La 110 ani de la zborul lui Blériot (sau prima premiera), francezii recidiveaza (reusesc a doua premiera, cum ar veni) si trimit un om peste Canalul Manecii. De data asta cu un rucsac si o placa zburatoare, nici macar cu o parasuta (asta pentru cine stie bancul cu Ceasca).
Blériot 2.0 este Francky Zapata si concurenta franco-britanica pentru rucsacele zburatoare se intensifica. Asta inseamna ca Iron Man nu mai este, tehnic, un film SF?
Cineva, undeva, tocmai a anulat un contract pentru niste UAV-uri… Pentru clarificare, nu e vorba de Romania pentru ca Romania nu prea semneaza contracte de achizitie.
Si da, pentru ca am ajuns la Romania, strainii ne-au furat planurile rucsacului zburator al lui Justin Capra. Au fost scoase din tara in acelasi geamantan in care erau si planurile IAR-95.
Pai…nu punem si Aerodina Lenticulara la socoteala?
https://go4it.ro/curiozitati/dosare-3998600/proiectele-necunoscute-ale-lui-henri-coanda-7057481/ozn-ul-lui-coanda-fascinanta-creatie-care-a-inlemnit-america-7099030
Daca eram Apple..ehe
https://www.theverge.com/platform/amp/2012/11/7/3614506/apple-patents-rectangle-with-rounded-corners
…ba mai trucam si poze, ca sa ne iasa pasienta.
http://i-cdn.phonearena.com/images/articles/44402-image/Apples-Flawed-Evidence.jpg
Cu IAR-ul, as lasa-o totusi la punctul mort.
Nu au plecat chinezii cu el la subrat, dar nici cu mana goala.
Conteaza sa nu reinventezi roata, ca timp si financiar.
Mai ales cand vezi cate incercari au facut, si ca inca mai cumpara de la rusi.
https://defence.pk/pdf/threads/chinese-fighters-evolution.123408/
As lasa-o eu dar nu o lasa altii. Punctul mort ar trebui sa fie common sense. Chiar linkul dat de tine demonstreaza cat R&D faceau in perioada aia, inclusiv cu ajutor american. Pana una-alta, ei ne-au construit industria (grea) de aparare, nu invers. La ei mergeam cu basca-n mana sa cumparam licente cand ne refuzau sovieticii. Ei au construit avioane de lupta sovietice in licenta, nu noi. Ei zburasera deja un avion supersonic indigen in anii ’80 (JH-7), nu noi. Ei erau ajutati de companii americane, nu noi. Sa ne inchipuim ca ar fi fost interesati de un proiect obscur al unei tari mai inapoiate tehnologic decat a lor si incomparabil mai putin experimentate in productia de avioane supersonice, inseamna sa abandonam common sense-ul. Asta pana sa observi diferentele evidente intre proiecte si pana sa cercetezi evolutia proiectului lor.
Planurile aerodinei au fost furate odata cu planurile IAR-99, de si-au construit evreii Galaxy-ul.
ideile bune si iesite din tipar apar din cele mai ciudate împrejurări….pot fi “imprumutate “de partile mai potente financiar.
china este experimentul “esuat”al occidentului ,initiat de americani si primit cunbratele deschise de europeni.
de la un ghimpe in coasta rusului s-a ajuns la un colos care poate perturba economia si securitatea mondială.
JH-7 a zburat la 14 ani dupa IAR-93. E firesc sa fie superior oricaror realizari ale noastre, mai ales daca pui la socoteala si motorizarea la care noi doar visam. Probabil au si furat tot ce au putut, nu doar au fost sprijiniti.
Care e faza cu furtul planurilor IAR-99? Sau am detectorul de ironie stricat?
Da dar JH-7 a zburat atunci cand ar fi trebuit sa zboare IAR-95 deci comparatia e valida.
Cat despre IAR-99: https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=201766307279324&id=180326206090001
Galaxy adica Gulfstream G200, nu?
Si ce era atit de secret si necunoscut la IAR-109 Swift? Care de fapt ar fi fost dupa ce scrie internețul un IAR-99 cu avionica IAI? Daca putem folosi gindirea critica in raport cu China, hai sa o folosim si in raport cu ovreii.
Io ziceam ca l-au furat odata cu aerodina lenticulara. Confirm, ai detectorul de ironie stricat…
Io singur am zis de detector stricat ca o pista plauzibila. Il duc la service, miine e ca nou.
Linkul l-am dat, tocmai sa arat ca desfasurau in paralel multe proiecte si aveau nevoie de sprijin la triere. Economie de timp si bani.
Cu industria grea de aparare, eu stiu o poveste nuantata.
Echipa care s-a zbatut cu TR-ul a fost prin China si in afara de plimbari peste tot, dar numai unde trebuie nu, si multe zambete nu au obtinut nimic, nothing, nichts.
Povestea difera un pic cu Israel. Discutii, chiar daca nu mura in gura, ceva documentatie (nu chiar ce sperau ai nostri, tancul de-a gata).
Doar ca flacaii ce trudeau pe langa Poarta 4 au avut o surpriza (pe care ar fi trebuit sa o prevada, dar “externii” nostri nu erau atat de iesiti in oras pe cat ne place sa credem), la plecare au fost supusi controlului si li s-a confiscat pe langa “tancul ala de la subrat” inclusiv bunuri personale.
Practic au ramas cu ce au reusit s-a asimileze fiecare.
Eram totusi Tratatul de la Varsovia, si altii aveau obraz de pastrat.
Exista si varianta, deloc de neglijat sa gresesc, dar nu e cu intentie.
Au fost prin China nu doar dupa TR, ci si dupa obuziere si dupa vedetele torpiloare pe aripi subacvatice si dupa navele de patrulare si dupa motoarele Spey.
De fapt o lista intreaga: “În luna mai 1976, prim-ministrul Manea Mănescu a trimis o scrisoare lui Hua Guofeng, omologul său de la Beijing, în care a solicitat ca partea chineză să livreze României „unele linii tehnologice, utilaje şi documentaţii tehnice necesare producerii de tehnică militară”, astfel: şase submarine mijlocii; un distrugător; documentaţie tehnică pentru un motor turboreactor (în scopul construirii în România a unui avion supersonic); documentaţii de bază şi tehnologice pentru lovituri de artilerie de diferite tipuri şi calibre (152, 100, 122 şi 130 mm); o linie de fabricaţie pentru tub cartuş din oţel, cal. 7,62 mm, model 53; o linie de fabricaţie pentru ţevi şi documentaţie tehnică pentru tunul de bord pentru avion (tun cu două ţevi jumelate, cal. 23 mm, sau cu o singură ţeavă); documentaţii de construcţie pentru un distrugător şi tancul T-55 şi „una presă de 2000 tone forţă, cu masă mobilă, similară cu cea existentă la Uzina de tancuri din Bao-Tao”.” Sursa
Tunurile si obuzierele romanesti sint de fapt licente China.
E destul de clar cine-i petentul si cine-i seniorul in situatia de fata. Sa aiba chinezii nevoie de ajutor de la romani cand romanii vin sa ceara tehnologie de baza cum ar fi cea pentru producerea munitiei? Cum ziceam, China produsese o gramada de aparate supersonice pana la momentul ala si proiectase cel putin unul care intrase in productie, Romania nici unul. Experienta Romaniei in producerea, nici nu vorbesc de proiectarea, unor aparate supersonice era below sub-zero.
Recunosc ca sunt total necunoscator la capitolul asta, dar “tub cartus din otel”, nu inseamna ca nu era clasic, din alama, si poate de acolo dificultatea.
Dar da, sa nu ai capacitatea sa iti produci ceva de baza, gen cartuse, si sa ai pretentii de avioane supersonice, e amuzant.
Stiu linkul, l-am mentionat si eu de cateva ori, dar citatul de mai jos e politicos, in forma, si nu creioneaza o imagine suficient de precisa:
“În cursul tratativelor, reprezentanţii chinezi au anunţat că nu pot fi satisfăcute cererile româneşti referitoare la submarine (care, probabil, ar fi fost achitate în contrapartidă cu nave comerciale realizate la Galaţi sau Drobeta Turnu-Severin), utilajele solicitate pentru fabricarea tunului cal. 130 mm şi obuzierului cal. 152 mm, precum şi alte documentaţii tehnice. Totodată, vicepremierul Li Sien-Nien a declarat că „în prezent, nu pot asigura documentaţii şi utilaje pentru motorul de tip [Rolls-Royce] Spey pentru avioane supersonice, deoarece contractul încheiat cu Anglia este în curs de derulare”
Spey-ul ala a ramas “in curs de derulare” pana cand ai nostri au inteles printre randuri si au pus proiectul “in cui”
“În acelaşi timp, la Întreprinderea Mecanică Reşiţa se fabrica tunul A412 (cal. 130 mm, model 1982), sub licenţă chineză (Type 59-1, copiat după tunul sovietic M-46)”
Licenta aia includea doar forma sau si tehnologia materialelor?
Ma intreb si eu
Adica am luat licenta pt o “furaciune” de la sovietici, dar brusc cand au ajuns la subiecte sensibile chinezii s-au facut ca ploua.
Ca reper:
“Licența pentru fabricarea în țară a mașinii de luptă a infanteriei BMP-1 a fost obținută în 1982. Producția a fost realizată între anii 1985 și 1991 la Uzina Mecanică Mizil, fiind fabricate 178 de bucăți. Licența era gratuită pentru vehiculele destinate Armatei Române.”
Sovietici vs chinezi, doar modul in care “platea” (pt ca la sovietici se platea si “altfel”, situatie mentionata si de dl Opris) Romania diferea.
Licenta pt tuburile alea de cartus 7.62 si “altele” erau umplutura achizitionata in speranta ca vor ajunge la lucruri importante. Situatie neconcretizata.
Ca o ironie, o delegatie chineza a primit in Israel, mai tarziu, acelasi tratament pe care ni l-au administrat noua, serviciile locale ce ii monitorizau distrandu-se copios cu crizele de furie ale acestora (cand erau intre ei) pt ca sunt luati de fraieri.
Nu sunt apologetul “ce dăştepți eram” dar Bosch, Siemens, etc si firme japoneze au oferit alor nostri niste info, de care China la momentul respectiv nici nu spera sa se apropie (de, pritenia Sino-Japoneza).
Prin mediul virtual sunt destui care ar avea cuvinte acide despre ce era capabila China in anii 70-80.
Or fi fost, comparativ cu noi in unele domenii (avantajati de disciplina muncii, care la noi a ramas un simplu deziderat) dar sa nu uitam ca in armament inca sunt copycat sovieto-rusesc, iar ulterior un mix de F16, Eurofighter si ce au mai gasit
Fara spionaj, stealth-urile lor erau ca ala iranian, Qaher-313 .
Nu subestimam ce era capabila China, dar sa nu cadem in extrema cealalta.
Nici vorba sa sub/supra-estimez de ce era capabila China ci doar constat ca desi ei erau departe de tehnica occidentala sau chiar cea ruseasca, noi eram si mai departe. Adica era o situatie de genul chiorul il ghideaza pe orb. Motivul superioritatii chinezesti e simplu: 1. In anii ’80 China avea deschise toate usile in privinta colaborarilor militare, Franta, Israel, UK, SUA (cu masura, radem, glumim dar nu parasim incinta). Romania era pe lista neagra a tuturor. Romanii vroiau Spey-ul militar de la chinezi pentru ca britanicii il vandusera lor insa ne refuzau pe noi. Ce mai e de demonstrat? 2. China investea in R&D incomparabil mai mult ca Romania. Atat.
Omu’ trebuie cumva sa-si faca reclama, nu ?
Cum au facut si altii inaintea lui.
canalul a fost si va fi un mijloc de reclama gratuita la orice poate sa-l traverseze, cu conditia sa stii cand sa te pornesti si sa fii pregatit, are curenti destul de puternici si brize cam la fel de problematice, daca pici in apa ai sfeclit-o e rece de-ti taie orice elan de salvare.
o comparatie cu noi: daca la noi s-ar inventa ceva, nu ar avea ce sa traverseze ca, deoarece nu ar tine nimic la popor, noi suntem plictisiti si plini de noi insesi si euper-mega destepti…deja s-au inventat toate..ce ne mai trebuie ceva in plus..
“daca la noi s-ar inventa ceva, nu ar avea ce sa traverseze”
Ba da!
Prutul, Nistrul, Dunarea… sau M. NEagra pana in Georgia, sau macar Crimeea, daca se defecteaza pe drum 🙂
”nu ar avea ce sa traverseze” la modul ca nu-i baga nimeni in seama, ca deja chipurile s-au inventat toate si nu ne mai trebuie nimic.
cam ca la sf. evolutiei unei specii, nu ne mai trebuie nimic, suntem deja hyper-ultra evoluati….