Fara nume, fara chip

Poezie in rapel:

 

Parca totusi se terminase cu Rangerismele si se revenise la denumirea de Parasutisti.
#FaraTraditie

Both comments and pings are currently closed.

15 Responses to “Fara nume, fara chip”

  1. psycho says:

    nu s-a renunțat la nimic.rangeri,comando si ce o mai aparea…..
    sunt denumiri asumate de minister si nu cred ca vor renunta la ele.
    daca ei considera ca asa isi pot extra motiva candidatii nu am nimic impotriva dar vor fi ambiguitati ce trebuiesc lamurite.
    de ex. avem cercetare,parasutisti,vanatori de munte,rangeri,comando si operatiuni specile….poate mai e ceva si la marină.
    in cazul de fata si al comando vorbim de specializari individuale suplimentare ale unor membri formati deja in alte specializari?…discutia e fara sfarsit.

    • gsg9 says:

      poate mai e ceva si la marină.

      la “care marina” avem COMSUBIN si SBSServiciul de Barci Speciale 😀 😀

  2. xv says:

    A nu se confunda cu FOS, e un curs diferit

    • Sorin says:

      In cazul armatei noastre, care este deosebirea intre rangersi, comando si FOS?Multumesc.

      • Vlad says:

        Semantica
        FOS au fost create pe model USSF,initial cu pregatire SAS
        Cursul Ranger… no comment, ca mi se pare apa de piua fata de ce se face in State
        Al doilea comandant FOS a facut curs Ranger in State

  3. Cristian says:

    De acord cu psycho! Pot fi numiti cum vor, atata timp cat rolul fiecaruia, cat si tipul si mediul misiuni este clar delimitat. Eu banuiesc ca nu creeaza unitatile doar de dragul numelui.
    Tipuri de misiuni sunt multiple, de la cercetare, lupta sau minare in spatele liniilor inamice, la cercetare in adancime si razboi informatic, la misiuni speciale de salvare rapire, ucidere sau sabotaj, etc.
    Btw, ca tot m-ati facut curios, stie cineva unde pot gasi un white paper RO cu descrierea acestor unitati?

    • Sorin says:

      Care este deosebirea intre militarii destinati sa execute misiuni de lupta sau minare in spatele liniilor inamice, cercetare in adancime, misiuni speciale de salvare rapire, ucidere sau sabotaj?Nu poti sa ai subunitati instruite sa indeplineasca toate aceste misiuni si pe care sa le denumesti, generic, subunitate de parasutisti cu destinatie speciala?

  4. offset says:

    pai trupele astea cu misiuni secrete… sunt si ele secrete, nu? pen’ca Romania nu are capacitatea si nici trebuintza de proiectzie a fortzei la cucu’ bau, ma gandesc ca trupele speciale actioneaza pe plan local sau regional. si atunci nu cred ca o sa gasitzi pe undeva ceva clar, probabil ca nici nu trebuie sa gasitzi.

    zic si io

    • Cristian says:

      Sorry, cam multe traznai in cateva fraze!
      1. Ca Stat UE si NATO unitatile militarele formez pentru caz de razboi, adica generic si nu pentru ocupatie, dar in caz de conflict, acestea merg in misiune unde am nevoie. Oriunde!
      2. Secretomania este excesiva la noi. Orice cacat fara scoala, care vrea sa simta un pic de putere, secretizeaza o hartie si se simte tare. Detine un secret! Vai de curu lui! Pe net poti gasi “white paper” al Germaiei (inclusiv in engleza), Australiei, etc. fara probleme. La noi gasesti doar fraze de UTC-isti in document.
      3. Daca tu crezi ca rusul nu le stie, atunci esti naiv.

      • offset says:

        1. teoretic ai dreptate, oriunde. intreb si eu: cu ce?
        2. de ce pui “=” intre “orice cacat fara scoala” si fortele speciale? cacam asa reiese din ce ai scris. poate reformulezi… poate ar trebui un white paper cu pozele membrilor, adresa si nr de telefon. la ce iti trebuie? te-ai simti mai puternic? mai interesant? mai util? mai putzin trist?
        3. rusul stie destule. stie chiar tot? ar trebui? o diagrama clara cu organzizarea anumitor structuri ar duce si la deconspirarea modului de folosire a acestor structuri, nu-i asa? de ce s-ar face asta?

        #ia-ma_nene #jos_chilotzii

        • offset says:

          a, ca am uitat: e unde stii ca white paperul ala din australia descrie cu adevarat , e complet etc. nu ai de unde sa stii… atunci la ce iti mai trebuie?

          meri si angajeaza-te la baieti si o sa afli ce si cum… daca esti chiar asa curios…

        • Cristian says:

          Nu siu ce e in capul tau, dar decat sa vi cu interpretari prostesti si tendentioase, mai bine foloseste timpul sa mai citesti inca o data cu atentie ce am scris.
          Eu nu iti mai raspund si iti las tie ultimul cuvant. 😉

          • offset says:

            iti multumesc ca imi lasi ultimul cuvant! 🙂 interpretarile sa stii ca sunt prostesti, doar din cauza chestiilor interpretate. adicatelea ce tot scrii matale pe acolo. ia frate o hartie igienica, si gata, ai un white paper!

            bai frate aveti unii niste impresii, n-ai vrea sa vina fuga-fugutza Ciuca sa iti dee rapid un raport, doar pentru tine, ca matale esti mai special ca ai vazut pa net un White paper!!! faceti si desfaceti divizii, escadrile, samd etc cutare. pilotati care mai de care F-uri si Mig-uri da’ nu aveti nici macar o ora de zbor (majoritatea) pe un amarat de ultra-usor. etc…

            alea-s hartii pentru multuzmit prostanii de la ei de acasa, si pun pariu ca valoarea lor tinde spre zero. nimeni nu e atat de dobitoc sa faca publice informatii ce pot fi de folos cui nu trebuie…

  5. Cristian says:

    Da, poate trebuia sa elaborez un pic mai mult.

    Cercetare, lupta sau minare/deminare in spatele liniilor inamice sunt trupe aeropurtate care intra in spatele liniilor, fiecare pe specialitatea sa, dar nu patrund mult in adancime in teritoriu, ci mai degraba creaza diversiuni, brese sau capete de pod pentru inaintarea trupelor principale. Misiunile se desfasoara cu unitati mai mari si sunt de complexitate medie-mare.

    Cercetare in adancime si razboi informatic sunt cum am spus in adancimea teritoriului. Ai nevoie de vorbitori de limba (ideal nativi), oameni obisnuiti sa se infiltreze, sa se adapteze si sa supravietuiasca izolati, oriunde, oricat si la nevoie singuri. Sunt pregatiti inclusiv pe razboi psihologic pentru a putea interactiona cu oameni adanc in spatele frontului sau manipula. Misiunile sunt de la complexe la foarte complexe.

    Misiuni speciale de salvare/evacuare, rapire, ucidere sau sabotaj cred ca e cel mai simplu de explicat, adica se explica de la sine. Sunt grupuri mici de OPS formate din specialisti in functie de misiune, care opereaza oriunde este necesara specialitatea lor. Misiunile sunt de la complexe la foarte complexe.

    Clar, poti folosi OPS si in operatiuni mai putin complexe, dar ar fi pacat sa irosesti specialisti foarte valorosi pe misiuni mai putin complexe. Iar antrenamentul OPS este extrem de laborios si numarul lor limitat.

    Sper ca acuma am fost ceva mai clar in opinie.

  6. steppewolf says:

    mi-e foarte greu sa inteleg de ce castile noastre nu au ceva husa de camuflaj…zici ca-s de capatat