Asa cum se stie, una din diferentele intre navele construite la standarde civile si cele construite la standarde militare e si prezenta/absenta protectiei balistice. Pentru ca “blindaj” suna a secolul trecut. Bineinteles, mai conteaza si cat de mult isi doreste clientul victoria o nava de lupta adevarata, chiar si prin partile care nu se vad.
Britanicii, oameni seriosi, au decis ca vor contracta protectia balistica a fregatelor Type 26 de la israelienii de la Plasan Sasa.
Inainte de a-i ironiza pe britanici ca au cumparat “ieftin si bun”, sa ne amintim ca si protectia Piranha 5 “romanesti” vine din aceeasi sursa.
#ACTTM #STIMPEX #?
Inapoi la Plasan Sasa, desi zona navala e o dezvoltare recenta pentru ei, au deja la activ inca un succes notabil in afara de Type 26, produsele lor fiind se pare instalate inclusiv pe distrugatoarele americane Zumwalt (DDG-1000).
Israelienii au reusit chiar sa achizitioneze o companie franceza, AMEFO, care are un produs perfect pentru Romania: solutia de protectie anti-piraterie Flex Fence.
Cat despre competitorii Plasan, nu e o surpriza ca si in domeniul naval tot jucatorii “terestri” si-au impartit piata.
TenCate (Olanda) a obtinut un contract din partea danezilor pentru furnizarea de blindaj pentru clasele Iver Huitfeldt si Absalon. Tot ei ofera si ceva informatii mai generale despre locurile unde pot fi folosite produsele lor:
TenCate isi clasifica produsele dupa zona de utilizare, astfel aflam ca au solutii pentru protectia structurii, a catargelor, a puntii de comanda, a centrului de conducere a luptei, a camerei motoarelor si a hangarului. Destul de logic.
Pentru Romania, de mare interes ar trebui sa fie TenCate Tactical Naval Shield:
Rheinmetall are gama de blindaje VERHA-Marine (Versatile Rheinmetall Armour) instalate pe corvetele MEKO A-100 de clasa Kedah ale malaezienilor.
De la ei nu cumparam nimic, nu ne-au interesat nici corvetele germane si nici TAB-urile lor plutitoare.
Ramane deci de vazut daca viitoarele corvete romanesti vor fi civile sau militare si din punctul asta de vedere.
Cel mai bun blindaj naval a fost rămâne și va fi descântecul împotriva deochiului .
De aproape 30 de ani , unii de prin România insistă să ne dovedească acest lucru .
Bine , nu i-a contrazis încă nimeni .
Vom vedea până când …
Cum era vorba aia din popor :
” Într-o baltă neagră ,
Patru ochi luceste .
Oare ce să este ?
Este … două pește ” ?
Tot o vorba din popor spune :
” Peștele de la cap se împute , dar se curăță de la coadă ” .
Alo , se aude până-n fund 🙂 ?
Scuze , nu am gasit altă rimă .
Cuirasatele au pierdut de mult cursa cu portavioanele/torpile/bombe, nu vad cum s’ar putea relansa competzitzia 😀
Ce se face e o carpaceala de bun simtz si anume prin puntele esentziale, ca sa nu se scufunde de la un motor de racheta neconsumat ca HMS Sheffield
Mioriticii au monitoare si vedete blindate de Dunare, trag cu tunul AT de 100 dupa Eurofighters, problem solved 😀
Iar la capitoul protectzie mitraliere suntem deja top
https://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2013/12/2009b-1.jpg
#stativperfuzie
La cat ne costa pe noi corvetele + modernizarea celor doua gramezi de fiare salvate de la Remat, sa zicem merci daca ne vor pune pe ele si motoare, si carma, si-un radar de navigatie, adica cele suficiente sa se miste pe deasupra apei cat despre blindaj, hmm, impotriva 7,62 al niscaiva frijiti somalezi posibil sa fie in regula asa cum sunt iar impotriva Oniks nu cred ca merge nici cu blindaj de Iowa deci e ok.