C-UAS e un domeniu de mare actualitate, avand in vedere evenimentele curente dar si un subiect foarte interesant tehnic, putine alte tehnologii avand un asemenea efect-surpriza.
Surpriza nu e atat prezenta UAS/UAV-urile pe campul de lupta cat incapacitatea celor doua parti de a le neutraliza, mai ales cand e vorba de apararea unor obiective-tinta cunoscute, cum ar fi porturile ucrainiene sau bazele aeriene rusesti.
Daca e sa examinam mijloacele tehnice avute la dispozitie (adica exeptand tehnologia laser si alte Star Trek-uri), masurile C-UAS par sa graviteze catre masurie de razboi electronic “soft-kill” si tunuri AA “hard-kill” – rachetele AA, desi probabil eficace, fiind considerate prea scumpe si deci ineficiente.
Masurile de razboi electronic par sa aiba efect contra UAV-urilor controlate de la distanta, adica a dronelor ISR insa, pe de o parte, pe termen mediu-lung evolutia tehnologica le pune sub semnul intrebarii si, pe de alta parte, nu par sa aiba mare efect impotriva dronelor kamikaze care zboara pe o traiectorie pre-planificata. Mai exista nisa UAS-urilor anti-UAS dar nu exista multe informatii despre utilizarea lor deci probabil ca impactul lor e destul de redus.
Ramane deci in discutie artileria AA unde ucrainienii arunca in lupta orice pare viabil (sau nu), incepand cu Gepardul german si terminand cu… orice e chestia asta:
Alte echipamente ceva mai conventionale ar fi Zastava M55 (20mm), ZU-23 (23mm), Bofors (40mm) si S-60 (57mm). Inclusiv DShK (12,7mm) a ajuns sa fie folosita in rol AA:
Unele ar proveni chiar din Romania:
Nu putea sa lipseasca nici ZPU (14,5mm), cehii urmand sa produca si sa livreze ucrainienilor niste technicals-uri cu ZPU binate:
Cum o parte din echipamentele din lista sint si in dotarea Romaniei (care ar plusa cu vechile 30mm si 35mm tractate), ar trebui sa stam bine la capitolul C-UAS, nu?
Evident ca nu.
Asa cum a aratat realitatea ucrainiana, apararea impotriva dronelor kamikaze e un joc al numerelor si e nevoie de mult mai multe astfel de sisteme decat se credea inainte de inceperea conflictului.
Pe scurt, Romania nu poate produce la momentul asta nimic din lista de mai sus, cu exceptia DShK si ZPU. Astea ar fi deci singurele ehipamente al caror numar ar putea fi crescut, fara sa stai cu mana intinsa acolo unde oricum ucrainienii au fost primii.
Lasand de o parte DShK, care e clar o improvizatie, problema cu ZPU e ca a fost proiectata sa foloseasca o munitie conceputa in rol anti-car la inceputul anilor ’40, adica un proiectil “mic”, optimizat pentru viteza si perforarea blindajelor, nu neaparat pentru maximizarea incarcaturii de lupta.
De altfel, desi ar exista variante de munitie 14,5mm cu incarcatura exploziva, Romarm nu pare sa le produca. In orice caz, munitia de 14,5mm nu e cea mai fericita alegere atunci cand prioritatea e incarcatura de lupta.
Sovieticii au facut deja calculul asta, le-a dat cu virgula si la doar 10 ani de la intrarea in serviciu a ZPU, au inceput trecerea pe ZU-23, munitia de 23mm oferind performante mai buna in rol AA.
Si asta a fost atunci cand se vorbea doar de tinte aeriene “clasice”, adica relativ mari, de dimensiunea unor elicoptere sau avioane (lente) evoluand la altitudine joasa. Atunci cand vorbim de tinte multe mai mici, nici macar munitia exploziva nu mai e de ajuns, probabilitatea de lovire scazand serios iar loviturile care rateaza tinta, chiar si cu foarte putin, nu explodeaza.
O solutie ar fi munitia cu senzor de proximitate, o solutie scumpa, nepractica sau chiar imposibila pentru calibrele mai mici de 40mm.
O alternativa viabila ar fi munitia tip AHEAD. Avantajul e ca exista pe piata, dezavantajul (pentru Romania) e ca nu e produsa local. Poate ca memorandumul dintre ROMARM si Aselsan sa ajute aici. Cu cuvintele lor:
This MoU will allow ROMARM to take over from Turkish manufacturers the technology for manufacturing smart ammunition, such as projectiles of various calibres used for air defence or even Piranha 5 transporters. Piranha V armored personnel carrier.
Sursa: ROMARM
Cel mai probabil ar fi vorba de modernizarea sistemelor tractate de 35mm cu tehnologie AHEAD turceasca. De ce nu europeana? Prea scumpa sau nu e disponibila? Misterul lumii este.
Ramane insa problema cresterii numarului de sisteme din dotare si 35mm (dar nici macar 30mm) nu este in productie locala, orice ar fi insemnat asta atunci cand Arsenal Resita era inca deschisa. O problema secundara ar fi mobilitatea sistemului, in general cu cat mai usor si mai compact, cu atat mai bine. Iar daca e si autopropulsat, e perfect.
Ucrainienii ofera niste idei si aici. Pentru incalzire, niste donatii americane, fara legatura cu Romania:
Cortex Typhoon ar fi un MRAP pe care e instalata turela RWS PROTECTOR RS6 cu un tun M230 LF 30mm cu recul scazut.
Potentiala legatura cu Romania vine de la al doilea exemplu:
Vij e practic echivalentul estic al Cortex-ului: adica o turela RWS cu GSh de 23mm, tun cu recul scazut, montat pe un 4×4.
Doua lucruri de notat:
Desi diametrul proiectilului (23mm) e acelasi cu cel al ZU-23, munitia nu are nici o legatura, GSh folosind o munitie derivata din 14,5mm dar cu un proiectil cu diametru mai mare. De aici rezulta si reculul scazut in comparatie cu sistemele tractate ZU-23, care folosesc o munitie mult mai puternica.
Cel mai important, GSh este produs de Cugir.
Ce lipseste? Munitia AHEAD de 23mm. Asteptam ROMARM, Aselsan, etc… Bine ca cel putin ROMARM are un nou director care nu e inca cercetat penal. Poate se misca ceva cat timp nu se termina si razboiul asta.
Si mai lipseste cineva care sa le puna pe toate cap la cap. Integratorul, cum se zice. Stimpex, UMB, Aerostar, firma de antene spatiale albastre, ProOptica, sindicatele de la Moreni? Sau daca nu e vreo oportunitate de plans dupa DinoSaur, nimic nu e?
Da ne lipseste drive-ul cum spun occidentalii aia care fac project management.
Super Tucano ar putea sa fie unul dintre raspunsurile la solutia interceptiei acestor drone. Cat despre ce putem noi fabrica sigur daca punem osul 23 mm si mai ales 30 mm poate sa primeasca AHEAD sau ceva echivalent. Probabil turcii sunt singurii care sunt dispusi sa share-uiasca tehnologia cu noi. Apoi 35 mm AHEAD era facuta de Elvetia si aici pare ca dupa refuzul cu livrarea in Ukraina s-a rupt lantul de iubire cu potentialii clienti, Germania si Norvegia alegand sa isi fac productia lor.
Ca idee – nu ne opreste nimeni sa fabricam noi o astfel de drona ieftina macar pentru target practice – INCAS, IAR Craiova – roger that? E mult mai bine pentru aparare sa faca exercitii reale contra sistemelor tehnic similare si sa observe corecteze ce nu merge asa de bine.
Dar noi nu ne complicam cu asta ca noua de 3 ani nu ne mai iese IAR 99 C Soim, puzzle-ul ala e prea greu pentru minunata industrie proprie.
Acum dupa episodul cu Damne si Mangalia cred ca o sa o mai tinem niste ani asa fara investitori reali in Industria de Armament si subsidiarele Romarm.
Nu ne opreste nimeni dar nici nu exista un interes clar. “Interes” cu sensul de vointa+putirinta+plan de afaceri, nu in sensul peiorativ atat de cunoscut. Pe de o parte e MApN-ul cu cerintele lor (care pot fi intelese pana la un punct) ca furnizorii sa aiba o cifra de afaceri relevanta pentru contractul in cauza. De cealalta parte, “industria de cotet” care nu prea reuseste sa vanda nicaieri. Daca nu poti sa vinzi nici macar Ucrainei, la momentul asta, poate ca produsele tale chiar nu sint bune si atunci de ce le-ar cumpara MApN-ul?
Dar de ce trecem din nou catre calibre est?
N-are avea sens sa surubarim la jderi? cam tot pe acolo sunt ca si calibru, dar sunt NATO, bataie un pic mai lunga, platforma existenta (care oricum nu-si mai are locul ca si MLI).
Adaugi niste MHR pe structura, iar in locul Spike pui Mistral(?) si rezolvi problema.
PS. Apoi te intrebi de ce P5 care cica ar trebui sa fie MLI n-are Spike….
Pen’ca nu putem sa producem rapid fo 2-300 de Oerlikoane de 25mm. GSh, teoretic, da.
S-apoi daca chiar vreti ceva mai ieftin, ghidat care sa dea jos draciile alea, e de uitat dupa radiocomanda.
Da, alea vechi, dar banuiesc ca nici un UAS kamikaze nu o sa aibe si sisteme de bruiaj. Deci asta ar fi cea mai ieftina varianta.
Se ia un motor de racheta – sa zicem 122 mm, se pune sistem de ghidaj cu radiocomanda, se pune o incarcatura de lupta de macar 4-5 kg si senzor bun de proximitate. Pe platforma, evident ca trebuie sa existe atat radar dar si senzori optici de calitate si legatura radio.
Si cam asta e, ca traiectoria kamikazelor e destul de bine definita, doar sa aibe racheta raza si plafon.
https://core.ac.uk/download/pdf/36724290.pdf
https://www.jstage.jst.go.jp/article/tjsass/50/168/50_168_88/_pdf
PS. – citeste vre-un student/indrumotor de la ACTTM blogul?
Adica un fel de rachete anti-grindina ghidate?
Cat despre cititori, fii fara grija: nu citeste nimeni, aici e mai sigur decat Telegram.
@admin – adica un fel de OSA… ca sa nu zic Tor sau Crotale, sau RBS70, sau …
Dar daca nu putem mai mult de rachete anti-grindina ghidata – atunci alea sa fie….
Sau un fel de STAR-80, ca sa incepem cu baza. Si acolo a fost vorba de adaugarea unei sectiuni de ghidare pe o racheta in mod normal neghidata. Laser frate!
Asta chiar e o intrebare buna, cat de eficace ar fi STAR-80 impotriva dronelor. Si cat de eficient, avand in vedere costul modulului de ghidare.
Stimati colegi de blog!
Va rog frumos sa uitati de INCAS, Craiova, Moreni etc
Daca uitati de ele va rog sa mai faceti un efort, uitati si de IAR 99 TZ(botezat de @admin), TR_nu_stiu_cat, Zimbru etc
In primul rand am avut fabrici si uzine, acum avem ateliere care ies la foc automat din gura politicienilor pe post de fabrici si uzine.
In al doilea rand stiti foarte bine cum stam cu personalul calificat, toata lumea se inghesuie sa invete meserie ca sa munceasca la Moreni pe 10.000 €…
In al treilea rand stiti ca noi ca natie nu prea ne omoram cu munca, de ce sa nu tocam pdf uri la caini cu covrigi in coada?
In al patrulea rand, daca vine unu’ cu biciușca pe spinarea noastra si cu testicule umflate + cateva sute de cutii cu viagra calculati dv in cat timp ajunge la zidul Targovistei…
Da, ce spune @Ilie, @gsg9, @admin, @Marius-Eugen Fenchea sunt lucruri de bun simt care in oarece stat normal ar fi REALIZABILE!
Dar noi nu suntem un stat!
@admin
doar numaram timpul pana cand se bate apropouri de STAR-80L iar ciorba reincalzita de acum 10 ani.
De ce nu APKWS? ca e testat contra UAS?
Ne bagam la STAR ca e “romanesc” – PRND sovietic cu cap de ghidare ELBIT.
SUnt de acord sa facem ceva de genul – dar suntem macar in stare sa facem FPA de siliciu sau germaniu? ca sa nu vorbesc aici prostii de InSb sau MCT? Nici PbS de la CA95 nu stiu daca-l produceam in tara….
Problema cu ghidarea L e ca nu prea e precisa la distance mai mari de 3-4 km, de aia APKWS e pe 70 mm, dupa care trebuie sa pui marcatoare complexe, care costa o gramada si nici macar ai nostii opticieni nu cred ca-s in stare sa faca.
Si ma gandeam ca cea mai ieftina varianta, si banuiesc ca si cea pe care o inca putem realiza e cea cu radiocomanda, a la Sa-2/8 (ca tot avem experienta). Si macar sa marim diametrul, ca sa aibe bataie/plafon mai mare. ca 80mm nu e asa un salt fata de un CA94 (72mm). Ca oricum nu suntem experti in motoare de racheta (n-am reusit sa dezvoltam pt LAROM, darmite ceva mai complex).
Cea mai ieftina si mai ieftina e ghidarea radar beam-rider – decat zic, nu sint sigur dar asa ar trebui. Sau verisoara laser beam rider, daca vrem sa le facem complet imposibil de bruiat. Care ar fi mai ieftina si mai usor de produs la Elmec, alta intrebare a lumii este. Fata de CLOS-ul SA-8, nu trebuie sa urmaresti si racketul, adica n-ai nevoie de marker pe racket.
Daca e sa ne gandim la detectoare IR, se vorbea la un moment dat de InSb dar a trecut mult timp de atunci, probabil doar experiente de laborator. MCT n-are rost sa vorbim, ca vrem ieftineala, nu chestii care trebuie racite, etc.. Sau alte Star Trekuri cum ar fi QD. Tara, tara, vrem detectori neraciti. Da’ buni. Si ‘eftini. Sau laser. Sau radar daca nu sint in stare de altceva. Sau CLOS, sa fie pe lista.
La motoare e complex, ne lipsesc lucrurile de baza asa ca la tati ni-i greu. De unde nu e, nici Dzeu nu cere. Se incearca acum cate ceva dar e mai degraba decat o mana de vopsea.
Ideea cu OSA nu e asa de rea faza este ca si alea vechi asa cum sunt au un numar limitat si nu stiu nici prea multe locuri unde s-ar putea produce altele cu un cost mic si repede. Mai probabil multe au ajuns in Ukraina vecina si oricum de la toti potentialii aliati au fost transferate multe in zona de conflict.
De asta imi pare ca tunurile AA si Super Tucano ar avea un rol aici.
Altceva prea elaborat e prea scump si nu o sa fie considerat eficient pe termen mediu, totodata conflcitul asta este un wake up call pentru toata lumea si est si vest pe langa armament de precizie ai nevoie si de astea ieftine produse industrial.
@admin
cand ma refeream la radiocomanda ma refeream la CLOS. Cica asa se traduce CLOS in romana. Acum orice varianta de CLOS ar fi, ar fi buna venita.
Cea mai ieftina, e evident si cea mai simpla, adica o antena. Si aici ai posibilitatea sa folosesti ce frecventa vrei/poti/esti in stare. RF beamriding e mai greu pt ca trebuie sa ai radarul potrivit de iluminare, iar antena trebuie sa stie aceeasi limba ca a radarului.
La laser beam riding ai nevoie de un optica serioasa stabilizata, altfel ai CEP de 3 metri la o distanta de 10 km.
Cat despre bruiat – nu cred ca la vre-o Shaheda se pune vorba de asa ceva. Nici la Zala.
Despre detectori mai vorbiseram si cu alte ocazii, in general nimic mai pretentios decat nivel de prototip de serie mica (poate o suta de bucati pe an). Daca fac ceva pe GaAs eu ma declar fericit, pana la InSb e cale lunga ca trebuie sa-l si racesti. La fel si cu PbS, desi e vechi, s-a reintors in varianta moderna
https://www.niteurope.com/wp-content/uploads/2022/09/Brochure_Tachyon_vAAFF-22-09-19_01.pdf
Restul sunt intr-adevar SF-uri de max cateva bucati prototipate pe an.
Dar daca sunt in stare sa faca ceva intr-un orizont rezonabil (3 nia) eu zic ca se merita efortul.
Da, dar CLOS-ul presupune urmarirea tintei si in plus, urmarirea raketului. Raketul e mic si e nevoie de ceva care sa-l diferentieze clar asa ca se folosesc fie niste emitatoare IR, fie unele radio, in coada raketului, emitand inapoi, spre lansator. Lansatorul trebuie sa compare pozitia tintei, colectate prin senzorii principali (radar), cu pozitia raketului, colectata prin senzorii secundari (radio?) si abia pe urma sa trimita comenzi raketului printr-un (potential) al treilea set de antene. Daca te uiti la SA-8 (sau Tor), e o complicaciune, un pom de Craciun de antene.
las ca ne apara ukrainienii si de drone 😀
ca oricum la noi cu achizitziile si re/tehnologizarea/productzia de armament e veselie mare…
nu merita sa mai investesti in orice e pe calibru sovietic, daca nu-s in stare sa fabrice nici o tzava pe calibre NATO n-au decat sa dea cu prastia
realitatea care este arata caco’nsumul de munitzie e imens si fabrica aia poa sa mai existe sau nu si nu rezisti daca nu primesti munitzie din afara si de primit Ahead de 23mm pt GSh o sa fie mai greu…
avem geparzii de parada si oerlikoanele alea de ziceau militarii ca sunt bune atunci cand functzioneaza respectiv atunci cand au piese de schimb pt ele
parca nici alea nu-s la standard AHEAD, mioriticele sunt la GDF-003 si AHEAD parca de la 006, sa le upgradeze p’alea si sa fabrice munitzie pt ele daca sunt in stare…
ca ai pomenit de moreni s-ar putea sa nici nu aiba timp si capacitate ca sunt pe cai mari, s-au facut investitzii masive si retehnologizare, nu le mai ploua prin acoperis si nu le mai bate vantul prin geamuri:
În prezent, Automecanica Moreni este în plin proces de realizare a unor investiții în ceea ce privește dotarea dar și reabilitarea halelor.
„Am beneficiat de un ajutor de 30 de milioane de lei numai pentru reabilitarea halelor. Am înlocuit tablele cu panouri sendiș, am înlocuit tâmplăria exitentă cu una din termopan, am refăcut acoperișurile, scurgerile etc. În felul ăsta punem la dispoziția comună ceva care să se plaseze în viitor în rândul societăților cu o persepctivă destul de bună”, adaugă sindicalistul.
in rest mai licareste sperantza…
https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/automecanica-moreni-aproape-de-o-colaborare-cu-un-2294407.html
@admin – cred ca un MHR sau variante mai buna ar fi in stare sa urmareasca un interceptor de 122 mm, poate cu un retro-reflector se imbunatateste treaba. Ca ele sunt concepute sa vada si ceva destul de mic precum un AG7/9. Iar a treia antena de transmisie coordonate/comenzi (datalink) banuiesc ca nu ar trebui sa fie problema (10 km).
Crotale, Bamse (RBS23) sau Barak1 folosesc CLOS. Si aici ar putea fi sansa noastra, de tara ca nu e in stare sa faca senzori activi (macar polacii au furat documentatia Igla). Degeaba ai ACTTM daca nu stie sa foloseasc infrastructura de cercetare “civila”
@gsg – mda, Moreniul e pe cai mari, iar vorbeste sindicalistul lui peste prajit….
Astia nu se invata niciodata, au aceeasi formula de fiecare data – se vorbesc cu un partener strain ca vor sa faca si sa dreaga, dupa care vin cu fraze de gen “Atât noi, cât și dumnealor, ne-am dori ca armata noastră să cumpere produsele pe care le vom face aici, pentru că produsele lor au o calitate bună, dețin o tehnologie destul de avansată pentru produsele de tehnică militară”, mai spune Bucuroiu. ”
Adica – vrem sa muncim, si voi sa cumparati. Ca avem experienta, produsele noastre au fost exportate chiar si in RDG :))))))
Pai prietene, vrea armata ” obuziere și tancuri ușoare” (obuziere pe roti)? Ca nu vazui cin pdf-uri nici tancuri usoare nici obuziere pe roti. Nu vrei tu ca “singura fabrică din România care a produs blindate,” sa dezvolti TBT-ul sufletului in care cica esti super competent cu mii de TAB-uri produse? Sau ai ramas la Saur 2 si gata?
Daca avem parteneriat deja cu Israel si US &UE, de n..i mai facem unu si cu turcia, nu putem face uniformitaite in dotare,ajungem India europei la dotare :))
https://youtu.be/Ybw_KplS-Mk?si=mBig9qgmAMbqhxcl
Gerard lovit de dronă Lancet.
Comentatorul spune că Ghepardul nu avea radarul funcțional și a fost avariat nu distrus. Dar la S 300 s a lăsat cu ditamai explozia
Marius, de ce Super Tucano si nu Iak-52?
#Ilie Pt ca munitie de-aia avem.
@XV – pe acelasi considerent – pai nu fabricam pulberi – deci despre ce vorbim?
#Ilie- in depozite exista munti de munitie din vremea comunismului, calibrele Pactului de la Varsovia si nu numai. Depozitata de multi ani si reimprospatata periodic. O fabrica de pulberi e necesara pt trecerea la 5,56 samd. Sa schimbi calibrul costa multi bani, pt ca schimbi nu numai armele, ci si munitia din depozite. Pe internet majoritatea au impresia ca sa introduci o arma noua e ceva banal. Schimbi arma si gata. Au ras multi cand marinarii aveau restrictii sa foloseasca tunul de 76 mm in misiune NATO. N-ai munitie sau e prea scumpa, stai si te uiti.
Ilie, productia de pulberi e in subordinea MApN?!? MApN raspunde de apararea tarii, nu de productia de pulberi. Romarm e la Ministerul Economiei, probabil stii si in cazul asta nu-nteleg despre ce intrebi. Iar reluam abecedarul? Aveam impresia ca nu mai confundam gara cu trenul. Pe vremea comunismului Armata raspundea indirect sau chiar direct si de productie de armament, pe langa constructii de sosele, canale marete si cladiri pt nomenclatura. Au fost interese si cu capusarea intreprinderilor strategice dpdv al apararii nationale, baietii destepti au facut bani prin combinatii. Tot “mormanul de fier vechi” (apud prof univ Petre Roman, 1990) a fost vandut si utilaj cu utilaj si en gros. Dar sa ajungi sa-ti vanda primaria un utilaj pt o datorie e de cascadorii rasului. Din 2 telefoane se rezolva situatia amiabil, in cadru legal. Acolo sunt dedesubturi juridice mari, cu increngaturi politice.
Super Tucano poate fi mult mai polivalent, are o serie de armament vestic calificat deja pentru A-G si are deja integrat AIM 9 Sidewinder – arhitectura mai noua, modernismul ala tine si de cat are spatiu de crestere pentru ulgrade-uri viitoare.
Apoi Super Tucano poate juca si rolul sau un rol similar cu elicopterul de atac nu doar sa stea in spatele frontului si sa dea jos dronele cu tunurile sau munitia ghidata.
E din acelasi ciclu in care prefer ca trainer viitor FA 50-ul in dauna IAR 99C Soim.
@xv, stiu bine povestea cu oto de la marina, unde boaba era 5000 EUR (folclor?) si imprumutasera de la italieni 2 lazi de munitie ca sa patruleze contra imigranti….
Dar te intreb eu – cine trebuia sa cumpere si munitie? hai ca nu vorbim de rachete de nush cate milioane.
Acum ca vorbim despre munitia est din buncare – in special aia de 23×115, ca de ea vorbim aici, cata e? si cine mai foloseste in flancul Nato, ca la nevoie sa imprumutam pana vine pulberea? Avem intr-atat de multa inca sa justifice productia unor tunuri noi cu consumul aferent de munitie? Esti sigur ca ai nostri transparenti n-au ajutat chiar cu munitia aia o tara mai de la nord de noi?
Cam cata tabla de alama e in rezerva? ca sa vorbim de fabricare la o adica, poate chiar cu canibalizarea altor calibre?
Inteleg care e treaba cu munitia si schimbatul calibrului, dar asta nu inseamna sa stai in toate chestiile antice. Le lasi frumosi in rezerva pana inlocuiesti cu ceva standard Nato (in care este doar de jumatate de ani – cred ca am intrat odata cu Finlanda…).
Ca tot veni vorba de stocuri, cam cat de mari sunt stocurile de 25×137? dar cele de 30×173? avem destule, MApN cumpara continuu calibrele astea sa faca rezerve mari?
https://embraer.bynder.com/m/6e4972e5bbd5e965/original/SuperTucano_English.pdf
Fiindca am ramas dator cu brosura si fiindca astfel este cred mai concret ce arament vestic are deja integrat acest avion cu elice.
Si in comparatie cu IAK 52 are o vizibilitate din carlinga incomparabila, 2 locuri – al doilea loc poate insemna inclusiv operatorul de Brimstone sau o “loitering munition” pentru alte chestii interesante.
mai e un pic si facem 20 de ani de NATO si noi vom sta etern cu calibre sovietice ca de aia munitzie avem 😀
fabricile le-au taiat ca au vandut utilajele terenurile plus alte smecherii
am mai zis, daca luau 5000 de arme anual si ceva stoc de munitzie pt ele in 10 ani aveau mai multe arme NATO decat au acum soldatzi, dar ei au stocurile lui Ceasca si stau calare pe ele etern 😀
ce fac daca incep sa mai sara in aer depozite cum au sarit pe la ukrainieni si pe la bulgari, ce fac daca le sar in aer fabricile, daca sarbii le zic pas la pulberi
le trimit americanii 7.62 si 152mm?
nu, or sa le trimita armele de asalt si 5.56 si obuzierele si peste 2 milioane de obuze 155mm cum le-au trimis ukrainienilor
ca pe ai nostri intre timp i-a durut in brisca ca ei aveau stocuri de pe vremea lu’ Ceasca 😀
cum au si corvetele si marasestiul si trurile si taburile si tat100 etc
@xv – ministerul ala al economiei e din alta tara? facem acum jocuri de semantica care pe care? MApN are datoria sa ne apere cu ce-i da MEC, iar daca MEC ii da doar est, atunci o sa o tinem asa inca o suta de ani? sau cum? Cu alte cuvinte MEC face politica de aparare, ca ei sunt cei care “livr
In cazul asta cine-i opreste pe MApN sa cumpere mhnitie NATO, de la alt producator? Si de ce nu o face, cumparand munti de cartuse 5.56?
@Ilie intreaba la CSAT. Tu poate raspunzi si de munca facuta de colegii tai din departamentele aflate pe orizontala in ierarhie.
Gsgule, tu ai obsesia referitoare la calibrul la pusca automata, desi 5,45 este cel putin la fel de bun ca 5,56, ma refer la calibru, nu la munitie de la noi. Foarte graitor cum te exprimi: “ei”. Cu un dispret pe care nici nu il ascunzi. Macar esti un hater mai rafinat. Da, stiu, pe vremea ta…
Xv, nu e cazul sa te victimizezi 😀
probabil Nutzi pica bine ce scriu si atunci sunt hater
da bre, io hater rafinat pe persoana fizica militez sa va cumpere la come si dice la voi acolo la sistemuri arme moderne standard NATO
sa tot avetzi parte de hatereala d’asta! 😀
dar voi nu si nu, ca nu va trebuie!
posibil sa faci parte dintre ei – categoria alora de asteapta pensia si atunci niste stocuri de pe vremea impuscatului sunt suficiente ca sa le justifice salariile
mi se rupe de diferentzele balistice intre 5.45 si 5.56 si daca atata te faci ca ai intzeles din postarile mele e nasol…
ce am spus e ca esti in NATO de 20 de ani si n-ai nici o scuza sa stai cu AKMuri si pe calibre non NATO si armament sovietic in general
vezi cum se misca Finlanda in directzia asta si de abia au intrat in NATO
https://www.tehnomil.net/2023/07/01/adio-ak/
https://www.tehnomil.net/2023/07/07/adio-ak-episodul-2/
si ca e important sa fii interoperabil cu aliatzii, cu ukraina s au cam golit depozitele de munitzii sovietice si americanii te ajuta cu 5.56 nu cu 5.45
dar dupa cum tzinetzi cu dintzii cu AKMul natzional sa zici ca nu visatzi decat sa va intoarcetzi inapoi intre sanurile maicii rusii
nici macar scuza ca e scumpa schimbarea calibrului, in 20 de ani daca luatzi cate na 1500 arme ca nu cred ca mai suntetzi 30k cu arma in mana si niste zeci de mii de cartuse anual acum aveatzi pt totzi
dar voi nici nu concepetzi schimbarea, ca avetzi stocuri de pe vremea impuscatului 😀
am postat la graffiti, spun unii ca nu se trage cu anii, se pare ca nici armata nu are cum sa fie diferita de restul societatzii, adica varza
si p’astia micii si amaraztii ai crezi mai degraba decat pe jegosii cu stele pe umeri care mananca rahat la standarde NATO
https://recorder.ro/adio-arme-armata-romaniei-in-fata-celui-mai-mare-val-de-demisii/
Admin,
1. Esti sigur ca mai putem produce ZPU?
2. Sau GSH-23?
Da, o fi in prospect…
https://romarm.ro/wp-content/uploads/2021/05/42_Datasheet-23x115mm-CANNON.pdf
3. Cum o fi cu calibrul 20mm pentru GIAt-ul de pe SOCAT? Sigur, nu ma refer la ceva programabil.
https://romarm.ro/produse/armament-si-munitii-calibru-mediu-si-mare/
1. Da, ZPU-2 si ZPU-4 sint mentionate in catalogul ROMARM.
2. Da, GSh-23 este inca in catalog, ma bazez pe ce zice producatorul.
3. Cum e cu calibrul de 20mm, in ce sens? Oricum nu producem respectivul tun in Romania asa ca ar fi cam aceeasi discutie ca cea despre 30mm de pe Piranii. La fel tunul de 25mm de pe MLI, pe care teoretic l-ar fi facut Resita (intr-un procent sau altul) dar in practica nu mai e cazul.
Gsg, da, confirmi ce ziceam. Ti se rupe de orice in afara de ideile tale fixe. Schimbarile necesita bani. Si trebuie facute in functie de ceea ce este necesar si ceea ce este oportun. Dupa intrarea in NATO puteam sa ne miscam mai cu talent, dar industria nu a fost in stare sa produca o arma decenta in 5,56, a prezentat acelasi AK cu sclipici. Pe de alta parte nici ministerul de resort nu a obtinut o licenta, desi a existat oferta Tavor, cu plusuri si minusuri. Ce a prezentat Cugirul e aceeasi platforma AK in 5,56, nivelu e de Dacie 1310 cu faruri de CN si spoilere fata de Dacia 1300 cu motor original Renault. Solutia Beretta era una ok, nu optima, dar ok. In materie de calitate a armelor produse la Cugir in caz ca ai tras macar cu un PM ti-ai facut o idee. Poate povestesti si celor care nu au apucat cum se trage noaptea cu AK-ul, ca multi au impresia ca noaptea e la fel ca ziua. Sau cum e cu munitia facuta in doru lelii de unii mesteri. Cu Finlanda… Trag si ei de AK, oare de ce? Cu munitia…eu aveam impresia ca nu esti la nivel airsoft, adica macar stii cum arata un depozit mic, al unei unitati.
@GSG
“dar dupa cum tzinetzi cu dintzii cu AKMul natzional sa zici ca nu visatzi decat sa va intoarcetzi inapoi intre sanurile maicii rusii”
Rogu-te dara, ingaduie-mi o “micacorectziune”.
Noi pregatim imtoarcerea ideologica la Korea de Nord bre.
Doar aia or mai avea arme si calibre sovietice.
Rusii trag demult spre standard munitzie NATO, ca sa aiba comonalitate in caz de razbel & invaziune.
De aceea nici nu vor arunca in aer depozite standard NATO si merg chiar ca americanii cu tzevi extra in desaga in caz de nevoie.
Xv, ca tot aduci vorba de rupere de aia avetzi hemoragie de demisii de mult ce i se rupe sistemului de soldatzii proprii…
ideile mele fixe, la genul babaetzi hai si noi dupa 20 de ani de alexandru dumarescu sa schimbam armamentul de rit sovietic sa fim interoperabili cu aliatzii pe calibre alea alea
Finlanda trage de AKul lor natzional dar astia cum au intrat in NATO si adio AK, au startat procesul
ce s-a facut cu banii in ultimii 33 de ani nu se vede mare lucru, cad cazarmile pe soldatzi, armamentul e de pe vremea impuscatului, numai abureala se pare ca merge la foc automat acum
intzeleg ca avetzi depozite uriase miliarde de cartuse, nu va spune nimeni sa le aruncatzi in aer si sa casatzi armele, dar totusi e timpul sa incepetzi de undeva, cumparatzi de pe piatza cate 100 de pusti si cateva lazi de cartuse, in timp se aduna
pe scurt, e timpul sa mai plecatzi si voi de acasa 😀
Gsg, militarii ar schimba cu draga inima platforma pm/pa/bb. Cum au fost tentative, au sarit unii din industrie, baaa, distrugeti industria de aparare. Pt ei scopul armatei e sa faca vanzari industriei. Au venit israelienii cu oferta pe masa, aia care ne-au peticit mig 21, ne-au dat licenta la jericho 941, ne-au dat pm-uri, avn-uri, echipament, inclusiv bocanci, veste antiglont si casti (inclusiv licenta) in primii ani dupa 89, cand nu se uita nimeni la noi, au pregatit fos (primii), au trimis militari si civili din industrie la specializari in strainatate etc etc. Testata arma, refuzata. E bullpup si e si din polimeri, nu e buna. Cu Beretta alta telenovela. Pt tine de acolo, de la ceva sute de km, astea sunt amanunte, conteaza sa pistonezi ideile tale pe tema “burtosilor cu pensii speciale”.
@Xv pana la urma trebuie iesit cumva din cercul asta. daca industria nu mai poate, atunci trebuie MApN-ul sa iasa si sa zica: am testat astea 20 de modele si asta e clasamentul. Negociati licenta in ordinea de pe tricou. E greu, o sa iasa cu scandal din partea alora clasati mai jos deci trebuie teste clare cu obiective masurabile, publicate inainte, etc.. E mult de munca, durere de cap deci n-o s-o faca. Dar asta ar fi solutia. Teste de genul asta se faceau acum una suta si ceva de ani (avem chiar si rapoartele comparative, bine, nu la noi) deci nu e inginerie spatiala.
@Xv
Intimplator inca mai sunt in RO. Inca!
Cum se face ca si eu vad lucrurile la fel ca @gsg9?
Se face ceva? NU! Doar pdf uri la greu
Se foloseste polonicu’ din dotare de catre toti. Vezi cazul dronei sovietice. E o rusine nationala inainte de toate, dupa chestia asta indrazniti sa ma chemati cumva la mobilizare????
Popor castrat fara urechi si fara ochi!
Popor care vrea doar functii dar sa nu raspunda de nimic!
Popor care viseaza doar la “Si noua ce ne iese?”!
Popor fara coaie, se pisa cu bolta sovieticii pe noi la fel ca inainte de ocuparea Basarabiei!
Toti boii si vacile patriei mele socialiste au inteles ca Reni_Ismail_etc sunt foarte importante pt economia Ukra si de asta le ataca sovieticii. Fals! Tot timpul cand au atacat alt stat sovieticii au mers pe elemente pihologice forte. Cum sunt acum dronele care defileaza deasupra teritoriului nostru iar sefii nostri din CSAT s au cac.t pe ei la propriu “Sa nu zgandarim ruzzzziiiaa ca ne dau aia cu nuculara in cap”. Adica joc de glezna balcanic. Nici in căruță nici in teleguță!
Bagati capul in nisip si vreti sa vina lumea la mobilizare? Pe bune???
Sa vedeti ce m..e o sa ia statul roman la mobilizare!
PS Sa va vad cand o drona sovietica se “rătăcește” pe langa Cernavodă…Nu de alta dar s a dovedit in Ucraina cu subiect si predicat ca sovieticii sunt tare interesati de centralele nucleare… Asta este urmatorul pas logic al sovieticilor (si punct de presiune!), chiar daca nu maine…
+1 pentru Cernavoda, tinta urmatoare. Where no soviet drone has gone before.
Dany, pe scurt, de bine, de rau, s-au semnat achizitii. E un fapt. Ok, erau si alte variante, puteam transfera tehnologie, offset mai putin balcanic, desi eu nu subt deloc fan offset pt ca a fost folosit antidotare etc. Cu mobilizarea, e un subiect.
Ai zis bine @Xv
“…s-au semnat achizitii.”
Si cu courvettele s au semnat…
Si cu Abrams s au semnat…
Si cu F 16 norvegiene s au semnat…
Si cu IAR 99 s au semnat…
Observi altceva decat semnaturi?
Esti capabil sa le spui alora pe care i mobilizezi despre … semnaturi cand te vor intreba de ce merg in basculante cu “blindaj” sudat model Ukraina in graba pe post de transportoare?
Ce ai sa le raspunzi cand unul va gasi seria de la arma bunicului?
Cu ce i imbraci?
Ce le dai sa manance? Are armata romana stocuri de hrana rece pentru 2 saptamani de razboi? Ma indoiesc 🙂 O dam pe varza si orez iar?
Mai zic mai departe?
Ideea este ca niste struți incapabili cocoțați la putere habar n au nici de armata nici de politica,nici de economie, n au coaie, n au nimic!
Ai idee ce greață am cand il vad pe Ciuca spunand: “Totul este in regula nu aveti de ce sa va temeti!” ???? Asta de cand il stiu eu are senzatia ca el e destept iar restul sunt juniori de gradinita…
Enumeram?
Economie praf
Armata praf
Moral praf pe toate palierele
Sanse de redresare mai ceva ca frunza toamna
L-am vazut si io o data in viata pe Ciuca al nostru.Era inca seful SMAP si spunea unor copchii ca razboiul clasic nu mai e de actualitate,Cyber e miezu’ si fac ei cumva sa aiba cei mai cyber dintre aitisti.Asta fiind mult timp dupa ce incepuse meciul in Ucraina.
Citez din om-”Armata Romaniei e atinsa de obsolescenta”.
Putea zice ca e invechita,dar a a trebuit sa inventeze un cuvant.
Ciuca… Nu sunt fan.
Dany, aia cu stocurile de hrana pt 2 sapt e amuzanta. Te-am confundat cu un alt Dany de la pst, el stia de norme, ratii militare. Romanesti, nu straine. Alea mancate “in deplasare. Nu avem mancare…E buna asta.
Cu echipamentul la fel.
@Xv
Daca tot insisti pe tema cu hrana rece:
Aduna 70.000 cu ….50.000. Inmulteste rezultatul cu …14 zile!
70.000 >> actuali babulani militari cu sefi si secretare la un loc (de fapt sunt mai putin de 30.000 capabili sa desfasoare actiuni militare dar asta este alta problema)
50.000 >> cam asta ar trebui sa fie la mobilizare indiferent ce spune Ciuca/alt struț cu grade mari
Are armata romana + 1.500.000 ratii militare pentru doua saptamani de razboi?
Ma indoiesc, si spun si de ce:
-firmele “private”, alea responsabile cu hranirea au devalizat tot
-cum aduce NATO avioane, munitie, tancuri,trupe la fel de bine poate sa aduca si … mancare ca vorba aia ce mai conteaza dupa ce ai adus munitie si tehnica sa sustii totul… >>cam pe ideea asta merg struții nostri
-Problema hranirii a fost problema secundara atit in WW2 cat si in prezent in armata romana. Celebritati de la logistica preferau sa cumpere ținute chinezesti la pret de nimic (alea din care curgea vopseaua la prima ploaie) si sa prinda in contabilitate aceste ținute la pret german! Nu erau interesati de… hranire indiferent de pozele aparute in presa!
-Stie MAPN sa calculeze necesarul de hrana pentru 2 saptamani de razboi? DA, mai ales cand e vorba de varza, fasole si orez! In rest nu prea s a auzit de altfel de hranire la MAPN!
-MAPN a trimis la specializare in USA infanterie, FOS, transmisiuni etc. A uitat sa i trimita pe nenii de la logistica sa vada cu ochii lor ce inseamna hranire pentru armata! Compara hranirea de la noi cu ce vezi in Vest!
Dupa ce suna goarna ai sa vezi ca:
-magazinele alea pline cu hrana brusc nu mai au nimic pe rafturi
-depozitele alea mari sunt devalizate in fel si chip de tot felul de “onești” astfel incat apare specula la greu
-A luat in calcul problema speculei cu alimente pe timp de razboi conducerea MAPN? NU! La fel a fost in ww2!
-Isi pune cineva problema cum afecteaza specula cu alimente de baza pe timp de razboi? Intrebati va rog pe ucrainieni stimati STRUȚI!
Concluzie?
-ai armament vechi peste tot!
-ai munitie veche peste tot!
-ai tehnica militara veche peste tot!
-ai personal neinstruit cam peste tot! (sunt destule “reusite” in presa civila in ultimul timp) >>> in momentul cand tehnica/armamentul este vechi/veche poti sa spui ca ai oameni instruiti? :)))))))
Hranirea se va face exact ca in ww2!
PS
La jandarmii dumitale problema hranirii este infinit mai usoara, sunt destule găini nesupravegheate in curțile pe langa care patrulati…
Special pentru @xv
“”
În Franța, soldații sunt hrăniți cu tocană, risotto, supe, rață confiată și pate de căprioară. Ei mai primesc batoane de muesli, trei tipuri de biscuiți și brânză cu mucegai albastru. La desert, primesc budincă de ciocolată. La un moment dat primeau și o cutie de vin roșu.”””
https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/cu-ce-si-hranesc-armatele-lumii-soldatii-care-2298881.html
Dany, nu sunt jandarm, am insa prieteni jandarmi de multa vreme. Cu restul povestilor tale…spune-le cui vrei dintre cei care te cred, pe mine nu ma intereseaza folclorul, nici barfele. Ca ai ramas tu cu niste frustrari in legatura cu jandarmii, te priveste, poate ai tu dreptate, nu am idee.