Asa-i cand n-ai lucrul tau: dronele kamikaze

undefined
…te uiti la dronele kamikaze ale altora. Warmate – Sursa: Wikipedia

Ca sa nu ramanem din nou (a se observa tendinta) fara drone kamikaze, Romarm a decis sa coopereze cu un partener extern pentru o eventuala productie locala.

Dar mai intai putina istorie. In Octombrie 20:22 este publicat anuntul SEAP de incepere a licitatiei pentru achizitia a 3 sisteme de drone kamikaze, numite pretios si “Sistem de munitie cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering)“, cu o valuare estimata de RON8.224.995, castigatorul urmand sa fie decis pe baza pretului cel mai scazut.
In Decembrie acelasi an, “Procedura de atribuire a fost anulata in temeiul art. 181 ali (1) lit. b), respectiv nu a fost depusa nici o oferta“. Adica rezultatul obisnuit.

Cineva cu mai putina valuare ar fi incercat poate sa schimbe procedura de atribuire. Nu insa si autoritatea contractanta. Cu aceeasi determinare ca a unui impatimit al pacanelelor care si-a pus gaj pe casa, autoritatea contractanta isi face cruce, scuipa-n san si mai baga o fisa, incepand in August 20-23 o noua procedura pentru achizitia a 3 complete “Sistem de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering)“, in valoare estimata de…da, tot RON8.224.995.

Durata contractului insa creste de la 12 la 46 de luni. Probabil ca respectivele drone sint clonate intr-un laborator si au nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate, altfel nu se poate explica de ce am primi doar cate un singur “complet” (adica sistem?) pe an. Totusi, vorbim de un tip de munitie, un consumabil care ar trebui sa poata fi produs intr-o cadenta mare, altfel nu ar avea sens achizitia.

Documentatia celor doua proceduri este postata mai jos, pentru ca vreun om de bine, inarmat cu rabdarea unui inger, sa descopere si alte eventuale diferente intre cele doua proceduri. La momentul actual, cea de-a doua procedura este inca in desfasurare, deschiderea ofertelor pentru etapa I (daca exista ofertanti) trebuind sa fi fost facuta inca din Septembrie.

Votul de incredere in procedura de achizitie externa vine din partea Romarm, care s-a decis sa coopereze cu Honeywell pentru productia locala de loitering munitions, asa cum este mentionat in raportul administratorilor.

Raportul-Administratorilor-pentru-exercitiul-financiar-2022


Honeywell nu este cunoscuta pentru productia de drone kamikaze insa este cert ca activeaza in domeniul dronelor prin livrarea de componente pentru comunicatii si navigatie. Romarm va trebui fie sa gaseasca un alt partener extern, fie sa dezvolte pe plan local restul componentelor.

Pentru ca n-am gasit alte informatii publice despre dronele kamikaze visate de Romarm, atasez un studiu despre configuratiile posibile si avantajele/dezavantajele lor.

1-s2.0-S221491472100146X-main

La casele de pariuri se pot pune de acum bani pe metoda care va duce prima la dotarea Romaniei cu drone kamikaze.

Documentatie prima procedura (anulata):

FisaDate_DF1162913

Documentatie-atribuire-Etapa-I-5

Metodologie-evaluare

Dicumentatie a doua procedura (ne-anulata inca):

FisaDate_DF1187043-1

Fisa-de-date-Etapa-I-5

METODOLOGIA-DE-EVALUARE-OFERTE-OUG-114

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Asa-i cand n-ai lucrul tau: dronele kamikaze”

  1. gsg9 says:

    licitatziile astora la care nu se prezinta nimeni sunt pur si simplu epice 😀

    ancoratzi in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludeaza meandrele concretului, pierdutzi intre doua lumi paralele nu sunt in stare nici sa cumpere iar de fabricat…

    miinuail se munceste decat la documente si licitatzii

    cand lumea se streseaza sa achizitzioneze ceva mai repede la australopitecii din pesterile romarm se lungesc contractele spre patru ani, ca asa creste si probabilitatea sa se finalizeze cu succesuri

    eniuei, ca tot discutam de drone kakamikaze sa ne radeam cu prostii

    la primul, pe langa detaliul cu orcul gata de sacrificat, mi-a placut reactzia camaradului orc, s-a uitat un pic la el, s-a dat inapoi cateva secunde pana s-a terminat datul din aripi si dupa aia a trecut peste el mai departe in tuneluri 😀

    altul oricum parea ca putrezeste la catziva metri mai la stanga de cocinutza lor

    https://twitter.com/GloOouD/status/1717081853553791267

    la al doilea l-au urmarit pe orc cateva minute dupa tufisuri pana l-au capacit
    ganditzi-va ca poate curand asta se va face automat un AI ceva

    https://www.kyivpost.com/post/22851

  2. radu says:

    Ar fi cazul sa se apuce si ai nostri de chestiile astea la moda acum, precum dronele “kamikaze”, ca de, aproape ca au devenit clasice de cand sunt folosite peste tot de mai toata lumea, e bine ca intr-un tarziu se trezesc si ei.

    Banuiesc ca importante cu adevarat in colaborarea cu un partener strain sunt comunicatiile (inclusiv sist de detectie a tintei pe timp de noapte de ex), controlul zborului si motorizarea, ca un proiectil de AG-7 sau ceva inspirat din el (doar ala propriuzis, fara incarcatura de propulsare, fie in varianta AT cu incarcatura cumulativa fie ala nou, termobaric) s-o putea atasa sau integra in drona si ar fi suficient.

    Daca reusesc sa le faca in numar cat mai mare si in cele din urma suta la suta local chiar ar fi o realizare. Nu mai vorbesc de un eventual pas urmator cu “lucru in retea” si roiuri de drone eventual cu inteligenta artificiala si autonomie in detectia, identificarea si lovirea tintelor in conditii de bruiaj al comunicatiilor ori/si al GPS.

  3. dany says:

    Da’ TAB urile alea din epoca sovietica de ce nu le faceti kamikaze?
    Cu cablu optic dublat cu radio criptat si aia e…
    Sa mi spuneti mie ce sovietic scapa la o explozie cu 3-4 tone de explozibil pe o raza de 100 metri…
    Uite numa’ cu din astea as sparge frontu’ sovietic
    Un TAB kamikaze la fiecare companie macar…

    Am inteles, ar fi prejudicii prea mari pentru “colectionarii” de ferrrr vechi…sigur alea nu vor ajunge vreodata la rezerva
    La fel de bine am inteles ca romanilor nu le plac €ftinătațurile…

  4. Xv says:

    Voi aveti pretentii de la dinozaurii de la Romarm si DpA? A fost deja un scandal anu asta, o sa mai urmeze dupa ce se schimba tura in politica. Acolo sunt niste afaceri urat mirositoare.

    Honeywell e americana, pot vinde orice, nu conteaza cat de scump.

  5. caucazian says:

    romanii nu prea sant antreprenori sa deschida firme in domeniul asta
    dar nici mapn nu ajuta cumparand in cantitati mici si rar