Guest Post: Abrams Ucrainian

By Caudillo:

Previzibil , Abramsurile ucrainiene n-au rupt gura targului in lupta , dovada e tancul american expus la Moscova.

Spun previzibil, pentru ca asa cum am scris in Tancuri si drone 3, in documentul HASC  din 2023 se afirma

“  our adversaries are also gaining valuable insight as to how to defeat NATO provided equipment to Ukraine. To date, western planners have not adequately prepared for an attack from above (‘‘top-attack’’) delivered from a suicide drone, glide-type munition, or pop-up mines to our armored vehicles and tanks. “

Asa ca ucrainienii au lasat deoparte jena de a surubari la tancul american si au pus cope cage pe el la  uzina Metinvest  a lui Rinat Akhmetov

Pe site-ul Metinvest fotografiile cu Abrams cu cope cage sunt partial blurate. Se mai prezinta niste date despre acest upgrade :

“ Frontul de oțel”   al lui Rinat Ahmetov a lansat producția în masă de ecrane de protecție suplimentare din oțel pentru tancurile sovietice (T-72), ucrainene (T-64) și americane (M1 Abrams). După o procedură lungă și amănunțită de testare, ecranele de oțel au început să fie furnizate gratuit Forțelor Armate ale Ucrainei. Până în prezent, au fost fabricate și transferate peste 25 de sisteme suplimentare de protecție, dintre care șapte sunt pentru tancurile M1 Abrams.

Ecranele din oțel pentru contracararea dronelor FPV pentru tancuri sunt produse pur ucrainene. Toate desenele ecranelor de protecție au fost realizate ținând cont de specificul caracteristicilor de proiectare ale fiecărui tip de rezervor, deoarece structurile suplimentare nu numai că ar trebui să protejeze împotriva amenințărilor externe, dar în același timp să nu limiteze funcționalitatea echipamentului în sine, să nu complice funcționarea acestuia în condiții de luptă și să nu interfereze cu luptătorii. Greutatea totală a structurii ecranului este de până la 430 kg.

Uitandu-ma mai atent pe articolul The War Zone fotografiile din articol au dezvaluit  un amanunt interesant . respectiv ca ucrainienii au pus cope cage si pe partea frontala a turelei.

Mai gasim si alte imagini cu tancul american

La prima vedere, cope cage-ul ucrainian seamana cu cel al tancului T-90

Din aceste imagini se observa ca Abramsul isi pastreaza partea frontala a turelei neschimbata dar front hull primeste niste straturi de protectie reactiva  de inspiratie sovietica.

De asemenea , atat rusii cat si ucrainienii au renuntat la primele modele suprainaltate de cope cage

Razboiul din Ucraina a dus la aparitia unor inovatii nebanuite, mai mentionez un Leopard 2 A4 cu protectie suplimentara ERA de inspiratie sovietica.

 “ Besides the explosive modules, they also used rubber screens that partly cover the turret and the gun mantlet. Considering the lack of full-fledged NERA (non-energetic) elements, this was not a bad choice. “

Sursa

Sau alta varianta de Leopard 2 A4 cu protectie ERA

Tot felul de inovatii in acest razboi.

Rusii pretind ca au un tanc radiocontrolat :

  “ Personalul militar rus a testat tancul radiocontrolat T-72AMT. T-72AMT a fost folosit anterior de armata ucraineană. Operatorii controlează tancul ca o dronă FPV, folosind o telecomandă și ochelari FPV. Raza de control radio nu este raportată, probabil că poate fi aceeași cu cea a dronelor FPV până la 15 km, dar rezervorul poate fi echipat cu un transmițător mai puternic și pot fi folosite și repetoare de comunicare. T-72AMT este o modificare ucraineană a tancurilor T-72A produse în 2017 la Uzina blindată din Kiev. Tancul a suferit multe upgrade-uri. În ceea ce privește protecția, tancul este aproape de tancurile rusești T-72B3. Astăzi, armata ucraineană are aproximativ 40 de tancuri T-72AMT, dintre care unele nu au primit toate îmbunătățirile incluse în proiect.  “

 E adevarat ca rusii sustin ca au folosit niste vehicule radiocomandate  inarmate la Avdivka ,deci nu ar fi chiar o noutate pentru ei folosirea de “roboti militari ”  :

Referitor la eficienta tancurilor in Ucraina, rezultatele sunt interpretabile si sunt foarte multe interese in jurul acestor tancuri. A facut multa valva o opinie a unor tanchisti  AFU  despre Abrams.

A venit si un general american cu replica  BS

Ce au spus tanchistii  AFU e rezultat din lupta:

„Armura sa nu este suficient de bună pentru acest moment”, a declarat un membru al echipajului, cu indicativul Joker. „Nu protejează echipajul. Pe bune, astăzi acesta este războiul dronelor. Așa că acum, când tancul se deplasează, încearcă mereu să îi lovească”.

Colegul său, Dnipro, a adăugat că cei care folosesc aceste tancuri sunt „ținta numărul unu”. „Fără apărare, echipajul nu supraviețuiește pe câmpul de luptă”, a spus el.

Muniția este, de asemenea, o problemă, la fel ca în alte părți de pe linia frontului ucrainean. „Ceea ce avem noi este mai mult pentru lupte directe tanc contra tanc, ceea ce se întâmplă foarte rar”, a spus Joker. „Mult mai des lucrăm ca artilerie. Trebuie să distrugi o linie de copaci sau o clădire. Am avut un caz în care am tras 17 proiectile într-o casă și aceasta era încă în picioare”.

Sursa

Un tanchist și-a pierdut un picior după ce blindajul unui Abrams a fost perforat. Un alt tanc, parcat sub un copac, a rămas complet imobil din cauza unor probleme tehnice la motor, cu toate că de-abia a fost livrat din Polonia. Ucrainenii spun că în condiții de ploaie sau ceață, condensul poate scurtcircuita electronicele din interiorul vehiculului.

Ucrainenii și-au exprimat frustrarea, spunând că tancurile sunt făcute pentru stilul de luptă al NATO, în care forțele aeriene și sistemele de artilerie pregătesc terenul înainte ca tancurile și infanteria să înainteze.

„Noi nu avem nicio aviație sau artilerie. Avem numai tancuri. Și asta este problema”, a mai spus Joker.

Sursa

Generalul american a replicat ucrainienilor :

„Comentariul meu se rezumă la un singur cuvânt: BS (prescurtare de la „bullshit” în engleză/„rahat”)”, a spus Hertling.

Hertling, care a fost inclusiv comandant de tanc Abrams și care a comandat unități blindate timp de aproape 30 de ani a spus că tancurile Abrams au fost special gândite în timpul Războiului Rece pentru a face față unui posibil război NATO cu Rusia „fix în teatrul european”. De asemenea, generalul american a calificat drept „rahat” comentariile ucrainenilor legate de „apariția condensului pe instrumente”, faptul că rușii știu care sunt punctele slabe și „tancurile nu au suficient blindaj”, ori faptul că „au tras mai multe obuze într-o clădire, fără efect”.

Sursa

Realitatea e ca exista multa propaganda pe acest subiect.

Americanii vor sa-si vanda tancurile:

The United States on Tuesday approved a $2.2 billion sale of advanced battle tanks to Bahrain, a Gulf Arab ally once under an arms embargo over a crackdown on Shiite dissent.

The State Department said it had notified Congress it is ready to sell 50 M1A2 Abrams tanks, generally used for ground warfare, to the small island nation which has tense relations with nearby Iran.

Sursa

Rusii vor sa-si ia revansa dupa primele zile ale invaziei din Ucraina cand era un concurs de turele care zburau :

Dupa primele Abramsuri scoase din lupta rusii l-au luat la misto pe Biden

A Russian soldier’s video mockingly thanking U.S. President Joe Biden for sending M1 Abrams tank to Ukraine. The soldier thanks Biden for giving them the opportunity to earn some more money by destroying the U.S.-made tanks. He even suggests that Biden should get a “MIR” card, where Russian soldiers can transfer 10% of their commission from destroying tanks. The video went viral as Russian forces struck a second M1 Abrams tank near Avdiivka. Watch for more details.

Dincolo de aceste “rautacisme” raman realitatile razboiului, respectiv  ca la 10000 de euro cat dau rusii pentru un Abrams distrus, tanchistii AFU au o sarcina dificila cu Abrams.

Degeaba spune generalul american ca Abrams a fost conceput pentru teatrul european, atunci cand a fost conceput Abrams, principala amenintare erau tancurile sovietice, nu dronele.

Tanchistii  AFU au dreptate cand spun ca Abrams e mai potrivit pentru lupta tanc vs tanc, lucru rar in Ucraina  si  nu a venit cu  protectie antidrona.

De asemenea, AFU nu are aviatie comparabila cu USAF, deci nu pot adopta stilul NATO de lupta.

Plus ca acest conflict din Ucraina a adus niste inovatii tehnologice si tactice pe care nu le-a experimentat nimeni la o asemenea scala pana acum , deci ucrainienii nu au de unde sa invete cum sa se descurce cu noile tactici.

Sau cum se facea misto pe Historylegends la min 2:55

Razboiul din Ucraina a aratat ca puternicele  Abramsuri au fost incendiate de niste amarate de drone de 500 de euro, unele fiind create de niste start-up ri rusesti, “analoage “ cu cele ucrainiene.

    “   MOSCOW, March 3. /TASS/. Russian troops have hit one more Ukrainian US-made Abrams tank in the Avdeyevka area with the use of Upyr FPV drones, a spokesman for the drone manufacturer told TASS.

“I have just been told by our soldiers that our drone can boast hitting an Abrams tank. The 30th infantry brigade damaged its caterpillar track and then it was hit by two Upyrs catching fire after the second strike. A PG-7V munition was used,” he said.

It was the third Abrams tank to be struck near Avdeyevka. The first Abrams was completely destroyed with the use of an FPV drone Piranya on February 26. In slightly more than a day, the second Abrams was struck by a drone. Its crew managed to get out.

Russian troops employed Upyr FPV (first-person view) drones for the first time in the special military operation in Ukraine in May 2023. The drones proved their worth in combat operations: it helped Russian troops wipe out enemy boats with the assault force on the Dnieper River, adversary fortifications, dugouts and strongholds. Today, Russian troops are employing Upyr drones in all the directions of the special military operation in Ukraine  “

Sursa

Referitor la cope-cage, inca e mult de lucru si nu iau in considerare inovatia rusa Tsar-grill sau Turtle-tank, pentru ca aceasta protectie , desi e folosita tot mai des de armata rusa aduce mai mult cu Sturmgeschutz germane :

Sturmgeschutz  ww2

Despre eficienta cope cage, am vazut T-90 care a fost lovit de 7 drone ucrainiene

Alt T-90 pare ca s-a ‘”prajit” dupa 3 drone:

Prima drona a lovit motorul ,ca si in cazul tancului scos din lupta de 7 drone

Min  0:24

A doua drona a lovit cope cage deasupra turelei, min  0:32 .

A treia drona a incendiat T-90, a fost ca in desenele animate , min 0:48 .

A venit  a treia drona si a inspectat T-90,

S-a dat inapoi si si-a luat avant,

dupa care a lovit T-90 si a urmat o explozie de au iesit flacari si fum pe sub turela si pe teava tancului,.

Am mai gasit un video cu T-90 distrus de 3 lovituri, despre care am scris:

Lupta s-a dus la Soloviove si a implicat Brigada 47 AFU

La min 0:39 se afirma ca T-90 a fost distrus cu ajutorul dronelor si a armelor americane.

La min 1:20 se observa militarii rusi care parasesc tancul, deci cand tancul a fost incendiat de a treia drona era abandonat.

In video mai apar alte doua T-90 , unul din ele e lovit de doua ori si nu pare sa aiba avarii mari ,doar scoate ceva mai mult fum ,dar ramane mobil si  continua lupta.

Desi se vede la min 2:34 ca a doua lovitura este data la motor, de data asta  tancul rus n-a fost afectat prea mult, spre deosebire de primul T-90 .E drept ca primul T-90 , care a fost imobilizat,  avea lipsa niste parti din protectie inainte de a fi lovit pe prima drona, poate asta a facut diferenta

In concluzie, lupta asta tanc vs drona nu e chiar o stiinta exacta. Rezultatul luptei depinde si de factorul uman, respectiv de priceperea operatorului de drona sau pur si simplu de noroc.

Momentan , e greu de concluzionat asupra viitorului tancurilor.

Evident ca e usor sa dai vina pe ucrainieni pentru esecul Abrams, cum spun romanii, “mortul e vinovat” .

Realitatea cruda este ca ucrainienii se chinuie intr-un conflict in care inamicul rus e mai numeros si mai bine dotat.

E usor pentru militarii NATO sa le dea sfaturi, cum au dat  referitor la  modalitatea de a trece de campurile minate rusesti, respectiv sa le ocoleasca.

Pe unde sa le ocoleasca ucrainienii ,  rusii au creat o densitate nemaivazuta de campuri minate pe toate directiile ofensive ale AFU.

La fel si cu tancul Abrams, una e tactica americana de lupta, care au in dotare F16, F15, F22, F35, A-10  care pot sprijini o ofensiva terestra si altele sunt posibilitatile ucrainienilor care au primit in dotare niste MiG 29 depasite, asa cum e cazul MiG urilor 29 slovace care fusesera retrase si care fusesera sabotate de tehnicienii rusi.

La dotarea pe care o au ucrainienii si la ce dotare au rusii, Su 34, Su35, etc e foarte greu pentru ucrainieni sa-i invinga pe rusi.

Degeaba spune generalul american BS, militarii ucrainieni au facut minuni pana acum in lupta, nu pot fi invinovatiti pentru esecul Abrams in Ucraina.

Despre Abrams, sau T-90,  e greu sa faci o predictie. Chiar si cu 7 drone folosite de ucrainieni pentru a scoate T-90 din lupta , costurile au fost de cateva mii de euro.

Un raport total nevaforabil pentru tancuri care costa milioane de euro si care inca sunt foarte vulnerabile fata de aceste arme ieftine si primitive cum sunt dronele FPV.

Daca mai punem si celelalte amenintari la adresa blindatelor , respectiv ATGM Javelin, NLAW sau dronele Lancet 3, despre care rusii pretend ca are deja AI,  utilitatea tancurilor  e foarte discutabila.

Exact cand ne-am hotarat si noi sa cumparam tancuri Abrams !

Pentru noi ,care am decis sa cumparam Abrams de 1 miliard de dolari, situatia nu e chiar buna. Cand un tanc de cateva milioane de dolari e vulnerabil fata de o drona de 500 de dolari, nu prea e avantajos sa investesti banii in tancuri. Preferabil ar fi sa investesti banii in drone.

Dar poate nu fac americanii o surpriza placuta si ne le livreaza cu o protectie eficienta impotriva dronelor !

Altfel  am cheltuit degeaba 1 miliard de dolari, de banii astia ne dezvoltam si industria de drone FPV, agricole ( Baba Yaga ), kamikaze si de  drone maritime , plateam studentii pentru asta la fel ca la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory  si era mai profitabil si pentru economia romaneasca si pentru armata romana.

Nu se stie care va fi tendinta in privinta folosirii tancurilor, poate viitorul va aduce pe campul de lupta tancuri fara echipaj uman, sau poate cu AI , desi mai e mult pana departe, respectiv ar trebui sa vedem asa ceva in lupta pana sa intre in dotare asemenea vehicule blindate.

Americanii au in intentie inlocuirea Bradley cu OMFV,  Optionally Manned Fighting Vehicle, care cine stie cum va arata si ce performante va avea.

 “ The Army’s Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV) is being designed to replace the M-2 Bradley Infantry Fighting Vehicle (IFV) (see Figure 1 for a notional example). Optionally manned means the OMFV is to have the capability to conduct remotely controlled operations while a crew is not in the vehicle  “

Sursa

Momentan viitorul tancurilor e incert si nu ne ramane decat sa urmarim ce se intampla in Ucraina si sa analizam ce solutii gasesc aliatii NATO (americanii mai precis) in privinta tancurilor si IFV urilor.

Ar trebui sa nu ne aruncam la comenzi uriase de armament acum ,cand tehnologia e in plina evolutie si ce cumparam astazi ,respectiv Abrams sau Redback /ASCOD sa fie inutile in doi-trei ani si sa dam  pe ele cateva miliarde de euro degeaba.

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “Guest Post: Abrams Ucrainian”

  1. Caudillo says:

    Am gasit o fotografie Abrams cu cope cage, nu stiu cat de autentica e, Abrams arata ca un cotet de gaini

    https://www.youtube.com/channel/UC7L1L-Mi54H-yhiZCoqegCg/community?lb=UgkxQYu9hNk7GoDUmSzuZOV6aRi9PfhXRjy0

  2. Caudillo says:

    Desi tanchistii ucrainieni nu au fost multumiti de Abrams, realitatea e ca Abramsurile sunt printre cele mai bune tancuri pe care le-a primit AFU, mult mai bune decat alte tancuri. Si nu ma refer la Leopard 2 A4, care chiar daca in practica nu arata asa bine ca varianta rendered, poate fi folosit in lupta, chiar si cu stratul de cauciuc adaugat de ucrainieni. Arata ca naiba, dar macar e utilizabil si poate vreodata ucrainienii il vor imbunatati cat mai aproape de varianta rendered.
    Ucrainienilor li s-au dat niste vechituri neutilizabile, respectiv Leopard 1.

    https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/ucraina-a-refuzat-tancuri-leopard-din-germania-si-danemarca-pentru-ca-nici-macar-nu-puteau-trage

    ” După ce le-a primit și inspectat, Ucraina a constatat că 18 din cele 20 de tancuri primite prezentau defecte minore sau defecțiuni, iar două aveau „defecte mai grave”, se arată în documentele citate.

    Unele tancuri au fost livrate cu tunuri care nu puteau trage, scrie Kiev Independent care citează presa daneză.

    „Asta înseamnă că nici unul dintre tancurile reparate și livrate nu era pregătit pentru luptă”, a postul de radio.

    Ucraina a refuzat să accepte vreun tanc în toamna anului 2023, spunând Danemarcei și Germaniei că nu le poate folosi din cauza stării lor proaste. ”

    Asa ca cele 31 de Abrams din care rusii au “prajit” deja 10 sunt “parfum” fata de rablele de Leopard 1 ; cam putine Abrams , dar

    ” ATATA S-A PUTUT ! “

  3. niko says:

    Culmea ironiei e că ăia care le au dat doar 31 au trase pe dreapta DOAR 5000. Nește amărâți, atât au putut!!😂😂😂

  4. George says:

    Dacă rușii și ucrainienii folosesc tancurile aiurea, nu înseamă că tancul, ca armă, a devenit depășit.
    Tancurile sunt arme ofensive, nu tunuri autopropulsate.
    Tancurile, folosite cum trebuie, sunt utilizate pentru a crea brese mari în liniile inamice.
    Tancurile nu sunt folosite singure, ci într-un întreg ansamblu ofensiv, aviație, artilerie, genisti, infanterie mecanizata, artilerie antiaeriana.
    Dacă o drona de 500$ scoate din luptă un tanc nu este vina tancului, ci a “geniilor” care le folosesc aiurea.
    Să te plângi că tragi zeci de lovituri antitanc într-o casă și aia rămâne în picioare, asta da pregătire 🙂

  5. Caudillo says:

    George,
    Când tancurile sunt vulnerabile la top attack e foarte dificilă utilizarea lor în lupta.
    Pur și simplu o drona de 500 euro le lovește la motor și le dă mobility kill. După aia sunt luate la ciocănit tot cu drone de 500 de euro sau cu artileria și ajung la fier vechi.
    Asta se întâmplă indiferent cum le folosești.
    Mai e varianta folosirii tancurilor împreună cu artileria antiaeriana mobila, dar nu poți folosi combinat 1 Gepard la 1 tanc , nu există atâtea Geparduri și oricum inamicul lovește prima oară Gepardurile cu atgm și apoi va lovi tancurile tot cu drone.
    Ucrainenii folosesc ce au, nu au posibilitățile rușilor, care folosesc bombe ghidate de 1500 kg, sau mai nou bombe ghidate de 3000 kg pentru demolarea clădirilor.
    Sau cum m au învățat instructorii mei , orice faci , tot e mai bine decât să nu faci nimic.

  6. George says:

    Păi nu trebuie să folosești 1 Gepard/SkyRanger la fiecare tanc. Asta în primul rând, că au raza de 4 kilometri. Însă sunt și alte sisteme de neutralizare a drone lor.
    În al doilea rând, tancurile nu intra oricum în luptă, ci după ce inamicul este “fezandat” de artilerie și aviație, după ce genistii le deschid calea. Tancurile rup apoi linia frontului, bresa fiind apoi fructificata de infanteria mecanizata.
    Rușii și ucrainienii își folosesc tancurile pe post de tunuri autopropulsate, le trimit singure în luptă, unde devin vulnerabile.

  7. Xv says:

    Caudillo, cand au aparut primele rachete AT top attack? Ieri, cumva? Nu au evoluat si contramasurile?
    Li s-a mai cantat prohodul tancurilor de catre entuziasti revolutionari incepand cu 1973, dar ce sa vezi, n-au disparut.
    Explica-le alora din Tzahal ca le dispare obiectu muncii, pe care l-au folosit zeci de ani fara prea mare stress, ca ei or fi inapoiati si nu vizionari entuziasti.
    Comparam ultimele drone de care a aflat si Gogu din vf muntelui ca a schimbat razboiul, ca asta scuipa seminte la tv aia care au descoperit ieri apa calda.
    Razboiul s-a schimbat fundamental dpdv tehnologic de cand au ajuns americanii in Kuweit. De primii prizonieri luati de o drona ai auzit? Ca atunci au fost, dar nu era netu asta atunci, sa studieze toti la ff Clausewitz.

  8. Caudillo says:

    Sistemele de neutralizare a dronelor functioneaza mai mult in teorie. In practica rusii au remarcat altceva, am mai pus citatul:

    Aș simple and cheap as kamikaze drones are, it is so difficult and expensive to build protection against them. At the moment, neither side of the conflict in Ukraine has a universal means of combating enemy drones. For some, electronic warfare seems to be a panacea, but this is far from the case. Firstly, electronic warfare is non-directional, that is, it most often jams both friends and foes. Communication channels are the most vulnerable part of any unmanned system, so in the near future they will simply be abandoned. We are talking about the introduction of artificial intelligence and full automation of FPV drones. As soon as machine intelligence comes to drones, the efficiency of their work will increase many times over. Man, whatever one may say, is the most vulnerable and imperfect part of any system, especially a defense one.

    Secondly, the work of electronic warfare is always a serious unmasking sign. Great hopes are placed on individual jammers for equipment. For example, the jamming station RP-377UVM1L “Lesochek”. But as soon as such a system is turned on on an armored vehicle (for example, during an assault), technical reconnaissance means immediately see new targets on the monitors. What cannot be hit by FPV vehicles will be destroyed by ATGMs or guided projectiles. Placing electronic warfare systems on “armor” in the near future will become not only ineffective, but also dangerous. Ideally, the cover of assault units should be provided by assigned operators with electronic warfare drones. This way, at least the secrecy of the attackers’ movements will be preserved.

    Let us repeat once again, at the moment, neither side of the conflict has an effective means of physically destroying drones. That is why there is such an explosive growth in the efficiency and scale of application of this technology. It seems that Russia will have to build a layered defense line, and a fairly mobile one, otherwise offensive operations will be impossible. To do this, the entire front will have to be saturated with sensors and tracking devices. It’s not worth going to the point of absurdity and excluding a person from the chain, as was the case on Israel’s border with the Gaza Strip, but relying on aerial surveillance posts manned only by soldiers with binoculars is very dangerous. Technical vision systems at the front will have to be duplicated many times and carefully camouflaged – the enemy will hit such targets first. Airspace monitoring should be organized not only from the ground, but also from the air, including high-altitude stratospheric reconnaissance aircraft. Of course, the entire network of observation posts is connected by high-speed “military Internet”. A little fantastic? There is no other way – the threats from drones are too great, and in the future they will only increase.

    Until the drones at the front finally come under the control of machine intelligence, the most effective way to combat them is to destroy the operators. Now at the front these are one of the most valuable combat units, comparable only to aviation pilots. There is no point in sparing effort and money on enemy drone pilots – in special cases you can use Kinzhals and Iskanders. The lack of manpower among enemy drone operators is the best protection for our units from the air.

  9. Caudillo says:

    Despre folosirea binomului tanc-avion au scris si Guderian si de Gaulle in anii ‘930 . La ucrainieni situatia e mai dificila pentru ca nu au aviatie si la un mment dat nu aveau nici munitie, artileristii AFU erau multumiti si cu munitie fumigena, macat o foloseau sa-i sperie pe rusi.
    Dar problema principala a fost descrisa de Zalujnii inainte de demitere:

    https://hotnews.ro/comandantul-armatei-ucrainene-lasa-de-nteles-ca-ofensiva-de-vara-a-esuat-a-fost-greseala-mea-35480

    „Problema constă în faptul că noi vedem tot ce face inamicul, iar ei văd tot ce facem noi. Pentru a ieşi din acest impas, avem nevoie de ceva nou”, declară generalul ucrainean, subliniind necesitatea unui „salt tehnologic” în înzestrarea armatei sale pentru a putea să avanseze.

    Si rusii si ucrainienii nu mai pot folosi tancurile ca pe vremea lui Guderian din cauza dronelor.
    In practica s-a intamplat ce a spus Zalujnii

    „Dacă vă uitaţi în manuale NATO şi pe calculele matematice pe care le-am făcut în planificarea contraofensivei, patru luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru ca să ajungem în Crimeea, să luptăm în Crimeea, să ne întoarcem din Crimeea şi să intrăm şi să ieşim din nou”, a declarat comandantul-şef al forţelor armate ucrainene într-un interviu în continuarea articolului său din The Economist.

    În loc de asta, trupele şi echipamentele sunt blocate pe câmpurile minate în apropierea de Bahmut, iar echipamentele occidentale sunt atacate de artileria şi dronele ruse. Aceeaşi evoluţie se observă şi pe frontul de sud, spune el.

  10. Caudillo says:

    Xv,
    Războiul s a schimbat fundamental dpvd tehnologic din momentul în care Zalujnii a afirmat

    „Problema constă în faptul că noi vedem tot ce face inamicul, iar ei văd tot ce facem noi. Pentru a ieşi din acest impas, avem nevoie de ceva nou”

    Despre IDF, cred că sunt destul de ocupați să pună cope cage pe blindatele proprii, ăștia au demonstrat doar că au un PR foarte bun cu Trophy, altceva nimic, n au arătat decât Merkava incendiate anul trecut.

Leave a Reply