Adio AK

Sako M23

Singura tara europeana non-comunista care foloseste AK se pregateste sa renunte la clasicul automat sovietic desi respectivul stat produce o versiune de AK considerata de multi ca fiind cea mai buna, dintre cele fabricate in serie mare.
Surprinzator e ca inlocuitorul este un derivat al platformei AR si, in plus, un al doilea stat european, utilizator de un fals-AK, este luat si el la remorca si urcat pe pluta AR-ului.

Pe scurt, Finlanda si Suedia au semnat o intelegere prin care producatorul finlandez Sako va furniza viitoarea generatie de arme de asalt si de precizie pentru dotarea celor doua state, inlocuind in dotarea Finlandei armele de asalt RK62 si RK95 (variante AK-47 in 7.62x39mm) precum si DMR-urile 7.62 TKIV 85 (Mosin-Nagant, 7.62x53mm) si 7.62 TKIV Dragunov iar in dotarea Suediei armele de asalt Ak 5 (versiune FN FNC in 5.56mm) si Ak 4 (versiune G3 in 7.62x51mm) precum si DMR-urile Ak 4D (evident tot o versiune a G3 in 7.62x51mm).
Achizitiile vor fi decalate, Finlanda incepand cu DMR-urile, pentru care a plasat deja comenzi, urmand ca armele de asalt sa fie inlocuite ulterior in timp ce Suedia isi va inlocui mai intai armele de asalt iar DMR-urile mai tarziu.


De notat si subliniat ingrosat cu creionul chimic, este ca Suedia ar fi interesata de mentinerea calibrului 7.62x51mm pentru o parte din armele sale de asalt, pe langa 5.56mm. De cealalta parte Finlanda, proaspata membra a Aliantei, nu a oferit detalii asupra alegerii dintre cele doua calibre NATO pentru armele sale de asalt insa pare de bun-simt ca, cel putin, calibrul sovietic actual ar fi pe faras.
De ce ar opta cineva pentru mentinerea in dotarea a unor “pusti automate” in 7.62x51mm – o explicatie ar fi dotarea unor categorii de trupe care ar lupta fara suportul de foc asigurat in mod obisnuit infanteriei si care ar angaja inamicul de la distante mai mari (pe scurt, VM laponi sau laPoli).
Gurile rele ofera si o alta ipoteza, cum ca nordicii s-ar pregati pentru o eventuala adoptare a 6.8mm Common, calibru ce a fost ales the US Army odata cu noua XM7. 6.8mm Common sau 6.8×51mm SIG Fury are aceleasi dimensiuni ale tubului cartus cu 7.62x51mm, evident cu alt diametru al glontului, ceea ce inseamna ca “pustile automate” Sako ar putea fi teoretic convertite la noul calibru. In practica lucrurile sint mai complicate, 6.8mm Common avand o presiune mult mai mare decat 7.62x51mm deci conversia calibrului se poate face doar in arme proiectate pentru a suporta presiunea 6.8 Common.
Se pare ca Sako ar fi luat deja in calcul posibilitatea asta, macar la nivel teoretic. Vom vedea daca teoria bate practica.

Doar doua vorbe despre platforma care le va inlocui pe toate celelalte: cum am mentionat deja, e vorba de un derivat al AR, functionand pe baza “pistonului scurt”, familia de arme fiind cunoscuta drept Sako M23.
Mai mult nici nu mai e nevoie de spus, fiind deja plictisitor modul cum conversiile AR la functionarea cu piston exterior, desi teoretic sub-optime, in realitate nu se mai opresc din castigarea de competitii si cota de piata.

Daca ar fi sa facem o legatura fortata cu Romania, pentru ca si noi tot zicem de vreo 15-20 ani ca am vrea arme de asalt noi, trebuie observat ca Sako este detinuta Beretta, firma sustinuta puternic la Bucuresti.

Facem si noi ceva, ca deja am obosit sa tot vorbim pe subiectul asta?

Both comments and pings are currently closed.

43 Responses to “Adio AK”

  1. Xv says:

    La ei Beretta e o “săcses stori”, vorba unui clasic, au cumpărat Sako, un producător de arme de calitate. La noi a fost “nu ne vindem țara” când încă industria de apărare mai producea arme decente. Nu rupeau gura targului, erau însă ok la bugetul investit. Ai idee, au testat mai multe arme, sau au decis direct sa cumpere de la Sako? Nordicii sunt destul de conservatori pe linia asta.

    • admin says:

      Care la randul lor (Sako) au achizitionat ramura militara a Valmet, un producator “de stat”. Deci vorbim de Beretta -> Sako -> Valmet. Cum ar fi Beretta -> Plopeni -> Cugir dar nu-i Plopeniul cu ii Sako… La ei Sako si Valmet erau practic concurenti, la noi concurenta a fost omorata, Sadu a trebuit sa renunte la productia de AK in favoarea celor de la Cugir, sa-i lase sa se antreneze pentru .. Sampions Lig sau HK416, ceva de genul.
      As vrea sa zic ca au testat mai multe arme dar nu mai gasesc referinta. Cert e ca FMV (Suedia) e responsabila de dezvoltarea armelor de asalt in timp ce Finlanda are responsabilitatea DMR. Nu e ca si cand FMV nu ar avea access la orice arma de asalt ar dori sa testeze insa modul cum au decis sa se opreasca la un AR facut de Sako e un mister. Probabil ca implicarea lor in programul de dezvoltare a cantarit mult. Sa nu uitam un alt lucru, pe care nu l-am subliniat in postare: toate armele furnizate Suediei vor fi fabricate in Finlanda. Practic Suedia ar renunta la fabricarea de arme individuale. N-ar face asta daca nu s-ar merita. Decat zic.

  2. gsg9 says:

    se distantzeaza de armamentul sovietic, ca povestea aia cu neutralitatea se foutou

    odata cu operatziunea speciala prin ukraina se foutoura si stocurile de munitzie Est prim mueropa

    asa ca sa ramai pe calibre sovietice cand te batzi cu orcii nu e cea mai grozava ideea acuma, nu prea mai ai de unde primi munitzie si se vede clar ca e nevoie de cantitazi imense…

    si atunci singura 8tziune de bun simtz e sa treci pe vest cat mai rapid, de preferintza inainte sa inceapa galceava

    nu e cazul altora mai breji care vor muri cu calibrele si tehnica sovietica in gat: akm, 152mm, t55/tr, tab, buk, osa, styx etc

    pardon, nu vor muri, ca astia au alte preocupari, armata ca orice structura/organizatzie a statului e vazuta si tratata ca o vaca de muls, am postat un link pe graffiti cum 9300 cica ar fi reusit sa se pensioneze la 45 de ani cu partial-inapt

    si aia care n-au reusit au dat ministerele si unitatzile in judecata pt discriminare 🙂 🙂

    unul ca sa fie mai convingator s-au urcat si pe geam la etajul 7 si a facut pe nebunul 🙂 🙂

    de aici pana la preocupari pt o arma 9 de asalt e cale lunga…
    la fel grija sa nu ramana izolatzi pe armament vechi antic si da’damult estic

    cu atat mai mult cu cat programele majore de inzestrare patriot himars curvetele sufletului par sa fi colapsat iar la piranha o freaca cu cateva zeci pe an deci sume mici

    Suedia nu e inca in NATO ca bozgorii au intrat in vacantza parlamentara si ayatolahul suprem din sultanat face pe nebunul

    in final o sa cedeze, are nevoie de kiturile de upgrade pt F16urile existente, mai vroiau si F16 noi, ca de F35 s-a lins pe bot

    in plus, pe langa sincronizare intre ei, astia doi fac si o omogenizare a inzestrarii structurilor interne: Sweden’s FMV agreement with Saku also covers Sweden’s Police, Customs, SÄPO (Swedish Security Service) and the Coast Guard with different variants and accessories. The Finnish Logistics Department of the Defence Forces similarly explained that they “will use the agreement’s framework to equip their own Border Guard, Customs, the Office of Criminal Sanctions and police authorities” as needed.

    armadainternational.com/2023/04/sweden-and-finland-to-field-common-infantry-rifles/

    la australopitecus mioriticus de pensiorum specialus pare ca se revine la diversitatea inzestrarii de pe vremea shpagarului sef carol 2lea

    la pistoale, parca fiecare si-a comandat ce-a vrut

    la elicoptere: ISU blechauci rosii

    ochiul de sticla si timpanul spart o sa ia H215uri

    armata cand or cadea toate Pumele dracu stie ce-o sa ia daca mai ia ceva, oricum nu h215 sau black hawk, visau huey

    ca nu puteau sa omogenizeze flota sa cumpere totzi acelasi model…

  3. Xv says:

    @Admin Daca ne uitam ce produce Finlanda, începând de la nave la TAB-uri, că sa nu mai pomenesc de industria lor, sunt foarte competenți și competitivi. În privința armelor ușoare de infanterie, au tradiție, sunt crescuți prin păduri, națiune de vânători, s-a văzut în WW2 (btw e un film finlandez f bun pe tema asta, care descrie mentalitatea militarilor din anii anii aia, “Soldatul necunoscut”). Ei pe timpul Razboiului Rece au fost una dintre tarile care au investit in apărare și industria de apărare, la fel ca Suedia, Elveția, Yugoslavia, Romania (dar “famelie mare, renumerație după buget, mica”) și Albania (cu buget foarte sărac, însă au turnat mii de cazemate). Ca sa nu intru in teoria chibritului și să nu eludez meandrele concretului, pe scurt, au clasa politică serioasa/patrioata, industrie moderna, armata-sistem paramilitar de top și buget care să permită modernizare permanenta.

  4. habarnistul says:

    @admin

    E multe de spus , dar e grele …
    La mijloc sta probabil o negociere pe puncte de compatibilizare si perioade de timp cu structurile NATO , dar se bazeaza exclusiv pe bunastarea economica din tarile nordice .
    La noi nu a fost cazul , era mai important sa ne bage cu forta in alianta , ca sa nu fie destabilizat flancul mioritic .
    ARX-ul nu e o minune galactica ( cu excepta compensatorului liniar cu racire folosind principul Venturi pentru dispozitivul de mascare a flacarii de la gura tevii – compatibil cu un amortizor dedicat si a presupusului cuplaj fara contact intre blocul de gaze si pistonul scurt , adica free floating barrel ) ) , pentru noi era suficient sa achizitionam o licenta perimata ( G36 sau SiG550 ) si sa le adaptam un incarcator compatibil STANAG .
    In mileniul trecut , erau discutii cu SiG pentru cumparare / licentiere a unui SiG550 in cal 7,62×51 , arma inexistenta la acea data .
    Oare se stia de pe atunci de cal SiG Fury 6.8 si nu au avut voie sa vanda catre noi tot know-how-ul ?
    Se pare ca viitoarea arma SUA va fi facuta tot pe proiectul celor de la SiG …
    Conform teoriei conspiratiei , cineva s-a prins ca noi tocmai incercam sa furam startul , producand cu 30 de ani in avans arma viitorului si ca urmare am primit o lovitura peste degete .
    Cat despre asocierea dintre SiG si Bereta , ea a inceput in anii 50 ai secolului trecut .
    Se pare ca de ceva timp si-au impartit clientii la masa verde , ca sa aiba toti cozonac la masa de pranz , zilnic .

  5. Xv says:

    Au fost discuții pt Tavor. Și teste. Preț bun, transfer tehnologie. Asta când apăruse, era o ocazie buna de achiziție, dar era i armă foarte neobișnuită pt noi, prea schimba lucrurile. In bine, in râu? Dpdv industrial, in bine. Militar, nu era o armă perfecta, deși foarte moderna pe partea de optica, materiale folosite și modularitate.

    • admin says:

      Se pare ca au mai facut niste teste prin 2018 si Tavorul ar fi fost inca prezent pe lista. Tot pe lista ar mai fi fost si VHS2 al croatilor, deci MApN-ul nu respinge din start bullpup-urile. Oricum, au inceput discutiile cu Beretta, desi nu iesise pe primul loc la capitolul performante, probabil pentru ca au fost dispusi sa transfere din tehnologie. Asta si pilele pe care le-au avut la Economie. Pana la urma e inca un caz in care MApN-ul e vinovat pentru ca nu a comunicat transparent ce si cum.

  6. habarnistul says:

    Hmmm .
    Tavor este o incercare a celor de la IWI de popularizare a unui concept cu limitari specifice ( in Merkava nu e prea mult loc deci bullpup only ) , iar VHS2-ul croatilor are in spate uriasa firma americana Springfield Armory .
    TavoRom-ul s-a intamplat la Tohan SA , candva .
    Cei de la IWI Tavor si-au mutat demult catrafusele in Ucraina , la uzina Fort , dar nici acolo nu au uimit galaxia .
    Daca nu se razgandeau , aici faceau treaba buna ( si calitate , si profit ) , dar istoria a hotarat altfel .
    Sunt arme excelente , dar de nisa .
    Deoarece nu exista o arma universala , perfecta in orice situatie ( cu exceptia PA86 , evident ) VHS2 si Tavor pot fi utile , in functie de misiune .
    Bine , Tavor-ul are piston lung deci este cumva superior ( in opinia mea ) armei croatilor .
    In schimb , VHS2-ul are inglobate tehnologii metalurgice deosebite , gura lumii vorbeste pe la colturile internetului ca ar fi superioara ( ca resursa de viata ) celebrei HK416 , datorita materialelor si tratamentelor termice folosite .

  7. gsg9 says:

    Sa nu uitam un alt lucru, pe care nu l-am subliniat in postare: toate armele furnizate Suediei vor fi fabricate in Finlanda. Practic Suedia ar renunta la fabricarea de arme individuale. N-ar face asta daca nu s-ar merita. Decat zic.

    s-au prevazut niste masuri de sigurantza in caz de

    caporalu’ finlandez scrie ashe:

    The production line will be in Riihimäki, with the ability to do maintenance and overhauls in Sweden. The Swedish authorities will also have all necessary drawings, ensuring redundancy for both the Finnish and Swedish forces in case something would happen to the current factory (Allenberg didn’t dwell on the question, but I assume he is referring to both natural and man-made issues, such as, well, cruise missile strikes).

    https://corporalfrisk.com/2023/04/08/the-future-arrives/

  8. Xv says:

    @Admin Cu Tavor au fost teste într-un poligon la noi la câțiva ani după ce apăruse, poligonul respectiv fiind unul modern, unde veneau/vin frecvent la trageri unități FOS/elita străine. Producătorul Tavor a avut un tip de la departamentul lor vânzare la un târg de profil in București, am stat de vorbă câteva minute cu el, i-am zis de problema cu țeava și polimerul din uluc la serii lungi foc auto. O armă destul de moderna la vremea respectivă, ușor “customizabila”, venea la pachet cu optica, avn-uri, țevi diferite. Dar și cu toate minusurile bullpupurilor. Asta in perioada când majoritatea fos de la ei foloseau in primul rand același excelent m4. La fel și în cazul fos din Franta, UK, care aveau bullpupuri de mai multă vreme, dar tot m4/m16 era baza. La noi era deja Steyr Aug la SPP, dar cei cu care am vb de acolo nu erau foarte entuziasmați, din același motiv: bullpup. De gustibus…

    • admin says:

      Iar acum FOS-ul nostru foloseste tot M4. Cumva ne indreptam si noi tot spre solutia aia. Poate ca ar fi mai bine (teoretic) ceva proiectat de la 0, nu o modificare a M4, dar asta e… Tavor a avut o sansa dar trebuia ceva vointa (a se citi “interes”). Alfel ar fi stat lucrurile si pentru ei daca ar fi fost o arma “adoptata de un stat NATO”.

    • admin says:

      Cat despre testele Tavor in sine, am inteles ca n-a rupt gura targului, dar nu par sa fi existat nici probleme prea grave, care sa nu poata fi rezolvate.

  9. habarnistul says:

    Dacă ai de ales , ai de unde alege .
    Dar ( pentru ca există un dar ) între celebra și confirmata M4 , există ceva mai bun , în opinia mea .
    Tot din oferta israeliana , Galil ACE gen 2 .
    Are tot ce trebuie: polimeri , cal NATO, șină Picatinny cu prinderi universale ( M-Lok sau KeyMode ) încărcător STANAG , pat pliabil și ajustabil în lungime , orice accesorii de M4 se potrivesc perfect .
    În plus , are un piston de gaze mai smecher prin care gazele împrumutate suflă orice reziduu mecanic ( deseuri vegetale , noroi , nisip , deci e superior AK .
    Mai are încă o fiță preluata de la FN FNC , adica un oblon automat care acoperă deschiderea portinchizatorului , prin care se evita pătrunderea oricărui obiect nedorit în cutia mecanismului de dare a focului .

    Tragaciul este în doua trepte si evident blocarea inchizatorului in spate dupa golirea incarcatorului ( ca la PSL ) …
    Probabil ar putea fi cel mai bun AK , dacă ar fi avut piston articulat , ca la Colt 6940 P sau Lantan-ul polonezilor ( https://m.youtube.com/watch?v=5f-nfoLqdO0&pp=ygUGTGFudGFu )

  10. Petre says:

    Ce ne trebuie noua ( zic si io’)schimbarea schimbarii ( inca de la intrarea in NATO in 2004 vara) adica a calibrului 5.56×45 si respeciv 7.62×51 DMR ?
    Avem bisericute si biserici cate 5-6-7-8 intr-un orasel dapai intr-unul mai mare, unul resedinta de judet, il avem pe daniil sihastrru, arsenie boca, pe ”pope” daniel preafericit si preacurvit ( scarbit)(toti cu litere mici) la poopi vin banii gramada, ei ar pute sa-si faca chiar o armata de poopi cu epoletei care e mai apropiat de d-zeu ( litera mica)si functioneaza de fapt chiar asa BOR-UL.
    Enoriasii ii ingrasa cum ingrasam noi porcul de foame decat sa cumparam din supermarket, nu avem institutii, nu avem spitale, politie nici atat, armata si restul doar ceva pentru parada si ”exercitii” ce plm.
    Nu s-a schimbat absolut nimic si nici nu o sa se schimbe, nici muncitorii aia straini veniti gramada cu chiu cu vai nu stau in rumanica, doar o tranziteaza ( peiorativ), dapai sa stam noi?! ce suntem prosti ? Adica stam, dar doar o perioada poate, sunt sate si orasele pustii, la mine in bloc cu doua scari stau doar doua familii per etaj ( patru et. x 4 apart.)
    Societatea se mai mentine doar de fire subtiri de ata, ce schimbare de calibre visam noi, in mentalul coiosilor din mapn ( cu litere mici) PM86 a nu-stiu-cate gen. e arma de aur, ca si T-55-le si Lancerul nemuritor, greu a murit nu ati vazut ? si TAB-ul cu metralera 12.7 AA si cu jeneralii de toata jena cu stelele batute pa epoleti.
    Sa-i @#$ in gura !

  11. Ion Valcu says:

    Au sunat Karl Marx si Mihail Bakunin. Isi vor lupta de clasa inapoi.

    https://www.youtube.com/watch?v=IfBUudMgJ6I

    AK-ul in unele locuri va fi mai longeviv decat podgoriile dacice.
    If it works, don’t change it? Cineva nu le-a spus-o si nordicilor.

    Legenda spune ca noi tot mai asteptam Berettele alea in calibru sovietic.
    Problema foarte mare pt ivani, pt ca pana si aia or fi renuntat la ele pt comonalitate cu NATO, deci suntem again protejati prin:
    #securitateprinsimplitate

  12. habarnistul says:

    IWI Arad este de fapt inca o varianta de M4 cu piston , gen HK416 .
    De fapt nu-mi place sonoritatea denumirilor alese … ( Arad , Galatz )
    Daca discutam de HK433 , este un G36 imbracat in alte haine .
    HL433 ramane un vis frumos , nu cred ca vreodata vom avea licenta pentru o asemenea bijuterie , in special in noul calibru SiG Fury 6.8×51 .
    Cumva , turcii au reusit inca din 2014 o semiclona HK417 ( unii sustin ca si-a bagat coada insusi HK , mai mult sau mai putin interesat 🙂 ) denumita MPT76 .
    Noi … nimic , nici macar o zvacnire spre viitor care sa rasufle dinspre sos Viilor sau Clinceni .
    Oare toti sunt deja in moarte clinica ?

    • admin says:

      Incercari au mai fost. A fost un prototip de la Sadu acum foarte multi ani, nu stim de ce a esuat. Prototipul recent al ACTTM, si el esuat din motive necunoscute. Asteptam un “privat” dar nu prea se poate cu legislatia din Romania.

  13. Marius-Eugen Fenchea says:

    Eu nu inteleg de ce la altii s-a putut si la noi nu se poate CZ Bren 2 este un exemplu, daca nu suntem in stare macar sa cumparam o licenta sau sa aducem un producator in Romania – pun pariu ca un green field este mai ok decat societatile noastre capusate de interese politice.
    oare pe HK ii intreba cineva?

    • admin says:

      CZ Bren 2 e probabil cel mai “nepotrivit” exemplu pentru Romania pentru ca CZ e un gigant, inclusiv din punct de vedere al inovatiei, nu se compara cu Cugir. Cand or sa aiba romanii o legislatie a armelor de foc asa cum au cehii, poate o sa vorbim si de inovare, asa cum fac cehii. Atat timp cat vasta majoritate a romanilor nu interactioneaza cu armele de foc, nu poate fi vorba de inovare in domeniu. Probabil ce au facut polonezii e mai aproape de posibilitatile noastre reale.
      Altfel, da, o licenta dar pentru asta trebui retehnologizarea Cugir sau un greenfield. Greenfield-ul suna bine dar din motive politice/sociale nu poti lasa Cugirul sa moara. Oricum ai da-o, trebuie sa le dai ceva sa faca, chiar daca nu sint in stare de prea multe la momentul asta.

  14. Xv says:

    @admin La FOS au fost și sunt arme foarte ok, de la pistoale la mitraliere si puști pt lunetiști, la fel la DSPI, Bg Antitero, SPP, SIE, BSIJ. E dotare de top, s-a investit mult, chiar și în anii 90, la început, erau arme ok, dar nu în toate unitățile. Adică totuși MP5, Mini-Uzi, Steyr AUG inclusiv cal 9 mm samd. Cea mai subțire dotare era la capitolul puști cu țeava lisa și puști cu luneta semiautomate/cu repetitie, in afara de 3 unități, cu un nr redus de arme, era seceta. Prima mai moderna achiziționată a fost MSG-90, de către o structura centrala din București. In 90 erau destule proiecte bune de producție, pe toată linia de tehnica militara, dar s-a mers din inerție, investiții inexistente sau reduse.

  15. Marius-Eugen Fenchea says:

    Deci daca legislatia e problema eu zic sa o schimbam naiba ca asa suntem incremeniti in tranzitia inceput acum 33 de ani.
    Era ceva model de AK facut la Cugir pentru piata USA 762M sau ceva de genul, sigur tot AK dar macar pe acesta puteai pune accesorii, inca s-ar vine in multe locuri pe glob. Acum insa ne trebuie cel putin o arma compatibila NATO pentru unitatile de prima linie, pentru mobilizare putem sa o mai ardem cu derivate de AK mai ales ca acesta are un avantaje major – simplitatea.
    Totusi daca stam asa si nu facem nimic hiar suntem prosti.

  16. habarnistul says:

    Deci … cam DA.
    Deranjam exagerat orice manufactura ce respecta legislația internațională , habar nu aveți ce cifre de afaceri au cei de la Cugir , in comparație cu restul pieței civile europene ce încearcă să vândă arme pe piata din America …

  17. Xv says:

    @Marius Platforma AK in forma actuală e depășita. Putem aștepta să facă suta de ani până să începem s-o înlocuim treptat, in MApN, cum vor destui care trăiesc încă în secolul trecut la nivel de concepții. Eventual putem lua o licență, lucru cam dificil, sau colabora cu un producător pt a produce măcar o parte dintre piese, deci o forma de a da de lucru și forței de muncă de la noi. Sau putem face o noua platforma la Cugir, Sadu, pentru asta trebuie un proiect și investiții. Ingineri capabili sunt, bani ar fi, voința politică, nu prea. Orice produs trebuie să facă profit dpdv economic, nu scoate nimeni produse să iasă pe minus după investiții în utilaje, materie prima, salarii competitive pentru forța de muncă, promovare pt export.

  18. newman says:

    As dorii o implicare si prezenta in domeniul tehnicii militare a absolventilor Academiei tehnice militare.Nu vad deloc implicarea tehnicienilor in achizitii, proiectare ,dezvlotare de tehnica militara.Pentru ce am platit bani munciti sa ii pregatim si sa le dam salarii in continuare daca nu fac nimic pentru sponsorii lor,adica popoeul roman.Daca nu se implica si doar astepta pensia speciala mai bine sa desfintam aceasta scoala.

  19. Xv says:

    Exista de multa vreme. Ai auzit de AGA 40? E facut de ATM.

  20. Xv says:

    Offtopic oarecum, sorry. Doar o discutie Spk, Altair, pe semper. Despre AKM2-S, un proiect facut solidworks. A scris atunci si ce a modificat, de-asta am pus linkul. https://www.semperfidelis.ro/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?45586

  21. habarnistul says:

    Am citit și văzut acele link-uri video în epocă , generate de @SPK ( din nefericire nu le-am salvat în timp util ) , în prezent acele link-uri sunt probabil lipsă în mediul online .
    Acea propunere AKM2-s era un amalgam de idei personale împreună cu idei de inspirație GALIL , adica am remarcat la prima vedere că pârghia siguranței & selectorul de modul de foc era o semiclonă de inspirație GALIL .
    Ba chiar a menționat online și faptul că a remarcat avantajul constructiv cum că pistonul de gaze GALIL este superior platformei AK , era cumva interesat de modul de funcționare a platformei AK in mediul acvatic …
    Ce mai contează , după atâția ani ?
    Doar rezultatele .
    Tot respectul pentru cei ce au studiat platforma AK , dar diferența între amatori și profesioniști e în fapte , nu în vorbe .
    Spre exemplu , eu nu am ( avut ) decât idei …
    Restul sunt iertați.

  22. Xv says:

    #Habarnistul A fost una dintre multele incercari de a mai schimba ceva la PM/PA in directia buna, cu fonduri minime. Nu de idei bune a fost si este lipsa.

  23. habarnistul says:

    @Xv :
    Nu , platforma AK are deficiente incompatibile cu modernizarea , in opinia mea .
    Transformarile ar fi costisitoare , trebuie renuntat definitiv la aceasta clona AK .
    Este tributara tehnologiilor anilor 30-40 ai secolului trecut .
    Tehnolgia a evoluat incredibil .
    Insa principiul pistonului lung este un principiu cu viitor .

    Sa ne intoarcem la textul de deschidere al subiectului Adio AK2 …

    Heckler & Koch a depus o plângere la tribunalul finlandez al pieței împotriva deciziei Forțelor de Apărare finlandeze de a cumpăra noi puști de asalt SAKO , ocolind o competiție internațională presupusa ca fiind obligatorie .
    În martie 2023 , guvernele Suediei și Finlandei și-au anunțat oficial intenția de a adopta în comun un nou sistem de arme de calibru mic bazat pe designul AR-10 / AR-15 , fabricat în Finlanda de SAKO , și anume carabina de asalt de 5,56 × 45 mm pentru infanterie și o pușcă de 7,62 × 51 mm pentru lunetişti .
    După ce au aderat la NATO , forțele armate finlandeze sunt nevoite să treacă la sisteme de arme care îndeplinesc standardele blocului .
    În locul calibrelor sovietice 7,62×39 și 7,62×54R , principalele calibre din armata finlandeză sunt 5,56 NATO (5,56×45) și 7,62 NATO (7,62×51), pentru care SAKO a dezvoltat mostre pe platforma AR-10/15 .
    SAKO ( parte a Beretta Holding ) a fost aleasă deoarece sediul său central și fabrica de producție sunt situate în Finlanda și , astfel , poate asigura o aprovizionare stabilă de arme de calibru mic ambelor țări prin producerea acestora la nivel local , în cazul în care tensiunile globale accentuate perturbă relațiile comerciale internaționale .
    Potrivit unor surse finlandeze , plângerea depusă de Heckler & Koch nu a fost o surpriză , întrucât imediat după anunțarea unui acord de achiziție comună cu suedezii , Forțele de Apărare finlandeze au fost înștiințate oficial că Heckler & Koch ia în considerare depunerea acestei plângeri .
    Normele UE impun ca toate statele membre să organizeze licitații deschise pentru companii din toate celelalte țări ale Uniunii în cadrul licitațiilor de achiziții publice din toate domeniile .
    Cu toate acestea , aceste reguli prevăd , de asemenea , că concurența publică poate fi ignorată din motive de interes național suveran .
    De fapt, nu asistăm la ciocnirea intereselor Germaniei , Suediei și Finlandei , ci la lupta companiei germane Heckler & Koch cu firma italiană Beretta (care aparține SAKO ) pentru noi piețe .

    Plângerea, depusă de Heckler & Koch , pare să explice de ce producătorul german de arme are o înțelegere mai bună a intereselor lor naționale suverane decât finlandezii și suedezii .
    De menționat că marea majoritate a țărilor europene au achiziționat întotdeauna arme pentru forțele lor armate de la companii naționale , făcând referire la interesele naționale, iar rezultatul acestui caz poate deranja echilibrul întregului sistem de achiziții de apărare din Europa .

    Ar trebui sa ne punem intrebarea : de ce Beretta ne-a oferit doar ARX160 si nu SAKO ? Oare si-a bagat coada Heckler & Koch ?
    Oare mai avem dreptul sa ne intrebam sau trebuie sa privim in alta parte … spre o achizitie directa fara licenta , eventual SH ?
    Oare de ne nu putem lua direct licenta de SAKO ?
    Evident , este inca o intrebare retorica .

  24. radu says:

    Eu sincer nu-nteleg de ce oamenii se cramponeaza de AKM-ul ala clasic, eventual de “modernizarea” celor de la Cugir, care e de fapt mai degraba o “cosmetizare” (pat nou, uluc cu sine nou, etc).

    Pentru ca exista proiecte care aduc cu adevarat ceva nou si modificari substantiale

    https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2020/05/TNC-1-DT-2-caporal-Ciprian-Tacea.jpg

    https://i.ytimg.com/vi/lCbAZ4j-BqY/maxresdefault.jpg

    sau

    https://i.ytimg.com/vi/aE_i3P21SfY/maxresdefault.jpg

    https://pbs.twimg.com/media/DffOHsfUYAUp98_?format=jpg&name=4096×4096

    https://pbs.twimg.com/media/DffOI9XVAAAgzBO?format=jpg&name=large

    Ai acolo chestii noi precum prototip facut partial cu piese printate 3d, modificari majore la cutia mecanismelor (sasiu), materiale compozite usoare si rezistente in loc de tabla ambutisata, parghia de armare ambidextra, selector de foc ambidextru, M-4 style, sine solide pentru montarea unor ap optice, catarea modificata complet. Ai prezentate acolo inclusiv variante de ap optice, toate produse local (si IOR chiar stie meserie, posibil si red-dotul celor de la Stimpex sa fie foarte ok)

    Si astea sunt doar prototipuri in diverse stadii, departe inca de varianta finala, dar care ar putea fi finalizate cu practic banii de semnite de la MApN sau Romarm.

    Daca e cazul (nu stiu) nu cred ca ar fi nicio problema sa se modifice si felul de inzavorare al tevii sau mai stiu eu ce chitibusuri (tubul de gaze, pistonul de gaze cu portinchizatorul, care oricum apare modificat serios la arma Stimpex samd).

    Ideea pe care o vad eu insa e sa se aduca ceva din afara, neaparat, ca sa manance si gura semnatarului o paine din comisionu si spaga de rigoare, ca de la inventatorii ori producatorii interni e mai greu.

  25. Xv says:

    #Habarnistul Trebuia renuntat de multa vreme la pm/pa, de-aia au si fost teste cu tavor, de-aia si telenovela beretta. Ce a facut spk a fost un proiect, atat, ATM e si un centru de cercetare, exista multi oameni inteligenti. PA 86 a intrat in dotare foarte tarziu, in 1989 era doar la Brigada de Garda oficial. Dupa aia la “castile albastre”. La FRR apoi, dar in depozite, mai tarziu si in dotare. Si am mai spus, munitia de 5,45- o porcarie unele loturi. Plus alta realizare high-tech, recuperatoarele de tuburi, care evident ca incurca la trageri. Ca asa era conceptia comunista perpetuata mai palmat si dupa 89, nu rezultatele la tragere sunt importante, ci nr de tuburi recuperate. Alea se folosesc si-n alte armate, bineinteles mult mai bine concepute si indeosebi in exercitii cu munitie reala prin poligoane gen Cincu.

  26. Xv says:

    #Admin Cugir a incercat, a propus, a venit cu diverse concepte. O companie de stat cu oameni onesti si buni profesionisti, dar tinuta in inertie, destula vreme fara modernizari, fara acces la ultima tehnologie, fara autonomie, o simpla sucursala intr-un orasel departe de jocurile politico-economice din Bucuresti, interesanta doar prin masura in care poate exporta, deci aport de valuta. Si voturile locuitorilor.

  27. Xv says:

    Radu, bullpup pt AK e o modificare proasta.

  28. habarnistul says:

    E greu de acceptat că e imposibil în aceste vremuri să renunțăm la platforma AK , chiar dacă militarii doresc ceva mai performant .
    De ce ?
    Păi trebuie să pui altceva în loc .
    Spre exemplu , o armă trebuie analizată și din punct de vedere al contabilității , nu doar din punct de vedere militar.
    O armă veche de 25 de ani gen PA86 , are o valoare reziduala de ( apreciez din pix ) de 100 euro sau chiar mai puțin .
    Dar valoarea de înlocuire este de 3000 de euro ( HK 416 ) .
    Deci , trebuie înlocuită platforma AK ( cu tot ceea ce înseamnă întreținere , piese de schimb , cursuri de armurieri , alta muniție etc ) , dar cu ce bani ?

  29. gsg9 says:

    really, bugetul din pix e de vreo 7,8 miliarde EUR, ma rog cu credite de angajament care nu se contracteaza deci e mai mic in realitate

    10000 de arme pe an 30 de milioane nu mi se pare totusi o suma de nefacut la bugetele astea

    in 5 ani 50000 de arme, aia nu mai au 50000 de tzugulani sa poarte o arma in mana

    nu spune nimeni ca AKurile trebuie aruncate instantaneu, le pastrezi in depozite pe masura ce le retragi

    30 de milioane pe an in conditziile in care dau din clantza de scorpene de 2 miliarde

    si F35 de 7 miliarde 😀

    dar deh, datul din clantza costa doar salariul oligofrenului de serviciu

  30. Habarnistul says:

    Planificatorii din epoca de trista amintire aveau alte pareri privind dimensionarea stocului denumit rezerva de lupta , cumva distribuit uniform in toate depozitele Patriei , la mai multe structuri de aparare .
    Estimez ( tot din pix , dar cumva stiu sigur ) ca era vorba de aproape 2 milioane de arme de diferite tipuri , productie ante si post WW2 .
    De aia trebuie fabricate aici , eventual sub licenta .

  31. gsg9 says:

    atunci era alta conceptzie cu “lupta intregului popor”

    acuma pana la fabricat arma de asalt din doua fabrici de pulberi nu mai au nici una si importa pulberi din serbia deci despre ce discutam aici 😀

    nu sunt impotriva productziei locale, eu m-am referit doar la pretz si am zis ca daca luau/fabricau la suptul licentzei cate 10 mii pe an nu-i costa mare lucru relativ la buget si acum aveau pt totzi

    la uscate cica sunt 45 mii, din aia daca 30 de mii au arma in mana e bine
    si oricum ziceau de 23 de mii de posturi neocupate in armata, neocupate din aia 75 mii?

    din rezerva de uomini ajunsi acum spre 50 de ani cine stie catzi or fi disponibili

    milioane sunt oricum la lucru afara asa ca lupta intregului popor or s-o faca cu flilipinezi srilankezi vietnamezi cu stegarul dacic in frunce si cu ciolacu citind cu dificultate niste blah blahuri de pe o hartie

    asa ca 50 mii par suficiente pt inceput, in rest pot sa cumpere milioane dar nu au ce sa faca cu ele, daca o buna parte din aia 30 de mii cu arma in mana mor in lupta s-a terminat razboiul

    la celalante structuri de super ultra mega uber fortza fiecare cu a ma’sii isi cumpara fiecare ce arme vrea

    rezervele de arme mai vechi s-or fi taiat sau vandut demult au facut si ei un ban, au taiat ei fabrici daramite PMuri de acum 50 de ani

  32. habarnistul says:

    Hmmm .
    De regulă nu trebuie să existe un răspuns la o asemenea provocare online , dar …
    Dar interlocutorul pare serios .
    Sau nu .
    În fine , nu prea contează faptele , ci vorbele ( in sensul bun ! )
    Ei și ?

    Viata e asta care e ( !!! ) .
    Nu cred ( hmmm ) ca soldatul de rând va înțelege diferența între balustica exterioară între AK cal 5,45×39 sau AR cal 5,56×45 .
    Cât despre fostele rezerve de luptă , din epoca yyy , viața e greu .
    Actele vorbeste …

  33. gsg9 says:

    diferentza balistica probabil n-o s-o simta dar lipsa munitziei garantat o simte

    ar fi o imbecilitate rafinata sa ramanem pe calibre si arme sovietice cand totzi si-au golit depozitele sa ajute ukraina, in caz de de unde mai luam munitzie multa si repede ieri daca se poate…

    trebuie trecut pe armament/calibre vestice si la revedere

    dar cum imbecilitatea rafinata pare a fi o caracteristica a natziei…

  34. dany says:

    Domnilor, @admin, @gsg9, @habarnistul, @Xv … si lista e lunga!
    Nu va mai amagiti ca vom lupta in viitorul macel cu arme calibru vestic etc
    Poate in prima saptamana de razboi or fi cateva mii de arme individuale calibru vestic. Pe la FOS etc
    Restul cu AK ul stramosesc. Fie el 5.45 /7.62
    Atita timp cat au stocuri imense de munitie 5.45/7.62 politicienii nici macar nu se grabesc sa schimbe armamentul individual. Si chiar daca maine apare din neant o fabrica de ce vreti voi in materie de calibre vestice, ori e sabotata in fel si chip, ori n’are nu stiu ce, ori nu i vrea… armata! ca deh…ori nu s capabili sa produca macar 100.000 de arme model nou. Avem traditie in a ne bate cuie in talpa singuri…

    “Razboiul intregului popor”—stim cu totii cine a lansat acest concept
    Si tot la el ajungem dupa primele saptamani de razboi… Ca ne place ori ba!
    Acest concept deja a fost modernizat dar dumneavoastra inca nu realizati :)))))))
    –Adica “Razboiul intregului popor” pe feisbuci
    –Adica “Razboiul intregului popor” pe romil
    –Adica “Razboiul intregului popor” pe tehnomil…
    Tastatura in loc de AK…

  35. Xv says:

    @Dany- Consumul de munitie intr-un conflict e urias. La noi in 89, 22-30 decembrie 12.600.000 cartuse. Chiar tinand cont ca nu e vb doar de munitie 7,62 de pm si ca trageau ca la nunta atat militarii in termen, cat si civilii care primisera arme, tot e un consum semnificativ, mai ales ca inamicul clasic, ala in uniforma, lipsea. Si nu a fost razboi, nici vreun front. Stii lucrurile astea deja, cred.
    – “Razboiul intregului popor” a fost un concept doctrinar adoptat sub diverse forme si in Elvetia, Iugoslavia, Austria, Suedia, Finlanda, tari neutre. Si-a dovedit lipsurile si la noi si la sarbi, nu intru in detalii.
    – Cu lipsa de graba a politicienilor de a schimba calibrul e un fapt demonstrat.
    – Dotarea unui infanterist s-a imbunatatit mult fata de 89, dar inca sunt minusuri destule. Trebuie investit in continuare in echipament (casca, vesta, uniforma moderna, bocanci etc), armament usor, avnuri, ratii, statii moderne comunicatii voce/text/imagine etc, lista e lunga.
    – Pe langa dotare sunt necesare cursuri noi, in special in domeniul MOUT, pentru ca degeaba are un pluton microdrone, avn-uri si armament usor de top, daca nu stie sa le foloseasca eficient. In materie lupta in mediul urban nu sunt multe unitati sa se descurce.
    – Dupa 89 Romania a infiintat batalioanele misiuni speciale si subunitatile PM, ambele tipuri de unitati bune in lupta urbana, lectie invatata in 89. Primele au fost desfiintate, celelalte reduse si diluate odata cu infiintarea unor unitati de paza obiective.
    – Facebook (compania in sine) are un rol de cvasi-beligerant in conflicte, in ziua de azi. Ies multi bani din razboaie.