S-a intamplat minunea

Sursa: Hanwha

O dat bunul Dumnezeu (si Maica Domnului) si Romania a semnat pentru mult-asteptatele obuziere pe senile K9.

Anuntul de presa e inclus mai jos insa cel mai interesant pasaj ar fi:

Majoritatea sistemelor românești de artilerie K9 vor fi fabricate și reparate local, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali, cu scopul de a maximiza beneficiile pentru economia și industria românească.

Suna promitator si, pana la dezvaluirea detaliilor, e ok sa visam frumos, ca nu costa nimic.

Unele detalii conteaza, de exemplu versiunea pe care o va primi Romania. Pana acum, ipoteza de lucru era ca vom primi K9A1, ultima versiune aflata in productie. Anuntul de presa are un pasaj interesant:

În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 cartușe pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.

Versiunea modificata a K9A1, care are “un sistem complet automat de manipulare a muniției”, are si un nume propriu si personal: K9A2. Daca Romania va primi K9A1 (cel adevarat, ne-automatizat), asa cum era de asteptat, ce motiv ar exista pentru mentionarea unei variante mai avansate, care nu are legatura cu contractul romanesc? Doar pentru a ne imbolnavi de invidie?
Iar daca Romania va primi K9A1 modernizat prin automatizare, de ce nu i se spune pre numele sau adevarat, K9A2?

E ca si cand s-ar evita denumirea K9A2, pentru ca nu ar face obiectul contractului, insa coreenii incearca sa pozitioneze discret o modenizare ulterioara a K9A1 la standardul K9A2, care ar fi relevanta si pentru Romania, in contextul problemelor de personal avute de MApN.

In rest, bataia pestelui va fi contractul MLI. Daca va fi castigat tot de coreeni, probabil ca vor fi sanse mai mari pentru localizarea productiei unui procent mai mare din componentele sasiului (relativ similar cu cel al obuzierului). Alfel, doar cu contractul pentru obuziere, nu e clar ce se poate fabrica in tara pentru o serie atat de mica de vehicule specializate.

In ceea ce priveste munitia, inutilul daunator de la Economie a tot franat pana acum inceputul productiei de munitie 155mm, in asteptarea achizitiei obuzierelor, pe inchipuite motive de compatibilitate.
E bine de stiut ca Tunetul a fost testat inclusiv cu munitia de 155mm americana. Cu succes, asa cum era de altfel de asteptat pentru echipamente produse conform standardelor NATO.
Sa vedem care va fi urmatorul pretext pentru amanarea investitiilor si inceputul productiei la scara larga de munitie de 155mm.

La capitolul pesches/tribut/plocon/haraci, aflam chiar de la coreeni ca romanii pregatesc niste contracte acordate pe motive “politice si diplomatice”. Subiectul achizitiilor viitoare o fi fost probabil pe lista celor discutate cu ei si le-om fi spus sa nu se deranjeze in unele contracte, ca-s deja arvunite:

Tradus si adaptat de la minutul 0:51 : Conform MApN, Romania va cheltui 8bil USD pentru tancuri, 3.2bil pentru MLIuri si 2.1bil pentru sisteme de aparare anti-aeriana (SHORAD/VSHORAD). Luand in calcul echipamentelor suplimentare tancurilor, de genul podurilor de asalt si blindatelor de curatare a minelor, sint planificate achizitii de sisteme de armament in valoare mai mare de 20 de trilioane de woni. Totusi, Romania achizitionand deja obuziere K9 din Coreea, restul sistemelor de armament vor include produse din tari europene, membre NATO. Au fost invocate motive politice si diplomatice pentru achizitia acestor produse.

Care sa fie programele alese de romani pentru a trimite haraciul datorat califatelor de la Soare-Apune? MLI-uri pentru pasalacul din Berlin sau SHORAD/VSHORAD/MANPADS pentru emiratul de pe Sena?

#mistereletunetului

CP-Hanwha-Aerospace-semneaza-contractul-K9-in-Romania

You can leave a response, or trackback from your own site.

24 Responses to “S-a intamplat minunea”

  1. George says:

    Mai mult ca sigur că vom cumpăra și MLI Redback, altfel nu se justifică o linie de asamblare pentru doar 36 de obuziere K9, mai ales că au multe componente comune
    La SHORAD, în mod cert vom cumpăra IRIS-T, altfel de ce am fi aderat la European SkyShield? Și dacă e așa, de ce o tot lălăie de un an cu licitația?
    La tancuri, au șanse bune cu K2, nu cred că vom mai cumpăra Abrams și nici Leopard 2, chiar A8, nu ar fi vreo șmecherie să le cumpărăm. Leopard 2 a dat chix în Siria și Ucraina, la testul focului…

  2. gsg9 says:

    asta e calendarul, 2024 plus 5 ani pana le operationalizeaza pe toate 2030 e un termen 8timist

    intzeleg ca le vand si mnunitzia

    Termenele de livrare pentru contractul obuzierelor autopropulsate

    1. Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion- 3 sisteme: Sistem nr. 1 – T0+30 luni; / Sistem nr. 2 – T0+40 luni; / Sistem nr. 3 – T0+60 luni.
    2. Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv- 17.352 buc: T0+30 luni
    3. Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen- 324 buc: T0+30 luni
    4. Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare- 324 buc: T0+30 luni
    5. Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire): 720 buc: T0+30 luni

    https://hotnews.ro/romania-a-semnat-contractul-de-1-miliard-de-dolari-cu-sud-coreenii-de-la-hanwha-pentru-sisteme-obuziere-autopropulsate-1744205

  3. gsg9 says:

    probabil ca vor fi sanse mai mari pentru localizarea productiei unui procent mai mare din componentele sasiului (relativ similar cu cel al obuzierului). Alfel, doar cu contractul pentru obuziere, nu e clar ce se poate fabrica in tara pentru o serie atat de mica de vehicule specializate.

    ce fabricate local 😀 😀 o sa facem “Marea Asamblare”

    catzi ani s-au chinuit coreenii sa le dezvolte, Vickers, Marconi le-au refuzat transfer de tehnologie

    sunt multe componente de import MTU Honeywell Aerospace Navcours Allison Transmission care daca le-au fost aprobate lor licentzele nu inseamna ca automat le vor fi aprobate pt transfer de tehnologie la altzii, vezi povestea MTU cu turcii

    deci astia pt 48 de masini nu vor fabrica nimic
    si sa primim aprobarile si licentzele n-avem ce face cu ele ca n-avem unde si cu cine
    strang suruburile si le vopsesc intr-o hala le testeaza si gata

    In ceea ce priveste munitia, inutilul daunator de la Economie a tot franat pana acum inceputul productiei de munitie 155mm, in asteptarea achizitiei obuzierelor, pe inchipuite motive de compatibilitate.

    cu celebra faimoasa fabrica de pulberi si cu liniile de munitzie pesedeul asteapta aprobare de la moskktva

    pana atunci se trage de timp se pun talpi, ca si la submarine

    moskktva nu le da aprobare ca sa nu producem munitzie pt ukraina, probabil aici e shpilul

    si toata lumea al asteapta pe trump cel viteaz si retadul alalalt de vice sa vada ce se mai intampla

    intre timp Romania cauta saraca solutzii prin toate gunoaiele si nu le gaseste

    România caută soluții pentru producția proprie

    si o sa avem si cea mai mare fabrica din galaxie dar numai dupa ce aproba moskktva

    Oficialii români nu au putut să confirme dacă la viitoarea fabrică de pulberi va fi produsă și muniție pentru artileria Armatei României. Cu toate acestea, potrivit surselor din MApN, România încearcă să găsească soluții pentru a-și asigura propriile linii de producție.

    intre timp ailaltzi isi vad de treaba lor si gasesc soluzii, nu-i asteapta pe romani

    https://www.defenseromania.ro/in-timp-ce-romania-inca-asteapta-prima-fabrica-moderna-de-munitie-cehia-va-construi-o-facilitate-de-productie-munitie-si-pusti-de-asalt-in-ucraina_629270.html

  4. gsg9 says:

    cu achizitziile circula tot felul de listutze de multe miliarde

    planuri cincinale

    ma indoiesc ca au bani si ca vor face ceva concret in directzia asta plus ca pesedeul nu trebuie sa-si supere sefii de la moskktva

    discutau de un imprumut de 2 miliarde dar poate nu vor sa se grabeasca pana la alegeri si dupa aia nu le mai dau americanii, happy days tot ca sa nu-si supere sefii de la moskktva

    F35 oct. 2024-ian. 2025

    Sisteme antiaeriene cu bătaie apropiată, MANPAD, achiziţie în comun UE – 231 de sisteme şi rachete Mistral 3; valoarea estimată a contractului este de 662 mil. euro (3,3 mld. lei)

    https://www.zf.ro/eveniment/achizitii-ar-urma-semneze-armata-2024-avioanele-f-35-sisteme-22435850

    sistemele antiaeriene cu bătaie apropiată, MANPAD (achiziţie în comun UE/EJA, coordonată de Franţa şi care presupune achiziţia a 231 de sisteme şi rachete MISTRAL 3, pentru suma de 662 milioane de euro fără TVA)

    https://monitorulapararii.ro/planurile-de-inzestrare-ale-armatei-romaniei-mapn-vrea-sa-cumpere-doua-nave-de-patrulare-maritima-pentru-suma-de-300-de-milioane-de-euro-1-55089

  5. caucazian says:

    se va face asamblarea
    poate in cel mai bun caz productia de tevii ar fii un mare plus pt noi dar nu stiu daca coreeni ne dau tehnologia pt tevii , eventual si motor si transmisia care este folosita si pt redback, daca o sa cumparam si ifv coreean
    altceva nu stiu sa se merite pt 38 de bucatii
    eu nu stiu ce inseamna productie loco , taiem bucati de tabla si le sudam?
    poate om face local si sistemul automat de reincarcare

    la ifv daca luam nemtesc sper sa fie puma nu lynx

    pregatitiva sa dati tribut , nu la otomanii ci la americanskii
    aia 20 si ceva de soldatii romanii care au murit in afganistam sa apere america au fost degeaba
    https://www.defenseromania.ro/trump-spune-ca-taiwanul-ar-trebui-sa-plateasca-sua-pentru-a-apara-insula-de-un-posibil-atac-al-chinei_629278.html

    iar inprumutul de 2 melearde de coco americanii o sa nil dea daca cumparam arme americane cu el
    nu cred ca o sa nil dea sa facem noi ce vrem cu el
    eventual ne dau imprumutul sa luam f35, se zicea ca semnam anu asta
    sau mai luam abrams

  6. gsg9 says:

    pt KRAB polonezii importa sasiul de K9 cu motoare MTU transmisie SNT Dynamics/Allison suspensie Mottrol/Horstman
    turela e o versiune de AS90 si tunul Nexter 155mm
    si polonezii “fabrica” 150 + 152 pt ei plus 56 pt ukraina

    asa ca noi la 48 o sa fabricam un rahat pe batz din sasiul ala, la fel din turela
    o sa le fabricam in spate la Kiseleff nr. 10
    valabil si daca se cumpara MLI de la ei sau nu

    din 2019 polonezii fabrica tzevile la Huta Stalowa Wola, pana in 2019 le primeau de la Rheinmetall
    dar aia au Huta Stalowa Wola
    noi avem Resita cu niste pensionari si niste scule chinezesti cumparate de comunisti acum 40-50 de ani
    daca nu le-or fi vandut la fier vechi si p’alea
    si interes zero
    barat…

    era bine daca faceam macar pulberi/explozivi si munitzia
    din cacomunicat intzeleg ca o importa si p’aia, ca Romania cauta solutzii prin toate gunoaiele si nu gaseste

    2. Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv- 17.352 buc: T0+30 luni
    3. Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen- 324 buc: T0+30 luni
    4. Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare- 324 buc: T0+30 luni
    5. Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire): 720 buc: T0+30 luni

    altzii gasesc, probabil nu le cauta prin gunoaie

  7. Ion Valcu says:

    Nooo, cum asa. In jenerali we trust … sau avea si ala saracul o proptea pentru ul alt fost coleg instelat la ananghie.

    “Potrivit celor de la General Dynamics, generalul Ben Hodges, un bun cunoscător al problemelor de securitate din Europa de Est, a rămas impresionat de ceea ce a văzut la UMB și a subliniat importanța programului de înzestrare cu acest tip de transportoare pentru Armata României.”

    https://www.defenseromania.ro/generalul-ben-hodges-impresionat-de-programul-piranha-v-al-armatei-romaniei-fostul-comandant-american-vizita-la-umb_614699.html

    La un moment dat, cineva relata ca nici turela aia Elbit n-o producem, ci o asamblam dupa cum ni s-or livra componentele din afara.
    Ramane de vazut ce-o da ProOptica, sau alti integratori locali.
    Un tun amarat de 30mm nu suntem in stare sa producem. Poate munitia … poate … cu pulberi importate.

  8. caucazian says:

    https://www.defenseromania.ro/romania-are-de-ales-intre-4-sisteme-batatlia-pentru-cele-aproape-3-miliarde-din-programul-shorad-vshorad-la-final_629315.html

    nici nu stiu pe care sami pun banii
    eu ias alege pe nemtii , sistemul a dovedit in ucraina si daca ai nevoie de rachete in plus vin repede din jermania

    • admin says:

      Pai sa vedem, 3 ofertanti au fost prezenti si in competitia slovaca. La ei a venit in plus BARAK, care nu e prezent la noi, in schimb la noi ar veni KM-SAM. Ambele sint sisteme proiectate de la inceput ca SAM si nu conversii de la AAM.

      Daca e sa aplicam aceleasi criterii pe care le-au aplicat si slovacii, strict competitorilor comuni, ordinea ar fi:
      1. SPYDER
      2. IRIS-T
      3. MICA

      Daca ar fi sa presupunem ca KM-SAM ar fi evaluat ca avand performante similare BARAK, atunci ordinea ar fi:
      1. KM-SAM
      2. SPYDER
      3. IRIS-T
      4. MICA

  9. gsg9 says:

    din lista aia lipseste varianta de bun simtz NASAMS sau ca polonezii CAMM

    cehii au luat Spyder

    https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/first-shipment-of-israeli-spyder-air-defense-missile-systems-arrives-in-czech-republic

    prin ukraina au ajuns IRIS-T SLS și IRIS-T SLM

    acum niste ani buni a fost o tentativa de VL MICA, ar fi culmea sa luam acum

    tot din lista aia cred ca mai lipsesc si cele 2.7 miliarde EUR, tovarasu Ciolacu s’il vous plait?

    • admin says:

      Poate n-o fi lista aia complecta, la BSDA Raytheon ziceau ca ar fi interesati de SHORAD/VSHORAD. S-o fi schimbat ceva intre timp? Slabe sanse.

      Dar oricum NASAMS ar putea sa vina in alte doo scenarii:
      1. pe filiera HAWK XXI, cand o sa ne hotaram sa le upgradam
      2. la schimb cu HAWK, daca il dam Ukr

      Si asta pentru ca programul SHOARD/VSHORAD nu pare a fi tintit pentru inlocuirea HAWK deci ceva se va intampla cu ele. Nimic nu se pierde, totul se transforma.

      Probabil ca si aici decizia a fost deja luata.

  10. Ion Valcu says:

    Nu prea-i clar pe ce baze s-o face alegerea.
    Ca sa nu mai fie suprinsi de calendarul livrarilor (20-48) ma gandesc ca ovreicele (SPYDER) si nemtzoaicele (Diehl) ar fi in stare sa livreze cu simtz de raspundere.
    Koreenii-s pe faza pt inca o comanda de clone Mistral … just whistle.

    Recent, MBDA Francia refuzase sa participe la o licitatie MAMBA (in Helvetica sau Danemarcia?), iar comentatorii “comentara” c-or primit deja comenzi suficiente la onorat si ca nu vor sa se mai ambeteze cu altele noi si cu stres de munca peste norma.

    Pe de alta parte, forumul frantzuz ne mai urechea ca nu ne bagam si noi la comanda aia comuna, livrabila prin 20-58.

    Hawk? mai au resursa?

  11. gsg9 says:

    filiera HAWK XXI -> NASAMS

    ale noastre n-au mai ajuns la XXI din motive de pace eterna, au ramas in nefericita varianta R (like Type22R, TR85M1R), au mai insailat ei ceva cu niste ATAR si se integreaza sicu Patriot

    rachete au putzine, nu se streseaza sa mai adune cateva de la cine ai are de dat ca asteapta alea 2.7 miliarde de pe listele lui Ciolacu, deci nu cred ca renuntza la ele ca n-au ce sa puna in loc

    Sistemul Hawk a fost gândit să fie modernizat la standardul Hawk XXI, însa până în prezent ele au trecut doar printr-o fază intermediară (HAWK PIP III R). Abia din perioada 2012-2013 primele baterii HAWK PIP III R au executat trageri reale în poligonul Capu Midia. În prezent circa 150 de astfel de rachete ar trebui să mai fie pe stoc.

    oricum pesedeul n-ar da ukrainei rachetele ca sa nu-si supere superiorii de la moskktva

    asa cum isi saboteaza industria natzionala ca sa nu le dea munitzie ukrainienilor sau cum o freaca in negocieri cu americanii pt patriotul “donat” administratzia asta pleaca in noiembrie vine alta timpul trece leafa merge prietenii si tovarasii de la rasarit nu se lasa la greu

  12. caucazian says:

    daca au ajuns sa recruteze si din moscova inseamna ca se cam termina si carnea de tun
    cel putin cea voluntara pe banii
    urmeaza cat de curand cea mobilizata obligatoriu

    https://www.defenseromania.ro/rusia-cauta-la-moscova-soldati-voluntari-pentru-a-i-trimite-in-ucraina-moscovitii-care-accepta-sa-mearga-pe-front-vor-primi-un-bonus-de-20-000-de-euro_629368.html

    imi place pasaju asta “Inițial, autoritățile au oferit 50.000 de ruble, dar, câteva zile mai târziu, recompensa a fost dublată.”

  13. gsg9 says:

    sa vina ca mai multzi sa ingrase solul, sa vezi ce recolte frumoase prin dumb-ass

  14. gsg9 says:

    Romania tzara bananiera importatoare de munitzie, ca asta se intampla daca importzi pulberi si explozivi

    Romania care isi saboteaza industria de aparare ca sa nu livreze munitzie ukrainei, s-au vaitat aia din industrie s-a scris prin presa si s-a postat pe blog

    care o sa faca cea mai mare si mai moderna fabrica de pulberi din Univers cu rheinmetall dar nu se stie ce si cum si cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand
    cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand candcand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand cand

    probabil dupa ce primesc jegurile pesediste aprobare de la sefii de la moKktva

    si dupa binecuvatarea lui sosoaca

    meanwhile rheinmetall si ukraina isi vad de treaba lor si nu mai asteapta dupa oligofrenii rusofili mioritici

    Rheinmetall Supplies Equipment for a New Ammunition Factory in Ukraine

    https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/rheinmetall-supplies-equipment-for-a-new-ammunition-factory-in-ukraine

  15. gsg9 says:

    Hanwha semnează în următoarele 90 de zile contractul pentru offset: Ce știm sigur e că industria din România va fi implicată în producerea obuzierelor K9 Tunetul, dar coreenii vor construi o fabrică de la zero

    ce anume vor produce local in fabrica aia de la zero Dzeu cu mila, cand in el sunt inglobate jdemii tehnologii de la altzii MTU engine, SNT Dynamics/Allison Transmission,Mottrol/Horstman Hydropneumatic Suspension Unit (HSU)

    tunul si tzevile facem o fabrica 9 pt asta?

    placile de otzel? Bisalloy Steel armor steel (export variants, after 2022) construim un combinat siderurgic? sau vin placile direct de la ei

    or sa frece banii aia de offset pe o fabrica 9 de asamblat obuziere…

    nu era mai bine ca offset sa ne faca coreenii o fabrica de pulberi?
    si o linie de munitzie 155mm?

    nu, ca dupa aia exportam munitzie in ukraina si ne cearta sefii de la mosKktva

    si tzevile de tun la resitza?

    si gata, altfel ce fabricam in Romania, MTU engine, SNT Dynamics/Allison Transmission,Mottrol/Horstman Hydropneumatic Suspension Unit?!

    https://www.defenseromania.ro/offsetul-pentru-obuziere-k9-tunetul-va-fi-produs-in-colaborare-cu-industria-din-romania-dar-intr-o-fabrica-ridicata-de-la-zero_629372.html

  16. gsg9 says:

    germanii comanda 80 de ragalii d’astea pe rotzi

    https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/germany-orders-80-rch-155-boxer-based-self-propelled-155mm-howitzers-from-knds

    dar astia chiar le fabrica, ca astia au unde si cu cine ca au industrie: MTU KMW Rheinmetall

    in plus trimit si in ukraina, ca nu primesc ordine de la mosKktva ca altzii mari furnizori de securitate si piloni de stabilitate regionala

    Ukraine has been a significant recipient of the RCH 155 howitzers, with the German government initially funding the purchase of 18 units at the end of 2022. In February 2024, Germany announced an additional transfer of 18 RCH 155 howitzers to Ukraine, bringing the total to 36 units as part of military aid packages. Further, KNDS has confirmed that Ukraine will receive a total of 54 RCH 155 howitzers by 2027​.

  17. caucazian says:

    sa inpiedicat exact langa fereastra cu fereastra deschisa ca nu a vrut sa redirectioneze banii din fondul ala spre economia de razboi a lui putler sa creasca economia cu 3-4% cand inflatia ii la ei de 20%

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/vecini/inca-o-moarte-suspecta-in-rusia-valentina-bondarenko-un-economist-de-top-al-rusiei-a-murit-dupa-ce-a-cazut-de-la-fereastra-21682292

    https://www.g4media.ro/banca-centrala-a-rusiei-majoreaza-dobanda-de-interventie-la-18-pentru-a-lupta-impotriva-inflatiei.html

    The IMF expects Russia’s GDP to expand by 3.2% this year, while the Ministry of Economy expects growth to be 2.8%

    adica la ei inflatia ii de 20% si voi va minunatii ca creste economia cu 3%
    pai in termeni realii ii o scadere de vreo 17%
    adica preturile cresc cu 20% iar ei cumpara doar cu 3% mai mult deci rezulta o scadere de 17% adica ei au cumparat o cantitate cu 17% mai mica

  18. caucazian says:

    https://www.youtube.com/watch?v=dG5gbgknLAY&list=WL&index=172

    la 1:30 bine zice -cand ai drone la 500 de dolari contra tank de 3 mil si drona castiga nu are sens sa mai cumperi tancurii

    de bohdana ce se mai aude ?
    sistemul de artilerie pe rotii ucrainean, parca am incercat si noi ceva cu el

  19. gsg9 says:

    dupa cum declara nenea asta va fi o mareatza fabrica de asamblare: “ce se va face, va fi foarte probabil o asamblare”

    de banii tocatzi pe fabrica de asamblare mai bine le asamblau coreenii la ei acasa si noua sa ne fi dat tehnologia sa fabricam tzevile si proiectilele de 155mm

    atunci puteai sa zici ca te alegi cu ceva util de pe urma offsetului ala, asa te alegi cu o hala de asamblare si dupa ce le termina de asamblat platim un paznic sa o pazeasca sa nu plece cainii cu ea in gura

    “https://www.youtube.com/watch?v=LJraCiZGXZg”

  20. gsg9 says:

    stai ca neam lamurit si cu offsetu si super “hala de la zero” pt asamblat K9uri

    de ce nu se pot face la moreni si in general nici o alta fabrica existenta din romarm in loc de facut una “de la zero”

    pt ca le-ar fura afacerile la gusterii astia

    Într-o primă fază, italienii voiau să ridice fabrica la Uzina Automecanica Moreni, una din fabricile de armament de stat deținută de Romarm, respectiv Ministerul Economiei.

    deci cu iveco au construit o hala in camp, da nu pe orice camp ci pe campul lui nea asta, “offsetu” s-a dus la el

    Apoi, în urma sforilor trase de politicieni, Iveco a decis să construiască o hală de asamblare a camioanelor în localitatea dâmbovițeană Petrești, pe unul din terenurile afaceristului Georgică Dumitru.

    https://defapt.ro/traseistul-georgica-dumitru-sforarul-echipamentelor-mapn/

    se trag sforile pe terenul cui sa va construi si hala aia de asamblat K9

    vor să construiască fabrica de asamblare a obuzierelor în localitatea Petrești, pe un teren deținut de afaceristul dâmbovițean sau să închirieze de la acesta spațiul aferent și forța de muncă.

    pe scurt, sa fim seriosi…

    tot shmenu asta agitatul cu “fabricile de la zero” este pe terenurile carui shmecher se construiesc

    ce hale cladiri terenuri au fabricile din romarm si ce fortza lor de munca au nu se pot folosi pt ca altfel nu mai pot smecherii sa faca bani din contractele astea

Leave a Reply