Archive for May, 2019

Ieftin si… bun?

India a inceput 2018 prin deschiderea unei competitii pentru inlocuirea tunurilor antiaeriene de 40mm Bofors si a celor de 23mm Zu-23-2B dar a terminat anul cumparand o solutie de modernizare a lor.

IAI va furniza o solutie C2 numita “Sky Capture” care va asigura conducerea focului si care include si senzorii, adica radarul ELM-2106 ATAR (faimos in Romania pentru ca a operationalizat dupa atatia ani HAWK-ul), un radar de control al focului ramas neidentificat oficial si un senzor de urmarire pasiv EO.

 

Tunurile “proaste” nu puteau fi controlate de “Sky Capture” asa ca au fost si ele modernizate, de data asta de companii indiene, in principal prin inlocuirea sistemului de actionare hidraulic cu unul electric – se zvonea ca si 2x30mm romanesc ar fi trebuit sa aiba actionare electrica dar dupa ce s-au mai gandit putin, le-a trecut si ideea asta – si alte maruntisuri.

Rezultatul ar trebui sa fie… adecvat. Nu e chiar un VSHORAD de ultima generatie dar e ceva mai mult ca inainte si se mai acopera din gauri.

#Viforul #doua30mm #S60

Pagini de arhiva

Se facea ca era prin Octombrie 2017:

comunicat-nr-31-ATM-octombrie

 

Daca ar fi sa cautam informatii despre vreun eveniment similar organizat pentru CZ, nu gasim nimic. O fi o problema cu Google sau Beretta au fost singurii pe care i-am primit asa?

Sursa: MTA.ro

Sursa: MTA.ro

Si SMG-urile supravietuiesc

Nu numai PDW-urile.

Cand te gandesti care ar fi liderul european (sau mondial?) in materie de SMG-ul, numele Brügger & Thomet nu-ti vine primul in minte. Elvetienii si-au depus insa o candidatura puternica pentru unul din primele locuri, daca nu prin volumul de arme vandute atunci prin gama de arme din oferta.

B&T a inceput sa avanseze serios in zona asta prin 2001 cand a cumparat de la Steyr proiectul excelentului TMP, rebotezat TP9/MP9 de catre B&T.

B&T MP9 - Sursa: bt-ag.ch

B&T MP9 – Sursa: bt-ag.ch

 

TMP a suferit de pe urma migratiei utilizatorilor de SMG-uri la carabinele scurte in 5.56mm sau PDW-urile exotice, cand se parea ca viitorul SMG-urilor era mic, negru si batea la usa, motiv pentru ca Steyr sa vanda proiectul.

Continuare…

AR-15 cucereste si Polonia

Mai precis, piata civila poloneza. Se pare ca ei au piata civila pentru asa ceva!?!?

La inceput a fost Gunshelp, distribuitori de arme, armurieri si mai apoi producatori.

Continuare…

Ce e regimentul ISR si ce vrea el

De citit in mod special la pagina 129: Opinii privind infiintarea regimentului de cercetare la esalonul divizie

revista_2-2015

 

Prima idee de subliniat cu creionul chimic ar fi cea de organizare si dotare pentru a angaja lupta.

A doua ar fi inferenta ca regimentele ISR ar putea fura din banii de buzunar ai BIM (n-am gasit alta rima si presimtz controverse).

La capitolul “Speculati, voinicii mei / Speculam, Maria-Ta” se incadreaza o nedumerire: cui ii erau destinate cele 6 drone tactice Orbiter 4 care au fost aproape cumparate pana cand n-au mai fost?

In rest, ce ar mai ramane de facut: MLI-84 la ISR si Dreptate pentru Cavalerie.

Gorom-Gorom

 

In noaptea de 9 spre 10 Mai, langa Gorom-Gorom, Burkina-Faso, intr-o operatiune relativ putin mediatizata in Romania, fortele pentru operatiuni speciale franceze au executat o misiune de salvare a doi ostateci francezi, atingandu-si obiectivul cu pretul a doi morti din randul fortelor de interventie.

Cei doi turisti francezi fusesera rapiti pe 1 Mai dintr-un parc national din Benin de o grupare islamista, ghidul lor find impuscat. Francezii au putut sa-i monitorizeze pe rapitori cu ajutor american, urmarindu-i pana in Burkina Faso. Asaltul a fost executat de 24 de militari francezi proveniti din comandourile Marinei (commando Hubert), Regimentul 1 Parasutisti ai Infanteriei Marine (Fortele Terestre) si CPA 10 (Fortele Aeriene).

Pentru a se apropia de tabara, militarii francezi au trebuit sa strabata aproximativ 200 de metri intr-o zona deschisa, fiind descoperiti insa de o santinela cand ajunsesera la circa 10 metri de obiectiv, rapitorii fiind alertati. Momentul intrarii in adaposturile din tabara, fara a deschide focul in prealabil, de teama lovirii ostatecilor, a fost fatal pentru doi militari francezi ai commando Hubert, Cédric de Pierrepont si Alain Bertoncello.

Pe langa cei doi turisti francezi, au mai fost salvati alti doi ostateci, o sud-coreeanca si o americanca, de a caror prezenta nu se stia.

Continuare…

Ungaria, Turcia, Romania

Mai tine cineva minte “blindatul realizat in parteneriat de Romania si Turcia”, asa cum a fost prezentat la BSDA 2018 Ejder Yalçın? Afirmatia nu a fost inca explicata si misterul nu a fost elucidat desi informatia a fost preluata de mai multe surse media.

"Blindatul romano-turc" - Sursa: aa.com.tr

“Blindatul romano-turc” – Sursa: aa.com.tr

 

Alaturi de Ejder Yalçın, la BSDA 2018 a fost prezentat inca un 4×4, blindat mai usor, pe nume Yörük, ambele fiind produse de Nurol Makina Sanayi. Turcii zic ca romanii ar fi aratat ceva interes pentru Ejder Yalçın insa nimic concret pana acum.

Se pare ca ungurii s-ar fi miscat mai hotarat – interesant cum deodata au tot inceput sa cumpere echipamente militare – si exista informatii cum ca vor achizitiona un numar de masini 4×4 Ejder Yalçın si Yörük de la turci.

Continuare…

Tancul revine acasa

Pana se vor hotara daca modernizeaza toate cele 227 de Challenger 2 sau doar 148 dintre ele, britanicii trebuie sa decida asupra pachetului de modernizare LEP (Life Extension Programme) si competitia s-a redus la doi furnizori. Care e numai unul.

BAE System prezinta Black Night, adica o modernizare a electronicii Challenger 2 plus sistemul hard-kill APS IMI Iron Fist, pastrand insa turela si tunul actual, ghintuit.

 

In celalalt colt, Rheinmetall propune o turela complet noua, cu tunul L55 cu teava lisa insa fara sistem APS hard-kill. Desi germanii spun ca un sistem APS ar putea fi montat in viitor, daca e de ales intre ofertele de pe masa, simplificand putin, britanicii trebuie sa decida intre tunul cu teava lisa si Iron Fist.

Sursa: Rheinmetall

Sursa: Rheinmetall

 

Alegerea a devenit un pic mai ciudata din moment ce in Ianuarie Rheinmetall a anuntat ca va cumpara 55% din actiunile diviziei terestre a BAE astfel incat, in mod real, competitia s-a redus la un singur ofertant cu doua pachete diferite, ceea ce nu-i chiar ideal din punct de vedere comercial.

Zvonuri neconfirmate vorbesc de o a treia optiune, care ar putea fi Nexter cu turela Leclerc, avand in vedere ca e oricum testata si pe Leo2. Nu exista insa nimic oficial care sa confirme prezenta francezilor in competitie.

TR-85M2 cu turela Leclerc si Iron Fist? Decat vise.

Ce se intampla in Austria

Aprilie-Mai 2016 – Candidatul extremei drepte austriece (FPO – Partidul Libertatii din Austria) Norbert Hofer intra in turul al doilea al alegerilor prezidentiale si este invins greu de candidatul Verzilor/Ecologistilor, Alexander Van der Bellen. Rezultatul este anulat si votul trebuie reluat.

4 Decembrie 2016 – Reluarea turului doi, Norbert Hofer este invins din nou de Alexander Van der Bellen.

19 Decembrie 2016 – Norbert Hofer si presedintele partidului, Heinz-Christian Strache, se duc la Moscova unde semneaza un “acord de cooperare” cu partidul lui Putin, Rusia Unita.

Octombrie 2017 – La alegerile legislative, FPO iese pe locul trei, cu 26% din voturi.

Decembrie 2017 – FPO intra la guvernare intr-o coalitie condusa de conservatorii crestin-democrati OVP. OVP va da cancelarul, Sebastian Kurz insa FPO va primi postul de vice-cancelar pentru Heinz-Christian Strache si sase ministere, dintre care cel al afacerilor externe, cel al apararii si cel al internelor.

Februarie 2018 – O unitate a politiei austriece, EGS, condusa de un membru FPO, executa o perchezitie la sediul agentiei de informatii austriece BVT (analoaga SRI dar subordonata administrativ Ministerului de Interne) si la domiciliile unor colaboratori ai BVT specializati in urmarirea organizatiilor extremiste. Au fost retinute documente care contineau informatii despre unele grupari extremiste avand legatura cu FPO.

Primavara 2018 – BVT se retrage “voluntar” din Clubul de la Berna, organizatie de cooperare a agentiilor de informatii din UE, ca urmare a ingrijorarii partenerilor europeni fata de raidul din Februarie.

August 2018 – Putin participa la nunta ministrului de externe austriac, Karin Kneissl, membra a FPO.

Continuare…

Orban ii cere lui Trump rachete americane si gaz romanesc

Sursa: AP Photo/Manuel Balce Ceneta via timesofisrael.com

Sursa: AP Photo/Manuel Balce Ceneta via timesofisrael.com

De unde se dadea ca foarte probabila achizitia de catre Ungaria a unor sisteme de aparare anti-aeriene europene, ca sa tina cu traditia, se pare ca ungurii isi vor diversifica furnizorii de armament. Cu aceasta ocazie, si cei de gaze naturale. Sursa: Reuters.

Orban e in vizita in SUA si s-a intalnit cu Trump, prilej ca sa se laude putin ca economia Ungariei creste mai puternic decat cea a altor state UE si ca are acum bani ca sa-si creeze o armata puternica. Adevarul e ca au cumparat cate ceva in ultimul timp… Concret, ungurii vor de la americani sisteme de rachete AA cu raza medie si delegatia ungara ar fi vizitat Raytheon si Lockheed Martin.

In plus, si chiar mai surprinzator, Orban ii cere lui Trump sa grabeasca un proiect de exploatare a gazelor naturale din arealul romanesc al Marii Negre care ar trebui facut cu participarea Exxon deci depinde de cooperarea romano-americana. Firul epic al cererii ungurilor se impleteste bine cu naratiunea diversificarii furnizorilor de gaze ai statelor europene – a.k.a. scoaterea rusilor din ecuatie. Care rusi ne sint insa vecini exact in zonele de extractie a gazelor naturale de care se face vorbire.  Se asteapta reactia rusilor la atentatul asupra buzunarului lor. Judecand dupa istoria recenta, sint in stare de ceva rele. Deci unde sint corvetele alea?

Cat despre rachetele cu raza medie, subiectul pare inchis in Romania, acum ca HAWK-ul a fost taras-grapis operationalizat. Nu la standardul prognozat ci la unul romanescLumea pare multumita cu atat.