Archive for July, 2023

NASAMS uber alles?

Mobile Ground Based Air Defence – Sursa: Kongsberg

Niste vesti foarte interesante legate de apararea aeriana europeana tocmai ce au zburat pe sub nivelul radarului.

Poate unul din cele mai sensibile capitole din dotarea armatelor NATO/UE e reprezentat de apararea anti-aeriana mobila, destinata sa protejeze unitatile fortelor terestre aflate in miscare. NATO are o colectie impresionanta de sisteme anti-aeriene transportabile insa daca e vorba de insotirea unitatilor aflate in mars, situatia e albastra. In afara de niste MANPADS-uri (Stinger, Mistral, Piorun, RBS 70) montate pe diferite platforme mobile, niste Crotale vechi, ceva sisteme sovietice la fel de vechi (SA-6/8/9) si Geparzii 2x35mm asigurati de furnizorul de securitate care este, in rest cam bate vantul.

Problema a fost recunoscuta de ceva timp si s-au facut niste eforturi pentru remedierea ei, din pacate mai mereu cu frana de mana trasa. US Army si USMC au lansat ideea unui sistem NASAMS mai mobil, programe cunoscute drept SL-AMRAAM si CLAWS. Desi programele de achizitie americane au fost anulate pana la urma, lansatorul rezultat (un M1097 Humvee cu 6 sine de lansare) a fost adoptat de Kongsberg in oferta lor pentru sistemele NASAMS si a fost cumparat de catre Olanda si Finlanda. Mai recent, si Norvegia a cumparat un sistem similar, numit NASAMS High Mobility Launcher, folosind o platforma M1152A1.

Continuare…

Adio AK, episodul 2

Tot despre ei, finlandezii. Cum ii sade bine unui popor de vanatori, Finlanda pare ca n-a dus lipsa niciodata de producatori de arme. Nume mari ca Sako, Tikkakoski, VKT si Valmet sint cunoscute pentru productia de arme usoare pre- si post-WWII. Finlandezii au dus o politica de consolidare a productiei astfel incat, dupa fuzionari succesive, Sako a ramas singura fabrica de productie a armelor militare din Finlanda. Pe langa ei tropaie insa alti producatori mai mici, specializati mai degraba in arme de precizie, de vanatoare sau de competitie. Cine a auzit de Jalonen, Loppo, Lynx Rifles sau Uronen Precision? Chiar daca sint firme mai mici, nu e rau pentru o populatie de doar 5,5mil de locuitori. Sa trecem totusi peste comparatia inevitabila si nefericita cu Romania, ca ne da cu virgula si ne scufunda moralul.

In episodul de azi e vorba de Jalonen, si mai precis, de noua companie care a cumparat facilitatile de productie si le-a redenumit Ensio Firearms. Nici de ei nu auzisem pana acum, recunosc. Dar am aflat atunci cand au scos pe piata o arma automata foarte interesanta: KAR-21.

Principalul avantaj al KAR-21 e capacitatea de conversie a calibrului de la .223 Remington (denumirea hipstereasca pentru 5.56mm) la .308 (in limbaj normal, adica metric, 7.62x51mm). KAR-21 poate trece de la 5.56mm la 7.62 NATO schimband doar teava (duh!), inchizatorul si lacasul incarcatorului.

Evident, arma este putin mai grea decat un AR-15, fiind dimensionata pentru a suporta si 7.62 NATO insa daca s-ar vrea uniformizarea logisticii intre armele de asalt si DMR-uri, avantajele ar putea sa fie mai importante.

N-au fost luati in seama pentru contractul finlandezo-suedez, foarte posibil din cauza lipsei unei capacitati mari de productie. Plus ca probabil si la ei trebuie sa-i dai ceva de facut principalului arsenal din tara, chit ca Sako e o companie privata detinuta de Beretta, altfel s-ar lasa cu probleme sociale

Adio AK

Sako M23

Singura tara europeana non-comunista care foloseste AK se pregateste sa renunte la clasicul automat sovietic desi respectivul stat produce o versiune de AK considerata de multi ca fiind cea mai buna, dintre cele fabricate in serie mare.
Surprinzator e ca inlocuitorul este un derivat al platformei AR si, in plus, un al doilea stat european, utilizator de un fals-AK, este luat si el la remorca si urcat pe pluta AR-ului.

Pe scurt, Finlanda si Suedia au semnat o intelegere prin care producatorul finlandez Sako va furniza viitoarea generatie de arme de asalt si de precizie pentru dotarea celor doua state, inlocuind in dotarea Finlandei armele de asalt RK62 si RK95 (variante AK-47 in 7.62x39mm) precum si DMR-urile 7.62 TKIV 85 (Mosin-Nagant, 7.62x53mm) si 7.62 TKIV Dragunov iar in dotarea Suediei armele de asalt Ak 5 (versiune FN FNC in 5.56mm) si Ak 4 (versiune G3 in 7.62x51mm) precum si DMR-urile Ak 4D (evident tot o versiune a G3 in 7.62x51mm).
Achizitiile vor fi decalate, Finlanda incepand cu DMR-urile, pentru care a plasat deja comenzi, urmand ca armele de asalt sa fie inlocuite ulterior in timp ce Suedia isi va inlocui mai intai armele de asalt iar DMR-urile mai tarziu.

Continuare…