Cel mai recent ministru al big-biznizului si turizmului a vizitat Diehl Defence. Cu cuvintele lor:
“On September 14, the Romanian Minister of Economy, Entrepreneurship and Tourism Stefan Radu Oprea visited Diehl Defence in Röthenbach. He was accompanied by H.E. Adriana-Loreta Stănescu, Ambassador of Romania, and Emanuel Ioana, General Manager of ROMARM.
Sursa: linkedin
Following a presentation of the company and its product portfolio, Diehl Defence’s air defence systems like IRIS-T SLM, #missiles, ammunition and existing as well as future #cooperations with the local industry were the focus of the event.”
Nu neaparat in directa legatura cu vizita de la Diehl, e interesant de notat ca si atasatul militar al Romaniei in Grecia a vizitat ceva:
“The Defense Attaché of Romania in Greece, Lt. Col. Vasile Stănescu, visited the premises of Intracom Defense (IDE) where he was welcomed by senior executives of the company.
Sursa: Intracom
The visitor was briefed on the innovative technologies of IDE and the opportunities of industrial cooperation with the defense industries of Romania, in the frame of the valued cooperation between the two countries.”
Intracom e unul din partenerii Diehl pentru productia IRIS-T, inclusiv pentru bateriile antiaeriene, dar are si parteneriate cu Raytheon pentru Patriot si RAM si au propriul proiect de drona kamikaze. Toate ar trebui sa fie lucruri de interes pentru Romania asa ca obiectivul exact al musafirului nu poate fi identificat.
Stim insa ca Romania a tot initiat discutii despre rachetele SHORAD-VSHORAD. ba cu Rafael, care ofera SPYDER, ba cu MBDA, care ofera MICA/Mistral, si probabil exista discutii inclusiv cu Raytheon pentru NASAMS.
Dupa atatea vizite, momentul indelung asteptat a venit si Romania a deschis procedura de licitatie restransa pentru achizitia sistemelor SHORAD/VSHORAD.
Ce aflam consultand documentele publice:
Fisa-de-date-etapa-I-9- Nu este prevazuta explicit nici o cerinta legata de localizarea productiei. Poate aparea ca o cerinta in etapa a II-a sau deloc, caz in care vizitele de documentare nu valoareaza nici cat piscoturile gazdelor.
- 50% din punctajul ofertelor va fi determinat de domeniul tehnic.
- Sint avantajate ofertele ce combina rachete cu capete de dirijare infrarosu si radar, pe locul 2 fiind plasate cele care au doar dirijare radar iar pe ultimul loc cele doar cu dirijare infrarosu. IRIS-T SLS/SLM porneste deci din start cu un dezavantaj.
- Desi rachetele tip MANPADS nu sint excluse din start din evaluarea pentru VSHORAD (scenariile luand in calcul o distanta de interceptie de doar 4km, accesibila majoritatii MANPADS-urilor), o mare parte a criteriilor tehnice (mai ales cele legate de distantele, altitudinile si vitezele maxime ale tintelor) avantajeaza VSHORAD-urile provenite din rachete aer-aer (Python, IRIS-T, AIM-9x) in defavoarea MANPADS (Mistral). Daca asta va fi de ajuns pentru a compensa costul mai mare, cu o pondere de 30%, ramane de vazut.
- Cel mai neclar punct care va genera, cel mai probabil, discutii si posibilitati de contestare a rezultatului: scenariul luat in calcul prevede ca interceptiile sa fie facute de sistemul combinat SHORAD-VSHORAD “cu probabilitatea de nimicire > 0,7 a tintelor care atacã din orice directie“. Pe de o parte, NASAMS si SPYDER-SR ar fi cele mai sensibile sisteme la un astfel de scenariu, rampele de lansare directionala implicand o anvelopa neuniforma, chiar si atunci cand sint folosite doua astfel de sisteme, in comparatie cu un lansator vertical. Atat Raytheon cat si Rafael pretind o acoperire de 360 de grade insa nu mentioneaza daca performantele obtinute sint identice indiferent de sectorul de lansare, In cazul asta, exprimarea este vaga, nefiind clar daca se iau valorile maxime, minime sau o medie a lor.
- Nu exista cerinte specifice legate de mobilitate, ceea ce este bizar, mobilitatea trebuind sa fie un criteriu de luat in calcul pentru FT. Avantaj usor pentru NASAMS, care in mod traditional nu statea cel mai bine la capitolul asta.
- Includerea duratei de viata e interesanta. Posibil sa penalizeze rachetele care nu sint “incapsulate” in canistre. IRIS-T SLS, (si mai putin probabil NASAMS-HML/SLAMRAAM) ne uitam la tine.
Simplificand foarte mult, IRIS-T este penalizat de lipsa mixului capului de dirijare, diferenta intre MICA/Mistral, NASAMS si SPYDER-SR fiind facuta de balanta intre performantele superioare ale Python si AIM-9x/IRIS-T vs pretul scazut al Mistral. In realitate, calculele vor fi mult mai complexe, IRIS-T avand sanse sa recupereze punctele respective pe alte criterii.
Trecand peste intrebarile legate de alegerea tipului de procedura (de ce nu a fost adoptat, de exemplu, dialogul competitiv) sau lipsa localizarii productiei, mai apare o intrebare: de ce a mai aderat Romania la European Sky Shield Initiative, care prevede achizitia IRIS-T SLM pe segmentul SHORAD, daca dotarea noastra este decisa tot printr-o licitatie?
nu va agitatii
licitatia asta nu cred ca se va finaliza , ii organizata doar sa vada cine vine cu pretul cel mai mic
de ce nu au mers pe discutii competitive? din cauza coruptie de la noi
achizitia se va face tot pe criteriu >pe cine vrea muschiu meu
urmat de multe contestatii , stiti restul povestii
faptul ca nu sau mai complicat cu relocarea productiei aici , cu toate ca nemtii au vrut sa faca motoare racheta la noi, ii o comfirmare ca navem cu cine/nu ne mai complicam adica a incompetentei de la noi
Tinand cont de antecedente, da, probabil ca si licitatia asta va esua, nici eu nu am incredere ca o sa fie prima licitatie majora de succes.
Ce au cumpărat slovacii
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/684008-piorun-a-barak-ake-rakety-protivzdusnej-obrany-chce-slovensko-nakupit/
Piorun are o rază de acțiune maximă de 6,5 km distanță și 4 km înălțime. A obținut succes mai ales într-o perioadă în care rușii atacau în masă, linia frontului se schimba adesea și mașinile rusești erau direct deasupra ei. Acum elicopterele rusești profită de faptul că frontul se mișcă mai încet și atacă cu rachete antitanc de la distanța maximă posibilă, care este de aproximativ 9 km. Piorun-urile și alte rachete similare sunt astfel ineficiente împotriva lor. Singura rachetă portabilă care poate fi folosită în aceste condiții pe Frontul Zaporozhye din sudul Ucrainei este suedez RBS 70, care are o rază de acțiune de 9 km.
Pe tot parcursul lunii august, de exemplu, doar două elicoptere rusești Ka-52 au fost doborâte. Ambele au fost distruse de brigada 47 mecanizată ucraineană, care luptă în zona satului Robotyne și folosește rachete RBS 70. Avantajul rachetei suedeze este că este ghidată de un laser și, prin urmare, este complet rezistentă la căldură. ținte de înșelăciune și interferențe electronice.
Cu toate acestea, în cazul rachetelor portabile, Piorun a reușit în sfârșit. Ce argumente a folosit ministerul pentru asta? Primul este prețul. Oferta pentru RBS 70 a fost de 39,5 milioane de euro, dar pentru această sumă am obține doar 12 unități. Piorun-urile costă până la 65,8 milioane de euro, dar sunt doar 36. Oferta poloneză este deci mai avantajoasă, nu este nevoie să discutăm despre asta.
_________________________________
Problema e că rușii au instalat pe elicopterele lor racheta LMUR , cu rază de 14 km. Cu un vshorad cu bătaia de 4 km nu faci mare lucru împotriva LMUR / Ka52
au lansat mare mare licitatzie si pt astea
cu mare pompa
decat 2 miliarde
pe care nu le au
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26691670-achizitie-militara-majora-romania-lanseaza-licitatie-circa-2-mld-euro-pentru-sisteme-antiaeriene-raza-scurta-foarte-scurta-vshorad-shorad.htm
intre timp se kk pe dumnealor ca au cumparat 7 Patriot, cand au platit si primit decat 4
si banii pt reestul de 3 probabil nu-i au
de ce au mai aderat European Sky Shield
din acelasi motiv pt care s-au atasat si la European Patrol Corvette
ca sa se afle in treaba
sa para interesatzi
dar stai linistit ca intre timp s-au si retras 😀
The 10 NATO Allies participating in the initiative are: Belgium, Czechia, Denmark, Estonia, Germany, Hungary, Latvia, Lithuania, Netherlands and Slovenia.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_219119.htm
probabil nu se mai dau fursecuri si cafele gratis
sau si mai probabil trebuie sa contribuie cu ceva bani sa se oblige cacu’mpara ceva
si aici la romani s-a taiat filmul
Cred ca este de notat faptul ca SPYDER are si variante lansate vertical (de fapt mai toate variantele in afara de SPYDER-SR au lansare verticala, deci 360 de grade).
https://www.rafael.co.il/wp-content/uploads/2019/03/Spyder-Family-eng.pdf
In rest, multumim pentru articol!
Corect. Referitor la licitatia noastra, am presupus (posibil sa fi gresit) ca vor oferi doar SPYDER-SR/ER, pe motiv de costuri. Daca vor oferi SR/ER + MR la un pret oarecum apropiat cu MICA/Mistral, oferta devine interesanta.
Problema e că rușii au instalat pe elicopterele lor racheta LMUR , cu rază de 14 km. Cu un vshorad cu bătaia de 4 km nu faci mare lucru împotriva LMUR / Ka52
nu e treaba MANPADS sa angajeze tzinte la 14Km sa apere coloanele blindate
si apoi de la ce altitudine si ce rata de succesuri are tehnologia mujica la 14km
tot ukrainienii au primit niste Crotale, daca le tzin sa apere pozitzii fixe treaba lor, acu’ depinde si pe ce sasiu sunt instalate
Crotale Mk.3 on 31 January 2008, the system successfully intercepted another target drone at a 500-metre altitude and 15 km range in 35 seconds
koreenii oameni seriosi le-au pus pe senilate K-SAM
daca ominii sunt preocupatzi si urmaresc cu maxima atentzie si ingrijorare se pot cumpara si alte solutzii mobile sa insotzeasca coloanele blindate sa le apere mai la distantza, se pot bricola niste solutzii, like this below:
https://www.kongsberg.com/newsandmedia/news-archive/2019/contract-to-deliver-mobile-ground-based-air-defence-to-the-norwegian-army-worth-583-mnok/
mai era si ADATS dar au renuntzat la ele, ca nu se mai purtau razboaiele clasice
Stryker M-SHORAD trage si cu Hellfire care poate angaja si elicoptere (ukrainienii au dat jos si cu Stugna-P) in functzie de varianta intre 8-11km, acum vreo doojdaani israeleinii au tras cu Hellfire intr-un Cessna si l-au facut praf si au doborat si UAVuri iraniene, de pe Apache
@claudilo atunci ar trebui sa mergem pe RBS90 ca piorun si altele ca ea le putem primi ca donatie mai usor in caz de bubuiala
Rușii sunt imprevizibili, atacă cu elicopterele de la 10 km, sau de foarte aproape, cum a fost la Avdiivka
https://www.kyivpost.com/post/22578
Timpurile când ucrainenii dădeau jos Ka 52 cu Stugna sau Sukhoi 35 cu Stinger au trecut demult.
K-SAM șenilat e o idee foarte bună, doar că e vulnerabil la drone.
Un MANPADS e mai greu de găsit de drone
@caucazian, polonezii sperau la un moment dat că Piorun să înlocuiască Stinger din dotarea SUA, nu sunt sigur că donează ceva. Ar fi fost bine că americanii să aibă ceva mai nou decât Stinger, ne luam după ei.
Depinde foarte mult și de evoluția contramăsurilor, americanii instalează CIRCM pe 1500 de elicoptere
https://theaviationist.com/2023/03/03/a-very-close-look-at-the-anti-missile-system-that-will-equip-1500-us-army-helicopters/
S-ar putea să le urmeze și alții exemplul.
Zilele trecute am vazut ca Suedezii au semnat contract pt CAMM, polonezii si ei au luat CAMM. Oare la noi de ce s-a venit cu MICA?
Probabil o decizie de marketing a MBDA, li s-a promis de mult ca Romania va cumpara MICA/Mistral asa ca asta imping in fata. Nu are rost sa-si faca singuri competitie.
@x99 – la noi s-a venit cu MICA ca suntem si francofoni. Si ca de multa vreme o invart niste unii cu stele pe epoleti cu MICA sus si MICA jos, Or fi fost la schimb de experienta in Franta, au baut o sampanie, au gustat un piscot…
@Ilie: dar sintem inca francofoni? Om fi fost acum 150+ de ani dar pe baza primei limbi straine vorbite de romani acum, sintem anglofoni. Politic 100% anglofoni euro-atlantici, foarte departe de pozitia Frantei in cam toate situatiile. Cultural nu stiu, nu se simte nimic, n-avem cine stie ce puncte comune. Era mai degraba o francofonie-nostalgica, care a murit cand am ratat ocazia sa tacem, cum se dice.
Strict despre contractele militare: cine vinde Rusiei, greu mai poate vinde est-europenilor. Ca asa-i in tenis.
Polonezii din cate stiu se lauda ca sunt aproape sa lanseze un model upgradat care bate la 9.5 km sau 10.5 km din cate imi amintesc. Daca zvonurile sunt adevarate atunci ar fi cea mai buna alegere pt vshort range, mai ales pentru un shoulder manpad
@admin
Ca noi sutem sau nu, politic sau cultural, lingvistic sau ideologic francofoni sau anglofoni e una. Ei ne considera inca francofoni https://www.francophonie.org/88-etats-et-gouvernements-125
Deci cadem in area franceza a MBDA. Ca altfel eu imi racesc gura degeaba zicand ca in loc de MICA, CAMM e actualmente mai buna (posibil ca MICA NG sa fie mai buna decar CAMM, dar asa e la Roland Garros). Conform ceea ce declara producatorul, CAMM ar fi un pic universala (foloseste orice radar de descoperire) (cum banuiesc ca fac si celelalte rachete – interfata intre statia de lansare si radar – in Midcourse Guidance).
Apoi daca nu ne plac englezii, putem sa ne intelegem cu italienii de la MBDA pt CAMM-ER (ba pt Marina, ba inlocuit SA-6). Si daca suntem pe plai italian, poate ceva MARTE-ER pt NPR-uri (in loc la NSM).
@Ilie: bine, ei sint disperati ca le dispar francofonii, la momentul asta considera pe oricine pentru lista aia ca doar n-o sa ramana fara fidei, ar fi rusine mare.
Dar da, daca asa ne considera, ok – sa incerce in continuare cu ce au in curte, sa vedem rezultatele.
suedezii au semnat CAMM pt Visby, altfel au IRIS-T SLS – RBS 98 si cateva BAMSE
Piorun, nu scrie nicaieri de bataie de 10km, se inlocuiesc sensor + on board computer
https://militaryleak.com/2023/09/19/mesko-unveils-piorun-next-generation-ng-man-portable-air-defense-system-manpads/
sunt vulnerabili la drone si soldatzii individual prin transee
https://twitter.com/GloOouD/status/1717081853553791267
RBS numai man-portabil nu e, tripod plus sight plus racheta au 87 kg
nu potzi sa insotzesti blindatele in miscare cu asa ceva dupa tine decat daca il instalezi pe vehicule gen ASRAD-R
sau asa ceva
https://www.saab.com/newsroom/stories/2022/june/the-mobile-shield-that-will-transform-ground-based-air-defence
si automat devin vulnerabile la drone…
“https://www.youtube.com/watch?v=VZOUSsx4XrU”
Bun articolul. Cu multe detalii și nici comentariile nu sunt pe lângă.
Am o intrebare. Am auzit de multe ori la tv cum israelul a trimis aparate de zbor deasupra siriei sau libanului: drone militare , avioane militare etc fara sa fie luata la intrebari de onu sau alte organisme internationale. Este ceva normal? Si invers intreb daca israelul este survolar de avioane militare straine nu exista un forum international in care sa fie anuntate aceste lucruri si macar sanctionate verbal? Pentru au inceput sa apara stiri de genul asta zilnic ca si cum ar fi ceva normal. Si in cazul asta tara care este survolata este in dreptul ei sa doboare aparatele de zbor sau trebuie prima oara sa notifice undeva?
Exista nici proceduri de interceptie dar, in final, da, pot fi doborate.
RBS 70 din filmarea de mai sus a fost integrat pe un vehicul ceh SVOS MARS, și arată foarte bine.
Deci se poate produce ceva și în fostele țări socialiste
.https://www.czdefence.cz/clanek/mars-4×4-s-rbs-70-ng-nejmodernejsi-system-mshorad
arata bine, dar radarul e pe alt vehicul
ASRAD-R pe Unimog 5000 la eternul nostru exemplu finlandez parca arata si mai bine, totul integrat
https://reservilainen.fi/bolide-ohjus-liikkuu-pyorilla-ja-kannossa/
SPYDER are o noua varianta, totul pe un camion.
am putea lua vechile c95m si sa schimbam racheta si adaugam un radar pe el
@Sascu Israel a si bombardat obiective din Siria si Liban, nu numai a trimis avioane de cercetare pt a obtine date. La ei asta e normalitates de zeci de ani. Tarile care nu sunt intr-o alianta militara sau care nu au o aparare AA dezvoltata, daca sunt in zone din afara Europei, pot fi victime ale incalcarii suveranitatii lor. Evident, nu orice stat e imun la sanctiuni ONU, cine nu are lobby in State sau o situatie economica/militara/diplomatica deosebit de buna, nu e iertat.
Că voi egalitate, dar nu pentru căței.”
https://poetii-nostri.ro/grigore-alexandrescu-cainele-si-catelul-poezie-id-27615/
On January 22, the Contact Group of countries with an interest in Yugoslavia (Britain, France, Germany, Italy, Russia and the United States) issued a joint statement condemning “the massacre of Kosovo Albanians in Račak on 15 January. All members expressed their revulsion at this act of mass murder. No amount of provocation could justify it.
According to Edward S. Herman, media collaboration assisted the Račak massacre in serving as a casus belli for the NATO bombing of Yugoslavia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ra%C4%8Dak_massacre
Caudillo, politica interna e o doamna cu aspiratii nobile, politica internationala o comunitate de doamne cu aspiratii inalte.
mai nou cica MEGA-tzepuim pe doua directzii 😀
relatzii privilegiate alea alea
https://www.defenseromania.ro/mega-achizitia-de-sisteme-shorad-vshorad-a-romaniei-pe-doua-directii-una-vizeaza-mistral-3-la-comun-cu-un-grup-de-tari-sub-conducerea-frantei_625747.html
Lobbyul facut de franci cu Mistralu e vechi si e periodic reamintita “iminenta” achizitie. Pana acum nu s-a riscat nimeni sa dea cu pixul.
Dar nici nu s-a gasit nimeni sa o anuleze definitiv sau sa o comaseze cu SHORAD/VSHORAD.
Admin, si-a bagat politica terminatia ariergarzii. Asta dupa ce in Sistem au fost niste certuri-mamut, de vreo 5 ani, din cauze de “ala e omul lui (politician)” si ala al lui (alt politician)”. Si au venit iar la conducere niste mosi Teaca. Cand se baga militarii in politica se alege prafu. Au plecat o multime de baieti, de-aia cu “pensiile speciale” imaginate de Gsgeu. Multi sunt contractori cu cetatenie straina obtinuta deja.