Balanta intre evolutie si revolutie in ceea ce priveste viitorul M1 Abrams a inceput sa se incline spre cea de-a doua varianta. Daca initial se vorbea de o noua varianta (4) a System Enhancement Package (SEP) care ar fi urmat sa intre deja in productie, acum zvonurile dau ca probabila abandonarea programului SEPv4 si concentrarea eforturilor pe o noua versiune, substantial mai diferita de actuala SEPv3, numita M1E3.
Avem de multumit evenimentelor din Ucraina pentru schimbarea asta de optica dar si, destul de probabil, zgomotelor facute de concurentii Abrams care incearca sa prinda trenul modernizarilor mai radicale spre o noua generatie de tancuri.
Despre M1E3 nu se stiu prea multe lucruri in afara faptului ca atentia se va indrepta spre micsorarea greutatii, cresterea mobilitatii si a probabilitatii de supravietuire, concomitent cu reducerea amprentei logistice. M1E3 ar urma sa intre in dotare undeva in urmatorii 10 ani.
E data ca sigura integrarea din proiect a unui sistem de protectie activa hard-kill dar asta inseamna evident o masa mai mare deci reducerea de greutate ar trebui sa fie si mai agresiva. Integrarea unui incarcator automat devine deci, daca nu o certitudine, macar o probabilitate foarte mare. Incertitudinea ar veni de pe urma inlocuirii actualului pachet de blindaj pasiv cu unul mai avansat si mai usor, poate chiar imprumutand solutii de la defunctul FCS XM1202 Mounted Combat System.
In afara de XM1202, M1E3 ar putea sa imprumute elemente de la proaspat anulatul SEPv4 dar si de la demonstratorul AbramsX. Sau orice nou program de cercetare-dezvoltare care are sanse sa dea rezultate in urmatoarea decada si care ar lua in considerare experienta reala in lupta din Ucraina.
Daca e sa lasam la o parte circul trist al tancului european (oricum se va numi el pana la urma), competitia comerciala pentru M1E3 ar putea veni din partea K2, coreenii continuand cu dezvoltarea unei noi versiuni conform specificatiilor poloneze.
Invers decat evolutia M1, care porneste de la o protectie ridicata cu pretul unei greutati mari si tinde sa reduca greutatea, K2 pleaca de la o versiune cu greutate mai mica dar si protectie considerata mai slaba si incearca sa evolueze spre o versiune cu protectie mai ridicata si probabil o greutate superioara. Ramane de vazut daca se vor intalni la mijloc sau Abrams, impins de programele de cercetare mult mai consistente desfasurate in decursul anilor in domeniul blindatelor de catre SUA, va ajunge sa aiba un avantaj tehnologic decisiv dar si un pret pe masura.
Romania… Vestea buna e ca vom avea aceeasi versiune M1 la care va ramane deocamdata si US Army. Adica tropaim impreuna, daca asta inseamna ceva. Vestea proasta e ca nu e vorba decat de un batalion, restul se vor pierde la licitatie, ca orice alta licitatie executata de autoritatea contractanta. #demisia
Odata ce viitoarea licitatie se va anula, previzibil, vor avea coreenii drum liber spre un contract G2G sau vom cumpara tot M1 ca sa tropaim mai mult?
Vestea si mai proasta e ca MApN continua sa cugete la revitalizarea TR-85M1 intr-un program “bani pentru baieti destepti”. Inca nu s-au hotarat care sint baietii care participa si ce parte isi trage fiecare. Partea cea mai trista e ca oricum ai da-o, tot un singur batalion de TR-85M1 ramane, restul urmand sa astepte achizitiile cele noi, oricat de mult vor dura ele.
Dificil de ghicit viitorul este.
Pe 1 decembrie 2023 un batalion Abrams M1E3 va defila pe strazile Capitalei …
@dany ha ha 1 Dec 2043 probabil
la ce densitate de RATDuri e peste tot, mai putzin pe la mioritzen laien probabel ca la astia baza e AG7ele stramosesc ca e eftin, un APS ar fi obligatoriu daca mai tzii la tancul tau
Trophy e baseline APS pe Leopard 2A8 MBT
https://www.armyrecognition.com/defense_news_september_2023_global_security_army_industry/knds_selects_trophy_as_baseline_aps_of_new_leopard_2_a8_mbt.html
mioritzen laien n-or sa-si bata capetele luminate cu asa ceva, ca ala costa hanca hun million$ si le scad din fondul de pensii, noi o sa luam M1A2 chele
https://www.prnewswire.com/news-releases/general-dynamics-land-systems-awarded-up-to-280-million-for-trophy-active-protection-system-kits-for-abrams-tanks-301586131.html
astia tickuiesc acolo un checkbox: un batalion de Abrams pt o brigada gravida pusa la dispozitiza NATO – checked
si gata, job done
pt restul mai licitam, ne mai gandim, mai chibzuim, mai cantarim…pana in 2040 vine si pensia…
TR-85M1 re re re modernizat, daca baetzii dahsteptzi gasesc alta metoda sa toace banii si in general gasesc, ca daca nu, inventeaza, atunci nu se streseaza nici cu asa ceva
batalionul ala cate tancuri o mai avea operatzionale, ca motoare, transmisii, tunuri si tot ce mai e prin fierataniile alea nu se mai fabrica de 30 de ani, fabricile s-au topit
sau se apuca sa cumpere si motoare transmisii tunuri modificat cutia blindata si eventual si turela si nu e mai simplu sa cumperi dracului alte tancuri?
nu, nu e mai simplu, ca le iau banii de la sa manance si gura lor ceva
in final realitatea care este nu le este favorabila, au incercat o smecherie cu fabricat niste senile de oras si le-au foutout si p’alea si se judecau MApNul cu RomArmul – noaptea mintzii 😀
de la nivelul asta pana la modernizat TRurile e distantza lunga, nu-i mai vad in stare nici de asa ceva 😀
in rest elucubratziile sunt la liber, e inflatzie de generali in rezerva care se plictisesc saracii
„Nouă în final ne-ar cam trebui peste 1.200-1.300 de tancuri pentru teritoriul României. Avem trei mari regiuni: Țara Românească, Moldova și Ardealul și ar trebui să am cel puțin vreo 300 și ceva – 400 de tancuri pentru fiecare regiune”
https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/mitul-inutilitatii-tancurilor-spulberat-in-2298209.html
E doar despre M1 sau pot sa divaghez pe ffwd si despre situatia noastra la capitolul tancuri dupa 45, a vecinilor si cine a mai reinventat senila dupa anii 40? Si subiectul logisticii pt tancuri, acolo e munca aia de chinez batran a celor din unitatile de “mici negri nervosi”.
@Xv: divagheaza away, atat timp cat nu e vorba de reactoare nucleare mici, supersonice si laserul lui Coanda.
Avem SEP 3,dar nu avem blindajul cu uraniu,de care astia zic ca nu-l dau nici pe bani.Deci,ne vom feri mai cu grija si nu vom fi impuscati asa mult ca americanii.Avantaj noi.
Pana se joaca ei cu ragaliile cele noi,mai trec 10 ani.Pana ajung in masa la trupe,inca alti 10.Vor fi antichitati inainte de a intra in uz.Un fel R-2 romanesti in 1941.Ele erau masini nou produse si nou concepute,dar conceptul in sine era invechit.Bine,la fel erau si ale nemtilor in fata sovieticilor,deci tropaiam si cu fritii impreuna.
O idee care are nevoie de 10 ani pt a ajunge sa inceapa sa fie pusa in practica e o idee care nu prea foloseste la razboi.Ciclul de dezvoltare e prea lung.
Iar SePv3 macar va suporta niste upgrade in 2030+.Vine fara APS.Din start are un minus.
Evident,pe partea buna e ca astea sunt in sfarsit tancuri adevarate.Restul ce le avem sunt doar niste jucarii de exercitii,cam cum faceau nemtii cu Pz I.
Nu pot decat sa 8serv (gsg TM) ca nici un alt tanc nu se lauda cu blindaj din asta nucular. Nu zic ca nu ajuta, altfel nu l-ar avea dar intrebarea e cat % ajuta (si impotriva cui) vs cat trage la cantar. Daca vor sa reduca din greutate, e posibil sa renunte si ei la nucular pentru E3 (sau nu, asa functioneaza posibilitatile care se poate). Ce vreau sa zic e ca ceilanti au gasit solutii care sa nu implice nuculare deci n-o fi un capat de tara nici pentru noi. APS insa trebuie.
@toti 54 de tancuri M1 sunt de parada, eventual pot tine un front pe o directie este de ajuns sa mai scoatem spe’ generali.
Acum pe bune TR 81M1 nu mai poate fi numit tanc, este MGFS mobile gun fire support atata nimic in plus.
Sa te iei și sa le modernizezi e cam definiția nebuniei.
Problema noastră pleacă de la definirea numărului de tancuri necesare și de la irealismul nostru.
108 bucăți, hai 162 + ceva agregate derivate e numărul maxim de bucăți pe care ni le permitem financiar.
Și aici vine problema noastra MLI modern vedem doar la unguri peste gard, noi nu prea suntem interesați de subiect Spike SR noop, Brimstone lansat de pe blindate ne, ne, Carp Gustav doar la speciali, e foarte bine ca mai avem 67 parca turele OVS 25R pe care nu le folosim nicicum, in schimb avem tunuri A-T de 100mm #e bine!
Vine pensia ca oricum nu merita sa inovam și sa ne spetim la ce bun, după aia se uita politicul urat la noi ca cheltuim banul public.
Asta pe lângă faptul ca nu încercam sa integram nimic in industria proprie și husuim orice investitor ca strica apele la băieții deștepți.
TR-utile, T 55AM pot fi transformate in MGFS -uri decente dar asta înseamnă ca înjumătățim numerele in unitati iar noi vrem #pensii ca in MAPN sunt toți obositii.
Ce aveam noi in 95:
– 2 divizii tc si o bg tc ( ultima infiintata inainte de 89)
-2866 tc: 413 tr-580, 617 tr-85, 30 t-72, 756 t-55, 1050 t-34
-406 autotunuri: 326 su-76, 60 su-100, 20 su-152
– la div inf mar: 186 tr-580, 100 t-34, 36 su-76, 20 isu-152
Asta e din sursa franceza. O sa bag si bulgarii, ungurii, iugoslavii.
@Marius- Pe aia cu 162 + ceva de tc sau fie, agregate, ce-or insemna, de unde ai scos-o?
Tr-85 a fost modernizat decent, la M ai saboti israelieni, camere termo pe cateva, restu cu intensificatoare. Plus vreo 30 cp in plus si alte mici modernizari pe la blindaj, sistem stingere incendiu, sistem grenade cu aerosoli pt mascare etc. Nu are teava de 125, ok, totusi cu banii aia a fost modernizat decent. Fata de 85 clasic a fost un mare pas inainte. Pana la Bizon, toti tanchistii cu care am vb preferau 55urile luate de la nemti dupa 90.
a inmultzit 54 catzi bizonei avem cu 3 batalioane si i-au iesit 162
de la modernizarea TR la M1 au trecut peste 20 de ani, cate din camerele alea termale/intensificatoare/electrocasnice or mai functziona
TR85 e un tanc mort
industria care l-a fabricat e oale si ulcele INMT, hidromecanica, resita etc
a fost fabricat pana in 90 si un pic si modernizat pana in jur de 2000
de atunci si oamenii aia care l-au facut sunt oale si ulcele sau pensionari
astia de acuma n-au fost in stare sa faca niste senile de oras cu nushce firma si au sfarsit prin a se judeca Romarm cu MApN – asta cu judecata e de noaptea mintzii 😀 😀
asa ca tancul ala traieste exclusiv din carpeala din dezmembrari si are zilele numarate
a se vedea si la IAR99
aia care l-au fabricat au plecat demult or fi si murit, Neamtu Tiganu a fost inginer tanar acolo a lucrat la IAR99 acum e pensionar prin Germania, astia care au ramas nu mai sunt in stare de nimic
la Craiova e director unul care cica a fost muncitor a facut liceul la seral si ce facultate particulara o fi terminat la 40 de ani si rezultatele se vad
avioanele au 30 de ani, mai trag 10 ani de ele si pa si pu si fabrica aia de Craiova ca nu mai vine nimeni din urma sa faca avioane acolo, aia de la Turbomecanica mai fac niste reparatzii, alte motoare la revedere, directorii de la Incas se ocupau cu frauda de 5 milioane EUR
https://observatornews.ro/justitie/directorul-general-al-incas-bucuresti-trimis-in-judecata-pentru-abuz-in-serviciu-prejudiciu-de-5-milioane-de-euro-519983.html
Army Axes M1A2 SEPv4 Abrams, Bets Big On Next-Gen “M1E3”
https://www.thedrive.com/the-war-zone/army-axes-m1a2-sepv4-abrams-bets-big-on-next-gen-m1e3
Tot noi, 1993, sursa americana, un colonel-scriitor, a pricinuit atunci niste articole in presa militara de la noi.
– 163.000 militari (107.500 m.t.)+178.000 militari rezerva
– T.U.: 126.600 mil, 4 armate, 2 div tc, 8 div inf. mc. ( 1 div tc si 1 div mc cat A, 1 div tc si 3 div mc categoria B, restul div categoria C), 3 bg VM, 2 rg art, 5 rg art at, 2 bg rach Scud, 4 rg pst, 4 bg art AA, 3 rg rach AA
– 2.800 tc: 414 TR-580, 757 T-55, 30 T-72, 556 TR- 85, 336 SU-76, 84 SU-100
– 127 MLI-84, 156 TAB-77, 387 TABC-79, 1912 TAB-71 + MTLB, BTR-60, BTR-50
– 500 APR-40, 32 Frog-7, 18 Scud
– 400 AT-1, AT-3
– 300 tun AT cal 57 mm, 85 mm, 12 cal 100 mm
– 400 tun AA cal 30 mm, 37 mm, 57 mm, 85 mm, 100 mm
– 140 rach AA SA-6
– rach AA SA-7
– Marina Militara: 9.000 milit + 6.000 rezerva
– 1 submarin Kilo, 1 distrugator, 4 fregate, 4 corvete Poti, 6 vpr OSA, 42 VT, 40 dragoare de mine, 33 nave patrulare (21 de fluviu), 10 nave auxiliare
– 2000 militari aparare coasta, 1 baterie AA, 1 rg inf mar la mobilizare
-Aviatia Militara: 28.099 militari + 19.500 militari rezerva
– 370 avioane lupta: 60 Mig-17, 50 Iar-93, 45 Mig-23, 185 Mig-21
– 37 avioane transport, 180 elicoptere capabile sa transporte 1.700 luptatori/transport
– 165 aparate antrenament, dintre care 15 Iar-93 si 15 Mig-21
– 20 baterii AA cu 135 lansatoare SA-2
Bulgaria, 1992
– 107.500 militari (90.000 m.t.)
– 15.000 graniceri
– 8.000 militari trupe securitate
– 150.000 “voluntari”
T.U.: 81.000 militari+20.000 rezervisti; 3 armate: Sofia (3 div mc, 1 bg tc), Plovdiv (3 div mc, 2 bg tc), Sliven (3 div mc, 2 bg tc)
– 9 div mc (3 rez)
– 5 bg tc
– 1 reg indep desant aerian
– 7 reg art ( 4 cu rachete sol-sol Scud)
– 3 reg art AA
– 1 reg rach AA
– 2.500 T54/55, 130 T62, 200 T72
– 270 BMP-1, 400 BRDM 1/2, 1.000 BTR 50/60, 35 OT-62,FUG-7
– 500 obuziere cal 122 mm
– 95 obuziere D-20
– 200 obuziere ML-20
– 350 aruncatoare cal 82,120,160 mm
– 36 complexe Frog
– 36 complexe Scud
– 300 piese art AA cal 57, 76, 85, 100 mm
– 250 BM21 si M51
– 150 tfr cal 73 mm, 130 tfr cal 82 mm
– (?) instalatii rad Sagger, Snapper
– (?) Inst SA-4/6/7/13
FMM: 9.000 militari (3.000 mt, 200 militari aviatia marinei), 8.000 rezervisti
– 3 fregate Riga
– 6 vanatoare submarine Poti
– 4 submarine Romeo, Pobeda
– 7 vpr Osa 1, Osa 2
– 6 vt Shershen
– 2 nave mari patrulare SO-1
– 5 nave patrulare coasta Zhuk
– 1 vt Turya
– 2 dragoare escadra T43, 3 dragoare escadra Sonya
– 6 dragoare coasta Vanya
– 4 dragoare rada Yevghenya
– 19 nave desant Vydrs
– 20 nave patrulare graniceri Po2
FAM: 22.800 mil (15.000 mt)
– 4 reg v-i (?Mig-21, 40 Mig-23)
– 1 reg vb (45 SU-25)
– 1 reg cc (35 Mig-21 RF)
– 1 reg aviatie transport ( 5 An-12, 5 Il-14, 9 An-24, 1 An-26, ?Tu-134, ?Yak-40
– 40 Mi-2/4/8
– 12 Mi-24
– 45 Ka 26
– 30 unitati rachete AA cu 210 complexe Sa-2/3
@Xv exact cum a spus GSG am gandit 3x 54 astea sunt realist vorbind toate MBT-urile pe care nu le permitem restul le-am botez at MGFS sau daca vrei tancuri auxiliare.
Ungaria, 1993: 94.000 militari (50.000 mt)
– T.U.: 74.000 militari activi + 125.000 rezervisti
– 3 corpuri armata x 1 bg tc, 4 bg inf moto, 1 bg art
– unitati cc-div, AA, logistica etc
– 1 bg tc indep, 1 bg rachete sol-sol, 1 bg art, 1 bg AT, 1 bat rach AA, 1 bat pst, flotila de Dunare (6 nave patrulare, mai multe nave mici)
– FA: 22.000 mil (8.000 mt, 9.400 rezervisti)
– 28 F-5 E/F, 24 F-16 A/I (fantezia autorului american, presupunea ca vor fi achizitionate), 10 Mig-23 MF, 35 Mi-8/17, 3 escadrile elicoptere atac (12 Mi-8F, 40 Mi-24D)
Ungaria: 90.000 militari (80.000 conf Jane’s Defence Weekly, nov 1991), dintre care 48.000 mt, plus 217.000 rezervisti, buget 1,2 miliarde $
– T.U.: 68.000 mil (40.000 mt)+ 120.000 rezervisti
– 3 cdt CA
– 5 bg tc, 11 bg mc (1 in subordinea comandamentului T.U.), 1 bg rachete sol-sol Scud, 1 bg art (1 reg APR, 1 reg AT, 1 reg rach AA, 1 reg art AA, 3 bg art AA, 1 reg indep rach AA, 1 batalion pst, 1 regiment garda, 1 batalion garda, 1 regiment elicoptere de lupta, 1 regiment elicoptere legatura, 1 regiment mixt aviatie transport, 1 escadrila transport
– 1.300 T-54/55
– 135 T-72
– 350 FUG-63/65/66, 150 BRDM
– 500 BMP-1, 130 BTR-50/60/80, 370 FUG-70
– 380 obuziere cal 122 mm, 380 obuziere csl 152 mm, 500 aruncatoare cal 82 mm, 260 aruncatoare cal 120 mm, 100 tunuri at cal 85 mm, 60 tunuri at cal 100 mm, 60 apr BM-21 cal 122 mm, ? tfr cal 107 mm, 100 spg-9 cal 73 mm
– 20 complexe Frog, 9 Scud
– 260 complexe rad Sagger, Spigot
– 200 tun AA cal 57 mn, 20 ZSU-23/4 si ZSU-57/2
– 30 complexe rachete AA SA-4, 60 SA-6, 350 SA-7, 50 SA-9
– Flotila de Dunare (700 mil): 10 nave patrulare clasa Nestin
– Fortele Aeriene (22.000 militari, dintre care 5.000 mt plus 10.000 rezervisti):
– 3 regimente aviatie vanatoare (160 avioane de lupta): 6 esc vanatoare (50 Mig 21 F/PF si 10 Mig-23 MF)
– 1 esc cc (10 Su-22)
– 2 esc transport (12 An-24/26)
– 4 esc elicoptere (47 Mi-8,35 Mi-24, 30 Mi-2, 20 Ka-26)
– 1 bg rachete AA (20 unitati AA cu 120 instalatii SA-2 si SA-3)
– 1 bg radiolocatie
Admin, my bad, am gresit topicul
Marius, a fost de la inceput un singur regiment de Bizoni, la Galati, plus Bizonii de la scoala Pitesti. Initial Bizonii au venit in subordinea Bg 2 inf Craiova, ei i-au testat pe la Cincu intr-o iarna pe cei din prima companie intrata in dotare.
noi am luat 54 de abrams ca unguri au luat 54 de leo 2
sa mers pe idea ca intru n razboi intre noi si unguri nemtii poate nu near fii ajutat cu alte tancuri iar americani da si atunci trebuia invatat sa foloseste abrams
si asa sa mers pe abrams de la inceput , cu neajunsurile lui
la noi nu veti vedea alte tancuri in viitoru apropiat pana nu isi schimba vecini nostri tancurile lor si cum ucrainenii vor fii ocupatii pe urmatorii 25 de ani ramane doar bozgorii, restul nu ne pun probleme
din punctul meu de vedere arma tancuri nu mai ii prioritara in razboaie, sa vazut ca atat rusii la inceputul razboiului ,cat si ucraineni cu tancurile vestice nu au facut mare branza in ofensiva poate doar in defensiva sa fie de ajutor
iar la relieful nostru unde distantele de angajare sant mici in dealurile moldovei si multe rauri si infrastructura proasta as merge pe tancuri mai usoare , iar tunurile de calibru mai mic sant inca periculoase la distante mici trebuie doar sisteme de ochire performante
mai bine mai multe IFVuri grele cu rachete antitanc
si cand spun IFV nu ma refer la pirahna ci la IFV adevarate cv90/puma/ascod
Divagatia
– N-am stat niciodata stralucit la capitolul tancuri, comparativ cu vecinii, toti au avut tancuri cu tun cal 125 mm in comunism, noi doar un batalion de T72 varianta “monkey model”. Comparativ cu polonezii, cehoslovacii eram la mare distanta.
– Totusi au fost produse 3 modele de tancuri, aici intram intr-o categorie destul de selecta din care mai faceau parte in Europa Yugoslavia, Suedia si Elvetia, dintre producatorii mici. Singurii cu succes la export au fost sarbii, cu M-84 ajuns la kuweitieni, tancurile respective au participat la Desert Storm.
– Am exportat kituri de modernizare T-55 (manson termic tun, scf Ciclop, motor 620 CP) in Irak in anii 80, e cel mai semnificativ export de “tancuri”.
– Centurionul britanic este tancul care probabil a avut parte de cel mai mult succes in lupta, s-a remarcat in dotarea Israelului si a Africii de Sud vs tancuri sovietice cu echipaje arabe, angoleze si cubaneze.
– Tancurile au participat la lupte prin majoritatea zonelor de conflict (inclusiv Vietnam, Cehoslovacia, Afghanistan sau Maroc), cu batalii clasice de tancuri in Kuweit, Iran, Angola, Coreea de Sud.
– Au evoluat puterea de foc (proiectile sageata, SCF mai performante, autoloader, tun 120/125 mm, rachete AT), mobilitatea (peste 20 CP/t, motoare de 1.500 CP, capacitate de trecere curs apa prin vad, suspensii hidropneumatice), blindajul (compozit, casete blindaj reactiv, aliaje perfectionate, sisteme active antitanc, sisteme mascare cu aerosoli)
– Logistica e cea mai complicata problema, aici intra de la transport (pe calea ferata, pe sosele cu trailere, naval, aerian) la reparatii pe campul de lupta cu atelierul mobil sau alimentarea cu carburanti din autocisterna. In decembrie 89 au fost ceva probleme pe partea asta pt ca tancurile s-au deplasat pe senile la distante semnificative. Marele lips al tancurilor in conditiile din decembrie 89 a fost lipsa avn-urilor pasive, reflectoarele ir din dotare deveneau uneori tinte pt “teroristi”.
– In materie de organizare autohtona, plutonul de tancuri a avut intre 3 si 5 tancuri pe timp de pace.
– Leo 2 e tancul care a dominat Canadian Trophy, concursul tanchistilor NATO.
– Pe langa producatorii traditionali (SUA, Rusia, Germania, UK, Franta, Italia, Japonia), dupa al doilea RM produtia unor modele autohtone a aparut in Israel, Coreea de Sud, India, Japonia, Africa de Sud, Brazilia, Argentina, Coreea de Nord, Taiwan si mai ales China.
– Revenind la noi, ne-am miscat foarte greu in materie de achizitie tancuri, din fericire nu am avut nevoie de ele.
– Punctul defensiv sensibil inainte de 89 a fost linia FNG, din cauza reliefului ramane de actualitate.
– La ora actuala printre cele mai recente platforme (nu neaparat si cele mai bune) sunt Type 90 si Type 10 japoneze, Leclerc, Ariete, K2, T-90 si Type 99 chinezesc. T-14 e posibil sa ramana in stadiul de preserie.
– Situatia la logistica s-a imbunatatit dupa achizitia Iveco, pana atunci greul era dus de Tatra- unele vechi,unele mai recente si Dac.
“noi am luat 54 de abrams ca unguri au luat 54 de leo 2”
Sa lasam povestile lui Petre Ispirescu.
Floczgorii primesc cate Leo-uri or avea nevoie, rapid pe calea ferata ori pe Donaris direct din Germania.
Pana am primi noi Abrams (Abrahams, conform unui maaare anal-ist militar) prin stramtorile turcesti, s-ar incheia si al 4-lea razbel mondial.
Daca tot vrem sa facem banana mare, hai cu restul de 36 de Himarsuri, Chun Mu si cu munitzia cu dispersie.
Poate si o artilerie tractata sau carata cu helico-uri grele.
Restul ii 0 barat.
@ Xv – eu asa consider ca un calcul economic-tehnic iti va arata ca nu o sa putem intretine mai multe decat alea 162+ MBT agregatele auxiliare. In rest trebuie sa traim cu TR 85M1 si T 55AM care poate au fost decente imediat dupa anii ’90 dar nu sunt mai mult decat MGFS-uri acum. Ce putem face cu ele?
Simplu iti trebuie sisteme de ochire mai performante, cage armor lateral atat la cutia blindata cat si la turela, eventual in arcul central ceva blindaj reactiv sau MEXAS ca sa le dai o sansa oamenilor care lupta cu ele si sa nu ii trimiti sa fie eroi pe niste liste.
Tunul de 100 mm este capabil chiar si cu sabot sa penetreze doar in cazuri speciale/ particulare armura frontala a unui MBT modern deci sa isisti ca ele sunt tancuri este cel putin contraproductiv. In schimb MS 55 -ul sloven si car elupta in Ukraina iti poate areata pana unde poti ajunge cu T 55AM-ul fara a investi extraordinar de mult in o platfoma invechita.
Alea 162+ MBT-uri trebuie sa iti asigure o dotare decenta, nu sunt bani de mai multe si si asa imi pare ca nici de astea nu o sa fie bani, ma rog 54 de Abrams se pare ca se cumpara 1/3 din flota estimata de mine o sa fie disponibila in viitorul mediu.
Pai cum de unde alea 3 batalioane? atata putem in cel mai bun caz. Si putem discuta daca vrem 54 sau 44 tancuri pe batalion. Si amplasate ideal la Turda, Buzau si Targoviste, ca sa acopere ce se poate acoperi.
Chiar sa ai bani de mai mult de 3 batalioane, tot n-are rost sa ne bagam la asa ceva. Mai bine Javelin asamblate la polonezi – asa macar ai o imagine buna catre viitorii inarmati ai Europei, care nu se vor feri sa te ajute cand e vorba de rusi…
N-am stat niciodata stralucit la capitolul tancuri
de parca la marina, aviatzie, AA stateatzi bine 😀
din ce mai citesc Ceasca incepuse pe la inceputul anilor 80 niste lupte grele pt pace
https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/ceausescu-eroul-pacii-mondiale-626077.html
asta concomitent cu reducerea cheltuielilor militare si a penuriei de tot felul la intern, pt ca totul mergea la esport pt plata datoriei esterne
din ce am intzeles o cam si platise sau cel putzin asa zice legenda
si ca mai lasase si niste banutzi verzi pt niste conturi
mai avea si neshte datorii de incasat de la tovarasii si pretinii arabi
deci ce vechituri aveau in dotare din anii 70 cu alea au stat si prin anii 80 si au continuat sa fabrice in dorul lelii tancuri care nu mai erau tancuri din momentul in care ieseau pe poarta fabricii ca erau depasite dpdv tehnologic
89 Rovulatzia
dupa 89 neosecurismul pseudocapitalist de cumetrie, industria comunista s-a taiat si s-a furat, valorificata la fier vechi plus terenurile
in armata au stat tot cu T55, TR, Tetal, Pume, Taburi, 100/152mm, MiG21 ca in anii 70-80, cu ceva modernizari
de voie de nevoie au trebuit sa cumpere niste F16 la mana a doua/treia ca nu le mai ajungeau MiGurile21 si alea cacare mai erau mai cadeau si din aer ca proastele
au mai luat niste P5uri, un batalion P3, 4 Patriot, Spike, 2 fregate cu un tun si mitraliere
si sa nu uitam corvetele multirol 😀
armata in mare sarbatoreste 40 si ceva de ani (anii 80-incoa) de bagat picioarele, au intrat in NATO printr-o conjunctura favorabila, ultimii 20 de ani s-au antrenat la standarde NATO tot pe vechituri comuniste sovietice din anii 80
si acum se baga picioarele si ciucociolacii cei hazlii canta cantece patriotice cu achizitzii maiastre cacare nu se fac
si nici mare lucru n-a mai ramas din armata aia, din 72 mii 23 mii posturi neocupate din aia 50 mii ramasi or iesi 30 de mii cu arma in mana akmurile vechi antice si da’damult
alea 54 de Abrams pe langa faptul ca sunt total insuficiente sunt absolut virtuale
ca tot divagam divagatzii divagante despre tance, se pare ca s-a schimbat un pic structura
https://en.wikipedia.org/wiki/Structure_of_the_Romanian_Land_Forces
batalionul de tancuri de la Turda s-a mutat in subordinea la brigazii de la Iasi
brigazile de la Constanta si Iasi au acum fiecare cate 2 batalioane de tancuri, aia de la Constanta are si batalionul de la Targoviste, Dobrogea si Moldova au cate 2 batalioane de tancuri ca dintr-acolo vine rahatul sovietic
poate era si mai interesant sa-l fi mutat pe ala de la Turda la Constanta si pe ala de la Targoviste la Iasi 😀
nu stiu daca se vor muta si fizic sau doar lantzurile de comanda, probabil se vor muta in timp ce se finalizeaza/modernizeaza 9ua structura altfel nu prea are rost harababura asta
@Gsg Ceasca a platit datoria, pt militari a mai pus si bani prin conturi straine pt retelele R si S, alea care trebuiau sa lupte pe teritoriul vremelnic ocupat daca intrau rusii. Banii aia erau si la DSS si la MI si la DI a MStM. Si la Garzile Patriotice. Din 1964-1968 s-au tot adunat niste zeci de miliarde $ prin Elvetia, dar nu numai. Pe langa maruntisul de la Bancorex. O parte au disparut dupa fuga lui Pacepa.
In anii 90 au fost programe de modernizare a tehnicii existente, iar programele mai sofisticate -TR-125, IAR-317, IAR-95, aeroglisoarele etc au fost intrerupte din lipsa de bani si de interes, la fel cum au intrerupt cam toate tarile foste comuniste programele similare.
Tu canti de multa vreme serenada cu prezentarea intr-o lumina interpretabila, sa nu spun proasta, a militarilor dupa 89, de la competenta la dotare, te priveste cat intelegi din ce s-a intamplat (cred ca intelegi, dar fredonezi aceesi romanta) si cum a mers damage controlul post-89. Suntem in UE, in NATO, nu am patit ce au patit sarbii, cine a vrut sa plece din tara a plecat elegant ori sezonier, ori definitiv. De nivelul de trai, motivul pt care au plecat milioane de romani in Vest, nu raspunde armata, n-o sa ajungem prea curand la nivelul de trai din Irlanda, ca societate, sunt convins ca stii. Asta a fost repartitia pe harta plus dupa aia pe servetel plus clasa politica tipic balcanica.
Multi din Sistem au plecat din tara dupa intrarea in UE, oamenii pleaca la mai bine daca sunt nemultumiti de salariu, sefi, atmosfera de la locul de munca, dotare sau daca au oferte cu multe zerouri in coada. Si altii cu multa experienta s-au pensionat din dezgust fata de politic, ca politicul face regulile. Sunt destui incompetenti cam peste tot, la noi inca functioneaza sistemul PCR, nu ma refer la partid.
Am destui colegi, prieteni, cunoscuti plecati din tara, le merge bine tuturor pe acolo.
Dar nici pe departe nu au plecat toti competentii. De obicei multi dintre cei ce pleaca o dau pe critica, banii ii schimba pe multi. Si aia care taceau ca pestii prin unitati cand era vorba sa isi apere colegii, sau care faceau combinatii ajung brusc sa dea lectii dupa ce pleaca din tara. Sunt destule exemple.