Guest Post: Biden s-a dus. Mai dam Patriot?

By Caudillo:

Asa cum era de asteptat, Biden s-a retras din competitia prezidentiala USA.

Problemele democratilor insa nu se termina

“My fellow Democrats, I have decided not to accept the nomination and to focus all my energies on my duties as president for the remainder of my term. My very first decision as the party nominee in 2020 was to pick Kamala Harris as my vice-president. And it’s been the best decision I’ve made,” he said. “Today I want to offer my full support and endorsement for Kamala to be the nominee of our party this year. Democrats – it’s time to come together and beat Trump. Let’s do this.”

Sursa

Din cate stiu eu Kamala nu e prea populara printre votantii americani, nu e prea populara nici macar printre democrati

  “Reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez a avertizat că unii democrați care doresc ca președintele Joe Biden să părăsească cursa prezidențială doresc, de asemenea, ca vicepreședintele Kamala Harris să fie eliminat de pe lista partidului.

„Dacă credeți că există un consens între oamenii care doresc ca Joe Biden să plece, că o vor susține pe vicepreședinta Harris, v-ați înșela”, a declarat Ocasio-Cortez în timpul unui Live pe Instagram.

„Spun ce văd în conversații. Mulți dintre ei nu sunt interesați doar de înlăturarea președintelui, ci vor înlăturarea întregii echipe”, a spus ea. 

Sursa

Cam asta e situatia la democrati, cine stie cum o rezolva. Ca sa fim mai pragmatici, probabilitatea ca Trump sa fie presedinte e acum foarte mare, spre 90% zic eu. Pentru noi  care ni s-a cerut de catre Administratia Biden sa donam un Patriot Ucrainei, situatia devine relativa . Degeaba dam acum Patriot ca sa fie multumit uncle Sam,  pe Trump s-ar putea sa nu-l impresioneze donatia noastra si sa aiba alte pretentii, respectiv sa cheltuim mai mult pentru aparare si cine mai stie ce are in cap.

Un exemplu e Taiwanul, unde Trump spune ca trebuie sa plateasca

  “Acolo îmi cunosc foarte bine oamenii și îi respect enorm. Ei au obținut aproape 100% din afacerile noastre cu cipuri. Cred că Taiwanul ar trebui să ne plătească pentru apărare. Nu există diferență între noi și o firmă de asigurări. Taiwanul nu ne oferă nimic”, a subliniat Trump.

Sursa

Trump mai are de exemplu ceva de impartit si cu Coreea de Sud, acolo problema s-ar putea rezolva altfel , in sensul ca asiaticii ar putea deveni putere nucleara, chestiune foarte populara in Coreea de Sud

“  Sud-coreenii nu mai cred în capacitatea SUA de a le asigura spatele, iar un candidat la președinție, femeie, spune că dacă va câștiga alegerile va începe să producă arme nucleare.

În Coreea de Sud există temeri că dacă Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, va submina alianța SUA-coreeană.

Nivelul de anxietate din Coreea cu privire la fiabilitatea, puterea de rezistență și angajamentul de descurajare al SUA este ridicat”, a declarat Evans Revere, un fost diplomat american de rang înalt la Seul și Tokyo.

În esență, îngrijorarea este legată de Trump și de posibilitatea ca acesta să abandoneze Republica Coreea”, așa cum a fost amenințat în timpul președinției sale.

Cel puțin, a spus Revere pentru The Daily Beast, el ar putea „atrage în mod unilateral forțele americane”, aproximativ 28.500 de soldați, majoritatea soldați și aviatori, în timp ce noul tratat ruso-coreean face din Nord „o putere nucleară permanentă de facto”.

Ea ar dori ca SUA, care a blocat Coreea de Sud să dezvolte arme nucleare pentru orice altceva decât energie, să renunțe la această politică.

Acesta este un mod politicos de a-și exprima temerile larg răspândite cu privire la Trump, care, în timpul primului său mandat, a cerut Coreei de Sud să plătească 5 miliarde de dolari pe an pentru a acoperi costurile trupelor americane care apără Coreea de Sud.    

Sursa

Ideea e foarte populara in Coreea de Sud, procentele sunt din 2023,nu stiu cum sunt acum:

 “Seventy-One Percent of South Koreans Now Support the Return of Nuclear Weapons to Their Country—Even if it Means Developing Their Own. “

Sursa

Parerea lui Trump despre  NATO :

Fostul președinte american Donald Trump, aflat în prezent în cursa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, a declarat sâmbătă că „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea” inclusiv oricărei țări NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli bugetare alocate apărării, o recunoaștere șocantă a faptului că, dacă va fi reales în funcția de președinte al SUA, nu va respecta articolul 5 din Tratatul NATO, referitor la apărarea colectivă a Alianței, informează CNN. 
„NATO era praf când mi-am făcut eu apariția”, a spus Trump la un miting electoral în Conway, Carolina de Sud.

„Am zis: Toată lumea trebuie să plătească. Ei au spus: Bine, dar dacă nu vom plăti, vei continua să ne aperi? Am zis: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a povestit Trump. 

În acest context, Donald Trump a spus că „un președinte al unei mari țări” (pe care nu l-a nominalizat) l-a întrebat la un moment dat dacă SUA i-ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti” (contribuția pentru apărare).

„Nu n-o să vă protejez”, i-a spus Trump respectivului șef de stat. „De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să facă ce dracului vor. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile”, a relatat Donald Trump. 

Sursa

Cam asta e situatia, indiferent daca ne convine sau nu. Ar fi intelept din partea noastra sa asteptam alegerile din noiembrie ca sa vedem care-i directia pe care viitorul presedinte SUA o va decide. Daca iese Trump, nu vom primi nimic in schimb de la americani pentru Patriotul donat  AFU, asa ca nu e cazul sa facem pe eroii.

La ucrainieni situatia e foarte nasoala, numai bunul Dumnezeu ii mai poate ajuta. Zelenski a lasat o mai moale cu conditiile pe care ar vrea sa le impuna rusilor pentru pace  

“Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adoptat un ton neobișnuit de moderat atunci când s-a adresat națiunii sale în această săptămână, lăsând să se înțeleagă că este dispus să negocieze cu Rusia pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, declanşat de Moscova, scrie CNN. De asemenea, preşedintele ucrainean a vorbit telefonic cu Donald Trump, care a promis că va „pune capăt războiului” din Ucraina și că va „aduce pacea în lume”.  

Sursa

Zelenski e oricum terminat, primarul Kievului abia il asteapta la cotitura :

 «Următoarele luni vor fi foarte dificile pentru Volodymyr Zelensky . Ar trebui să continue războiul cu noi morți și distrugeri sau să ia în considerare un compromis teritorial cu Putin? Și, în acest caz, ce presiune va veni din partea Americii dacă Trump va câștiga ? Și cum îi putem explica țării că trebuie să renunțăm la bucăți din teritoriul nostru care au costat viețile a mii de eroi noștri luptători? Orice mișcare ar face, președintele nostru riscă să se sinucidă politic . Să fim clari, trebuie să câștigăm războiul, dar situația devine din ce în ce mai complicată, depinde de ajutorul care sosește de la aliați, ar fi un coșmar dacă ar trebui să luptăm încă doi ani.” 

Spre sfârșitul interviului nostru de o oră, în biroul său de la ultimul etaj al municipiului Kiev, primarul Vitaliy Klitschko își înclină ușor torsul puternic de fost boxer spre birou și își mijește ochii. «Zelensky va trebui probabil să recurgă la un referendum, nu cred că poate ajunge la acorduri atât de dureroase și importante de unul singur fără legitimare populară. O cale de ieșire pentru el ar putea fi crearea unui guvern de unitate națională, un pic ca ceea ce s-a întâmplat în Israel după atacul Hamas din 7 octombrie . Nu sunt însă sigur că este dispus să renunțe la puterea centralizată din mâinile sale pe care legea marțială i-a garantat-o ​​încă din prima zi a invaziei ruse”, spune el, cântărindu-și cu atenție cuvintele.

Primar, ești cunoscut pentru că ești un adversar politic al lui Zelensky…
„Să fiu clar, eu am avut întotdeauna relații excelente cu el, el este cel care are relații proaste cu mine”.

În februarie ați criticat alegerea președintelui de a-l înlătura pe șeful de stat major, Valeriy Zaluzhnyi. Îl mai acuzi că este prea centralizator?
 Da, Zelensky a concentrat prea multă putere în biroul său. Rezultă că parlamentul și-a pierdut orice rol relevant. Nu trebuie să uităm niciodată că a noastră este o republică democratică legată de tradiția guvernelor europene. Luptăm să ne apărăm de dictatura rusă, vrem să rămânem complet diferiti de regimul lui Putin. Acum șase luni am spus presei germane că am simțit miros de autoritarism la noi acasă”.

Zelensky a promulgat legea marțială la începutul războiului în fața urgenței invaziei. Nu ai fost de acord, ai vrea să-l limitezi?
 Întotdeauna am fost absolut de acord. Legea marțială a servit pentru mobilizarea națională și pentru garantarea unității țării. Dar acum este necesar să se evite ca toate alegerile importante să fie relegate doar în funcția de președinție. Zaluzhnyi a fost foarte popular, iar înlăturarea sa a creat furie și nemulțumire. Zelensky nu a putut să-și justifice alegerea și nu este bine, nu cimentează unitatea.”

Ai fi în favoarea alegerilor?
 Absolut nu. Nimeni nu-i vrea acum, nici măcar cei mai critici oameni ai Președintelui. Bătălia politică internă poate începe doar când războiul cu Rusia se va termina. Alegerile de astăzi ar juca doar în mâinile lui Putin, ar diviza Ucraina și ne-ar slăbi în fața unui inamic care încearcă în toate modurile să ne distrugă”.

Soluția?
 O coaliție de unitate națională care ajută la guvernarea într-un mod colegial și împărtășește alegeri importante, precum gestionarea foarte delicată a noii legi a mobilizării”.

Cum vedeți propunerea lui Zelensky de a organiza o a doua conferință internațională de pace până în noiembrie, după cea din Elveția de la jumătatea lunii iunie, dar de data aceasta cu prezența unei delegații ruse?
 Hai să vedem, nu știu. Rușii sunt ambigui, imposibil să ai încredere în ei. Putin vorbește despre deschideri pentru pace, dar, într-adevăr, își ia timpul pentru a ocupa toată Ucraina, își trădează mereu promisiunile. Putin încă speră că va putea lua Kievul. Cu toate acestea, nimic concret nu se poate întâmpla înainte de alegerile americane. Statele Unite sunt un partener fundamental, care ar trebui să garanteze acorduri cu Moscova și toată lumea vrea să știe cine va fi următorul președinte de la Washington înainte de a face orice alegere”.

Ți-e teamă de victoria lui Trump?
 Va trebui să lucrăm cu el dacă va fi ales. Dar nu m-aș grăbi, deocamdată suntem în praful campaniei electorale. Ceea ce se spune înainte de vot și în privința Ucrainei, după alegeri, va fi foarte diferit. Și Partidul Republican a fost întotdeauna anti-rus, nu văd de ce ar trebui să susțină acum motivele lui Putin. Toată lumea din Washington știe foarte bine că dictatura rusă reprezintă un pericol pentru societățile democratice occidentale”.

La Kiev oamenii suferă teribil de căldură, nu există energie pentru aparatele de aer condiționat, ce vei face iarna asta?
«
 Construim un sistem generator descentralizat cu o rețea de distribuție alternativă. Desigur, avem nevoie de mai multe rachete antirachete. Kievul este orașul cel mai dotat cu apărări antiaeriene din toată țara, dar acestea nu sunt suficiente. În acest moment avem doar 40 la sută din electricitatea pe care o aveam înainte de război”.

Cum explicați atacul rusesc din 8 iulie împotriva spitalului de copii din Kiev?
 Nu există nicio explicație: Putin este un fanatic violent care vrea să slăbească capacitatea de rezistență a poporului nostru. El visează să poată ocupa toată Ucraina și că marea majoritate a populației acesteia va pleca în străinătate”.

Un buget al capitalei după 29 de luni de război?
 Aveam 4 milioane de locuitori. În primele săptămâni ale atacului rusesc au scăzut la mai puțin de un milion, astăzi au crescut la 3, pe lângă 800 de mii de persoane strămutate din alte regiuni. Toate lucrurile luate în considerare, astăzi lipsesc aproximativ un sfert din locuitorii inițiali. Bombele rusești au distrus sau au deteriorat grav aproximativ 800 de clădiri, provocând peste 200 de morți, inclusiv aproximativ zece copii”.

Sursa

Oricum ucrainienii vor in proportie mare inceperea negocierilor de pace cu Rusia :

 “ Almost 44% of Ukrainians think that it is time for official peace negotiations with Russia, according to a survey published by the ZN.ua media outlet on July 15.  “

“  The figure nonetheless represented an increase in the number of Ukrainians who were in favor of negotiations compared to a similar poll conducted in May 2023, which found that 23% of respondents supported entering talks with Russia. “

Sursa

Din pacate ne asteapta vremuri mult prea interesante, cu optiuni dificile, cred ca ne trebuie mai mult pragmatism, nu corul bocitoarelor si aberatii ca ucrainienii sunt singura aparare a noastra impotriva rusilor,  un exemplu de  ce ar trebui sa facem de acum incolo e dat de ministrul Italian al apararii, care chiar daca a ajutat militar Ucraina a ramas cu picioarele pe pamant :

  “  Ministrul italian al apărării a declarat pentru cotidianul Il Messaggero că Occidentul a crezut în mod greşit că sancţiunile pot opri agresiunea Rusiei şi a supraestimat influenţa sa economică în lume.

„În schimb, singura modalitate de a rezolva această criză este de a implica pe toată lumea, mai întâi (pentru a obţine) un armistiţiu şi apoi pacea”, a declarat Guido Crosetto. La obiecţia jurnalistului care l-a intervievat că Putin nu s-a arătat dispus să negocieze, Crosetto a replicat: „Acesta este un motiv bun pentru ca noi să încercăm mai mult. Nu trebuie să renunţăm la nicio cale posibilă a diplomaţiei, oricât de îngustă ar fi ea”.

Cu toate acestea, Crosetto a apărat decizia Italiei de a continua să trimită arme în Ucraina, spunând că aceasta are ca scop să câştige „timp şi condiţi pentru a obţine un armistiţiu şi pacea”.  “

“  Pe de altă parte, Crosetto recunoaşte: „Din păcate, mă tem că Putin vrea toată Ucraina şi, mai mult, nimeni nu ne poate asigura că se va opri la Ucraina. Este clar că are în minte o ordine internaţională, în care cine este mai puternic, dacă şi când vrea, ia celelalte ţări”.

Prin urmare, nu ar trebui să fie oprit imediat, în maniera războinică pe care o indică Macron? a fost întrebat Crosetto. „Nu, atunci riscăm să ajungem la un punct de unde nu ne mai putem întoarce. La fel cum am fi făcut-o dacă Putin ar fi pus în vizorul său şi ţările baltice sau Polonia, ceea ce nu este deloc imposibil. În acel moment, NATO ar avea obligaţia, înscrisă de articolul 5 al Tratatului Atlantic, de a se desfăşura militar de partea ţării NATO care este atacată”, a spus ministrul.

Oficialul italian, a cărui ţară este printre cele care nu şi-au îndeplinit obiectivul de a aloca 2 la sută din PIB pentru cheltuielile de apărare, spune că dacă vine Trump din nou la putere, există riscul de a fi „dată afară” de sub umbrela de securitate colectivă şi de aceea cere ca cheltuielile pentru apărare să nu mai fie puse la socoteală în regulile europene de calcul al deficituluiu public. 

Sursa

Indiferent de ce optiuni vom alege in legatura cu Ucraina sau cu NATO, Trump, etc, solutia propusa de ministrul Italian al apararii mi se pare mai mult decat necesara, daca europenii (Germania/Comisia Europeana) nu se adapteaza la noile realitati si o tin langa cu deficitul bugetar si cu alte prostii precum Green Deal, acum cand ucrainienii insisi  cauta o negociere cu Rusia, ne asteapta vremuri grele , nu doar interesante.

Am amintit de Germania pentru ca nu-mi place actuala abordare germana, sper sa nu se contamineze si restul europenilor de la prostia lor:

 “ Conform proiectului preliminar de buget național pentru 2025, adoptat vineri, cheltuielile militare din Germania ar urma să crească cu doar 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari), mult sub cele aproximativ 7 miliarde de euro solicitate de ministrul apărării, Boris Pistorius.

Liderii coaliției guvernamentale germane au ajuns la un acord privind bugetul național după săptămâni de negocieri dificile, care au culminat cu consultări desfășurate în noaptea de joi spre vineri.

Ministrul de finanțe Christian Lindner, din Partidul Liber Democrat (FDP), pro-business, refuză să renunțe la restricțiile legate de datoria țării privind cheltuielile guvernamentale, în timp ce Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz exclude reduceri ale cheltuielilor sociale. În acest context, forțele armate germane par să fie cele mai afectate, la doar doi ani după ce Scholz a anunțat un program istoric de reînarmare. “

Sursa

Iar ajutorul german pentru Ucraina s-a injumatatit :

  “  Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro (4,35 miliarde de dolari) în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, conform unui proiect al bugetului pentru 2025  văzut de Reuters.  “

Sursa

Dar sa speram ca europenii nu vor urma exemplul german, ca atunci va fi jale mare prin partea asta de Europa, ca noi suntem mai aproape de rusi, germanii sunt bine-mersi , cu o Polonie suprainarmata  intre ei si rusi, care vrea sa se doteze cu  1000 de tancuri K2, Abrams , cu avioane F35, cu sistem de aparare antiaerian de vreo 10 miliarde de euro si cu o industrie de aparare performanta .

Poate ca polonezii ar trebui sa urmeze si ei modelul Trump, sa le ceara germanilor sa plateasca pentru ca ii protejeaza de rusi, mai recupereaza din numeroasele cheltuieli militare necesare apararii granitelor de pericolul rusesc!

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

49 Responses to “Guest Post: Biden s-a dus. Mai dam Patriot?”

  1. Xv says:

    Ok, asta e partea politico-diplomatica, ne priveste, nu era vreo enigma. Bagam si ceva care are legatura cu optiunile militare?
    Ca iar sfatosenia “nu e cazul sa facem pe eroii” ma face sa zambesc, iar placa indicatiilor pretioase neavenite.
    Iar sfaturi, omniprezentele sfaturi ce sa facem, ce sa gandim, ce sa faca polonezii (!?).
    E un blog tehnico-militar in continuare? Sau o ardem pe politica mai nou, barfe, smenuri, susanele?
    Exista si abordare politico-MILITARA. Nu e nici urma in text. Poate va fi in comentarii.

  2. Caudillo says:

    Former President Barack Obama, former Speaker Nancy Pelosi and Senate Majority Leader Chuck Schumer have yet to make their stand clear on endorsing Kamala Harris for the Presidential nomination.

    https://www.ndtv.com/world-news/barack-obama-nancy-pelosi-yet-to-endorse-kamala-harris-for-presidential-job-6158594

  3. Caudillo says:

    Xv, am remarcat că ești supărat pe “politică” și vrei o abordare strict militară.
    Din păcate nu suntem așa de puternici și suverani încât să avem o abordare militară independentă de abordarea politică a SUA.
    Situația pentru noi nu e confortabila.
    Dacă iese Trump președinte, depindem MILITAR de toanele lui, probabil va trebui să băgăm mâna adânc în portofel pentru cheltuieli militare.
    In acest caz, ar trebui să păstrăm Patriotul, nu văd nici o logica sa l dăm lui Zelenski.
    Dacă câștigă Kamala sau alt democrat cursa prezidențială, tot logic ar trebui să ne adaptăm la viziunea militară a noului președinte, nici în acest caz nu e recomandat să donăm Patriotul lui Zelenski.
    Din păcate nu suntem în situația Poloniei, care are un program de achiziții militare suficient de mare care i permite să stea liniștită cu Trump președinte, că la cât armament au cumpărat polonezii de la americani, n are ce să le mai pretindă Trump.
    In cazul nostru dacă Trump ne va zice de la obraz că trebuie să plătim pentru protecția SUA, altfel ne pomenim cu rușii peste noi, situația e mai tristă.

  4. Caudillo says:

    Si vazand cum pun sud-coreenii problema, sa devina putere nucleara si sa nu depinda de toanele lui Trump, am avut o nostalgie cu Ceausescu.
    Mi-am amintit cum afirma ca Romania putea fabrica arme nucleare, doar ca nu-si dorea asta.
    Probabil ca si de aici i s-a tras sfrsitul.
    Mai spunea ca armele chimice reprezinta arma nucleara a saracului.
    Nici in cazul acesta nu cred ca a fost apreciat nici de americani nici de Gorbaciov.
    M-am gandit si ca ucrainienii isi merita soarta, bah cat de prost poti sa fii sa ai arme nucleare, sa ai vecin Rusia si sa renunti ca ultimul retardat mintal la armamentul nuclear, singurul care garanta real granitele Ucrainei.

  5. Ion Valcu says:

    @Caudillo
    Bre, patriotul cela s-o transbordat prin rematerializare in haholia demult, cam de cand facea poze cocletele cu Nikon, al’ cu care defileaza pe-acilishea imbecilii de la DIICOT.

    DIICOT-ul cela de-o ratat barjele de fainoase, esuate-n pandemie pe litoralu’ la imbecilistan.
    Sau DIICOT-ul cela unde lucra rotundul obez de amenintza militzienii c-avusera curaj sa-l traga pe dreapta.

    Sa asteptam momentul November 2024 … nu fifth, bre 🙂
    Aflam si de alte “fapte”.

    Oiropenii-s oameni “practici”: the Spice must flow!
    Jermangliei ii sta rau in gat economia sa din prezent, ca asa mai apare unu’ cu mustatza.
    Emiratele francistaneze, idem si la fel.
    Royal Dutch Shell canta aceeasi partitura, asta apropos de NATOlanit-o & sh!t.

  6. Caudillo says:

    Ion Valcu,
    speranta mea e ca politicienii nostri mai spun din cand in cand adevarul

    Talvar 11.07.2024

    ” Întrebat dacă se ştie în prezent când va trimite România sistemul Patriot Ucrainei, ministrul Apărării a răspuns: „Nu am această dată, pentru că această dată în momentul de faţă nu există”. ”

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministrul-apararii-despre-recompensarea-romaniei-pentru-sistemul-patriot-donat-ucrainei-nu-exista-acum-un-orizont-de-timp-2858079

    Radio Europa Libera Moldova, 18.07.2024

    Potrivit informațiilor Europei Libere, deocamdată nu s-a decis care dintre cele patru sisteme va fi donat Ucrainei. Cel mai probabil va fi livrat unul dintre cele două care urmează să fie pus în funcțiune.

    Aceleași surse au explicat că sistemul Patriot va ajunge în Ucraina înainte ca cel nou să fie furnizat României de către partea americană, timp în care aliații NATO vor asigura apărarea României.

    De altfel, aceasta a fost una dintre condițiile puse de autoritățile române de la cel mai înalt nivel pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina, țară care luptă de mai bine de doi ani să respingă agresiunea rusă.

    Prin urmare, în acest moment, discuțiile sunt la nivel de experți și nu există date concrete. Ce este clar însă: donarea propriu-zisă va fi făcută după încheierea negocierilor cu Statele Unite.

    https://moldova.europalibera.org/a/aritmetica-sistemelor-patriot-in-romania-au-fost-doua-vor-fi-patru-unul-pleaca-in-ucraina/33039530.html

    POATE nu e totul pierdut si negocierile cu americanii se vor prelungi pana in noiembrie 2024, cand sunt alegerile americane

  7. Caudillo says:

    Ion Valcu,
    Germania e in recesiune de cand a inceput conflictul din Ucraina si n-a mai avut acces la gazul rusesc.
    Aia e, GNL ul american costa in Europa de 4 ori mai mult decat in USA, cineva trebuie sa suporte diferenta.
    La fel ca si cazul gazului norvegian , cineva trebuie sa suporte zecile de miliarde de euro venit suplimentar anual castigat de norvegieni.

    In plus germanii s-au saturat sa-i intretina pe refugiatii ucrainieni

    Preşedintele formaţiunii liberale FDP, Christian Lindner, care ocupă şi funcţia de ministru de Finanţe, se aşteaptă ca de la bugetul pe 2024 ajutoarele sociale acordate refugiaţilor ucraineni în Germania să coste între 5,5 şi şase miliarde de euro.

    https://www.dw.com/ro/de-ce-muncesc-at%C3%A2t-de-pu%C5%A3ini-refugia%C5%A3i-ucraineni-%C3%AEn-germania/a-68326309

    Crestin-democratii s-au saturat de situatie

    Statisticile arată că în Germania muncesc mai puţini refugiaţii ucraineni decât în Polonia sau în ţările baltice.

    Liderul grupului parlamentar în Bundestag al Uniunii Creştin Sociale (CSU) din Bavaria, Alexander Dobrindt, le-a cerut refugiaților ucraineni din Germania să aleagă:

    „Munciţi în Germania sau întoarceţi-vă în Ucraina, în partea de vest, care este mai sigură”, a spus Dobrindt.

    https://romania.europalibera.org/a/33008165.html

    Iti dai seama ca daca asa gandesc crestin-democratii, cum profita de situatie cei de la AfD

  8. Xv says:

    Caudillo, ai fost la vreo reuniune de-asta formala sau informala cand se intalneste prin Bucuresti lumea buna internationala sa vezi cam cum se petrec lucrurile? Ca nu pari, fara suparare, daca stiai cum e treaba si unde sunt rotitele ai fi inteles si nu te-ai mai fi agitat inutil in privinta unor lucruri care nu depind de noi.
    Sa facem, sa dregem,sa mutam muntii.
    Romania nu are vreun cuvant de spus in ce decid aia mari, Isarescu e cel mai mare in organizatiile alea care conteaza si il doare la sticla de altceva decat de vinu lui si de functia lui.
    E o situatie fix ca prin 1935-36 si dupa alegerile americane vedem incotro se indreapta omenirea, daca razboiul ramane in forma asta, la foc mic sau scapa cine poate dupa iarna nucleara. Daca nu existau arme nucleare eram 100% in razboi mondial.

  9. Alex says:

    “Germania e in recesiune de cand a inceput conflictul din Ucraina si n-a mai avut acces la gazul rusesc.”

    Incorect https://www.destatis.de/EN/Press/2024/05/PE24_205_811.html

    “Aia e, GNL ul american costa in Europa de 4 ori mai mult decat in USA, cineva trebuie sa suporte diferenta.”

    De asemenea incorect. Nici cu transport nu ajungi la cifra sugerata. De asemenea 1000 metri cubi = 1 milion BTU.

    https://www.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us3m.htm

    https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas&months=120

  10. Caudillo says:

    Xv, din păcate ai nimerit o cu comparația cu 1935-1936. Atunci Titulescu a sacrificat Romania Mare pe altarul unor interese oculte și personale, că postul de președinte al Ligii Națiunilor nu cade din cer.
    Dar așa cum ucrainienii și au cedat singuri armamentul nuclear, în prostia lor, la fel ne cedăm și noi Patriotul, că nu se teleportează singur la AFU.
    Avem opțiunea să i trimitem dracului pe Biden, Kamala, etc așa cum au făcut polonezii, sau să cedăm Patriotul așa cum și au cedat ucrainienii armamentul nuclear, că nici ăla nu s a teleportat singur de la ucraineni.
    De noi depinde în ultimă instanță, indiferent de ce ne cere Biden.

  11. Caudillo says:

    Nu cred că mă agit inutil, până la urmă dacă nu vrem să dăm ceva, nu dăm și gata.
    Din păcate dacă România nu pune piciorul în prag ajungem fraierii Europei.
    Deja ucrainienii au pus ochii pe F 16 noastre

    https://newsweek.ro/international/norvegia-trimite-doar-sase-f-16-in-ucraina-kievul-se-plange-ca-romania-le-a-luat-pe-cele-mai-bune#

    Norvegia trimite doar șase F-16 în Ucraina. Kievul se plânge că România le-a luat pe cele mai bune. Norvegia a anunțat pentru prima dată numărul de F-16 care vor fi transferate în Ucraina, iar numărul acestora este mult mai mic decât estimările neoficiale.

    Se confirmă zicala

    Îi dai nas lui Ivan și se suie pe divan

  12. Caudillo says:

    Alex, am remarcat la tine o tendinta de a contrazice adevaruri evidente.
    Nu ti-am spus nimic pana acum ,am zis ca esti destul de suparat ca mandria armatei americane, puternicul Abrams zace expus la Moscova si sa nu lovesc in oameni suparati, dar vad ca nu te opresti.
    BTW, rusii au redus recompensa pentru un Abrams distrus la 5000 de euro, probabil considera ca pocnitorile pe care le-ati trimis AFU nu merita mai mult.
    Vad ca ofera 170000 de parai pentru primul F16 distrus , dar doar pentru primul.

    In cazul Germaniei printr o minune s-a produs o crestere de 0,2 % PIB pe primele trei luni din 2024 , comparativ cu ultimele 3 luni din 2023, cresterea e aproape de 0, se poate scoate din tastatura pe plus, oricum i-ati bagat in kkt cu preturile voastre la gaz.

    Referitor la gaz , liderii europeni s-au plans de jecmaneala pe care o face Biden sau gasca lui care conduce USA

    The liquefied natural gas (LNG) loaded on to tankers at U.S. ports costs nearly four times more on the other side of the Atlantic, largely due to the market disruption caused by a near-total loss of Russian deliveries following the invasion of Ukraine.

    https://www.politico.eu/article/cheap-us-gas-cost-fortune-europe-russia-ukraine-energy/

    As they attempt to reduce their reliance on Russian energy, EU countries are turning to gas from the U.S. instead — but the price Europeans pay is almost four times as high as the same fuel costs in America. Then there’s the likely surge in orders for American-made military kit as European armies run short after sending weapons to Ukraine.

    It’s all got too much for top officials in Brussels and other EU capitals. French President Emmanuel Macron said high U.S. gas prices were not “friendly” and Germany’s economy minister has called on Washington to show more “solidarity” and help reduce energy costs.

    Ministers and diplomats based elsewhere in the bloc voiced frustration at the way Biden’s government simply ignores the impact of its domestic economic policies on European allies.

    When EU leaders tackled Biden over high U.S. gas prices at the G20 meeting in Bali last week, the American president simply seemed unaware of the issue, according to the senior official quoted above. Other EU officials and diplomats agreed that American ignorance about the consequences for Europe was a major problem.

    https://www.politico.eu/article/vladimir-putin-war-europe-ukraine-gas-inflation-reduction-act-ira-joe-biden-rift-west-eu-accuses-us-of-profiting-from-war/

    Si asa a ramas si in ziua de azi

    The average monthly price for natural gas in the United States amounted to 2.51 nominal U.S. dollars per million British thermal units (Btu) in June 2024. By contrast, natural gas prices in Europe were about four times higher than those of the U.S. Prices across the European continent tend to be notably higher than those in the U.S. as the latter benefits from being a major hydrocarbon producer.

    https://www.statista.com/statistics/673333/monthly-prices-for-natural-gas-in-the-united-states-and-europe/

  13. Caudillo says:

    Alex, te-ai apucat tu sa contesti existenta cresterii economiei rusesti

    general Cavoli 11.04.2024 US Senate

    Russia continues to display a resilient economy and an ability to withstand sanctions and export controls. Last year, the International Monetary Fund (IMF) forecasted a 2.1 percent drop in Russia’s 2023 Gross Domestic Product (GDP). However, by the end of the year, the IMF revised its estimate that Russia’s GDP increased by 3%, primarily due to heavy investments in defense. Currently, the IMF outlook predicts Russia’s GDP will increase by 2.6% in 2024. Russia is on track to spend 6 percent of its GDP on the military, with defense spending
    exceeding social spending for the first time since the end of the Soviet Union. This defense spending includes new manufacturing plants and factories for weapons production. Russia is on track to produce or refurbish over 1,200 new main battle tanks a year, and to manufacture at least 3 million artillery shells or rockets per year – over triple the amount the US estimated at the
    85 beginning of the war – and more ammunition than all 32 NATO Allied combined.

    Intr-adevar o chestie neplacuta cum a ajuns Rusia la o crestere a economica , cand ar trebui sa sufere din cauza sanctiunilor.
    Clarificarea chestiunii vine de la Lavrov

    https://www.aa.com.tr/en/world/lavrov-says-us-continues-to-buy-critical-goods-from-russia-but-pushes-eu-to-abandon-everything-russian/3047661#

    Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said on Wednesday that the US continues buying uranium and other critical goods from Russia while pushing the EU to abandon “everything Russian.”

    Speaking at a meeting with foreign ambassadors in Moscow, Lavrov said US moves impoverish European countries. “The US is ruining its European vassals while creating opportunities to earn more for its military industry. It has imposed and continues to impose expensive American liquefied natural gas on the EU, forcing European companies to transfer enterprises overseas,” he said.

    Lavrov said Western sanctions against Russia created disbalances in many domains of the global economy and led to crises in energy, and food markets.

    While “forcing the EU to abandon everything Russian, Washington keeps buying uranium and other critical goods from Russia. Over the past 1.5 years, according to conservative estimates, European business has lost up to €250 billion due to Western unilateral sanctions,” he added.

    Stii ca achizitia de uraniu rusesc de catre USA e verificabila si nu numai asta.
    Asa ca INCORECT e sa pretinzi ca ajuti Ucraina in lupta impotriva Rusiei si sa trimiti la moarte zeci de mii de ucrainieni si sa sustii in realitate economia Rusiei prin importuri rusesti si armata rusa prin exporturi de chipuri.

  14. Xv says:

    Caudillo, Titulescu era mason, probabil stii, de acolo increngatura de interese pe care le sustinea si pilele sa ajunga sef la Liga. Bineinteles, un om de inalt nivel intelectual.
    Nu stiu ce rol o fi avut in invartelile discrete ale vremii privind interesele Romaniei. Nu stiu daca o fi fost patriot sau si-a vazut exclusiv de combinatiile lui si ale fratilor. In declaratii toti erau patrioti.

    Cu Ucraina si Patriotu, pt mine a fost o dezamagire pozitia externa tip ghiocel a celor 2 oameni care au hotarat tot in anii astia.
    Mai ales ca unu e militar. Nu aveam vreo asteptare, doar speram ca sunt eu prea pesimist.

  15. Alex says:

    “ Alex, am remarcat la tine o tendinta de a contrazice adevaruri evidente.”

    Amice care adevăruri evidente? In momentul de față văd ca tu ai o problema cu statistica oficială.

  16. Caudillo says:

    Titulescu a avut un rol nefast pentru Romania in anii 930′ . Nu se stie/vrea sa se lamureasca ce a facut exact Titulescu in anii aia.
    Dupa ce a venit la putere Hitler a dorit sa recupereze Sudetii de la Cehoslovacia si a promis Romaniei garantii in special pe granitele cu URSS si Ungaria cu conditia ca sa nu permitem trupelor sovietice tranzitul catre Cehoslovacia in caz de conflict. Plus dotarea cu armament de cea mai buna calitate a armatei romane.
    In perioada aia era o constructie politica/militara Franta-Cehoslovacia-URSS care urmarea sprijinirea militara a Cehoslovaciei de catre URSS in caz de atac german. Era o cooperare militara URSS-Cehoslovacia concretizata in fabricarea sub licenta a bombardierului Tupolev de catre cehi si exportul unor tunuri Skoda la sovietici.

    Problema cu constructia Franta-Cehoslovacia-URSS era ca sovieticii nu aveau cum sa ajunga la cehi in caz de conflict. O varianta era pe la polonezi , dar aia au dat cu flit din prima propunerii, i au bagat pe francezi in p..da ma-sii , ca si acum pe americani cu Patriotul.
    Si a ramas varianta romaneasca, unde se pare ca Titulescu, de capul lui sau cu acordul lui Carol II i-a promis lui Litvinov, cu care era prieten , ca Armata Rosie va putea tranzita Romania catre cehi.
    Chestie foarte nasoala, ca asa cum spunea George Bratianu , era riscul ca sovieticii ajunsi pe teritoriul Romaniei sa nu mai plece.
    Dupa ce Carol II l-a dat afara din guvern pe Titulescu( nici aici nu e clar ce s-a intimplat, o varianta ar fi ca Titulescu de capul lui a cedat niste comenzi de artilerie si aviatie frantuzesti ale Romaniei catre guvernul republican spaniol) situatia a devenit penibila.
    Titulescu a negat public ca ar fi promis ceva lui Litvinov, doar ca succesorul lui Titulecu, ministrul de externe Victor Antonescu s-a intilnit cu Litvinov si cu presedintele Cehoslovaciei si amandoi i-au spus ca Titulescu le-a promis tranzitul Armatei Rosii pe teritoriul Romaniei.
    La final am ramas cu pierderile, in 1938 l-am suparat pe Hitler, ca am permis un eventual pod aerian sovietic catre cehi, cehii au cedat fara lupta Sudetii, Romania a ramas si fara garantiile germane si fara armamentul german , a ramas si cu granita romano-sovietica nerecunoscuta de URSS, Litvinov a fost inlocuit de Molotov , care avea o aversiune fata de Romania si am ajuns la momentul 1940 cand am ramas singuri in fata URSS cu consecinta pierderii Basarabiei si Bucovinei de Nord.
    Toate aliantele lui Titulescu ,Mica Antanta, etc s-au dovedit apa de ploaie, n-au avut nici o valoare practica, Titulescu personal a ajuns un paria, a vrut sa se duca in Elvetia dupa 1939 de frica germanilor si elvetienii nu i-au dat viza de intrare, dupa ce fusese presedintele Ligii natiunilor.
    A incercat sa ajunga in America Latina dupa ce a inceput razboiul, a ajuns prin Marea Britanie si Portugalia unde n-a reusit nimic, i-au furat valizele cu documente , s-a intors in Franta petanista, unde a murit la Cannes in 1941.

  17. Caudillo says:

    Alex, uite care-i treaba.
    Tu ma confunzi cu lingaii si prostii cu care esti obisnuit.
    Acu’ daca eu nu ti-am raspuns nici macar atunci cand mi-ai scris aberatia cu PGA Astronics, nu inseamna ca eu nu stiu sa citesc .
    Ca ai zis tu ca PGA Astronics face scaune si nu avea cum sa fie implicata in afaceri rusesti cu electronica.

    Am lasat o asa, desi era evident din linkul pus de tine ca nici macar nu citisei ce ai postat

    https://www.rfi.fr/ro/interna%C5%A3ional/20240421-le-parisien-revela%C5%A3ii-privind-o-firm%C4%83-francez%C4%83-care-continu%C4%83-s%C4%83-echipeze-flota-de-avioane-ale-%C3%AEnal%C5%A3ilor-responsabili-ru%C5%9Fi

    PGA, societate specializată în avionică, filială franceză a grupului american Astronics, continuă să echipeze cu materiale electronice avioanele celor mai înalţi demnitari ruşi, inclusiv cel folosit de Vladimir Putin. Asta în ciuda sanţiunilor internaţionale impuse Moscovei în urma războiului declanşat în Ucraina. Iată revelaţiile ziarului popular Le Parisien dintr-o amplă anchetă publicată duminică seara.

    https://www.astronics.com/subsidiary?subsidiaryItem=astronics%20pga

    PGA Astronics face scaune, cum ai scris tu, dar si avionica, asa cum scrie pe site-ul lor

    In recent years, Astronics PGA unveiled a new brand identity called Carat®, and developed the first combined telephone, entertainment control, infotainment, and cabin management wireless handset certified for cabin use called “GemOne”.

    Nu stiu ce-ti inchipui tu , ca daca eu sunt inginer , nu cunosc tehnica de trolling ca sa negi dovezi evidente si sa ceri dovezi suplimnentare despre care stii ca sunt imposibil de adus ?

    Sau ca nu stiu ce inseamna un forum sliding ?

    Am apreciat foarte mult comemtariile tale despre blindajul cu uraniu, mi-a parut rau ca ai facut asa cum faci tu de obicei , te-ai suparat si nu ai vrut sa dezvolti subiectul , dar e evident ca pe subiectul SUA faci propaganda, treaba ta , daca asa consideri tu ca e datoria ta de marines , e optiunea ta.

    Fiecare cu juramantul lui, la mine era
    “Jur credinta patriei mele Romania ”

    Nu credinta USA, sau Ucrainei.

    Daca tara ma va trimite sa lupt alaturi de AFU, ma voi duce sa lupt alaturi de AFU, daca tara ma va trimite sa lupt cu USMC, voi lupta impotriva USMC, ca n-am nici o obligatie nici fata de USA, nici fata de nimeni altcineva in afara de tara asta, spre deosebire de tine care esti cu

    I, _____, do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic

    Eeee, eu n-am jurat nimic fata de Constitution of the United States , asa ca nu am nici o obligatie sa sprijin toate mizeriile pe care le-au facut Biden si gasca lui in Ucraina si Europa.

    Asta cu uraniul rusesc e doar o parte din mizeriile pe care le-a facut USA, mizerii care inseamna pierderi uriase in Ucraina si Europa , umane si materiale.

    https://www.visualcapitalist.com/how-much-does-the-u-s-depend-on-russian-uranium/

    In 2023 alone, the U.S. nuclear industry paid over $800 million to Russia’s state-owned nuclear energy corporation, Rosatom, and its fuel subsidiaries.

  18. Allex says:

    Amice, ai niște mici probleme cu realitatea. Încă o dată crezi ca ăștia sunt interesați ca marea firmă le face unor ruși scaune din prepuț de balena sau sisteme de divertisment? Te-ai întrebat dacă ce vând ăștia este acoperit de ITAR?

  19. Caudillo says:

    Bătrânul Joe Biden se pare că a primit o sugestie convingătoare ca să se retragă.
    Unii vorbesc de o lovitură de stat

    https://youtu.be/m-w1Dl9I4DE?si=LstITThEWn39zs3S

  20. Caudillo says:

    Situatia in USA e inca fluida , pe de o parte Trump care tocmai ce a declarat :

    Former US President Donald Trump has pointed out that in the past, Russia defeated Adolf Hitler and Napoleon Bonaparte.

    “Russia, what did they do? They defeated Hitler, they defeated Napoleon. Yeah, they’re a war machine,” Trump said, addressing his supporters at an event broadcast on Fox News.

    spre bucuria nedisimulata a rusilor

    https://tass.com/world/1749479

    Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat vineri comentariile lui Donald Trump despre Rusia, pe care ar fi descris-o, într-o convorbire recentă avută cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, drept „o maşină de război” care i-a învins pe Napoleon şi Hitler, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Peskov a precizat însă că îşi păstrează luciditatea când vine vorba de candidatul republican la preşedinţia SUA.

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/kremlinul-jubileaza-dupa-ce-trump-i-a-spus-lui-zelenski-ca-rusia-e-o-masina-de-razboi-2873953

    Aici declaratia completa a lui Trump

    https://x.com/GlobeEyeNews/status/1816550370824569015

  21. Caudillo says:

    Ce sa mai spunem ,ca JD Vance, Vice President cu Trump presedinte, e un admirator al lui Viktor Orban si sustine ca America ar trebui sa invete din politicile lui Orban

    https://www.cbsnews.com/news/jd-vance-viktor-orban-smart-decisions-face-the-nation/

    Washington — Republican Sen. JD Vance of Ohio, rumored to be one of former President Donald Trump’s vice-presidential contenders, said Sunday that the U.S “could learn from” some decisions made by authoritarian Hungarian Prime Minister Viktor Orbán, including controversial policies related to dealing with dissidents at universities.

    “On the university principle, the idea that taxpayers should have some influence in how their money is spent at these universities, it’s a totally reasonable thing, and I do think that he’s made some smart decisions there that we could learn from in the United States,” Vance said Sunday on “Face the Nation.”

    The Ohio Republican has previously praised Orbán’s approach to state universities in Hungary, saying his way could be the model for eliminating what he views as a left-wing bias at American universities. Orbán, who is revered in some hardline conservative circles, seized control of state universities, a move that critics say has extended his government’s right-wing influence.

  22. Caudillo says:

    Kamala Harris, o leftista autentica, n-am idee cum va modela conflictul din Ucraina. Stiu doar ca tocmai ce i-a dat-o la ficat lui Netanyahu, i-a spus ca razboiul din Gaza trebuie sa inceteze

    https://youtu.be/w0cjZVfnHQM?si=4A55LSgNTpNkg_xl

    It’s Time To End War: Kamala Harris Tells Israeli PM Netanyahu

    Sau cum scriu cei de la The Hill

    ” Netanyahu FUMING After Kamala Harris Calls For Gaza CEASE-FIRE, End To War ”

    https://youtu.be/NUvkRahQt4E?si=VKpoQqXio0mc45rn

    Acu’ Bibi probabil calculeaza cum s-o scoata pe Kamala din cursa prezidentiala

  23. Caudillo says:

    Kamala Harris, o leftista autentica, n-am idee cum va modela conflictul din Ucraina. Stiu doar ca tocmai ce i-a dat-o la ficat lui Netanyahu, i-a spus ca razboiul din Gaza trebuie sa inceteze

    https://youtu.be/w0cjZVfnHQM?si=4A55LSgNTpNkg_xl

    It’s Time To End War: Kamala Harris Tells Israeli PM Netanyahu
    Sau cum scriu cei de la The Hill
    ” Netanyahu FUMING After Kamala Harris Calls For Gaza CEASE-FIRE, End To War ”

    https://youtu.be/NUvkRahQt4E?si=VKpoQqXio0mc45rn

    Acu’ Bibi probabil calculeaza cum sa l ajute pe Trump

    Trump i-a salutat pe Netanyahu şi pe soţia acestuia, Sara, la Mar-a-Lago, staţiunea sa din Florida, şi a criticat-o pe Harris, care îşi exprimase îngrijorarea după întâlnirea cu liderul israelian cu privire la bilanţul civililor palestinieni în urma campaniei de 9 luni a Israelului în Gaza, relatează Reuters, preluat de News.ro.
    „Cred că remarcile ei au fost lipsite de respect”, a spus Trump. „Nu au fost foarte amabile cu privire la Israel.

    De fapt, nu știu cum ar putea cineva care este evreu să voteze cu ea.

    Dar asta depinde de ei. După părerea mea, ea a fost, cu siguranţă, lipsită de respect faţă de Israel”, a comentat Trump, potrivit The Times of Israel.

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/trump-o-ataca-pe-kamala-la-intalnirea-cu-netanyahu-nu-stiu-cum-ar-putea-cineva-care-este-evreu-sa-voteze-cu-ea-2874545

  24. Xv says:

    Caudillo, e fix zero ce spune despre teme sensibile in campanie, aia tine de strategia de marketing politic.
    Toti vand marea cu sarea, promisiuni peste promisiuni, nu-i costa mare lucru la prima incercare, mai ales in probleme nerezolvate de zeci de ani.
    Atrage ce electorat poate si are ca target.
    Si cine stie cati sauditi or fi sponsorizat-o in scenariul ala mai worst case. Sa nu-mi spui ca e asa de idealista ca nu accepta un mic lobby pe langa ea, ca politica e in primul rand pe bani si dupa pe vorbe si promisiuni lipsite de pragmatism.

  25. Caudillo says:

    Xv,
    e vorba de doua ideologii complet diferite
    Left, cum e Kamala, care e foarte populara in universitatile americane.
    S-a lasat cu scandal in Congres pe tema asta, ca republicanii au reprosat Administratiei Biden ca studentii evrei au fost amenintati in universitatile americane

    https://youtu.be/6nLnNP_bk6M?si=lkP9bIfQtU19Fdbk

    https://www.nbcnews.com/politics/congress/campus-unrest-republicans-vow-use-house-powers-protect-jewish-students-rcna150028

    Asta e curentul majoritar/vizibil ? in universitatile americane, curent care aduce si el voturi Kamalei, n-are nevoie de nici o sponsorizare.
    Pur si simplu o reprezinta pe Kamala si-i aduce voturi.
    Asta e realitatea in Occident, uitat-te la deschiderea Jocurilor Olimpice in Franta , s-au dus mult la stanga, exact ca si Kamala.

    Si republicanii care au tinut partea studentilor evrei, reprezentati foarte bine de JD Vance , care a luat exemplul Orban si care vrea sa scoata leftismul din universitatile americane, cu tot cu autonomia lor.
    Si acest curent are adeptii sai, vedem care e mai numeros la vot.
    Nu e vorba de “marea cu sarea” e vorba de ideologii total opuse.
    Un exemplu bun despre democrati il reprezinta prostia cu DEI de la USSS, sau
    Karine Jean-Pierre

    Karine Jean-Pierre (born August 13, 1974)[a] is an American political advisor who has been serving as the White House press secretary since May 13, 2022. She is the first black person and the first openly LGBT person to serve in the position.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Karine_Jean-Pierre

    Jean-Pierre was in a relationship with former CNN correspondent Suzanne Malveaux until September 2023. They have an adopted daughter.( Vezi cum se cimenteaza legaturile Casa Alba – CNN? )

    Militar vorbind, Trump vrea sa inchida conflictul din Ucraina cat mai repede si atunci directioneaza toate resursele USA catre Israel.

    Kamala vrea pacea in Gaza si probabil va directiona resursele americane catre Ucraina

  26. Caudillo says:

    Ted Cruz spunand ca studentii evrei din universitatile americane s-au incuiat in case de frica si cere trimiterea Garzii Nationale in universitati

    https://youtu.be/lv7Mr827Klc?si=9wdrkaf6cmM5_uPb

    Ted Cruz on Hannity: “Antisemitic Students Should be Arrested and Expelled”

    How to Defeat Cultural Marxism in America. tedcruz.org/unwoke

    Biden sugerand intr-un moment de luciditate ca Netanyahu prelungeste razboiul din Gaza ca sa ramana la putere

    https://www.timesofisrael.com/biden-people-have-every-reason-to-think-netanyahu-extending-war-to-stay-in-power/

    Biden: People have ‘every reason’ to think Netanyahu extending war to stay in power

  27. Xv says:

    Caudillo, nu stiu daca ai facut politologie, materia, atat, ca e instructiv sa stii altceva decat ce scrie pe net si sa pui lucrurile in perspectiva istorica. Deci doar idei despre liniile generale macar, nu ce scrie presa de la o zi la alta si ce simuleaza partidele ca sunt. Diferente intre doctrine si realitate for starters. Nu e subiectul blogului, dar e instructiv sa nu te mai arunci pe fente si pe garduri vopsite pe afara.
    Am avut momentul Obama, era cat se poate de previzibil ca urmeaza si un presedente similar femeie. Sa ne amintim pt ce s-au batut nordistii cu sudistii in SUA printre altele. Si de fetita aia Ruby din 1960.
    Pe langa asta ai feminismul si doar cu elementele astea e cam suficient sa apara probleme in momente cheie si iar teza-antiteza.
    Jocurile Olimpice s-au dus la stanga…ce sa mai zic la asta, cine are un ciocan in mana vede numai cuie.
    S-or fi dus la stanga, dreapta, in sus sau jos, cum ai tras tu concluzia certa n-am idee si chiar nici nu vreau sa stiu.
    Chiar in cazul in care s-au dus sunt o gramada de cauze posibile si nu vad ce legatura are cu Kamala si Biden. Comunismul a aparut in Franta in prima forma, despre ce vorbim? Dupa aia Germania si URSS. Asta ca zici de stanga.
    Americanii au fost scutiti de comunism, din fericire pt ei, ca or fi unii pe acolo foarte stangisti, mai ales prin Ivy League, e posibil. Sa ne amintim de unde recrutau sovieticii surse importante din Anglia. Nu din clasa muncitoare.

  28. Pwtre says:

    tu esti om serios cand afirmi ”daca mai dam Patriot ? ” , prestigiul Romaniei in NATO, fata de aliati, si fata Ucraina si in lume va fi ….unul destul de grav, cu o imagine foarte proasta, daca tu gandesti asa fata de cineva care ii tine efectiv pe rusi departe de grnita Rumaniei, Moldovei, nelasandu-i sa-si consolideze armata si ii toaca pe aceeasi dusmanii la propriu, ce sa mai cer de la alti rumani care au capu’ spart de atat propaganda ruseasca, multi nu sunt inca convinsi ca ruzzyia desfasoara un razboi, multi nu inteleg si nici meletarii meapene de rahat ca nu te mai ajuta nici un patriot daca sunt ruzzyinsky la granita si implicit schimba sistemul politic in Rep. Moldova.

    creier mic, griji la fel de mici…. fara sens.

    PS apropo, Kamala aia a lui Harris pe care o blamezi incepe sa creasca in sondaje, la fel un creierel mic ca al tau nu stie un sistem politic si se vede in comentariile sterile fara rost…
    Esti un spargator de seminte ca de altfel tot forumul asta asa-zis meletar

  29. Ion Valcu says:

    Prestigiul romaniei in NATO …

    “Fata mamii ce-ai vrea tu?
    Plotonel sa-ti dea mamica?
    Nu, nu, mamico, nu…
    Ca el are doar plutonul, eu vreau tot batalionul
    Nu, nu, mamico nu…”

    https://www.defenseromania.ro/starea-infrastructurii-militare-din-romania-generalul-ben-hodges-drumurile-si-caile-ferate-nu-vor-ajuta-nato-sa-se-deplaseze-rapid_624111.html

    “Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari. ”

    “De asemenea, Hodges spune că Forțele Armate Române se mai confruntă „cu ceva probeleme care trebuie rezolvate urgent”. Acesta a făcut referire la sistemele de apărarea antiaeriană care nu sunt suficente. De asemenea, acesta a menţionat ca armata stocurile de muniții, artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune nu sunt suficiente pentru ca trupelor române să atace în adâncime.”

  30. Marius-Eugen Fenchea says:

    Deci Pwtre – noi am spus ca dam patriot-ul in anumite conditii – ca sa ne fie inlocuit cu alt sistem echivalent – asta este partea de intelegere pe care tu o omiti. Noi am spus ca dam in condtiile astea, USA nu a spus nimic deocamdata asa ca transferul este pending – mingea este in curtea adiminstratiei USA acum. Daca vor sa ajute Ukraina trebuie sa spuna – uite dam Romaniei mai traziu un alt sistem din rezerva noastra ca trebuie sa ii facem refurbish etc.
    Acest lucru nu s-a intamplat.
    Intre timp poate ar fi mai buna idea sa cupmparam ceva gen IRIS T SL/SLS sau NASAMS chiar si in numere mici dar sa incepem sa avem si aparare medie.

  31. radu says:

    @Caudillo

    Harris e maritata cu un evreu (astia chiar ca sunt bagati peste tot, heh), n-are cum sa fie antisemita si nimeni din conducerea SUA nu e anti Israel, nu te duce dupa fenta, vorba lui XV.

    Tot ce se declara acum e politic, e bataie pe cateva state unde scorul nu e decis dinainte si fiecare incearca sa atraga anumite categorii de votanti (si sponsori mai bogati). Ce vor face dupa e alta problema, mai ales ca si pana acum au sprijinit Israelul oricum

    Biden a parcat de la inceput portavioanele alea pe acolo, si Hezbollah si Iranul au pus capu jos si n-au intervenit cum se asteptau unii, doar ceva scarmaneli relativ minore.

    Ideea ca Netanyahu prelungeste in mod voit razboiul pare destul de reala, dat fiind problemele juridice pe care le are in Israel, si care o sa-l loveasca dupa razboi. Nu inseamna ca Israelul trebuie sa accepte o pace nefavorabila, ci ca trebuie fie sa actioneze mai decisiv si cat mai repede ca sa incheie balul, fie sa negocieze eliberarea ostaticilor mai serios, tot pentru a incheia cel putin campania mai masiva din Gaza

    Pe de alta parte Trump a actionat deja direct si pe fata in favoarea Rusiei, partidul lui a blocat multe luni in Senat sau Congres orice ajutor pentru Ucraina si Trump il admira pe fata pe Putin.

    Harris va urma aceeasi politica a lui Biden, de pana acum, in privinta Ucrainei si a implicarii SUA in Europa. O politica ghidata de consilieri profesionisti si conforma cu “sistemul” de la ei de care zicea si XV aici la un moment dat. Iar ca vicepresedinte inteleg ca cel mai probabil e sa aleaga un fost pilot de portavion al marinei militare a SUA cu multiple misiuni in razboiul din Golf, care apoi a devenit astronaut si are si cateva misiuni in spatiu, deci nu cred ca vor fi probleme pe partea militara care ne intereseaza pe noi, de fapt ala cred ca se va ocupa mai mult de problemele astea.

    Trump, nu stiu ce sa zic, pare destul de anti-Nato si pro Rusia (si pro Orban al Ungariei) ceea ce e evident rau pentru Romania si interesele noastre. In plus, spre deosebire de primul mandat, acum pare sa se inconjoare exclusiv cu pupincuristi santajabili si nu cu oameni care sa fie profesionisti si cu o minte deschisa

  32. habarnistul says:

    Bre , sincer cred ca nu prea e locul tau aici , pe un blog dedicat doar despre informatii online tehnica militara .
    Fuga mars pe site-ul Urzica Military Online ( sper ca stiai ca la comanda fuga mars , militarul executa minim 270 de pasi pe minut , daca nu poti te ajutam , daca nu stii te invatam , daca nu vrei te obligam , iar la comanda – ostas , sari in sus , tu nu intrebi de ce sau cat de sus , ci domnule comandant , am onoarea sa raportez : cat timp sa stau asa ? raspuns : vezi tu … ) , doar acolo se face propaganda conform unor agende stiute doar de finantatorii din umbra .
    Ca sa pricepi : nimeni nu doreste sa discute depre politica , ci doar despre tehnica militara , cu conditia ca informatiile sa fie disponibile din surse publice , dar fara a incalca legislatia Romaniei .

  33. Caudillo says:

    Dupa penultimile raspunsuri m-am gandit la vorbele lui Victor Ponta catre Viorica Dancila , cand a fost demisa in Parlament,
    “La Fontaine a spus ,va spun mai tarziu cine a fost La Fontaine, ca nu exista pe lume om suficient de destept ca sa-l convinga pe un prost ca e prost .”
    Ma gandeam ca nu are rost sa comentez pe site , atunci cand afli de exemplu ca

    “prestigiul Romaniei in NATO, fata de aliati, si fata Ucraina si in lume va fi ….unul destul de grav, cu o imagine foarte proasta ”

    Chestiune total aiurea, ar fi mai bine sa vedem de exemplu care e prestigiul USA , cand cumpara uraniu rusesc sau cand firmele americane vand electronica pentru armele rusesti.
    Ca pentru cine nu stie ,Rusia nu fabrica microcipuri, toate rachetele si dronele rusesti pentru care cere Zelensky Patriot de la romani sunt pline de electronica occidentala. Daca USA chiar ar dori sa-i ajute pe ucrainieni nu ar mai permite firmelor americane sa-i aprovizioneze pe rusi.
    Au incercat rusii sa fabrice microcipuri cu tehhnologie chineza si jumatate din productie sunt rebuturi.

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/cipurile-produse-in-rusia-au-o-rata-a-defectelor-de-50-21543095

    Dar dincolo de aberatiile din unele comentarii afli lucruri interesante de pe site, nu stiam ca sotul Kamalei e evreu.
    Acu’ pentru cei care vor sa aprofundeze subiectul si care vor sa aiba idee care e treaba cu evreii in alegerile SUA

    O caricatura antisemita a lui Yair Netanyahu despre George Soros

    https://www.timesofisrael.com/the-supporter-closest-to-home-yair-netanyahus-most-incendiary-tweets/

    Acuze ale lui Trump la adresa lui Netanyahu 2021

    Fuck him!
    https://www.axios.com/2021/12/10/trump-netanyahu-disloyalty-fuck-him

    Acuze ale lui Trump la adresa evreilor care voteaza cu democratii 2021

    https://www.nbcnews.com/think/opinion/trump-s-latest-jewish-comments-pull-together-conspiracy-bigotry-ethnonationalism-ncna1286316

    Alex Soros despre Trump
    https://youtube.com/shorts/CcLblt6wt28?si=Tmd3wGjcsJ2mNEyG

    Alex Soros despre Kamala
    https://youtube.com/shorts/EXLzjXAcM_M?si=_UCLvQzd7M8g7otI

    Si SURPRINZATOR

    Alex Soros o promoveaza pe Maia Sandu

    https://unimedia.info/ro/news/8f2300fe3bcf8870/maia-sandu-s-a-intalnit-la-new-york-cu-alex-soros-ce-mesaj-a-transmis-mostenitorul-miliardarului-american.html

  34. Caudillo says:

    Radu ,
    nu toti evreii sunt sustinatori ai politicii lui Netanyahu
    Astia sunt protestatari evrei in Capitoliu, Netanyahu ii numeste idioti utili

    https://www.youtube.com/watch?v=DPTuJw4lDhs

    Uite cum evreica de la JVP il face pe Netanyahu “war criminal”

    Chuck Schumer a refuzat sa dea mana cu Netanyahu

    https://thehill.com/homenews/senate/4796735-chuck-schumer-benjamin-netanyahu-hand-shake/

    Schumer points to ‘serious disagreements’ as reason for not shaking Netanyahu’s hand

    https://youtu.be/h3r3DDAjeQ0?si=XwolNizC7trriJz_

    Chuck Schumer are ceva de impartit si cu Trump

    https://edition.cnn.com/2024/03/19/politics/schumer-slams-trump-criticism-israel-speech/index.html

    Evreii sunt cu totii de acord sa invinga Hamas. Problema pentru Bibi e ca unii lideri evrei doresc solutia cu doua state, asa cum ii cereau lui Biden in
    14.12. 2023

    https://www.washingtonpost.com/documents/cf3275db-bab3-4d8b-914d-b94567bab6da.pdf?itid=lk_inline_manual_115

    Articulating the steadfast US commitment to the pursuit of two states for two peoples,and plans for bringing it about, so that Palestinians and Israelis can both live with peace and security, before time runs out.

    Receiving a commitment for a settlement freeze along with assurances from Israel for the enforcement of rule of law in the West Bank, including the dismantling of illegal outposts and concrete steps to end settler violence

    Si de aici se impart taberele, inclusiv la Kamala si Trump.

  35. radu says:

    @Habarnistul

    Ai de capu meu, mos Teaca. Nu stiu sincer in ce procent sunt amuzat si in ce procent simt doar compatimire pentru tine.

    Odata ca articolu asta, la care am comentat si eu intr-un final, dupa destui altii (dar tu ai decis sa ma taci pe mine), e unul cu tenta politico-militara, mai mult politica dealtfel.

    Apoi, ideea ca unu ca tine m-ar putea ajuta cu ceva (in special fizic) e atat de hilara incat mai degraba mi-as face seppuku decat sa ajung in situatia aia.

    Imi dau seama ce te-a deranjat (fara a avea curajul de a ma numi direct totusi), si anume faptul ca l-am desconsiderat ori atacat pe idolu tau (aici imi da cu virgula, de ce niste romani ar avea astfel de idoli putinisti) Donald. Am mai vazut reactia asta la un alt postator aici, si iarasi m-am mirat un pic de faptul ca niste presupusi romani pot admira si sustine un putinist, mai ales considerand pritenia si admiratia lui nu doar pentru Putin ci si cu Orban al Ungariei (si considerand ce vrea ala de fapt inclusiv in privinta Romaniei si Ardealului).

    In cazul tau, imi imaginez de ce, tu esti un tablagiu din anii 80′, cu partidu si uniunea sovietica in inima (desi chiar si atunci asta era ceva cel putin neobisnuit din cate am inteles). Citezi cu mandrie niste chestii absolut nesemnificative din instructia de front de acu 40 de ani, si iti amintesti cu mandrie de cea mai mare realizare a ta, cum alergai tu cativa MT-i prin cazarma pe vremea lu Ceasca, citandu-le aiurelile alea pe care le-ai invatat tu pe de rost si pe care le tii minte si azi, ca un fel de varf al cunostintelor militare.

    Ma amuza ca vorbesti de chestii tehnico militare si in timp ce unii vorbesc de razboiul dronelor, IA, razboiul electronic, noi tactici aparute in urma experienelor din Ucraina etc, tu vorbesti cu mandrie proletara si cu citate leniniste despre viteza pasului alergator (pe care desigur o calculau, masurau si respectau toti, fara greseala, se intelege) si urnmeaza probabil sa-mi detaliezi cat de sus se ridica piciorul la pasul de defilare, un alt aspect decisiv pentru victoria pe campu de lupta, se stie.

    Acum hai spune-mi si cum se punea lopata mica de infanterie la piept si se ataca pozitia inamica cu strigate de uraaa si cu baioneta la arma, ca sa nu mor prost si sa invat si eu cate ceva de la un “comandant priceput” ca tine (si desigur inamicu sa fie oricine altu da nu poporu prieten si frate sovietic, care, vorba lu toarsu Stalin, libertate ne-a adus, nu ca imperialistii americani care, se stie, ne-au transformat in colonie, au invadat Iraku si au dat cu bomba la Hiroshima, chestii naspa si care trebe condamnate. Nu ca ce a facut kktu de imperiu rus cu Basarabia si Bucovina si romanii de acolo, care multi nici azi nu sunt normali si nu se mai recunosc romani (multi au fost deportati sau ucisi direct dealtfel, si inlocuiti de rusofoni si mancurti, cum le zic acolo), alea sunt chestii irelevante pe care doar legionarii si fanii lui Antonescu le amintesc, nu-i asa?

    Imi dau seama ca si asta te roade, faptu ca unii vor ca imperiul rus sa dispara (chiar daca prin mana americanilor si ucrainienilor si nu exclusiv a noastra, dar macar sa participam si noi), e echivalentul cu sfarsitul unei lumi pentru astia ca tine.

    Astia cu mentalitate ca a ta, defetista, slaba, speriata, lipsita de orice ambitie nationala si istorica e ce ne tine in loc, mai ales pentru ca sunt inca in pozitii de influenta, din pacate

  36. radu says:

    @Caudillo

    De asta am spus ca lucrurile sunt mai intortocheate decat par la prima vedere. Daca te uiti exlcusiv la propaganda unuia sau altuia o sa ai o impresie, daca te uiti si la ce mai si fac si uneori declara, poate incepi sa ai dubii, si daca vezi ce fac dupa alegeri e posibil sa-ti schimbi major prima impresie.

    Din pacate la Trump s-au asezat pe aceeasi linie si unele declaratii si unele actiuni, deci e mult mai aproape de adevar ce se presupune si se spune despre el si gruparea lui

  37. Caudillo says:

    Asa arata o implicare politica in armata In Israel, cu baze militare IDF luate cu asalt de extrema dreapta

    https://www.timesofisrael.com/liveblog-july-29-2024/?utm_source=article_hpsidebar&utm_medium=desktop_site&utm_campaign=liveblog-july-29-2024

    cu acuzatii din partea IDF catre politia israeliana

    https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/police-unhappy-to-be-blamed-for-failing-to-curb-chaos-at-idf-bases/

    Police say in a statement that all protesters have been cleared from the Beit Lid and Sde Teiman bases where right-wing activists rioted and broke in earlier.

    The police statement notes that “contrary to reports, no complaints were received about threats from military officers.” It also seems to take a swipe at IDF officials who reportedly said police, and not soldiers, should be blamed for failing to head off the chaos at the bases.

    cu atacarea politiei militare de catre militarii rezervisti israelieni

    Some soldiers at the base reportedly used pepper spray against the military police personnel who arrived to detain the reservists.
    Demonstrators also entered the Beit Lid military base in central Israel where the accused reservists have been taken for questioning.

    https://www.bbc.com/news/articles/c2q07kd3ld6o

    Pana la urma nu poti separa politica de armata ,nici macar in cazul Israelului care e in conflict cu Hamas/Hezbollah

  38. Pwtre says:

    @ion valcu, deci o ‘ntoarcem ca la ploiesti, pai atunci ce mai trebuie discutii pi’forumuri asa-zis serioase, pulimea se pare “stie” mai bine…si nici nu se face de “ras”…voi sunteti viitoru’, nici nu-i de mirare cand iesi din tzara, putini te respecta ca esti ruman. Gandirea critica ioc’ …dar scuipatul si bulibaseala e la loc..de cinste.
    Pai…e hotarat, sunteti nu destepti, cei mai destepti..

  39. Pwtre says:

    @marius eugen fenchea, asa a zis dulapu’ vorbitor klaus ” ca vom primi ceva la loc” …poate o piatra funerara vom primi, dar eu afirm ca nu, ca prostia nu moare si nici nu se preda, ci creste in rumanica scuipatorilor de seminte de import, deci NU VOM PRIMI NIMIC. Noi de fapt am dat patriotu’ tot penteu siguranta noastra colectivs, aici nu se intelege, macroc si micro. Da ?!
    SUA nu are ce sa-ti dea la loc, poate sa te includa in vreun program mai special cu dobanda mica, ai vazut doar a intrat rumanica ta si a spargatorilor de seminte de pe forumuri intr-un program meletar de 2 mil. Dolari adevarati.
    Greu sa si intelegi politica internationala, de aia e bine sa mai asculti si de altii cate pricepcmai bine.

  40. Pwtre says:

    ….acum mai nou site-ul serios tehnomil.net ( cool ca e cu dot .net) stergeti comentariile care nu va convin ?
    Quad erat demonstandum ceea ce era de domonstrat, sunteti ca de fapt toata “floarea” asa zisa a mediei rumanesti decat o ciorna, o mazgalitura, o ineptie de site serios, daca ati ajuns sa va temeti ce zic altii care nu va convin.
    Asta-i “levelul”, atata puteti.
    PS: puteti comenta si aduceti argumente tot aia, tot nu aveti o coloana vertebrala, un experiment care mwrge intr-o gaura, stati linistit, aveti cativa care va mai tin pe linia de plutire si va “mentin” ideile asa zise patrioate, de fapt elucubratii fara nici o legatura cu subiectul

  41. habarnistul says:

    Bravo , m-ai binedispus .
    Chiar daca subiectul este legat de viitorul imediat epocii post Biden , insisti sa de folosesti de atac la persoana .
    De aici fiecare intelege ce doresta , in conformitate cu libertatea de constiinta .
    QED .

    Ca o mica paranteza offtopic , la BSDA 2024 am remarcat ca firmele coreene de armament sunt pe val .
    S&T Motiv ( fosta Daewo , fosta Daewoo Precision industries , fosta S&T Daewoo ) , Dasan Machineries produc arme de asalt si inca doua firme mici produc doar pistoale .
    In prezent se pare ca exista intentia de a renunta la faimosul Daewo K2 ( un hibrid foarte reusit intre AR15 si AK , mult peste Faxon ARAK-21 ) prin inlocuirea cu S&T Motiv STC-16 ( o semiclona HK416 ) sau cu Dasan DSAR-15 ( OEM sau licenta – inca nu e clar – dupa Caracal CAR816 Sultan ) .

  42. Caudillo says:

    Radu,
    Asta era scopul articolului.
    Nu poți separa partea militară de partea politică, vezi că în Israel extrema dreaptă a intrat în bazele IDF, în cazul României ar fi înțelept să așteptăm rezultatele alegerilor din SUA, vedem cine iese președinte și ce vrea de la România.
    Biden e deja istorie și tot ce acum e catalogat ca proamerican s ar putea că după noiembrie 2024 să fie catalog antiamerican, în funcție de noua Administrație Americană.

    https://stirileprotv.ro/stiri/international/zelenski-anunta-ca-ucraina-va-propune-un-plan-de-pace-in-cateva-luni-cei-trei-factori-pentru-un-sfarsit-just-al-conflictului.html

    Deja Zelenski vorbește de un plan de pace care va apărea până la sfârșitul lunii noiembrie, deci totul se leagă de alegerile americane

    Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu, că un plan de acţiune pentru obţinerea păcii în Ucraina va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie.

  43. Xv says:

    Caudillo, din cate imi dau eu seama blogul se numeste tehnomil.
    “Un blog despre tehnica militara”.
    Dar mai nou nu se pot aborda temele de specialitate fara polologhie politica. Ca pe vremea academiei de inalt nivel stiintifico-fantastic “Stefan Gheorghiu”. Interesant.

  44. Ion Valcu says:

    @Pwtre: iti sugerez sa-ti schimbi brandul de sare de bucatarie. Si cauta un ajutor de specialitate.
    Nu-ti inteleg replica, nu te-o facut nimeni “pwoolime” si nici nu te-o scuipat careva.

    Daca ti-o scapat momentul umoristic din doina ceea, problema ta.
    Jeneralul cela muricanic si pretenash al distinsului nostru 4 nule, doar ti-o spus de ce nu suntem cu prestigiu-n aliantza.

    Ti-o mai spune si GSG-ul in postarile lui (marina, anyone?).
    Io Zenovie, cel ce-mi cashtig demult existentza prin civilie nu tzin de vreo bisericutza ca sa apar armia (nici ATM-ul, prin asociere … jeneralii doctori in studii de aparare si patente imaginare stiu de ce).

    Inainte de distinsul jeneral murican, bateam si io mici apropos-uri nesecretizate si bazate pe ce-o scapat in Media legat de starea unor depozite … unor licitatzii … unor munitzii “perdule” prin port, deci n-o cotii deloc pe la Ploiesti sau pe la Targu Ocna 🙂
    Nici nu bag in ciocolax oameni ce mai povestesc naduful cu “momente si schitze”, la un pahar de vin ce dezleaga limbi prudente.

    Asta cu respectul pentru romani … nu’sh ce sa-ti povestesc.
    Doar tu te declarai minoritar intr-un comentariu si afirmai ca totzi “rumanii” is retardati.

    De Admin, nu ma bag, ca nu cunosc “organizarea de santier”.
    Devreme ce comentarii s-or posta tarziu, no, o fi si el om al muncii ca restul iobagilor in care ma aflu si io.
    Pot totusi sa pun pariu pe un bax de bere Carlsberg ca nu primeste bani din publicitatzuri de la ofertantzi competitivi ai MApN-ului.
    Din parazitzii citire “Vedeti? Voi n-avetzi interesuri. Iarna nu-i ca vara …”

    M-o tolerat, bogdaproste. Nu m-o mai tolera, Doamne ajuta.
    Mai aveam comentarii pierdute prin Grafitti-uri mai vechi si-mi urla celufonul din lipsa de memorie, dar aici mai is’ si “binevoitori” de la DIA cu crawlere neactualizate 🙂
    (Salutare baietzi, invatzatzi bine meserie, ca s-o cauta bine di tat partea de Cyber si ISO in industrie. Scanatul de IP-uri ii cam pierdere de vreme iar poate vreti si voi salar pe bune sa datzi la pitzi … nu Bitcoini semnati de Isarescu).

    Scuze de off-topic si sa comentam cu bine.

  45. Marius-Eugen Fenchea says:

    @Pwtre nu cred ca trebuie sa ne explici tu cum functioneaza politica internationala, sa stii ca si altii au pe aici facultati facute pe bune, si avem suficienta gandire critica.
    Dulapul de la Cotriceni nu era abilitat sa spuna ca doneaza ceva, asa ca s-a dus in CSAT si de aici a iesit declaratia ambigua.USA putea sa doneze ea insasi un sistemul Patriot Ukrainei dar a fortat mana alor nostri.Patriot romanest sunt platite cu banii tarii, nu le-am primit gratis de la cel mai aliat al nostru. Mingea e in terenul lor, daca compenseaza cu altceva bun, daca nu, Romania nu va dona.Simple and stupid!Mingea e la USA ei trebuie sa faca ceva cu ea.

  46. Cezar says:

    Chiar asa….la tergiversat ne pricepem cel mai bine. De ce sa dam acum zor cu Patriotu’ catre ucraineni, poate nu mai cazul. Se schimba presidentul si ucrainenii accepta compromisul de voie de nevoie. Noi sigur ne alegem cu Patriotul donat si gaura de 1 mld in posnare. Pe mine ma intriga Spania si Portugalia care nu doneaza sisteme AA. Pe aia cine ii ataca, Acqua Man, de le tin la purtator?

    Bine ca nu a obtinut Iohannis nimic nicaieri, ca e hater si poate sa rezgandeste acum! 🙂

  47. Xv says:

    Noi ne alegem cu Patriotul donat…bezna mintii strikes again. E CUMPARAT. Nu exista “orizont de timp”. Sansa lui Dunlop e sa iasa el.

  48. Pwtre says:

    uitati-va ..postaci de servicu, ca sunteti de fapt la ”servicu” cum e si militianul la serviciu, si-a facut ”treaba” adica a stat digiaba si a comenntat si s-a dus acasa, asa faceti si voi mari patrioti de mucava..
    ia uite bre pove-stire https://www.defenseromania.ro/bombardiere-rusesti-tu-22-s-au-apropiat-la-doar-cativa-kilometri-de-romania-rusii-au-lovit-din-zona-insulei-serpilor-in-sudul-ucrainei_629886.html

    poate nu ati aflat de la pwtre…in fine…concluzie..daca avea Ucraina cea hulita care lupta si pentru noi prin accidentul cu ruzzyia, un PATRIOT…oare cum s-ar fi terminat treaba asta ?

    da voi sunteti postaci…dupa ce ati tras o bashina pi’ forum…ca sunteti cei mai, extra, ultra…v-ati dus la culcare….intre timp treaba asta e realitate si chiar se intampla…
    nu-i nici o problema sa vina si trumpeta la pwtere si inchie el razboiul..si poate atunci postacii astia care sunt ”pro” NATO, ”pro”’…la ce ma ?

  49. Caudillo says:

    Petre,
    Pui botu’ la vrajeli foarte ieftine.

    “Bombardiere rusești Tu-22 s-au apropiat la doar câțiva kilometri de România. ”

    Asta e o minciună.
    De fapt ucrainienii afirma

    “Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Comandamentul aerian “Sud” din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că, în timpul nopții de 24.08.2024, bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au lovit infrastructura de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră. ”

    Rachetele Kh 22 folosite de ruși au rază de acțiune 600 de km și sunt greu de interceptat de ucraineni

    ” Comentariul autorului: Deși oficialii militari ucraineni nu au precizat acest lucru, probabil că cele patru rachete Kh-22 lansate de bombardierele Tu-22M3 nu au fost interceptate de mijloacele de apărare antiaeriană.

    Partea ucraineană a recunoscut de curând faptul că nu are cu ce să intercepteze rachetele Iskander-M/KN-23, Kh-22 și Kh-25, precum și pe cele de tip S-300/S-400.

    Dintr-o statistică recentă prezentată de comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, general colonel Alexander Syrsky, rezultă faptul că rata de interceptare a rachetelor de croazieră Kh-22 este cea mai mică dintre toate tipurile de rachete rusești lansate asupra teritoriului ucrainean, respectiv de 0,55%. ”

    Chiar dacă Ucraina ar fi avut Patriotul nostru tot nu avea cum să protejeze Insula Șerpilor, Patriotul are rază de acțiune 150 km, ar fi trebuit să l instaleze pe Insula Șerpilor și nu erau siguri că rezolvau ceva.

Leave a Reply