Si nici nu le vei avea in perioada urmatoare dar submarinele prolifereaza in MN ca bacteriile in restaurantele de pe litoralul romanesc.
O colaborare franco-britanica ar putea oferi o solutie poate nu perfecta insa mai ieftina si mai rapid de dat la apa.
In cursa pentru dotarea unei Marine mai deschise posibilitatilor oferite de navele autonome (Royal Navy – foarte traditionalisti, zica-se), producatorul britanic de sonare SEA s-a aliat cu o firma navala franceza, iXblue, care furnizeaza un USV numit DriX.
SEA vine cu sonarul tractat miniaturizat KraitArray, special conceput pentru navele ASW de mici dimensiuni iar intreg conceptul franco-britanic este cunoscut drept SeaDrix.
DriX are o lungime de sub 8 metri, o greutate de 1,4 tone, este propulsat de un motor diesel de sub 40CP ce ii asigura o viteza maxima de 15 noduri. Mai importanta pentru rolul ASW este insa autonomia, de 5 zile la o viteza de 7 noduri sau 10 zile la o viteza de 4 noduri.
iXblue a proiectat si un sistem LARS (launch and recovery system) ce permite realimentarea DriX fara a fi necesara ridicarea acestuia din apa, simplificand operatiunea de realimentare.
Deocamdata clientul pentru care a fost gandit SeaDrix este RN insa se pare ca exista interes si din partea altor potentiali clienti.
USV-ul este al saracului fara corveta ASW.
prefer asw mai mari care sa care si 2 3 torpile si sa aiba autonomie macar dubla dar si sa atinga o viteza cu care sa poata ajunge din urma submarinul inamic
Daca nava s-a apropiat suficient de mult pentru a lansa o Mk54 sau Sting Ray, inseamna ca era de mile bune in bataia torpilelor grele de pe submarin deci nu e un scenariu pe care sa vrei sa-l joci. Torpilele ambarcate pe fregate sau corvete sint acolo mai mult pentru auto-aparare, principala arma ASW e elicopterul.
eu ma refeream sa duca si asta micu fara echipaj torpile grele cu raza lunga
Nu prea exista o asemenea nava in flotele occidentale, cu echipaj sau fara.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/26513/boeing-is-building-the-navy-big-orca-submarine-drones-to-hunt-and-lay-mines-and-more
Orca’s immediate mission will likely be mine and counter-mine warfare.
https://www.maritimeherald.com/2018/russia-launches-new-generation-unmanned-submarine-tests/
RUM-139C VL-ASROC
https://en.wikipedia.org/wiki/RUM-139_VL-ASROC
MILAS
https://www.mbda-systems.com/product/milas/
Doar ca astea nu sint torpilele grele la care ne refeream mai sus. Daca largim un pic definitia ca sa le includem, vedem ca ASROC-ul e inca doar la jumatate din raza de actiune de care vorbeam – mult succes si cu VLSul care trebuie – iar MILAS e atat de frumos si de destept incat doar mama lui il accepta. Tot elicopterul ramane principala arma ASW in alianta cu care tropaim.
https://ukdefencejournal.org.uk/royal-navy-seeking-large-unmanned-autonomous-submarine/
“provide an anti-submarine warfare (ASW) barrier capability”
poate ca nu exista inca dar cineva se gandeste serios sa le construiasca
si americani tocmai au platit 43 de milioane pentru 4 bucati
englezi sant mai zgarciti doar 2 milioane de lire
cat ar costa cele 3 submarine pe care le viseaza ronavy?
nu conteztesc ca elicopterul este cea mai convenient arma ASW
aici marina romana fiind deschizatoare de drumuri cu torpile rosii de plastic si fara diping sonar
dar raza aia de 60km la torpile grele sovietice e absolut aiuristica in real situations
in primul rand ca 60km e la viteza minima si o merge cacand tragi dupa petroliere statzionare, nu dupa nave de lupta
raza aia variaza dramatic in functzie de viteza
de eggzemplu concret Tigerfish Maximum firing range 39 km (21 nmi) at low speed si 13 km (7 nmi) at high speed
si n’am auzit de angajari cu torpile la distantze d’astea aiuristice
ca sa vorbim concret de intamplari intamplatoare actually intamplate, Conqueror versus amiralisimul generalisimus maresalisimus Belgrano l’a angajat cu un MVIII care aveau bataie de 7,000 yards…
rachetele purtatoare de torpile au avantajul ca aduc rapid torpila la aia 20km si dupa aia torpila se descurca
au si rusii pe unele dintre navele lor SS-N-14 Silex
Cred ca si in cazul in care se gandeste vreunul de pe la noi sa gandeasca diferit vor fi destui care sa-l scoata rapid in offsaid. C-asa-i in fotbal.
Cat despre briti, le-au avut si ei p-ale lor, ce-i drept cu mai mult de-un secol in urma (de asta imi amintesc eu, or mai fi si altele): erau niste lorzi care infierau lipsa de onoare si josnicia armei submarin. Dar pana la urma le-a trecut si le-a placut, azi avand unele dintre cele mai bune submarine/scoli de submarine din lume.
Jucaria subiect al articolului este foarte interesanta, cu atat mai mult cu cat poate ambarca (din ce-am mai vazut) si un side scan sonar care, din cate imi aduc aminte, poate fi foarte util si cand vrei sa mapezi fundul marii in cautare de “chestii”. Deci o dubla utilitate.
Singura problema vine de la limitarile probabile pe care le va avea de la un anumit grad al marii in sus, motiv pentru care sunt curios daca chila aia este si lestata sau bulbul ascunde doar sonarul tractat. Pentru ca daca ar fi lestata am fi probabil in prezenta unui hopa mitica veritabil.
Oricum, intr-o tara in care cel mai nou asset de lupta AS nu pluteste, “decat” zboara (ore, nu zile), orice adaos conceput in acest secol este mai mult decat binevenit, mai ales in zona apelor putin adanci din fata litoralului romanesc.
Caci in ciuda celor mai variate porecle atribuite de expertii blogurilor de profil din tarisoara noastra scumpa, gen “balta”, “lighean” etc samd de natura a evidentia cat de mica este Marea Neagra, in realitate iti dai seama de cat de “mica” e cand te mai si plimbi pe ea. Vanatoarea de submarine ramane unul dintre cele mai mari mancatoare de resurse & timp operatiuni din prezent. Noroc ca rusii inca n-au operationalizat AIP pe submarinele lor ceea ce mai da o sansa batranelor mijloace AS din dotarea FNR. Noroc cu sonarul tractat al Tetalurilor…
Elicopterul asta ar trebui sa aibă elicele față spate,nu pe aripi.asa e instabil.v22