Archive for September, 2023

Interesul esential de securitate. MBDA vs ROMARM

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Lansarea_unei_rachete_MISTRAL.jpg
Ia uitati-va aici miticilor, ce drept zboara Mistralul la Capu Midia – Sursa: Wikimedia/MApN.ro

Exista in realitate un interes esential de securitate in achizitiile militare romanesti? E greu de spus, daca e sa ne luam dupa modul cum “autoritatea contractanta” arunca in joc sintagma respectiva atunci cand are de justificat vreo cerinta arbitrara din caietele de sarcini. Pare, cel mult, o perdea de fum folosita pentru acoperirea unor matrapazlacuri.

Dar sa presupunem totusi ca exista un interes esential de securitate al Romaniei si e real, onest si cinstit, cum se zice. Atata doar ca nu a fost bagat in seama pana acum.
Daca e sa-l definim la modul cel mai restrictiv cu putinta, adica capacitatea Romaniei de a-si produce singura macar munitiile si sistemele de arme cele mai putin complexe dar cu consum mare, observam cum interesul respectiv s-a tot lovit de realitate: Romania nu-si produce singura pulberile deci nu fabrica integral nici munitia de infanterie, nici cea de artilerie sau rachetele nedirijate. Rachetele antitanc ar fi deja un pas prea mult, o limita ce nu a putut fi depasita in ciuda achizitiilor succesive de rachete Spike, pentru care s-ar fi putut pune problema integrarii treptate a unor componente, macar pentru inceput.

Dar atunci a fost “inainte” (de invazia rusa) iar acum este “dupa”. Dupa ce s-a constatat ca in realitate consumul munitiilor e mult mai mare decat in teorie, dupa ce s-au vazut limitele in productia militara a celor mai dezvoltate tari ale lumii, dupa ce s-a observat ca a ramane pe standardele Tratatului de la Varsovia, cand aliatii folosesc un standard diferit, nu e cea mai fericita idee, dupa ce a devenit clar ca logistica aprovizionarii e mai complicata decat parea inainte, dupa…

Acum este deci o era noua, in care vom tine seama de toate acestea si vom proceda in consecinta, da? Deci cum se aplica interesul esential de securitate al Romaniei in afacerea MANPAD(S)?

Continuare…

Greu de ucis, episodul cu drone 2.0

F-16 FIGHTING FALCON | Fortele Aeriene Romane
Care e solutia?

Ca sa nu se mai prabuseasca si alte drone in Romania, Marele Aliat ne va trimite niste F-16. Anuntul suna bine pana in momentul in care ne amintim ca Romania are propriile F-16 si efectul lor asupra dronelor “s-a vazut”.
Ce vor putea face mai mult pilotii americani de F-16 impotriva dronelor, vor lansa niste AIM-9x? Vor trage cu tunul de bord? Vor lansa niste APKWS ca in testele de acum cativa ani?

Indiferent de rezultatul practic, ramane imaginea americanilor care vin cu F-16 sa rezolve problema pe care romanii n-au fost in stare sa o rezolve cu propriile F-16. Adica problema nu ar fi de echipament. Ceea ce e, evident, umilitor.

E adevarat ca am cam inceput sa ne obisnuim cu starea asta de cand cu cealalta umilita majora, proaspatul incident in care MApN nu a stiut de prabusirea dronei desi a fost instiintat cu subiect si predicat de catre ucrainieni. Justificarea cu reflexia radar redusa, altitudinea joasa de zbor si relieful accidentat (de parca astia ar fi factori misteriosi, stiuti doar de catre adversari) este foarte simplu de demontat avand in vedere ca ucrainienii au vazut-o iar romanii nu. Or fi stat ucrainienii mai la deal sau or fi fost doar mai atenti (adica mai profesionisti)?

Continuare…

A inceput

https://www.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php?src=https://arc-anglerfish-washpost-prod-washpost.s3.amazonaws.com/public/YVMAIJZR4ZB3LPWFBRM5S5EHHY_size-normalized.jpg&w=1200
AbramsX – Sursa: GDLS

Balanta intre evolutie si revolutie in ceea ce priveste viitorul M1 Abrams a inceput sa se incline spre cea de-a doua varianta. Daca initial se vorbea de o noua varianta (4) a System Enhancement Package (SEP) care ar fi urmat sa intre deja in productie, acum zvonurile dau ca probabila abandonarea programului SEPv4 si concentrarea eforturilor pe o noua versiune, substantial mai diferita de actuala SEPv3, numita M1E3.
Avem de multumit evenimentelor din Ucraina pentru schimbarea asta de optica dar si, destul de probabil, zgomotelor facute de concurentii Abrams care incearca sa prinda trenul modernizarilor mai radicale spre o noua generatie de tancuri.
Despre M1E3 nu se stiu prea multe lucruri in afara faptului ca atentia se va indrepta spre micsorarea greutatii, cresterea mobilitatii si a probabilitatii de supravietuire, concomitent cu reducerea amprentei logistice. M1E3 ar urma sa intre in dotare undeva in urmatorii 10 ani.

Continuare…