Ce faci bade, sezi si cugeti?
Numa’ sed…
Am putea si noi sa…?
Decat intreb, nu dau cu parul, mai ales in aceasta auspicioasa zi.
La multi ani, Romania si la mai Mare!
Ce faci bade, sezi si cugeti?
Numa’ sed…
Am putea si noi sa…?
Decat intreb, nu dau cu parul, mai ales in aceasta auspicioasa zi.
La multi ani, Romania si la mai Mare!
rumanos numa sed, nu gandeste
ce ziceati de nave romulane cu impulsuri electromagnetice dezvoltate in romanistan ?
https://www.youtube.com/watch?v=al9ITeP4fUA
https://www.defenseromania.ro/un-pariu-ambitios-in-sua-viitorul-apararii-antiaeriene-drone-cu-motoare-cu-reactie-pentru-interceptarea-avioanelor-cu-pilot-video_625800.html
companiile de stat niciodata nu vor venii cu asa idei pline cu oamenii politici care stiu ca sant acolo doar o perioada scurta si deci interesati doar sasi umple buzunarele in perioada aia scurta
doar privatizarea mai salveaza ceva din ce a mai ramas din industria militara ro
La capitolul asta, comparatia chiar nu-i avantajeaza pe polonezi.
La noi e o uniforma interbelica, la ei o uniforma cam prea moderna pt una de ceremonie.
Ca scopul ceremoniei este si de a evoca traditii, continuitatea. De-aia si englezii inca au caciulile alea din blana de urs canadian, care au cateva kile, in ciuda protestelor ecologistilor.
La arme, la fel, ei au bagat MSBS, ca e poloneza, mno, desi conceptul asta de uniforma veche, clasica + arma moderna e nuca-n perete. Se practica insa.
E o uniforma ok, my 2 cents, nu vad vreun motiv s-o schimbam. Mai ales ca a mai venit unu cu ideea creata de a transforma infanteristii in rosiori.
Cel mai ok era sa fie la garda niste arme din perioada intrbelica, probabil nu mai erau prin depozite cand s-a trecut la SKS.
In anii 80 uniforma garzii era bleumarin, cu “bretele” albe din piele, cizme si chipiu, arma- pmul stramosesc. Semana mai mult cu uniforma de la Trupele de Securitate decat cu cea a MApN. In 90 din ce tin minte a fost introdusa aia mozaic, ei au primit-o primii, in ianuarie o aveau, cu capela si bocanci, iar apoi una cu bereta maron, camasa crem care avea nasture practic si elegant s-o prinzi suflecata, pantaloni maron, aceiasi bocanci cu sireturi si clema laterala. Era foarte moderna fata de alea vechi.
La artilerie, nu mai exista tunuri de camp vechi, cum au polonezii. Munitie, nici atat. La ceremonii obuzierele stau undeva lateral si dau salvele alea, unora le place, mai putin porumbeilor, gugustiucilor si pescarusilor care incep sa zboara bezmetici prin jurul lacului (care nu stiti, da, in Bucuresti sunt pescarusi).
Mie nu-mi plac defilarile, nici ca protagonist nici ca spectator, altora li se umfla pipota cand trec pe sub Arc, fiecare cu preferintele lui, unii au ramas indragostiti de instructie de front.
Cea mai misto defilare la care am fost a fost vara, tot Bucuresti, aia da, a meritat.
Daca nu se gasesc niste M93 prin depozite, se pot (ras)cumpara la licitatie. Cat despre artilerie, nici polonezii nu mai au dar au facut niste reproduceri si au rezolvat asa si problema munitiei. Pentru ca imaginea conteaza. Mai ales cand e vorba de unitati reprezentative, chiar asta e rolul lor. In cazul asta, detaliile conteaza, macar acolo sa scapam de influenta sovietelor.
Solutii pe partea de artilerie: in cazul nostru ar merge niste reproduceri dupa Resita M1943 sau reconditionari a unor piese de la muzeu. In loc sa stea in ploaie, mai bine sa fie intretinute in stare de functionare. In lipsa de altceva, 76mm de munte, nu pot sa cred ca nu sint inca stocate. S-ar rezolva si problema munitiei. Nu se poate ca Zis-urile alea sa fie tot ce avem la indemana.
Cred ca n-ar fi capat de tara sa faca rost de arme de epoca, dar… Regimentul 30 Garda a fost infiintat de comunisti. Asta e realitatea.
Mosteneste si traditiile unitatilor de garda regale, care erau mai multe, ca si altetele aveau preferinte.
Si ale tiraliorilor lui Cuza, dar atunci de ce nu-i spune Batalionul 1 Tiraliori si sa revina la uniformele si flintele de atunci.
Si Maresalul avea unitate de garda, btw.
Deci la increngatura unitatilor de garda, ar trebui sa se pronunte istoricii si militarii fosti sau actuali in unitate, ei cunosc mai bine cum e treaba. Mie mi-a parut bine cand le-au dat niste autocare mai moderne, cu niste ani in urma si cand au mai modernizat uniformele, sa stai sa bagi garda in Parcul Carol la -10 grade sau +35, in Bucuresti, nu apare la TV o data pe an, desi ei o fac zilnic.
Eu i-am apreciat intotdeauna pt alt domeniu, protectia demnitarilor si interventia antiterorista (asa ii zicea atunci), am avut colegi de la ei, baieti seriosi si muncitori.
Nu inteleg ce doresti admin. Reprezentarea e foarte bine facuta cu SKS si ZiS-3, ne aminteste si de toti idiotii utili, rusofilii si cartitele de prin sistem(e), si de dotarea preponderent uzata moral. E perfect.
Admin, eu nu-nteleg de ce ne trebuie salve de artilerie la ceremonii.E sclifoseala, complexul grandorii. Nici Ceasca nu avea salve de artilerie la festivitati si nu era problema.
Nu vad sensul unor reproduceri dupa arme interbelice doar pt parada.
76 de munte…la infanterie de garda. E cel putin atipic dpdv al traditiilot. Si e iugoslav. 76le sovietic era la infanterie, ca tun antitanc inainte de 89. Asta e istoria, ca ne place sau nu, am avut si armata comunista.
Ma rog, pt mine Rg 30 Garda a fost si este unitate operativa in primul rand.
O intrebare buna. Eu am luat-o ca o “traditie”, fara sa verific, intr-adevar, istoria sa in contextul nostru. Poate ca e o “traditie recuperata” recent.
Alternativa ar fi reconditionarea unor piese de muzeu. Ar fi interesant de stiut de exemplu, cate Resita 1943 mai exista din cele cateva sute fabricate.
Sau sa facem o aroganta: tragem cu 152mm. Alea lungi. Se goleste piata rapid. #glume
#Adrian Ceasca era foarte rusofil din moment ce l-au dat rusii jos, iti merge mintea. Dej la fel, nu a introdus distantarea de Moskva, nu era nationalist. La fel Carol I, saracul si el rusofil, se pare, doar s-a aliat si a luptat alaturi de ei.
Sa-nteleg si io o chestie, admin, daca nu-i bai, tu personal ce ai dori de la o unitate de garda? Accent pus pe protocol-ceremonii, reprezentare si instructie de front-drilluri sau aceent pe misiunile de lupta specifice unitatilor de infanterie usoara de elita? Misiunea principala ca militarul sa stea nemiscat cu orele si sa moara ramele cand bate pas de defilare sau sa poata actiona in conditii dificile in orice mediu si situatie pentru a indeplini misiuni de lupta intr-un conflict clasic sau asimetric?
Nu vreau sa fie o alegere manechine vs luptatori, doar una in care sa spui mai concret ce-ti place asa mult la polonezi si ce nu-ti place la noi. #herbata
Dany, Gsg sau Gsg, Dany, opiniile voastre sunt binevenite, chiar daca nu-mi plac, nu e nevoie sa-mi placa mie daca aveti dreptate si punctati defectele.
@Xv: minim, accentul trebuie pus pe protectie demnitari (un fel de front-end pentru DSPI), protocol-ceremonii si reprezentare. Ca asta s-ar putea face cu un batalion si ei sint, nominal, brigada, e alta poveste. Daca recrutarea de personal n-ar fi o problema, ma refer la tot MApN-ul, si obiectivul e de “umplut” brigada, atunci li s-ar potrivi intr-adevar ceva similar unitatilor de infanterie usoara. Poate specializarea pe lupta urbana? Centru de excelenta in lupta urbana, poftim. Nici nu cer drepturi de autor.
Daca ne referim strict la misiunea de reprezentare, problema nu e misiunea in sine, ca cineva trebuie s-o faca, ci ce se reprezinta. Da, Romania a fost si stat comunist. Dar asa a fost si regat si orice-era-pe-vremea-lui-Cuza, etc… Avem de ales deci stilul reprezentarii. Vrem sa prezentam arm’ SKS-urile ocupantilor, ok. Tragem cu tunu’ in onorea/memoria/salutul lui X dar tunurile respective au facut cariera mai degraba contra noastra decat in serviciul nostru (cel putin asta e primul gand cand vezi un Zis). Adica nu ne reprezinta pe noi, desi si noi le-am folosit de nevoie. Meta-reprezentare cum se dice. Sau mai grafic: tragem cu Zis-ul in memoria soldatilor pierduti in WWII, unii din ei omorati chiar cu Zis-ul.
Dar daca sintem la capitolul intrebari-intrebatoare, pun si eu doo-trei:
1. Chiar ne trebuie parada militara full-on la fiecare 1 Decembrie? Intreb, nu dau cu parul, cel putin asa mai aflam si noi pe ce se duc banii de inzestrare.
2. Daca ne trebuie parada militara full-on, chiar trebuie sa defileze pe sub Arc de fiecare data? O astfel de parada ar trebui rezervata unui moment exceptional, nu cand ne surprinde in fiecare an 1 Decembrie.
3. Daca ne trebuie parada militara full-on care defileaza pe sub Arc de fiecare 1 Decembrie, includem si asociatiile de reconstituri istorice? Paint-baller-ii si air-soft-istii or avea loc si ei? Asociatiile de tir sportiv? Biatlonistii? Snowborder-ii? Unde tragem linia?
Pana la urma toate astea se leaga: nu-ti pasa de ce si cum reprezinti, simbolurile nu inseamna nimic, nu te poti astepta la respect de la nimeni (intern sau extern). Abia asta invidiez la polonezi, nu feru’.
@admin
Escaesurile alea sunt românești 100% fabricate sub licență in RPR , la Cugir , evident în epoca ocupației sovietice .
@habarnistul: da, insa eu vorbeam de reprezentare, SKS a fost produs si in China dar tot URSS reprezinta.
Daca tot vreti tunuri romanesti incercati cu alea din lemn de cireș
€ftine la prima strigare, usor de construit (parca văz ca au nevoie de patent€)
O sa moara toti iuropenii si americanski de necaz…
Cu pulberea o sa fie mai greu taman din Serbia de adus……
@Admin 1. Nu-mi plac paradele absolut deloc, pt mine partea ce tine de instructoe de front are zero importanta intr-un razboi, e doar pt evenimente publice.
Defilarile au componenta de protocol (mai fac bai de multime demnitarii, se mai fac ca ii saluta pe militari), de asigurare psihologica (se uita publicul la tv si e mandru de tancuri) si de relativa serbare campeneasca pe strada (mai discuta lumea si face poze cu militarii, dupa defilare). Altii se mandresc ca au trecut pe sub arc si i-a vazut lumea la TV, uite-ma, bre, in randu 5, al treilea, eu sunt.
GNFOS a trimis odata niste baieti din afara unitatii in costume de scafandru, au spus, citez “am considerat ca nu ne avantajeaza” (erau pe bp noi, dar nu ce aveau in dotare, pusi pe o platforma tractata), ca nu au vrut sa piarda vremea la defilare la Bucuresti.
Ce e misto si pt aia merita experienta, e “excursia” in Bucuresti, mai ales pt cei veniti din restul tarii, ca se intalnesc cu baieti din toata tara, unii fosti colegi, in unitatea militara unde sunt cazati si apoi la repetitii.
2. A fost parada, vara, dupa intoarcerea din Irak si dupa cea din Afghanistan. Alea sunt mai putin festive, sa zicem mai la subiect, mai intime, pt ca practic alea puncteaza incheierea unor misiuni de lunga durata in cadrul razboaielor. Acolo chiar era absolut necesar Arcul.
A fost si defilare de 1 decembrie pe langa sediul MApN, nu mai retin anul, in jur de 93-95, Marriott inca nu era, era doar cladirea, nefinisata. Zi foarte friguroasa, cer innorat, putina lume, atmosfera posaca, inca era comunismul in aer.
3. Asociatiile…parerea mea e ca nu au ce cauta la defilarea p-zisa, deci sa treaca pe sub arc, nu reprezinta vreo entitate militara macar istorica, au ce cauta la eveniment insa. Dupa defilare, la expozitie sau la poze,ă
sa vada lumea cum era echipamentul atunci, sa le mai povesteasca din istoria momentului, ca unii sunt istorici. O dam iar in defilarea pionierilor, a utcistilor etc. Putem face si care alegorice, nu-i bai. Nu ma deranjeaza ca defileaza, insa, treaba lor daca le place.
PS: nu te lua de snowboarderi, ca stiu niste fete de-astea cu placa pasionate si te baga in sedinta daca esti anti-snowboarder :)).
Cu lupta urbana o sa scriu un raspuns separat.
Offtopic Admin, e vreo problema iar la site sau e de la mine?
Ar putea fi probleme intermitente, dupa cateva minute pare sa fie ok.
Ce fac alte unitati de garda, pe la altii mai isteti. https://intti.fi/en/-/1950813/guard-jaeger-regiment-will-lead-a-training-exercise-in-helsinki-on-9.-10.8.2022