Archive for August, 2023

Ce se da si ce se primeste

undefined

Good news: se pare ca in sfarsit Romania isi onoreaza obligatiile catre ESA si ajunge cu platile la zi.

Micii daunatori de prin ministere au propus si emis HG-uri (notele de fundamentare sint incluse la finalul postarii) pentru plata sumelor restante din anii precedenti si primele doua transe aferente anului AD 20:23.

Situatia e complexa si e mai bine sa-i lasam pe ei sa explice, cu cuvintele lor (fragmentele mai importante):

Modul de angajare și plată al contribuției financiare naționale către ESA este stabilit prin Legea nr. 262/2011 și prin Convenția ESA. Sunt două tipuri de contribuții, fixă (denumită obligatorie) și pentru programe (denumită opțională pentru că fiecare țară își determină calitativ și cantitativ programele și misiunile spațiale la care participă). Contribuția fixă este stabilită prin lege și se calculează ca proporție din venitul național net între cele 22 de state membre, României revenindu-i aproximativ 1%. Aceasta reprezintă costurile generale de administrare, programele de cercetare fundamentală și costurile asociate Centrului Spațial European din Guyana Franceză, fiind plătită anual conform Legii nr. 262/2011. Contribuția pe programe reprezintă cota de participare la fiecare dintre programele și misiunile spațiale multianuale ale ESA, selectate de România și aprobate. Miniștrii negociază și angajează participarea pe programe multianuale cu diverse durate și distribuții de costuri. Este angajată o suma totală, distribuția pe programe fiind aprobată de miniștri conform negocierilor și sugestiilor făcute de Agenția Spațială Română, având în vedere și menținerea contribuției totale a României la nivelul procentajului de 1% din bugetul total ESA. Din derularea fiecărui program rezultă contribuțiile anuale ale României, care sunt calculate ulterior Consiliului la nivel ministerial și vor fi confirmate prin Hotărâre a Guvernului României.

Continuare…

Greu de ucis, episodul cu drone

undefined
Ramasitele Shahed 136 in Ucraina – Sursa: Wikipedia

C-UAS e un domeniu de mare actualitate, avand in vedere evenimentele curente dar si un subiect foarte interesant tehnic, putine alte tehnologii avand un asemenea efect-surpriza.
Surpriza nu e atat prezenta UAS/UAV-urile pe campul de lupta cat incapacitatea celor doua parti de a le neutraliza, mai ales cand e vorba de apararea unor obiective-tinta cunoscute, cum ar fi porturile ucrainiene sau bazele aeriene rusesti.

Daca e sa examinam mijloacele tehnice avute la dispozitie (adica exeptand tehnologia laser si alte Star Trek-uri), masurile C-UAS par sa graviteze catre masurie de razboi electronic “soft-kill” si tunuri AA “hard-kill” – rachetele AA, desi probabil eficace, fiind considerate prea scumpe si deci ineficiente.
Masurile de razboi electronic par sa aiba efect contra UAV-urilor controlate de la distanta, adica a dronelor ISR insa, pe de o parte, pe termen mediu-lung evolutia tehnologica le pune sub semnul intrebarii si, pe de alta parte, nu par sa aiba mare efect impotriva dronelor kamikaze care zboara pe o traiectorie pre-planificata. Mai exista nisa UAS-urilor anti-UAS dar nu exista multe informatii despre utilizarea lor deci probabil ca impactul lor e destul de redus.

Ramane deci in discutie artileria AA unde ucrainienii arunca in lupta orice pare viabil (sau nu), incepand cu Gepardul german si terminand cu… orice e chestia asta:

Continuare…

DAMEN HOLDING – Precizari

Damen Holding B.V. (Damen) a luat act de difuzarea extinsă în presă și interesul public cu privire la situația Șantierului Mangalia. Având în vedere lipsa de claritate a mai multor narative, compania noastră ar dori să prezinte următoarele precizări.

Damen va rămâne în România și își va continua activitatea la Galați.

Nu există îndoială că Legea 187/2023 este aplicabilă și Damen este lipsit de controlul operațional și managerial, prin încălcarea totală a acordului inițial de către statul român, de unde și dreptul Damen de a înceta contractul de asociere. Acest lucru a fost recunoscut chiar și în documente oficiale ale Ministerului Economiei din România.

Așa cum Damen a notificat toate autoritățile responsabile, încetarea contractului de asociere este deja în vigoare de la 03.08.2023.

Damen așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate.

Soluția nu este să se formeze comitete și comisii. Ceea ce este, în orice caz, prea puțin și prea târziu.

Mai mult, Damen Holding nu a fost contactat de nicio autoritate și nu are discuții în prezent cu nicio comisie.

Nu-i normal sa le dai inapoi cele 2 procente? Cine ar fi trebuit sa rezolve problema asta, fostul ministru al Economiei, nea’ Florin Spataru-Avion? Unde e acum, s-a ascuns?

E pur si muove, episodul 10

undefined
Vine fata licenta la baiat? – Sursa: Sonaz

La sfarsitul lui AD 20:22, Guvernul a aprobat planul de reorganizare/restructurare a Carfil.

Documentul este referentiat la sfarsitul postarii, dar sa vedem mai intai principalele puncte, ordonate un pic mai altfel, cu cuvintele lor dar chibitand de pe margine:

S. CARFIL S.A. dorește să devină unul din liderii europeni în sistemele de armament și de muniții în viitorul apropiat. Pentru asta ne vom concentra pe următoarele domenii în care vom moderniza și vom cerceta-dezvolta următoarele sisteme de armament și muniții:

Modernizarea sistemelor de aruncătoare calibru 81/82 mm
Aruncător bombe tip-A 81/82 S, A81/82 cu bătaie mărită
Produse noi: aruncător cal. 81/82 cu țeavă lungă, cu afet bipied și dublu amortizor.

Sistemul aruncător de 81 mm, pe platforma ușor blindată 4×4 “DRAKON
– Sistemul va fi dotat cu telecomandă și sistem de conducere a focului
– Toate echipamentele vor fi produse în consorțiul CARFIL.
Proiect: Sistem integrat 4X4 LAV-M cu aruncator de 81 mm – Acronym “DRAKON”
Consorțiu: S. Carfil S.A., S.C. Stimpex S.A.- Bucharest, Pro Optica S.-Bucharest, S.C. Servosisteme S.R.L.- București , Headlightsolutions S.R.L.-Brașov, Tekfinity S.R.L – Râșnov, ATD Aerospace R.S. S.R.L.-Galați, S.C. Armtech S.A.- Curtea de Argeș, TID Group S.M.E.- București.

Continuare…

Asa-i cand n-ai lucrul tau, episodul 3

Arquus Trapper VT4
Arquus Trapper a.k.a Ford Everest – Sursa: Alexandre Prevot

Arquus, grupul cu infrastructura 100% franceza rezultat din fuzionarea Renault Trucks Defense, Acmat si Panhard, care produce majoritatea vehiculelor pe roti din dotarea armatei franceze, care are 100 de ani de istorie, care participa si la licitatia ATBTU 4×4 romaneasca, are infrastructura 100% franceza.
Am mentionat ca are infrastructura 100% franceza?

Se facea ca era prin 20:16 cand Franta a plasat o comanda pentru aproximativ 4.400 de Arquus VT4 Trapper, in cadrul programului VLTP-NP (Véhicule léger tactique polyvalent – Non protégé), ultimele vehicule iesind de pe banda de fabricatie in Iulie 20-23. Termenul de “fabricatie” este folosit aici intr-un sens foarte larg, mai ales pentru o firma cu infrastructura 100% franceza, care a ales sa livreze de fapt niste Forduri Everest tunate usor si redenumite Arquus Trapper, pentru pierderea originii. E interesant de observat artificiile pe care Arquus trebuie sa le faca in prezentarea Trapper drept un vehicul produs in Franta, pentru a menaja orgoliile locale. Nici nu se pomeneste despre procentul de integrare in infrastructura 100% franceza, probabil ca nu e elegant sa discuti detalii de genul asta.

Continuare…