DpA lanseaza o competitie pentru atribuirea unui proiect de cercetare-dezvoltare pentru… munitie cu impuls electromagnetic. DarpA, frate, cum s-ar zice.
Initiativa unor proiecte in zona Apararii, deschise direct de beneficiar este de laudat si ar fi trebuit mult extinsa. In conditiile in care Romania are un razboi la granita, nu ar trebui sa-si mai permita sa-si risipeasca banii de cercetare prin UEFISCDI ci sa redirectioneze vasta lor majoritate pentru proiecte din domeniul Apararii, o optiune fiind contractarea direct de MApN/DpA pentru suplimentarea PSCD (cu unele amendamente, dupa cum se va vedea mai jos). Pana acum, proiectele din domeniul TIC, spatiu si securitate finantate de UEFISCDI s-au dovedit ineficiente asa ca trebuie incercata o schimbare.
De exemplu, in Romania anului 2006 s-a mai cercetat o data acelasi lucru (Modelarea si realizarea unei componente de lupta conventionale pentru generarea unui puls electromagnetic destinat blocarii sistemelor C4I), proiectul fiind finantat de predecesorul UEFISCDI si finalizandu-se chiar cu un brevet de inventie.
RO122509B1Daca intr-adevar e vorba de reluarea unui proiect similar, faptul ca trebuie sa se mai cerceteze inca o data acelasi lucru, nu pare sa fie un vot de incredere in rezultatele obtinute atunci. Posibil sa fie insa vorba de alta tema.
In lipsa detaliilor despre tema de proiect, putem sa ne uitam la ce le da altora prin cap:
Burke_slides_9478f429e6Si ca tot am ajuns la proiecte CD lansate de beneficiar (MApN prin DpA) trebuie notat ca pe langa bila alba, autoritatea contractanta trebuie sa primeasca si una neagra. Pentru ca vorbim de MApN si parca orice pas inainte trebuie urmat neaparat si de unul inapoi.
Procedura de atribuire finalizata pana acum pentru proiecte cum ar fi ”Sistem inteligent de monitorizare a emisiilor radio”, ”Dezvoltarea unui satelit de mici dimensiuni pentru interceptare și localizarea semnalelor radio terestre”, sau ”Sistem de bruiaj anti-dronă”, nu este transparenta, nici macar numele castigatorilor nefiind facut public, fara a se pune problema prezentarii propunerilor.
Intr-o tara in care secretul a acoperit de cele mai multe ori nu vreo tehnologie nemaivazuta ci un matrapazlac, increderea e la cota de avarie. In lipsa transparentei, gandul ne poate duce usor la scenariul in care diverse proiecte sint castigate de firme care n-au nici o experienta in domeniu dar care au marele avantaj competitiv ca sint conduse sau “consiliate” de fosti, cu deschidere la cei actuali. #baietidestepti
Momentul in care astept opiniile lui Gsg si ale Habarnistului, cu toate diferentele de opinii pe care le am fata de ei pe teme cazone, sunt amandoi savurosi, Gsgul cu umorul caracteristic si Habarnistul cu meticulozitatea inginereasca de sculptor in bob de orez :D.
Btw, anyone, UEFI ala ce e? Intreb pt un prieten ;D.
Uniunea Europeana de Fotbal Indoor… sau asa ceva.
@admin – sunt diferite proiectele, unul e cu munitia pt railgun iar celelalt e bomba EMP – cel putin asa pricep eu. Lipsesc detaliile.
Posibil ca asta sa fie explicatia dar parca totusi daca ar fi vorba de un railgun nu i-ar zice doar “munitie” ci “sistem”, ca nu vrei doar boamba ci si balustrada. In lb. romana descrierea corecta ar fi tun cu impuls electromagnetic, nu munitie…
Din seria: un nebun da cu bomba electromagnetica si alti nebuni incearca sa-si dea seama despre ce e vorba.
Adminul vrea sa ne zgandare asa, inainte de Mos Nicolae 🙂
Cu atata inventica, n-or mai avea astia din armie contabili ca sa le urmareasca platile si livrarile.
Iar imi veni in minte sporurile alea de inventica si cercetare incasate de jeneralimea ACTTM / ATM (mi se plangea mai demult unul de prin “Service Personnel” ca nu-i mai suporta pe flamanzii instelati).
Skunkworks ii mic copil pe langa noi.
“https://www.youtube.com/watch?v=d5dHs2bLRaM”
Deja m-ați enervat .
Așa că am decis să caut pe net , ca să văd cum stă treaba .
Uite ce spune netul :
ALABUGA .
Detaliile online sunt probabil momeli pentru diversiune și intoxicare .
Fraierii trebuie să-și risipească timpul , energia și banii în direcții total diferite de presupusul principiu ALABUGA .
În fine , se pare ca aparatul nu există fizic , chiar dacă e legendat la greu .
Dar unii pun botu’ în mod exagerat la manipularea inamicului privind existența unor arme minune .
A fi prevăzător nu e neapărat un lucru rau , ci o datorie legata de responsabilitate .
Deci … se pare că primele manipulări au fost iraniene , cum că ar fi corupt o drona anericana ( în urma cu aproximativ 10 ani ) cu ajutorul unei arme EMP .
Acum e rândul rușilor să se laude cu așa ceva .
Trebuie multă energie , direcționată într-un anume fel spre țintă …
Arma în sine ar trebui să fie un generator de zgomot alb .
Nu putem discuta despre arme inexistente .
Încercarea de a studia armele EMP este totuși o provocare tehnică .
Urmăresc cu interes …
se sparg niste bani la anumite firme unde se cerceteaza cercetarea si se mai bifeaza si niste doctorate pt niste oligofreni contramirali maresali cu sapte stele in domenii d’astea mai esoterice
ca o fi lista cu doctoranzi in analiza factorului de risk deja prea lunga
urmeaza afacerea cumulonimbusului guvernamental, ce de stele general cu patru stele la diviziile aeropurtate STS
https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-26699793-cloudul-guvernamental-peste-jumatate-miliard-lei-pentru-dotarea-4-centre-date-bucuresti-brasov-sibiu-timis.htm
“…invenția se referă la un generator de puls electromagnetic, cu concentrator de camp, folosit la realizarea unei bombe electromagnetice convenționale”
Doamne feri’ si apara, ptiu sa nu se deoache!
Dupa ce am construit toate boambele* posibile, inclusiv nuculare pe timpul raposatului a venit timpul sa construim si “bombe electromagnetice convenționale”
Propun doamnei examinator Apostol Cristina Amelia sa miniaturizeze aceasta boamba* astfel incat sa poata fi incastrata in boambele* de 82mm sa avem cu ce praji creierii sovieticilor. Folositi cu incredere si teflonul
Mda, balcanism tipic.
“Potrivit surselor Edupedu.ro, dincolo de partea financiară una dintre mizele luptei pe influența asupra UEFISCDI o reprezintă granturile pe care instituția le acordă prin competiție. Concret, ca să poți avansa în cariera universitară sau de cercetare, să poți deveni profesor universitar, cercetător, conducător de doctorate, criteriile prevăd drept condiție conducerea unui grant sau calitatea de membru în astfel de granturi. Conducerea acestor granturi este condiție și în evaluarea școlilor doctorale. Denaturarea competițiilor ar fi mai ușoară prin creșterea influenței politice asupra UEFISCDI.”
In general, acolo unde sint bani, sint si tentative de deturnare. La fel ca in cazul achizitiilor militare. #offset
La subiect: Romania canalizeaza niste fonduri (nu prea mari dar nici mici) spre cercetare, cu rezultate practice foarte slabe spre zero deci actualul model nu functioneaza. Ca structura programelor e proasta, ca selectia de proiecte nu are la baza criterii realiste, ca se fura…
Din ce inteleg, unii vor sa deturneze si mai mult (bineinteles, ie bani acolo), dar asta nu ma face sa le iau apararea automat micilor daunatori actuali, ca nici ei n-au rezultate.
Daca macar i-as vedea ca selectioneaza cele mai “bune” (in sensul de “relevante”/”semnificative”) dintre propuneri pentru finantare, as zice ca macar incearca dar nu e cazul. Exista o multime de proiecte foarte importante care ajung sa fie punctate sub unele mai putin utile.
Nici opacitatea DpA nu-i o solutie, e adevarat.
In concluzie, Romania nu are lo momentul asta nici un model functional de a face CD. Nu putem produce UAV-uri competitive dar visam supersonice.
https://www.ausairpower.net/ASPC-E-Bomb-Mirror.html
@admin – evident ca mai interesant erau niste teme de cercetare gen:
– imbunatatirea tratamentelor termice/de suprafata pentru tevi de calibre mici
– statie pilot pentru producerea de pulberi
– loitering ammunition
– mini-motor turboreactor pentru rachete de croaziera/UAV
– blindaj compozit folosind materiale ceramice uzuale
– elicopter autonom din clasa usoara
– mina navala moderna
– proiectile de calibru mediu programabile
– matrici semiconductoare pt detectia radiatiei IR
– poduri modulare
– sisteme LIDAR de detectia a UAV
– sisteme pasive de detectie a radiatiei radar
– tinte false complexe
PS – unde gasim documentul in prima imagine?
https://www.dpa.ro/dgarm/cercetare-dezvoltare-inovare
@admin
Crezui ca sunt mai multe subiecte de CD, dar aia era toata lista :)))))
Evidem ca tintim sus – EMP, raze X/Gama, nu nimicuri d-alea de care am zis eu…
Interesant mai e si scopul competitiilor:
“Oferirea de soluții sub formă de produse inovatoare, ca răspuns la necesitatea identificată în MApN. Soluția este dată de către potențialii contractori la cerința MApN.”
Interesante sunt necesitatile identificate de catre MApN.
@Admin M-am lamurit ce e cu sinecura asta. Urmasii lui Secares din Povernei, linia 3 a “intelighentei Stefan Gheorghiu pre-89”, care impart bani pt “ai nostri”, in functie de diverse interese vechi si bine stabilite, care mai de care mai “europene”, “moderne”, “integrante”. “La vremuri noi, tot noi”. Adirii, ramura stiintifica. Baieti foarte practici astia, le-a mers mai bine fata de aia cu “Noua Europa” si Heidegger.
Hmmm .
Pe Povernei am locuit ocazional , în copilarie , inclusiv eu , acolo era casa lu’ opapa .
Habar nu am avut ca erau asa mulți ochi blau sau kaki in acea zona , eu știam doar de ASE și de liceul Ghete cu Haine .
Da’ i-am răzbunat io .
Eu chiar am fost la școală !
Bine , majoritatea cititorilor nu crede ( sic ) dar cercetează .
Ei și?
Evident , o parte din text e pamflet .
polonezi investesc in chesti practice gen radar
https://www.defenseromania.ro/polonia-face-demersuri-pentru-achizitia-unui-numar-mare-de-sisteme-radar-p-18pl-care-pot-opera-cu-patriot_625707.html
rumanos investesc in cloacking deviceuri pt nave romulane
sa poata fura mai usor
@Habarnistul SNSPA a aparut dupa 90, ca nu mai exista Stefan Gheorghiu. Stefan Gheorghiu scotea si omuleti verzi, albastri, mov pt propaganda si propaganda speciala, ca aveau profesori buni, baza materiala foarte pusa la punct, conditii moderne, fara program de apa calda si salam cu soia. Ramura aia cu psihologia a fost desfiintata dupa miscarea cu meditatia transcedentala, dar se mai facea pe ici pe colo, in alte forme.
@Xv , imi cer scuze pentru poluarea zonei de interes operativ in raionul de dispunere ( !!! ) cu zgomot alb , ca să fiu în ton cu subiectul .
Întâmplarea întâmplătoare în care am dezvăluit online ( evident controlat , că de aia totul e pamflet ) despre ce și cum … era o vorbă lui Dumas ” După 20 de ani ” , adica AD 1990 minus niște prea mulți ani, adică fix ăia care chiar contează …
Știți bine că eu chiar sunt @habarnistul oficial , deci îmi cer scuze anticipat tuturor cititorilor .
Dar abia aștept darurile de Crăciun ( aka Saturnaliile , știți voi ) , sper că @admin are ceva bun de prezentat .
Mă voi bucura ca un copil cuminte și ascultător de cadourile moșului .
Se fac cercetari la cugiru sau in alt loc pentru un nou calibru? Uite asta ar putea finanta statul. Ceva mai mare pentru arma de asalt. De exemplu 5.8 poate chiar 6? Un nou calibru pentru viitor. Dar combinat cu lungime mai mare de 39. De exemplu 42, 43. Sau poate 39 este suficient dar cu o pulbere noua. Am vazut in poze prototipul celor de la cugiru cu stimpex. Foarte promitator. Doua critici. Una pentru ministerul apararii: cerinta ca durata de viata a tevii sa fie foarte mare. Mai mare decat medua din nato. O prostie. Din razboaiele care le vedem durata de folosire in practica este extrem de scurta, uneori cateva zile. Soldatii mor repede pe front si pustile sint pierdute sau recuperate de inamuc daca mai poti culege ceva in urma bombardamentelor. Doi. Patul de pusca prea sofisticat pentru o pusca de asalt. Din acelasi motiv. Unu modern dar compact. In rest este super misto ca s-a pastrat mecanismul kalasnicov. Mansonul pe teava sa fie mai lung sa ai loc mai mult de montare.
se cerceteaza cercetari grele pe salarii frumusele, si salariile la sicret ca nu e treaba prostilor cum se cheltuie banul public
de cumparat armata a cumparat drone de la altzii care vin cu un produs, nu studii, referate, doctorate si prototipuri
https://www.fanatik.ro/salariul-secret-al-directorul-institutului-de-cercetare-ce-proiecteaza-drone-ca-pe-frontul-din-ucraina-venitul-sau-cat-al-intregului-consiliu-de-administratie-20817819