Guest Post: Drone “analoage” ucrainiene

By Caudillo:

Acestea sunt drone ucrainiene cu raza lunga de actiune, unele probabil cu bataie de 1000 km.

Dronele ucrainiene au aparut ca raspuns la utilizarea de catre rusi a dronelor Shahed , ucrainienii observand eficienta acestor drone.

Intr-un interviu din 8.05.2024 directorul general al SA „Ukroboronprom” afirma:

„— Am semnat deja o serie de contracte cu producători privați, în mare parte se referă la producția licențiată. Deci, în special, vorbim despre producția de drone — întreprinderile private nu pot furniza cantitatea necesară, așa că semnăm un acord de licență și întreprinderile noastre sunt implicate în producție.

Și a dat deja rezultate. În 2024, Ucraina a depășit Rusia în producția de drone kamikaze similare cu Shahed-131 și Shahed-136, precum și în producția altor drone de atac. „Ceea ce explodează în Rusia este tot al nostru”, a spus Oleksandr Kamyshin, ministrul industriilor strategice. Și acesta este un fapt.  „

Sursa

Despre productia de drone o alta publicatie ucrainiana mentiona:

“In Russia, Shahed-136 drones are currently being assembled at a rate of 330-350 per month

„There are also unconfirmed reports that in the Alabuga Special Economic Zone (SEZ) aims to achieve a production rate of around 800 Shaheds per month, as evidenced by declared plans for component procurement.”

Sursa

Se poate trage concluzia ca ambii combatanti urmaresc cu foarte mare atentie armamentul inamicului si uneori chiar il copiaza, cum e cazul dronei Lancet.

In februarie 2024 ucrainienii au anuntat lansarea in productie a dronei lor similara cu Lancet si estimau ca in cateva saptamani  drona ucrainiana va fi prezenta pe front

Drona Lancet originala

Ucrainienii au lucrat ceva timp la drona lor, in august 2023 prezentau drona Perun

Ucrainienii observasera ca drona Lancet batea pana la 40 de km , pe cand dronele lor aveau bataie pana in 20 de km si atunci au decis sa se „ inspire „ de la Lancet. Sursa

Asa cum am spus ,ambele parti se urmaresc cu atentie, avem ca  exemplu un video rusesc despre dronele ucrainiene

Drona  ucrainiana Lyuty

Ukrainian kamikaze UAVs attacked a Russian oil refinery in the city of Tuapse and an oil depot in Novorossiysk this morning. Ukrainian kamikaze drones “Lyuty” from Ukroboronprom, developed in 2023, were used for the attack. The kamikaze UAV “Fierce” is made of fiberglass with epoxy resin, the design uses metal mesh reinforcement and plywood to provide rigidity. The drone has a German 50-horsepower Hirth F-23 gasoline engine. The UAV is aimed at the target using an inertial system with correction based on a satellite signal. The weight of the UAV is about 300 kg, the mass of the warhead is from 50 to 75 kg, the flight range is up to 1000 km. The price of the “Fierce” UAV is about 200 thousand dollars.

Drona ucrainiana Scythe

The Ukrainian army has received a new type of long-range kamikaze drone, the AQ 400 Scythe. The production of drones was established by the Ukrainian company Terminal Autonomy, previously known as the startup One Way Aerospace. It is reported that the drone is designed in such a way that it can be produced without the involvement of skilled workers. The drone body is made of plywood, the developers tried to make it as cheap as possible, but some sources report that the price of the AQ 400 Scythe drone is about 15 thousand dollars. Please note that the drone body follows the outline of Storm Shadow cruise missiles. The drone can be launched from a catapult or from a wheeled chassis using the thrust of its own internal combustion engine. The drone’s range is up to 750 kilometers with a warhead weighing 32 kilograms; the AQ 400 can lift up to 70 kilograms of payload by reducing the flight range. The cruising speed is about 140 kilometers per hour. The drone’s elemental base is partially imported; the company can produce 100 drones per month, with the prospect of expanding production to 500 units.

Rusii afirma ca Scythe are ca sursa partiala de inspiratie Storm Shadow

Storm Shadow :

De remarcat la Scythe pretul mic, 15000 USD si utilizarea placajului.

Ucrainienii au folosit si drone australiene Corvo de carton.

Lancet a fost o sursa de inspiratie si pentru iranieni, ceea ce dovedeste ca acest conflict din Ucraina e urmarit si de alte armate si industrii militare.

O alta drona ruseasca de interes pentru ucrainieni e Scalpel ,aici prezentata de rusi

Scalpel e o varianta mult mai ieftina a dronei Lancet, cu un pret de 2000-3000 de dolari (Lancet-3 costa in jur de 30000 de dolari) , raza de actiune 40 km, warhead de 5 kg, in crestere fata de Lancet-3 ,care are warhead de 3 kg.

Se pot trage niste concluzii din utilizarea acestor drone de catre ucrainieni si rusi.

La ucrainieni s-a ajuns la o productie de 100000 drone /luna. La aceasta realizare exceptionala  s-a ajuns dupa doi ani de razboi si cu implicarea tuturor resurselor disponibile. A fost implicata atat industria de stat cat si industria privata. S-a ajuns de asemenea la implicarea civililor in constructia de drone, voluntarii construiesc drone in locuintele proprii, ziua au slujbe obisnuite si noaptea construiesc drone in bucatarii sau dormitoare .

„ Since early 2023, the cheap, explosive, flying machines have turned into one of Kyiv’s biggest success stories on the battlefield and change the future of land warfare.

However, Ukraine’s Ministry of Defence quickly found demand from frontline units was fast outstripping production.

And so, thousands of volunteers stepped in.

Now, hours of their days – and often nights – are spent sourcing, assembling and soldering the kamikaze weapons.

Zhanna Melnyk, a 25-year-old from Vinnytsia, calls drone building her “hobby” but it’s a lot more than that.

For nine months, she has been a web developer by day and a drone constructor by night.

Like the thousands of others who are quickly joining up to crowdsourced projects, she was desperate to help the war effort and knew the importance of FPVs on the battlefield.”

Sursa

BTW, pentru cei care sunt dornici de un voluntariat pentru Ucraina, asta e un exemplu de urmat.

Se observa ca ucrainienii nu au nici o jena sa se inspire din armamentul rusesc, iarasi un exemplu de urmat. Se confirma ca armata rusa a evoluat mult din 2022, s-a adaptat la cerintele unui razboi modern si acum exista o concurenta tehnologica acerba intre rusi si ucrainieni.

Ca o confirmare a evolutiei armamentului rus , o fotografie mai clara a rucsacului EW rus ,am vazut ca exista indoieli pe aceasta tema , sau ca doar americanii sunt capabili de asemenea realizari. Alte detalii despre acest EW sunt Recrutarea militara 2

Sursa :

Revenind pe plaiurile mioritice, ar trebui sa ne adaptam si noi industria si armata la noile tehnologii. E cool sa folosesti un Himars sau un Javelin in lupta si sa publici filmarile ulterior, dar un GMLRS de Himars costa peste 200000 de dolari si uneori e bruiat de EW-ul rusesc si rateaza tinta. Se pot folosi uneori si drone de placaj sau de carton, daca AFU le foloseste inseamna ca le putem folosi si noi. Mai trebuie sa le producem. Drona Scalpel mi se pare foarte interesanta, rusii vor sa produca anul acesta cateva mii de exemplare, e foarte ieftina, costa mai putin decat un obuz de 155 mm, raza de actiune mare ,40 km, warhead de 5kg, distruge orice blindat, daca rusii n-au „inflorit” caracteristicile dronei poate fi devastatoare in lupta.

N-ar fi rau sa procuram documentatia despre aceste drone si sa incercam sa ne inspiram de la ele, am avea unde sa gasim aceasta documentatie.

Drona Lancet capturata de ucrainieni

Drona ruseasca Orlan capturata de ucrainieni. Ucrainienii doreau la un moment dat sa copieze si aceasta drona.

Un ‚avantaj” al acestor drone este ca sunt pline de echipamente occidentale, am exemplificat in Recrutare militara 2. Deci ne-ar fi mai usor sa le producem , n-ar trebui sa ocolim sanctiunile precum rusii. De asemenea, motoarele folosite pe dronele rusesti sunt cehesti. Ucrainienii sustin ca rusii n-au reusit sa obtina de la cehi motoare mai puternice si cele instalate pe Lancet au o putere prea mica.

„Dacă ne uităm la caracteristicile declarate ale variantei de motor AXi 4120/20 de la Model Motors, disponibilă pe piața poloneză, se indică faptul că acest motor este conceput pentru aeronave care cântăresc cel mult 3-5 kg. În același timp, „Lancet” în sine are o masă de pornire de 12 kg, din care 3 kg aparțin focosului. Adică, se dovedește că rashiștii au instalat o centrală electrică pe drona lor “iconica” kamikaze, a cărei putere nu este de fapt proiectată pentru o astfel de aeronavă.

În linia de modele de la același Model Motors, sunt disponibile spre vânzare gratuit motoare electrice mai puternice, de exemplu – AXI 5330/18 Golden Line V2 cu un cost de aproape 300 de euro și o putere declarată de 2,87 kW ( link aici ), conceput pentru aeronave cu o greutate de la 5,5 kg la 16 kg, forța de tracțiune depinde și de dimensiunea elicei, care va fi instalată pe arborele motorului electric. „

Sursa

Deci noi am putea sa producem drone de inspiratie ruseasca la o calitate mai buna decat originalele, doar ca aici incep problemele.

Sa vedem ce s-a facut in Romania in privinta dronelor.

S-a scris despre niste proiecte de drone romanesti.

„ Sunt cel puțin zece modele diferite de obiecte zburătoare, unele cu autonomie de până la 800 de kilometri. În contextul războiului din Ucraina, analiștii militari spun că România are mare nevoie de drone.

La Institutul National de Cercetare Aerospațială, peste 300 de cercetători lucrează la proiecte care au legătură directă cu dronele create în Romania.

Ing. Dragoș Ion Guta, șef secție sisteme INCAS: “Ultimele vehicule dezvoltate la noi sunt în gama aceasta de sarcină maximă la decolare de peste 50 kg, cu sarcina utilă 10-15 kg, autonomie în zbor de 10 ore și anduranță ca distanță către 800 de km. Misiunile pot să varieze de la misiuni pe un areal mic de câțiva kilometri, supravegherea punctuală a unor grupuri de persoane, până la suraveghere la câteva sute de kilometri, în funcție și de echipamentele de radiocomunicații”.

La nivel de prototip, există în țară cel puțin zece drone care vor putea fi folosite inclusiv de Ministerul Apărării Naționale. „

Sursa

S-a scris despre un acord Carfil – Periscope Aviation

„ Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, proprietarul fabricii de tehnică militară Carfil, din Brașov, va semna un acord strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare şi civile Periscope Aviation, la expoziția Black Sea Defense, Aerospace and Security (BDSA) 2024. Potrivit unui comunicat al organizatorilor BSDA, acordul marchează o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcţiei de UAV-uri militare şi civile, scrie Agerpres. De asemenea, proiectul vine ca răspuns la cererea tot mai mare de astfel de echipamente din diverse industrii, cu accent deosebit pe domeniul apărării. Semnarea Acordului de Asociere de Participare va avea loc vineri, 24 mai, la standul Companiei Naţionale Romarm, fabrica brașoveană Carfil fiind subsidiara acesteia. Societatea Carfil, cu o istorie de peste 100 de ani în producţia de armament şi muniţie pentru artilerie, se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României. În prezent produce lansatoare de grenade și bombe (AG/RPG) și muniție pentru acestea.  Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiţie a companiei americane, renumită pentru inovaţia sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanţă. „

Sursa

De asemenea,

„ Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), aflată în coordonarea Ministerului Economiei, va prelua creanțele bugetare datorate ANAF de către societăți cu capital majoritar sau integral de stat de importanță strategică pentru economia Românie, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. După cum a relatat Profit.ro, se au în vedere operatori economici cu capital de stat care pot contribui la ”întărirea capacității de apărare a României”.  „

Sursa

S-au cumparat drone Watchkeeper si Bayraktar TB2, din pacate e o problema cu aceste drone, Bayraktar TB2 a fost foarte eficienta la inceputul razboiului din Ucraina, dar rusii s-au adaptat si EW-ul rusesc a facut ravagii printre TB2, dronele turcesti nu mai sunt eficiente, probabil ca nici Watchkeeper nu e departe de TB2.

O alta problema in Romania este neglijarea proprietatii de stat .

 „ La Fabrica de Pulberi din Făgăraș nu se mai produc pulberi destinate Armatei de la începutul anilor 2000. Fostul director al fabricii, Nicolae Micu, declara că la Făgăraș nu se mai pot produce pulberi pentru că o instalație care producea nitroceluloză a fost dezafectată și vândută la fier vechi de Primăria Făgăraș în contul unei datorii de aproximativ opt miliarde de lei vechi, adică în jur de 200.000 euro. „Instalațiile aveau nevoie de reparații capitale și o stație de epurare. Erau probleme pe partea de utilități. Toată strategia privind platforma a fost să nu mai existe“, spunea mâhnit Nicolae Micu.

Generalul (r) Alexandru Grumaz e mult mai categoric și spune pe șleau: „Fabrica a fost tăiată pentru că exista o datorie către Primăria din Făgăraș. Iar băieții deștepți nu au făcut altceva decât să o taie și să vândă nu la fier vechi, la inox vechi. Acum, efectiv, depinzi de bulgari, de sârbi, de ruși. Asta este toată treaba. Cumpărarea de pulbere se făcea de la sârbi, dar materialele pentru fabricație veneau de la ruși. A fost un moment când rușii nu au mai vândut materie primă către Serbia iar noi nu am mai primit     pulbere“ .  „

Sursa

Acum trebuie sa investim banii intr-o fabrica noua de pulberi. Alti bani, alta distractie !

O situatie asemanatoare a aparut la Romaero, unde s-ar putea produce drone.

 „ Acționarul majoritar al companiei de stat Romaero, ministerul Economiei, a depus plângere penală împotriva unei alte companii de stat, Hidroelectrica, în speța dării în plată a mai multor terenuri și clădiri, ipotecate pentru eșalonarea datoriilor restante la curent, în favoarea producătorului de energie.

Romaero mută procesul cu Hidroelectrica în instanță

Trei terenuri cu o suprafață totală de 1,5 hectare, o platformă de parcare a avioanelor, un hangar și mai multe ateliere aflate în proprietatea Romaero Băneasa au fost ipotecate pentru plata facturilor restante la Hidroelectrica. Activele amintite au fost ulterior vândute prin licitație de producătorul de energie, către One United Properties.

Ministerul Energiei a depus plângerea penală la finalul anului trecut. Reprezentanții Roamero susțin că Direcția Națională Anticorupție au deschis un dosar de cercetare penală în dreptul companiei Hidroelectrica. „

Sursa din 29.04.2024

Ce afirma Hidroelectrica in 01.02.2024 :

 „Procedura de stingere a datoriilor Romaero s-a desfăşurat prin executor judecătoresc, cu respectarea tuturor prevederilor legale. Facem precizarea că imobilele adjudecate prin licitaţie de One Proiect 23 S.R.L. (actuala One Băneasa Airpark S.R.L.) nu provin din patrimoniul Hidroelectrica, nici nu sunt rezultatul unei tranzacţii comerciale directe cu aceasta, ele având titlul de garanţii reale imobiliare.

După multiple tentative de soluţionare amiabilă a diferendului privind recuperarea debitelor restante de la Romaero, proces care a cuprins eşalonări şi amânări la plată acceptate de Hidroelectrica, însă nerespectate până la final de compania debitoare,  societatea de producere şi furnizare a energiei electrice a fost pusă în situaţia de a solicita recuperarea sumelor prin executor judecătoresc, în data de 29.03.2023, în baza ”Contractului de ipoteca imobiliară autentificat sub numărul. 1199/07.11.2022” şi a ”Tranzacţiei de plată eşalonată autentificată sub numărul 1198/07.11.2022”.

Procesul de executare a cuprins evaluări de imobile, întâlniri cu părţile, amânări şi suspendări ale executării, însă  – faptul că Romaero nu a reuşit să stingă datoriile, a determinat continuarea procedurii de executare silită. În cadrul creat, executorul a gestionat licitaţiile publice de vânzare a imobilelor în mod transparent, fără implicarea Hidroelectrica, aceasta urmând să beneficieze însă de sumele recuperate în contul  debitelor restante şi al penalităţilor aferente energiei consumate şi neachitate de Romaero. La procedura de licitaţie au participat două societăţi One Proiect 23 S.R.L. şi Gersim Deluxe S.R.L,  One Proiect 23 S.R.L. fiind adjudecatar. Hidroelectrica nu a deţinut un drept de proprietate, ci o garanţie reală imobiliară asupra imobielor Romaero, pe care a pus-o în executare ca urmare a nerespectării de către debitoare a obligaţiilor de plată/stigere a datoriilor. „

Sursa

M-am uitat la actionariatele celor doua firme :

Hidroelectrica :  80% Statul roman, prin Ministerul Energiei

Romaero : 56% Ministerul Economiei, deci tot Statul roman

Concluzia trista este ca Statul roman se comporta ca si cand n-ar fi actionar majoritar la cele doua firme.

Asa ca o firma cu proprietar majoritar Statul roman ,Hidroelectrica, firma foarte mare si profitabila, se straduieste sa distruga alta firma cu proprietar majoritar tot Statul roman, Romaero, unde se presupune ca vom fi nevoiti sa producem drone in caz ca se strica lucrurile la granita de est a Romaniei.

Dar probabil asa cum niste baieti destepti au vandut fabrica din Fagaras la inox vechi, acum pe cele 1,5 ha din nordul Capitalei  niste baieti destepti pot ridica niste imobiliare de toata frumusetea!

Da-le dracului de drone, ne apara NATO, Ucraina mai nou, eventual mai cumparam ceva scump si nefolositor, daca a aparut ideea ca oricum  nu avem ce face cu Patriot, banuiesc ca nu ne trebuie nici drone ieftine facute in tara.

Trist e ca facand comparatie cu ce se intampla in Ucraina,unde nici Ucraina nici Rusia nu stralucesc la capitolul anticoruptie, dar ambii beligeranti s-au straduit sa ofere propriilor armate dronele de care aveau nevoie, noi nici acum,cand ne cad drone pe teritoriul Romaniei, nu renuntam de apucaturile care ne-au distrus industria de aparare.

Si in conditiile acestea, e greu sa ajungem la performantele ucrainienilor de a fabrica 100000 de drone/luna, macar ucrainienii au avut doi ani la dispozitie pana s-au dumirit rusii care e potentialul dronelor, noi nu avem avantajul acesta.

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

29 Responses to “Guest Post: Drone “analoage” ucrainiene”

  1. caucazian says:

    am spuso si o mai spun atata timp cat sant de stat vor fii ineficiente si predispuse la coruptie
    deci mai devreme sau mai tarziu vor da faliment
    solutia ii sa fie privatizate macar partial statul sa se multumeasca cu 40% din companii
    directoru ala de la fagaras de ce nu a platit datoria la primarie? inainte ca primaria sa le taie instalatia?
    la romaero la fel , au functionat pe pierdere pana cand au venit executorii pe ei

  2. caucazian says:

    carfil ii singura care misca unde statu ii majoritar
    probabil il vor da afara pe directoru respectiv cat de curand, ca asa ii la stat , daca esti prea competent amenint pozitiile celorlaltii

    https://www.g4media.ro/prima-drona-romaneasca-ar-urma-sa-intre-in-productie-de-serie-la-brasov-a-fost-semnat-un-acord-de-cooperare-industriala-cu-un-producator-american.html

    • admin says:

      Carfilul nu e totusi un producator aero, ei pot produce munitia dar cum ramane cu restul, fuselaj, electronica, optica, motor (daca e sa fie drona “romaneasca”).

      Exista mai multe firme romanesti care ofera UAV-uri de genul asta, la nivel de prototip, mai mari sau mai mici insa nu am vazut sa se miste mai nimic in zona dronelor kamikaze amintite in postarea lui Caudillo. Asta ar fi o nisa interesanta, dar poate sintem noi cu 10 ani in urma. Plus zona dronelor “strategice”, securea-indiana-a-saracului.

  3. Caudillo says:

    https://www.youtube.com/live/XCd_yy2CQk0?si=4eoey5HJteh9VPGk

    Noi suntem în primul rând în urmă cu mentalitatea.
    Suntem cum spune Tucă la finalul videoului, slugi credincioase, sau cum spune Dungaciu
    ” colonizați mental ” .
    Așa am fost și în WW2, când stăteam cu miloaga la germani după armament, deși aveam potențial industrial nefolosit în România.
    Ar trebui să învățăm de la ucraineni.
    Au văzut că rușii folosesc Shahed să i bombardeze de la 1000 de km, au făcut ceva “analog”.
    Au văzut că rușii îi toacă cu Lancet, au făcut ceva similar.
    Shahed și Lancet sunt drone ieftine și bune, nu e nevoie să folosești doar Javelin și Himars.

  4. Caudillo says:

    Mare scandal în NATO, Stoltenberg a cerut folosirea fără restricții a armamentului occidental de către Ucraina, vicepremierul italian Salvini i a zis sa și dea demisia.

    https://ziare.com/razboi-ucraina/razboi-ucraina-stoltenberg-indignat-italia-1872260

    De aia afirmația

    “Ceea ce explodează în Rusia este tot al nostru”, a spus Oleksandr Kamyshin, ministrul industriilor strategice. Și acesta este un fapt. „

    Ministrul ucrainean a dat un mesaj occidentalilor, care poate fi interpretat mai direct

    ” Bah , va dăm la mumu, că dronele cu care îi atacăm pe ruși sunt făcute de noi și nu avem nevoie de acordul vostru pentru asta, le folosim cum vrea mușchiu’ nostru ”

    Așa e când ai drone proprii , nu te mai rogi nici de americani nici de nimeni să te lase să i bombardezi pe ruși.

  5. Caudillo says:

    Văd că mitul superiorității industriei private asupra celei de stat nu a dispărut.
    Războiul din Ucraina a arătat că regele e gol , respectiv un eșec de proporții al industriei occidentale.
    O știre recentă mai lămurește lucrurile.

    https://news.sky.com/story/russia-is-producing-artillery-shells-around-three-times-faster-than-ukraines-western-allies-and-for-about-a-quarter-of-the-cost-13143224

    The research on artillery rounds by Bain & Company, which drew on publicly available information, found that Russian factories were forecast to manufacture or refurbish about 4.5 million artillery shells this year compared with a combined production of about 1.3 million rounds across European nations and the US.

    On cost, it said the average production cost per 155 mm shell – the type produced by NATO countries – was about $4,000 (£3,160) per unit, though it varied significantly between countries. This is compared with a reported Russian production cost of around $1,000 (£790) per 152 mm shell that the Russian armed forces use.

    Artillery is only one of many munition shortfalls faced by Ukraine.

    Sky News visited a group of new recruits in the east of the country who were learning how to use an N-LAW anti-tank missile, first provided to the Ukrainian military by the UK.

    They said a shortage of supplies means they just pretend to fire the weapon in training and would only use it for real when in battle – and only then when there are any stocks.

  6. Caudillo says:

    E adevărat că performanțele industriei și ale economiei ruse n ar fi fost posibile fără importurile de electronică americană și fără exporturile rusești în UE și SUA, dar asta e alta poveste.

    Numai în 2022 Rusia a vândut către țările occidentale metale și oțel în valoare de 21,7
    miliarde dolari.
    Se mai adaugă un export de 1,5 miliarde de dolari în diamante tot în Vest, că belgienii au zis că nu și permit sa piardă diamantele rusești și rămân fără 10000 de joburi.

  7. Xv says:

    Caudillo, “mitul superiorității industriei private asupra celei de stat nu a dispărut.”
    Hm, nu te credeam cu simpatii comuniste.
    Unde e mitul asta in afara de Marx, Engels, Lenin si Comuna din Paris?

  8. Caudillo says:

    Xv, pentru România, care nu a avut niciodată o burghezie autentică, proprietatea de stat nu poate fi neglijată.
    Ne am bătut prea mult joc de aceasta proprietate.
    Caz concret, Fabrica de la Făgăraș, n avea cum să fie pe profit când acolo se fabricau pulberi pentru armata, iar armata română n a dat comenzi.

    În rest, am mai discutat despre industria rusă, între timp m am lămurit ce s a întâmplat.
    Economia Rusiei trebuia să scadă, eu zic că trebuia să colaboreze, așa erau și previziunile

    Last year, the International Monetary Fund (IMF) forecasted a 2.1 percent

    drop in Russia’s 2023 Gross Domestic Product (GDP). However, by the end of the year, the
    IMF revised its estimate that Russia’s GDP increased by 3%, primarily due to heavy
    investments in defense.

    Deci rezultatul contează, o industrie de tip sovietic s a adaptat mult mai bine la necesitățile unui război, devansând o mult lăudată industrie occidentală supertehnologizata .
    Când voi vedea că AFU are suficientă muniție îmi voi schimba părerea

    • admin says:

      o industrie de tip sovietic s a adaptat mult mai bine la necesitățile unui război

      Industria privata (vestica) nu e inca in razboi deci nu avem cum sa facem comparatia.

  9. Caudillo says:

    Economia Rusiei trebuia sa colapseze , am scris “colaboreze”

  10. Mihais says:

    Industria sovietica e facuta 150% cu destinatia razboi de pe vremea lui Iosif Visarionovici.

    Doar ca ce cumpara armata rusa de la uzinele de stat cand e cu adaptari e fie aruncat de echipaje la gunoi,fie ajunge la fier vechi cu tot cu oamenii din echipaj.Ce e functional pt ca e adaptabil cerintelor ce se schimba la 3-4 luni e facut de multele firme mici private,finantate de voluntari.

  11. Caudillo says:

    Da, e adevărat că NATO nu s a implicat direct în Ucraina, dar nici AFU nu e prea mare, macar muniția la un nivel decent trebuia să aibă.
    Până la urmă, targetul de 1 milion de obuze de 155 mm intr un an și l au stabilit singuri europenii.
    N au realizat decât jumătate, mult prea puțin pentru o industrie care se pretinde performanta.

    • admin says:

      Asta e o problema de capacitate, nu de performanta. Daca nu mai ai capacitatile de productie, degeaba esti mai performant (tehnologic, economic, etc) cu putinele uzine pe care inca le mai ai, nu ai cum sa-i ajungi pe rusi. Iar ca sa deschizi altele, e o decizie politica, nu e problema de adaptare a industriei. Daca NATO ar fi direct implicata in razboi si ar fi pierdut cati soldati au pierdut rusii, cu siguranta ca deciziile politice ar fi fost mult mai usor de luat. Industria s-ar adapta dupa aia.

  12. Caudillo says:

    Cum s au modificat evaluările americanilor

    https://www.g4media.ro/cum-a-reusit-putin-sa-si-reconstruiasca-rapid-armata-si-sa-i-surprinda-pe-vestici.html

    De la

    ” Dar cele mai multe dintre estimări apreciau că Rusiei i-ar trebui între 5 și 10 ani ca să-și refacă armata – în funcție de modul în care funcționează sancțiunile occidentale și de propriile obiective ale Kremlinului.

    De exemplu, Avril Haines, directorul de informații naționale (DNI) din SUA, s-a declarat convinsă în martie 2023: “Nu există nicio îndoială – și cred că (există) o unanimitate în comunitatea de informații – că le va lua rușilor ani de zile să-și reconstruiască forțele terestre.”

    La rândul său, șeful Agenției de Informații a Apărării la acea vreme, generalul-locotenent Scott Berrier, a spus că Rusia va avea nevoie de cinci până la 10 ani să-și reconstruiască echipamentele de vârf pierdute de la începutul războiului. ”

    și

    ” Ca să-și demonstreze punctul de vedere, publicația militară a dat ca exemplu două declarații făcute de oficiali de la Washington. În martie, vorbind la clubul ofițerilor de la baza aeriană Ramstein din Germania, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a citit o listă a costurilor devastatoare suferite de Kremlin în primii doi ani de conflict cu Ucraina: peste 315.000 de militari uciși sau răniți, peste 211 miliarde de dolari cheltuite, aproximativ 20 de nave medii sau mari avariate sau scufundate în Marea Neagră în urma atacurilor ucrainenilor.

    “Rusia a plătit un cost cutremurător pentru visele imperiale ale lui Putin,” a afirmat Austin. ”

    la

    ” La o conferință de presă susținută împreună cu generalul CQ Brown, președintele Șefilor de Stat Major Comun, cei doi oficiali au menționat nu doar pierderile suferite de Kremlin, ci și redresarea Rusiei.

    “Rusia și-a crescut producția,” a afirmat atunci Austin. “Toată industria lor de apărare răspunde într-adevăr direct statului, așa că le este mai ușor să facă asta puțin mai repede.”

    De partea sa, generalul Brown a declarat simplu: “Rusia și-a reconstituit agresiv forța militară.”. “

  13. Caudillo says:

    Mihais, desigur că lucrează și firme mici private pentru armata rusă.
    Dar obuzele de 152 mm nu sunt făcute de asemenea firme.
    Nici Su 34 sau Su 35.
    E drept că avioanele menționate au ” creiere ” cu componente occidentale.

    KYIV – Major Japanese, U.S., and Taiwanese companies rank among the Top 5 manufacturers on a list of more than 2,000 electronic components that Ukraine says Russia has used in five types of warplanes it has deployed in its full-scale invasion, Schemes, the investigative unit of RFE/RL’s Ukrainian Service, has found.

    The list, provided by a Ukrainian intelligence source who monitors Russian military contractors’ imports, identifies electronic components used for the “brains” of five Sukhoi jet models that Russia uses regularly in attacks on Ukraine – the Su-27SM3, Su-30SM, Su-34, Su-35S, and Su-57.

    The parts facilitate the Russian planes’ navigation and guidance systems for these missiles and bombs, as well as their radio-electronic warfare with Ukrainian forces and communications with their control centers.

    As an example, Valeriy Romanenko, a senior research associate at Kyiv’s Ukrainian State Aviation Museum, cited radar that can simultaneously track and target dozens of sites more than 300 kilometers away, while monitoring the aircraft’s location relative to enemy planes and anti-aircraft defenses.

    These systems, “built mostly with Western-made electronics, allow the Russians to inflict significant losses on us,” Romanenko said.

    Asta e realitatea, industria rusă de stat reușește cu ajutorul electronicelor occidentale să furnizeze armatei ruse avioane de lupta redutabile.

    Eu mi am luat informațiile de la americani și ucraineni.
    Bănuiesc că Lloyd Austin știe ce spune când afirmă

    ” Toată industria lor de apărare răspunde într-adevăr direct statului, așa că le este mai ușor să facă asta puțin mai repede.”

  14. Caudillo says:

    Cantitatea în sine e o calitate.
    Așa cum a fost în WW2, deși germanii produceau tancuri calitativ foarte bune, TIGER 1 și 2 , Panther, au pierdut războiul pentru că au trebuit să înfrunte zecile de mii de tancuri T 34 și Sherman.
    Am găsit și opinia că era mai profitabil pentru germani să rămână la Panzer 4 și să l producă în cantități mari.

    Exemplul MBDA

    MBDA a recunoscut de altfel problema, jurand pe rosu ca va reduce termenul de livrare pentru sistemele Aster, de la 42 de luni(!!!) inainte de 2022, la 18 luni in 2026.

    Cauza ar fi prioritatea acordata de MBDA si subcontractorii sai comenzilor civile in detrimentul celor militare, precum si tendinta de a mentine stocuri mici de materii prime, explicabila contabiliceste dar mai putin optima cand e vorba de necesitatea cresterii productiei.

    Eu consider că MBDA reprezintă foarte bine problema industriei occidentale, care e orientată așa cum e normal intr o economie de piață, către profitul propriu, nu către necesitățile statului francez.

    Pe când în cazul rușilor, industria militară a fost concepută pentru necesitățile statului rus/ sovietic .

    Io zic că decizia politică s a luat în țările NATO, să mărească producția și să ajute Ucraina, doar că industria privată occidentală nu își poate permite să suporte cheltuielile pentru o creștere a producției.
    Că există riscul să investească în niște linii de producție care peste câțiva ani pot fi inutile, că vine iar o perioada de pace și o tendință de dezarmare și îi paște falimentul.

    Pe când modelul centralizat rus/ sovietic are avantajele lui, nu e nevoie să implori vreo firma să încheie contracte de armament, când firmele de armament sunt proprietate de stat nu comentează nimeni nimic.

  15. dany says:

    @Caudillo
    Sincer ma asteptam sa debitezi ineptii gen

    “mitul superiorității industriei private asupra celei de stat nu a dispărut”

    “o industrie de tip sovietic s a adaptat mult mai bine la necesitățile unui război”

    Daca nu era industria privata vestica acum se vorbea in germana la Vladivostok
    Economia sovietica in 40 insemna circa si nimic (o gramada de “specialisti cu lopata in mana”!), vezi ajutorul de razboi american, daca erau atit de tari pe industrie nu copiau cam tot ce a venit pe filiera vestica pe post de ajutor militar
    Ceea ce sustii arata ca nu ai inteles nimic in materie de economie desi vrei sa pari foarte informat

    Intre timp a aparut cainele robot cu ochii oblici in dotarea armatei chineze. Dotat cu m€€€traleră. O copie €ftina a cainelui robot occidental. E doar o chestiune de timp pana ce cainele cu ochii oblici apare pe frontul din Ucraina in dotarea trupelor ruzzzesti. Asteptam replica occidentala ! Nu de alta dar tot sustineau unii pe aici ca nu se poate, ca i virjina, ca are tzurumbei in coada etc

  16. Mihais says:

    Mda,sa vedem,Vestul nu e în război.Nu e data nici măcar o măsură de a prioritiza comenzile militare fata de cele civile.Ajutorul spre UA e in 2 ani si ceva undeva la 400 miliarde.Adica undeva la 0.5% din PIB pe astia 2 ani.Aici intra si artificiile contabile care au evaluat rapciugile din depozite la pret de noutate .Rusia in schimb produce munitii.Ok,munitii au avut mai multe de atât.Au golit stocurile din ultimele decenii,producția pe 2 ani,plus ce au luat de la Kim.
    Rezultat,canci.Bine,dacă excludem ca au făcut moloz zonele ce le doresc,care e autogol.

    Declaratiile vestice cu Rusia măreață sunt de fapt meciul politic intern.

  17. Caudillo says:

    Mihais, știi bine că eu am scris despre industrializarea URSS și despre cât a muncit Albert Kahn în URSS

    Îmi permit să mă citez

    ” Transferul de tehnologie din USA catre URSS a fost urias.

    Pe 11 ianuarie 1930 Times a salutat acordul dintre firma lui Kahn și guvernul sovietic. În total, programul a implicat cheltuieli de aproape 2 miliarde de dolari numai în 1930 și a inclus ridicarea a patru mari fabrici de mașini, camioane și motociclete; nouă fabrici de tractoare și instalații de mașini agricole; și peste 500 de alte fabrici pentru industria ușoară și grea. Albert Kahn a subliniat caracterul cuprinzător al proiectului: „Nu trebuiau proiectate doar instalațiile, ci utilajele trebuiau selectate și comandate, planurile fabricilor trebuiau să fie pregătite și chiar uneltele necesare pentru a construi fabricile trebuiau comandate aici și expediate.”

    La acest transfer de tehnologie au contribuit si cei 1500 de ingineri si tehnicieni americani aflati in 1931 la munca in URSS, autoritatile sovietice avand o politica de a angaja direct personal calificat din SUA , pe langa inginerii si tehnicienii americani care veneau in URSS prin contractele cu firmele americane.

    Erau trecute in contract fabrici de tractoare, dar sovieticii au construit tancuri in aceste fabrici inca din 1932, iar la inceperea razboiului cu Germania au trecut la productia masiva de tancuri.

    În februarie 1932 inginerul american din New York, A. Wishnewsky, după încheierea contractului său cu sovieticii, a afirmat că la Stalingrad „se punea accent mai degraba pe producția de tancuri decât de tractoare”. În opinia sa, „ acolo dezvoltarea producției de tractoare a fost conceputa pentru a conduce la productia de tancuri “ , exact ce s-a intamplat in timpul razboiului. ”

    Deci sunt de acord cu

    ” Industria sovietica e facuta 150% cu destinatia razboi de pe vremea lui Iosif Visarionovici. ”

    Nu sunt de acord cu

    ” Declaratiile vestice cu Rusia măreață sunt de fapt meciul politic intern. ”

    Îl cred pe Zelenski când afirmă

    “Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război”.

    ” Volodimir Zelenski consideră că partenerii Ucrainei „se tem ca Rusia să piardă războiul” și ar dori ca Kievul „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”. Președintele ucrainean a făcut aceste declarații într-o întâlnire cu jurnaliştii, scrie Kyiv Independent.

    Aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, deoarece asta ar implica „o geopolitică imprevizibilă”, potrivit lui Zelenski. ”

    Rusia măreață există, a fost creata cu sprijinul americanilor, că dacă împiedicau importul de electronice occidentale, industria rusă colapsa , așa cum erau previziunile FMI.

    Acu’ sper că nu vei spune că și Zelenski e putinist 😄 .

  18. Mihais says:

    Zelenski are perfecta dreptate,dupa cum au dreptate si vesticii in ideea lor generala.Si datorita prostiei unora din State,strategia se intoarce impotriva Vestului,pt ca acum i-au invitat pe chinezi in ciorba asta.Alt kkt de gestionat,alt subiect de discutie.

    Problema cu argumentul tau si cu industria rusa e ca in ce exceleaza ei sunt chestiile simple,ramase de pe vremea URSS-ului.Sa faci 152mm e o treaba.Cand e vb mestereasca ceva la un T72 sau T80,mai treaca mearga.Cand e vb sa puna ceva ca lumea pe tancurile alea,gata,s-a terminat smekeria.Tot restul,de la veste balistice la drone si la protectie contra lor vin de la micile nuclee de initiativa privata.

    Iar povestea asta cu munitiile ruse e de 2 ani deja.La fel se vaietau si acum 2 ani,ca ii bombardeaza rusii de numa-numa si cuceresc un catun in mijlocul stepei.E strategia lor de PR ,sa ia un eveniment izolat de importanta minora si sa faca un cuirc planetar,pt a justifica in fata publicului vestic necesitatea sponsorizarii.

    Criza reala e la munitii pt AA,nu la cele de artilerie.In primul rand,atacatorul prin definitie are mai multe tinte de neutralizat cu tunuri,deci trage mai mult.Aparatorii tre sa traga doar in ce vad ca misca.In al doilea rusii ara ca de obicei campiile.In al treilea,abilitatea lor de a coordona focul cu manevra e aceasi,adica inexistenta.Adica capacitatea industriei de a produce un munte de 152mm are valoare practica aproape lipsa.

    Iar cu dronele,cred ca e clar.Apropos,Vova a decretat planul cincinal de realizare a capacitatii interne de a produce componente pt drone, ca ei produc intre 10 si 30% componente pe plan intern.Restul importa.Halal industrie sovietica adaptata la razboi.

  19. Xv says:

    Ce se mai umfla muschii pe Zele. Ca partenerii lui se tem ca o sa castige el rezbelu :)). “Luati-l pe Putin de pe mine, ca-l omor!”
    Caudillo, uita-te cat a crescut profitul companiilor de armament, pe langa al celor petroliere.
    Razboiul e foarte profitabil, din pacate.
    https://www.wsj.com/economy/ukraine-war-europe-american-economy-654ca41b

  20. Caudillo says:

    Cum e situația cu muniția la ucraineni, după Butuzov , un analist ucrainian

    Supreme Commander-in-Chief Volodymyr Zelenskyi made a statement: “For the first time in the years of the war, none of the brigades complains that there is no artillery projectile. And this has been happening for the past two months.”

    These words stunned most of the military at the front, because the Supreme Commander was deliberately misled by someone from his inner circle, and he repeats someone’s words without orienting himself in the real situation.

    Therefore, I am informing Volodymyr Zelenskyi what is really happening.

    First , the brigades do not complain, because apart from problems with the management, these complaints do not give anything to the brigade commanders.

    Secondly , the artillery is currently equipped with 155 mm shells only in certain directions, in particular in the northern Kharkiv region. Here the 155 mm caliber works. But in other areas of the front, the 155 mm caliber is also limited, and it is not possible to perform all the necessary firing tasks with these guns. A special problem is that the projectiles for counter-battery combat are very limited, and the 155 mm caliber is sorely lacking for these tasks.

    Thirdly , the provision of most calibers of artillery and mortars is much less needed. Howitzers caliber 152 mm, 122 mm, guns 125 mm, mortars 120 mm, 82 mm, 81 mm, 60 mm, which are the main armament of most infantry brigades – provision is scanty and unsatisfactory. There is a glaring shortage of these calibers in all directions, and in the northern Kharkiv region as well. A significant number of units receive 10-20 units of ammunition for artillery and mortars per day.

    Fourthly . All types of ammunition are in acute shortage in the army. There is also a problem with the distribution of these ammunitions. Some individual brigades, trying to ensure quality combat training, are forced to buy even 5.45 mm and 7.62 mm cartridges, as well as many other types of ammunition, with their own funds and the funds of volunteers. A significant number of military units are forced to organize their own ammunition production at their own expense and at the expense of volunteers.

  21. Caudillo says:

    Mihais, industria rusă are multe limitări tehnologice, am mai scris asta.
    Marea lor realizare este că au reușit să importe tot ce nu pot produce și să furnizeze armatei ruse armamentul necesar.
    Uită te la filmulețele cu Orlan, dronele rusești sunt pline de echipamente occidentale. De asta spun că fără importurile din Vest rușii nu puteau realiza nimic.
    Dar în final, rezultatul contează, respectiv că produc drone foarte bune și ieftine în cantități suficiente.
    Că vorbeai de tancuri, așa arată Abrams ul ucrainian

    https://www.twz.com/land/ukrainian-m1-abrams-tanks-get-elaborate-cope-cages-soviet-explosive-reactive-armor

    Mie mi se pare că s au ” inspirat” de la T 90, cu cope cage

    https://youtu.be/3zf4FmuIAPg?si=mUH0q1AOVlN6ILK6

  22. Caudillo says:

    https://youtu.be/vVew6MC3-KE?si=eKIu9Lky9edin5b3

    Xv, eu am scris despre cât este de profitabil războiul pentru firmele de armament.
    L am citat pe senatorul Hawley, el pe la min 6 chiar asta spune, că abia așteptau contractorii militari americani un nou ajutor pentru Ucraina.
    Asta a fost unul din motivele pentru care a întârziat ajutorul american pentru Ucraina, că este prea bătător la ochi interesul firmelor americane de a prelungi cât mai mult sursa de profit din Ucraina.
    Plus creșterile de preturi la armament, un proiectil de 155 mm costa înainte de 2022 1500- 2000 de dolari, acum prețul mediu este de 4000 de dolari, la americani ajunsese la un moment dat la 8000 de dolari.

  23. Caudillo says:

    Xv, referitor la veniturile din petrol și gaze , Norvegia a avut în 2022 și 2023 venituri suplimentare față de perioada de dinaintea conflictului din Ucraina în valoare de 170 miliarde de euro.
    SUPLIMENTARE.
    Și se estimează că dacă se mențin sancțiunile împotriva Rusiei, Norvegia va avea venituri SUPLIMENTARE de 50-100 de miliarde de euro pe an provenite din preturile crescute de la gaz și petrol.
    Așa că e evident că pentru marile companii petroliere cu cât se prelungește conflictul din Ucraina, cu atât mai bine.

  24. Alex says:

    “Razboiul e foarte profitabil, din pacate.”

    Au crescut incasarile nu profitul. Profitul este cam acelasi: 10%

  25. Xv says:

    Astia zic altceva decat tine.

    “The world’s five largest listed oil companies have made profits of more than a quarter of a trillion dollars since Russia’s invasion of Ukraine led to dramatic increases in energy prices and household bills.

    https://www.theguardian.com/business/2024/feb/19/worlds-largest-oil-companies-have-made-281bn-profit-since-invasion-of-ukraine

  26. Xv says:

    Bineinteles si armele se vand mai bine.

    US’s global dominance
    Mainly thanks to sales to European countries, the United States increased its overall weapons exports by 17%. Stateside producers delivered arms to 107 countries, more than in any other period studied by SIPRI or any other exporting nation.

    “The USA has increased its global role as an arms supplier — an important aspect of its foreign policy — exporting more arms to more countries than it has ever done in the past,” said Mathew George, director of the SIPRI Arms Transfers Programme. “This comes at a time when the USA’s economic and geopolitical dominance is being challenged by emerging powers.”

Leave a Reply