Traiasca Lockheed Martin MPA, cel deocamdata fara de nume.
LM si-a reorientat eforturile in incercarea de a ciupi din piata avioanelor de patrulare maritima, dominata de Boeing cu al sau P-8 Poseidon.
Ideea SC-130J Sea Herc era de a converti platforma C-130J Hercules pentru rolul MPA prin adaugarea unui radar, a senzorilor EO/IR, MAD si a unui carusel-dispensor de balize sonar. Pentru efect, Sea Herc ar fi dispus de torpile, rachete anti-nava sau aer-sol.
Desi SC-130J Sea Herc a fost propus cu insistenta britanicilor, acestia au ales pana la urma standardul P-8.
Asa ca Lockheed Martin a venit cu o noua idee, aflata deocamdata in faza de culegere a cerintelor de la potentialii operatori: un sistem MPA paletizat, care sa nu necesite modificari scumpe (si permanente) ale structurii, astfel incat avionul sa poata fi reconvertit la misiunea de transport.
S-ar parea ca sint explorate inclusiv variante in care senzorul MAD ar fi montat in interiorul fuselajului. In rest, propunerea arata asemanator, adica radar, EO/IR, torpile, rachete Harpoon, Hellfire si un sistem ESM.
Interesant e ca ideea de afacere s-ar baza pe conversia unor avioane aflate deja in dotare si mai putin pe C-130J noi, construite pentru acest scop.
Un alt aparat de interes ar fi MC-27J MPA, adica o varianta specializata a MC-27J, versiunea ISTAR a C-27J. Si aparatul italian foloseste un sistem paletizat pentru reconfigurare, in cazul MPA dispunand de radar Seaspray 7500, EO/IR, ESM, balize sonar, MAD dar si de rachete MBDA MARTE ER si torpile MU90.
MC-27J poate rezulta dintr-o conversie a C-27J desi operatiunea inversa s-ar putea sa nu fie posibila (in mod economic) asa ca e o varianta ceva mai putin flexibila decat cea propusa de Lockheed Martin, insa MC-27J poate fi reconfigurat ca avion ISR sau SIGINT, asa ca e intotdeauna folositor pe langa casa omului.
Tentatia e mare dar si dilema e serioasa: avioanele MPA/anti-submarin ar fi folositoare pe acolo pe unde sint submarine (duh!) dar doborarea dronei navale americane de catre iranieni arata vulnerabilitatea unei asemenea platforme ce zboara in apropierea spatiului aerian inamic.
Atat timp cat poti crea o bula A2/AD deasupra apelor teritoriale proprii, s-ar putea sa fie exact de ce ai nevoie pentru a descoperi niste submarine in Marea Neagra.
Cautam bula, aducatorului multe ceva contracte.
“For governments with suitable airframes we can bring the capability into that airframe. But if a government doesn’t have it, then of course we can provide it,” Muir says. “One customer I’m talking to wants a bespoke system from the ground up, so we would provide the airframe, mission system in one capability.”
Multiple suppliers can offer an active electronically scanned array radar for the system, with Elta, Selex ES and Northrop Grumman systems all approved. All but one discussion includes an AESA radar and not a mechanically-scanned radar.
Desi conceptul are 7 ani, nu se bucura deloc de succes.
https://asianmilitaryreview.com/2017/09/the-huntsman-still-rules-the-waves/
A fost propus prin Coreea de Sud, Singapore, etc.
Singaporezi se uita in trei directii: P-8, Saab Swordfish și IAI G550 MPA (P8 fiind optiunea cea mai completa, penalizata de cost insa.
Pe lângă un radar de căutare avansată de suprafață, echipament EW și EO / FLIR, care este obligatoriu, cred că noul MPA ar trebui să aibă, de asemenea, o capacitate ASW mai robustă sub forma nu doar unui MAD, ci și a unui lansator de balize acustice, Sonobuoy – Analistul singaporez Collin Koh.
Acest lucru face ca Boeing P-8 sa fie cea mai viabila optiune, spune Koh, adaugand interoperabilitatea cu US Navy si potential Australia si India ca un plus.
“Aș fi înclinat să cred că SAF consideră G550 MPA ca o opțiune mai atractivă, deoarece există comunități clare cu avioanele IAI G550 CAEW, ceea ce ușurează cerințele privind logistica și MRO. Cred că israelienii vor profita foarte mult de acest punct “, spune Koh.
Probabil daca am avea o idee a costurilor, s-ar putea trage o concluzie mai pertinenta, insa “Herc” numai ieftin nu este.
Spartanul pare o idee mai digerabila, prin RO.
https://www.airforce-technology.com/projects/mc27j-multimission-aircraft-italy/
Sea Herc are 7 ani dar noul MPA e… nou. Oricum, amandoua au balize-sonar asa ca nu prea inteleg ce zice analistul respectiv.
Greseala mea, in articolele frunzarite se vorbea de conversii (posibile dar nu usoare, vs.”the MPA kit could be added to the C-130 airframe with very little structural modifications”)
Pe analist l-am citat incomplet, prima lui referinta fiind flota existenta in SAF: five highly modified Fokker 50s.
https://aviationweek.com/singapore-airshow-2018/singapore-undecided-maritime-patrol-aircraft-0
Totusi, Herc… cine isi permite se duce spre P8, ceilalti coboara mai mult de o treapta.
Cine are nevoie de un asemenea avion, nu cred ca il mai reconfigureaza caraus. Ramane avantajul pt cine are o celula relativ tanara, pt ca desi avionul s-a vandut in peste 1000 de bucati, nu cred sunt multi amatori de “Mig 21 Lancer/Bison”, ca sa zic asa.
Desi vorbeste de Asia, in linkul cu “the-huntsman-still-rules-the-waves”, nu se intrevedeau sperante, desi Lockheed vede:
“An opportunity to tap this interest owing to the large installed base of C-130s in Southeast Asia. Flightglobal’s Ascend Fleets database shows that there are 61 C-130s in the region, most of which are ‘H’ variants. Of these 57 are listed as in service and four in storage. Brunei also has a letter of intent for a single C-130J.”
https://www.flightglobal.com/news/articles/lockheed-eyes-c-130-maritime-opportunities-in-south-412493/
lmi place Hercules, dar Lockheed si ieftin nu prea incap in aceeasi fraza, ma uit la F16 vs F35 aici, precum si la achizitia noastra de C-27, desi cunosteam C-130 din interior, ca sa zic asa. Iar ca noi gandesc si altii.
Sper sa nu ramanem doar cu privitul, pe domeniul asta.
Mai jos o privire mai lunga:
https://www.thinkdefence.co.uk/2014/02/future-maritime-patrol-part-5-c130j-a400m-options/
Exista unele chestii la care performantele sint mai importante: radare, rachete, senzori de tot felul (aici includ MPA). Nu ar fi vorba de un numar mare de aparate deci merge si scump dar performant. Altfel incercam sa descoperim submarinele cu pendulul si ansa.
…merge si scump dar performant:
“Mirror, Mirror on the Wall, Who’s the Fairest of Them All?
Boeing P-8 Poseidon, Your Majesty!
Stiu…sunt rãu.😈
S-3 Viking zice oglinda mea. Cred ca-i stricata.
Pai, US Navy a cam facut un pas in spate in ceea ce priveste contributia portavioanelor (via aeronave ambarcate) la detectia si lupta antisubmarin si se bazeaza acum pe avioane “terestre” + mult mai limitatele SH-60 Seahawk.
In plus celule sunt vechi, din perioada de aur a US Navy (F-14 “the most handsome bird in the world”, EA-6B Prowler, Northrop Grumman E-2 Hawkeye “The Survivor”, respectiv susmentionatul avion).
http://www.airvectors.net/avs3.html
https://www.thedrive.com/the-war-zone/19789/the-insanely-logical-case-for-turning-s-3-vikings-into-the-navys-new-mq-25-tanker-drone
The king is dead, long live the (new) king(s).
o capacitate ASW mai robustă sub forma nu doar unui MAD, ci și a unui lansator de balize acustice, Sonobuoy – Analistul singaporez Collin Koh.
ce tari sunt analistii astia singaporezi mai ceva ca Jill Kassidy, nebunie mare cu MADul ala, probabil de aia americanii nici nu l’au mai pus pe Poseidoane 😀 , doar care’l mai vrea la eggzport
altfel ce sa faca astia cu Hercules ASW, doar ai mai enerveaza americanii cand mai asculta cu tot felul de sensors Poseidonul in vizeta, altfel se cam stie prin ce port stau si isi trag rachetele de’acolo de sub umbrela A2AD, nu e cazul sa mai vina inco
Cand intr-un lighean mic, ai viermuiala asta:
“Singapore operates four submarines with four replacements on order, while neighboring Malaysia has two and Indonesia three with another three on order. Vietnam’s six submarines, meanwhile, constitute the largest fleet in the region.
Thailand ordered three submarines from China in February, while Myanmar and the Philippines are mulling plans to buy two each. Indonesia, which has a stated requirement for 12 submarines, is reportedly considering buying more”
…si nu ai resursele SUA, pt. a compensa, MAD s-ar putea sa conteze.
Iar sincer, daca ma apuc sa rad de ideile unora care din nimic au realizat ceva (Statul Singaporez), atunci ce as putea spune despre ideile romanilor, care traiesc din spoiala raposatului, militar vorbind?
pai nu ma radeam de ideile Singapore’ului, ca aia sunt oricum la ani lumina de noi
dar m’am amuzat de faza cu nea analistul ala cu MADul lui in contextul in care americanii nici macar nu l’au mai pus on their top-of-the-range ASW aircraft 🙂
o fi ajutand, macar asa de placebo 🙂
si la ce sa faca astia cu Hercules ASW m’am referit la eterna si fascinanta, nu la Singapore
astia mai bine inchiriaza niste cargouri ca oi inca mai avem 🙂
#JillKassidy
Admin. a fost un pic mai realist in asteptari cu S3 Viking, dar la noi o conversie de Spartan cu italienii sau israelienii e maximum de speranta.
Acum de, de la caldura mai imi scapa sensul hashtagului, singura referinta gasita e “from the other Tube”. Cum “fetele” merg in TO alaturi de bajeti”(daca intelegi ce vreau sa spun), sper sa nu e ceva peiorativ.
n’avem ce sa facem nici cu conversia aia, rusii or sa’si tzina sujimarinele pe langa coasta si or sa ne arunce in cap cu kalibr de la supt umbrela a2ad
sensul hashtagului este ca am vazut analize mai de calitate la analista aia decat la analistul singaporean 😀
I believe the new MPA should also have a more robust ASW capability in the form of not just a magnetic anomaly detector but a sonobuoy dispenser and acoustic signal processor. Therefore, the MPA would be larger, with [a] bigger payload, which would give the option of an internal weapons bay,” Koh says.
This makes the Boeing P-8 the most viable option, says Koh, adding interoperability with the U.S. Navy and potentially Australia and India as plus points. The only factor against buying the P-8 would be cost.
deci, again, like…din nou…vrea MAD dar za maust vaiabal apshion nici macar n’are MAD decat daca’l solicitzi ceva specific la varianta de eggzport 😀 iar americanii au decis ca se poate si fara….
eniuei, poate o fi o problema de exprimare, dar iarasi analista aia se exprima mult mai clar 😀
Sa fie primiti si vikingii, dar cati, si nu mai bine si alaturi de macar o duzina de ailalti purtatori ai aceluias mmotor? 🙂
Pai era vorba care ar fi the fairest. Daca esti broscoi, nu visezi la the fairest ci la Shrek. Asa ca da, sa vina Shrek-ul turboprop, cu 2 sau 4 helici, daca altfel nu se poate.
Nu te resemna asa repede! 🙂
S-3 + A-10… Şi-nc-odată mai băieţi, Hop ş-aşa ş-aşa! 🙂
As prefera ceva mai mic, mai rapid, cu semnatura mult mai redusa… ca la M. Neagra nu sunt distante mari si iese repede cu fugareala.
Sa reamintim si noi sositii in competitie, cam la fel de rapizi ca vikingii:
https://www.tehnomil.net/2018/02/09/bombardierul-asw-global/
De amintit, ne amintim dar vikingul ramane the fairest of them all. Vana ursi nucleari pe cand noi sositii nu erau nici macar pe planseta.
Corect, si mai poate duce si Harpoon sau armament nuclear, si-l poti configura si ca varianta electronica dar si ca tanker, asa ca cu o duzina de din astea configurate diferit poti efectua mai multe tipuri de misiuni:
https://www.forecastinternational.com/archive/disp_old_pdf.cfm?ARC_ID=1021
Doar ca n-a fost niciodata vandut prin EDA…
Alte date despre S3:
https://www.thedrive.com/the-war-zone/19789/the-insanely-logical-case-for-turning-s-3-vikings-into-the-navys-new-mq-25-tanker-drone
“The fact of the matter is the Pentagon still has 108 S-3 Vikings serving as rattlesnake shades down at its boneyard in Tucson, Arizona. 83 of those are S-3Bs, 10 are S-3As, and 15 are ES-3As.
The thing is that the average S-3 in storage has half its life still left in it. The airframes were cleared to operate out to a whopping 18,750 hours. Their engines are still widely used on various aircraft, including everything from the A-10 Warthog to business jets to regional airliners. And apparently, there are a lot of S-3 spare parts still on hand. ”
Poza e sugestiva:
https://the-drive.imgix.net/https%3A%2F%2Fs3.amazonaws.com%2Fthe-drive-staging%2Fmessage-editor%252F1523003944773-dasd111.jpg?auto=compress%2Cformat&ixlib=js-1.2.1&s=d42d93945aede347257d50159c92dc50
Acum vreo 4 ani, identificasera ceva mai mult de o duzina de vikingi, spre 20, in stare buna, pentru sud-coreeni.
discutam aici de avioane dedicate ASW la o adunatura care n’a fost in stare sa cumpere 16 torpile pt niste elicoptere navale lesinate fara diping sonar si cu radar numai de descoperire nu si de fire control 😀
nu s’a prezentat nimeni la licitatzia astora, or fi cerut si trei fregate offset…
asa ca daca nu sunt fetitze rusinoase de au luat’o’n torpila pe ascunselea ca sa nu le stie satul atunci fetele inca mai defileaza cu alea rosii de plastic 😀
deci Poseidon sa fie, macar daca debitam sa debitam cum trebuie 😀
Bati saua ca sa priceapa iapa, doar ca iapa-i surda, chioara si cam nesimtita… 🙂
Imi place Viking-ul dar nu vad de ce ne-am bate capul cu el daca operam deja Hercule. Sau P3 Orion, ca tot pare sa aiba motoare comune cu Hercule.
Interesant e ca LM pare sa fie un bun constructor de aeronave de lupta ASW: P2 Neptune, P3 Orion, S3 Viking, au lipsit la S2 Tracker si au pierdut acum la P8 Poseidon, poate si in lipsa unei platforme proprii cu motoare turbofan.
Au americanii 300 de celule de Hercule la AMARC, macar aici de nu ne-ar obliga sa tinem liniile deschise. Am putea sa mai luam doua celule si doua pachete, oricum turboprop-ul mi se pare mai potrivit in Marea Neagra: distante mai scurte. Plus ca daca tot vorbiti de cavalerie si parasutisti, un Herc in plus n-are ce sa strice… 🙂
Altfel, vis-a-vis de drone pacatoase, una e sa cauti submarine la o altitudine de 30000 ft si alta la 2000 – 3000 ft. Si ai si loc de contramasuri la bord. Iar in zona noastra cu ape mici, un avion ar fi excelent. Zic si io, ca nu costa…
P.S. Asta pana cand vor scoate rusii S-666 cu raza de 5000 km…
Pai nu ne batem capul cu el pentru ca el e the fairest. Ne batem capul cu Shrek-Hercule pentru ca iapa e de fapt un broscoi.