“Vrem să aducem cunoaşterea tehnologică şi inovaţia israeliene în România. Industria noastră militară este depăşită. Iar eu am descoperit că Israelul, spre deosebire de altele, este o ţară care nu vrea doar să vândă echipament militar, ci vrea să obţină o licenţă de manufactură în România, iar asta este foarte important pentru noi. Asta ne va permite să exportăm sisteme de armament în NATO“
zise Vasile Dancu citat de bursa.ro
Singurul motiv pentru care Dancu nu e cel mai slab ministru al apararii se numeste Tilvar.
Dar sa continuam. MApN a avut ocazia sa puna in aplicare schema la care s-a referit Dancu descoperitoru’, desemnand pe Elbit drept contractor in programul “ALERT – Sistem radar de supraveghere terestră GSR pentru Forțe Terestre”.
In principiu e vorba de achizitia de radare pentru supraveghere terestra si aeriana la inaltimi mici (potential pentru descoperirea UAV-urilor, ca tot sint la mare moda). Elbit e un furnizor binecunoscut in Romania (tocmai ce a castigat o multime de alte contracte si se intampla sa aiba in portofoliu un sistem cu performante bune, numit Foxtrack. O alegere buna, cum ar veni.
Dar chiar mai bine, Elbit este dispusa sa ofere licenta pentru productia respectivele radare. Asta inseamna ca Romania va primi radare fabricate sub licenta? Ei bine, da!
Cel mai probabil, Romania va primi radare Elbit fabricate sub licenta de compania Pro Patria Electronics din Ungaria.
Dupa ce am tot amusinat radarul similar de la Thales, companie care are si ea prezenta in Romania, MApN a decis sa sprijine industria “regionala” in detrimentul celei locale.
Macar de ar face asta in tacere, fara ca prostul de serviciu sa vina cu declaratii aburitoare ca cele de mai sus.
Care o fi spilul cu Thales?
Ne-am intepat la niste licitatii ratate cu ei si suntem suparati?
Iar la radare, poate ne-o placea sa privim cu binoclul la stele si sa facem detectie optica de pe burta ori spate. Zic si io’, nu dati cu barda.
Ma si mir cum de Prooptica a prins export de optica + turela in haholia via masinute turcesti.
Noi nici de-alea nu luam ca sa punem pe Duster Army si mai vrem radare miniaturale.
Bravo hungaristanezilor. Am un feeling ca ei sigur le-or folosi la ceva in viitor, daca tot le produc sub licenta.
#securitateprinsimplitate
#hailapensionare
tre sa zica si dancu ceva sa dea impresia ca isi face treaba
astalalt tilvar nici nu zice macar
poate sant mai ieftine din ungaria
licentza o face sens cand cumperi mai mult de doua bucatzi…
si oricum Industria noastră militară este depăşită. asa ca ce sa ne mai batem capul cu ea sa o modernizam, mai bine ai ajutam pe unguri s-o dezvolte pe-a lor
dupa aia, cine stie, poate o fi mai simplu de luat si carat shpaga in valiza prin ungaria
aici stau astia cu ochiu pe ei, vezi direftorii romarm si incas, unde le strica doar imaginea ca dupa controlul judiciar urmeaza prescrierea sau 2 luni cu suspendare
Israelienii vand mai ieftin decât francezii, in general. Plus că israelienii sunt mai deschiși la productie in Ro, cu export know-how. Probabil bugetul avut la dispoziție a fost “ăla care este”. Iar cu miniștrii…nu prea mai are niciunul mare marja de negociere. Și în plus prin tradiție israelienii sunt furnizori care vând la noi (și prin alte țări) mai ieftin ca alți producători sau americani. Și sunt relații vechi cu ei, ce au furnizat a fost de calitate.
Am lasat titlul in mod voit ambiguu. Nu (doar) Elbit e furnizorul nostru de incredere ci, mai nou, Pro Patria (Ungaria). Cata incredere furnizeaza, e discutabil.
Cat despre israelieni in general, tind sa vanda mai ieftin dar uneori nici produsele nu sint la fel de mature tehnic ca ale concurentei US/EU. Mai nou, sud-coreenii canta aceeasi partitura. Revenind la israelieni, daca am avea nevoie de munitie de la ei cand ne-o fi mai greu, sintem siguri ca livreaza, chiar si daca la primire ar fi ursii?
Cu aprovizionarea este un lucru care trebuie luat serios în calcul, pe de altă parte în 2020 zburau in draci 747-urile cargo ale El Al burdușite cu muniție de artilerie și drone Harpy pt azeri
Normal că livrează, că nu dau pe gratis, ei vor clienți și vânzare. Nu s-au sinchisit nici de americani și nici de ruși când interesul le-a cerut. Iar cu noi au avut relații bune și în perioada comunistă și după 89. Acum sunt văzuți cu reticenta acum, am mai spus din ce cauza, Cotroceniul nu-i înghite. Nu e ok că am renunțat mult prea ușor la destule legături militar-economice solide cu Franța, Suedia, China, Israel, Coreea de Sud, Maroc, Egipt, Grecia, Turcia. Mai ales că acum sunt fonduri pt programe solide, cu producție în țară, avem destule companii capabile cu fabrici sau șantiere. SRI, SIE, STS, chiar si MAI au mai puține constrângeri în materie de achiziții externe, la SRI, SIE, STS nu s-au băgat Cotroceniul, nici Victoria, că riscă să-i enerveze și să schimbe băieții tabăra politică.
Nu ca as vrea sa fiu Gica-contra dar, daca vor clienti si vanzare, atunci de ce nu vand celui mai bun client care exista acum pe piata, adica Ucrainei?
Ah, ok – “când interesul le-a cerut”. Daca nu vand Ucrainei inseamna ca dorinta de a face vanzare e moderata de interes, si in cazul asta nu au (interes) deci nema vanzare.
Ori tocmai aici vroiam sa ajung: noua ne-au vandut cand aveam nevoie, de acord, dar nici noi nu aveam tinichele prea zornaitoare de coada, adica si interesul lor era “neingradit”. Putem garanta ca interesul lor va ramane asa in cazul in care ne pricopsim cu vreo zornaitoare prin Moldova de Est? Pentru ca rusii inca au metode sa-i co-intereseze pe israelieni. Mai un Iran, mai o acadea, mai o Sirie, mai o bomboana… O maslina contra o aluna. Jocuri de baieti mari care pot explica lipsa de interes a Israelului in Ucraina.
E cam aceeasi poveste cu elvetienii care-ti vand orice/oricand nu esti in razboi. Oerlikoanele si Gheparzii nostri cum o mai duc?
Nu pledez pentru rupere de legaturi ci din contra, de fiecare data cand e posibil (si in cazul asta e posibil din ambele parti) sa se localizeze din tehnologie aici. Pentru ca cel mai de incredere furnizor sintem tot noi. Ceea ce nu s-a intamplat in cazul radarelor. Si nu s-a intamplat nici in cazul Spike. Asta e un problem care ridica intrebari. Nu mai dau in prostii nostri ca m-am saturat dar de smecherii lor nu zicem nimic?
” Si nu s-a intamplat nici in cazul Spike.”
Este foarte probabil sa ma insel si sa am informatii gresite, doar ca Spike-urile ce le luaram noi is de la concernul Eurospike GmbH.
Deci ovreii localizara productia in Jermanglia fiindca aia le-or cerut-o, iar noi ne-am manifestat interesul de a fi cetateni europeni … cu drepturi … de achizitie.
Daca ceream ovreilor, probabil ca localizau (si) la noi productia.
Doar comandaram o gramada de rachete AT, in lipsa de tancuri relevante in dotarea ForTer.
Si am incalecat pe-o sa … si nemtii ne trimisera ca drept offset pentru comenzile generoase de Spike o linie de fabricare grenade cu fum (la Mija? nu mai stiu).
Trebuie sa cerem, apoi jos parnos, apoi minunea se-nfiripa.
Mana-ntinsa care nu spune o poveste si cererea insolvabila au acelasi rezultat. Si eu stiu ca Spike-ul a venit din Germania dar nu stiu din care cauza nu s-a incercat localizarea productiei: nu s-a cerut, n-au fost bani, nu s-a oferit, etc… Cand tragem linia, nu s-a intamplat si e unul din consumabilele cele mai importante.
Vânzările se fac in funcție de niste factori politici, in primul rand. Abia apoi pt bani și multe alte interese geopolitice și economice. Israelul are interese în Rusia de multă vreme, au primit în mod sigur ceva de la ruși. Și nu uita că și rușii cumpăra de la israelieni. Nu uita nici schimbările la vârf din Israel în funcție de care se mai modifica relațiile bilaterale. Apoi comunitatea rusă din Israel și cea evreiască din Rusia. Sunt multe la mijloc. Eurospike e mai europeană, mai UE friendly. E mare diferență între Elveția și Israel, elvețienii sunt cu neutralitatea, finanțele oricărei țări, Israelul nu, poate face ce vrea.
Exact, cat timp n-au avut de ales intre Romania si interesele lor din Rusia, israelienii ne-au vandut chestii, nimic de zis. Nu avem insa nici o siguranta ca pusi sa aleaga, ar alege sa continue afacerile din Romania. Nu avem dovezi nici pro, nici contra insa refuzul de a exporta in Ucraina cam inclina balanta spre contra. Poate ca in cazul Romaniei ar decide altfel, poate nu.
Principiul ramane acelasi, cand ai de-a face cu tari ca Israelul, Elvetia, Suedia, Germania sau Franta, e mai bine sa-ti asiguri aprovizionare alternativa. Asta ar fi fost ocazia perfecta sa producem ceva legat de senzori RF, chiar daca mai de baza. Vedem ce facem cu dronele si turelele alea de se zice ca ar fi facute 100% in Romania. Sau cu SkyCeptorul vietii.
Auzi, ce e aici? v-am urmarit pana la articolul cu dronele hermes. Am tot intrat de atunci sa vad daca mai e vreo activitate pe aici, ca nu erau rele articolele. Dupa 3 ani va-ti trezit sa mai scrieti cate ceva.
Cum functioneaza? Postati un anunt care sa instiinteze lumea ca publicati cate un articol pe luna, pe an, la fiecare 3 ani ca este tare haotic.
Așa funcționează blogurile. In funcție de timpul celui/celor care scriu.
:)) Fereasca Domnul!
Dupa ce ca bietul om scoate articole nemuritoare si bine documentate, dar la varful armiei sunt nulitati instelate care, pe langa un plagiat si o devalizare de fonduri, mai baga si un pension (dolce far niente) deci canci dotare / viziune / “strateghie” … isi mai ia si rigle peste buricele deshtelor.
Si mai e si decent, nu activist de partid, dar nah…
Poate scrie careva un mail, o depesa la oglinda vorbitoare Ion, cea in care se admira general-premierul in rezerva si apoi il numeste Nic Ionel :)) ministru de pe noul sau scaun de la Senat.
Pushka si pensia lata, ce stele aveam odata.
Draga Ion,
Degeaba scoate articole bune din an in pasti, daca vrei sa mentii un blog inseamna ca vrei sa te faci auzit, sa atragi ochii altora care sunt interesati in subiectul discutat.
Ca asta sa functioneze si sa atraga un public interesat sa revina pe blog el trebuie sa vina cu ceva nou periodic si asa o sa creasca, exemplu bun e Rumanianmilitary.ro