Ce faci bade, sezi si cugeti?
Numa’ sed…
Sedeam si cugetam: Cum se face ca avem doua programe diferite de achizitie a sistemelor VSHORAD?
Primul ar fi “Sistemul integrat de arme SHORAD-VSHORAD” iar al doilea ar fi “MANPAD Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil“, si asta pentru ca rachetele MANPAD(S) nu pot fi folosite decat ca VSHORAD, asa cum indica si numele programului – “rază foarte scurtă de acțiune”. Ramane de apreciat artificiul lingvistic. +1 pentru autoritatea contractanta.
Adica vrem sa cumparam niste sisteme VSHORAD integrate si unele neintegrate cu sisteme SHORAD. Daca asta ar fi singura diferenta, logica bunului simt ar fi sa se cumpere mai multe sisteme VSHORAD din care unele sa ramana “orfane”, detasate.
In realitate asta chiar se si intampla, oarecum, pentru ca prin programul SHORAD-VSHORAD se vor cumpara mai multe sisteme VSHORAD decat SHORAD insa avem in continuare un program MANPAD(S) separat deci logica bunului simt nu se aplica in acest caz.
In cadrul programului SHORAD–VSHORAD se vor cumpara pentru Forţele Aeriene 16 sisteme integrate de arme SHORAD–VSHORAD iar pentru Forţele Terestre 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD.
In cadrul programului MANPAD(S) se vor cumpara 231 de sisteme de rachete antiaeriene.
Poate comparatia obiectivelor fiecarui program ne va spune mai multe.
Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD
Obiectiv
înzestrarea cu sisteme de apărare aeriană apropiată a bazelor aeriene, elementelor de dispozitiv operativ, punctelor obligate de trecere și altor obiective împotriva unui inamic aerian ce acționează la înălțimi mici și medii
Sursa: www.dpa.ro
De notat, nici un cuvant despre mobilitate sau protectia unitatilor aflate in mars (“mijloacelor”), deci SHORAD/VSHORAD cel mai probabil nu va inlocui Gepard sau SA-8 (la FT).
O idee despre cum ar arata SHORAD/VSHORAD in practica vine dintr-un document din antichitate, AD 2009. Cu cuvintele lor:
O altă hotărâre adoptată de Consiliu a fost aceea de a aviza proiectul de hotărâre a Guvernului privind achiziţia sistemului integrat de arme SHORAD-VSHORAD, prevăzut în cadrul parteneriatului româno-francez. Sistemul SHORAD-VSHORAD are rolul de a asigura şi îndeplini obligaţiile asumate de România, în calitate de membru NATO, în cadrul obiectivului capabilităţi de protecţie în mediu ostil a forţelor aeriene dislocabile. Această hotărâre nu a putut fi pusă în aplicare, tocmai din cauza constrângerilor financiare menţionate anterior
Sursa: csat.presidency.ro
Avand in vedere ca au trecut 14 ani de atunci, parteneriatul romano-francez arata destul de palid.
Totusi, asta ne ofera un indiciu despre ce trebuia sa fie mixul SHORAD/VSHORAD la nivelul anului 2009: MICA/Mistral. Daca viziunea s-a schimbat sau nu pana acum, tine probabil si de temperatura “parteneriatului”. E totusi important de notat ca, cel putin la nivelul anului 2009, componenta VSHORAD era de fapt un MANPAD(S), spre deosebire de un tun, de exemplu. Deci nu se gandeau la un Millennium 35mm.
De cealalta parte:
MANPAD Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil
Obiective
înlocuirea actualului sistem MANPAD aflat în înzestrare Forțelor Terestre și Forțelor Navale
constituirea în cadrul Forțelor Aeriene a unei capabilități de apărare antiaeriană nemijlocită a bateriilor PATRIOT
constituirea unei capabilități de apărare antiaeriană nemijlocită a structurilor din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale
Sursa: www.dpa.ro
Se observa insistenta pe aspectul portabilitatii, ar putea ca asta sa fie diferenta dintre MANPAD(S) si VSHORAD? Posibil, insa obiectivul #2, protectia bateriilor Patriot, pare sa infirme pista asta. E un obiectiv care poate cadea la fel de bine in sarcina unui VSHORAD neportabil pe persoana fizica, bateriile Patriot putandu-se incadra probabil la fel de bine la “elemente de dispozitiv operativ”. Mai pe scurt, nu ai nevoie de un sistem portabil pentru a proteja un alt sistem (Patriot) care vine deja cu alai mare, un VSHORAD montat pe un vehicul nu ar constitui nici o problema, nu e ca si cand bateria Patriot ar fi asa de compacta incat inca un vehicul sa faca diferenta.
Din punct de vedere al obiectivelor si echipamentelor ce se doreau a fi cumparate, pare ca este o foarte mare similaritate intre cele doua programe.
Ce ipoteze raman?
O posibilitate ar fi ca SHORAD/VSHORAD sa vina cu radare proprii in timp ce MANPAD(S) sa fie folosit “chior”, descoperirea tintelor facandu-se cu senzori externi, conectati prin legaturi C2 sau folosindu-se mark 1 eyeball pentru descoperirea tintelor de oportunitate. Ipoteza asta nu explica de ce componenta VSHORAD nu ar putea fi detasata si folosita drept MANPAD(S) chior, in varful muntilor, pe monitoare si pe langa Patriot.
Mai mult, eficacitatea MANPAD(S) creste atunci cand sint folosite radare portabile, cum ar fi de exemplu Elbit DAiR. Iar daca astfel de radare sint binevenite in orice situatie, acestea devin indispensabile atunci cand trebuie sa protejezi o baterie Patriot, unde ar fi benefic sa acoperi sectorul orb al radarului Patriot. De fapt, cu cat sezi si cugeti mai mult, devine mai clar ca protejarea Patriot impotriva unei varietati de tinte (PGM, elicoptere, drone, etc) folosind decat MANPAD(S) e o tactica problematica, in cazul asta chiar ar fi nevoie de celalalt sistem, SHORAD/VSHORAD integrat.
O alta pista ar putea fi modul de achizitie in sine. Ne-am obisnuit ca majoritatea contractelor de achizitii sa fie facute “cu dedicatie” – faptul in sine nu mai socheaza pe nimeni ci a devenit mai degraba de asteptat – iar SHORAD/VSHORAD pare sa fi fost dedicat celor mai iubiti dintre partenerii nostri strategici. Sper sa sughita putin.
MANPAD(S) ar fi insa achizitionate prin licitatie restransa, care insa poate fi atat de restransa incat sa iasa tot cine trebuie.
Cerința minimă de calificare: operatorii economici candidați trebuie să prezinte documente din care să rezulte că, în ultimii 5 ani, calculați prin raportare la data limită de depunere a candidaturilor (stabilită în anunțul de participare), au executat livrări de produse similare și care cumulat să fi avut o valoare de cel puțin 677.298.000,00 euro, această valoare reprezentând valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent acorduluicadru ce urmează a fi atribuit.
Interesant de notat ca nu se restrictioneaza destinatarii la state NATO sau UE, asa cum se face in mod obisnuit. Cine o profita de lipsa clauzei respective?
MBDA sint unii dintre cei mai activi jucatori de pe piata insa or fi vandut francezii in ultimii 5 ani Mistral de aproape EUR700mil? Adunand sumele ultimelor contracte – Serbia, Croatia si Estonia – nu e foarte clar. E vorba de livrarile efectuate pana la depunerea candidaturii in cadrul licitatiei, proaspatul contract de EUR500mil pentru 1.000 de Mistral anuntat chiar azi nu poate intra in mod normal la socoteala.
La cat ar fi evaluat ajutorul SUA pentru Ucraina la capitolul MANPAD(S)? Asta e mai din pix, asa.
Cat din transferul de arme sud-coreene de USD2.9bil pentru Ucraina, via Cehia, este partea Chiron-ului? Suma pare destul de mare incat sa atinga pragul de calificare.
Altii care sa se califice?
Despre coreeni, trebuie mentionat ca Lig Nex1, producatorul Chiron, a semnat un fel de hartie cu Romarm la inceputul anului curent si din anunturile de presa, foarte zgarcite de altfel cu detalii, se poate presupune ca ar fi interesati sa fie si ei bagati in seama, cel putin pe felia VSHORAD/MANPAD(S).
Altfel, o posibila explicatie e ca pur si simplu s-ar dori achizitionarea de doua sisteme VSHORAD diferite. Mistral in cadrul SHORAD/VSHORAD si altceva (ex. Stinger/Chiron?) in cadrul MANPAD(S), iar procedurile de achizitie au fost croite pe masura. Nu e ca si cand asta nu s-ar fi intamplat si cu alte ocazii, de exemplu in cazul Watchkeeper/TB2 sau tentativei NSM/Exocet.
E la fel de posibil ca optiunile sa se fi schimbat din 2009 si pana acum, atunci cand inca nu cumparasem Patriot si Raytheon nu avea aceeasi intrare. Ar fi deci o posibilitate sa asistam la rocada mare, presupunand bineinteles ca MBDA Mistral s-ar califica in programul MANPAD(S). Daca nu, ramanem cu ei agatati de contractul SHORAD/VSHORAD ca raia de coada caprei. Speranta nu moare niciodata.
Lista posibilitatilor ramane deschisa.
Conteaza?
Doar daca nu vrem o fragmentare a comenzilor care ar duce la ingreunarea logisticii si o pozitie slaba in eventualele negocieri pentru cooperare industriala.
Pentru MANPAD(S) ar fi mai greu daca licitatia e dusa pana la capat deoarece s-a cerut doar mentenanta locala insa, din nou, speranta moare ultima si poate moare licitatia mai intai.
Comasarea programelor ar face diferenta in cazul negocierii SHORAD/VSHORAD, unde se mai poate lucra la aspectul cooperarii industriale.
Altfel, nu, nu conteaza.
Pastram pentru posteritate:
Raport_CSAT_2009_5727ro DA-I-A3-8944-10.08.2022-1
Deci atunci cand nu stim sa facem un caiet de sarcini – bazat pe criterii tehnice si tactice punem din pix un pret acolo ca sa fim siguri ca blocam orice alt producator sau varianta….Bravo MApN!
Cam asa. E cel mai facil (in sensul de lenes) mod de a demonstra capacitatea industriala, care e totusi importanta la un asemenea contract. Pe de o parte, vrei sa vina cat mai multi insa vrei sa filtrezi cumva firmele de apartament ale baietilor destepti care ar vopsi un produs existent si le-ar propune drept produs al lor, fara sa aiba capacitatea de a-l fabrica efectiv in cantitatile cerute. O exista vreo solutie si pentru asta.
La MANPAD-uri e treaba clara, chiar si in cazul Patriot – adica apararea sistemului si atunci cand nu este in functioune – radarul oprit dis cauza SEAD sau cand este in miscare/desfasurare.
La VSHORAD/SHORAD ma intreb daca nu e vorba de Mistral doar – care e VSHORAD daca e pe trepied (asa numit MANPAD, dar la care ai nevoie de niste oameni cu muschi sa-l care in spate) si “SHORAD” pe alte platforme, integrate in ASPIC/MPCV.
Astept interviurile cu lider de sindicat sau director de “fabrici” care sa zica cum faceai ei MANPAD-uri si VSHORAD-uri si ca nu sunt lasati….
Cei mai iubiti dintre partenerii strategici au promovat foarte agresiv combo-ul MICA/Mistral, nu s-ar fi obosit daca nu era rost de ceva. In plus, in cerinte zice ceva de inaltimi “medii”, unde Mistralul nu prea ajunge.
astia shed si cujeta si pot sa faca asta relaxatzi pana hat la pensie pt ca sunt platitzi pt asta, in frunte cu maresalul ala multi-instelat de la departamentul de inzestrare
punerea lor in practica e cu totul alta discutzie
din 7 Patriot au platit si au sosit decat 4, restul de 3 vor sa le cumpere
din 3 Himars a sosit doar unul (18 bucatzi)
din corvete s-a ales praful
fregatele nu-s inarmate nici acum dupa 20 de ani
la avioane s-au platit sume mici vreo 300 si ceva de milioane la norvegieni
NSM 200 milioane le-au esalonat pana in 2028 toamna
2 Sandown 150 de milioane le trebuie 5 ani sa le achite
Piraniile se fac cate 30 pe an
50 de Abrams nu se stie cand
toate programele lu’ peshte prajit au fost impinse la 2040
asa ca 2 programe VSHORAD sau 3 sau 5 tot pe acolo cu virgula in perioada
relativ la hardware:
Mistral, RBS si coreeanca cu tripod nu prea sunt MAN portable mai degraba echipa portabile si pana instalezi tripodul a zburat p-orcul, fara datalinks si info in avans nu lovesti nimic
Stinger nu sunt de ajuns nici pt ukrainieni si dupa aia mai sunt altzii mai prioritari la rand unde arde mai rau gen taiwanezii
americanii spuneau ca vor sa refurbisheze 1000 de Stinger
si se lucreaza la succesorul ei cu un alt cap de cautare dar dureaza niste ani
polonezii au spus ca si-au dat aproape toate Piorunurile ukrainienilor
Starstreak – nu ma lamuresc daca se mai fabrica in momentul asta, s-au dat ukrainienilor din stocuri
relativ la cooperare industriala – cel mai probabil rachetele vor fi livrate gata vopsite, lipim si noi un abtzibild in romana ceva pe ele cu o firma agreata de partid
lipsurile dupa 30-40 de ani de pauza in inzestrare nu se mai refac usor pt ca pretzurile sunt mari si sunt exclusiv import, ceea ce va genera costuri de intretzinere in timp foarte mari plus dependentza
astia bat campii cu armata profesionista pe cai de lemn: nu sunt bani si pentru platit zeci de mii de militari profesionisti si pentru inzestrare
sunt bani de solde/pensii sau inzestrare si se vede ce au ales
se pare ca noua doctrina NATO care se discuta acuma de prepozitzionat echipamente NATO in Est le convine de minune mioriticilor asa ca trai neneaca: industrie de aparare zero, armament modern zero, pregatire pe echipamente de acum 40 de ani zero, grade, solde si pensii eh astea-s pozitive
economic sunt varza momentan miliarde pe minus fatza de risipa cu cheltuielile
asteapta disperatzi PNNR si banii aia nu-i primesc daca nu fac reforme dar cu cine sa le faci, acuma dUUUamnele judecatoare fac greva – desi este ilegal :))) – pt pensiile lor de 21000 la 50 de ani, nu te potzi atinge de astea fara sa afectezi prestigiul si libertatea justitziei este curat neconstitutzional coane mitica
mai e o discutzie si cu pensiile militarilor, de serviciu sau nu, pensiile nu militarii
au ajuns oficialitatzile sa dea tare din clantza cu aprobari spectaculoase prin parlament si declaratzii prin emisiuni si pe la stiri “Romania va cumpara Abrams” “Romania va cumpara Scorpene”, “gata s-a aprobat” etc
s-a aprobat aprobarea, unde-s banii si unde-s contractele semnate, cand sosesc echipamentele?
singura solutzie care poate ar mai fi fezabila: o armata mixta ca la finladezi, 10 mii max un nucleu de profesionisti si 30-40 de mii recrutatzi stagii mici plus refresh, dar si acolo ar avea o problema cu recrutarea ca a cam plecat lumea, solutzia recrutam srilankezi si vietnamezi
si taiatul din arme/unitatzi ca nu au bani pt toate
in final programele de inzestrare se vor implementa in dorul lelii, partzial, in transe mici ca si pana acuma
daca sunt unul sau doua programe vshorad care se suprapun nu conteaza nici asta ca e putzin probabil ca le vor duce la capat, in final va iesi o varza ciuntita care va rezolva ambele programe asta in cazul pozitiv in care mai iese ceva…
ar trebui o lege clara care sa specifice ca echipamentele mai vechi de 30 de ani nu se mai modernizeaza si se scot automat din dotare cu desfiintzarea unitatzilor daca nu mai au obiectul muncii, poate asta i-ar mai motiva un pic acolo intre sisteme
exemplu englezii care au taiat la sange tot ce nu li s-a mai parut important ca sa aiba bani sa mearga mai departe cu achizitziile
pana si americanii au inceput sa taie si sa reduca ne’esentzialul
nu e cazul nostru, unde bagatul picioarelor si miserupismul e politica de partid si de stat
in rest ne apara NATO si ukrainienii, nici macar nu mai sunt sigur care e ordinea
si contraofensiva aia nu merge prea bine
mfine, om trai si om vedea, zise orbul…
“Mistral, RBS si coreeanca cu tripod nu prea sunt MAN portable mai degraba echipa portabile si pana instalezi tripodul a zburat p-orcul, fara datalinks si info in avans nu lovesti nimic”
Pai timpul care-ti ia sa stabilesti datalinku’ pentru raketul portabil pe umar, se poate folosi pentru a pune trepiedul pentru falsul MANPADS.
Pt. VSHORAD raspunsul e cam da si probabil integrat cu radar din care avem deja…
La MANPAD pot sa faca ghiveci, ceva tot o iesi… bani sa mai aiba
Da, manpad e țeavă aia de o pui pe umăr, gen ca-94, Stinger, Strela sau Mistral, care e mai elaborată. Deci merge mai bine la FOS, VM nivel batalion samd. Shorad e pe vehicul, gen Crotale, CA-95. Shorad/vshorad va fi pe vehicul și poate fi integrată în sistemul de radiolocație. Că sa fie lucrurile și mai complicate și Mistral poate fi pusă pe vehicul și adăugată o statie radiolocatie etc.
Stinger/Avenger, Piorun/Poprad – cam toate MANPADS-urile pot fi montate pe vehicul, daca chiar vrei. Si atunci de ce ai avea nevoie de doua programe diferite, care pot sa rezulte in doua sisteme incompatibile?
Inteleg ca un MANPADS e mai potrivit la FOS dar de ce ai vrea sa protejezi Patriot cu MANPADS, in loc de SHORAD?
licitatii cu dedicatie
ei deja stiu ce vor
da poate ar fii mai bine sa puna banu jos pt restul de 3 sisteme patriot ca se incurca in pdf-urii
si parca mai era vorba ca se vor face la noi rachetele, macar unele dintre ele
poate de aia sant licitatii separate , vor sa nu se supere nimeni dam si la aia si la ailaltii
Pai timpul care-ti ia sa stabilesti datalinku’ pentru raketul portabil pe umar, se poate folosi pentru a pune trepiedul pentru falsul MANPADS.
ma refream la faptul ca ragaliile alea pe tripod nu prea mai sunt MANPADS ca deja nu mai sunt Man-portable
Stinger, Piorun, Igla, Starstreak da, astea inca mai sunt portabile si pui tzeava pe umar o indreptzi catre p-orc si lansezi (ma rog, au si astea o secventza de lansare, baterie)
RBS BAMSE, Mistral sunt grele pe tripod si nu mai sunt portabile usor le cara o echipa demmontate
astea fac sens legate de senzori, cu radar/datalink pe pozitzii de aparare relativ fixe, ca daca umbli cu ele demontate dupa tine pana le montezi a zburat p-orcul
sau pe vehicule gen Bamse pe ASRAD-R sau Starstreak pe Alvis Stormer
Mistral l-am vazut in poze/clipuri mai mult cocotzat pe platforma la vreun jeep sau in sisteme navale
Pai tocmai asta-i spilu’, pentru MANPADS-urile nostre se cer legaturi de date C2 si asta implica pozitiile alea relativ fixe sau macar pregatite. In cazul asta nu mai e nici o diferenta intre timpul de pregatire al unui MANPADS de pe umar cu legatura C2, asa cum cer romanii, vs un MANPADS greu, cu trepied, cu aceeasi legatura C2 sau radar.
@gsg – daca tot vorbim cat s-a cheltuit, pune in comparatie F-16 norvegiene cu Bayraktarul (daca s-a comandat). Pretul cam tot pe acolo. Deci ai putea sa te intrebi de ce nu au cumparat tot ce aveau norvegienii? a la wholesale – poate primeam si discount 😀
In alta ordine de idei, la MANPAD-uri cred ca e destul de clara treaba – adica teava pe umar. Si aici se incadreaza Piorun si Stinger. Numai ca Stinger dupa 2035, ca au treaba pentru americani si eventual prin Pacific….
Posibil ca la VSHORAD si SHORAD sa se fi gandit (doar) la Mistral, in varianta trepied pt VSHORAD si ASPIC/MPCV la SHORAD. De unde te gandesti ce si-ar dori cu radarele alea Elbit Foxtrack… desi preferinta mea era MHR (https://www.drsrada.com/missions/shorad-c-uas).
@admin – cat despre MANPAD-uri pentru apararea PATRIOT-ului, ar avea un pic de sens daca iei in vedere un atac cu drone, SEAD, perioadele de mars si pana la punerea in functiune a sistemului. Daca pui inca un radar land PATRIOT e posibil sa atragi prea multa atentie, ba o emisie in plus, ba o masina mai mare care poate fi vazuta din satelit/drona, etc.
Dupa parerea mea (asa cum am mai spus) adevarata oportunitate ar fi fost selectarea unui MANPAD, asamblarea lui in tara, iar pe baza unui acord cu producatorul, dezvoltarea unei versiuni mai grele (120/122/127 mm) cu furnizarea aceluias senzor (si poate sectiunii de control). Racheta care ar fi umplut locul VSHORAD/SHORAD al CA95/Strela-1. Bataie ~10 km, plafon ~5000m – ieftina de dat dupa drone si racheta subsonice. Integrata pe niste masini cu un MHR (macar) si o bila optica si ai un sistem destul de decent.
MANPADS de pe umar cu legatura C2, asa cum cer romanii
nu ma lamuresc la MANPADS astea de le tragi din tzeava pe umar ce legatura de date C2 vor
astea au un vizor si seekerul aqquires the target si apesi pe tragaci
To fire the weapon, the soldier aims the missile at the target. When the seeker locks on, it makes a distinctive noise. The soldier pulls the trigger
https://science.howstuffworks.com/stinger.htm
daca ar fi pe vehicul Avenger sa zici ca C2 are vehiculul
poate ala de langa personajul cu teava pe umar are vreun laptop militarizat si o statzie sa-i spuna vezi ba ca vine din stanga la 1000 de m altitudine
ca sunt doua programe probabil se merge pe sistemul verificat ce s-o alege: din doua programe neterminate/nefinantzate o iesi macar unul sau macar cate 5 sisteme din ambele si tot se aleg cu ceva
na, mura’n gura, sa se ataseze si handilaii nostri la un program d’asta joint acquisition, cumpara mai multzi ar trebui sa scade pretzul…
dar pe cine sa duce capul…facem noi un pdf cu cerintze specifice si murim cu el in gura
France Belgium Cyprus Estonia and Hungary sign letter of Intent for joint acquisition of Mistral 3 ground-based air defense system
https://www.armyrecognition.com/defense_news_june_2023_global_security_army_industry/france_belgium_cyprus_estonia_and_hungary_sign_letter_of_intent_for_joint_acquisition_of_mistral_3_ground-based_air_defense_system.html
Pai s-au atasat si ai nostri dar la celalalt, care nu prevede SHORAD/MANPADS… asta e. Poate ca solutia e “productia locala” de Chiron, cu toate bubele lui.
In Irak banala SA-7 a făcut deranj mare printre Tornado și Jaguar, care zburau la altitudine joasa. La fel ca Stinger in Afghanistan. Deci sunt f utile sistemele cu alți senzori decât radarul sau cu radar adăugat. Sunt însă mult mai utile la forțele terestre (la noi se folosesc și pe nave), unități de infanterie in special, decât la FA sau FN. Ieftine, eficiente în condiții bune. Dar au multe dezavantaje fata de sisteme rachete AA ceva mai scumpe. E improvizație să-l pui pe Gigel sa stea cu țeava pe umăr sa apere AA o navă sau o bază aeriană, un P.O.T. samd.
Pare ca au avut success pana in zilele nostre (nu neaparat SA-7 dar versiunile un pic mai moderne) in Ucraina insa intrebarea e cu cat mai eficienti ar fi fost ucrainienii daca in loc sa foloseasca Stingere dupa manual de insurgenta, le-ar fi folosit dirijate prin C2, legate la EO/IR sau radare portabile.
Evident, mai eficienți. Dar costă mai mult.Pt forțele terestre e dezirabilă o apărare AA stratificata și mobila la forțele terestre, cu sisteme AA diferite, de la tunuri AA moderne la rachete AA ghidate prin diverse metode. Chiar și mitraliere AA, au eficienta scăzută, dar macar obliga inamicul sa nu zboare foarte jos, pe sub radar. Sa nu uitam că F117 a fost doborât de un sistem AA vechi.
SHORAD someone?
https://www.fma.no/aktuelt-og-media/2020/demonstrerte-haerens-nye-kampluftvern