Declaratii Mihai Antonescu 12 aprilie 1946,interogatoriu luat de Avram Bunaciu
“Era rebeliunea in strada cand a venit Schmidt,fost ministru de Externe al Austriei sa negocieze contractul.”
“In momentul in care s-a facut contractul germanii fagaduiau cerul si pamantul. Considerau ca aceasta colaborare va determina importarea masiva de materii prime pentru industria grea. Rezultatul a fost derizoriu.”
Avram Bunaciu : “Din ce cauza s-a reziliat acest contract?”
Mihai Antonescu : “Pentru ca germanii n-au respectat angajamentele,pe de alta parte eram multumiti sa se restabileasca un regim de proprietate. Germanii au inceput sa ceara 60 % proprietatea de fond la intreprinderile “Malaxa”. Nu s-a dat nici unu la suta din fondurile societatii, din fondul intreprinderilor de administratie. “
Presedintele : “Care a fost rolul D-vs in predarea catre concernul german “Hermann Goring Werke” a trustului de utilaje grele Malaxa,Resita in centrala Rogiferului ? […]
Mihai Antonescu : “Am adresat personal maresalului Goring o scrisoare […] …cerandu-i rezilierea contractelor si am obtinut,pana la urma , rezilierea lor.”
Realitatea este ca Ion Antonescu a gasit cca 150 de tone aur rezerva Romaniei in 1940 si a lasat in 1944 o rezerva de cca 250 tone aur, situatie unica in lume ca o tara aflata in razboi sa-si mareasca rezerva de aur.
Declaratie Ion Antonescu, 16 aprilie 1946:
In 1942. La masa eram : d-nii Hitler,Ribbentrop,Schmidt,Funk si Mihai Antonescu.Era dupa discutia intre Mihai Antonescu,Ribbentrop; povesteste d-l Funk urmatoarele : ca un om care se uita din Marte pe pamant se mira de aceasta manie a omului care ia aurul si-l duce in America si-l ingroapa,si-l duce de acolo in Europa si-l ingroapa acolo. Si facea teoria ca aurul nu are nici o valoare , spunand ca marca are valoare mai mare. Eu i-am spus ca nu sunt specialist , dar sa-mi dea voie sa pun o intrebare : “Daca inteleg bine, teoria dumitale este ca , daca d-na Funk ar avea aur in depozit, d-ta o povatuiesti sa vanda aurul si sa puna hartie in depozit ”
” In situaţia în care evoluţia războiului putea impune transformări neaşteptate şi nedorite pe piaţa devizelor, autorităţile de la Bucureşti au mizat pe aur, deşi conducătorii germani recomandau aliaţilor să-şi sprijine sistemele monetare pe marcă. Guvernul de la Bucureşti a depus constant eforturi în toată perioada războiului, pentru sporirea stocului de aur prin achiziţii atât în interiorul
ţării, cât şi în exterior. La un moment dat guvernul Antonescu a impus Germaniei achitarea in aur a livrarilor romanesti de grau si petrol.”
romania nu a avut niciodata suficient armament, niciodata !
de cand sa infintat tara asta si chiar dinainte nu am avut niciodata suficient armament
nu mai dati vina pe unu si pe altu
dati vina pe ADN ul romanesc
tot timpu neam bazat ca vom putea negocia cu unii si cu altii
Daca o sa facem o comparatie 68-89 la productie armament, s-ar putea sa iesim “mai superiori” fata de cehi si polonezi.
La dotare, nu, ca pe ei ii inarmau sovieticii.
La calitatea armamentului produs e alta discutie.
Sarbii au fost campionii la dezvoltarea industriei de aparare, din Est, ca aveau avantaj cu transfer tehnologie occidentala.
Altfel, in WW2 n-au rupt gura targului nici polonezii, nici cehii. Polonezii s-au descurcat, au luptat si la britanici si la sovietici, ca ideologia nu mai era importanta.
Xv, în ww2 polonezii n au avut nici o șansă pentru că au fost sacrificați de ” partea corecta a istoriei” .Englezii și francezii le au garantat granițele și polonezii au pus botu’ la o vrăjeală ieftina.
Au încercat francezii o ofensivă dar când au dat de linia Siegfried s au întors înapoi în spatele liniei Maginot și i au urmărit pe germani cum îi toacă pe polonezi, ulterior i au urmărit și pe sovietici cum ocupa estul Poloniei.
Când generalul Sikorski a început să se agite in legătură cu militarii polonezi care dispăruseră la Katyn, s a întâmplat un accident de avion și Sikorski a dispărut.
Dar polonezii aveau industrie, făceau avioane tancuri, tunuri, mitraliere.
Au avut ghinion cu niste ” aliați ” care i au abandonat și că Werhmachtul era în 1939 cea mai buna armata a lumii.
Cehii aveau o industrie excepțională, ăștia au fost sacrificați la Munchen 1938 ,dar au ieșit cel mai cîștigați din ww2 , n au avut pierderi umane mari și după război au rămas și cu tehnologia germană, după război au fabricat avionul cu reacție Me 262.
Au vândut și Me 109 Israelului, deci aveau industrie serioasa.
Caudillo, cunosc, de la veterani polonezi chiar, la povestile de la ceai despre tineretile lor. Erau cei mai antisovietici.
Ei mergeau si inainte de 89 cu delegatie militara sa depuna flori pe unde luptasera alaturi de englezi.
Fiind pe o directie esentiala, au fost dotati binisor, cu mult peste ce era la noi, ca se duceau peste nemti, noi la vale peste greci, in teorie, ca in practica eram pe cont propriu, prin ograda, ca militar nu mai eram in pact.
De facut armament, faceau, dar nu ceva remarcabil, doar ceva mai low budget, Iskra nu e vreo minune tehnologica. Erau sub noi la unele produse ale industriei.
Si erau foarte penetrati de sovietici la nivel militar, mult mai mult ca la noi dupa 68 cand Ceausescu i-a vanat pe toti tradatorii.
Ca industrie militara nu au stralucit nici inainte de 45, nici dupa.
Cehoslovacii- mai experimentati industrial, cu traditie, branduri serioase care inca exista si inca o duc bine. Cei mai performanti in industrie de armament din Est, in afara de rusi. Cei mai “nemti” dintre estici.
Poate imi explici tu de ce ei au fost in stare sa faca cz-urile recente si noi tot flinta sovietica la a 50a prezentare, “noua” armadeasaltfostapuscasutomatafoatpistolmitralierafostavtomat.
@Xv: “Ca industrie militara [polonezii] nu au stralucit nici inainte de 45, nici dupa.”
Daca e sa vorbim de interbelic, polonezii au avut niste lucruri lucitoare. Acum conteaza si cu cine compari, ei totusi aparusera ca stat doar de 20 de ani.
Pana la urma noi ne-am dus sa cumparam avioane si licente de le ei, nu ei de la noi.
Produceau tancuri, noi nu. Noi eram doar interesati.
Produceau piese de artilerie de camp, noi nu.
Au produs un pistol foarte reusit, fabricat si in timpul ocupatiei germane, aveau si un prototip de pusca semiautomata. Noi…
Isi dezvoltasera o industrie auto, noi abia faceam asamblare.
Nu erau la nivelul Germaniei, Frantei sau al Marii Britanii dar nici nu erau multe alte state din Europa care sa faca ce faceau ei: Italia, Cehoslovacia, Suedia si Elvetia. Nu-i rau sa joci in liga secunda.
Xv, cehii au mai multe atuuri.
In perioada interbelica făceau armament foarte bun și foarte căutat.
Noi am luat licența pustii mitraliere ZB 1930 de la ei.
Britanicii au avut pușcă mitraliera Bren tot de la ei.
Mitraliera BESA tot de la ei.
Au rămas cu industria și specialiștii după ww2.
In perioada comunistă au avut armament de concepție proprie, Vz 58, Skorpion smg.
Uzi a avut ca inspirație smg Sa 23.
După 1989 au avut infuzie de capital străin.
Inițiativa privată autohtonă a mers foarte bine.
Proprietatea de stat s a păstrat acolo unde este nevoie, ministerul apărării de la ei e proprietar la o întreprindere unde se va fabrica CV 90, nu ca la noi ping pong între MApN și Ministerul Industriei.
Cam asta a contat.
Xv, Polonia a aparut dupa ww1 in conditii foarte grele, razboi cu sovieticii pana in 1921, razboi cu cehii care au profitat de ocazie si i-au atacat si le-au luat din teritoriu, datorii de razboi catre occidentali , ca astia au fost bulangii si au impus statelor nou formate sa preia din datoriile vechilor imperii.
Romania de exemplu a trebuit sa plateasca invingatorilor ww1 pentru ca ne-am luat Transilvania inapoi dar a primit praful de pe toba in privinta datoriilor pe care trebuia sa ni le dea Germania.
Polonia a avut doua situatii favorabile.
1. Dupa razboi Krupp i-a concediat pe muncitorii polonezi si acestia s-au dus in Polonia si au dezvoltat industria grea poloneza.
2. I au invins pe sovietici si au obtinut in urma Tratatului de la Riga din 1921:
Poland was to receive monetary compensation (30 million rubles in gold) for its economic input into the Russian Empire during the Partitions of Poland. Under Article 14 Poland was also to receive railway materials (locomotives, rolling stock, etc.) with a value of 29 million gold roubles. Russia was to surrender works of art and other Polish national treasures acquired from Polish territories after 1772 (such as the Jagiellonian tapestries and the Załuski Library). Both sides renounced claims to war compensation.
Sunt printre putinii, daca nu singurii , care au obtinut ceva de la sovietici.
Dar pentru aceasta realizare au trebuit sa-i invinga pe sovietici.
Polonezii si acum sunt antisovietici/rusi. Surse apropiate de rusi sustin ca au fost multi militari polonezi decedati in Ucraina, anuntati ulterior de autoritatile poloneze morti neasteptate, off-duty.
Cazul generalului Adam Marczak e cam batator la ochi
Cred ca am fi putut fi peste polonezi si pe anumite nise chiar si peste cehoslovaci.
Atata doar ca, ca si azi, nu a existat un interes in a sprijini productia locala, in a cumpara licente, a investi in cercetare-dezvoltare si in noi fabrici etc, se mergea tot pe spaga si comisioane si luat de-a gata din afara (vezi afacerea Skoda daca imi aduc bine aminte), cum se cam face si azi, parca sunt batuti in cap si nu invata nimic din istorie, nici macar din asta mai recenta, daramite din aia mai veche.
Cand s-au pus pe treaba, chiar si cam heirupist asa si in ceasul al doispelea, au iesit unele chestii ok.
IAR 80 era peste orice alt avion “estic” (fie el polonez, finalndez sau ceh) si statea la data aia OK si in comparatie cu cele “vestice” si rusesti/sovietice (ca performante si manevrabilitate). Vorbim strict de 1940
Varianta mai tarzie, cu motor german mai puternic (parca cel de la Me-109G) ar fi fost si ea foarte ok pentru anii 1943-1945 (motorizarile succesive superioare au ridicat oricum si alte avioane de la data aia, de la Mustang la Me-109) dar s-a mers pana la urma pe productia de Me-109G sub licenta, cate s-au facut (nemtii ne-au dat foarte tarziu licenta,oricum nimeni nu-i suspecteaza pe nemti de viziune strategica pe termen lung, sunt incapabili de asa ceva, istoric vorbind, de cand sunt ei si pana azi, sunt foarte limitati aici). Problema era evident lipsa unei licente, lipsa de timp in primul rand, lipsa pregatirii industriei samd.
Tancul Maresal a fost iarasi o idee foarte OK (a inspirat si un tanc asemanator german) si tunul romanesc de pe el era superior celor germane si rusesti in calibre similare (viteza superioara la gura tevii) dar din nou, a lipsit timpul si pregatirea industriei. Daca nu ma insel ai nostri au produs inclusiv un robot antitanc, Goliath, un fel de drona mina terestra teleghidata, ca tot vorbim de drone si impactul lor in razboiul de azi
Orita ca pm a fost iarasi foarte ok pentru vremurile alea, s-au construit daca nu ma insel si ceva submarine in santierele navale romanesti.
Daca luau ceva licenta de artilerie grea inainte de razboi, ceva licenta pentru camioane, daca incepeau proiectul IAR 80 macar 2-3 ani mai devreme si luau o licenta de motor mai puternic cred ca am fi stat mult mai bine.
Sigur, nu la nivelul gigantilor industriali precum SUA, Germania, URSS sau Britania, dar peste astia mai mici
Se pare ca “robotul/drona” teleghidata romaneasca se numea “torpila terestră dirijată Eremia” (dupa numele inventatorului, generalul Ion Eremia, genist daca nu ma insel).
Din pacate nu am gasit prea multe detalii, inafara de cateva poze slabute calitativ. Se pare ca, ca si incarcatura de lupta ducea inclusiv un proiectil de artilerie de calibru mare (150mm) si putea trece peste/prin transee datorita senilelor adaptate (superioare modelului german Goliath), probabil putea distruge si orice tanc sau afecta orice buncar dat fiind incarcatura de lupta.
Unii speculeaza ca avea un sistem primitiv de ghidare prin televiziune, eu sincer ma indoiesc, desi daca e adevarat chiar era ceva extraordinar pentru anii aia (1940-1944), oricum era ghidat radio cel putin
Radu, din pacate in 1935/1936 Romania a cumparat de la Skoda licenta pentru obuzierele de 100 mm si 150 mm dar nu le-am produs niciodata.
Doar tevile le-am produs si alea destul de tarziu.
Atat de corupta era conducerea Romaniei, de fapt Carol 2, malaxa, Lupeasca, Auschnit si toata gasca lor.
IAR 80 s-a nascut dintr-o coruptie , afacerea IAR e mai putin cunoscuta decat afacerea Skoda, pe scurt Gnome rhone ne-a dat un motor cu performante umflate, la fel au facut si cu yugoslavii, noi stiam ca era un motor cu probleme dar asa au fost timpurile .
Generalul Ion Erimia e mai cunoscut pentru cartea sa decat pentru torpila terestra Erimia, putin probabil sa fi fost camera de televiziune cutia aia de pe site-ul rusesc.
E adevarat ca proiectul a aparut inaintea Goliath, parca pe site ul rusesc e trecuta 1944 data fotografiei, iarasi putin probabil sa fie asa .
Despre Romania interbelica gasesti mai multe detalii in articolul meu
Raduule, tu ai avut in copilarie masinuta de-aia telecomandata? Ca am impresia ca in conceptia ta ai avut drona.
Torpila terestra…
Ce mai inventam? Crucisator aerian?
Exista date, fotografii in afara de mereu prezenta expresie “se zice ca”?
Stiu, Maresalul i-a invatat pe nemti sa construiasca blindate, din moment ce “se zice ca”.
Caudillo, iconoscopu ala?
Inventat la noi? Bine, tu ai zis putin probabil.
Am avut noi o asa industrie electronica fabuloasa sa le dam clasa japonezilor?
Si daca eram asa avansati de ce ne-au invatat francezii abc-ul in materie, in anii 60? Poate era de fapt obiectiv conspirat sa-i instruim noi pe ei, ok…Iar intram in corutisme.
Era prin Drumu Taberei un “ceva” industrial care producea tehnica speciala si pt lista scurta de unitati cu ochi albastri, acolo iar se zice ca, cica, poate, se presupune, ca ar fi iesit “produse speciale”.
Admin, e clar ca erau “mai superiori” ca noi, nu se pune problema asta.
Nu erau insa in orima grupa valorica, sa zic asa, ca sa inteleaga microbistii.
Noi, nici macar in a doua. 2 industriasi care se sabotau reciproc, in rest industrie tipica unei economiii agrare, ateliere.
Granarul Europei, “atata s-a putut”.
Dupa Ferdinand I s-a rupt filmul, Carol 2 si Urdareanu, pardon, Urdarianu, sa nu incurcam reincarnarea cu originalu, au investit in fast si afaceri, dotare doar de gura nemtilor, meteahna care nu a disparut.
Xv, generalul Ion Erimia nu a construit nici un prototip , el a depus un memoriu tehnic la autoritatile militare , respectiv “Memoriu asupra Torpilei Terestre Dirijate-Erimia” .
Varianta scrisa de mana avea 23 de pagini de calcule, 13 desene si 3 planse cotate.
Ce afirma generalul Erimia in 1983 :
” -In capitolele „Principii de construcţie“ şi „Descriere generală“ se preciza că „torpila terestră dirijată este un vehicul de 60 cm lungime, 38 cm lăţime şi 29 cm înălţime, de formă tronconică (profil aerodinamic), cu tracţiune pe şenile. Este încărcat cu 16 kg explozibil, din care 2 kg pot fi material incendiar, şi este mişcat şi dirijat electric de la distanţă“. Ca aspect general „seamănă cu un tanc in miniatură”. Se dădeau, fireşte, toate detaliile tehnice, pe vreo 20 de pagini, plus desene, planse,etc. ”
“— Eram pe atunci ofiţer cifrator al comandamentului diviziei I blindate. M-am adresat şefului de stat-major şi comandantului diviziei, in vederea încunoştinţării Ministerului înzestrării Armatei şi construirii prototipului. Din prudenţă, celor doi ofiţeri le-am prezentat numai memoriul tehnic, fără calcule, desene și planșe. La15 martie 1941, cu raportul nr. 77, am înaintat statului-major al diviziei memoriul tehnic, rugind să fie transmis ministerului. La 21 martie 1941, seful de stat-major al diviziei a Ministerului înzestrării Armatei, cu adresa nr. 875, raportul împreună cu memoriul tehnic. La 10 aprilie 1941, de la minister a parvenit diviziei ordinul nr. 8629 semnat de generalul V. Negrei, prin care se cerea să se pună in vedere inventatorului să se prezinte cu întreaga documentaţie la minister in ziua de 15 aprilie 1941, ora 9.”
” — Am plecat spre Bucureşti din Tîrgovişte unde se afla atunci comandamentul diviziei. La minister m-am prezentat in faţa unei comisii. După ce am susţinut proiectul şi am răspuns la întrebări, am subliniat că la proiectare am avut în vedere posibilităţile industriei noastre, care nu fabrica decît relee electrice. Comisia mi-a cerut să predau documentaţia tehnică şi să mă întorc la unitate, unde se va primi răspunsul. Curînd a început războiul şi am fost mutat în zona interioară, in Dobrogea, unde am rămas pînă în august 1944. De soarta invenţiei nu am mai aflat. ”
Erimia a cerut bani pentru un prototip spunand ca va returna banii in rate.
La Ministerul Inzestrarii Armatei si-a prezentat memoriul in fata unei comisii, aia au zis ca proiectul e realizabil din punct de vedere tehnic. Au avut rezerve ca vehiculu e mic si se poate rasturna in gropi si ca releul cu fir va fi dificil de folosit in lupta. Erimia a zis ca atata putea industria romana atunci , mai era varianta importului din Germania a unui releu radio.
Nu s-a continuat proiectul , a ramas doar pe hartie.
Nu stiam ca luasera licenta pentru artileria aia, chiar au fost complet cretini atunci, ca nu le-au produs.
IAR 80 a venit prea tarziu, ar fi trebuit sa bage bani in cercetare si productie mult mai devreme. Daca nu ma insel au luat ceva avion din Polonia, inferior, dar de la care s-au inspirat ca model de aripa pentru a produce IAR 80, ceva avioane mai vechi de la britanici, dar inca OK in 1940 (Hurricane parca).
Pur si simplu nu le-a pasat decat de spaga si comisioane, exact ca azi. Azi am putea pune si ceva tradare la mijloc
XV
Nu stiu sincer de ce te agiti asa, vezi ca e si cald, sa nu dai pe afara sa-ti cauzeze ceva. Denumirea aia nu am inventat-o eu, asa am gasit-o si eu pe net. Sigur ai si tu net/google, deci poti sa cauti singur, sa nu zici ca te mint eu. Poate are legatura si cu faptul ca ducea o incarcatura de lupta sanatoasa (imaginile sunt foarte putine si slabe calitativ, apare ca duce un proiectil cal 150mm intr-una), era probabil si o arma anti-buncar nu doar antitanc
Si nu era ghidata prin fir, ci prin radio, din cate am inteles. Din poze arata ca e semnificativ mai mare si cu senile mai bine adaptate pentru teren accidentat sau transee, comparativ cu Goliathul german. Faptul ca era mai mare poate fi bun sau rau, depinde de situatie.
Iar tancul Maresal a aparut inaintea Hetzerului german, si tunul Resita era superior ca putere de foc fata de cele similare germane si rusesti (viteza superioara la gura tevii, cu detrimentul ca se uza teava mai repede, evident)
Nu-nteleg nici caderea asta pe spate de admiratie fata de nemti, sau altii, indiferent de ce e vorba si la orice moment. Da, sunt mai dezvoltati, mai avansati, mai blablabla. Dar nu au inventat ei totul, de la mersu pe jos la pus coada la cireasa. Da, suntem si noi de multe ori varza, dar avem si sclipiri din cand in cand (nu ca asta ar fi dat peste cap cursul razboiului sau asa, dar totusi e o chestie interesanta si cumva vizionara)
In plus sunt destule idei care sunt mai vechi decat par si se folosesc fara greturi si azi, doar ca sunt adaptate mai bine cu tehnologiile mai moderne de acum (ori chiar au ramas la fel de mii de ani, vezi capcanele antipersonal din junglele din Vietnam de ex, ori soldatii israelieni care arunca incarcaturi incendiare cu catapulte peste gard in Liban zilele astea). Japonezii au venit cu ideea de kamikaze, am inteles ca nu doar la avioane ci si la un model de torpila special adaptata, ghidata spre tinta de un scafandru care statea pe ea, un fel de minisubmarin torpila.
Atata doar ca azi se vrea sa se puna o inteligenta artificiala pe drone, in loc de aia umana din cazul japonezilor. Ori, o legatura de date cu un operator uman, ceva cat mai greu de bruiat.
Si ca sa-ti raspund si la faza cu masinuta de jucarie ghidata prin fir, spune-mi care e definitia dronei atunci?
Cat despre o masinuta de aia de jucarie, daca e suficient de mare si puternica, si firul suficient de lung, poti sa pui o mina AT pe ea si sa o trimiti de dupa coltu strazii sub senila ori sub rotile unui blindat inamic de ex, in lupta urbana. Nevoia te invata, imaginatie si vointa sa ai.
Buna parte din dronele folosite de ucrainieni (si cred ca si de rusi) sunt chinezarii luate la kilogram de pe Alibaba, d-alea de fac unii poze la nunti la noi, ori sunt facute sau adaptate in ateliere, sa poata duce o grenada sau un proiectil
Bre , IAR80 era de inspiratie / iteratie de origine incerta probabil franco-germana pe baza de licente oficiale ( POTEZ si Messerschmitt Bf 108 Taifun ) .
Ce a iesit , hmmm , atata s-a putut … motoarele nu au mai fost livrate de francezi , belgienii nu ne-au furnizat armele pentru IAR80 , desi erau platite in avans … au ramas datori la noi pana in prezent ( !!! ) chiar daca alte categorii de arme au fost livrate …
A , fosta licenta Messerschmitt s-a transformat peste ani in IAR823 , stiti voi , ala folosit in misiunea din Angola … nu a fost unica misiune afara din epoca RSR , a mai fost una , in Nicaragua , dar fara instructori din Romania ( misiunea medicala din Viet nu se pune , era epoca RPR ) .
Dupa lovitura de stat din decembrie 1989 istoria nescrisa nu mai conteaza , lucrurile sunt oarecum cunoscute …
A , adevarul nu place tuturor , se vor gasi destui care sa contrazica istoria traita si nescrisa …
Da , @Xv
In Drumul Taberei era ceva special ( RAMI Dacia ) .
Mare mirare pentru mine ca ai avut habar de ceva cu minim trei nule …
Polonezii au merite deosebite inainte de WW2 ( au realizat o pusca semiautomata inspirata din licenta Browning BAR – Kbsp wz. 1938M si pistolul VIS wz 1935 inspirat din Colt 1911 ) .
Cat despre cehoslovaci , acolo e o mica confuzie .
Romania a achizitionat o licenta de BREN 28 , care nu a corespuns deloc cerintelor noastre .
In urma modificarilor solicitate , arma a intrat in dotare sub denumirea ZB vz. 30 , ca noi era smecheri in acea epoca , aveam ingineri adevarati .
Habarnistul- prin Drumu Taberei stia cam tot cartieru ce era pe acolo, inclusiv terenurile MApN-ului care au fost donate sau vandute, destul de multe.
Secu producea tehnica destul deavansata intr-o perioada, ca o mare parte din aparat se ocupa cu stiinta si tehnologie, furau tot ce prindeau. Exemplul celebru e scrumiera aia.
Ca tot esti mai in tema cu productia din perioada comunista, Increst ce mai realizau? Ca fonduri si oameni pregatiti erau.
Radu, baga Corut in continuare. Btw, la mine nu e cald, probabil vb ce e pe la tine si iti inchipui ca toti suferim ca tine.
Cadere pe spate pt nemti…iar bagi din top.
Nu am vreo admiratie fata de ei in mod particular, sunt de parere doar ca sunt cei mai dezvoltati industrial din Europa, poate toti care gandim asa ne iluzionam si evidenta de multi ani e ca Germania e putere a ingineriei e balon de sapun.
Aia produceau Me 262, Tiger, Tirpitz, cele mai moderne submarine, nu exista comparatie cu ce era la noi. Ca la noi nu prea era nimic.
Ceausescu a industrializat Romania. Si Ceausescu a avut mari obstacole cu Cocomul sau cum ii zicea si apoi cu cearta cu clauza, de a falimentat tara. Nu ne vindea nimeni tehnologie moderna de la mijlocul anilor 70.
Vezi cum au folosit americanii drone prin Vietnam sau israelienii in Liban inainte sa ajungem la concluzua ca poate Da Vinci sau omuletii verzi din tunelurile secrete din Bucegi fabricau drone si le vindeau la kg sau la bucata prin piata.
IAR 80 a apărut dintr-o conjunctura nefericită, PZL 24 pe care l fabricam sub licența era depășit, era preconizată o comanda de HE 112, dar asta era mai slab calitativ decât IAR 80. S au combinat diverse elemente, coada era luată de la PZL 24, aripile nu se știe cum s au proiectat.
Una peste alta, IAR 80 și a făcut treaba la începutul războiului, deși erau multe probleme cu el.
Mitralierele FN Browning nu au mai fost livrate pentru că Belgia a fost ocupată de germani.
Polonezii au fabricat sub licența Browning Automatic Rifle, la mitraliera Browning n au mai plătit licența, au zis că nu există patent valabil în Polonia.
Aripile la IAR-80 erau copie fidela dupa bombardierul italian SM-79, reduse 50%. Asa susținea Mihai Andrei intr-un articol însoțit de schite acum multi ani, cred ca in revista Top Gun.
Aripile IAR-80 nu au nici o legatura cu SM-79. Nici ca profil si nici macar ca modalitate de constructie (metal vs lemn). In plus, IAR-80 a fost proiectat inainte ca Romania sa fabrice SM-79 deci teoria nu tine nici macar dpdv temporal.
Mă bucur să văd istoria reală!
Declaratii Mihai Antonescu 12 aprilie 1946,interogatoriu luat de Avram Bunaciu
“Era rebeliunea in strada cand a venit Schmidt,fost ministru de Externe al Austriei sa negocieze contractul.”
“In momentul in care s-a facut contractul germanii fagaduiau cerul si pamantul. Considerau ca aceasta colaborare va determina importarea masiva de materii prime pentru industria grea. Rezultatul a fost derizoriu.”
Avram Bunaciu : “Din ce cauza s-a reziliat acest contract?”
Mihai Antonescu : “Pentru ca germanii n-au respectat angajamentele,pe de alta parte eram multumiti sa se restabileasca un regim de proprietate. Germanii au inceput sa ceara 60 % proprietatea de fond la intreprinderile “Malaxa”. Nu s-a dat nici unu la suta din fondurile societatii, din fondul intreprinderilor de administratie. “
Procesul din 1946, mai 7
Interogatoriul lui Mihai Antonescu
Presedintele : “Care a fost rolul D-vs in predarea catre concernul german “Hermann Goring Werke” a trustului de utilaje grele Malaxa,Resita in centrala Rogiferului ? […]
Mihai Antonescu : “Am adresat personal maresalului Goring o scrisoare […] …cerandu-i rezilierea contractelor si am obtinut,pana la urma , rezilierea lor.”
Realitatea este ca Ion Antonescu a gasit cca 150 de tone aur rezerva Romaniei in 1940 si a lasat in 1944 o rezerva de cca 250 tone aur, situatie unica in lume ca o tara aflata in razboi sa-si mareasca rezerva de aur.
Declaratie Ion Antonescu, 16 aprilie 1946:
In 1942. La masa eram : d-nii Hitler,Ribbentrop,Schmidt,Funk si Mihai Antonescu.Era dupa discutia intre Mihai Antonescu,Ribbentrop; povesteste d-l Funk urmatoarele : ca un om care se uita din Marte pe pamant se mira de aceasta manie a omului care ia aurul si-l duce in America si-l ingroapa,si-l duce de acolo in Europa si-l ingroapa acolo. Si facea teoria ca aurul nu are nici o valoare , spunand ca marca are valoare mai mare. Eu i-am spus ca nu sunt specialist , dar sa-mi dea voie sa pun o intrebare : “Daca inteleg bine, teoria dumitale este ca , daca d-na Funk ar avea aur in depozit, d-ta o povatuiesti sa vanda aurul si sa puna hartie in depozit ”
Walther Funk , presedinte Reichsbank 1939-1945
https://en.wikipedia.org/wiki/Walther_Funk
Sau ca sa citez dintr un material BNR
” In situaţia în care evoluţia războiului putea impune transformări neaşteptate şi nedorite pe piaţa devizelor, autorităţile de la Bucureşti au mizat pe aur, deşi conducătorii germani recomandau aliaţilor să-şi sprijine sistemele monetare pe marcă. Guvernul de la Bucureşti a depus constant eforturi în toată perioada războiului, pentru sporirea stocului de aur prin achiziţii atât în interiorul
ţării, cât şi în exterior. La un moment dat guvernul Antonescu a impus Germaniei achitarea in aur a livrarilor romanesti de grau si petrol.”
romania nu a avut niciodata suficient armament, niciodata !
de cand sa infintat tara asta si chiar dinainte nu am avut niciodata suficient armament
nu mai dati vina pe unu si pe altu
dati vina pe ADN ul romanesc
tot timpu neam bazat ca vom putea negocia cu unii si cu altii
https://www.profit.ro/stiri/politic/al-doilea-sistem-patriot-din-romania-a-devenit-operational-sua-romania-are-capacitatile-de-aparare-aeriana-necesare-pentru-a-si-proteja-cetatenii-si-teritoriul-national-21630109
intro balta neagra 4 ochii luceste ce sa fie oare
cred ca e 2 … patriot
Daca o sa facem o comparatie 68-89 la productie armament, s-ar putea sa iesim “mai superiori” fata de cehi si polonezi.
La dotare, nu, ca pe ei ii inarmau sovieticii.
La calitatea armamentului produs e alta discutie.
Sarbii au fost campionii la dezvoltarea industriei de aparare, din Est, ca aveau avantaj cu transfer tehnologie occidentala.
Altfel, in WW2 n-au rupt gura targului nici polonezii, nici cehii. Polonezii s-au descurcat, au luptat si la britanici si la sovietici, ca ideologia nu mai era importanta.
Xv, în ww2 polonezii n au avut nici o șansă pentru că au fost sacrificați de ” partea corecta a istoriei” .Englezii și francezii le au garantat granițele și polonezii au pus botu’ la o vrăjeală ieftina.
Au încercat francezii o ofensivă dar când au dat de linia Siegfried s au întors înapoi în spatele liniei Maginot și i au urmărit pe germani cum îi toacă pe polonezi, ulterior i au urmărit și pe sovietici cum ocupa estul Poloniei.
Când generalul Sikorski a început să se agite in legătură cu militarii polonezi care dispăruseră la Katyn, s a întâmplat un accident de avion și Sikorski a dispărut.
Dar polonezii aveau industrie, făceau avioane tancuri, tunuri, mitraliere.
Au avut ghinion cu niste ” aliați ” care i au abandonat și că Werhmachtul era în 1939 cea mai buna armata a lumii.
Cehii aveau o industrie excepțională, ăștia au fost sacrificați la Munchen 1938 ,dar au ieșit cel mai cîștigați din ww2 , n au avut pierderi umane mari și după război au rămas și cu tehnologia germană, după război au fabricat avionul cu reacție Me 262.
Au vândut și Me 109 Israelului, deci aveau industrie serioasa.
Caudillo, cunosc, de la veterani polonezi chiar, la povestile de la ceai despre tineretile lor. Erau cei mai antisovietici.
Ei mergeau si inainte de 89 cu delegatie militara sa depuna flori pe unde luptasera alaturi de englezi.
Fiind pe o directie esentiala, au fost dotati binisor, cu mult peste ce era la noi, ca se duceau peste nemti, noi la vale peste greci, in teorie, ca in practica eram pe cont propriu, prin ograda, ca militar nu mai eram in pact.
De facut armament, faceau, dar nu ceva remarcabil, doar ceva mai low budget, Iskra nu e vreo minune tehnologica. Erau sub noi la unele produse ale industriei.
Si erau foarte penetrati de sovietici la nivel militar, mult mai mult ca la noi dupa 68 cand Ceausescu i-a vanat pe toti tradatorii.
Ca industrie militara nu au stralucit nici inainte de 45, nici dupa.
Cehoslovacii- mai experimentati industrial, cu traditie, branduri serioase care inca exista si inca o duc bine. Cei mai performanti in industrie de armament din Est, in afara de rusi. Cei mai “nemti” dintre estici.
Poate imi explici tu de ce ei au fost in stare sa faca cz-urile recente si noi tot flinta sovietica la a 50a prezentare, “noua” armadeasaltfostapuscasutomatafoatpistolmitralierafostavtomat.
@Xv: “Ca industrie militara [polonezii] nu au stralucit nici inainte de 45, nici dupa.”
Daca e sa vorbim de interbelic, polonezii au avut niste lucruri lucitoare. Acum conteaza si cu cine compari, ei totusi aparusera ca stat doar de 20 de ani.
Pana la urma noi ne-am dus sa cumparam avioane si licente de le ei, nu ei de la noi.
Produceau tancuri, noi nu. Noi eram doar interesati.
Produceau piese de artilerie de camp, noi nu.
Au produs un pistol foarte reusit, fabricat si in timpul ocupatiei germane, aveau si un prototip de pusca semiautomata. Noi…
Isi dezvoltasera o industrie auto, noi abia faceam asamblare.
Nu erau la nivelul Germaniei, Frantei sau al Marii Britanii dar nici nu erau multe alte state din Europa care sa faca ce faceau ei: Italia, Cehoslovacia, Suedia si Elvetia. Nu-i rau sa joci in liga secunda.
Xv, cehii au mai multe atuuri.
In perioada interbelica făceau armament foarte bun și foarte căutat.
Noi am luat licența pustii mitraliere ZB 1930 de la ei.
Britanicii au avut pușcă mitraliera Bren tot de la ei.
Mitraliera BESA tot de la ei.
Au rămas cu industria și specialiștii după ww2.
In perioada comunistă au avut armament de concepție proprie, Vz 58, Skorpion smg.
Uzi a avut ca inspirație smg Sa 23.
După 1989 au avut infuzie de capital străin.
Inițiativa privată autohtonă a mers foarte bine.
Proprietatea de stat s a păstrat acolo unde este nevoie, ministerul apărării de la ei e proprietar la o întreprindere unde se va fabrica CV 90, nu ca la noi ping pong între MApN și Ministerul Industriei.
Cam asta a contat.
Xv, Polonia a aparut dupa ww1 in conditii foarte grele, razboi cu sovieticii pana in 1921, razboi cu cehii care au profitat de ocazie si i-au atacat si le-au luat din teritoriu, datorii de razboi catre occidentali , ca astia au fost bulangii si au impus statelor nou formate sa preia din datoriile vechilor imperii.
Romania de exemplu a trebuit sa plateasca invingatorilor ww1 pentru ca ne-am luat Transilvania inapoi dar a primit praful de pe toba in privinta datoriilor pe care trebuia sa ni le dea Germania.
Polonia a avut doua situatii favorabile.
1. Dupa razboi Krupp i-a concediat pe muncitorii polonezi si acestia s-au dus in Polonia si au dezvoltat industria grea poloneza.
2. I au invins pe sovietici si au obtinut in urma Tratatului de la Riga din 1921:
Poland was to receive monetary compensation (30 million rubles in gold) for its economic input into the Russian Empire during the Partitions of Poland. Under Article 14 Poland was also to receive railway materials (locomotives, rolling stock, etc.) with a value of 29 million gold roubles. Russia was to surrender works of art and other Polish national treasures acquired from Polish territories after 1772 (such as the Jagiellonian tapestries and the Załuski Library). Both sides renounced claims to war compensation.
Sunt printre putinii, daca nu singurii , care au obtinut ceva de la sovietici.
Dar pentru aceasta realizare au trebuit sa-i invinga pe sovietici.
Polonezii si acum sunt antisovietici/rusi. Surse apropiate de rusi sustin ca au fost multi militari polonezi decedati in Ucraina, anuntati ulterior de autoritatile poloneze morti neasteptate, off-duty.
Cazul generalului Adam Marczak e cam batator la ochi
https://www.vestidinrusia.com/2024/03/27/polonia-anunta-moartea-neasteptata-a-generalului-adam-marczak/#google_vignette
De asemenea sunt afirmatii ca SPH Krab din AFU au echipaje poloneze
https://youtu.be/FsroR-3w3LA?si=mzawdPB0SRueVmTO
dar nu-ti garanteaza nimeni autenticitatea afirmatiilor
Cred ca am fi putut fi peste polonezi si pe anumite nise chiar si peste cehoslovaci.
Atata doar ca, ca si azi, nu a existat un interes in a sprijini productia locala, in a cumpara licente, a investi in cercetare-dezvoltare si in noi fabrici etc, se mergea tot pe spaga si comisioane si luat de-a gata din afara (vezi afacerea Skoda daca imi aduc bine aminte), cum se cam face si azi, parca sunt batuti in cap si nu invata nimic din istorie, nici macar din asta mai recenta, daramite din aia mai veche.
Cand s-au pus pe treaba, chiar si cam heirupist asa si in ceasul al doispelea, au iesit unele chestii ok.
IAR 80 era peste orice alt avion “estic” (fie el polonez, finalndez sau ceh) si statea la data aia OK si in comparatie cu cele “vestice” si rusesti/sovietice (ca performante si manevrabilitate). Vorbim strict de 1940
Varianta mai tarzie, cu motor german mai puternic (parca cel de la Me-109G) ar fi fost si ea foarte ok pentru anii 1943-1945 (motorizarile succesive superioare au ridicat oricum si alte avioane de la data aia, de la Mustang la Me-109) dar s-a mers pana la urma pe productia de Me-109G sub licenta, cate s-au facut (nemtii ne-au dat foarte tarziu licenta,oricum nimeni nu-i suspecteaza pe nemti de viziune strategica pe termen lung, sunt incapabili de asa ceva, istoric vorbind, de cand sunt ei si pana azi, sunt foarte limitati aici). Problema era evident lipsa unei licente, lipsa de timp in primul rand, lipsa pregatirii industriei samd.
Tancul Maresal a fost iarasi o idee foarte OK (a inspirat si un tanc asemanator german) si tunul romanesc de pe el era superior celor germane si rusesti in calibre similare (viteza superioara la gura tevii) dar din nou, a lipsit timpul si pregatirea industriei. Daca nu ma insel ai nostri au produs inclusiv un robot antitanc, Goliath, un fel de drona mina terestra teleghidata, ca tot vorbim de drone si impactul lor in razboiul de azi
Orita ca pm a fost iarasi foarte ok pentru vremurile alea, s-au construit daca nu ma insel si ceva submarine in santierele navale romanesti.
Daca luau ceva licenta de artilerie grea inainte de razboi, ceva licenta pentru camioane, daca incepeau proiectul IAR 80 macar 2-3 ani mai devreme si luau o licenta de motor mai puternic cred ca am fi stat mult mai bine.
Sigur, nu la nivelul gigantilor industriali precum SUA, Germania, URSS sau Britania, dar peste astia mai mici
Se pare ca “robotul/drona” teleghidata romaneasca se numea “torpila terestră dirijată Eremia” (dupa numele inventatorului, generalul Ion Eremia, genist daca nu ma insel).
Din pacate nu am gasit prea multe detalii, inafara de cateva poze slabute calitativ. Se pare ca, ca si incarcatura de lupta ducea inclusiv un proiectil de artilerie de calibru mare (150mm) si putea trece peste/prin transee datorita senilelor adaptate (superioare modelului german Goliath), probabil putea distruge si orice tanc sau afecta orice buncar dat fiind incarcatura de lupta.
Unii speculeaza ca avea un sistem primitiv de ghidare prin televiziune, eu sincer ma indoiesc, desi daca e adevarat chiar era ceva extraordinar pentru anii aia (1940-1944), oricum era ghidat radio cel putin
Radu, din pacate in 1935/1936 Romania a cumparat de la Skoda licenta pentru obuzierele de 100 mm si 150 mm dar nu le-am produs niciodata.
Doar tevile le-am produs si alea destul de tarziu.
Atat de corupta era conducerea Romaniei, de fapt Carol 2, malaxa, Lupeasca, Auschnit si toata gasca lor.
IAR 80 s-a nascut dintr-o coruptie , afacerea IAR e mai putin cunoscuta decat afacerea Skoda, pe scurt Gnome rhone ne-a dat un motor cu performante umflate, la fel au facut si cu yugoslavii, noi stiam ca era un motor cu probleme dar asa au fost timpurile .
Generalul Ion Erimia e mai cunoscut pentru cartea sa decat pentru torpila terestra Erimia, putin probabil sa fi fost camera de televiziune cutia aia de pe site-ul rusesc.
E adevarat ca proiectul a aparut inaintea Goliath, parca pe site ul rusesc e trecuta 1944 data fotografiei, iarasi putin probabil sa fie asa .
Despre Romania interbelica gasesti mai multe detalii in articolul meu
https://www.tehnomil.net/2023/04/12/guest-post-romania-interbelica-granarul-europei-un-fals-grosolan/
Raduule, tu ai avut in copilarie masinuta de-aia telecomandata? Ca am impresia ca in conceptia ta ai avut drona.
Torpila terestra…
Ce mai inventam? Crucisator aerian?
Exista date, fotografii in afara de mereu prezenta expresie “se zice ca”?
Stiu, Maresalul i-a invatat pe nemti sa construiasca blindate, din moment ce “se zice ca”.
Caudillo, iconoscopu ala?
Inventat la noi? Bine, tu ai zis putin probabil.
Am avut noi o asa industrie electronica fabuloasa sa le dam clasa japonezilor?
Si daca eram asa avansati de ce ne-au invatat francezii abc-ul in materie, in anii 60? Poate era de fapt obiectiv conspirat sa-i instruim noi pe ei, ok…Iar intram in corutisme.
Era prin Drumu Taberei un “ceva” industrial care producea tehnica speciala si pt lista scurta de unitati cu ochi albastri, acolo iar se zice ca, cica, poate, se presupune, ca ar fi iesit “produse speciale”.
Admin, e clar ca erau “mai superiori” ca noi, nu se pune problema asta.
Nu erau insa in orima grupa valorica, sa zic asa, ca sa inteleaga microbistii.
Noi, nici macar in a doua. 2 industriasi care se sabotau reciproc, in rest industrie tipica unei economiii agrare, ateliere.
Granarul Europei, “atata s-a putut”.
Dupa Ferdinand I s-a rupt filmul, Carol 2 si Urdareanu, pardon, Urdarianu, sa nu incurcam reincarnarea cu originalu, au investit in fast si afaceri, dotare doar de gura nemtilor, meteahna care nu a disparut.
Xv, generalul Ion Erimia nu a construit nici un prototip , el a depus un memoriu tehnic la autoritatile militare , respectiv “Memoriu asupra Torpilei Terestre Dirijate-Erimia” .
Varianta scrisa de mana avea 23 de pagini de calcule, 13 desene si 3 planse cotate.
Ce afirma generalul Erimia in 1983 :
” -In capitolele „Principii de construcţie“ şi „Descriere generală“ se preciza că „torpila terestră dirijată este un vehicul de 60 cm lungime, 38 cm lăţime şi 29 cm înălţime, de formă tronconică (profil aerodinamic), cu tracţiune pe şenile. Este încărcat cu 16 kg explozibil, din care 2 kg pot fi material incendiar, şi este mişcat şi dirijat electric de la distanţă“. Ca aspect general „seamănă cu un tanc in miniatură”. Se dădeau, fireşte, toate detaliile tehnice, pe vreo 20 de pagini, plus desene, planse,etc. ”
“— Eram pe atunci ofiţer cifrator al comandamentului diviziei I blindate. M-am adresat şefului de stat-major şi comandantului diviziei, in vederea încunoştinţării Ministerului înzestrării Armatei şi construirii prototipului. Din prudenţă, celor doi ofiţeri le-am prezentat numai memoriul tehnic, fără calcule, desene și planșe. La15 martie 1941, cu raportul nr. 77, am înaintat statului-major al diviziei memoriul tehnic, rugind să fie transmis ministerului. La 21 martie 1941, seful de stat-major al diviziei a Ministerului înzestrării Armatei, cu adresa nr. 875, raportul împreună cu memoriul tehnic. La 10 aprilie 1941, de la minister a parvenit diviziei ordinul nr. 8629 semnat de generalul V. Negrei, prin care se cerea să se pună in vedere inventatorului să se prezinte cu întreaga documentaţie la minister in ziua de 15 aprilie 1941, ora 9.”
” — Am plecat spre Bucureşti din Tîrgovişte unde se afla atunci comandamentul diviziei. La minister m-am prezentat in faţa unei comisii. După ce am susţinut proiectul şi am răspuns la întrebări, am subliniat că la proiectare am avut în vedere posibilităţile industriei noastre, care nu fabrica decît relee electrice. Comisia mi-a cerut să predau documentaţia tehnică şi să mă întorc la unitate, unde se va primi răspunsul. Curînd a început războiul şi am fost mutat în zona interioară, in Dobrogea, unde am rămas pînă în august 1944. De soarta invenţiei nu am mai aflat. ”
Erimia a cerut bani pentru un prototip spunand ca va returna banii in rate.
La Ministerul Inzestrarii Armatei si-a prezentat memoriul in fata unei comisii, aia au zis ca proiectul e realizabil din punct de vedere tehnic. Au avut rezerve ca vehiculu e mic si se poate rasturna in gropi si ca releul cu fir va fi dificil de folosit in lupta. Erimia a zis ca atata putea industria romana atunci , mai era varianta importului din Germania a unui releu radio.
Nu s-a continuat proiectul , a ramas doar pe hartie.
Caudillo
Nu stiam ca luasera licenta pentru artileria aia, chiar au fost complet cretini atunci, ca nu le-au produs.
IAR 80 a venit prea tarziu, ar fi trebuit sa bage bani in cercetare si productie mult mai devreme. Daca nu ma insel au luat ceva avion din Polonia, inferior, dar de la care s-au inspirat ca model de aripa pentru a produce IAR 80, ceva avioane mai vechi de la britanici, dar inca OK in 1940 (Hurricane parca).
Pur si simplu nu le-a pasat decat de spaga si comisioane, exact ca azi. Azi am putea pune si ceva tradare la mijloc
XV
Nu stiu sincer de ce te agiti asa, vezi ca e si cald, sa nu dai pe afara sa-ti cauzeze ceva. Denumirea aia nu am inventat-o eu, asa am gasit-o si eu pe net. Sigur ai si tu net/google, deci poti sa cauti singur, sa nu zici ca te mint eu. Poate are legatura si cu faptul ca ducea o incarcatura de lupta sanatoasa (imaginile sunt foarte putine si slabe calitativ, apare ca duce un proiectil cal 150mm intr-una), era probabil si o arma anti-buncar nu doar antitanc
Si nu era ghidata prin fir, ci prin radio, din cate am inteles. Din poze arata ca e semnificativ mai mare si cu senile mai bine adaptate pentru teren accidentat sau transee, comparativ cu Goliathul german. Faptul ca era mai mare poate fi bun sau rau, depinde de situatie.
Iar tancul Maresal a aparut inaintea Hetzerului german, si tunul Resita era superior ca putere de foc fata de cele similare germane si rusesti (viteza superioara la gura tevii, cu detrimentul ca se uza teava mai repede, evident)
Nu-nteleg nici caderea asta pe spate de admiratie fata de nemti, sau altii, indiferent de ce e vorba si la orice moment. Da, sunt mai dezvoltati, mai avansati, mai blablabla. Dar nu au inventat ei totul, de la mersu pe jos la pus coada la cireasa. Da, suntem si noi de multe ori varza, dar avem si sclipiri din cand in cand (nu ca asta ar fi dat peste cap cursul razboiului sau asa, dar totusi e o chestie interesanta si cumva vizionara)
In plus sunt destule idei care sunt mai vechi decat par si se folosesc fara greturi si azi, doar ca sunt adaptate mai bine cu tehnologiile mai moderne de acum (ori chiar au ramas la fel de mii de ani, vezi capcanele antipersonal din junglele din Vietnam de ex, ori soldatii israelieni care arunca incarcaturi incendiare cu catapulte peste gard in Liban zilele astea). Japonezii au venit cu ideea de kamikaze, am inteles ca nu doar la avioane ci si la un model de torpila special adaptata, ghidata spre tinta de un scafandru care statea pe ea, un fel de minisubmarin torpila.
Atata doar ca azi se vrea sa se puna o inteligenta artificiala pe drone, in loc de aia umana din cazul japonezilor. Ori, o legatura de date cu un operator uman, ceva cat mai greu de bruiat.
Si ca sa-ti raspund si la faza cu masinuta de jucarie ghidata prin fir, spune-mi care e definitia dronei atunci?
Cat despre o masinuta de aia de jucarie, daca e suficient de mare si puternica, si firul suficient de lung, poti sa pui o mina AT pe ea si sa o trimiti de dupa coltu strazii sub senila ori sub rotile unui blindat inamic de ex, in lupta urbana. Nevoia te invata, imaginatie si vointa sa ai.
Buna parte din dronele folosite de ucrainieni (si cred ca si de rusi) sunt chinezarii luate la kilogram de pe Alibaba, d-alea de fac unii poze la nunti la noi, ori sunt facute sau adaptate in ateliere, sa poata duce o grenada sau un proiectil
Bre , IAR80 era de inspiratie / iteratie de origine incerta probabil franco-germana pe baza de licente oficiale ( POTEZ si Messerschmitt Bf 108 Taifun ) .
Ce a iesit , hmmm , atata s-a putut … motoarele nu au mai fost livrate de francezi , belgienii nu ne-au furnizat armele pentru IAR80 , desi erau platite in avans … au ramas datori la noi pana in prezent ( !!! ) chiar daca alte categorii de arme au fost livrate …
A , fosta licenta Messerschmitt s-a transformat peste ani in IAR823 , stiti voi , ala folosit in misiunea din Angola … nu a fost unica misiune afara din epoca RSR , a mai fost una , in Nicaragua , dar fara instructori din Romania ( misiunea medicala din Viet nu se pune , era epoca RPR ) .
Dupa lovitura de stat din decembrie 1989 istoria nescrisa nu mai conteaza , lucrurile sunt oarecum cunoscute …
A , adevarul nu place tuturor , se vor gasi destui care sa contrazica istoria traita si nescrisa …
Da , @Xv
In Drumul Taberei era ceva special ( RAMI Dacia ) .
Mare mirare pentru mine ca ai avut habar de ceva cu minim trei nule …
Polonezii au merite deosebite inainte de WW2 ( au realizat o pusca semiautomata inspirata din licenta Browning BAR – Kbsp wz. 1938M si pistolul VIS wz 1935 inspirat din Colt 1911 ) .
Cat despre cehoslovaci , acolo e o mica confuzie .
Romania a achizitionat o licenta de BREN 28 , care nu a corespuns deloc cerintelor noastre .
In urma modificarilor solicitate , arma a intrat in dotare sub denumirea ZB vz. 30 , ca noi era smecheri in acea epoca , aveam ingineri adevarati .
Habarnistul- prin Drumu Taberei stia cam tot cartieru ce era pe acolo, inclusiv terenurile MApN-ului care au fost donate sau vandute, destul de multe.
Secu producea tehnica destul deavansata intr-o perioada, ca o mare parte din aparat se ocupa cu stiinta si tehnologie, furau tot ce prindeau. Exemplul celebru e scrumiera aia.
Ca tot esti mai in tema cu productia din perioada comunista, Increst ce mai realizau? Ca fonduri si oameni pregatiti erau.
Radu, baga Corut in continuare. Btw, la mine nu e cald, probabil vb ce e pe la tine si iti inchipui ca toti suferim ca tine.
Cadere pe spate pt nemti…iar bagi din top.
Nu am vreo admiratie fata de ei in mod particular, sunt de parere doar ca sunt cei mai dezvoltati industrial din Europa, poate toti care gandim asa ne iluzionam si evidenta de multi ani e ca Germania e putere a ingineriei e balon de sapun.
Aia produceau Me 262, Tiger, Tirpitz, cele mai moderne submarine, nu exista comparatie cu ce era la noi. Ca la noi nu prea era nimic.
Ceausescu a industrializat Romania. Si Ceausescu a avut mari obstacole cu Cocomul sau cum ii zicea si apoi cu cearta cu clauza, de a falimentat tara. Nu ne vindea nimeni tehnologie moderna de la mijlocul anilor 70.
Vezi cum au folosit americanii drone prin Vietnam sau israelienii in Liban inainte sa ajungem la concluzua ca poate Da Vinci sau omuletii verzi din tunelurile secrete din Bucegi fabricau drone si le vindeau la kg sau la bucata prin piata.
IAR 80 a apărut dintr-o conjunctura nefericită, PZL 24 pe care l fabricam sub licența era depășit, era preconizată o comanda de HE 112, dar asta era mai slab calitativ decât IAR 80. S au combinat diverse elemente, coada era luată de la PZL 24, aripile nu se știe cum s au proiectat.
Una peste alta, IAR 80 și a făcut treaba la începutul războiului, deși erau multe probleme cu el.
Mitralierele FN Browning nu au mai fost livrate pentru că Belgia a fost ocupată de germani.
Polonezii au fabricat sub licența Browning Automatic Rifle, la mitraliera Browning n au mai plătit licența, au zis că nu există patent valabil în Polonia.
https://youtu.be/fjjFCoiQWoM?si=C59LRC8X7ROfp6HO
România a fabricat ZB 30
BREN BRno ENfield , nu știu sa fi avut legătură cu ce am fabricat noi, avea încărcător curb , la noi era drept
Aripile la IAR-80 erau copie fidela dupa bombardierul italian SM-79, reduse 50%. Asa susținea Mihai Andrei intr-un articol însoțit de schite acum multi ani, cred ca in revista Top Gun.
Aripile IAR-80 nu au nici o legatura cu SM-79. Nici ca profil si nici macar ca modalitate de constructie (metal vs lemn). In plus, IAR-80 a fost proiectat inainte ca Romania sa fabrice SM-79 deci teoria nu tine nici macar dpdv temporal.