Cand toata lumea iti spune ca esti beat

Sursa: Diehl

Contractul-fanion

Achizitia de rachete Spike este data de multe ori drept exemplu de “succes” al offsetului in Romania, chiar daca modest ca amploare. Sa vedem cum merg lucrurile, cu cuvintele beneficiarului:

Incepând cu anul 2019 s-a trecut la asimilarea in fabricatie a grenadei fumigene 76 mm in societatea noastrã, produs performant, competitiv, care va fi realizat ca urmare a colaborarii dintre firma DIEHL Germania si S. TOHAN S.A, in cadrul programului national de Offset, ca obligatii ale firmei Eurospike (DIEHL) cätre statul roman.

La ultimul Comitet Director care a avut loc la C.N. ROMARM S.A. in trimestrul 1 2022, unde au participat reprezentanti ai S. TOHAN S.A., C.N. ROMARM S.A., EuroSpike si DIEHL Defence, a reiesit ca obligatile EuroSpike privind asigurarea de contracte de grenade fumigene 76 mm executate in S. TOHAN S.A. expira in septembrie 2022. Au comunicat ca intentioneazà sã solicite o prelungire de 3 ani privind perioada de executie a acestor obligatii de offset (4 milioane de euro) câtre O.C.A.T.S. S-a încheiat ETR EUS POF 010404 in valoare de 470.000 euro care prevede executia pe stoc de grenade ce urmeaza a fi vândute de DIEHL Defence diversilor clienti.
Se vor emite comenzi pentru 2.000 buc. grenade fumigene 76 mm, cu livrare in anul 2023, în valoare de 116.000 euro. Pentru finalizarea obligatiilor de offset pe care le au, EuroSpike a depus la O.C.A.T.S dosarul pentru obtinerea cerintelor aferente. A solicitat ca S. TOHAN S.A in calitate de beneficiar sã confirme valoarea transferului de tehnologie (ToT) în valoare de 1.203.406,6 euro. Având in vedere indicatille O.C.A.T.S. transmise prin scrisoarea nr. 879/18.05.2018, obligatia S. TOHAN S.A. in calitatea de beneficiar prevede o declaratie pe proprie räspundere prin care sã confirmam ca tehnologia a fost transferata integral si cu succes, document ce a fost transmis la O.C.A.T.S
EuroSpike solicita in continuare confirmarea valorilor actiunilor cuprinse in ToT, lucru pe care S. TOHAN S.A nu are competenta de a-l face. Avand in vedere precedentul luat de cätre DIEHL Defence care a angajat un auditor extern pentru auditarea valorilor de transfer in cadrul obligatillor de offset avute fata de statul román, s-a discutat cu DIEHL Defence si EuroSpike sa procedeze similar.

Sursa

Trecand peste depasirea termenului pentru executia obligatiei (probabil pusa pe seama ciumei chinezesti), prima mare problema e evaluarea ToT. Romanii n-au competente asa ca strainii trebuie sa angajeze un “auditor extern” si cine plateste, comanda muzica. Este vreo indoiala ca auditorul platit de DIEHL va constata ca DIEHL si-a indeplinit toate obligatiile in privinta ToT?
Este una din problemele fundamentale ale offsetului, firma straina putand sa evalueze ToT-ul la ce valoare doreste sau, cel putin, in niste marje foarte generoase. Cine poate spune ca un surub tactic nu costa 10.000 de euro?

Dar sa vedem despre ce valori vorbim:

In cadrul programului national de Offset privind preluarea in fabricatia S. TOHAN S.A. a produsului “Grenada fumigena si mascare 76 mm”, societatea a semnat in luna martie 2019 Contractul de donatie pentru ETR nr.EUSPOF-01-04-00, impreuna cu anexele sale, incheiat cu Diehl Defence GmbH&Co. KG, in valoare totala de 1.577.822 Euro, din care 1.500.000 Euro reprezintà valoarea totalã a echipamentului si 77.822 Euro reprezinta valoarea partiala a cheltuielilor cu infrastructura necesara pentru derularea transferului echipamentului care a facut obiectul donatiei.
Ca urmare, in exercitiul financiar 2019 societatea a inregistrat in evidentele contabile in contul 8039.2 suma de 12.306.646 lei, care se compune din:

  • contul 8039.21 „Echipament tehnologic – Donatie DIEHL” cu valoarea de 6.982.998 lei care reprezinta echipamentul tehnologic primit ca donatie necesar pentru lansarea in fabricatie a produsului “Grenada fumigena si mascare 76 mm”
  • contul 8039.22 „Transfer Tehnologie – DIEHL” cu valoarea de 5.317.648 lei care reprezinta transferul de tehnologie necesar pentru fabricarea produsului “Grenada fumigena si mascare 76 mm”,

In luna februarie 2020 a fost predatã oficial linia de productie pentru grenada fumigenã si mascare 76mm IR/RP, s-a facut instruirea personalului propriu prin executia a 90 buc. grenade fumigene si mascare 76 mm pe linia donata si s-a executat lotul de omologare/calificare cu M.Ap.N. pe linia existentã in S. TOHAN S.A.
In luna august 2022, conform Acordului de colaborare incheiat in data de 17.10.2017, linia tehnologica necesara pentru lansarea n fabricatie a produsului „Grenada de fumigenã de 76 mm” a fost pusa n functiune, rezultand urmátoarele:

  • imobilizäri necorporale primite cu titlu gratuit 5.317.648 lei reprezentate de transferul de tehnologie
  • mijloace fixe primite cu titlu gratuit 6.752.093 lei din care:
    • Instalatia de asamblare, vopsire si încarcare grenada fumigena 4.377.945 lei
    • Instalatia de verificare si testare grenada fumigena 2.118.480 lei
    • Sistem lansare grenadà fumigena 255.668 lei
    • obiecte de inventar primite cu titlu gratuit date in folosinta 230.905 lei
Sursa

Desi valorile ar fi discutabile, vorbim de “donatii” si toata lumea apreciaza chestiile gratuite. In concluzie, programul, cu toate intarzierile si controversele legate de valoarea donatiei, merge bine sau…?

Prin Informarea nr. 31/251/04.10.2022 s-a prezentat Consiliului de Conducere al societatii impactul costurilor pe comenzile ce se vor executa in obiectivul Diehl. Având in vedere ca in luna august 2022 s-a lansat o comanda interna pentru executia a 1.200 buc. Grenada fumigenã 76mm, au fost înregistrate in evidenta contabila echipamentele si transferul tehnologic primit de la Diehl conform contractului de donatie si urmeazã ca utilajele sã se amortizeze conform perioadelor inscrise pe Procesele verbale de punere in functiune, iar transferul tehnologic pe o perioadã de 5 ani.
Impactul asupra costurilor pe comenzile ce se vor executa va fi urmatorul:
Proces verbal de punere in functiune a mijlocului fix nr. 14292 din data de 27.02.2020 – Instalatie de asamblare, vopsire si incarcare grenadã fumigenã, valoare: 4.377.945 lei, durata amortizare: 25 ani, amortizare lunara: 14.593,15 lei.
Proces verbal de punere in functiune a milocului fix nr. 14293 din data de 27.02.2020- Instalatie de verificare si testare grenada fumigena, valoare: 2.118.480 lei, durata amortizare: 12 ani, amortizare lunara: 14.711,67 lei.
Proces verbal de punere în functiune a mijlocului fix nr. 14294 din data de 27.02.2020 – Sistem de lansare grenada fumigena, valoare: 255.668 lei, durata amortizare: 12 ani, amortizare lunara: 1.775,47 lei.
Costuri suplimentare (amortizare) generate de investitile la cladirile Diehl.

Deoarece, pana la acest moment, nu a fost indeplinita de câtre Diehl obligatia de offset privind asigurarea cu comenzi in valoare de 800.000 euro/an timp de 5 ani, exista riscul generarii de costuri pe perioadele in care nu se executa produsele si inregistrarea de pierderi de catre societate.

Sursa

Trecand peste faptul ca respectivele costuri sint artificiale, existente doar in rapoartele contabile, e de remarcat ordinul de marime al comenzilor anuale pe care Tohan le asteapta, 800.000 euro/an timp de 5 ani, fata de ce contracte au fost primite in realitate.

Dar tot e ceva, nu? Cu toate problemele, intarzierile, evaluarile dubioase si nivelul scazut al comenzilor, totusi e mai bine decat nimic (TM). Adica Tohan ar trebui sa fie cel mai mare suporter al offsetului… dar nu e.

Ce e mai bun abia urmeaza

Ce se intampla cand regulile li se aplica si lor:

In anul 2021, S. TOHAN S.A. a participat la procedura “licitatie restransa” organizatã de M.Ap.N. si si-a atribuit un Acord-Cadru de furnizare pe 42 luni, pentru cantitatea maxima de 400 buc. lovituri reactive 122 mm cu bataie marita la 40 km, in valoare de 29.520.000 lei fära TVA, si s-au semnat doua contracte subsevente pentru 100 buc., respectiv 300 buc., cu livrare in anul 2023.
S. TOHAN S.A., ca operator roman de produse militare, este obligat sa indeplineasca impreuna cu C.N. ROMARM S.A. obligatii de offset, obligatii pe care nu le poate realiza. S-au facut solicitari la Ministerul Economiei de scoatere a operatorilor romani de sub incidenta obligatilor de offset. Ca urmare, la orice licitatie cu importuri de peste 2.000.000 euro, S. TOHAN S.A. este obligata sã faca offset prin documentatia de licitatie si se va afla in imposibilitatea indeplinirii acestei obligatii, deoarece nu exista posibilitate de a se asigura materia prima energetica de la furnizori romani, ci numai din import.

Sursa

Desi exprimarea nu e clara, da, “operatorii romani” intra si ei sub incidenta legilor de offset atunci cand livreaza produse pentru care importa componente peste o anumita limita. Sau cel putin asa era “pe stil vechi”, vom vedea ce vor spune noile reguli.

Din vechea OUG:

Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică și în cazul în care un operator economic român, pentru realizarea obiectului unui contract de achiziție în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, cumpără de pe piața externă produse, servicii sau lucrări a căror valoare depășește, individual sau cumulat două milioane de euro.

Sursa

Din normele de aplicare a OUG:

Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică și în cazul în care un operator economic din România, pentru realizarea obiectului unui contract încheiat cu o autoritate contractantă, încheie contracte de import de produse, servicii sau lucrări necesare domeniului apărării, ordinii publice și siguranței naționale a căror valoare depășește, individual sau cumulat, 3 milioane euro.

Operatorul economic roman va depune în oferta pe care o face o declaratie pe propria raspundere, precum si orice alte documente pe care Agentia le solicita, privind valoarea produselor, serviciilor ai lucrarilor pe care le importa pentru realizarea obiectului contractului de achizitie. In cazul în care valoarea acestora depaseste, individual sau cumulat, 3 milioane euro, operatorul economic roman este responsabil pentru indeplinirea obligatiei de compensare pentru cel puțin 80% din respectiva valoare.

Sursa

Interesant, in normele de aplicare limita ar fi de 3 milioane in loc de 2 milioane din OUG, altii mai versati vor putea probabil sa desluseasca misterul dar ideea e aceeasi.

Apare deci inca o problema fundamentala a offsetului: prevederea respectiva a avut drept scop prevenirea situatiei in care un furnizor extern isi deschide o reprezentanta-vopsitorie locala care, clasificata drept “operator roman”, ar fi scutita de la obligatia offsetului. Inlaturarea prevederii respective va conduce exact la asta insa mentinerea ei provoaca industriei locale problemele de mai sus. Lose-lose situation.

In final, pupat Piata Independentei

S. TOHAN S.A. a solicitat Camerei de Comert si Industrie Brasov avizarea existentei cazului de forta majora, conform cererii nr. 1/190/07. 10.2022, datorita intarzierii livrarii motoarelor de racheta de catre firma Roxel care a invocat cazul de forta majora, conform documentelor prezentate. Societatea se afla in imposibilitatea de a livra produsul final, în termenul stipulat in contractul de vânzare – cumparare nr. C1. 127/29. 10.2021, ca urmare s-a solicitat prelungirea termenului de livrare, deoarce intarzierea in livrarea produselor nu se datoreaza S. TOHAN S.A., faptul generator al intarzierii find extern si independent de vointa societatii, nu a putut fi prevazut si nu a putut fi evitat.
Cu adresa nr. 4030/10.10.2022, Camera de Comert si Industrie Brasov a emis Avizul de atestare a cazului de forta majora raportat la Contractul de vanzare-cumparare nr. C1.127/29.10.2021.

Sursa

Altii cu forta majora, cauzata tot de ciuma chinezeasca. Sau poate de cea ruseasca. Oricum, era absolut imposibil pentru mintea umana ca cineva sa prevada (in 2021) si sa se asigure impotriva intarzierii livrarii unor componente…
Asta pentru ca “nu exista posibilitate de a se asigura materia prima energetica de la furnizori romani” sau asa-i cand n-ai lucrul tau.

Cat despre offset, atunci cand pe langa UE si USA, chiar si “operatorii romani” iti spun ca esti beat, e cazul sa te duci la culcare.

Raportul-administratorilor-23

You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Responses to “Cand toata lumea iti spune ca esti beat”

  1. habarnistul says:

    Bre , tre’ să mănâncă toantă lumea , deci și gura lu’ Tohan – o friptură , care este .
    Da’ nu a fost să fie , a zis elasonul supirior … că s-a observat din tribune și s-a zis instant ” pass ” .
    Că care e problema , vorba cântecului nepereche :

    https://youtu.be/YCLodDc_CNo?feature=shared

  2. Caudillo says:

    DIEHL Defence diversilor clienti.
    Se vor emite comenzi pentru 2.000 buc. grenade fumigene 76 mm, cu livrare in anul 2023, în valoare de 116.000 euro.

    Iese un preț de cca 500 euro per bucata grenada fumigena de 76 mm.
    Când slovacii au cumpărat blindate 8×8 în 2022 prețul pentru o grenadă fumigena de 80 mm era de 4900 de euro.

    • admin says:

      Or fi aia 4mm in plus /sarcasm

      2.000 de grenade la 116.000 euro ar iesi 58 de euro per grenada. O comanda (anuala) in valoare de 800.000 de euro ar insemna deci 13.800 de grenade. Mai e mult pana departe.

  3. Caudillo says:

    Ai dreptate ,58
    Pentru cele de 80 mm găsești tabelele pe
    AFV 8×8 Slovacia, le am tradus de pe site ul MoD slovac.
    E drept că acolo era vorba de un sistem de protecție activă cu fum

  4. Xv says:

    Admin, stai asa, ca poate n-am inteles eu bine, am citit in diagonala.
    Industria noastra trebuia sa obtina ceva din offsetu ala. A obtinut ceva?
    “Incepând cu anul 2019 s-a trecut la asimilarea in fabricatie a grenadei fumigene 76 mm in societatea noastrã, produs performant, competitiv, care va fi realizat ca urmare a colaborarii dintre firma DIEHL Germania si S. TOHAN S.A, in cadrul programului national de Offset, ca obligatii ale firmei Eurospike (DIEHL) cätre statul roman.”
    Deci au inceput. S-au apucat de lucru.
    Trebuie sa fi facut macar un pas-doi pana s-a rupt filmul.

    • admin says:

      Au inceput: au primit niste utilaje (cu o valoare discutabila dar pe gratis, deci asta e), au omologat “produsul” dar se bazau pe comenzile de la Diehl, care nu au atins nivelul promis. La intern, cate o sa comande MApNeu’ pentru Geparzii nostri?

    • admin says:

      Ca in bancul cu iepurasul la farmacie: acu’ sa vedem cui o sa le vindem.

  5. Xv says:

    Exista vreun contract de offset la noi, de succes? In Sistem.

  6. gsg9 says:

    Se bazau pe comenzile de la Diehl, care nu au atins nivelul promis nici macar in aia cinci ani de offset si inca sunt in aia cinci ani.

    Si dupa cinci ani ce fac cu utilajele? Cumpara MApNul doua fumigene?
    Mai fac baietzii o afacere cu fier vechi?

    Spikeurile ce shelf life au, zece ani? Au si Spike ai vechi de 10 ani pt MLI si SOCAT.

    Nu era mai logic sa cumpere ceva tehnologie/bancuri de proba sa testeze/intretzina rachetele, componente de rezerva etc

    Misto si aia cu Toganul dupa ce cau au importat 400 de motoare pt 400 de lovituri, ca deh, mai trebuie sa faca si offset 😀

    Si 400 de lovituri sunt cacapipi cos de alfa 20 de salve si astea nu sunt GMRLS punct ochit punct lovit, 400 le tragi odata si nimeresti mare lucru la hectar

  7. caucazian says:

    de ce nu ma mira…
    am tot ziso pana nu se privatizeaza macar partial companiile astea nu va iesi mare lucru din ele
    cu directorii numiti politic
    ii doare pe astia undeva unde nu bate soarele de companie de comenzii si de offset
    incet incet vor falimenta una dupa una
    ar trebui luata in considerare privatizarea, dar atunci cu cine mai face afacerii unii donatorii ai partidului-stat , unde se mai angajeaza plozii si amantele?

    intre timp in lumea reala

    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cel-mai-folosit-tanc-al-infanteriei-nato-va-fi-produs-in-romania-uzina-care-va-fabrica-temuta-senilata.html

    sau

    https://www.defenseromania.ro/aflat-pe-lista-de-dorinte-a-ministerului-apararii-este-testat-in-romania-la-poligonul-din-smardan_628321.html

Leave a Reply