Archive for October, 2023

Guest Post: Anomalii Romanesti

File:AcadTehMilFerdinand I.png - Wikimedia Commons

By Caudillo:

Problemele invatamantului romanesc sunt cunoscute, profesorul Vlaston a scris despre ele. Anul acesta avem 53 de licee cu 0 absolventi de bacalaureat,  188 de licee cu promovabilitate sub 15 %, dintr-un numar total de 1444 licee.

Invatamantul romanesc trimite toti elevii claselor a VIII a la liceu , indiferent de nota obtinuta la evaluarea nationala. Si se ajunge la situatii bizare, unde elevi cu nota 1,5 sau  2,2  obtinuta la matematica la evaluarea nationala sunt repartizati in clase de informatica.

La aceste anomalii s-a mai adaugat una, respectiv acordarea burselor de merit. Anul acesta ministrul educatiei a schimbat criteriile de acordare a burselor, hotarand ca primii 30% dintre elevii unei clase vor primi burse de merit, indiferent de note. Au fost niste proteste si ministrul a acceptat si ca toti elevii cu medii mai mari de 9,50 sa primeasca burse de merit. Ministrul educatiei si-a motivat decizia initiala :

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit”, a spus ministrul Educației

Si s-a ajuns in mod previzibil la alta situatie bizara , ca un elev cu media 4,59 sa ia bursa de merit, care nu este mica, 450 ron/luna , iar elevi cu nota 9 sa nu ia bursa de merit, de unde si niste acuzatii de discriminare.

Ce pot intelege copii din aceasta situatie?

Continuare…

Cel mai recent kit pentru AK de la Cugir si Stimpex

https://romarm.ro/wp-content/uploads/2022/05/ROMARM-weapons_BSDA-2022.png
Kitul AK vs “dusmanul” ARX – Sursa: romarm.ro

Intr-un efort de a salva LAROM-ul de off-topicul generat de aparitia ultimei versiuni de kit pentru AK by Cugir & Stimpex, declar deschisa o sesiune dedicata.

Interesul deosebit pare a fi starnit de faptul ca este unul din primele produse Cugir care nu seamana la aspectul exterior cu eternul AK, desi platforma este in continuare aceeasi.

O prima versiune a kitului pare sa fi fost trasa in poza cu fostul imbarligator de la Economie, Florin Spataru-Damen:

Cea mai recenta versiune e luata un pic la pila insa pastreaza “umflaturile” laterale distinctive desi ceva mai discrete.

Continuare…

Asa-i cand n-ai lucrul tau: dronele kamikaze

undefined
…te uiti la dronele kamikaze ale altora. Warmate – Sursa: Wikipedia

Ca sa nu ramanem din nou (a se observa tendinta) fara drone kamikaze, Romarm a decis sa coopereze cu un partener extern pentru o eventuala productie locala.

Dar mai intai putina istorie. In Octombrie 20:22 este publicat anuntul SEAP de incepere a licitatiei pentru achizitia a 3 sisteme de drone kamikaze, numite pretios si “Sistem de munitie cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering)“, cu o valuare estimata de RON8.224.995, castigatorul urmand sa fie decis pe baza pretului cel mai scazut.
In Decembrie acelasi an, “Procedura de atribuire a fost anulata in temeiul art. 181 ali (1) lit. b), respectiv nu a fost depusa nici o oferta“. Adica rezultatul obisnuit.

Cineva cu mai putina valuare ar fi incercat poate sa schimbe procedura de atribuire. Nu insa si autoritatea contractanta. Cu aceeasi determinare ca a unui impatimit al pacanelelor care si-a pus gaj pe casa, autoritatea contractanta isi face cruce, scuipa-n san si mai baga o fisa, incepand in August 20-23 o noua procedura pentru achizitia a 3 complete “Sistem de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering)“, in valoare estimata de…da, tot RON8.224.995.

Durata contractului insa creste de la 12 la 46 de luni. Probabil ca respectivele drone sint clonate intr-un laborator si au nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate, altfel nu se poate explica de ce am primi doar cate un singur “complet” (adica sistem?) pe an. Totusi, vorbim de un tip de munitie, un consumabil care ar trebui sa poata fi produs intr-o cadenta mare, altfel nu ar avea sens achizitia.

Continuare…

Viitorul LAROM: Tohan si reactiunea

Cel mai frecvent, cheia cresterii razei de actiune a sistemelor de artilerie reactiva este considerata tehnologia motoarelor cu combustibili compoziti, mult mai eficienti decat cei clasici, DB. In realitate, motoarele racheta “compozite” sint necesare, nu insa si suficiente. Sa facem un calcul.

Ce se da – sisteme GRAD clasice, care nu au fost proiectate pentru precizie, fiind undeva spre limita eficientei intr-un context modern.

Ce se cere – problema de trei simpla:

  • razboiul modern necesita sisteme de artilerie reactiva de mare precizie
  • precizia depinde puternic de distanta de tragere
  • folosirea unui motor racheta compozit care dubleaza distanta de tragere a unui GRAD clasic inseamna reducerea exponentiala a preciziei

Nimic extraordinar pana acum. Dar rezultatul implicit e ca montarea motoarelor racheta cu combustibil compozit, singura, nu poate fi considerata o solutie completa pentru modernizarea LAROM. Cealalta componenta a solutiei este ghidarea munitiei, aspect mai putin discutat.

Zvonurile rautacioase zic ca Romania, ca utilizator, nu ar fi complet straina de asemenea munitie insa, in mod oficial, nu detinem decat munitie neghidata, LAR-160 si GRAD-ul clasic. Faptul ca un producator local face pasi in directia asta este o noutate. Solutia tehnica (ghidarea gazodinamica sau RCSreaction control system) adoptata de Tohan este insa extrem de neobisnuita pentru munitia de 122mm. Se cunosc, bineinteles, sisteme AA care folosesc tehnologia respectiva, inclusiv PAC-3 insa foarte putine sisteme de rachete de artilerie (de orice calibru) folosesc ghidarea gazodinamica, vasta majoritate optand pentru ghidarea cu control aerodinamic (cu suprafete de comanda aero mobile). Asta reduce foarte mult lista partenerilor care ar putea ajuta Tohan cu tehnologie.

Practic, vorbim de AccuLAR-160 israelian, Vilkha ukrainian si nu prea multe alte sisteme cunoscute.

Cine este deci misteriosul donator de tehnologie?

Continuare…

Guest Post: Admitere Maistri Militari si Subofiteri

No photo description available.

By Caudillo: Anul acesta MApN ul a organizat admiterea pentru maistri militari si subofiteri pe baza diplomei de bacalaureat , fara sustinerea unor probe teoretice.Fara a avea pretentia unei analize complete a rezultatelor, voi mentiona unele rezultate ale admiterii.

Fortele Navale Romane au organizat in luna august 2023 admiterea pentru incadrarea cu maistrii militari necesari . Au fost scoase la concurs 142 de locuri pentru MApN si 28 locuri pentru alte instituţii de apărare, ordine publică şi securitate naţională.  La MApN 13 locuri erau rezervate pentru colegiile militare si restul de 129 erau scoase la  concurs. Cum  anul acesta nu s-a mai dat probe teoretice la admitere, locurile s-au ocupat pe baza mediei de bacalaureat. Candidatii trebuiau sa sustina un traseu aplicativ, o proba de alergare de  2000 de metri, o evaluare psihologica, un interviu de evaluare finala, toate acestea la Centrele zonale de selectie ale MApN cu obtinerea calificativului admis sau respins, apoi urma ierarhizarea candidatilor pe baza mediei de bacalaureat. Admiterea se incheia cu  o evaluare medicala si o evaluare speciala pentru obtinerea avizului apt imbarcare.

Rezultate sesiunea I  din 9 august 2023:

MAI: 5 candidati admisi

MApN :

48 de candidati admisi, pentru cele 129 de locuri scoase la concurs, din care 23 de candidati au media la bacalaureat mai mica decat 7

2 candidati proveniti din colegiile militare, ambii cu nota de bacalaureat sub 7

Rezultate sesiunea II  din 31 august 2023:

MAI: 1 candidat

MApN:

27 de candidati, din care 3 sunt admisi si restul de 24 trebuie sa obtina avizul apt pentru imbarcare; dintre acestia 21 au media la bacalaureat sub 7

6 candidati proveniti din colegiile militare

3 candidati proveniti prin reorientare de la alte concursuri de admitere, toti cu medii de bacalaureat mai mici decat 7

Presupunand ca toti candidatii din sesiunea 31 august care trebuie sa obtina avizul apt imbarcare il vor obtine, rezultatele finale la admiterea pentru maistri militari arata asa:

MAI  – 6 locuri ocupate din 28 puse la dispozitie, procent de ocupare 21%

MApN  –  86 de locuri ocupate din 142 puse la dispozitie, procent de ocupare de 60%.

Din cei 86 de candidati 49 au media la bacalaureat mai mica decat 7, deci 56% dintre ei sunt printre cei mai slabi pregatiti elevi pe care a reusit sa-i scoata invatamantul romanesc.

Aceste rezultate dezastruoase s-au obtinut dupa doua sesiuni de admitere, fara sustinerea unor probe teoretice, pot veni absolventi de bacalaureat de la profilul uman , filologie, nu-i intreaba nimeni despre matematica sau fizica.

Asta in conditiile in care maistrii militari FNR  sunt in esenta specialisti tehnici , asa cum arata si specializarile lor:

  • Artilerie navală şi antiaeriană
  • Rachete navale şi antiaeriene
  • Echipamente de navigaţie şi hidrografie
  • Arme sub apă
  • Comunicaţii navale şi informatică
  • Radioelectronică navală
  • Motoare şi maşini navale
  • Motoare şi instalaţii electrice navale
Continuare…

Vin americanii

Ca sa nu mai ramanem repetenti si anul acesta (probabil al Marinei), vin americanii.

Romania-and-Poland-Aerospace-and-Defense-Trade-Mission-Mission-Statement_0

Ne place: armored and non-armored all-terrain vehicles, medium and heavy helicopters, ground-based air defense systems, Type 22-R frigates revamping, UAS class 2 and 3 with capabilities for targeting ASuW and weaponization

Nu ne place: 105 mm howitzers.