Fortele si doctoratii

Probabil va fi fost un Chicago Boy (sau mai mulţi) – cu ceva spoială pe la West Point sau Sandhurst – cel care va fi lansat ideea: doctoratul în “ştiinţe militare”, “securitate naţională”, “geostrategii”, “paradigme de putere”, “lupta împotriva terorismului” şi multe, nesfârşit de multe altele. Băiatul se va gândit la avantajul lui personal – poate că pe unde-o fi fost, s-o fi procopsit cu un doctorat în de-alde asemenea “ştiinţe” –, însă nici nu bănuia ce cutie a Pandorei deschide. “Ce e aia doctorat?” – se vor fi întrebat purtătorii de chipie. Bănui că li se va fi răspuns, pe înţelesul lor: “o carte, să trăiţi!”

Sursa: Cum produce școala plagiatori

Intregul articol scris de Mihai Maci poate fi citit pe Contributors.ro

Both comments and pings are currently closed.

53 Responses to “Fortele si doctoratii”

  1. mihais says:

    Hihi,unii se prind mai greu.Dar mai bine mai tarziu decat nicioadata.

    Partea cu plagiatul ca plagiatul.Dar problema reala nu e ca dau unii copy paste.Ci ca nu exista unul care sa scoata o minima idee originala si aplicabila in realitatile concrete pe care le induram.

    Adica,pana mea,scriem carti in care explicam cum e cu operatiunile satelitare.Dar hai si unul care sa zica cum e cu un plate carrier si niste bocanci,ca ne frecam de Afganistan imediat de 20 de anisori.

    1 la 50 si ar fi bine,dar nu-i nici ala.

    • RTI says:

      Pai crezi ca hartogarii astia impaunati au habar ce este prin TO ? Indivizii sunt buni doar pe la TV ssu prin ministere sa isi etaleze ineptiile, sa faca jocurile pentru diversi, etc.

  2. enzo says:

    In urma cu multi ani am avut treaba cu domnul Maci.
    Din punctul meu de vedere, omul stie sa vorbeasca/scrie frumos sau ma rog… are un limbaj aparte si cam atat.
    Plus o doza foarte mare de ipocrizie.

  3. xv says:

    Un ghiveci de articol, chiar amuzant in ignoranta
    Ala e total pe langa fenomen

    • nicolae says:

      Ba din contra, a surprins fenomenul in toata “splendoarea” lui…

      P.S. Disclaimer: nu stiu ce s-a mai intamplat in ultimii 5 ani, dar spre sfarsitul anilor ’90 si la inceputul anilor 2000, “fabrica” de diplome/doctorate s.a.m.d. functiona din plin. Cred ca d-abia dupa Spiru Haret – gate s-au mai linistit lucrurile…

      • xv says:

        Serios? Cat de bine stii diferenta dintre scolile militare si studiile de la Bioterra? Si cati au doctorate pe bune. Ai asistat vreodata la sustinerea unei teze intr-o institutie militara sau vorbesti din auzite?
        Ala care scrie a auzit si el de la altu care a auzit o auzire, plina lumea de experti care vor sa para destepti, ma refer la nea caisa ala care a scris,nu la tine

        • nicolae says:

          Nu’s cine-i autorul articolului, nici nu ma intereseaza…
          Afirmatia mi-o asum fiind fiu de fost militar si de fost profesor universitar.
          Nu contest faptul ca au fost si lucrari pe bune – generalizarea e o veche meteahna romaneasca, nu mai stiu ce e acum, dar ca sistemul de invatamant a fost la un moment dat o adevarata “fabrica” de “diplome”, apai asta-i un lucru cert.
          Legea educatiei este una dintre cele mai modificate legi din istoria post-decembrista iar “rezultatele” se vad astazi cu varf si indesat.
          Si da, am asistat acum foarte multi la ani la sustinerea unei teze de doctorat si stiu cat a muncit si ce sacrificii a facut persoana respectiva pentru a ajunge la acel moment din cariera lui. Poti banui cine este persoana la care ma refer. Sa zicem ca o cunosc fooooarte bine. 🙂

          • nicolae says:

            P.S. Sustinerea tezei de care vorbesc era evident intr-o institutie militara.
            P.P.S. Nu poti construi ceva bun pe o fundatie putreda. Cand o sa invatam asta o sa putem trece mai departe.

          • xv says:

            Fair enough. Tot invatamantul din Ro a fost o fabrica de diplome o perioada, poate ca militarii sunt de vina si pt asta. Iar tanti aia pomenita in articol a plagiat in lucrearea ei de licenta presupun ca asta o face experta in domeniu,pe principiul it takes a thief to catch a thief. Patetic articol, cu sensul englezesc, nu cel romanesc

          • nicolae says:

            N-am zis nicaieri ca militarii ar fi de vina si pentru asta.
            Am zis ca si in invatamantul militar exista aceeasi practica in ceea ce priveste doctoratele ca si in cel civil.
            Nu discut aici cauzele desi ar fi o discutie interesanta.
            Discreditarea autorului, well asta e o tehnica veche folosita impotriva oamenilor care spun lucruri incomode.
            Sper ca lucrurile s-au mai schimbat.

          • xv says:

            Da, bineinteles ca e o tehnica si o conspiratie, deci daca ii spui argumentat cuiva ca bate campii si e habarnist expert il discreditezi. Woooow, logica, te mananc

          • nicolae says:

            Afirmatie xv: “Ala care scrie a auzit si el de la altu care a auzit o auzire, plina lumea de experti care vor sa para destepti, ma refer la nea caisa ala care a scris,nu la tine”

            Argument xv: zero (0). Dar se face referire la autor si “incapacitatea” acestuia de a avea acces la informatii corecte.

            Afirmatie xv: “Iar tanti aia pomenita in articol a plagiat in lucrearea ei de licenta presupun ca asta o face experta in domeniu,pe principiul it takes a thief to catch a thief.”

            Argument xv: zero (0). Din nou referire la cei care au avut tupeul sa strice ploile sistemului. Evident, referirea nu este nici pe departe magulitoare la adresa lor – habar n-am cine-i tanti si nici nu ma intereseaza. Mai mult decat atat, este absolut evident pentru oricine a terminat o scoala pe bune ca xv discrediteaza una din sursele articolului, fara a face totusi vreo dovada in acest sens: “tanti aia pomenita in articol a plagiat in lucrearea ei de licenta”

            Afirmatie xv: “Un ghiveci de articol, chiar amuzant in ignoranta” + “Patetic articol, cu sensul englezesc, nu cel romanesc”

            Din nou, “numitul” 🙂 xv – adica o persoana care nu-si face cunoscuta adevarata identitate atunci cand comenteaza, dar care pe site-urile de profil e cunoscut ca fiind actual/fost militar – prin urmare ar prezenta o oarecare legitimitate atunci cand vorbeste despre armata/arme etc – face afirmatiile de mai sus. Este evidenta directia si intentia afirmatiilor de mai sus.

            Mai mult decat atat, incearca sa sugereze intrand tare la gioale ca-n fotbal, ca numitul nicolae habar n-are despre ce vorbeste, nevazand vreodata la fata in viata lui de om vreo lucrare de doctorat… 🙂

            Iti apreciez comentariile pe tehnica militara, am ce invata de la tine, dar cand te apuci sa “speli” imaginea sifonata a armatei… well, ma abtin.

            Imaginea armatei, desi sta bine in sondaje, este sifonata si este suficient sa-ntrebi de unul din linkurile preferate ale gsg-ului despre generalii condamnati pentru fapte penale cu executare.

            Dupa cum ziceam, nu poti construi trainic pe o fundatie putreda.

            Si cu asta ma intorc la manualul de logica, omul cat traieste invata.

          • xv says:

            Frumoasa pledoarie. Ca-n manualul de retorica old school. Doar ca dude, this is web 2.0
            Nu spal nimic, ti-am spus doar ca stiu speta mult mai bine ca tine, daca vrei sa ma crezi sau nu mi-e indiferent. Hint, intereseaza-te de masteratele si doctoratele de la Unibuc si cine preda pe-acolo daca vrei sa stii mai multe

          • nicolae says:

            Prefer mate/lad 🙂
            In rest argumentele si argumentatia raman aceleasi indiferent de epoca web de care vorbim. Iar tu, in afara de a ne spune sa te credem pe cuvant, nu ai produs niciunul.
            Si cu asta eu am incheiat. 🙂

          • xv says:

            Eu te cred pe cuvant ca esti fiu de militar si prof universitar, ca banuiesc ca ai si altceva mai bun de facut in loc sa inventezi.
            Am dat argumente, probabil ai citit in diagonala, nu le repet
            Nu stiu la cine te referi cu ”a ne spune”, e ceva gen me, myself and I sau stii ce gandesc toti cititorii?
            Interpretarile tale din analiza pe text m-au facut sincer sa rad, no offense, sunt scamatorii de balci. La victimizare stai bine, keep it up

          • nicolae says:

            Pentru binele nostru, al civililor, sper ca te pricepi la arme ca de restul m-am convins…
            De cand cu comando, rangersi si alte alea nu prea va mai place limba romana. Pot argumenta si-n engleza, ca sa-ti fac seara mai amuzanta. 🙂

          • xv says:

            Poate ti-a scapat ce am scris mai jos.
            Dap, ultimul alineat a fost rant, pentru ca nu accept vorbe impletite cand nu ma cunosti, cateodata te arunci in concluzii. In niciun caz nu am vrut sa discreditez autorul, nu ma ocup cu de-astea, acolo ai presupus gresit si dupa aia ai presupus si mai gresit.
            Respectul ramane acelasi.
            No hard feelings sper

          • nicolae says:

            “Respectul ramane acelasi.” – Idem
            “No hard feelings sper” – Nici pe departe 🙂
            Dar tine cont de un lucru: eu nu te cunosc – adevarat, dar reciproca e de asemenea valabila – nici tu nu ma cunosti pe mine. 🙂
            Devin sensibil cand vine vorba de scoala romaneasca, n-a fost ministru sa nu-si puna “amprenta personala”… Am avut nenumarate discutii in contradictoriu pe subiect, inclusiv cu cei foarte apropiati, toti profesori.
            Si ce zice gsg vis-a-vis de plecarea din tara… am vazut niste statistici si n-arata bine. Daca trendul continua chiar nu ne vad bine.
            Stiu si cum “mergeau” lucrurile in armata in anii ’90 si nu era ok. Iar aici va trebui sa ma crezi tu pe cuvant. Tot ce sper e ca lucrurile s-au schimbat dupa ce am intrat in NATO.

        • RTI says:

          Sa treaca si sustinerea doctoratului la secret, ce tot isi baga nasul si civilii astia neobrazati ? Sa ne lase domnule in pace, noi ne pregatim pentru Champions League, nu avem treaba cu lipsa de
          personal, dotare, dosare inchise pe sestache si alte marafeturi dubioase. Ia la ei, sa strice bunatate de gheseft tocmai cand merge asa de bine. Ma nerecunoscatorilor ma, noi salvam patria si suntem eroi ma !

          • xv says:

            Cata profunzime pe pixelu patrat. Alte perle de intelepciune de Bolintin-Deal mai ai? Teach us, you wise one

          • RTI says:

            Apreciez că reușești să extragi bogăția informației direct din aria formatului de livrare. Nu pot avea aceleași aprecieri și față de, evidentele, probleme de localizarea. Sigur, însă numai contra cost. În cazul tău trebuie și plata unui avans, sa evităm ulterioarele nemulțumiri PS. Dacă reprezinți un grup putem discuta și de reduceri, atenție, nu se încadrează cazurile de personalitate multiplă.

          • xv says:

            Mai zi, esti amuzant, mi-am luat popcorn

          • RTI says:

            Multam, de obicei doamnele au apreciat aceasta calitate, ce sa faci sarmul personal. Sa ai pofta ! Apropo, mai relaxat ca faci indigestie si licenta este deja la arhiva, daca nu esti general nu te mai cauta nimeni 😉

          • xv says:

            Sunt suficient de relaxat, mersi ca-mi porti de grija 😀

        • Mihais says:

          Chief,am avut in tineretea nelinistita ocazia sa asist la asa ceva.Teza era ceva de genul cum sa aperi trecatorile montane din Carpatii Orientali.Nimic incorect nu era acolo,dar nici nu era vreo noutate,treaba asta s-a facut in 2 razbele mondiale .Ideile generale plus niste formule pt determinarea raportului de forte.Pe loc mi s-a parut culmea stiintei,dar de fapt erau niste scenarii gen “rezolvati problema tactica”.

  4. albert says:

    Domnilor,eu stiu ca cel care-i bun la scoala are o morala a sa:n-ar copia nici sa-l pici cu ceara.Nu problema de mai sus ma intriga,ci faptul ca de decenii romanii castiga la olimpiade,sunt printre cei mai buni,dar altii sunt cu inovatia.

  5. xv says:

    Ok, sa lamuresc niste lucruri.
    1. Nicolae si RTI sunt tipi destepti, foarte ok.
    2. Cunosc binisor tema doctoratelor, deci imi permit sa am oo pinie mai mult decat consistenta.
    3. Cunosc si criticii din mass-media si in anumite puncte au dreptate
    4. Nu ai cum sa critici un sistem daca il stii doar din exterior
    Punct

    • offset says:

      acu nu ca ash tzine neaparat sa ma bag in discutzie. da’ punctu’ 4 e muci, sincer. prin alte parti se practica cunoasterea unui sistem printr-o analiza input-output. cica le mai zice si caracteristici de transfer. iar sistemul ie denumit black-box. adicatelea draperii trase, cumetrii, pile… sau ca sa nu fiu rau, monitorizarea traficului radio al hinamicului, tat o analiza din exterior este fara a cunoaste dedesupturile. sa inteleg ca nu conteaza rezultatele in acceptiunea dumneavoastra, doar pentru faptul ca nu egzista om in interiorul organizatiei hinamice?

      #puncte_puncte

      • xv says:

        La academiile militare predau si profesori civili, exista feed-back si din partea civila, dar oamenii aia au idee despre ce e vorba.
        Faza e ca la noi nu se face pe subiect o critica constructiva, ci una distructiva si unii care o fac nu stiu nici macar gradele militare (stiu caz concret).

    • offset says:

      PS: luandu-ma cu ortografia specific maidaneza am uitat o intrebare care ieste, ref. la punctul 4:

      daca e asa cum spuneti, pisicologul ce face domn’e cu creeru’ din cap??? nu o critica ne-intruziva?

      #https://www.youtube.com/watch?v=PfGPei1U53U no pun intended

    • mihais says:

      Ok,cati dintre doftorii in stiinte militare,care se presupune ca au cercetat in practica iar acum fundamenteaza teoretic o noua descoperire in arta si stiinta razboiului se ridica macar cu aproximatie la nivelul unui Uhle-Wettler sau McRaven?

      • xv says:

        Bine ca n-ai vrut sa fi facut o RMA sau sa fie la nivelul lui Clausewitz.
        Nu am un procent, dar sunt destui cu teze valoroase in FOS sau cyber.
        McRaven a fost destul de criticat in State, nu e chiar cel mai nimerit exemplu.

        • mihais says:

          No,amu nu cred ca am fost vreodata lipsit de pretentii.

          Legat de McRaven,sedeam la un moment dat si ma gandeam ca teoria aia a lui ar merita extinsa si adaptata la lupta conventionala,cel putin in ce priveste micile unitati.Imi pare ca reflecta mult mai bine realitatea la acest nivel decat principiile ”conventionale”.
          Porneam de la cum au rupt nemtii apararea franceza la Sedan in 1940.Operational era un dezastru in devenire,la nivel de divizie si regiment era o varza.Noroc cu un plutonier si cei cativa flacai ai sai.Voila caderea Frantei.

          Ce ti se pare slab argumentat la amiralul asta de foci?Chiar is curios.

          • xv says:

            Nu neaparat la partea teoretica, ci la modul cum a vazut doar misiuni DA peste tot si a redus rolul partii UW plus la PR-ul excesiv. A fost foarte criticat de cei din USSF.

  6. mihais says:

    In apararea uniformelor kaki,trebuie zis ca dubioase par a fi in mare parte cele sustinute la scoala celor cu cascheta in suflet. http://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2019/04/raspuns-ministerul-educatiei-sesizari-teze-doctorat.pdf

    Numai citind titlurile ar merita o secure,un gratar si niste carne.La cat lemn ar rezulta din limba de lemn ce pare a fi pe acolo.

    • admin says:

      Protecția infrastructurii critice – element strategic dynamic în sectorul de securitate
      Aspecte cu relevanță privind securitatea în spațiul cybernetic
      Studiu privind securitatea privată și infrastructurile critice
      Aport tehnic și tehnologic civil la securitatea modernă
      Protecția infrastrcuturilor critice- imperative ale societăților europene moderne
      Securitatea informatică – factor determinant în buna funcționare a infrastructurilor critice

      Chiar as fi foarte curios ce contin respectivele teze. Daca nu sint cumva la secret dar atunci rusii le-ar posta doar ca sa faca misto.

      Dupa cum vad, tot ce trebuie e un generator aleator de titluri cu cuvinte cheie. Cred ca ma bag si eu la un doctorat din asta, am si gasit titlu, doar plagiind mixand creativ un pic:
      Criminalitatea transfrontalieră în epoca globalizării. Offsetul, factor de risc major la adresa securității naționale. Managementul investigări fraudelor în domeniul achizitiilor militare si cooperarea polițienească internațională pentru prevenirea spălării banilor.

      Si inca un titlu real, pana nu se sesizeaza gsg9:

      Penetrarea sistemului național de securitate de către grupările de criminalitate organizată

      Cu asta ce-or fi avut?

      • Iulian says:

        O parte (as indrazni sa spun cel putin 40%) din ‘studiile’ de genul asta de pe plaiurile noastre, masterate sau doctorate, sint o insulta adusa ideii de cercetare stiintifica.

      • gsg9 says:

        Imi permitzi o micacorectzie 😀

        Managementul sistemului național de securitate de cātre grupārile de criminalitate organizatā”

        In rest, cybernetic, dynamic, heatrland/hearthland, intelligence nici nu s’au mai obosit nici sa traduca titlurile cum trebuie, ce romglish o mai fi si prin Thesis aia de Doctorate Dzeu cu mila 🙂

        Dar daca’i apara xv ii credem pe cuvant 😉

        • mihais says:

          Bre,stai asa,ca nu-i fair play.XV nu a zis ca-i apara pe caraghiosii astia,ci doar priveste lucrurile cu nuante.Mai spune ca a vazut unii care aveau ceva de zis si aici corect e sa-l crezi pe cuvant.
          Unde e discutabil este daca ce zic oamenii aia este valoros,cum,de ce si cu ce finalitate.Dar asta e alt subiect.

          Pe persoana fizica,eu nu am vazut tezele astea,nu le-am cautat si nici nu cred ca la noi le gasesti online.Astept sa fiu placut surprins.Dar din experienta a ce s-a publicat de catre domnii ghenerali si colonei,ultimii care au exprimat in scris ceva gandit cu capul lor(e irelevant momentan daca gandeau bine sau prost) au scris pe la inceputul anilor 90.Nu as fi mirat sa existe curente de originalitate,dar chiar in randul alora cu initiativa si spirit razboinic se gasesc ciudatenii gen bereta verde e doar a FOS(????) iar VM sa faca bine sa-si gaseasca alt simbol sau tentativa de a numi parasutistii ”Rangeri”.

          De 20 de ani percep un fenomen ce a existat pe vremea cand tovarasii scoliti la Moskva dadeau tonul in armata patriei,adica anii 50 pana pe la mijlocul anilor 60.Copiere a literei si spiritului gandirii sovietice atunci,americane acum.Care nu-s musai ceva rau in sine,doar ca nu pot fi implementate in realitate.

          Paradoxal,americanii au mai multa gandire si limba de lemn uneori decat aveau sovieticii.

          Ce zic eu nu e ca nu te poti inspira,iar daca nu esti 100% ”original” esti o varza.Ci ca exista particularitati nationale,iar gandirea militara trebuie sa gaseasca modalitati de folosi acele particularitati.Elvetia nu gandeste la fel ca Finlanda,Israel sau Singapore.Grecii nu pot gandi precum spaniolii sau marocanii s.a.m.d.

          • admin says:

            Las’ ca s-a reparat: Batalionul 53 Comando ”Smaranda Brăescu”. Interesante poze. Doar smecherii men in black au parasute-aripa?

            Probabil nici asta cu Comando nu o sa tina mult, denumirea e prea tampa. Or sa bage si ei de seama la un moment dat. Regimentul Parasutisti ar suna mai bine.
            Exista si varianta Regimentul Desant Aerian, daca vor sa evite denumirea de parasutisti cu orice pret.

            Pe asta cu bereta verde n-o stiam.

          • xv says:

            Asta cu rangerizarea e o supizenie mimetica si stiu cine e autorul, i-am spus la un moment-dat ca-l astept si cu o lucrare, un 2 pagini pe subiectul FOS. Inca astept.
            Nicio tara din jurul nostru din fostul pact nu si anglicizat termenii, dar noi suntem o mare de latinitate intr-o insula slava or smth, tre sa fim mereu originali.
            La 495 a revenit denumirea Parasutisti.

            • admin says:

              Deci avem 495 para cu acte in regula si 53 conspirati in cuomandouri. Mai asteptam pana cineva o sa uneasca linia punctata.

              #FRR

          • gsg9 says:

            Nu’l acuz de nimic 🙂 , dar mi’a facut oarescum impresia ca (isi) apara sistemul (din care pana la urma face parte) si ne’o explica p’aia cu imposibilitatea intzelegerii din afara de catre profani a Sistemului cel Nemuritor si Rece

            Bine bre, or fi existand nuantze care este proportzional si uniform si anume dispersate de’a lungul spectrului fumului gri

            Si presupun ca in oceanul cela de rahat exista si diamante care stralucesc precum…diamantele 🙂 si ridica nivelul cercetarii si invatzamantului meletar pe culmile cele mai inaintate ale…ce doreste cetitorul, desi atat statistica cat si realitatea care este probabil ar contrazice aceasta ipoteza/axioma/afirmatzie/prezumtzie

        • xv says:

          Pana una alta tot invatamantul superior romanesc este in cel mai bun caz mediocru, exista doar cateva exceptii in care e de nivel mondial. Uitati-va la clasamentele mondiale sa vedeti pe ce locuri ne situam, cred ca UBB e cea mai in fata, pe locul 400 si ceva.
          Si se face fushereala si in universitatile civile de stat sau private atat la masterate cat si la doctorate, depinde mult de profesori, unii accepta.
          Cel putin MApN-ul are 4-5 specialitati in care e in primele 5 din NATO, ce domenii civile se mai pot lauda cu asta?

          • mihais says:

            Eternul IT si cultivatorii de porumb.

          • offset says:

            “Si se face fushereala si in universitatile civile de stat sau private atat la masterate cat si la doctorate, depinde mult de profesori, unii accepta.”

            @xv fushereala? se FURA ca ca cum “teroristii” din objnoua ,din toate pozitziile… organizmul e bolnav in intregul sau, nu potzi spune “am ciroza, stomacul e ciuruit, alcoolismul e in ultimul stadiu, in rest sunt bine mersi”

          • xv says:

            Si fizica nucleara, avem scoala buna.

  7. habarnistul says:

    Eternul IT , cultivatorii de porumb și așa zise-le culegătoare de căpșune … cu frișcă de pe burta clienților .

    • gsg9 says:

      oi fi intalnit matale numai d’alea 🙂

      eu am intalnit p’aici medici, tehnicieni dentari, asistente medicale, profesori de toate felurile care predau, mecanici, angajatzi ryanair

  8. gsg9 says:

    Cel putin MApN-ul are 4-5 specialitati in care e in primele 5 din NATO, ce domenii civile se mai pot lauda cu asta?

    Care or fi specialitatzile alea unde suntetzi in primele shinshi, BVR engagements cu aviatzia supersonica, noile tactici si tehnologii la tancuri, submarinele cu pedale cu plasma, microelectronica si care ziceai ca e a cincea 🙂 ?

    Iar in domeniile civile daca numai handilaii si exoticii mai stau pe acolo cine sa mai faca performantza, restu’s deja plecatzi imediat ce termina liceul sau din primii ani de facultate, stiu nenumarate cazuri unde daca nu au primit burse au facut parintzii tot ce s’a putut omeneste (au vandut case si au plecat la munca in aceeasi zona cu copiii) si copiii lor studiaza pe la universitatzi din uie, performantza daca vor face vor face acolo

    Voi acasa pesedetzi peseditzi…

    • xv says:

      Deci toti capabilii sunt pe-afara si aici au ramas doar pesedisti. De-asta isi ia pesedeul injuraturi si huiduieli peste tot, ca au ramas doar pesedisti, are sens, da.

    • gsg9 says:

      or fi ramas aia mai putzin dezghetzatzi, mai lipsitzi de posibilitatzi/idei, sau mai aia exotici

      aia bunii pleaca, Ro nu le ofera nimic

      si daca pe vremea mea acum aproape 75 de ani 🙂 trebuia sa stai 2-3 ani prin faculta si sa faci mumu ca poate prindeai o bursa afara acuma ai terminat liceul si te’ai dus taica, asta daca nu esti deja plecat cu parintzii si faci scoala/liceul acolo

      presupun ca nu statzi grozav nici cu resursa umana, in 10-15 ani o sa angajatzi vietnamezi 🙂 , meseriasi cu genetica buna, s’au batut si cu americanii si cu chinezii si cu cine s’or mai fi batut

      sau pakistanezi cu rucsacul in spinare pe post de rachete AT in mediul urban mai ales daca tancurile inamicului sunt parcate pe langa biserici 🙂

      nu stiu cine’i injura ca pesedeul e la putere, probabil ii injura tot votantzii lor ca i’au fraierit cu pensiile si salariile ca nu s’a dat si anume destul 🙂

  9. albert says:

    Toate strategiile dau chix de ce?Pai cand incerci dezvoltarea in salturi prin asa-zisa arderea etapelor,preluarea mecanica a unor modele straine aici ajungi.Militarilor le statea cel maine,zic eu,cu scolile militare de ofiteri activi,chiar daca nu erau asimilate institutiilor de inv. superior.