “dea jos”, decat mijloace anti-NPR (rachete Anti-nava, mult mai scumpe, si mult mai putine la bord).

    • admin says:

      In nici un caz. In cazul ipotetic al lansarii de la 100-150km distanta, nici elicopterul si nici NPR-ul nu sint vizibile direct de catre tinta deci e irelevant ce mijloace AA/AN are tinta. Elicopterul va “elibera” zona mult mai repede, reducand vulnerabilitatea fata de aviatia inamica. Lasand la o parte ca un NPR poate fi vanat cu elicopterul dar un alt elicopter, mai greu.