Romarm risca sa fie exclusa de la participarea in licitatiile publice pentru o perioada de cinci ani pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile de offset ce decurg din contractul Beretta pentru pistoalele livrate MAI.
Va intrebati probabil cum am ajuns aici.
Defapt.ro a publicat o serie de articole de investigatie pe subiect care pot fi citite pe larg aici: 1, 2, 3 si 4 .
Pe scurt lucrurile par a fi (pentru ca inca sint unele necunoscute) cam asa:
2019 – Niculae Badalau (PSD) este ministru al Economiei si vine cu proiectul de fabricare a armelor de asalt Beretta ARX160 la Plopeni. De ce Beretta? Nimeni nu stie, nu se ofera nici o explicatie. Probabil se merge pe principiul ca rumanii n-or sa puna prea multe intrebari, mai ales daca “se fabrica in tara“. Zvonurile spun ca ARX ar fi fost testata comparativ de MApN si nu ar fi iesit nici pe primul loc dar nici pe ultimul. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Lipsa de entuziasm a “clientului” a fost comunicata clar prin nealocarea nici macar a unui leu vechi pentru o asemenea achizitie. La randul lor, Romarm a continuat sa pileasca de zor la noua arma de asalt 100% romaneasca pe schelet soviet (AKM 2.0). Singurul care pare sa fi avut vreun interes este deci ministrul Economiei.
2020 – functia de imbarligator-sef ii revine lui Virgil Popescu (PNL) care il pune sous-chef la Romarm pe, de acum celebrul, Gabriel Tutu.
Rezulta o opera de arta:
Defapt.ro a dezvăluit că Romarm, sub tutela directorului general Gabriel Țuțu, a cumpărat în vara anului 2020 o cantitate de 25.000 de pistoale Beretta pe care le-a revândut Poliției Române. Valoarea contractului a fost de 40,75 milioane de lei, echivalentul a peste opt milioane de euro. În urma acestei afaceri, Romarm a rămas cu un profit de câteva sute de mii de euro, dar și cu obligația de offset. Adică, să reinvestească o parte importantă din valoarea contractului în industria de apărare românească. Conform Acordului de Offset, Romarm trebuia să găsească un spațiu adecvat în care să instaleze liniile de asamblare a armelor Beretta.
Defapt.ro
De ce din nou Beretta? Acelasi raspuns ca in cazul armelor de asalt, peonilor. D-aia.
Contractul, în valoare de peste 40 de milioane de lei, a fost atribuit fără licitație companiei de stat Romarm. Însă, în spatele acestei afaceri este firma italiană Interarm Impex, reprezentantul în România al producătorului italian de armament. Acționarii firmei au legături cu camarila din spatele lui Liviu Dragnea.
gazetadecluj.ro
Cu o zi înainte de expirarea stării de urgență, Inspectoratul General al Poliției Române a atribuit, fără licitație, un contract de peste 40 de milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția de pistoale Beretta care vor intra în dotarea polițiștilor din România. Contractul a fost încheiat cu firma de stat Romarm.
Motivul pentru care nu a fost organizată o licitație a fost invocarea unei situații de ”extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”, arată IGPR, fără a da vreo explicație concretă în legătură cu această măsură.
Totusi, daca trebuie trebuie facute niste investitii cu Beretta (din ratiuni de Partid si de Stat – mai ales de Partid), atunci se pot face bineinteles la Plopeni, unde era planul initial, nu? Incorect! Ratiunile de Partid s-au schimbat (pentru ca s-a schimbat partidul) asa ca:
… ministrul Virgil Popescu a ales un câmp din comuna Șimian, din Mehendinți. De ce acolo? Poate pentru că ministrul Virgil Popescu este președintele PNL Mehedinți și trebuia să câștige alegerile locale și parlamentare la nivel de județ.
Defapt.ro
Tot in anul 2020, Romarm listeaza plati (provizioane?) in legatura cu obligatiile de offset, luate dintr-un credit rulant de la BCR.
2022 – tronul primului-imbarligator economic ii revine lui Florin Spataru-Damen
Romarm nu alocase încă suma de 10 milioane de lei pentru construcția fabricii la Șimian. Spătaru, însă, se pare că nu a fost de acord cu locul stabilit pentru construcția halei. Așa că a preferat tergiversarea alocării banilor.
Defapt.ro
Rezultatul? Romarm nu si-a indeplinit obligatiile de offset in perioada limita legala asa ca risca sa fie penalizata prin interdictia de a mai participa la licitatii publice. Micii daunatori executivi se pun pe treaba si rezolva ei:
HG-89Mai interesant este insa un pasaj din nota de fundamentare (document atasat la finalul postarii):
Conform Acordurilor de compensare încheiate între Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială și C.N. ROMARM S.A. obligațiile de compensare trebuie îndeplinite până la data de 06.12.2022.
Transferurile de tehnologie se vor realiza în capacitățile de producție ale obiectivului industrial: Fabrica de Armament Ușor de Infanterie – C.N. ROMARM S.A..
În prezent, sunt în derulare demersuri la Ministerul Economiei pentru obținerea aprobărilor de înființare în cadrul C.N. ROMARM S.A. a Fabricii de Armament Ușor de Infanterie.
Data de 01.06.2023 este termenul stabilit de Ministerul Economiei pentru finalizarea Etapei 1 a reorganizării C.N. ROMARM S.A, care include și înființarea/operaționalizarea sucursalei Fabrica de armament ușor de infanterie.
După înființarea și operaționalizarea Fabricii de armament ușor de infanterie, vor fi create condițiile pentru începerea și derularea, în mod eficient, a livrărilor și implementării transferurilor de tehnologii în capacitățile de producție ale sucursalei, care se vor putea desfășura în perioada 01.06.2023 – 29.12.2023.
Declaratie la cald dupa sedinta trolilor:
“Eu tot ceea ce am promis, o să fac. Ieri, în ședința de Guvern, s-a aprobat amânarea, cu încă un an, a termenului de offset (nr. decalaj), adică s-a prelungit, până la data de 28 decembrie 2023, realizarea acestei fabrici, tocmai pentru că nu se putea încadra în termen. Rețineți: ceea ce am promis, se va întâmpla! Nu mai sunt ministrul Economiei. Dacă mai eram ministrul Economiei, probabil, această fabrică era finalizată. Am discutat cu domnul ministru al Economiei (cu domnul Spătaru), a spus că susține construirea acestei fabrici și sunt convins că, anul viitor, va fi funcțională.”, declară ministrul Economiei, pentru redacția Actual Mehedinți.
actualmehedinti.ro
Sintem spre sfarsit de AD 20-23 si, bineinteles, nimic din ce a fost prognozat sa se intample in nota de fundamentare nu s-a intamplat in realitate, nici pomeneala de infiintarea unei fabrici de armament usor.
Mai mult, Romarm ne anunta prin raportul pe anul 2022 ca are niste nelamuriri:
2023 – Noul insarcinat cu big-bizniz in toata Tara Romaneasca, dixit:
Ştefan-Radu Oprea a declarat luni, 21 august, că au loc discuţii avansate despre implementarea proiectului Beretta, companie italiană cu care s-a semnat un memorandum de către UM Plopeni în 2019, la una din cele două fabrici de armament din Cugir.
Capital.ro
Evident, pana sa ajunga sa fie construita fabrica la Cugir, o sa fie nevoie de un nou act al lui Dzeu intermediat de micii daunatori executivi care sa rezolve din nou din pix, prin amanarea cu inca 1-2-5-10 ani, sau cat o fi necesar, pana cand se vor decide sa anuleze obligatiile Statului catre el insusi.
Ramane intrebarea legata de obiectul de activitate al noii fabrici, avand in vedere ca respectivul contract a fost finalizat deja, altfel nu s-ar fi activat termenul limita pentru obligatia de offset deci ce si mai ales, pentru cine se vor asambla arme acolo?
Conform unei alte declaratii-monument:
„Astăzi am avut un eveniment important pentru Poliţia Română, un moment, dacă pot să spun aşa, de răscruce în evoluţia activităţii Poliţiei Naţionale, în special a celei de Ordine Publică şi a Poliţiei Rutiere, pentru că iată, după mulţi zeci de ani, începând de astăzi, Poliţia Naţională se dotează cu armament nou, cu pistoale Beretta de ultimă generaţie, care sunt şi vor fi asamblate în România, la Romarm, la un preţ excelent, jumătate din preţul pieţei comerciale (…)”, a declarat ministerul Marcel Vela.
gazetadecluj.ro
Pistoalele nu sunt asamblate pentru ca nu exista fabrica si daca s-ar putea asambla intr-o hala existenta, atunci n-ar mai fi nevoie de o noua fabrica. Iar daca pistoalele au fost livrate deja catre MAI, atunci ce mai vor sa asambleze in noua fabrica? Sau ideea e de a forta pe acelasi model si MApN-ul sa cumpere tot Beretta?
In concluzie, MAI-ul a platit offsetul (nu din banii lor de salarii, deconteaza fraierii contribuabilii) printr-un contract cu dedicatie pentru Beretta iar Romarm-ul s-a vrut intermediar si are de livrat parte din offset, fara de care risca sa fie penalizat. In timpul asta, investitia (buna/rea, e alta poveste) e subiect de fotbal politic.
Ramane sa se descopere in buzunarele cui a ajuns offsetul pentru influentarea atribuirii contractului.
Aviz fanilor: cazul de fata nu e o exceptie, o intamplare, un accident nefericit ci chiar asa functioneaza offsetul. It’s a feature, not a bug.
Nota-de-fundamentare_prelungire_termen_Romarm-17.11.2022_fin RAPORT-ADMINISTRATORI-2020-PARTEA-1 Raportul-Administratorilor-pentru-exercitiul-financiar-2022
Offsetu asta a fost strict dorinta industriei. La noi, un fel de ciupeala balcanica a industriei directionata catre contractele militare. Sa manance si gura lor din dotarea militarilor. Multi au uitat de Frunzalbastra, baronelu.
A fost si o tema foarte populista, au picat in plasa destui baieti aparent bine intentionati, au scris articole intregi pe tema. Si da-i si lupta. Care le zicea ca gresesc, bannu e bann, cuvintele se potrivesc la fix.
Este si o reminescenta comunista, nostalgia industriei de aparare, a 9a din lume blabla. Nu, nu era o industrie performanta, din cauza economiilor absurde si a inlocuirii pieselor straine cu piese autohtone de calitate slaba. Inginerii si meseriasii erau insa priceputi.
Performanta era si ca erau locuri de munca prin orasele uitate de lume. Cu farmecul lor, desigur, comunismul a avut si farmec pragmatic, altfel era aprovizionat un orasel daca era o intreprindere fruntasa intr-o industrie strategica, in care majoritatea locuitorilor lucrau in ea. Alea erau vremurile, romantice, mai ales ca nostalgicii care le pomenesc erau tineri, plini de avant revolutionar.
De afara gardul era mereu proaspat vopsit.
Oare se poate face o introducere în istoria relațiilor între România și Beretta ?
Ma refer la perioada dintre WW1 și WW2 , pana în prezent .
Desigur, ar trebui să facem o paralela cu producția armelor ( mici ) în România , începând cu revolverul Dimancea , Oțel Rapid , pana la TTC , Makarov , model ’74 și semiclona de CZ75 …
Din ce am reusit sa aflu, relatia interbelica si din WWII a fost mai degraba de conjunctura, achizitii facute mai degraba de urgenta din… prea multe cauze. S-ar putea face si paralela cu FN, furnizor “mai agreat” dar cu repartitie geografica mai proasta. De atunci si pana acum, nu stiu sa fi avut vreo relatie directa, poate doar prin verisori indepartati. Brusc, sintem practic lipiti de ei. E ca si cand ar avea reprezentanti locali cu lipici.
deci vor sa faca o hala pe un camp ca sa asambleze Beretta 😀
in conditzile in care au fabrici in Romarm cacare stau degeaba, dar de acolo probabil nu pot sau se fura mai greu
cacare Romarm cu al sau direftor tzutzurelu’ facea bishnitza cu masti covid cu pitzurca
offsetul e doar o alta oportunitate de furat, acum lumea e relaxata, e tzara unde numai prostii intra in puscarie pt infractziuni minore in rest nu patzeste nimeni nimic, dosarele se prescriu in linie dreapta
or sa cumpere pusca de asalt fix cand or sa-si rezolve problemele care cat cum fura din contract
cat timp fraierii pardon contribuabilii voteaza PSDNL inseaamna ca vor sa fie furatii cand vor invatza sa voteze alte partide care sant dispuse sa privatizeze acceste companii atunci vom avea o industrie de armament performanta ,caci aceste companii sant sursele de spagi ale PSDNL
anul viitor sant alegerii iar PSDNL vrea sasi cumpere voturile pensionarrilor marindule pensiile cu 40% iar aceste mariri vor trebui platite de cineva..
da la voi ma uit , pregatitiva sa platiti taxe mult mai mari de la sfarsitul lui 2024
veti trai mai prost ca sa ramana PSDNL la putere cu ajutorul pensionarillor si al bugetarilor
companiile alea nu renuntza la ele, le pastreaza in starea asta doar pt posturile din camarila de partid si posibilitatea de a mai sifona niste fonduri
40% e promisiunea de inainte de alegeri, dupa alegeri…uuie…
bugetarii si pensionarii voteaza etern pe cine le da, si alte partide vor face la fel ca sa stea la putere
daca cresc taxele in timp ce economia incetineste e numai bine si pt economie si pt incasarile la buget care vor exploda, asa ca lasa-i sa le creasca cat mai mult…
Puneti astea in context. https://www.g4media.ro/nasui-anunta-desfiintarea-de-noi-sinecuri-administratorii-speciali-care-ar-fi-trebuit-sa-pregateasca-privatizarea-de-la-uzina-mecanica-cugir-fabrica-de-arme-cugir-si-uzina-automecanica-moreni-a.html
https://evz.ro/exclusiv-file-din-dosar-tatal-ex-ministrului-claudiu-nasui-condamnat-penal-pentru-pagubele-aduse-republicii-socialiste-romania-prin-plecarea-sa-in-sua-in-1986.html
Pistola Modello 34 , 40000 bucati livrate , achitate 61000 bucati .
Restul ? Restul sa astepte … inca o teapa istorica .
Moschetto Automatico Beretta Modello 1938/1942 , 5000 bucati .
Cam asta era dotarea in epoca demult apusa , cu mentiunea ca a existat si un prototip al unui ( nepopularizat suficient ) pistol Avram Model 1942 cal 9 mm Luger :
https://www.lugerforums.com/threads/romanian-military-pistols-revolvers.21428/
La cele doua modele ma refeream si eu, SMG-ul a fost cumparat pentru ca Orita intarzia la intrarea in dotare iar M34 pentru ca era greu sa cumpere altceva, furnizorii traditionali avand niste probleme la momentul respectiv, fiind invadati de germani unul dupa altul. Probabil ca daca ne-am fi trezit cu 1-2 ani mai devreme, am fi cumparat FN Hi-Power, Cz vz38, FB Vis sau Mle 1935S.
Prototipurile Otel Rapid si Avram au aparut dupa ce a fost cumparat M34, nu stim exact de ce nu au intrat in productie.
Interesant din 2 privinte:
1. autonomia strategica, sau l’Oirope de la Defence :))
2. o lectie invatata: nu te poti baza la nesfarsit pe inventarul unchiului de peste balta, ca are multe de facut cu el.
Deci ori offset pe bune si control eficient, ori investim in fabrici de tesaturi pt batiste & steaguri albe, sa avem o capitulare mai eficienta.
“Țările europene trebuie să-și asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea lor, inclusiv prin producerea mai multor muniții și dezvoltarea industriei de apărare, precum și să se pregătească pentru un scenariu în care vor trebui să acționeze fără Statele Unite”.
https://www.defenseromania.ro/desi-a-devenit-membra-a-nato-finlanda-se-bazeze-in-primul-rand-pe-fortele-proprii-si-recomanda-acest-lucru-tuturor-statelor-europene_625490.html
Avem cel mai eficient control al offsetului care se exista, functioneaza exact asa cum trebuie. N-am auzit sa-l salte pe vreunul pentru offset. Offset pe bune, as designed , parol.
las ca ne putem baza pe UE
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26674542-esec-lamentabil-pentru-este-putin-probabil-ucraina-primeasca-pana-martie-milionul-obuze-promis-blocul-comunitar-bloomberg.htm
Cu off$etu. Va amintiti de a$ta, nu? Nu toti, unii pe alt blog au inca lap$u$.
https://romania.europalibera.org/a/virgil-popescu-dna-dosarul-romarm-masti-neconforme/32306943.html
http://www.oldeconomie.gov.ro//virgil-popescu-ministrul-economiei-despre-industria-de-aparare-din-romania
“De asemenea, în perioada 19 martie – 10 aprilie 202, Țuțu a cerut societăților implicate în achiziții introducerea în circuitul comercial de livrare de măști neconforme către MApN a unui prieten care nu avea nicio activitate comercială în domeniu și efectuarea către el a unor plăți în valoare de 40% din cota de profit sub aparența unui contract de consultanță.”
Clasicul contract de consultanta care nu lipseste din nici un acord de offset. Lipsesc conturile offshore si numele celor carora le erau de fapt destinati banii. Adica cei cu drept de semnatura.
Dacă analizăm SMG Beretta 38/42 , vom descoperi că au fost livrate două variante .
Modelul 38 inițial , având teava cu caneluri longitudinale pentru răcire și un arc recuperator cu un montaj telescopic ( probabil de inspirație germană ) a prezentat probleme privind cadența de tragere foarte și predispozitia privind blocarea nedorită cu reziduuri mecanice ( nisip , noroi , apă aflată la punctul de îngheț , deșeuri vegetale combinate cu mâl si nisip etc ) , datorită blocării a unei secțiuni a arcului recuperator , crestea cadenta de foc la nivel incontrolabil in cazul FA iar reculul in FF sau FA era groaznic .
Practic, arma a fost retrasa din uz pana la remedierea defecientelor
( arma era considerata încă o țeapă marca Beretta ) ulterior s-a folosit la modelul fabricat după 1942 un închizător inerțial mai simplu de fabricat , dar cu un arc recuperator clasic , de diametru mare , țeavă fără caneluri , deoarece arcul recuperator fiind mai lung , permitea o cadență de foc ceva mai scăzută , cumva la limita termică a țevii , iar tragaciul de FA a primit striații, pentru ca tragatorul să identifice ușor prin palpare care este tragaciul pentru FF și care este cel pentru FA .
Componentele modificate pentru modelul 42 erau compatibile 100% cu modelul 38 astfel încât toate SMG-urile Beretta au fost modificate și rezultatele au fost cele așteptate .
Băieți deștepți , cei de la Beretta !
Față de demența epocii ( la alți producatori ) , adica prin folosirea unui trăgaci unic pentru FF și FA , fără selector de foc ( în funcție de forța de apăsare și de lungimea cursei tragaciului , arma trecea din modul FF în FA ) .
Bine că proiectanții epocii au renunțat la acel concept nesigur , se pare că ultimii dobitoci din curtea școlii au fost austriecii de la Steyr cu modelul AUG .
Beretta au fost așa de inspirați în ceea ce privește încărcătorul ( extrem de fiabil și rezistent ) încât israelienii au făcut încărcătorul de la UZI compatibil 100% cu bătrânul Beretta .
În practica , acest SMG a fost cel mai performant din WW2 , fiind urmat de sovietici , cu SMG-ul lui Sudaev model 1943 .
Bine , Beretta 38/42 era mult mai scump și mai complicat de fabricat în condiții de război , față de modelul lui Sudaev 1943 , dar la fiabilitate și la analiza preciziei ( prin determinarea abaterii mediei pătratice a lovirii tintei in diferite conditii de tragere ) rezultă fără echivoc că Beretta 1942 a fost cel mai performant SMG din WW2 !
Asta reprezintă încă o performanță vizionară a celor ce se ocupau cu înzestrarea armatei României , la fel ca în WW1 , când au ales cal 6,5mm de la austrieci .
Da , toate au fost în cantități mici ( aproape inutile ) , dar au avut dreptate .
Alegerile au fost cele mai bune .
Din nefericire , dotarea a fost incompletă , din motive ce nu țin de decidenții din acea epocă .
Ce urmează ?
Nimeni nu știe .
Viitorul e ascuns privirii .
Cât despre noțiunea de offset , este oarecum imprecis , în viziunea mea .
Tehnic vorbind , este o traducere fără sens militar , care are ca echivalent în limba română noțiunea extinsă de ” decalaj ” .
Vă invit să explicați și restul sensurilor , în litera și spiritul titlului acestui subiect …
Cât despre așa zis-ul offset-ul din istoria contractelor militare ( inclusiv cu firma Beretta ) , puteți oferi câteva exemple didactice , pentru o mai bună înțelegere a acestui termen ermetic ?
Precizare : Beretta actuală nu mai este Beretta din WW2 .
La anumite capitole stă mai bine , la altele … nu se știe .
Nu doresc să introduc în discuție ARX 160 și ARX200 , ca puțini ar înțelege de ce Beretta a schimbat platforma …
Asta este viața .
Spre exemplu , de ce nu am primit și oferta celor de la SAKO , dar a cea de la Beretta da … ca doar sunt sub aceeași umbrela tehnică ?
@habarnistul: nu puteam primi oferta de la Sako pentru ca la momentul la care i s-a sugerat lui Badalau ARX-ul (2019), Sako M23 nu exista. Contractul pentru dezvoltarea M23 a fost semnat in 2020 deci nu puteau propune in 2019 ceva ce nu exista nici pe hartie. In plus, ARX a venit pentru ca au reprezentant “puternic”, nu stiu daca ei reprezinta si Sako. Afacerea era practic paravan pentru o achizitie cu dedicatie , ce interes aveau sa se complice in oferte? In concluzie, asta aveau de oferit la momentul ala cei cu acces la Badalau-Beretta.
– Cu istoria Beretta la noi
La Muzeul Militar in Bucuresti e posibil sa aiba carti cu tiraj mai redus, care sa acopere si partea asta, dar nu exclusiv Beretta, aveau destule carti necunoscute. Si la Editura Militara.
Cel mai sigur, la BMN.
Altfel, sunt diverse carti (unele in pdf) care acopera dotarea infanteriei dupa 1859, dar nu acopera dotarea altor ministere. Intreaba si pe un forum de pasionati, romani sau straini, in caz ca nu ai intrebat.
@Xv: lipseste exact ce ne trebuie, perioada 1935-1940. Nu am gasit cartea asta in format pdf.
Sako M23 și Beretta ARX200 … sunt aproape la fel .
Diferențele sunt legate de solicitările clienților …
Din ce am citit la ei pe site, trimit carti si prin posta. Nu stiu insa daca or mai avea, tirajele sunt mici. Si ai incercat, banuiesc.
Ca sa va faceti o idee despre maruntaiele din Beretta , cu mentiunea ca ARX200 este oarecum diferita la interior si nu permite ejectarea tuburilor pe partea stanga .
https://www.youtube.com/watch?v=m5f5lPukRTs
https://www.youtube.com/watch?v=cNZUnHisNQo
Vizionare placuta !
Pistolul mitraliera Orita – Bogdan Alin Samusan
Cea mai pregnantă a fost aceea a revizuirii pistolului-mitralieră românesc Oriță, calibru 9 mm.[21] Produs până în octombrie 1943 în 6000 de exemplare la Uzina Mecanică Cugir, această armă devenise cel mai răspândit pistol-mitralieră din armata română la jumătatea lui 1944[22] însă proiectat și construit în condiții de pionierat tehnic și industrial, în condiții de război, nu fusese prevăzut din fabricație cu un sistem de piedică, de înzăvorâre a închizătorului, această funcție prevăzându-se a se îndeplini prin greutatea pieselor, forța arcului recuperator și aderența tubului pe pereții camerei cartușului[23] aspect care a dus la o foarte slabă siguranță în utilizare, la șocuri, izbiri de pământ, trântituri, închizătorul plecând înapoi și luând un cartuș din încărcător se descărca singur provocând accidente.[24] În același timp din cauza mecansimului și a încărcătorului plasate mult prea în față, acest defect era mult mai accentuat decât la alte pistoale-mitralieră. Pentru aceasta și pentru alte două defecte de concepție[25] care periclitau viața operatorilor și care nu putuseră fi adresate în tumultul războiului și al haosului caracteristic primilor doi ani postbelici, la 11 martie 1947 Marele Stat Major dispune interzicerea folosirii la trageri a pistolului-mitralieră Oriță nemodificat, după ce, la 6 martie a aceluiași an formulase parametrii pentru modificarea armei. Până la 21 martie, colectivul[26] însărcinat cu găsirea soluțiilor tehnice aplicase cerințele armatei la un număr de două prototipuri. Modificările survenite erau:[27]
–schimbarea prinzătoarelor de curea,
–modificarea mânerului tijei de armare, cu următoarele diferențe:
-în poziția de manevrare, mânerul se găsește la 90 de grade, nu la 45 cum se propunea
-mânerul tijei nu face corp comun cu zăvorul din motive constructive.
–asigurarea dopului de sprijin: piesa în formă de ”L” descrisă a fost înlocuită cu un disc de tablă așezat în fundul dopului și având brațul de asigurare așa cum a fost descris în Procesul Verbal din 6 martie
–înzăvorârea automată a închizătorului, s-a găsit o soluție corespunzătoare, diferită de cea propusă în Procesul Verbal din 6 martie: blocarea închizătorului în poziția înainte se face printr-o șină cu un cioc care intră într-un locaș de închizător, iar siguranța în poziția ”automat” se obține prin blocarea trăgaciului.
–asigurarea funcționării pe timp rece la tragerea foc cu foc: din cauza dificultăților foarte mari de centrare s-a renunțat la șlefuirea închizătorului propusă în Procesul Verbal din 6 martie. Prin noul sistem de blocare, cursa înapoi până în poziția de agățare e mai mică cu 16 mm decât la pistolul nemodificat astfel încât defectul în cazuă este, dacă nu complet înlăturat, foarte mult ameliorat.
–locașuri pentru puncte fosforescente la cătare și înălțător nu s-au executat. Comisia nu le-a mai cerut, găsindu-le inutile.
–aparat pentru umplerea încărcătoarelor: uzinele au un aparat foarte bun și simplu, imaginat și construit de un lucrător care are intenția de a-l breveta. Este mult mai bun ca dispozitivul german de încărcare.
–asigurarea montării normale a dopului amortizor: soluția din Procesul Verbal din 6 martie
–modificarea înălțătorului: soluția din Procesul Verbal din 6 martie.
Probele de tragere cu cele două prototipuri, în special cu arma cu seria 18.837 cu care se efectuase tragerea de rezistență, dând rezultate bune (În general piesele s-au comportat bine, arătând uzuri normale, ceea ce dovedește că soluțiile realizate sunt bune[28]), s-au propus mici ameliorări de detaliu ce urmau să se aplice pe un prototip definitiv.
Solicitând în primă urgență[29] 3000 de pistoale mitralieră reparate și modificate conform cerințelor de mai sus, Marele Stat Major ridică la 8 august 1947 interdicția din 11 martie 1947 de a executa trageri cu automatul Oriță și stabilește un set de instrucțiuni pentru operarea cu cele mai bune rezultate[30] a acestor arme. Prima dispoziție din aceste instrucțiuni prevedea că se vor mai folosi numai automatele prevăzute cu dispozitiv pentru blocarea închiztăorului (plasat pe partea dreaptă a armei imediat înapoia înălțătorului)[31].
[25] –Sistemul de asigurare al dopului de sprijin al arcului recuperator e defectuos conceput din care cauză în timpul tragerilor și manipulărilor se desface de la cutie și sub presiunea arcului recuperator e aruncat în ochii trăgătorului. Pârghia de fixare a dopului, atunci când are arcul rupt, obosit sau ancrasat, nu intră în locașul ei de la cutia mecanismului și permite răsucirea dopului mai ales în timpul tragerlor când e aruncat înapoi și dă naștere la accidente. și
–Permite funcționarea (cu o cadență normală și recul mai puternic) chiar atunci când dopul regulatorului de cadență a fost montat greșit. Acest dop trebuie să se găsească întotdeauna în spatele cozii închizătorului. Ibidem.
SMG-ul Căpitanului Marin Orița este deosebit de restul SMG-urilor prin faptul că închizătorul nu poate poate percuta cartușul in timpul alimentării , dacă camera cartușului nu este înzăvorâtă .
Desigur , acest lucru este realizat și la alte arme … folosind alte metode tehnice , dar cele din generația WW2 , nici vorbă .
În rest este printre puținele arme de concepție românească 100% .
Unii ( răuvoitori sau dezinformați ) susțin că ar fi fost implicați și alții , dar nu există un proiect asemănător în Cehoslovacia sau Austria .
Caudillo, Samusan e baiatu ala cu “militarii romani sunt niste viermi” samd.
Pe tema asta, cu Orita, a spus insa faptele. Deci, chiar daca nu ne place, e adevarul istoric tinut sub pres.
Domnul Samusan este ori analfabet tehnic ori răuvoitor , ori și și ( !!! ) .
Numitul nu pricepe că siguranța tragaciului este total diferită de siguranța percutorului , avand alt rol tehnic …
Este o lecție deja învățată de cei de la uzinele Cugir , începând cu pistolul Tokarev , fabricat sub licență in anii “50 ai secoluluitrecut , dar modificat în sensul adăugării unei pârghii de siguranță și redenumit TTC .
Excesul de siguranțe adăugate unor arme , gen Pistolul Românesc model 1974 ( o licență tovărășească redegistă , fără bani ) care păcătuiește fix prin cele trei siguranțe , adica cu una în plus față de originalul Walter PP / PPK , dar la care lipseste indicatorul de prezență cartuș în camera cartușului …
Despre Walter PP / PPK , istoria Cugir nu ne spune prea multe , decât ca în timpul în care uzinele Cugir se numeau Hermann Göring , sub patronajul celor de la Steyr , s-au realizat ( total întâmplător ) aceste pistoale în trei variante de calibru , se pare că în numar mare , peste 20000 de bucati ( cifre neconfirmate ) , nu e clar dacă au fost doar asamblate cu componente Steyr sau fabricate în totalitate la Cugir , alături de SMG-ul MP41 , destinat doar României …
După 30 de ani , se reia producția acestor pistoale .
Din nefericire , majoritatea SDV-urilor originale și a documentațiilor de fabricație au fost considerate captură de război de către ocupantul sovietic și au fost relocate mai la Est sau distruse , oferind în schimb licente și suport tehnic pentru MN , SVT , TT , Makarov etc .
Norocul uzinelor Cugir a fost ca SDV-urile pentru calibrul 7,65×17 au fost considerate ca fiind neinteresante de sovietici , calibrul fiind considerat ineficient în scopuri militare .
Cele în cal 6,35x16mm si 9x17mm au fost interesante pentru ocupant , deci au dispărut în Est .
Cât despre SMG-ul Orița , din nefericire rămâne un mister bine protejat .
Un alt mare noroc a fost păstrarea liniei de muniție de cal 9×19 , pentru Orița , în dotare în acea epoca ( inclusiv accesoriile , cum ar fi mecanismul de încărcare rapidă pentru încărcătoare Orița , linia de productie pentru încărcătoare Orița , calibre de stabilire a gradului de uzura a țevii și truse de reparații la nivel de regiment
etc ) .
Desigur , la VM și Para existau și alte SMG de origine italiana sau cehoslovacă cal 9×19 mm … până la desființarea acestor arme în forma lor din WW2 .