De citit intr-o zi de WE:
BUPT_TD_Ciorba-IoanBUPT_TD_Latcu-Petru
Cel mai mare mister al industriei de aparare din Romania e cum de au reusit Min. Economiei si Romarm sa tina inchisa o fabrica de material de artilerie timp de 2 ani si jumatate de cand produsele respective zboara de pe rafturi.
Si cum se face ca singura modalitate de redeschidere pe care au gasit-o a fost un contract de productie cu o firma total necunoscuta, cel mai probabil un paravan pentru actori discreti.
Sau cum se face ca Resita nu a fost niciodata mentionata explicit in contextul negocierilor pentru contractul obuzierelor pe senile, ca partener obligatoriu pentru localizarea componentelor esentiale ale piesei de artilerie. Unii ar spune ca posibil sa fie vorba doar de discretie in negocieri dar in cazul asta discretia nu ne ajuta.
Si de ce principalul candidat pentru contractul obuzierelor pe roti a evitat Resita pentru infiintarea Centrului Român de Artilerie (?!?!?!). Tot “discretie” sa fi fost? Probabil ca nu.
Prea multe mistere, inapoi la studiat…
Din ce scrie presa din Resita (probabil si ea cu interesele ei politice, ca peste tot) mai e mult pana departe.
“Citind declarația lui Ionuț Chisăliță, un fost director al SC Arsenal își exprimă uimirea aflând că aici „se va relua producția de obuze”. Astfel, Adrian Ponoran spune că „ar fi trebuit să fi aflat directorul (Chisăliță, n.r.) după un an la cârma uzinei că la Arsenal nu s-au produs niciodată obuze. Mai trebuie să precizeze directorul dacă «SE PRODUC OBUZE» sau se «ASAMBLEAZĂ OBUZE», este o diferență foarte mare. De asemenea, le recomand celor doi domni, Nedelcea și Chisăliță, ambii cu specialități care nu au nimic comun cu industria de apărare, să fie mai ponderați cu promisiunile”.
În acest context, fostul director Ponoran amintește, totodată, că „TORMAN srl este o firmă de apartament din București cu un singur angajat, iar firma mamă TOR INTERNATIONAL înființată în 1998 în Marea Britanie are sediul în Dubai și este specializată în «managementul riscurilor, sănătate și soluții de securitate». Nu apare niciunde producția de armament”.
Daca la Carfil se vor produce drone, de ce sa nu produca si Resita obuze, la Timisoara submarine, la Moreni obuziere, IAR-NG/XT la Cugir si viitoarele corvete europene la Fagaras.
Sa ai pe unii pe granita care sa cumpere tot ce se poate produce de 155mm (munitie, tevi, sisteme complete) si sa nu poti redeschide fabrica de tunuri, mi se pare Groapa Marianelor a incompetentei.
Sa negociezi cu coreenii si (probabil) israelienii pe obuziere si sa nu pui conditia furnizarii unor furnizori locali pentru ce conteaza, adica tunul in sine, iarasi…
Raport MoD estonian decembrie 2023
An additional limiting factor so far in the
sustainability of Ukrainian fires is artillery
barrels. It is assessed that Ukraine will need
1500-2000 barrels per year with each unit
costing up to €900,000. Given the limited
number of barrel machines, particular focus
should be provided for companies to expand
barrel manufacturing
deci ukraina trebuie sa se predea, nu 😀 ? stim discursul…
astia la arsenal sunt ocupatzi lucreaza greu acum astea doua luni la selectzia de siviuri 😀 de aici pana la obuze mai e distanzta
https://reper24.ro/la-resita-va-incepe-productia-de-obuze-arsenal-da-startul-la-angajari/
pe langa contract cu celebra “firma romaneasca” si mai interesant ca ultimul ministru Carcel Miolacu a urmarit indeaproape cu neuronul lui stingher
Nu, este un contract comercial între noi și o firmă românească pentru producerea de obuze, iar producătorul este societatea Arsenal. Și aș vrea să se înțeleagă acest lucru. Deci, practic noi am deschis această societate, sigur, având sprijinul atât al deputatului Silviu Hurduzeu, cât și al secretarului de stat Flavius Nedelcea și nu în ultimul rând, al prim-ministrului Marcel Ciolacu, care a urmărit îndeaproape derularea acestor negocieri.
in rest doctorate facute in dorul lelii pe banii statului, cinci ani sa scrie ecuatzii grafice si alte abureli, oricum daca te uitzi la referintze sunt cartzi de prin 71 pe subiect si finalitatea este zero barat ca nu mai face nimeni tzevi nu mai are nimeni nevoie de maculatura
in final ce tunuri si tzevi vrei sa mai faca, 100 si 152?
pt cine? ca 9 nu ne mai trebuie
pt ukraina? ca sa ce, ca sa vanda sa faca profit?
pai daca sunt “de stat” pe cine intereseaza profitul, cine este si ce vrea el…
tzevi pt Abrams nu vor face garantat
nici pentru K9
cacare Abrams si K9 om mai vedea 😀
Deci inca nu au “dat drumul la activitate”. Mereu la timpul viitor, preferabil dupa alegeri.
alta firma de stat super mega extra performanta??? fuuugi daaacii
unde le tot gasitii p astea ??
apar ca ciupercile dupa ploaie?
si binenteles nici pasta nu o privatizeaza cu toate ca ii cu ambele piciora in gropa pt ca nu mai are cu cine face afaceri firma de apartament a nustiu cui din partidul nustiu care
pe astia nui acuza nimeni de tradare daca baga industria de armament in faliment intentionat doar pt spagile lor?
daca acuma cu razboi pe granita nu reusesc sa reporneasca o sa reporneasca cand vin extraterestrii
cel mult vor face asamblare acolo si asta daca vor face ceva in 2100 toamna
iar tevii vor face cu creionu pe hartie desenand
nu cred ca au astia tehnologia sa faca tevii, nu sant aceleasi tevii din anii 70 si coreeni de sud nu cred ca vor da tehnologia tevilor la rumanskii
asa ca teviile pe vapor din asia la noi
Trebuie sa te ai rabdare sa citesti aproape 2×200 de pagini.
In orice caz:
“Dacă în acest ultim deceniu, în majoritatea cazurilor, s-a distrus industria constructoare de maşini din România, mă simt mândru că beneficiind de sprijinul dezinteresat al profesioniştilor români, cu colectivul de specialişti de la U M Reşiţa, am reuşit să implementăm o nouă tehnologie, care face posibilă dorinţa armatei române de-a trece la execuţia ţevilor de artilerie tip NATO cal 155 mm”
[Ciorba, 2001]
“Aderarea la NATO a adus schimbări si in politica de aparare a României. Aceasta
schimbare s-a conturat si in dotarea Ministerului Apărării Naţionale (M.Ap.N.) cu anumitecategorii de armamente.
In domeniul artileriei, se renunţa, treptat la calibrele consacrate in Tratatul de laVarşovia, 100 mm, 125 mm, 152 mm, si se adopta artileria calibru NATO, 105 mm, 120mm, 155 mm. Asimilarea in tara a unui tun-obuzier calibru 155 mm, s-a conturat ca dotarea cea mai urgenta a M.Ap.N. ”
[Latcu, 2006]
cred ca ar zice tot ce e de zis. Aproape 20 de ani de atunci…
Sa negociezi cu coreenii si (probabil) israelienii pe obuziere si sa nu pui conditia furnizarii unor furnizori locali pentru ce conteaza, adica tunul in sine, iarasi…
au pus conditzia sa li se furnizeze si obuze plus ca noi importam pulberile deci despre ce discutam aici 😀
Asimilarea in tara a unui tun-obuzier calibru 155 mm, s-a conturat ca dotarea cea mai urgenta a M.Ap.N. ”
Aproape 20 de ani de atunci…
deci fuse urgentza mare 😀
Cum vad eu lucrurile, ar fi cam trei paliere de blocaj
1- pur si simplu tradare (in general pe filiera ruseasca), combinata cu corputie si uneori idiotenie si delasare. Cui nu-i convine sa avem o armata dotata si o industrie de aparare locala solida?
2- coruptie, combinata cu delasare, incompetenta si prostie. In sensul ca cei de la butoane (mai toti in ultimul timp) gandesc probabil pe principiul “ce-mi iese si mie, ce iese pentru partid”?
Cum spaga si comisioane de la companii de stat care fabrica tunuri pentru armata nationala nu prea e cum, atunci de ce sa-si bata capu, de ce sa bage bani de la buget, care se pot sifona mult mai usor daca se dau la schimbat borduri si plantat de panselute pe la tot felu de primarii de partid
3- probabila continuare a meciului Steaua-Dinamo. “sistemul” de la noi e tot o copie a celui rusnac, cu secu, partidu (+ oligarhii de cumetrie) si “organele” care vor sa conduca si nu vor un rival in armata (care e cumva mai “populara”, mai apropiata de popor ca imagine). S-au ars un pic in 1989 cand a existat la un moment dat o apropiere populatie cu armata vs “sistem”, de a trebuit sa apara teroristii, mineriadele etc asa ca odata ajunsi iar la butoane nu vor sa permita existenta unei armate puternice si bine echipate, cu o baza industriala solida si care sa le ameninte suprematia.
Adica e complet aiurea sa ai functionarasi si birocrati de duzina, care plimba sictiriti toata ziua de colo colo cateva foi sa fie stampilate pe te miri unde, si care sa fie platiti mai bine decat un sudor ori CNC-ist din industria de aparare.
Sau sa se dea sume uriase la consiliile locale sau primarii, pentru diverse “amenajari” aiursitice, in loc de a le da pentru cercetare in domeniul dronelor de ex, sau IA samd
Ori, un neica nimeni din politia locala (sa dau cel mai de jos exemplu), care cel mult patruleaza cand si cand cate o piata si ia la rost cate o batranica pentru ca nu are casa de marcat sa dea bon fiscal la alea doua legaturi de patrunjel cules din fundu curtii si vandute la poarta), sa ia un salariu mai mare si sa aiba beneficii mai mari decat un soldat care sare cu parasuta, se catara pe stanci, conduce un tanc, lucreaza cu materiale explozive, arme de foc etc, (si unii se mira apoi ca nu au suficient personal in armata)
@gsg9
“deci fuse urgentza mare”
daca te uiti la anii in care s-au scris doctoratele alea si cum se schimba cadrele, poate legi ceva:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_șefilor_Statului_Major_General_al_Armatei_Române
fiecare cu urgentele lor…
in caz ca ne mai miram de ce nu se face nimic, din ciclul politicienii care este numai truisme si blah blahuri, limba de lemn, ne imbarligam in strategii si formate de diverse Buri
https://www.defenseromania.ro/trei-avantaje-imediate-pentru-repornirea-motoarelor-industriei-de-aparare-si-o-perspectiva-de-securitate-nationala-hope-for-the-best-prepare-for-the-worst_629045.html
România are oportunitatea de a-şi reporni motoarele industriei de apărare. Cu trei avantaje concrete:
a) contribuţie directă la efortul de securitate – o ţară producătoare de tehnică de luptă are clar un avantaj;
b) vorbim de bani şi locuri de muncă într-o Românie care are un pedigree serios pe zona de producţie de tehnică de luptă;
c) putem proiecta forţă în felul acesta. Din acest unghi, merită reamintit un proiect de lege privind offsetul pe care în continuare îl consider a fi util (chiar în contextul celebrei ordonanţe de urgenţă adoptate de actualul Guvern).
Dacă tot alocăm 2,5% din PIB pentru Apărare, atunci este obligatoriu ca aceşti bani să se vadă şi în restartarea companiilor româneşti.
sa-i explice careva lu’ tanti Aglaia ca alocam “2.5%” si cheltuim 1.6
s-o intrebe careva pe tanti Aglaia ce se mai aude de fabrica aia de pulberi, ca inainte sa fabricam Patriot, K9, AEGIS si Abrams sa facem si noi basic stuff like munitzie…
again despre asta: Sa negociezi cu coreenii si (probabil) israelienii pe obuziere si sa nu pui conditia furnizarii unor furnizori locali pentru ce conteaza, adica tunul in sine, iarasi…
conform contractului astia primesc si munitzia tot de la koreeni
On July 9, 2024, the South Korean company Hanwha Aerospace signed a contract with the Romanian Ministry of National Defence valued at approximately 1.4 trillion won ($1,011,319,540). The contract includes 54 K9 self-propelled howitzers, 36 K10 ammunition resupply vehicles, ammunition, and various support vehicles, both tracked and wheeled.
https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/romania-becomes-10th-country-to-purchase-the-south-korean-k9-thunder-howitzer-in-1-billion-deal
daca or sa inceapa sa le vina obuzierele dupa 2027 si pana se termina de venit si operatzionalizat ai apuca 2030 ca popa
deci pana in 2027-2030 astia nu au de gand sa fabrice munitzia
fabrica de pulberi pauza, munitzie 155mm pauza
a pus cineva un comment pe alt topic cu pesedistii care saboteaza investitziile ca sa nu supere stapanii de la rasarit probabil cu munitzie contracte pt ukraina, deci nu se poate face nimic pt ca sunt alte interese
alt link: Șeful Romarm sabotează contractele pentru Ucraina. Emanuel Ioana, șeful Romarm și protejatul ministrului Economiei, Radu Oprea, este acuzat de directorii fabricilor de armament de stat că blochează nejustificat investițiile necesare pentru a onora comenzile și a face față concurenței de pe piața internațională.
https://psnews.ro/situatie-exploziva-la-romarm-directorul-refuza-sa-semneze-documente-pentru-fabricile-de-armament/
asa ca nu e nici un mister p’aici
oamenii moscovei din partidul de la guvernare care a dat si prim ministrul saboteaza industria de aparare