Metode de spart bula

Sursa: fas.org

Bula A2/AD (Anti-access/area denial) a rusilor.

Si nu numai, dar ei s-au atacat primii deci se simt cei mai vizati.

Cu cuvintele lor:

Russia may deploy new strike weapons in response to the planned U.S. stationing of longer-range and hypersonic missiles in Germany, Russian President Vladimir Putin said on Sunday.

Speaking at a naval parade in St Petersburg, Putin vowed “mirror measures” after the U.S. earlier this month announced that it will start deploying the weapons in 2026, to affirm its commitment to NATO and European defense following Moscow’s all-out invasion of Ukraine in February 2022.

Sursa: military.com

Traducerea si adaptarea: luna aceasta, SUA si Germania au ajuns la un acord care permite americanilor sa aduca in Europa, incepand cu 2026, in cadrul MDTF (Multi-Domain Task Force) #2 – creata in 2021 in Wiesbaden – baterii de rachete cu raza intermediara (SM-6 si Tomahawk) dar si noile rachete hipersonice Dark Eagle aflate in dezvoltare.

Gurile rele spun ca la sfarsitul lui Iulie, US Army si USN ar fi executat deja teste cu sistemele Dark Eagle desi nu par a fi inca gata de productie.
Suparare maxima la Moscova.

Dar ce este o Multi-Domain Task Force? Cu cuvintele lor:

Army described the Multi-Domain Task Force (MDTF) as “theater-level maneuver elements designed to synchronize precision effects and precision fires in all domains against adversary anti-access/area denial (A2/AD) networks in all domains, enabling joint forces to execute their operational plan (OPLAN)-directed roles”
What Is Anti-Access/Area Denial (A2/AD)?
Anti-Access is defined as any action, activity, or capability, usually long-range, designed to prevent an advancing military force from entering an operational area. Area Denial is defined as action, activity, or capability, usually short-range, designed to limit an adversarial force’s freedom of action within an operational area. In terms of weapon systems, threat A2/AD defenses are envisioned of being composed of layered and integrated long-range precision-strike systems, littoral anti-ship capabilities, air defenses, and long-range artillery and rocket systems.

Sursa

Traducerea si adaptarea: MDTF este o unitate similara unei brigazi independente (exemplul autohton fiind Brigada 8 Rachete Operativ Tactice), care pe langa componenta EW (I2CEWS) are si o serie de “dinti” cinetici, capabili sa loveasca sistemele A2/AD ale adversarilor din orice domeniu: terestru, marin sau aerian.

In ceea ce priveste distributia geografica a unitatilor MDTF, se confirma pirueta SUA spre Pacific:

“Three task forces will be assigned to U.S. Army Pacific (USARPAC); one will be assigned to U.S. Army Europe-Africa (USAREUR-AF); and another will be service-retained with a likely focus on the CENTCOM area of responsibility”

Sursa

In ceea ce priveste “efectele” cinetice, MDF are sau va avea la dispozitie:

O baterie “cu raza scurta” – n-am gasit alta rima – HIMARS cu o bataie de 300km sau PrSM (Precision Strike Missile) cu o bataie de 500km,
O baterie cu raza medie, reprezentata de sistemul Typhon, lansatorul terestru pentru SM-6 (250-500km) si Tomahawk (1.300km)
O baterie cu raza lunga Long Range Hypersonic Weapons (LRHW) – Dark Eagle – cu bataie de 3.000km si rachete hipersonice (inca in stadiu de testare)

De remarcat ca cel putin PrSM si SM-6 au deja (sau vor avea) capacitati multi-domeniu: PrSM in varianta LBASM (Land Based Anti-Ship Missile) va putea lovi si tinte navale iar SM-6 face si clatite:

“The SM-6® missile is three missiles in one. It’s the only weapon that can perform anti-air warfare, anti-surface warfare and ballistic missile defense or sea-based terminal missions.”

Sursa: RTX

De remarcat din nou ca HIMARS/ATACMS, considerata pana acum o racheta terestra cu raza lunga de actiune, e impinsa functional/tactic in categoria inferioara, odata cu intrarea in dotare a PrSM dar mai ales a Tomahawk si in viitor a LRHW/Dark Eagle. Mesajul e simplu: realitatea a aratat ca fortele terestre au nevoie de sisteme cu bataie mult mai mare decat era prevazut chiar si cu 10-15 ani in urma.

Nicaieri nu e mai acut perceputa realitatea asta decat in Ucraina. Daca e ceva ce ucrainienii cer cu insistenta, pe langa loviturile de 155mm si rachetele anti-aeriene, e “permisiunea” de a lovi mai adanc in teritoriul rus, pentru a distruge tinte strategice. Nu este exact misiunea A2/AD a unui MDTF, care are rolul de a facilita lovituri ulterioare (din aer, etc) dar ideea centrala e aceeasi. In lipsa unor rachete hipersonice, balistice sau macar a unora de croaziera cu raza lunga si permisiune larga, ucrainienii folosesc drone cu raza lunga si sparg bula A2/AD mai degraba prin saturarea sistemelor anti-aeriene, dupa care continua cu lovirea tintelor strategice ramase fara aparare. Ar putea beneficia de pe urma unor sisteme similare celor din dotarea MDTF? Intrebare retorica.

La lectie au fost atenti si europenii, care:

“France, Germany, Italy and Poland signed a letter of intent on Thursday to develop ground-launched cruise missiles with a range beyond 500 km (310 miles), aiming to fill what they say is a gap in European arsenals exposed by Russia’s war in Ukraine.”
“A military source said the aim was for the new ground-based missile to have a range of 1,000 to 2,000 km to meet NATO demands for such a capability.”

Sursa: Reuters

Adica un fel de Tomahawk evropean.

“French Defense Minister Sebastian Lecornu said Thursday the new French-German-Polish-Italian project would be open to other partners. The French government said the project could “draw on European funding.””

Sursa

Bine, ei se gandesc in principiu la Marea Britanie dar asta nu-i blog englezesc…

Noua ce ne lipseste?

Tara de douaj’ de milioane de locuitori, a 6-a ca populatie si a 8-a ca suprafata in UE (parol!), aflata la granita cu Ucraina, nu am chef azi.

Pentru o scurta perioada la inceputul razboiului, atunci cand ucrainienii nu primisera HIMARS/ATACMS, romanii pareau chiar geniile clasei, noi le cumparasem deja pe ale noastre. Smecherie mare, ochelarii pe nas si burta la soare. Vacanta a trecut si am cam chiulit de la restul lectiilor, acolo unde se preda ca ATACMS e bun dar e nevoie de ceva cu bataie mult mai mare.

Avem, deci, HIMARS. Poate ca vom reusi sa cumparam chiar si PrSM. Mai departe? Nadejdea in americanii care vor plimba poate MDTF-ul din Germania prin toata Europa ca pe sfintele moaste, nu poate tine loc de strategie.

Buy, Build or Partner?

Varianta “ideala” pentru situatia in care fostul-si-probabil-viitor POTUS va dori plata anticipata, achizitia Typhon/Tomahawk nu pare o solutie realista pe motiv de MTCR (Missile Technology Control Regime). Poate cumpararea unor Typhon cu SM-6 si “amenintarea” cu Tomahawk sa fie posibila tehnic dar asta nu constitue o capabilitate reala.

Intrarea in parteneriatul cu celelalte 4 state UE aflate chiar in fata noastra ca populatie si suprafata din UE, pentru dezvoltarea ciocanului de lupta evropean? De remarcat ca activitatile comune de cercetare/dezvoltare sint permise de MTCR deci, in afara de chef, nu ar exista nici o bariera. Istoriceste vorbind, Romania nu a construit niciodata ceva de genul asta cu parteneri europeni. De fapt, singurul program comun, cu oarecare succes, a fost IAR-93 proiectat cu iugoslavii. Sanse mici, ne bat pantofii, cum s-ar zice.

Un “parteneriat de cercetare” cu Coreea de Jos, ei avand niste realizari interesante cu seria Hyunmoo-3, ar putea fi o alternativa. Studiem si noi vopseaua, cat sa ocolim MTCR, or exista metode.

Build?

Radem, glumim dar nu parasim incinta: Romania n-a fost in stare sa proiecteze o arma de asalt care sa treaca testele de omologare. Ucrainienii, cu o industrie missil-iceasca mult mai dezvoltata decat a noastra si cu mult mai mult chef, nu au reusit ceva mai mult de rachetele de croaziera navale Neptun, cu raza de actiune de 200-300km.
Noi, nici atat. De fapt, unde am fi la momentul asta, daca ar fi musai sa fie? Musai-neaparat, adica 1940 in reluare.

COMOTI a prezentat la ILA Berlin 2024 un mock-up al mini-turboreactorului de 40daN.

Sursa: COMOTI

Cel putin, fata de INCAS care nu pare sa miste nimic pe partea militara, COMOTI are cateva programe in derulare. Putem discuta pe marginea utilitatii remotorizarii navelor purtatoare de rachete, dar macar programele exista, inclusiv unul referitor la proiectarea unor mini-turboreactoare.
Partea proasta e legata de viteza de dezvoltare, de motorul de 40daN vorbindu-se de aproape 10 ani. Posibil sa poata fi accelerat, daca MApN are chef.

Cu ce ne-ar ajuta un turbojet de 40daN? De exemplu, cu ceva gen ALAS:

ALAS – Sursa: Wikipedia

Decent dar nu e chiar o racheta de croaziera. Asta in ipoteza in care am gasi un proiectant de racheta cu chef de munca.

COMOTI ar avea intr-un stadiu de proiect mai incipient si un turbojet cu putere dubla, 80daN. Ce ne-ar aduce in plus?

De exemplu ceva gen Kratos TDI-J85:

Care propulseaza atat PJDAM…

Sursa: Boeing

…cat si Gray Wolf, o mini-racheta de croaziera lansata de la bordul avioanelor, ambele cu raza de 500km:

Northrop Grumman Gray Wolf – Sursa: USAF via twz.com

Incepe sa semene dar e inca foarte departe de o racheta de croaziera cu raza de 1.500km, lansata de la sol, gen Tomahawk, care necesita un motor cu eficienta mai mare dar si mai complex (turbofan) si cu o putere de cel putin 3-4 ori mai mare. Mai e mult, deci, pana departe.

Nu-i vorba, ca si daca am fi deja acolo, probabil tot n-am avea chef azi.

You can leave a response, or trackback from your own site.

132 Responses to “Metode de spart bula”

  1. Caudillo says:

    Tot vad aceeasi problema : ca nu putem avea acces la Tomahawk.
    Bah , cu naiba olandezii pun Tomahawk pe submarine franceze si noi nu putem avea Tomawahk?

    https://breakingdefense.com/2024/06/netherlands-refutes-relaxed-requirements-allegation-for-new-subs-us-worry-over-tomahawks/

    The second item in the letter and a topic of today’s parliamentary debate was an article in De Telegraaf about the US government’s hesitation to provide Tomahawk long-range missiles for future integration on the new submarines because it reportedly goes against their own competitive interests and the high costs associated with integration. Here, again, Van der Maat said the Dutch MoD “does not recognize this picture.”

    The Hague and Washington have held discussions about integration of the weapon, he noted.

    “The United States has not commented in advance on the feasibility of integrating TLAM [Tomahawk Land Attack Missile] on the Orka-class, or placed any restrictions on candidate yards in this regard,” he wrote. When a supplier is selected and a supply contract signed, he said, only then “can the [Dutch] Defence Department, in cooperation with the US DoD, develop a concrete plan for integration of TLAM on the new submarines.”

    Dismissing other concerns around missile integration difficulties, the letter also said that the Netherlands “has no information that would indicate that the risk that the new submarines cannot be equipped with a cruise missile is greater at any of the yards.”

  2. Caudillo says:

    In alta ordine de idei ,ucrainienii folosesc drone proprii si lovesc tinte rusesti la 1800 km distanta, sa moara mama lu’ Stefan cel Mare daca eu inteleg de ce nu putem produce si noi aceleasi drone la Romaero, cumparam licenta de la ucrainieni , iesim si mai ieftin , le facem si ucrainienilor reclama la armament.

    https://youtu.be/wrxSSeAjYxc?si=tvU5D8s1wskYzELu

    https://english.nv.ua/nation/aftermath-of-an-attack-on-a-russian-radar-1-800-km-from-the-border-satellite-images-50422103.html

    “Satellite images of the destruction of a Russian radar 1,800 km from the Ukrainian border by Ukraine’s HUR Military Intelligence were published by Radio Liberty’s Schemes project. ”

    https://thebarentsobserver.com/en/security/2024/07/ukrainian-drone-hit-bomber-olenya-airfield

    The strategic air base at Olenya is 1,800 kilometers north of Russia’s border to Ukraine. This is the first reported attack inside the Arctic Circle after Russia launched its full-scale war on Ukraine in February 2022.

    “As a result of the operation of the GUR of the Ministry of Defense near Olenegorsk at the military airfield Olenya at the base of the strategic aviation of the Russian occupiers, a long-range supersonic bomber-missile carrier TU-22M3 was hit,” the intelligence service said according to newspaper Ukrainska Pravda.

    Shortly after, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy issued a statement:

    “… each destroyed Russian airbase, each destroyed Russian military aircraft – whether on the ground or in the air – means saving Ukrainian lives. Guys, our warriors, I thank you for your precision!”

    The drone attack is not confirmed by independent sources, and Russia’s military has so far not detailed more than saying “Russian troops destroyed 81 Ukrainian drones in the air within 24 hours,” information agency Interfax reports.

    There are no information by now indicating from where the drone that hit Olenya was launched. If take-off from within Ukraine, the autopiloted flight has crossed 1,800 kilometers of central Russia. Another option could be that the drone was launched from somewhere inside Russia. Some of the largest wilderness areas in the European part of the country are on the Kola Peninsula, and south of the Murmansk region is Arkhangelsk and Karelia, two sparsely populated large regions mainly covered by forest.

  3. Caudillo says:

    “Nicaieri nu e mai acut perceputa realitatea asta decat in Ucraina. Daca e ceva ce ucrainienii cer cu insistenta, pe langa loviturile de 155mm si rachetele anti-aeriene, e “permisiunea” de a lovi mai adanc in teritoriul rus, pentru a distruge tinte strategice. ”

    Profesorul Valentin Stan a lamurit care e situatia cu “permisiunea” asta.
    Ucrainienii doar incarca loviturile alea cu raza lunga de actiune in lansatoare, restul , adica ghidarea lor catre tinte se face de catre ofiteri NATO.
    Daca se va ajunge vreodata la asa ceva , inseamna direct razboi nuclear pentru ca Putin a spus clar ca nu va tolera asa ceva si va ataca centrele NATO de unde sunt controlate lansarile.

    https://www.yahoo.com/news/putin-promises-serious-consequences-small-041843118.html

    Russian leader Vladimir Putin says European countries should rethink their calls to let Ukraine use Western arms to strike his country.

    “So, these officials from NATO countries, especially the ones based in Europe, particularly in small European countries, should be fully aware of what is at stake,” Putin told reporters on Tuesday.

    “They should keep in mind that

    theirs are small and densely populated countries,

    which is a factor to reckon with before they start talking about striking deep into the Russian territory,” he continued.

  4. Caudillo says:

    Chestiunea a fost lamurita foarte bine de Scholz cand a refuzat sa dea Taurus:

    https://www.aa.com.tr/en/europe/germany-s-scholz-again-refuses-to-send-taurus-missiles-to-ukraine/3205500

    “We always remain prudent in our considerations and that is why my decision on the specific question you asked remains unchanged,” he stressed.

    The Social Democrat politician has long opposed providing Ukraine with long-range Taurus missiles, and repeatedly said Germany should act in a responsible manner to prevent a confrontation between NATO and Russia.

    Last month he told German lawmakers that using the powerful, sophisticated missile systems without German military oversight, might have unintended consequences.

    https://www.libertatea.ro/stiri/olaf-scholz-pare-sa-respinga-definitiv-livrarea-de-rachete-taurus-catre-ucraina-tot-ce-trebuie-spus-asupra-acestui-subiect-a-fost-spus-4817162

    „Aceasta este o decizie pe care am luat-o în calitate de cancelar şi mi-o menţin”, întrucât există „foarte multe argumente” împotriva transferului unor astfel de rachete, a indicat Scholz, într-o declaraţie acordată agenţiei germane de presă DPA.

    „Şi voi spune din nou că nu voi susţine nicio decizie care să presupună o implicare de orice fel a soldaţilor germani în operaţiunea militară legată de teribilul război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat șeful guvernului de la Berlin.

    Scholz a amintit că a explicat deja zilele trecute faptul că rachetele Taurus trebuie programate pentru lovirea ţintelor, operaţiune ce poate necesita participarea militarilor germani pregătiţi pentru operarea acestor rachete, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Ucrainei.

    Guvernul britanic a protestat după aceste explicaţii date de Scholz şi a susţinut că militarii britanici nu au nicio implicare în operarea acelor rachete.

    O escaladare a războiului într-un conflict între Rusia şi NATO trebuie prevenită, a mai argumentat cancelarul german. „Sunt de acord în această privinţă cu toţi prietenii mei din Europa, SUA şi din altă parte. Şi de aceea tot ce trebuie spus asupra acestui subiect a fost spus”, a încheiat şeful guvernului federal german.

  5. Caudillo says:

    Cat despre desfasurarea de Tomahawk in Europa, cine stie cum vor evolua lucrurile

    https://youtu.be/1X63oWEze8A?si=021jWz5GwK37EmfI

    Putin a amenintat la un moment dat cu livrari de arme catre terte parti ,probabil Houthi

    https://youtube.com/shorts/0GRwyx4Jg_4?si=EyXe0b6G2pmCQrjb

    io zic ,cel mai convenabil si pentru noi si pentru NATO ar fi sa instalam VLS Mk 41 pe fregatele noastre , asa vechi cum sunt ele si apoi sa ne dea americanii
    Tomahawkuri sa punem in ele, nici Putin nu poate face mare tam-tam ca in cazul Tomahawkurilor din Germania.

  6. Caudillo says:

    Houthis la Moscova

    https://youtu.be/SZEO-BWLDj8?si=JzQRyWb2NhJPvVCK

    https://www.timesofisrael.com/report-moscow-may-arm-yemens-houthis-over-us-support-for-ukraine/

    United States intelligence agencies say Russia could send advanced anti-ship missiles to Yemen’s Houthis in retaliation for Washington’s support for Ukraine, The Wall Street Journal reported on Friday, citing US officials.

    According to the newspaper, Washington is working behind the scenes to stop the arms transfer.

    Middle East Eye reported in June that Saudi Arabia had talked Russia out of providing anti-ship cruise missiles to the Houthis. However, US intelligence services assess that Moscow is renewing its push to arm the Houthis after the White House approved Kyiv’s use of US-made weapons to strike targets inside Russia, the Journal said, adding that the nature of the intelligence was unclear.

    The newspaper said the White House is making a diplomatic push through a third country to dissuade Russia from the arms transfer.

    According to the Journal, US officials have seen recent indications that Russian President Vladimir Putin was still considering arming the Houthis.

    United States intelligence agencies say Russia could send advanced anti-ship missiles to Yemen’s Houthis in retaliation for Washington’s support for Ukraine, The Wall Street Journal reported on Friday, citing US officials.

    According to the newspaper, Washington is working behind the scenes to stop the arms transfer.

    Meanwhile, US Central Command chief Erik Kurilla was said to warn that US-led operations were “failing” to prevent Houthi attacks on the Red Sea. In a classified letter to US Defense Secretary Lloyd Austin, Kurilla reportedly called for potentially stronger military action and a “whole of government” approach that would step up diplomatic and economic pressure on the Houthis.

    “Many people found the tone of the memo to be a bit shocking,” The Journal quoted a defense official as saying. According to the official, Kurilla’s point was that “US service members will die if we continue going this way.”

    Middle East Eye reported in June that Saudi Arabia had talked Russia out of providing anti-ship cruise missiles to the Houthis. However, US intelligence services assess that Moscow is renewing its push to arm the Houthis after the White House approved Kyiv’s use of US-made weapons to strike targets inside Russia, the Journal said, adding that the nature of the intelligence was unclear.

    The newspaper said the White House is making a diplomatic push through a third country to dissuade Russia from the arms transfer.

    A handout picture obtained from Yemen’s Houthi Ansarullah Media Center on June 30, 2024, shows what they said is the Tufan Destroyer unmanned boat during exercises in an undisclosed area at sea. (Ansarullah media center / AFP)
    According to the Journal, US officials have seen recent indications that Russian President Vladimir Putin was still considering arming the Houthis.

    Putin said in June that the White House’s policy toward Ukraine, which Russia invaded in 2022, could drive Moscow to arm US adversaries.

    “The response can be asymmetrical, and we will think about that,” Putin told reporters at an international economic forum in St. Petersburg.

    Two US officials told The Journal that Russia has not transferred any missiles to the Houthis, but that representatives of the Yemeni rebels were seen in Moscow. The newspaper cited officials as saying that an arms transfer from Russia to Yemen could make use of Iranian smuggling routes.

    One analyst told The Journal that munitions supplied by Russia “would represent a qualitative leap” in the Houthis’ capabilities.

  7. Mihais says:

    Deci…

    Asta cu spartul de bule a fost mereu conceptual o chestie dubioasa.Americanii aplica ideea asta despre cum cred ca ar face rusii si altora,care nu fac nici ca rusii nici cum cred americanii ca ar face rusii.Si sparg ceva ce nu exista.

    Dar,ca sa nu intram in teorii obscure,problema de fond a viitorului apropiat nu mai este sa ajungi la Cuca Macaii.Oricine poate asta.Pot houthi,cu rachete iraniene.Nu ca si cum iranienii ar fi o lumina a tehnologiei,dar au avut interesul si au depus efortul.Au venit deci cu bombardeaua la pret de masina sh.

    Precum se vede,majoritatea shahizilor sunt mierliti,dar 1 din 20 sau 1 din 10 tot ajunge in UA la o tinta,functie daca AA are o zi buna sau proasta.Un siloz de cereale din port,un transformator sau un pod costa mai mult de 7-800000 de parai decat fac 20 de shahizi.Deci,balanta strict financiara e inca in tabara alora care ataca cu ieftinaciuni.Salvarea UA sta in faptul ca rusii nu ataca cu suficient de multe Shahed deodata,fie pt ca nu le au,fie pt ca le aduna pt o lovitura masiva.Masiv insemnand 4000 la o lansare.Cu ce mai doboara,balanta finala e in favoarea aparatorilor pt ca ritmul in care se distrug tinte e mai mic decat ritmul in care se repara.

    Ucrainenii sunt intr-un fel reversul medaliei.Atacurile lor,chiar zise ”masive” sunt date folosind inteligenta,nu numarul.Suspiciunea mea e ca specialii lor verifica fiecare tinta si ruta spre aceasta.Combinati cu ce ELINT primesc de la aliati si cu ore de nesomn la planificatori ies culoare de zbor surprinzatoare. Spatiul imens lucreaza din acest pdv impotriva rusilor.

    Ce vreau a spune e ca nu-i musai nevoie de Dark Eagle,ci de un pic de inteligenta si vointa pt a duce o campanie aeriana strategica.Pt ca in realitate,despre asta vb cand bombardam o juma de continent mai colea.

    Amu,cu distantele.300km e in adancimea strategica a oricarei forte terestre.Nu e musai o chestiune de cat bate o racheta,ci alte considerente.In primul rand 300km nu au multe tari europene.Pana si in UA,de pe teritoriul rusesc cu 300km ataci Kievul si podurile de pe Nipru,adica aprox jumatate de tara.
    Logistica,caile de comunicatii,PC-uri,AA,radare,toate sunt bine merci in astia 300km,pt simplul motiv ca nu are inamicul destula tarla sa le puna mai departe.La 500km,e deja din ciclul peste mari si peste tari.La 3000km deja atacam Islanda.Sau Ekaterinburg.Chiar ne intereseaza asta?

    Deci,momentan si pe viitor(Terra ramane la fel) cu ATACMS suntem in carti si daca ne bagam pe lista cu PRsM chiar ii putem altoi pe toti cei care ne intereseaza ,inclusiv unii inca aliati.

    Amu,despre chef.Totdeauna se poate si mai bine,mai eftin si mai roz.Dar pe nisa asta nu stam rau,mai ales daca mai luam niste rachetele,sa fie la depozit.Stam chiar bine.

    Sa producem rachetele cu bataia Bucuresti-Ploiesti e alta mancare de peste.Aprob pozitiv, sa se faca,dar nu semnez nicaieri.N-am pix.

    • admin says:

      300km e in adancimea strategica a oricarei forte terestre.” Da, da’ pe ucrainieni ii intereseaza lovirea infrastructurii fortelor aeriene ruse. Alte forte, alte adancimi strategice.

      In primul rand 300km nu au multe tari europene.” Asa e, da’ noi avem problem cu una care are mult mai mult de 300km. Daca se considera europeana sau nu, alta discutie.

      La 3000km deja atacam Islanda.Sau Ekaterinburg.Chiar ne intereseaza asta?” La islandezi ramane sa ne gandim, nush…

  8. Xv says:

    Ce drona produc ucrainienii care loveste la 1800 km distanta? Cum ii zice, ce caracteristici tehnico-tactice are? O foto, o schita?

    • admin says:

      Se pare ca ar fi vorba de conversii de avioane utilitare.

      Se zice ca si IAR-823 ar fi avut o distanta maxima de zbor de 1.800km deci e plauzibil.

      Smecheria ar fi sa le produci destul de rapid si destul de ieftin pentru a face sens.

  9. Xv says:

    Alas de la sarbi din cate imi amintesc de la vremea respectiva era finantat de emirati, deci au avut bani, poate si ceva ajutor cu motorul, ca mi-e greu sa cred ca au ajuns asa departe singuri.
    La know-how sarbii erau cu cateva clase peste noi pana in 89, ca au avut acces la tehnologie, tehnica de lupta si armament din Vest.
    La noi e o liniste asurzitoare in materie de productie de armament, dar or fi Comoti si Incas niste exceptii, desi eu unu n-am gasit in pdf-urile cu bilantul contabil al primilor vreun indiciu, cat de marunt. O sa-l recitesc pe indelete, ca m-am uitat pe diagonala.
    Dar am vazut cine se ocupa cu managementul, ma refer la institutii, nu oameni si mi-e cam clar ca toaca bani.
    Cercetati, cercetati si iar cercetati.

    • admin says:

      Cehii de la PBS, de exemplu, produc o intreaga gama de mini-turboreactore, proiectate de ei. Au parteneriate inclusiv cu ucrainienii. Deci nu e chiar imposibil pentru o tara mai mica dar cu traditie in constructia de avioane militare si rachete, gen Serbia, sa produca minijeturi si sa le impacheteze intr-un form-factor gen ALAS. Cum stau cu electronica, alta discutie.

  10. Caudillo says:

    XV,
    ucrainienii nu prea fac publicitate la dronele produse.
    Daca nu le fac publice rusii caracteristicile tehnico-tactice , mai greu cu detaliile tehnice .Ai linkul de mai jos ceva estimativ

    http://www.hisutton.com/Ukraine-OWA-UAVs.html

  11. Xv says:

    Caudillo, iar ma inveti abecedarul. Stiu blogul la scurta vreme dupa aparitie. Stiu inclusiv de unde e autorul, ca l-a dat cineva in fapt cand nu era cunoscut si de acolo stiu.
    Vezi ca ai o intreaga lista de drone “produse” in Ucraina de altii. Pt tine or fi tot ucrainiene.
    Cauta si alte surse, ca nu a inventat tipu ala apa calda decat pt profani. Le da foarte mura in gura, asta da, compilatie.
    Stiu ca unii fac crize ca spun ca stiam, asa ca nu e necesar sa ma creada toata lumea, treaba lor ce cred, la fel si a ta.

  12. Caudillo says:

    Xv,
    ma bucur ca stii abecedarul.
    Despre dronele ucrainiene nu pot sa te invat prea multe , asa dupa cum am scris in “Drone analoage ucrainiene ” sunt unele proiecte private fabricate sub licenta de industria de stat , multe necunoscute.

    O drona de care mi-a placut foarte mult inca de acum ceva ani cand am gasit-o pe net , Sokil-300.
    https://spetstechnoexport.com/product/sokil-300
    Range 3300 km, de acum cativa ani se plangea un director ucrainian ca statul ucrainian nu ii acorda prea multa atentie si prefera Bayraktar

    Din cate imi amintesc era si foarte ieftina atunci, nu stiu care e pretul acum

    https://bulgarianmilitary.com/2024/04/03/ukraine-built-sokol-300-uav-capable-of-attacking-russian-arctic-bases/

    UJ-22 800 km range

    https://www.ukrspecexport.com/uploads/redactor/3%20USE_UMEX_Airborne_PRINT.pdf

    Cam atat deocamdata.

  13. Mihais says:

    Admin,urgenta ar fi sa faca o baza industriala apta sa produca zburatoarele astea de unica folosinta.Sa bage acum banii in zburatoare capabile sa treaca Uralii nu ar fi bine pt ca nu e nevoie acum(si probabil in urmatoarele 2 decenii) si pt ca tehnologia si ttp-urile zburatoarelor se schimba radical la cateva luni.

    Ce trebe cu adevarat e capacitatea sa produci un nr mare de asa ceva cand simti ca se apropie criza.Adica,daca peste 10 ani UA se dezintegreaza pt ca motive,e timpul sa dai o comanda de 1000 de bucati din ce va fi atunci o scula decenta.Daca sultanul se apuca sa dea din gura despre drepturile minoritatilor din Balcani,iar semnezi comanda.

    Doar ca baza industriala si stocul de materii prime pt a produce in masa e in contradictie cu nevoia reala actuala de a avea cateva bucati anual,pt a testa tehnologia si pt antrenamentul trupelor cu cele mai noi noutati ale fiecarei ore.

    Adica statul lui peshte ar trebui sa investeasca in roboteii industriali de pe lantul tehnologic,sa aiba mereu pe stoc componentele electronice pe care nu le poti lua de la magazinul de la colt,sa inlocuiasca zisele componente la cativa ani,sa plateasca minimul de personal care ar taia frunza la caini stergand praful pe acolo in asteptarea razboiului si sa dea drumul la toata hardughia 2 zile anual.

    Noua ni se pare eftin si chiar e,dar boborul se va intreba de ce nu are scoli si spitale,iar capacitatile astea vor sta in gat.

    • admin says:

      @Mihais: pai cum sa nu fie nevoie, iti cumpara ucrainienii (cu bani de la UE sau 1Q Sam) toata productia de drone Ural. Cu banii aia ne-am construi baza industriala, nu cu banii de scoli, spitale si camine de batrani.

  14. Caudillo says:

    Mihais,
    da’ tu cand tot scrii de zburatoarele de unica folosinta , facute prin bucatarii sau dormitoare, nu stii sa dai si sursa de unde ai citit de ele ?
    Sau ti-e teama ca intri la banaj ?

  15. Mihais says:

    Pai ar fi cam la spartul targului ,nu crezi?Privatii am auzit ca fac si vand peste gard drone din clase mai mici,dar nu am stat sa studiez afacerile lor.

    Iar cu statul care este,am io vaga impresie ca tehnologia pt a produce dronele minune e duala.Metoda nr 2 de a ajunge la baza industriala ar fi ca statul sa vina cu eliminari de taxe pe domeniile astea duale si subit vom avea capacitatea cu pricina.

    Metoda nr 3 e completarea metodei 2,adica din banii de dezvoltare ai UE sa faci ceva masuri pt industria pe rit nou.Cu bonus pt ce ne intereseaza.
    Avantajul la razboi e ca e bine sa ai mici si multe,e mai putin vulnerabila baza asta.

    Cand e doar fabrica mareata,am vreo 5 idei de a o neutraliza fara sa ma gandesc prea mult si fara a bombarda ca in ’44.

    Dar na,sa vedem cum se aseaza cartile.

    Ca parere proprie,cand suna goarna privatii vor improviza ceva,iar voluntarii ce vor iesi din piatra seaca vor folosi.Dupa ce armia patriei va pierde niste PC-uri,IQ-ul va creste si o sa apara unirea sub tricolor.

    • admin says:

      @Mihais: Eliminari de taxe n-am sa mai vedem noi o buna bucata de timp incolo. Poate cresteri de taxe, alea da. Facilitati fiscale pentru infiintare de noi companii, asa cum e in Ungaria? Vise…

      Problema cu fondurile de la UE sau cu orice alte fonduri “de cercetare” e ca le primesc “cine se pregateste” – n-am gasit alta rima. De fapt sint alesi pe spranceana, nu cei mai buni, mai promitatori, cu tehnologia cea mai inovativa, etc. Ci cei cu conexiuni. Ii stim, clienti mai noi sau mai vechi.

      E bine sa ai mai multi producatori, absolut, dar daca toti fac asamblare de drone chinezesti, n-am facut mare chestie. E clar ca pentru ceva de genul asta (raza lunga de actiune) iti trebuie infrastructura de cercetare adevarata si fabrici aero, asa cum teoretic am avea dar practica ne omoara. Romaero si Turbomecanica practic someaza, la fel ca Brasovul si Craiova. Si astia fac programe gen “drona romaneasca”…

      Cat despre spartul targului, odata ca petrecerea continua inca si, in functie de alegerile din SUA, s-ar putea transforma in carnaval, si apoi, al doilea val s-ar putea sa nu fie asa de departe cum credem, ci sa vina mai repede de 10-20 de ani.

  16. Xv says:

    Admin- e o varianta, am citit de un avionas de-al lor stil cessna-172 dronizat.
    Probabil au mai multe tipuri.
    Ar mai fi si varianta ca ucrainienii sa fie ajutati si de alt stat dpdv logistic (o baza discreta), dar e pur teoretica, nu stiu daca s-ar risca cineva, poate doar azerii si georgienii, mai ales ultimii.

  17. Xv says:

    Admin, sa cauti dronele furnizate de UK, ca acolo s-ar putea sa fie unul dintre raspunsuri.

  18. Mihais says:

    Caudillo,sa-ti spun drept ,asta cu netul e un hobby pe langa n stresuri.Daca ar fi sa ma mai doara la 2m de ce se zice,ar deveni inca un stres,si atunci nu mai vad nici o combinatie.Asta fiind zisa,pe cat omeneste posibil nu vb din burta.Iar cand vb din burta incerc sa argumentez de ce.Nu prea tin scorul la cate nimeresc vs cate dau in bara.

  19. Xv says:

    Caudillo, pe forumul ala unde discutam mai multi cu diverse experiente a fost abordata si tema noilor tehnologii, printre care drone. Asta prin 2005-2006, ca deja exista ceva know-how prin Romania desi subiectul era foarte nou.
    Si reamintesc si subliniez pt toti Columbii care au descoperit apa calda incepand de la razboiu asta ca Romania era cotata in primele tari in materie de dotare cu drone din Europa, prin Shadow. Daca va zic de cl-89 sau 289 unii o sa se intrebe ce are Calarasu a face cu dronele. Ala era nivelul la altii foarte dezvoltati si nu rupeau deloc gura targului. Din pacate, s-a intamplat iar clasica schema cu “gata, am intrat in NATO, nu ne mai trebuie drone” si a tras frana de mana unu cu alte interese, ca de obicei.
    Noi am fost printre primii din Europa cu o brigada informatii bine pusa la punct, atat la dotare cat si la selectie, pregatire, experienta.
    Si mai spun inca odata, pt multi care nu stiu, o drona Tupolev din dotarea Aviatiei Militare a executat o misiune de cercetare in 1989, in decembrie. S-a dus spre Vest, spre Craiova. Au mai executat zboruri pe granita de sud si de est, dar aia nu cunosc 100%, doar am auzit de la cei mai vechi care erau in 89, care si ei auzisera samd. Barfe cu iz de credibilitate, sa zicem.

  20. Mihais says:

    Xv,asta cu baza in teritoriu neutru e posibil sa fi fost la inceputuri.Cand au lovit o baza langa Pskov.Rusii,bineinteles au zis ca parte din faptasi au fugit in Estonia,iar pe altii ii dadeau lichidati de fesebisti.

    Ideea are un aer de plauzibilitate,dar fapt e ca UA recurge la atacuri cu drone,deci or fi gasit ca nu merita deranjul.

    Rusii au prins mai multe grupuri infiltrate in teritoriul lor.Asta zic din surse UA care pomeneau eroii.Ca daca arata rusii ceva ii crezi si nu prea.

  21. Caudillo says:

    Xv
    Pentru mine ,care sunt pasionat de istorie, filmul asta l-am mai vazut, progresul tehnic neinteles de militari
    Asta scria intr-o sinteza din 1939 Sectia 2 Informatii MStMaj

    Motorizarea
    Războiul spaniol a pus frâna curentului impetuos de motorizare
    ce cuprinsese toate armatele Europei. Mijlocul s-a dovedit greoi şi
    primejdios pe teatre de operaţii lipsite de comunicaţii. El a fost
    sancţionat tragic de la prima folosire, în faţa unor forţe de apărare totuşi
    slabe.
    Dacă ideea motorizării totale a unităţilor, pentru armate din
    părţile Europene ale României mai poate sta în picioare, ea nu trebuie
    întrevăzută decât în cadrul unor detaşamente reduse, ce n-ar cuprinde
    formaţiuni depăşind o sută de vehicule.

    Atat au inteles unii militari romani din razboiul din Spania, nu m-as mira ca din razboiul din Ucraina militarii romani sa inteleaga ceva asemanator in legatura cu dronele.

    Oricum, comparatia drona Tupolev cu dronele actuale e ‘deosebita ‘
    Ca si cum ai compara motorul turboreactor al lui Coanda cu motorul lui Jendrassik

  22. Mihais says:

    Admin,d’aia am zis ca se va face,ca de obicei o improvizatie la momentul Z.Despre statul si companiile care este,e inutil sa discutam.Le putem considera cantitate neglijabila dpdv al utilitatii in momentul actual.Nici pe viitor nu poti conta pe asa ceva,pt ca si sa vina decretul lege de sus,nu mai au baza umana.Acolo poti,daca e vointa sa cureti grajdul,sa aduci oameni din mediul privat care sa foloseasca baza materiala existenta si sa incepi usor sa construiesti ceva.

    Acum daca incepi,e mai bine ca maine,dar ar dura.Pana iese drona trans-uralica mai va.Cum nu se incepe,zic sa bem apa la temperatura camerei si sa speram ca daca se ajunge la bumbaceala majora de care zici aitistii concediati vor face ce fac omologii lor haholi.Care e mult mai mult decat nimic.

    Si cel mai important,io tare as vrea sa vad pregatirea beneficiarilor cum e cu bataia asta cu dronele si ce poate face pretinul cu 4 elice pt tine.

    Daar,cum sa ii pregatesti,daca lipseste fix zburatoarea.

    Ca au niste unitati cateva de samanta ,unii care stiu sa apese butoane la o statie radio,nu incalzeste pe nimeni.E pe sistemul descris de XV.Unii,cativa,candva.Mai mult de 0,dar 99% is fii ploii.E precum lipsa de casti sau pusti sa nu ai macar cateva jucarii de antrenament.

    • admin says:

      @Mihais iote o idee:

      începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare.

      Te si intrebi daca asta include si motorul cela smecher.

      Cica zboara fo 14 ore cu o viteza de croaziera de 140kmph. Matematiceste, ar fi fo 2.000km doar dus. O sarcina utila de 150kg nu-i mult dar poate mai creste un pic sa faca o cifra rotunda, 250kg, sa zicem. In functie de pretul unei versiuni mizere, ar putea fi o solutie. N-ar cumpara ucrainienii asa ceva, mai ales daca ar putea fi facuta in serie mare, intr-un numar de fabrici de stat care stau?

      Dar de ce trebuie sa stam la pomana altora, de parca n-am avea institute de cercetare.

  23. Xv says:

    Caudillo, cu motorizarea aia, vezi si la englezi ca avantul initial s-a lovit de tot felul de obstacole din partea birocratilor si a ofiterilor foarte conservatori. Asa e in natura lucrurilor, sa existe o rezistenta mare la schimbare in ierarhiile militare.

    Nu e vorba ca e neinteles de militari, ca din moment ce unii il adopta, inseamna ca nu e valabila regula.

    Progresul, de orice natura, e contrat de birocratia care doreste permanentizarea status quo-ului, o exprimare cam pretentioasa, mai pe romaneste aia cu timpu trece leafa merge se opun schimbarii.

    Si degeaba vine unu cu idei valabile daca nu gaseste pe cineva cu putere de decizie dornic sa il asculte.
    Adu-ti aminte de taxiurile de la Marna, un exemplu de solutie de avarie din care unii au invatat, altii nu.
    Sau de ideile englezilor cu mecanizarea din anii 20, transpuse doar partial in practica.

    Istoria e foarte usor de interpretat cand stim deznodamantul, atunci intre razboaie nu multi intuiau ce urmeaza. Si unii care intuiau nu aveau vreun interes sa schimbe ceva.

    Din cate tin minte Sectia a IIa a trimis in anii 30 niste ofiteri prin cateva tari europene sa se mai puna la punct datele si informatiile si despre ce noutati militare sunt, ma refer la organizare, tehnica noua, doctrine. Interesul era pe vecini, in rest era foarte facultativa obtinerea info.
    Calatorii de documentare, adica ceva fara mare profunzime.

    Cu Tupolevul- la vremea aia era un mijloc ok, ca nu eram un Star Trek, erau anii 80.

  24. Caudillo says:

    Admin,
    Hai sa nu ne imbatam cu apa rece.
    Watchkeeper are nevoie de aprobarea lui Netanyahu ca sa ajunga de la noi in Ucraina, indiferent de cate procente din drona producem in Romania.
    Asta e unul din dezavantajele importului de armament, depinzi de furnizor in cel mai perfid mod.
    Au patit o si altii, Spania a fabricat Leopard2 , cand a gasit un export urias de Leopard spaniol catre arabi, guvernul german a spus VERBOTEN si n-au mai exportat nimic.
    De asta e bine sa ai produse proprii nu ansamblari .

  25. Caudillo says:

    Xv,
    ca sa interpretezi istoria , trebuie mai intai sa o cunosti.
    Nu e cazul tau.
    Problema era ca prostii aia din Sectia 2 scriau aberatiile alea in 1939, cand era deja tarziu si nu s-a mai putut recupera nimic .
    Decalajul de tehnologie si de pregatire dintre armata romana si armata germana era imens.
    Acu’ sa nu crezi ca la germani lucrurile au mers usor
    Guderian- Panzer Leader

    Unfortunately, in the spring of 1931, General von Stülpnagel decided to retire from the Army as a result of a disagreement with the War Ministry. In that same
    spring our Inspector, General Otto von Stülpnagel, left us as well. His parting words to me were:

    ‘You’re too impetuous. Believe me, neither of us will ever see German tanks in operation in our lifetime.’

    He was a clever man, but his scepticism was a hindrance to him and stopped him from acting with all the determination of which he was capable. He could recognize problems but could not find the point of departure from which to set about solving them.

    Daca ma uit la ce scrii tu sau Sharky, de la care mai am pretentii ca nu vorbiti din exteriorul armatei si ar trebui sa stiti mai bine cum e cu militaria, vad exact mentalitatea si militarii romani din 1939.
    La tine o tii langa ca dronele nu au produs nici un salt tehnologic, la Sharky la fel ,se chinuia el sa-mi explice mie cum armata romana poate tine linia Prutului fara probleme.
    Amandoi bateti campii cu gratie, ceea ce ma mahneste si ma face sa cred ca degeaba scriu pe aici, ca sa intelegi cat de departe sunteti de realitate, recent EW ul ucrainian a distrus 8000 de drone rusesti intr-o saptamana.

    Ca tu nu crezi ca rusii au EW din 10 in 10 km, arata ca nu intelegi care e situatia pe linia frontului in Ucraina.
    Sunt sigur ca nici conducatorii militari si politici ai Romaniei nu inteleg ce se intampla in Ucraina, toate achizitiile arata ca Romania cumpara tot ce vor altii sa vanda , nu ce are nevoie Romania.
    Aia ca uncle Sam are grija sa nu repetam greselile din perioada interbelica e o aberatie, ca si cum ai crede ca exista partea corecta a istoriei.

    Chestie verificata recent, cand Romania a cumparat F35 “truncated” , toata lumea stie ca porcaria aia de avion e in proces de modernizare , care se termina dupa 2030, cine stie cand, dar am cumparat rebutul ala care e pe varianta de training si asteptam upgrade-ul, naiba stie cat va costa si daca Lockheed va reusi sa-l faca vreodata.
    Dar au gasit fraierii care sa le cumpere rebuturile si vuvuzelele care sa aplaude aceasta risipa de bani.

  26. Mihais says:

    Tu ai o problema cu realitatea ca rusii mai trebuie sa treaca multe fluvii pana la Prut si ignori realitatea ca rusii au sfarsit foarte prost si cand au vrut sa forteze un rau si cand au avut in spate un rau.

    EW ala ucrainean e de forma in armata.Is cuvili care stiu sa umble cu gadgeturi de cateva sute de euro,care infrunta alti civili voluntari cu curs de o luna pana la maxim 3.O luna daca stie doar sa zboare,2 ca sa invete sa o repare si 3 daca invata sa o faca de la 0.

    Si mai vezi ca rusii au pregatit forte o juma de an,pe care tocmai ce le-au flituit pt alt avans derizoriu.Vor trece curand la aparare.Pana acum,adaposturi individuale facute cu lopata se descurca cu miile de drone ce ajung totusi sa treaca de bruiajul reciproc.
    Ai cumva impresia ca solul nostru nu poate fi sapat si ca nu se gasesc bani pt 2000 de Tiny SA Ultra?

    Sau ca studentii romani nu pot invata cat invata cei rusi si ucraineni?

  27. Caudillo says:

    Momentan sunt relatari ca rusii au reusit sa treaca Siverskyi Donets – Donbas Canal la Chasov Yar. Relatarile au coincis cu demiterea comandantului brigazii 80 aeropurtate ucrainiana, posibil ca omul a refuzat niste ordine de atac sinucugas
    La AFU se practica protestul public al subordobatilor cand le este demis comandantul, dupa cum se vede in imagini

    https://censor.net/ua/video_news/3502116/komandyra_80brygady_ishkulova_hochut_znyaty_z_posady

    EW ul ala ucrainian s-a pus la punct in doi ani, cu greu.

    Rusii sunt deja in aparare la Hlyboke, Harkov , dar asta nu inseamna ca nu ataca masiv in alte zone.

    Nu vad pe studentii romani ca sa plece de la facultati sa practice EW pe front.

    In Ucraina TCC ul fugareste oamnenii pe strazi pentru recrutare.
    Cum arata situatia reala dupa surse ucrainiene :

    Angajat TCC luat pe capota :
    https://www.pravda.com.ua/news/2024/07/24/7467231/

    Sediu TCC atacat cu sticle incendiare
    https://www.pravda.com.ua/news/2024/07/31/7468226/

    Sediu TCC atacat cu o grenada
    https://www.pravda.com.ua/news/2024/07/15/7465705/

    Angajati TCC amenintati cu arma
    https://www.pravda.com.ua/news/2024/08/1/7468473/

    Nu prea sunt populari recrutorii TCC printre ucrainieni, nu stiu de unde ideea ca studentii romani vor fi dornici de o eventuala experienta de lupta pe front.

    Nu stiu cate rauri vor fi nevoiti rusii sa forteze pana sa ajunga la noi, deja Zelenski vorbeste de referendum pentru cedarea unor teritorii ucrainiene contra pacii .

    https://cursdeguvernare.ro/volodimir-zelenski-interviu-doar-poporul-ucrainean-poate-decide-prin-referendum-problema-integritatii-teritoriului-explicatia-intensificarii-dialogului-cu-china.html

    ” Într-un interviu pentru Le Monde, preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre posibilitatea cedării unor teritorii în contextul actualului război din Ucraina. Acesta spune că decizia privind posibila cedare de teritorii nu stă în mâinile preşedintelui, ci a poporului. ”

    ” Liderul ucrainean spune că problema cedării de teritorii trebuie supusă unui referendum.

    „O să fiu sincer. Nu este cea mai bună soluţie, având în vedere că ne confruntăm cu Putin. Ocuparea unei părţi a teritoriului nostru ar fi o victorie pentru el. Totodată, după puţin timp, dacă războiul va fi unul îngheţat, ar putea să se întoarcă şi să o facă din nou (n.r. să atace Ucraina). Deci, este o problemă dificilă”, a mai declarat acesta.

    „Nu cred că toate teritoriile ar trebui recâştigate cu ajutorul armelor. Cred că va dura mult timp şi va necesita un număr mare de oameni. Iar acest lucru este rău. Aşadar, cred că putem să recâştigăm din teritoriile noastre prin modalităţi diplomatice. De aceea a fost creată Formula pentru Pace, să putem să folosim presiunea politică din întreaga lume împotriva lui Putin”, a mai spus Zelenski.

    În interviu, președintele Zelenski a mai spus că, deși Ucraina insistă să-și restabilească granițele post-sovietice din 1991, va lua în considerare deschiderea discuțiilor cu Rusia înainte ca toate trupele Moscovei să fie retrase, ”dacă condițiile sunt bune”. ”

    Asa ca s-ar putea sa-i vedem pe rusi pe la greanita de est mai devreme decat ne-am dori.

  28. Mihais says:

    Da,au trecut cu cateva grupuri un canal de 15m latime,dupa vreo 4-5 luni.Da-mi voie sa pic in fund.Estimp atacul lor la Harkov ,ce a utilizat ultimele rezerve majore a reusit sa fie impins indarat,ocazie cu care rezervele alea au fost pierdute.Asta e ceva cu urmari operationale,nu faptul ca au avansat cativa km spre o zona fortificata.

    Ce crezi tu despre romani,e opinia ta.E la fel de irelevanta ca opinia mea.

    Da,ii vom vedea pe rusi in est.In estul UA,unde-s acum.Daca tu crezi ca vor obtine UA la negocieri,iti inchipui ca aia deja pe front vor accepta sa se predea dupa 2 ani jumate de sacrificii,care sacrificii au fost cu folos,pt ca rusii au obtinut o laie in loc de UA.

    EW-ul nu s-a facut atat de greu in 2 ani,s-a facut relativ repede ,in epoca de stres maxim.E tehnologie duala,ce se gaseste peste tot,combinata cu antrenament de o luna pt a o folosi.Adica foarte ieftin si usor,comparat cu alte jdemii de probleme ale pregatirii.Ar fi mai greu sa fie adusi niste umflati intr-o forma rezonabila sa umble cu un rucsac,decat sa creezi de la 0 ce au facut si unii si altii,folosind resurse deja existente.

  29. Caudillo says:

    Chasov Yar ma asteptam sa mai reziste , pentru ca se stia de intentia rusilor de a-l captura, nu a fost vreun atac surpriza.
    Dar profesionistii au intotdeauna dreptate, se intampla ce a prezis generalul Skibitsky :

    POLITICO reported last month that the potential fall of the strategically important city of Chasiv Yar will jeopardize Ukraine’s last stronghold in the Donetsk region.

    “It is probably a matter of time before that city falls in a similar way to Avdiivka, bombed to oblivion by the Russians in February,” Skibitsky said. “Not today or tomorrow, of course, but all depending on our reserves and supplies.”

    https://www.politico.eu/article/we-have-no-weapons-may-will-be-hard-for-kyiv-at-the-war-front-ukraines-top-spy-predicts/

    Probabil urmeaza ca si la alte orase sa fie “a matter of time ” caderea lor.

    EW ul ucrainian nu inseamna doar oameni cu shotgun, asa nu reusesti sa dai jos 8000 de drone intr-o saptamana.

    https://euromaidanpress.com/2024/07/27/ukrainian-electronic-warfare-units-thwart-nearly-8000-russian-drone-missions-in-a-week/

    Over the week from July 18 to 24, Ukrainian electronic warfare (EW) units successfully disrupted almost 8,000 Russian reconnaissance and FPV drone missions, according to a report from General Oleksandr Pavliuk, Commander of the Ukrainian Ground Forces.

    This report underscores the growing strength of Ukrainian electronic warfare, which previously was relatively weak in the Ukrainian army. At the same time, the report showcases the scale of Russian drone use, now reaching 1,000 drones per day.

    The breakdown of the thwarted drones includes 4,313 fixed-wing drones and 3,603 FPV drones. Additionally, Ukrainian EW and electronic intelligence units identified 43 enemy electronic warfare stations during the same period.

    Rezervele care au fost consumate la Harkov au fost ale ucrainienilor, nu ale rusilor, la Harkov a fost un probe attack al rusilor care a avut rezultate mult mai bune decat s-au asteptat rusii.
    Dovada e ca rusii ataca acum pe alte fronturi cu zeci de tancuri

    https://www.defenseromania.ro/rusii-au-fortat-ruperea-frontului-cu-un-atac-rar-de-manual-la-nivel-de-batalion-oprit-de-ucraineni-video-dupa-ce-au-pierdut-30prc-din-tehnica-rusii-s-au-retras_629408.html

    Pentru noua tactica rusa detalii

    https://youtu.be/cPqwySxw_ZI?si=NaP0ONBpxDxChZrj

    De unde sa stiu eu ce vor rusii sa obtina la negocieri?
    Momentan Zelenski spune ca rusii trebuie sa participe la negocieri , nu s-au invitat singuri

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/zelenski-spune-ca-intreaga-lume-doreste-prezenta-rusiei-la-un-viitor-summit-pentru-pace-noi-nu-putem-fi-impotriva-2879855

    ” Zelenski spune că întreaga lume doreşte prezenţa Rusiei la un viitor summit pentru pace: „Noi nu putem fi împotrivă” Data publicării: 01.08.2024 07:31 ”

    Iti dai tu seama ca intreaga lume, deci si tu si cu mine si cu toti aia care zic de mine ca sunt rusofil dorim ca Rusia sa participe la summitul ala din noiembrie, ce poate sa faca bietul Zelenski, nu se poate opune dorintei de pace a intregii lumi.

    Contrar parerii ca rusii au obtinut o laie de la ucrainieni, la un moment dat capturasera carbune in valoare de 11,9 trilioane dolari.
    Ce mai doresc rusii din Ucraina, e greu de estimat.

  30. radu says:

    Cred ca este vital sa dezvoltam o baza industriala (inclusiv cu o parte de cercetare-dezvoltare care sa colaboreze cu oameni si institutii de la persoane particulare cu idei si pana la serviciile de informatii ale Armatei sa zicem) si care sa fie capabila sa produca drone de toate tipurile, cu scopuri militare.

    E evident ca dronele joaca (si nu vad de ce nu vor juca si in viitor, chiar mai mult) un rol important pe campul de lupta.

    Pentru fiecare din miile de drone pierdute din cauza razboiului electronic or al artileriei AA exista alte sute sau chiar mii care trec peste si au un impact major pe campul de lupta. Iar viitorul vorbeste de drone controlate de IA, de noi metode mai putin vulnerabile la razboiul electronic, drone controlate prin fir, roiuri de drone inteligente coordonate in retea etc.

    Mai ales in contextul lipsei de personal, dronele si roiurile de drone, inclusiv coordonate prin AI devin tot mai importante, mai ales in aparare (desi pot juca un rol f important si in atac).

    Problemele majore pentru noi ar fi motorizarea si senzorii. De bine de rau cred ca s-ar gasi unii altii sa faca ceva soft pentru ele, in caz de control prin AI. Corpul dronei (si incarcatura de lupta) trebuie sa fie cat mai simplu si usor si ieftin de produs, in cantitati mari (si materiale precum fibra de sticla, de carbon, placajul de lemn chiar, sunt si cu calitati stealth, mai ales daca ii dai si o forma mai adaptata si incerci sa ascunzi un pic si semnatura IR si chiar acustica).

    Ar trebui rezolvate neaparat problemele astea, motoare mai puternice si cat mai fiabile (fie create loco fie licente) si senzori cat mai avansati (cel mai probabil licente). Dronele pot fi de la cele FPV antipersonal si antitanc pana la unele de atac in adancime, pe post de racheta de croaziera (cu ghidare inertiala plus recunoasterea terenului si macar pe prima parte cu GPS, mai incolo poate fi bruiat semnalul oricum). Totul e inca la inceput, un fel de vestul salbatic in domeniu, si ar trebui sa ne urcam pe val si sa gandim si noi in sensul de razboiul viitorului si nu cel de ieri luptat cu tehnica de azi (care si aia o avem destul de deficitara oricum).

    Cum vad eu ce se intampla in Ucraina, din perspectiva apararii, e o combinatie de teren adaptat (transee, buncare etc) cu mijloace AT (mai ales rachete AT dirijate) ce pot fi si foarte mobile, artilerie (inclusiv si mai ales reactiva, Himars si echivalent, aici as lua cu doua maini, cu licente de rigoare, si cat mai mult, fara numar si neaparat cu munitiile produse aici), razboi electronic si drone la greu, de toate tipurile.

    Blindatele (inclusiv tancurile) sunt folosite punctual si totul trebuie protejat de o aparare AA cat mai solida (mai ales cand vorbim de bombele ghidate cu planare ale rusilor, ori de rachete de croaziera sau balistice).

    Posibil ca F-16 ce incep sa ajunga in Ucraina sa impinga SU rusesti mai in spate astfel incat sa nu mai poata lansa acele bombe pana pe lina frontului ori mai in spate.

    Personal cred ca rusii au inceput sa invete destul de mult dar inca sunt afectati structural si psihologic si social si nu-si pot depasi niste limite (ca si germanii dealtfel, pe alte considerente) oricat ar vrea. Asa e construita societatea si natia lor, structurile de putere de la ei.

    Ca si comparatie, vedem cum a decurs (cum au decurs razboaiele) razboiul din Golf, cu americanii veniti de la juma de planeta distanta, cu logistica si trupele aferente, si cum decurge razboiul din Ucraina ca rezultate, desi Rusia e gard in gard cu Ucraina si avea cel putin la momentul ala si o armata de agenti si fani in Ucraina, pe care o si controlase atata timp in cadrul imperiului rus/URSS etc

    Prioritatile noastre ar trebui sa fie, in opinia mea, apararea AA (inclusiv aviatie, nu doar rachete AA ori tunuri aa), artileria (mai ales aia reactiva cu raza lunga si foarte lunga), ceva submarine (minim trei, de preferat mai multe, cu capacitate de a lansa si rachete de croaziera) si dronele de toate tipurile, de la cele FPV la cele strategice cu raza foarte lunga, de la cele aeriene la cele terestre si marine/submarine/subacvatice, apoi razboiul electronic si eventual ceva sateliti de observare si de comunicatii.

    Abia mai apoi vin MLI, tancuri, arma de asalt, corvete noi, etc

  31. Sharky says:

    @Caudillo
    Avaaaiiii, s-a găsit analistul tactician strateg cel mai strălucit.
    M-ai dat pe spate cu alea 8000 de drone date jos de EW-ul ucrainean.
    Câți kilometri de front au ucrainenii? 1000? Deci 8 drone/săptămână, deci cca 1,1 drobe/zi date jos. Asta reprezintă fix floc în fața plii, la câte zboară p-acolo.
    Au reușit rușii să traverseze un cănăluț de 10-15 metri, într-un loc, ce să zic, măreață realizare,gata,mă duc să mă predau.
    Până ajung la Prut, mai au câțiva metri.Pe hartă, zic…
    Apropos, e august, și rușii nu-s la Odesa, cum susțineai acum câteva luni. În curând o să se fâsâie și ofensiva rusească, și vor trece la defensivă.
    Sfat prietenesc, nu mai susține că ai fost militar, ne faci de cacao pe noi, ceilalți, care chiar am avut treabă cu meseria, și mai știm câte ceva.
    Dacă ai fost bodyguard la petreceri simandicoase, sau păzeai somnul demnitarilor nu te face vreun răsărit, ca să-ți dai cu părerea despre chestii pe care nu le înțelegi.
    Părerea mea, hâc..

  32. Mihais says:

    Ce vor rusii si ce vor obtine rusii sunt lucruri diferite.
    Probabilitatea e sa ramana cum a cazut.
    Ce spui tu acolo ca dovedeste ce multi sunt rusii mie imi spune doar ca au ramas la fel de imbecili,unii din ei.

    Tu cauti linkuri,dar nu te uiti la detalii.Detaliile de cum e organizata activitatea in spectrul EM le gasesti la ambele tabere.Care e structura,cum sa faci si sa nu faci mascarea,cum sa faci un releu,ce puese de pe net iti cumperi pt diverse ,cum o construiesti si de ce,ce frecvente se folosesc si pt ce,cum analizezi spectrul EM,ce tip de aparate emit ce fel de semnal si jdemii de
    ponturi .

    Dificultatea consta in practica si in a procura suficient de rapid suficiente scule de pe piata ocolind canalele oficiale.Care se prind de schimbari cu intarziere.Dar cata vreme aspectul asta al razboiului e facut de voluntari si sponsorizari…

  33. Mihais says:

    Apropos de ce discutam,cu drone mici si mari in contextul spartului de baloane.

    Ideea americanilor e ca sistemele rusesti,chinezesti,klingoniene sustin frontul de la X zeci de km in spatele frontului lor.Rachetele albastrilor distrug sistemele EW,deci ei nu mai pot preveni bruiajul nostru,deci isi pierd C2.Daca le distrugem radare si baterii AA cu raza de 4 milioane km,avioanele si elicopterele noastre zboara in voie.Iar cand le distrugem Iskanderii,Smerchii si Uraganilii,fortele de manevra pot,mfine,manevra.Rezultatul este putem concentra o capacitate de lupta covarsitoare in ce punct al frontului inamic dorim,iar cum ei nu-s sustinuti de nimeni,le dam de ii julim.

    Toata treaba asta nu e musai sa fie permanenta,e destul sa fie temporara,cat sa ne facem noi nevoile.

    Asta teoretic.

    Tot teoretic,fortele rosii aveau la dispozitie mijloace similare,adica Iskander,Kalibr,o carca de mijloace EW etc…Adica la mijloace aprox similare se ajungea ca intotdeauna la a capacitatile de a comanda si manevra in situatii de haos.Inainte de 2022,fortele rosii erau rezonabil cotate la capitolele astea.

    Fiind dupa 2 ani de practica,bula de fier e doar o animatie pe computer,dar avem o problema ceva mai serioasa.Puterea de foc,grosul ei,nu mai e concentrata la 80km in spatele pifanilor rusi din transee,e chiar acolo cu ei,sub forma febletii lui Caudillo,adica banala artilerie aflata dispersat la 10km in spate si o carca de mici drone aflate imprastiate printre aparatori.

    Adica e bine sa palim Smerch,care is un ditamai btn de 12 piese dispuse conform unei scheme de manual.E posibil.Dar hai sa palim 40 de lansatori de Lansete si 400 lansatori de FPV-uri care nu se deosebesc cu nimic de alti omuleti verzi si oricum is ascunsi si ingropati in teren.

    Adica ce vreau a spune e ca spartul bulei nu ne mai rezolva decat un sfert de problema.Mai ales ca se estima ca ofera un avantaj trecator.Daca nu este timp de a exploata acest avantaj,pt ca ne intarzie talpasii,atunci tre sa ne intoarcem la harta si la stors de creieri.

    Alt concept,mai aproape de realitatea erei noastre e necesar.2022 poate sa fie la fel de bine pe timpul cand se bateau Mitanni si Asiria dpdv al relevantei.

    • admin says:

      @Mihais Au mari probleme si cu bombele cu aripi lansate de pe bombardierele strategice, se zice ca ar fi unul din factorii determinanti pentru avansul rusesc din ultimele luni, mai putin dronele mici, FPV-uri (nu ca astea n-ar fi o problema dar nu par a fi determinante). Ucrainienii par chititi sa loveasca bazele aeriene si ca sa ajungi acolo, trebuie sa treci de bulele care este. Deci din punctul lor de vedere, le trebuie ceva cu raza lunga sa loveasca atat sistemele radar si AA cat si obiectivele finale, bazele aeriene. Rusii vor putea sa se tot duca spre extremul orient dar asta inseamna timp de zbor mai mare inapoi spre linia frontului si cu cat vor zbura mai mult, cu atat se vor defecta mai multe acareturi si vor incepe accidentele. Forteaza-i pe rusi sa zboare 6.000km intr-o misiune de lupta si vor incepe sa dea rateuri din ce in ce mai mari. Merita deci mentinuta presiunea.

  34. Ilie says:

    Pentru drone kamikaze de distanta medie se poate folosi o structura aerodinamica simpla, gen teava cu aripi (a la Hermes). Deci asa ceva s-ar putea desena si pune in prototip intr-o luna de zile. Fabricatie se poate realiza destul de usor la orice “uzina”. Problema e ca pt celelalte sisteme, pe care nu prea ai cum sa le dezvolti asa usor. Recte motor, la care banuiesc ca iei licenta, si incerci sa-l externalizezi unde poti. Carcasa pe la Dacis/Ford, restul componentelor mecanice pe la unii cu CNC-uri. Electronica pt el – poate te ajuta Continental.
    Partea de explozibil de asemenea e dubioasa. Hai cu fabrica aia odata ca altfel scoatem praful din bombe si obuze.
    La electronica (senzori) nu se pune discutia, aici se importa totul.

    In caz major faci retinere de toate masinile de tuns iarba pe stoc pt motoare si toate webcamurile din magazinele IT.

    Pentru drone cu raza scurta, poate si o varianta de propulsie reactive n-ar trebui neglijata. Mai ieftina, ready to use from the box, long shelf life). Da trebuie sa ai mai intai “cea mai moderna fabrica de pulberi din lume”.

  35. Xv says:

    Caudillo, spui prostii. Scurt si la obiect, pe romaneste, poti sa-mi dai iar bann. Daca tu vezi mentalitate de ani 30 la mine sau Sharky (nu vb in numele lui, ca nu e cazul sa il apar eu, a demonstrat ca stapaneste destule lucruri si n-a trecut prin uniforma ca gasca prin apa; ca nu-s de acord punctual cu tot ce spune tine de idei diferite).
    Tu descoperi apa calda la vreo 20j de ani de cand eu si multi altii sustineam pe semper in cadru informal, evident, o modernizare organizationala si tehnologica de fond. Dupa ce imi racisem gura prin unitate, in zambetul usor trist al superiorilor care vedeau inca unu care spune lucruri pe care le stiau bine si ei, unii de 20 de ani, dar nu puteau sa schimbe mare lucru. Renumeratie mica, dupa buget.
    Ca erau mult mai multi dinozauri stil Mos Teaca decat acum, cand ultimii comunisti trec in rezerva. La fel si politruci. Si nu ne tragea NATO de maneca sa miscam lucrurile, ca acum. Cu mentiunea ca destui erau foarte bine pregatiti teoretic si practic inclusiv ofiterii si subofiterii intrati in Sistem inainte de 89. Practic aveau lipsuri, ca Ceasca trimisese Armata pe santiere si la camp, dar s-au remediat dupa 89 cand s-a bagat instructie la catarama in anumite unitati, cauta FRR, ca sunt convins ca n-ai auzit de asa ceva si din ce era compusa. De dotare nici vorba sa stii, ca ai fi abordat tema altfel si nu mai vindeai castraveti. Era si tehnica moderna si tehnologie, dar doar la “premianti”, cei hotarati in restructurare.
    Cu tehnologia- DIM a luat Shadow si Azur cand tu poate nu erai in proiect sau ziceai “uite mama, trec soldatii”, asa ca ma amuzi, nu o spun cu rautate, doar constat ca egoul tau e cam umflat in lipsa unei substante care se numeste cunoastere/experienta sau si mai rau,in ipotetica prezenta a factorilor.

    Ca sunt probleme vechi in tot Sistemul, e clar, au trecut multi oameni cu experienta in rezerva, dar totusi cu F 16, M1, Patriot, Piranha ala blamat cateodata pe drept cuvant, lucrurile au evoluat pozitiv. Ritmul dotarilir…il vede toata lumea… este care este. Fara ghilimele, ca deja nu mai e cazul sa ne ascundem dupa deget. Lumea se vede altfel din Cotroceni, Victoria si M100, csf ncsf.
    La industria de aparare nu ma bag, doar constat ce vad ca utilizator si la fel, trebuie tehnologizare, motivati oamenii financiar, cursuri, licente, vast proiect.
    Nu e vremea sub om, e omul sub vremuri.

  36. dany says:

    Banui ca se dorea sa apara aici @Eroul Bulă :))))
    Glumeam!
    Dincolo de simpaticul comentator de pe romil, poate ar fi cazul sa discutam despre
    Bulă_kremlinezu’

    Despre cum si a tocat armata singur singurel punand botul la vrajeala cu free_kiev in 3 zile :))))))

    Despre cum si a distrus singur singurel wagnerienii inghitind in sec

    Despre cum il asteapta la cotitura aia cu coranu’ sub limba

    Despre cum il asteapta la cotitura aia cu ochii oblici

    ….

    Cat despre reclama ai cu pufoaica gratuita daca o sa cuceriti un canal cu dejectii se inscrie in cele de mai sus

    @Mihais
    ruzzzia nu a ajuns mare imperiu prin luptele castigate pe front
    –ruzzzia a ajuns mare prin negocierile purtate pe sub mese
    –aliantele la momentul potrivit
    Astea doua arata ca au de secole un serviciu secret bine infipt in teritoriile de pe malurile Atlanticului
    Nu armata sovietica/ruseasca este inamicul care provoaca frisoane
    Daca ne uitam in istorie vedem ca au mers pe burta ani de zile pana au realizat conexiunile potrivite si brusc in cateva luni au cucerit juma’ de Europa
    Prin eroismul soldatului sovietic mort de beat calare pe tanc?
    Nu, prin tradarea unora!
    Adica ce vedem ca se cam incearca in anumite zone importante de pe glob!
    Fara ajutorul american se vorbea limba germana pana la Vladivostok, oare ce concurs de imprejurari a dus la aceasta alianta?

    @radu
    interesanta analiza!

    PS Negocierile cu ruzzzia sunt de fapt un monolog in care ruzzzia traseaza granite cu creionul chimic pe harta iar restul ingit in sec!

  37. Caudillo says:

    Xv,
    nu ma supar ca imi zici ca spun prostii , nu inseamna ca daca eu scriu articole , sunt singur detinator al adevarului.

    N-am inteles aia cu dat bann, ca n-am banat pe nimeni niciodata, nici nu aveam cum.

    Logic, inginereste, la bun simt , cum vrei sa consideri tu si Sharky , ca pe el l-am pomenit, bah , daca rusii au avut 8000 de drone pierderi intr-o saptamana si rusii tot inainteaza si ocupa teritorii ucrainiene, cum ne vom descurcam noi care nu avem nici industria ucrainienilor, nici experienta lor de lupta , intr-o confruntare cu rusii.

    La noi problema este exact ca in 1939, atunci nu se constientiza pericolul tancurilor, acum nu se constientizeaza pericolul dronelor si potetialul lor.
    Si de aici se cheltuiesc bani aiurea, la fel ca in 1939, vom avea ca si atunci o armata de parada .

    La noi problema nu sunt banii, ci modul cum ii folosim.
    E noaptea mintii sa nu folosim fabricile de aviatie pe care le mai avem pentru constructia de drone ieftine si sa incepem dotarea cu tancuri Abrams de 1 miliard de parai.
    Tancurile alea de 1 mld parai le distrug rusii cu drone de 100000 de parai in total.
    Ii costa mai mult recompensele de 5000 de euro /tanc, cam 260000 de parai total.

    Se vede ca armata romana n-are nici o treaba cu razboiul actual, m-am uitat pe linkul lui Sharky cum se folosesc PUMA Socat la aplicatii, oricine are idee cum e razboiul in Ucraina isi da seama ca pilotii romani sunt pe langa subiect, ii termina rusii in prima ora de conflict.

    In rest , te superi tu sau Sharky, imi mentin parerea ca habar nu aveti de istoria militara adevarata din perioada interbelica si din ww2, atunci se foloseau “balene de corset ” germane ca sa suplineasca lipsurile armatei romane si erau ofiteri germani la diviziile romanesti care “indrumau” pe miltarii romani.

    Dar nu aveau nici germanii ce sa ne faca, un episod “haios” a fost cand un ofiter german i-a ordonat unui comandant de divizie roman sa -i atace pe rusi si ofiterul roman i-a raspuns ca nu are cu ce sa-i atace pe rusi ca artileria diviziei o trimisese in Crimeea sa-i ajute pe vanatorii de munte.

    Cand am luat eu prima oara contact cu armata se spunea ca unde se termina logica incepe armata si ca unde se termina armata incepe aviatia.
    Se mai spunea si APVSPTR.

    Dar logic vorbind, daca exista o arma, drona FPV de 500 de euro si nu ai nici o contra-arma la ea, esti terminat instantaneu intr-un conflict, mai ales cu rusii, care isi dezvolta industria dronelor la un nivel care probabil il va depasi pe cel ucrainian.
    Dar mai greu cu logica in zilele astea, ti-am zis ca pentru mine e deja-vu.

  38. Caudillo says:

    Sharky,
    Matematica nu are culoare politica.
    Ucrainienii au facut in primele doua luni din 2024 200000 de drone.
    Asta inseamna 100000 drone/luna.
    Mai au promise inca 1000000 de drone in 2024 ajutoare externe.
    In medie sunt cam 200000 drone /luna.
    Deci cca 7000 drone/zi
    La 1000 de km inseamna cam 7 drone/km in fiecare zi, media.
    Daca rusii le distrug cu EW ul 25-30 % ramane o medie de 4 drone AFU care-si ating tinta,in fiecare zi , pe fiecare km. ENORM.

    La un conflict cu rusii vei avea cel putin aceeasi medie , 7 drone /km in fiecare zi .
    Sa zicem ca 6 isi ating tinta, ca la ce EW avem nu avem pretentia de mai mult.

    Asta inseamna ca in primele doua zile fiecare km de front romanesc va fi lovit de 12 drone rusesti care-si ating tinta.
    La datele acestea , matematic armata romana nu rezista 72 de ore intr-o eventuala confruntare cu armata rusa.

  39. Caudillo says:

    BTW,
    sunt total de acord cu

    ” PS Negocierile cu ruzzzia sunt de fapt un monolog in care ruzzzia traseaza granite cu creionul chimic pe harta iar restul ingit in sec! ”

    Adresa lui Zelensky la care doritorii pot sa-i transmita acest mesaj este :

    https://x.com/zelenskyyua

    Momentan , Zelensky e cel ce se milogeste de rusi ca sa participe la negocieri si nu invers( oare de ce ,intrebare retorica! )

    ” Deşi Kremlinul nu a fost invitat la prima reuniune, acum este momentul ca Moscova să ia loc la masă, a declarat Zelenski.
    „Majoritatea lumii spune astăzi că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine rezultate semnificative”,

    le-a spus el jurnaliştilor francezi, marţi, în timp ce se afla în vestul Ucrainei.

    „Din moment ce întreaga lume doreşte ca ei să fie la masă, noi nu putem fi împotrivă”,

    a recunoscut el în fața presei, potrivit AFP, preluată de News.ro. ”

    Sursa :
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/zelenski-spune-ca-intreaga-lume-doreste-prezenta-rusiei-la-un-viitor-summit-pentru-pace-noi-nu-putem-fi-impotriva-2879855

    Si catre cei care doresc sa-i transmita lui Zelensky , mesajul de mai sus, puteti sa-i transmiteti lui Zelensky bafta din partea mea la negocierile cu rusii.
    Poate negocierile lui Zelensky vor mai profitabile decat ale noastre din 1940 cand am pierdut Tinutul Hertei din cauza unui creion mai gros.

    PS. Atunci ,in 1940 , am avut noroc cu Hitler ca ne-a tinut partea si am reusit sa pastram jumatate din Bucovina, ca sovieticii cerusera toata Bucovina initial.

    Nemtii ,in naivitatea lor le-au propus sovieticilor sa ne returneze tezaurul din ww1 ca sa mai compenseze pierderile noastre teritoriale.
    Dar despre toate aceste aspecte mai putin cunoscute ale istoriei noastre am scris detaliat.

  40. habarnistul says:

    Solutii se gasesc , nu trebuie reinventata roata .
    Cred ca aceasta cursa pentru o drona eficinta dpdv al performantelor vesus pret de fabricatie a fost demult lamurita , in WW2 .
    Exista cel putin un castigator pentru locul 1.
    Da , iar ati ghicit , este vorba de una dintre armele minune , denumita V1 .
    Aici aveti cateva idei de motoare pulsoreactor pentru drone ieftine , realizate fizic , cu costuri foarte mici , inca din in anii 1950-1970 .

    https://pulse-jets.com/pulsejet/

    Hai ca nu e greu , strangeti un colectiv serios cu tineri entuziasti si gata .

    • admin says:

      Pulsoreactorul are un consum de combustibil relativ mare, nu e cel mai potriv pentru distante mari. De remarcat ca nu e aproape deloc folosit in ziua de azi – exista doar cateva exemple de drone moderne. Ucrainienii au incercat sa faca ceva de genul asta, mai exista si un exemplu de peste Ocean. Nu par sa fie adoptate pe scara larga deci exista dezavantaje.

  41. sharky says:

    @ Caudillo
    Bine, tati, ai dreptate, mă dau bătut! Nu contează că o dai în bălării nonstop, și nu înțelegi chestii de bază, e ca tine.
    Ai dreptate, stai tu și așteaptă-i pe ruși, sau pe ucraineni, că văd că îi amesteci cum te coafează mai bine, matematic vorbind, să vină peste tine cu miile lor de drone.
    Nu înțelegi când îți explică @Mihais că e mai bine să-i omori de departe, decât să-i aștepți să-ți bată-n poartă, dar ai dreptate, e ca tine.
    Au superioritate covârșitoare, eu zic să schimbăm tabăra de acum, ce dreaq mai așteptăm alea 72 de ore? Ia, fă tu cinste cu bilete de avion, și hai la Moscova să ne predăm.
    vai, Doamne-Dumnezeule, au încercat rușii un atac de nivel batalion, pe care l-au și rasolit by the way, și gata, ne-am c@c@t pe noi. Măreața armată rusă zice că are 3500 de tancuri în Ucraina, asta vine 3,5 tancuri/km. Hai 4/km, că mai au și Nistrul, și acolo nu țin așa multe tancuri. Mare superioritate, mare! Nu mai punem la socoteală că 90% sunt T-55/62/72 că n-are rost. Nu mai punem la socoteală că măreața armată rusă a început să folosească și rachete nord-coreene, pe lângâ proiectile nord-coreene, și că e dependentă de China grav.
    Și, apropos, probe atack fac rușii cu o companie, maxim, nu cu 80 000 de oameni, în nord, la Harkov. Care s-a rasolit și ofensiva aia, încep să dea semne de oboseală și acolo, marea zonă tampon nu prea a ieșit. Adică, hai să zic 10 km, cu indulgență, cu 8 divizii, e cam desene animate, dar na, cine sunt eu să te contrazic? Lămurește-ne, te rog, după cunoștințele tale istorice și matematice, cam cât timp, câți oameni și câte drone le vor trebui să traverseze Niprul, Bugul și Nistrul, ca să ajungă gard în gard cu noi, în ritmul ăsta? Și până atunci, noi ce facem? Dormim în bocanci? NATO ce face, are bruiaj pe toate frecvențele, și nu vede nimic?
    AI DREPTATE! Matematic, istoric, tactic, strategic, cum vrei tu.
    Părerea mea, hâc…

  42. Caudillo says:

    Sharky,
    referitor la

    “Avaaaiiii, s-a găsit analistul tactician strateg cel mai strălucit.”

    n-am pretentia ca am intotdeauna dreptate , am insa pretentia ca nu scriu istorie inventata precum

    Este reținută intervenția sa din postura de comandant al Armatei a IV-a „Transilvania”, la întâlnirea din septembrie 1941 cu Ion Antonescu:

    „Măi Ioane, noi nu avem ce căuta în Rusia. Ne-am luat înapoi moșia noastră, furată de sovietici și cu asta gata. Să procedăm și noi cum a procedat țăranul nostru întotdeauna. După ce a alungat animalele străine ce intraseră pe ogorul lui, gata, și-a văzut de treburile din propria lui gospodărie.”

    Si nu scriu

    @Lt(rez)
    Mulțumim pentru articol, Lt.
    Chapeau!
    Părerea mea, hâc…

    la asemnenea aberatii.

    Si desi am pus in comentarii adevarul, pentru ca l-am intrebat pe domnul profesor Dutu ce s-a intamplat atunci,

    “Cel care a scris articolul trebuia să indice precis de unde a luat/inventat formula cu ,,Măi Ioane…”, căci nimeni nu-şi permitea să vorbească astfel mareşalului.

    Alexandru Duțu ”

    continui sa scrii

    Mulțumim pentru articol, @Lt(rez)!
    Mi-ai trezit amintiri din copilărie, când citeam despre faptele lor eroice în „Inimi cât să cuprindă cerul Patriei”!
    Chapeau!
    Părerea mea, hâc

    la articolele aluia, care-mi spunea mie ca el n-a auzit in viata lui de vanatoare libera.

    ” Sau cum poţi să zici fratelui tău: Frate, lasă să scot paiul din ochiul tău, nevăzând bârna care este în ochiul tău? Făţarnice, scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău. ‘

    Luca, 6;42

  43. Mihais says:

    Admin,faza cu FAB ajuta,dar alea le dau din SU 34,care nu-s chiar peste mari si tari.

    Avansul,unde e,se bazeaza pe rarii lor meseriasi apti sa se infiltreze in grupuri foarte mici,fiind acoperiti de mijloace AD si cu sustinere pt neutralizarea pct de sprijin intalnite.

    Adica 4 baieti se infiltreaza in teren,fac un culoar prin obstacole,acopera culoarul cu EW,gasesc o opozitie,cheama restul plutonului Apoi se coordoneaza cu artileria , dronele si AD pt a
    izola respectivul pct de sprijin,in timp ce pifanii sustinuti de toate iau cu asalt .

    Adica si cand e razboiul de pozitii,se gaseste loc de manevra.

    FAB is spectacol,pot neutraliza ceva punctual,dar pt a avansa cineva tre sa faca munca grea si lenta de a inainta si a curata terenul.Bombele nu reusesc sa distruga complet ocupantii unei pozitii,dar artileria,dronele etc… ii tin pe aia morcoviti cu capul la cutie.
    De unde rezulta alt fenomen,anume ca impuscaturile au loc la distante mici si foarte mici.

    Totul se leaga 🙂

    Pt ca rusii,sau orine altcineva sa faca ceva strapungere pt a ajunge in adancime si sa si castige o batalie,operatie si razboi,tre facuta activitatea grea si lenta de mai sus in stadiile initiale.

    Etapa ulterioara ar fi sa poti baga niste forte mobile,ceea ce presupune o arma de distrugere rapida si in masa a dronelor pt ca campul de lupta sa devina punctual si temporar invizibil.

    Si mai presupune forte mobile AD,care sa asigure bresa cu pricina.

    Odata ce te prinzi ca dronele combinate cu antidrona sunt de fapt noile tancuri si ca totul tre sa se invarta in jurul sustinerii/ combaterii lor,totul devine simplu si clar.

  44. Xv says:

    Caudillo, cum ai tras tu concluzia ca nu se constientizeaza pericolul dronelor?
    Si ai aparut tu pe un pixel alb sa ne inveti abecedarul apei calde.
    Iti reamintesc sau te informez, ca nu dai vreun semn ca ai sti, ca in 89 Armata Romana avea drone si a si folosit una in misiuni de lupta, pt cercetare. Dar aia nu se pune.
    Dupa aia, Shadowul, foarte modern la momentul respectiv, a avut la activ o gramada de misiuni in GWOT si cei din unitatea respectiva au fost foarte apreciati de colegii straini.
    Dar tre sa picam toti pe spate cand descopera cineva lucruri de mult cunoscute.
    Ar trebui sa picam zilnic la cati sunt care se apuca sa dea sfaturi “docte” fara sa cunoasca lucruri de baza.
    UAV-uri sunt de multa vreme pt misiuni cercetare/obtinere info pt ca cercetarea e in subordinea DIM si dotarea tine pasul cu tehnologia in general. De-aia avem si un sistem elint unic de multa vreme, dar iar nu cunosc multi asta, ca nu s-a facut PR si deci “nu se exista”.
    Nu s-a pus vreodata accent pe UCAV-uri, acolo e de recuperat. Si nici pe cercetarea de artilerie, unde btw, englezii, francezii si nemtii aveau drone din ANII 60. In 91 dronele US Navy reglau tirul navelor si o drona a si “luat prizonieri”. Ai drone si in Vietnam.
    Dar noi in 2024 cantam iar “ce ne facem, fetelor!?” cand aflam ce stie tot satul.
    Ai niste zeci de ani cu drone si iar picam in cur de mirare.
    E de recuperat mult, aia da, ca noi punem frana cand ne vedem cu sacii in caruta si ramanem de caruta, aia e traditia seculara.

  45. Xv says:

    Mihais, iar il aducem pe Rambo in schema?
    “Acopera culoarul cu EW”…
    Stii cum se face culoarul ala? Si cat dureaza? Numa’ intreb: cum il marchezi si pt ce scop?
    Ce e un opv?

  46. dany says:

    “”„Măi Ioane, noi nu avem ce căuta în Rusia. Ne-am luat înapoi moșia noastră, furată de sovietici și cu asta gata. Să procedăm și noi cum a procedat țăranul nostru întotdeauna. După ce a alungat animalele străine ce intraseră pe ogorul lui, gata, și-a văzut de treburile din propria lui gospodărie.”””

    Chestia de mai sus a fost (si inca mai este!) pentru moderatii aia care visau/viseaza ca ruzzzia vine si pleaca peste un an si sa avem ce face inca 2-3 secole. Tot din moderatii astia au tradat cand s a ivit ocazia
    Actualul conflict (indiferent ca este in zona araba, asiatica, europeana) va fi ultimul pentru urmatorii 500 de ani
    Invingatorii isi vor trasa hartile pentru urmatorii 500 de ani, cine ramane in picioare va fi invingator, cine are bocancul pe gat va ramane cu bocancul pe gat inca 500 de ani
    De ce?
    Pen’ca lumea care este* viseaza la dezvoltare si nicidecum la bășini rasuflate de la pitici imberbi
    Lumea care este* are nevoie de stabilitate si predictibilitate nicidecum de creiere stafidite dupa kilul zilnic de pufoaica
    Rasa umana are deja nivelul tehnologic pentru autodistrugere totala, de asta si teama unui razboi mondial, dar si nevoia unui macel care sa clarifice cine ramane in picioare pentru urmatorii 500 de ani!

    Aia cu pacea in varf de băț propovaduita de piticul stafidit
    Cine a avut incredere in cuvantul rusesc\sovietic (dupa caz si epoca!) isi merita soarta
    Nu zice nimeni sa fii cel mai inteligent dar nici planta sa crezi ciolovecismele sovietice…

  47. sharky says:

    @Caudillo
    Ha???
    Ce treabă au commenturile mele de pe RoMil cu ce discutăm aici???
    Pretenaș, recomand cu cea mai mare căldură o vizită la un psiholog. Cunosc câțiva psihologi militari buni! Unii au fost cu noi prin Shitbackistan, altul a fost bodyguardul lui Băsexu, dacă știi de cine vorbesc.
    Părerea mea, hâc…

  48. Caudillo says:

    Sharky,
    in momentul in care imi zici mie

    “Sfat prietenesc, nu mai susține că ai fost militar, ne faci de cacao pe noi, ceilalți, care chiar am avut treabă cu meseria, și mai știm câte ceva. ‘

    pot sa-ti spun ca dintre noi doi eu cel putin nu am tranzactionat istoria acestui neam pentru o postare la un articol fake despre istoria acestui neam .
    Si nu mai da sfaturi daca nu ti se cer.
    Cand vei avea un minim de demnitate , mai discutam despre cine face de cacao pe militari.

  49. Xv says:

    Bai, asa, mai pe romaneste, eu cred in continuare ca in ciuda diferentelor de opinii suntem suficient de maturi si vechi destui pe aici, incat sa nu intram in kkturi cu “bunicul meu il bate pe al tau”.
    Si cei din Sistem stiti cu totii, macar pe patratica fiecaruia si in alea vecine, cum merg lucrurile. Dincolo de barfe si porcarele sunt difuzate pe web si pe sticla.
    Am ajuns ca la piata, sa ne certam pe porcarele.
    Psihologia militara, atat pe asigurare cat si pe scos pitici din creier a fost desfiintata in Romania pe vremea cu “meditatia transcedentala”. Psyops nu exista “per se”, a aparut dupa 89, cautati Dumitrescu, Hentea, ca ii gasiti si pe net. Era centru tehnic, atat, dupa 68.
    Era arhaica specialitatea in 90 si asa a ramas multa vreme, inclusiv aia militara.
    Ca tot discutam subiectul asta conex conexiunii conexe, ce psiholog militar cu gradul de maior, devenit ziarist, era in AvM in 89?
    Asa, ca tot am ajuns la Freud si Jung.

  50. habarnistul says:

    @Xv :
    Bolșevicul de la cenea .

  51. Habarnistul says:

    Asta e ipochimenul alogen : https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Toma

  52. Sharky says:

    @Caudillo
    Noi vorbim despre drone și capabilitățile armatei române și armatei ruse, tu-mi răspunzi cu commenturile mele de la alte articole de pe RoMil, și apoi tot tu te dai cu onoarea nereperată și vorbești de demnitate? Încă aștept un răspuns competent la ce te-am întrebat, nu copierea commenturilor mele de pe RoMil.
    Apropos, @admin, am postat aseară pe la 23.30 un comment către @caudillo, și vad că nu a apărut.

  53. Sharky says:

    @Xv
    Dacă tot discutați despre cine pe cine cunoaște prin sepepepe, ce comandor psiholog a trecut din Av în sepepeu și a ajuns bodyguardul lui Băse? Lasă-mi un indiciu, te rog.
    Părerea mea, hâc…

  54. Xv says:

    Habarnistul- Nu e bolsevic, am schimbat niste vorbe cu el de vreo cateva ori, asa, mai neprotocolar, in cluburi/terase, in diverse locuri. Circula si noaptea cu prietena/logodnica/sotia, nu stiu ce era doamna/domnisoara, oricum nu era cu o pitzi.
    Un tip mai calculat decat Mihaiu, il stiu binisor si pe Mihaiu, el e ceva mai genu cu 3-4 fufe langa el noaptea. Sau era, i-o fi pus una capac, nu mai stiu ce invarte “țurturelu”.
    Erau amandoi in simbrie la SOV pe vremea de care vb.
    Deci…spune-mi ce nu stiam.

  55. habarnistul says:

    Tov Toma M incalca uneori cu buna stiinta legea fundamentala !

    Constitutia Romaniei :

    Art. 30 – Libertatea de exprimare
    (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
    (2) Cenzura de orice fel este interzisă.
    (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
    (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
    (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
    (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
    (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
    (8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

  56. Xv says:

    N-a fost niciun bodyguard, daca zici de tipu care umbla cu 2 petlite mov in 89 si a filmat povestea cu uslasii si atacu. Ala e folclor urban sau ce se lauda el pe la Diaconescu.
    Sunt fumate de multa vreme basmele astea
    In rest, e baiat bun, daca vb de aceeasi persoana cu cateva carti despre radiolocatie, razboiu parapsihologic, ala geofizic etc.
    Ca sa-ti dau o info pe care nu stiu daca o stii, ca daca o stiai nu puneai intrebarea asta de profan, in dec 89 avea peste uniforma de maior o manta de piele neagra cu grade de lent colonel si el i-a filmat cu mare atentie pe uslasii-“teroristi” macelariti acolo de Militaru.
    Mai vrei sa stii ceva?
    Uslasii care mai traiesc inca vin mereu in decembrie si aprind lumanari acolo.

  57. caucazian says:

    pe noi ar trebui sa ne intereseze productia de munitie pt himars
    nu avem ce face sau pe cine ataca cu tomahack sau drone cu raza de 1800km
    pe cine sa atacam noi? pe ruzzi?? nu avem noi curaju ala sa atacam pe ruzzi
    asa ca nu avem noi ce face cu arme cu raza de 1800km
    pt noi armele cu raza de 300-500km ar trebui sa ne intereseze
    deci productia de munitie pt himars licenta sau coproductie , macar componente
    si ar trebui sa ne interseze si ceva asemanator sm6
    da cred ca cer prea mult- o racheta antiaeriana cu raza foarte lunga cu care poti da jos si awacs-uri si care sa poata fii folosita si antinava si sol-sol daca vrei
    adica o racheta cu de toate ,dar noi nu santem in stare sa facem o racheta antitanc dapoi una care face si clatite

  58. Mihais says:

    XV,corect,nu este EW.La ei se prescurteaza REB,cu 2 parti,REP si REZ.

    Reaminteste-mi te rog definitia si partile componente ale RE.Eu am suferit un scurtcircuit.Nu-mi veni te rog cu ce faceau unii acum n ani in urma.Principiile generale nu se schimba,insa detaliile da.

    Legat de cum lupta astia in august 2024,dureaza mult sa gaseasca si curete un culoar printre obstacole,ruta tre sa fie acoperita fata de observarea din drone ,se mascheaza pe cat posibil unde e cazul,se
    marcheaza cel mai usor cu panglici.

    De aia nu-s avansuri masive,pt ca orice succes e la nivel de grupa/plt si inseamna sa ocupe1-2 buncare dupa ce au pregatit zile in sir operatiunea.Cand iesi din tiparul asta,atragi tot focul indirect de pe 30-40 km liniari de front si mori inainte de a ajunge la 2km de LDA.

    Da’ ma rog,sunt unii foarte activi si importanti care cred ca au facut un mare kkt daca fac la rece ce spuneau americanii in anii 80.
    Se considera creativitate doctrinara sa faci un kata de asta in camp deschis dar relativ stramtorat unde vezi cu ochiul liber brigazi
    intregi.

  59. Caudillo says:

    Sharky,
    am vazut ca ai niste neclaritati in legatura cu mine.
    In primul rand, referitor la comentariile tale, pentru mine cine il lauda pe ala e ori pupincurist, ori paralel cu istoria militara, deci pentru mine e zero barat pe domeniul militar.

    Concret ,ce a facut ala la articolul cu Vizanty.

    N-au fost 24 de avioane americane doborate in 10 iunie 1944, au fost 9.

    https://www.iar80flyagain.org/iar-80-vs-p-38-10-iunie-1944/

    Confuzia poate proveni din faptul ca in aviatia romana se omologa 1 monomotor doborat cu o victorie aeriana, un bimotor sau un trimotor doborat cu doua victorii aeriene, 3 victorii aeriene pentru 1 cvadrimotor doborat. Dadeau tot 3 victorii aeriene si pentru un avion cu 6 motoare doborat.
    P38 era bimotor, de aici o posibila confuzie.

    Ala scrie ca Vizanty a avut 43 de VICTORII.
    A luat datele de la Denes Bernad, ce “uita ” sa precizeze e ca Denes are dubii pe numarul de victorii ale lui Vizanty, chiar afirma ca
    “Total score […] could be much lower ”
    in cazul lui Vizanty, pentru ca Vizanty apare in documente cu 12 cvadrimotoare doborate, deci de aici sunt 36 de VICTORII din cele 43 cu care este creditat.

    E putin probabil ca Vizanty cu IAR ul 80 al lui sa fi doborat 12 bombardiere grele americane cu 4 motoare, cine chiar crede asta e un dobitoc.

    Denes Bernad a contabilizat din documentele romanesti ca in 1944 americanii au pierdut 56 de bombardiere din cauza aviatiei de vanatoare, aici sigur e inclusa si aviatia germana de vanatoare, trebuie sa fii un mare dobitoc sa crezi ca din cele 56 de cvadrimotoare Vizanty a doborat 12 cu un avion perimat.

    Parerea mea e ca Denes a contabilizat cam multe , lui i-au iesit un total de 223 de bombardiere si 36 de avioane de vanatoare USAAF doborate in 1944, Jandarmeria romana a identificat 246 de avioane aliate doborate, aici s-ar putea sa intre si avioanele din Tidal Wave.

    Nu aveti idee cat de penibili sunteti voi, cei care-i laudati aluia articolele, mai sunt si oameni care se pricep la subiectele pe care le abordeaza ala.

    SINE IRA ET STUDIO,
    nu consider ca e un atac la persoana, ci doar o realitate ca nu stiti istorie militara, cel putin in cazul tau nu cred ca e pupincurism.

  60. Caudillo says:

    In legatura cu probe attack din zona Harkov, acolo s-a intamplat ceva mai putin cunoscut in media romaneasca, respectiv ca pe acolo unde au patruns rusii trebuiau sa fie niste fortificatii, care erau sublime, dar lipseau cu desavarsire.

    https://www.pravda.com.ua/columns/2024/05/13/7455571/

    ” Sute de milioane de grivne ar putea fi furate probabil în timpul construcției de fortificații în regiunea Harkov, unde acum RSNA avansează activ. Contractele de mai multe milioane de dolari pentru construcția de fortificații, pentru care s-au cheltuit acolo un total de 7 miliarde de grivne, au fost transferate de OVA din Harkiv către companii-paravan de avataruri.

    În special, departamentul Servicii locative și comunale (ZhKG) iar complexul de combustibil și energie al OVA Harkov a încheiat contracte directe de furnizare a lemnului pentru fortificații cu firme cu semne de fictivitate ”

    De asta cand mai vreti sa stiti adevarul despre conflictul din Ucraina, mai cititi si media ucrainiana, Yuri Butuzov de exemplu e o sursa credibila.

    Nu degeaba a zis Juncker “Ukraine is totally corrupt ” , Zelensky si gasca lui fura de rupe acolo.

    Rusii s-au oprit la Hlyboke si au sapat fortificatii imediat, acum anunta ca sunt atacati de forte superioare, probabil ca se vor retrage din zona.
    Rusii se mai agita la Vovcheansk, unde nu sunt incercuiti cum apare pe Deep State map, si dupa cum credeau niste dobitoci, Yuri Butuzov a furnizat o harta corecta.

    Acolo rusii au trecut granita, n-au gasit pe nimeni care sa-i opreasca, au inaintat pana cand au dat de trupe ucrainiene si s-au oprit pe zona Hlyboke iar la Vovcheansk au incercat sa ajunga la Vovcha river, nu stiu daca mai au targetul asta.

  61. Caudillo says:

    ” Lămurește-ne, te rog, după cunoștințele tale istorice și matematice, cam cât timp, câți oameni și câte drone le vor trebui să traverseze Niprul, Bugul și Nistrul, ca să ajungă gard în gard cu noi, în ritmul ăsta? ”

    Ritmul e interpretabil, ca poate fi o functie exponentiala nu liniara.

    https://youtube.com/shorts/w-apeToZgxg?si=HluprROwqTOqj4S8

    Acu’ pe harta apare un avans rusesc de 30 km in 7 luni, pentru tine e putin.
    Pentru mine, care m-am saturat de imagini cu soldati rusi omorati de AFU cu drone, cu drone care ii casapesc individual pe soldatii rusi , cu bucati de carne imprastiate peste tot , ma mir cum au reusit rusii sa avanseze.
    in aceleasi conditii , de supraveghere totala a dronelor, ucrainienii au esuat.

    „Dacă vă uitaţi în manuale NATO şi pe calculele matematice pe care le-am făcut în planificarea contraofensivei, patru luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru ca să ajungem în Crimeea, să luptăm în Crimeea, să ne întoarcem din Crimeea şi să intrăm şi să ieşim din noi”, a declarat comandantul-şef al forţelor armate ucrainene într-un interviu în continuarea articolului său din The Economist.

    „Problema constă în faptul că noi vedem tot ce face inamicul, iar ei văd tot ce facem noi. Pentru a ieşi din acest impas, avem nevoie de ceva nou”, declară generalul ucrainean, subliniind necesitatea unui „salt tehnologic” în înzestrarea armatei sale pentru a putea să avanseze.

    https://hotnews.ro/comandantul-armatei-ucrainene-lasa-de-nteles-ca-ofensiva-de-vara-a-esuat-a-fost-greseala-mea-35480

    Acum ,fiecare vede partea care-i convine a paharului. Tu vezi ca rusii au avansat prea putin, eu ma mir cum au reusit sa avanseze, ca la ce productie de drone au ucrainienii si la ajutoarele care le-au primit recent ,AFU trebuia sa aiba rezultate mai bune.

    Nu stiu de unde aveti voi informatia ca rusii au trecut canalul de la Chasiv yar cu cateva zeci de oameni ,eu n-am crezut mult timp ca rusii vor fi in stare sa forteze acel canal.
    Mi-a fost greu chiar si recent sa cred ca au reusita aceasta performanta, spuneti-mi si mie sursa.
    Acu’ sa nu-mi dati vreo sursa ruseasca ,ca rusii deja il dau mort pe Zelenski.

    In rest,totul e interpretabil , pot avea loc negocieri de pace in noiembrie si se termina razboiul, poate avea loc o ofensiva ruseasca la iarna, ca nu e prima data cand se intampla asta, oricum Putin e linistit, stie ca timpul e in favoarea lui.

    Maestrul Dungaciu:

    https://youtube.com/shorts/bfD4_OljPg0?si=eF2TpQ3EwtAEWp__

    https://youtube.com/shorts/6LXZ2ui7lgg?si=QhX9wvQyHhJx5ozx

    “Putin a spus un lucru cu cinismul specific presedintelui rus: daca vor continua razboiul in 2025 ucrainienii vor reduce varsta de conscriptie la 18 ani ”

    Pana in noiembrie ar fi bine sa avem si noi operatori de drone precum cei ucrainieni

    https://ziare.com/elicopter-rusia/razboi-ucraina-lovitura-drona-1885498

    După 10 luni de încercări și antrenamente nereușite, Forțele Armate ucrainene au reușit să lovească un elicopter al Forțelor Armate Ruse. De asemenea, este de remarcat faptul că elicopterele zboară cu viteze de 240 km/h și la altitudini mari.
    Experții spun că operatorul de drone fie este foarte bun, fie a fost doar norocos.
    Se știe că elicopterul a fost atacat în timp ce decola. Operatorii ucraineni de drone au reușit să-și perfecționeze abilitățile în anii de război. Experții sunt, de asemenea, încrezători că drona a zburat 16 km înainte de a ataca ținta. Cel mai probabil, au fost două drone, dintre care una a coordonat mișcarea primei.

  62. Xv says:

    Dungaciu…maestru :)))))!? La sah, la politruceala, la ce?

  63. Xv says:

    Mihais, cauta singur ce inseamna razboi electronic sau lupta radioelectronica in documente despre sovietici si rusi, daca nu stii sa le gasesti/cumperi si n-ai facut prin vreo unitate, aia e. Nu stau sa te invat abecedarul.
    Ca hint, ai idee macar de organizarea luptei radioelectronice a Armatei RSR, deci pana in 89? Si a cercetarii radio, ca si aia e tot electronica, dar sub o forma diferita si cu un scop diferit.
    Deci aia “mai conforma” doctrinei Tratatului, desi nu identica.
    Ca sunt destule lucruri despre care majoritatea nu au habar, de ex ce era la nivel divizie. Pe hartie mai mult, evident.
    De mascare in spectrul radiolectronic nu mai intreb.

  64. Caudillo says:

    Bah, ce ciudata e viata !
    M-am uitat pe videoclipul cu Dungaciu cand vorbeste de Mark A Milley , seful armatei SUA , cand le-a zis ucrainienilor dupa succesele din 2022 sa negocieze cu rusii !

    https://youtube.com/shorts/6LXZ2ui7lgg?si=pNvTE5i0d7AkJ5oW

    https://www.politico.com/news/2022/11/14/u-s-ukraine-milley-negotiations-00066777

    ” The scramble follows comments last week by Gen. Mark Milley, the Joint Chiefs chair. The four-star general said during an appearance at the Economic Club of New York that a victory by Ukraine may not be achieved militarily, and that winter may provide an opportunity to begin negotiations with Russia. ” 14.11.2022

    https://edition.cnn.com/2022/11/16/politics/milley-ukraine-strength-russia/index.html

    16.11.2022
    “There may be a political solution where politically the Russians withdraw,” Milley said at a press conference Wednesday.

    “You want to negotiate at a time when you’re at your strength, and your opponent is at weakness. And it’s possible, maybe, that there’ll be a political solution. All I’m saying is there’s a possibility for it.”

    Au trecut aproape doi ani de cand generalul Milley le recomanda ucrainienilor sa negocieze cand erau puternici pe campul de lupta, iar rusii erau slabi si sa nu piarda aceasta ocazie.

    Aceeasi chestie am spus-o si eu pe site si mi-am luat o gramada de critici, dar logic era ca ucrainienii sa negocieze cu rusii cand inca mai pot, nu cand rusii sunt calare pe ei si avanseaza pe front, nu stiam ca Milley ceruse aceasta negociere inca din 2022.

    Pana la urma am avut dreptate , nu conteaza toate aberatiile si acuzatiile de propaganda prorusa care mi-au fost aduse , in mod sigur in noiembrie 2024, la doi ani de la recomandarea lui Milley , lui Zelensky ii va fi infinit mai greu sa negocieze cu Putin decat in 2022.

    Einstein ramane nemuritor :

    Doar două lucruri sunt infinite, universul şi prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul.

  65. Cezar says:

    Pai de ce va mai chinuiti cu astea, ca ne da ARCA tot ce vrem. Rachete AA, de artilerie, balistice si….daca vrea muschiul corect, de croaziera! Doar sa le dati un mail sa le scrieti ca e nevoie, ca se apuca acusi! 🙂

    https://www.arcaspace.com/

  66. Xv says:

    Caudillo, ca tot te bati cu caramida in piept ca esti miezu miejilor la istorie militara, dom’ istoric zi-mi si mie organizarea informatiilor militare in 89 la noi.
    Si ce mijloace existau in dotare.
    Nu de alta, dar are legatura cu niste mari confuzii pe care le faci intre cercetare radiolectronica si lupta electronica sau intre metodele si mijloacele de cercetare ale FT.
    Si o intrebare pt perioada WW2, ce forte si mijloace Cc existau atunci?
    “Probe attack”, auzi la el. Tu sigur esti roman? Ca la noi procedeul ARE ALT NUME. In romaneste.

  67. Xv says:

    Cu bombardamentele, dronele, razboiul electronic, deci o mica parte din ce vedem acum in Ucraina:
    – Dupa razboiul din Serbia, cand NATO a obtinut victoria prin bombardamente prelungite si actiuni ale gherilei sprijinite de subunitati FOS, am facut si noi un exercitiu pt o delegatie mai simandicoasa din Bucuresti.
    Eram intr-o unitate in provincie, deci.
    – Subunitatea mea cc a frecat menta tot exercitiu (am rezolvat inclusiv sa sape niste colegi PO-ul- si pt cei care nu stiu ce inseamna asta, acolo e de sapat la greu, mai ales intr-un teren mai pe la munte).
    Deci eu cu colegii ne-am instalat in PO-ul ala doar in ziua in care a venit delegatia cu jurnalistii, sa le explicam rolul, ce tehnica avem etc. Ca aveam ce arata, ce am scos atunci nu a aparut nici pana acum public sau a aparut si n-am vazut eu, tehnica straina, din vremea comunismului, dar inca moderna si destul de rara. Toata pt cc prin observare, filmare/fotografiere in orice conditii meteo. Pot sa spun doar ca stiu ca o parte din ea exista si in DSS la filaj. Dar cu cateva flori nu se facea primavara.
    – Bun, ce vreau sa subliniez? “Eroii” necunoscuti, care au muncit de s-au rupt, cate 12 ore/zi au fost cei care au pus osu pt tema principala- mascarea. In tot spectrul, asta implicand inclusiv constructie machete, instalare mascare radioelectronica. Si ei au primit cele mai putine aplauze de la vizitatori. La o tema de mascare doar cei de specialitate pot aprecia maiestria. In rest, nu e nimic de vazut, doar de vazut prosti/proaste comentand “destept” de la 2 m de macheta “asta nu arata a tanc”. E o constatare, nici nu e treaba jurnalistilor sa se priceapa, unii dibtre ei nu se pot abtine sa se priceapa la orice.
    – Cand a inceput GWOT, toata tematica legata de domeniul asta a fost oprita. Franata, chiar.

  68. Xv says:

    Offtopc
    Habarnistule, tipu de ACtv a fost maior in 89, in Aviatia Militara. Sau oricum, cu cativa ani inainte. Nu in operativ, era cu testarea personalului navigant. Intre timp si-a mai spalat CV-ul din ce am observat pe net sau “a uitat” niste detalii.
    Si acolo mai era un tip sursa la DSS inainte de 89, la investigatii.
    Tovul “s-a orientat” pe munca oenghista, ca e banoasa si asta si ramane si “cu onoarea nereperata” si poate sa dea lectii de etica. A fost foarte amestecat si in politica, dar nu oficial, bineinteles.

  69. Caudillo says:

    Xv.
    momentan nu discut despre organizarea informatiilor militare din 89, nu vreau sa discut nici despre informatiile militare de acum , din diverse motive.
    Despre EW nu intru in detalii, e mult de spus pe subiect, eu ii urmaresc pe rusi si ma intereseaza viziunea lor.

    Cc WW2 la noi .
    Subiect greu .

    https://www.romania-actualitati.ro/galerie/din-viata-unui-parasutist-militar-cpt-mihail-tantu-id79670.html

    https://traditia-militara.ro/ro/batalionul-4-parasutisti/

    Se stie că paraşutiştii români au efectuat operaţii ultrasecrete de cercetare, diversiune şi sabotaj în teritoriul inamic în timpul campaniei din est, în special prin Compania Misiuni Speciale, începând cu batalia pentru Odesa. Detaliile au ramas necunoscute, întrucât comandanţii unităţii au distrus arhiva la intrarea armatei sovietice în ţara.

    Am auzit de pluton in care vorbeau rusa si aveau uniforme sovietice si pluton care vorbea maghiara si aveau uniforme unguresti , dar cine mai poate sti adevarul dupa atata timp

  70. Xv says:

    Am inteles. Nu stii.
    Sunt date publice, nu mai sunt la secret de multa vreme, dar pt tine or fi.
    Te mai las, ca poate suni prietenii sa te informezi.
    Scuza-mi sarcasmul.
    Vezi ca le gasesti pe scribd, a urcat cineva un material despre istoria FOS scris de mine acum vreo 15 ani.

  71. Xv says:

    Cu compania misiuni speciale am studiat problema, am citit ce materiale au aparut si prin carti si prin reviste. De multa vreme, primele au aparut in anii 90. Deci iar vinzi castraveti, dar fie.
    Nu am gasit sa pomeneasca nemtii ceva de vreo misiune pe frontul de est. Hai sa zicem ca nu stiau etc. E insa cam prea multa speculatie.
    Se stie de luptele din 23 august de langa Bucuresti si cam atat. “Se pare ca”, sa folosesc si eu o expresie consacrata de istoricii de moda noua, a fost tinuta in rezerva tocmai pt Bucuresti, un fel de forta reactie rapida.
    Pregatire faceau, au “minat” Palatul Telefoanelor si un aerodrom.
    Am intrebat si parasutisti foarte vechi, nu stiau nimic despre vreo misiune.
    Se stie si de parasutisti trimisi de SSI, dar aveau alte misiuni, era doar metoda de patrundere a agentilor.
    Beletristica cu parasutisti-diversionisti a scris Radu Theodoru (cred ca el era autorul) inainte de 89, dar misiunea era in Ardeal.
    Arhiva a disparut, parasutistii au fost desfiintati si povestea lui Tantu e cunoscuta.
    Ce-o fi povestit Bastan dupa “dezghetul” din 68, nu stiu si nu am gasit pe cineva sa stie.
    A scris si Tanase ceva, mai pe larg.
    Raman speculatiile “se spune ca”. Foarte putin, din pacate. Istoria e totusi o stiinta.

  72. Xv says:

    Si Caudillo, vezi ca exista o revista Cutezatorii, de-aia comunista, in care se pomeneste pe larg despre batalionul parasutisti si luptele din 23 august, dar nu se exista link si nu ai citit asa ceva in copilarie, asa ca poti considera ca nu se iezista nici revista.
    O sa fac misto de linkurile tale pana o sa te obisnuiesti sa argumentezi si fara linkuri.
    Cu misiunile secrete asaam crezut si eu multa vreme, ca au fost misiuni.
    Nu mai sunt asa convins, nu exista documente.
    Asa ca nu se stie nimic.
    Se presupune.

  73. Xv says:

    A, sa nu uit, Caudillo, dupa razboi au aparut subunitati de parasutisti si in MI. Cu misiuni si organizare deosebite. Dar despre alea n-ai linkuri si nu sunt multi care cunosc detalii, ca sa te informezi.

  74. caucazian says:

    https://www.defenseromania.ro/bulgaria-va-cumpara-sistemul-iris-t-inclusiv-versiunea-slx-cu-raza-lunga-de-actiune_629589.html

    altii ne-au luato inainte si nu cred ca semneaza pdf uri doar sa se faca ca lucreaza

  75. sharky says:

    @Xv
    Nu e vorba de tipul cu petlițe mov! Îl cunosc, personal, pe cel de care te-am întrebat, de pe la începutul anilor 2000. M-a introdus prin anumite cercuri, atunci, de m-am trezit stând la palavre cu unii din potentații perioadei. L-am cunoscut prin primul meu cumnat, care își făcea veacul prin pădure pe la Băneasa.
    @Caudillo
    Nu știu dacă se merită deranjul să-ți mai răspund…
    Părerea mea, hâc…

  76. Caudillo says:

    Xv,
    Nu sunt sigur ca intelegi ceva din linkurile mele, cartea cu Tantu e interesanta, e acolo darea de seama a lui Tantu pentru actiunile 23-28 august 1944.
    Acu’ in carte se mai precizeaza ca Tantu avea acte eliberate de Siguranta Statului in 1943 , necesare pentru aplicatiile din tara, pe alt nume.

    Esti foarte naiv sa crezi ca iti va pune tie cineva vreodata ce s-a intamplat in anii aia.

    Dupa 23 august a fost tentativa generalului Avramescu de a intra in legatura cu Miscarea Legionara/ Horia Sima/ germanii ? din care a rezultat implicarea lui Tantu in cazul Schmidt-Stoicanescu.

    A fost Conventia de armistitiu din septembrie 1944 care a fost incalcata de anumiti romani care doreau sa mai salveze ceva din tara asta , chiar impotriva vointei lui Sanatescu.

    Perioada aia e foarte obscura, istoricii romani se feresc de ea, atat fortele asa-zis democratice cat si cele comuniste nu au dorit sa se afle ce s-a intamplat atunci .

    Nu degeaba Maniu spunea in sedinta de guvern 15 septembrie 1944

    “Am văzut eu, dl. Buzești are textul, și va puteți închipui în ce situație ajungem noi, Guvernul acesta, regimul acesta și, în special, noi, cari am lucrat efectiv la pregătirea acestui armistițiu, când ni se va pune în fața, mâine – poimâine, faptul că lui Antonescu i s-au promis, de către domnul Molotov, o zonă neutră, pe care noi nu o avem.”

    Parerea mea e ca nu se vor sti niciodata anumite amanunte din perioada aia, inclusiv misiunile speciale ale parasutistilor romani.

    Mi s-a parut foarte simpatica afirmatia ta

    “Am intrebat si parasutisti foarte vechi, nu stiau nimic despre vreo misiune.”

    Mi-am amintit de controversa bombardarii orasului Kassa , care a dus la intrarea Ungariei in razboi cu URSS.
    Nici acum nu se stie cine au fost cei care au efectuat bombardamentul, o varianta sovieticii ,o alta varianta germanii deghizati in sovietici.

    Denes Bernad a amintit si de o alta varianta , ca au fost avioane romanesti vopsite cu stele rosii, actiune pusa la cale de Antonescu la cererea lui Hitler. Denes a afirmat ca el a discutat personal cu toti aviatorii romani care puteau fi implicati in aceasta actiune si el era sigur ca romanii nu au fost implicati in bombardamentul de la Kassa.

    Naivitatea lui Denes Bernad imi aminteste de a ta, ca iti inchipui tu ca iti va spune cineva vreodata ceva de misiunile alea.
    Eu de exemplu n-am aflat cine a vopsit avioanele germane capturate la 23 august si le-a pastrat in tara desi conform Conventiei de armistitiu trebuiau predate sovieticilor, ele au ramas in tara, nici macar n-au fost trimise pe front.
    Similar, cat de naiv poti sa fii sa crezi ca vreodata un aviator roman care a bombardat Kassa cu embleme false ii va confirma unui ungur ca a facut asa ceva !

  77. Xv says:

    Si care e rostul intrebarii? Are vreo legatura cu subiectul discutiei? Sau doar sa-ti prezinti prietenii?
    Au fost multi din Aviatia Militara (in special parasutisti) in SPP, nu doar celebrul Truti.
    Presedintii noi cum veneau incepeau epurarile (nu ei personal, cei numiti in functie in staff). Truti a facut cel mai mare iures cand a venit scotea untu in cel mai nasol stil, de-ala de caprarie, nu de perfectionare.
    De Naghi nu mai spun, ca secretarele inca si-l amintesc, cred.

  78. Xv says:

    Caudillo, eu sper ca macar tu intelegi ce scrii pe acolo.
    Ca probabil te-ai tras de sireturi cu Tantu prin vreun ungher al mintii tale de tot insisti cu niste lucruri pe care nu le cunoaste nimeni,intrucat NU AU EXISTAT decat prin fabulatiile laudaroase dupa 68. Dupa razboi, vitejii.
    Un veteran a pomenit despre ce ti-am spus, mareata “minare” a Palatului Telefoanelor, prin anii 90. Daca aveau vreo actiune pe la rusi existau niste coordonate, aerodromul x, podul y sau ce obiectiv ar fi avut. Si niste detalii.
    Si ar fi aflat si NEMTII. Ca ei erau la butoane.
    Ai un stil foarte dezlanat, nu esti la obiect, te invarti in jurul cozii cu dantelute sa spui platitudini, generitati, presupuneri.
    “Acte eliberate sub alte nume” :)). Ala e abc, nu stiai? Acum descoperi? E by default asta. Nu inseamna decat o oregatire pe linia actiunilor clandestine.
    N-ai raspunsuri, daca aveai spuneai: a, b, c.
    Denes Bernard…mda, tipic :))
    Nu mai zic, nimic, e ca tine.
    14 alineate sa nu spui nimic, elocinta pe paine.
    La nemti, italieni, finlandezi ai nume de comandanti, actiuni, rezultate. La noi era atat de secret totu ca nu stiau nici ei ce fac, unde, cand.
    O poveste fix ca laseru lu Coanda care a topit tancurile sovietice.
    Cand ai ceva concret de spus pe subiect, cu date (unde, cand, cum, de ce, cine) nu presupuneri, putem continua discutia, daca nu, n-am chef sa continui o discutie fara sens, pt ca nu stii de vreo misiune, repet.
    Dar iti place sa te dai mare ca stii.
    Ok, stii, ai dreptate.
    Case closed.

  79. Caudillo says:

    Xv,
    oricum suntem offtopic demult.
    Acu’ ce vreau sa zic , sunt multe necunoscute din perioada aia.
    Eu de militarii romani echipati in uniforme sovietice si unguresti , dotati cu armament sovietic si unguresc , vorbitori de rusa si maghiara am aflat de le un militar curator de la Muzeul Aviatiei, cred ca intre timp a trecut la cele vesnice, Dumnezeu sa-l odihneasca !
    E o marturie orala pe care n-am cum s-o verific , sunt multe marturii orale despre perioada aia, nu ma pronunt pe ele .
    Daca tu crezi ca n-au existat actiunile parasutistilor romani in spatele frontului, e opinia ta, eu nu ma pot pronunta categoric pro sau contra.
    Ca nu apare nimic in relatarile germane, asta nu e vreun criteriu solid.
    Sa stii ca miltarii germani , inclusiv Manstein sau Rommel aveau prostul obicei sa minta atat in rapoartele din timpul razboiului cat si in memorii, germanii erau “miejii miejilor ” si noi eram ceva pe acolo care i-am incurcat.

    Uite un link interesant

    https://www.feldgrau.com/ww2-romanians-in-crimea/

    Things got even worse, when elements of the Soviet 44th Army landed at Feodosiya on 29 December 1941. The German 46th Infantry Division already engaged all its forces and the 8th Cavalry Brigade and the “Korne” Detachment were halfway to Kerch. The 4th Mountain Brigade was 20-22 km from Feodosiya. The city’s garrison was quickly eliminated and the Red Army gained a strong foothold in Crimea. In his memoirs, von Manstein makes several mistakes (willingly or not). He states that he ordered the Romanian brigades to go to Feodosiya from 26 December. However, Romanian documents show another destination (Kerch Peninsula). Only the 3rd Motorized Rosiori Regiment was sent directly to Feodosiya. The “Korne” Detachment and the 8th Cavalry Brigade were ordered to turn around and go to Feodosiya. Taking into consideration the fact that the Romanian units marched on considerable distance between 26-28 December (the 4th Mountain Brigade 140 km, the 8th Cavalry Brigade 200 km and the “Korne” Detachment” 100 km) in horrible weather conditions (blizzard, -30ºC) and that some of them were initially ordered to go somewhere else, von Manstein’s remark that the they arrived late is rather unfair. Maybe an attempt to blame others for the failure of preventing the landings, even though the German command knew about them from 20 December, when a Soviet recon team was captured and interrogated? Who knows?

    Gen. Manoliu, the commander of the 4th Mountain Division, was very annoyed by the fact that his division, which had paid a heavy price (aprox. 2,600 casualties) in the heavy fighting of June 1942, was left out and denied the honor to enter Sevastopol as victors with the Germans. After his relentless efforts and protests7, he received the order to reintroduce his unit in the first line so that it would take part in the final assault on Sevastopol on 1 June. This order came at 23:15 on 30 June. Nevertheless, at 6:00 the next day the division was on its starting position, to the amazement of the German liaison officers. Next, Brig. Gen. Manoliu simply ignored the orders he had not to attack before 12:00 (that was four hours after the Germans were suppose to commence their final assault) and at 10:30, the Romanian national flag was installed on the monument that commemorated the Crimean War (1853-1855).

    I would like to finish with a telegram sent by the new Marshal Erich von Manstein (promoted on 1 July 1942) to Marshal Ion Antonescu:

    To Marshal Antonescu,I report the fall of Sevastopol.The Romanian divisions, which I had the honor to command, had fulfilled their duty. They had an essential contribution to the conquest of Bastion II, the attack through rough, wooded terrain against the Sapun Heights. Another Romanian division entered Sevastopol together with the German units. I think with profound gratitude to the sacrifices the Romanian Mountain Corps made for the final victory in Crimea.Marshal von Manstein.

    Dar in memoriile sale Manstein n-a mai avut aceeasi recunostinta fata de trupele romane.

    ” Un argument în apărarea Comandamentului Suprem ar fi acela că armatele aliate care aşigurau protecţia flancurilor [la Stalingrad] nu ar fi trebuit să cedeze atât de uşor. însă românii, care erau cei mai buni dintre aliaţii noştri, au luptat din păcate exact cum luptaseră şi în Crimeea. ”

    Asa ca mai dai in … si pe nemti , nu sunt totdeauna de luat ca referinta.

  80. Caudillo says:

    Xv,
    ai scris

    “La nemti, italieni, finlandezi ai nume de comandanti, actiuni, rezultate. La noi era atat de secret totu ca nu stiau nici ei ce fac, unde, cand. ”

    La noi Ion Antonescu a fost acuzat si condamnat la procesul din 1946 de

    ” Tradarea tarii si pegatirile anterioare”

    “El [Ion Antonescu] a fost pregatit cu mult inainte , de cercurile reactionare romanesti, care inca din 1930 au militat pentru o politica de fascizare interna si de dusmanie si agresiune fata de Uniunea Sovietica. ”

    Citat din

    Act de acuzare nr. 1 , din 29 aprilie 1946, Tribunalul poporului.

    Sa stii , condamnarea lui Antonescu e inca in vigoare .
    De asta la noi nu vei gasi detaliile de la germani , unguri, finlandezi. La germani Hitler s-a sinucis , nu a fost condamnat, ulterior Guderian a colaborat la United States Army Center of Military History , la unguri Horthy a scapat bine-mersi , chiar daca yugoslavii au cerut condamnarea lui, iar de Mannerheim nu s-a atins nimeni, a fost inmormantat cu onoruri militare

    He was buried on 4 February 1951 in the Hietaniemi Cemetery in Helsinki in a state funeral with full military honours.

  81. Sharky says:

    @Caudillo
    https://youtu.be/Z5whM6NQIPs?si=FMpVwtZnE11-wxpZ
    Ia de vizionează filmulețul ăsta.
    Poate așa înțelegi și tu diferența dintre 1939 și 2024.
    Dacă tot nu…chiar imi pare rău pentru tine.
    Părerea mea, hâc…

  82. Xv says:

    Caudillo
    – e cert ca atat dotarea cat si pregatirea au fost facute cu scopul executarii unor viitoare misiuni in spatele liniilor inamice. De-aia si vorbitorii de limbi straine si uniformele straine. Arme capturate erau o gramada
    – e cert ca nu era o problema existenta unor mijloace de transport spre obiective, adica puteau patrunde prin multiple procedee, chiar fara sa fie necesara parasutarea si ajutorul germanilor
    – tinand cont ca vorbeau limba si aveau in zonele respective persoane de sprijin integrarea in mediu era facilitata, dar nicidecum floare la ureche.
    – de aici incolo intram pe speculatii si am citit de “sonde” despre care au scris veterani si amintiri de-ale cercetasilor si vanatorilor de munte, nu am intalnit specificata vreo misiune in adancime si nu cred ca ii lasase memoria pe toti

  83. Xv says:

    Un exemplu de la finlandezi (nu au fost ocupati de sovietici in totalitate pt ca au cerut piua, doar invinsi clar, iar dupa WW2 au trebuit sa accepte noile reguli, sa fie nealiniati si sa colaboreze economic si militar cu vecinii comunisti- au avut tehnica sovietica de la mig 21 la t 55).

    “Before June 22, 1941, when Germany attacked the Soviet Union, the sub-office U2/V had sent seven such long-range patrols to the Soviet territory Kannas, whose purpose of operation was no longer related to the maintenance of the peacetime situation, but to a new war.

    Section Vehniäinen made fifteen reconnaissance trips during the peacetime and a total of 75 long-range patrol trips during the continuation war. The farthest patrol went east of the Arkangeli-Vologda railway, about 300 kilometers from the front line. In terms of time, Osasto Vehnäinen’s longest patrol trip on the Isthmus lasted 51 days (June 16–August 4, 1944).”

    300 km in adancime, 51 zile durata.
    Compara cu ce am facut noi.
    Si e vb de finlandezi, nu nemti, italieni, japonezi.

  84. Caudillo says:

    Xv,
    frontul finlandez permitea incursiuni de 300 de km fara probleme.
    Era mai dens doar in sud , la Linia Mannerheim. Plus ca finlandezii aveau o conditie fizica extraordinara, Lauri Torni si la 40 de ani le dadea clasa la militarii americani.
    La noi s-a inceput persecutia celor care facusera ceva pentru tara imediat dupa 23 august 1944 de catre nemernicii aia care tradasera tara.
    Sanatescu in sedinta de guvern 4 octombrie 1944 , despre inginerul Carp , care chiar facuse ceva pentru tara asta :

    “De ce n-a plecat?… Daca era om destept trebuia sa plece.”

    “Dati-l afara.De ce nu-l dati afara ?”

    Asa ca prin arhivele romanesti nu vei gasi ce s-a intamplat atunci , oamenii si-au ascuns urmele si nu au discutat despre ce au facut inainte de 23 august 1944.

  85. Caudillo says:

    Sharky,
    Materialul mi-a amintit de cat de increzatori erau francezii in 1940 si cum si-au luat-o in 5 zile de la Guderian.

    Comparativ cu ce fac acum ucrainienii in Kursk, difernta mare si de dotare ,am vazut blindate AFU cu cope-cage de ziceai ca sunt cotete de gaini, plus alta tactica de folosire si abandonare a blindatelor, ceva de neconceput la NATO.

    Si pot sa-ti zic ca rusii sunt foarte suparati ca au ramas in urma ucrainienilor la productia de drone

    Russian military experts and military correspondents have published their comments on the recent statement by Russian Defense Minister Andrei Belousov regarding the fact that Russian companies have significantly increased the production of small-sized FPV-drones and their supply to the troops of the Russian Armed Forces grouping in the Northern Military District zone. According to the head of the Russian Ministry of Defense, supplies of drones of this type have increased to four thousand units per day.

    Thus, the provision of the Russian Armed Forces in the Northern Military District zone with the most popular FPV drones in tactical operations has increased fourfold in almost eight months, compared with December last year.

    Ukrainian electronic warfare systems have long since figured them out and are intercepting most of our UAVs. According to Russian operators, at best, a third of drones reach the target, and sometimes only one drone out of ten hits an identified and designated enemy target.

    However, at the beginning of March this year, Deputy Minister for Strategic Industries of the Government of Ukraine Anna Gvozdyar announced that the capabilities of our own UAV production allow us to produce about 150 thousand drones per month, or five thousand per day. With additional funding, this figure could increase.

    The increase in supplies in the volumes announced by Belousov means that Russia is only approaching Ukraine in the production of FPV drones, but is still lagging behind in total volume by about twenty percent. In addition, one should take into account the promises of Kyiv’s Western allies to supply about a million UAVs of various types, mainly FPV drones, for the needs of the Armed Forces of Ukraine by the end of the year.

  86. Ion Valcu says:

    Inquiring minds want to know: cum s-or scos producatorii europeni de munitzii din lipsa de materii prime…

    https://www.japantimes.co.jp/news/2024/03/02/world/politics/europe-ukraine-gunpowder-shortage/

    O idee, presupunem:
    https://www.trademo.com/manufacturers/nitrocellulose

    Scuze de offtopic.

  87. Sharky says:

    @Caudillo
    Mda, clar…să ai o viață plăcută acolo, în ’39! Nu te mai deranjez!
    Părerea mea, hâc…

  88. Xv says:

    Caudillo, iar te invarti in jurul cozii cu teorii de armchair soldiers ajunsi mari profesori de taiat frunze la caini prin arhive si evident cu citate, nu cu ce crezi tu, fara citate nu am idee daca ai vreo idee.
    Vorbim de misiuni speciale, care sunt dificile in orice teren. Dar vremea extrema favorizeaza cercetasii.
    E vorba simplu si la obiect de o pregatire pt astfel de actiuni sau LIPSA EI.
    Iar la finlandezi a fost.
    Era o gramada de tarm in MN si nu erau plantati rusii din metru in metru si nici vreun Zid al Atlanticului pe tot tarmul.
    Plus ca era si suficient teren muntos-impadurit.
    Dar mereu exista scuze.
    VM-ul a executat sonde pe front, dar la mica distanta.
    A spus ceva pe linia asta si un fost sef la cc trupe din DI a MStM din anii 50-60, cu experienta frontului, nu mai retin cum il cheama.
    Am mai scris undeva ce organizare exista in domeniu, aparuta la mijlocul anilor 20 si imbunatatita partial, ca la noi cc a fost multa vreme cenusareasa, vezi teapa mare din 1877 cand nu au reusit sa detecteze o reduta inaintea atacului sau cu peripetiile din Meridionali cand nu detectau trupe inamice si erau invaluiti.
    Era o arma inexistenta.

  89. Xv says:

    Cu subiectul articolului si ce fac americanii:
    – nu mai trebuia sa spun, cred, ca nu ajungem nicaieri daca luam unitatea lor de masura si facem si noi ce fac ei, la milimetru. Am facut deja asta cand cu intrarea in Pact, cu sovieticii si era sa falimentam, ca piticii lor erau cei mai mari;
    – daca asta va fi linia in NATO, vom face si noi, ca deh, asta e o alianta, trebuie niste noi capabilitati hotarate de cei din varfu plutonului, nu de ultimii, cate vor fi, ramane de vazut concret;
    – si cu sovieticii, au zis ca tre rachete Frog si Scud, am luat. Ca asta era ideea, sa fie dotarea standardizata in puncte-cheie;
    – la fel in WW2, am avut niste unitati “mai conforme” cu standardele de dotare germane;
    – la fel in WW1, dupa 1916 si ajutorul francez;
    – e o traditie lunga de scheme pt fushereala organizatorica sau tehnica in cazuri in care pur si simplu nu exista finantare echivalenta ca cei care au inventat organizarea/dotarea respective, la asta se ajunge cand se supradimensioneaza organizarea sau dotarea necesare;
    – nu am avut nici in WW1, nici in WW2 dotare similara cantitativ si calitativ cu a francezilor, apoi nemtilor. Din cauza eternei diferente de buget, in primul rand. Apoi, alea imperii, noi pe la noi, prin curte. Asa ca tot pe improvizatii am mers si asta a fost intotdeauna adn-ul nostru militar, “descurca-te!”, trebuie sa stim in permanenta sa improvizam in orice situatii. Bineinteles, cand te bazezi DOAR pe improvizatii, e nasol, e de dorit sa ai o minima BAZA de dotare suficienta, care sa-ti ofere timp si spatiu;
    – are careva idee cat “costa” o MDTF de-asta? Deci achizitie, instruire, munitie, mentenanta etc.

  90. Xv says:

    Caudillo, domnu istoric, uite putintica istorie scrisa de subsemnatul, fara sa fiu istoric, o sa gasesti si ce aveau altii cand ne jucam noi cu lopatica in nisip de-a misiunile speciale, prin ograda.

    “Radacinile unitatilor de elita si speciale din Romania se gasesc in Compania speciala tiraliori creata in 1857, (tiraliorii finnd numiti si “ochiul tacticii militare”) si in Batalionul 1 tiraliori infiintat in 1860.

    In 1916 ia nastere la Bucuresti Corpul Vanatorilor de Munte comandat de capitan Virgil Badulescu, aceste trupe fiind infanterie specializata. Dupa experienta luptelor din munti din prima campanie, cand germanii au folosit trupe alpine si cu noile idei de inspiratie franceza aduse de Berthelot, s-a decis formarea acestor unitati pentru care au fost selectionati din toata armata oameni rezistenti si cu carte. Vanatorii de Munte s-au remarcat si in primul razboi mondial si in cel de-al doilea, din Caucaz pana in Tatra,intre aceste coordonate aflandu-se mormintele celor 74.208 vanatori de munte cazuti. O figura legendara a fost general Leonard Mociulschi.

    In 1917 este creat Corpul Infanteristilor Marini, iar in 1940 Batalionul de infanterie marin, devenit regiment in 1941.

    In 1929 apar plutoanele de recunoastere in cadrul batalioanlor de vanatori de munte, iar in 1930 si in cadrul regimentelor de infanterie. In 1936 se formeaza Grupuri cercetare (cavalerie) si la divizii si corpuri de armata.”

  91. Xv says:

    – Eu tot observ un curent foarte flower-power printre cei crescuti cu www, mobil, tableta “la botu calului” , sunt foarte dependenti in tot ce fac de tehnologie.
    – Marea diferenta cu domeniul militar e ca acolo toata infrastructura si logistica trebuie aduse pe camp pt a avea “luxul” pe care il avem in case.
    – Nu stiu cati ati vazut un batalion logistic la lucru, cata munca se depune pt a functiona totul fb oriunde ajunge o unitate. Ca pe camp nu creste curent electric. Sau la transmisiuni, la fel, pt a putea comunica.
    – Dronele subt un mare avantaj pt cine le are, dar nu subt factotum, nu subt prinse pe cer ca becurile noaptea, mai dispar pt realimentare, mai subt doborate, mai dorm pe ei operatorii.
    – Unii poate aveti impresia ca acolo e ca-n mission impossible patrunderea intr-un dispozitiv. E mai dificila, dar nici pe departe imposibila, tinand cont de suprafetele foarte mari. Plus ca mai e si vremea nefavorabila de multe ori, ca de atatea ori in istorie.

  92. Xv says:

    Si btw de cei care au descoperit ieri apa calda si se bat cu caramida in piept, din acelasi text:

    “(Aceasta este dealtfel una dintre directiile in care se indreapta fortele speciale, francezii au in cadrul regimentului 54 transmisiuni asa-numitele équipes légères de guerre électronique (ELGE) la fel si britanicii in cadrul regimentului 14 transmisiuni- Light Electronic Warfare Teams, grupuri are actioneaza in adancimea dispozitivului inamic.)

  93. Xv says:

    Am scris cu niste ani in urma si un material despre cum a evoluat dotarea pe partea tehnica in cadrul unitatilor de cercetare si pe la servicii, dar nu l-am urcat pe net, la cc eram in urma mult fata si de cei relativ mediocri din Pact. La MI era mult mai ok situatia in servicii, ca s-au descurcat mult mai bine.
    Ma refer de la chestii banale gen binoclu, busola, transmisiuni la nivel subunitati pana la pana la tehnica de transmisiuni mai sofisticata, pt cc radio.
    Ca asa s-a dat si unul din primele “tunuri” cu Motorolele. DSS avea si Telefunken mai moderne.
    La cc ad erau unele sovietice, destul de voluminoase. La restul cc erau romanesti, destul de proaste.
    Pe partea de transmisiuni care tine de informatii externe DIE statea binisor, mult mai bine ca “DIA”, denumirea incorecta sub care e cunoscuta DI a MStM din vremea aia.
    Asta comparand si cu unele tari comuniste, care nu erau asa ca noi, mai nealiniate oficial.
    Iar cireasa de pe tort e ce avea CIE, bineinteles, aia nu se jucau cu stifturi de lumea a 3a.

  94. Xv says:

    *CIE, unitatea care codifica/decodifica comunicatii si se ocupa si cu spart coduri.

  95. Xv says:

    Tot observ mentalitatea aia referitoare la “caporalu strategic”, cu marea diferenta ca mai nou, in ideile unora, e ori IA-ul ori o drona/un robot sau de ce nu, un operator de jucarele de-astea, cel care da “indicatiile pretioase” in pregatirea de lupta si chiar in lupta p-zisa, ca poate o sa se ajunga sa se sacrifice o companie de infanteristi pt o misiune a dronelor.
    Stilu asta ii avantajeaza pe cei care produc tehnologiile respective, noi canci, din pacate.
    Conparati cand produceau altii pc-uri si cand am produs noi, ca despre asta e vorba, e decalaj imens de avans tehnologic, noi nu am avut vreodata un nivel tehnologic suficient de avansat sa ne permita nu stiu ce cascadorii cu reinventarea mersului pe jos.
    Avem niste avantaje in materie de specialisti sau mai bine zis aveam, ca nici asta nu mai e by default, trebuie finabtati sa gaseasca niste solutii “custom-made” cu ce putem produce/importa, nu constructii faraonice pe care nu ni le putem permite.
    Bang 4 the buck.

  96. Caudillo says:

    Sharky

    De fapt, de ce mă mir, că și ucrainenii au procedat la fel în zona de nord, ăștia-s mai ceva ca noi la furat căciula, se mint singuri c-au construit linii de apărare, și ei n-au făcut mai nimic, de fapt. Bine, au manglit fondurile pentru construcția liniilor, asta e clar.

    De unde știi tu că ucrainienii au manglit fondurile pentru fortificații?

    Da mi și mie o sursă!

  97. Xv says:

    Sa explice cineva cum se sapau transeele destul de eficient, dar foarte energofag, pe vremea inapoiatilor de comunisti. Ca uite ca inca nu “stim” si tre nspe Dorei w5, cu net, bots, crawlere si drone sa invarta fiecare bec. In locu lor.
    Ca unii se pare ca n-au aflat nici pana azi, ca se cred in Matrix, si le tre si inteligenta artificiala si pt a sapa transee si planta niste amarate mine AT si AI (noi nu folosim, fireste, nu mai fac vreun joc de cuvinte cu AI si ce-nseamna, e vb de inteligenta).
    Cu inteligenta artificiala, da, e o idee, pt unii.

  98. Xv says:

    Caudillo…
    N-am mai pus ghilimele, te rog nu ma intreba daca e scris de mine.
    Nothing to see here, carry on.

    Ukrainian commanders have had ample time to prepare defenses outside Avdiivka. The area has been under attack since 2014, and Ukraine has had a tenuous hold on it since Russia launched its full-scale invasion two years ago.

    But the Ukrainian defenses outside Avdiivka show rudimentary earthen fortifications, often with a connecting trench for infantry troops to reach firing positions closest to the enemy, but little else.

  99. sharky says:

    @Caudillo
    Cum, n-ai găsit nici o analogie în ’39 sau ’40?
    Mai sapă, tati, mai sapă…
    Părerea mea, hâc…
    P.S. Ți-am spus că nu te mai deranjez, te sfătuiesc să procedezi la fel.
    referitor la întrebarea ta, caută știri și filmulețe pe youtube din perioada de început a ofensivei rusești din Harkov. Nu e chiar așa departe ca ’39, ai doar 5 luni de derulat.

  100. Xv says:

    Pe vremea comunistilor si inca vreo 10 ani dupa, existau MST-uri. Masina de sapat transee, un mastodont pe senile care aia facea, sapa mecanizat transee. Dar consuma enorm si au fost vandute odata cu SR-urile. Stiu ca una ajunsese pe la o primarie in Apuseni pt deszapezire pt un pret modic (au fost vandute extrem de ieftin si SR-urile, unele cu f putini km la bord, dar aia e alta poveste). Cand a vazut primaru cat consuma…va imaginati :)).

    In rest, lopatica, cazmaua, tarnacopu, ca nu sapa robotii sau dronele, nici n-ai vreun app, aia e. Si cine isi face vorbele si excavator, e coada in situatiile cand au nevoie toti.
    Asta pana vin utilajele civile, daca vin, la cat de rapid si eficient ne-am miscat in Delta cu pocnitorile alea de drone si masurile “ALA”, ca sa folosesc termenu ala comunist, mai e foarte mult de lucru cu Doreii care se ocupa.

    Si criza covidului si asta cu razbelu de la granita cred ca ne-au dat un wake-up call, sau cel putin ar fi trebuit s-o faca. Mai e mult pana departe, se vede lipsa oamenilor cu experienta trecuti in rezerva cam mult prea multi deodata. Dar aia e vina politicienilor cu legile alea “valsu pm, un pas inainte, doi inapoi”.

    Aveam o subunitate (nivel batalion), ceva mai moderna, care se ocupa de fortificatii, folosea si materiale moderne, a fost desfiintata cu multi ani in urma.

    Noi am facut pe vremuri bojdeucile alea de la granita cu sarbii, foarte rudimentare, cam ala e si acum potentialul.

  101. Xv says:

    Si tot “inapotatii” aia de comunisti militari instalau un camp mine AT MAT-76 (destul de greu de detectat) cu DAC-uri 665, rapid.
    Multi ani se foloseau si MAI-2 in campurile AT, mijloc antideminare sau in caz ca se rataceste infanteria, dupa aia am semnat tratatu si s-a interzis, dar se invata deminarea, ca altii n-au semnat.

  102. gsg9 says:

    bula A2AD a mujicilor s-a nascut sparta 😀
    din cauza de supertehnologie sovietica…
    cercurile alea mumoase desenate pe harta erau una, realitatea e alta…
    au bubuit ukrainienii cu rachete si drone la S3-4-5000000000le alea de le-au mers fulgii

    iar A2ADul care l-au facut in MN s-a dus la fund cu supercrucisatorul de batalie mosKKTva, restul flotei care a scapat nescufundata a fugit cacare incotro

    douaj’ de milioane de locuitori or fi pe hartie ce au numarat astia din burta ca sa nu se desfiintzeze primarii comune orase adica joburi bune de stat la stat, in rest au plecat milioane

    de fabricat nu o sa fabricam nimic long-range pt ca pur si simplu nu ne intereseaza si dupa aia pesedeul si destui rusofili prin conducerea armatei n-or sa dea ordin sa traga in adancime la mujici

    discutam de niste unii care s-au facut de rahat nu-s in stare sa dealuiasca cu cu niste shaheduri care cad pe la noi, stau pe burta se fac ca ploua, daramite sa traga cu rachete la sute de km in adancimea mujiceasca

    desi avem avioanele nici macar nu se discuta de niste rachete AN gen Harpoon pe F16 sau altceva gen JASSM ca polonezii si finlandezii, la noi e taboo total, pulitzie aeriana si gata

    aia de la incas comoti daca nu fura prin firme de apartament isi freaca linistitzi doctoratele

    concret, daca o sa fie nevoie de ceva de genul or sa vina americanii cu hardwareul si tot ei or sa si traga

    in rest mujicilor li s-au mai spart si alte bule recently 😀

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-13730893/Putin-orders-76-000-evacuate-Ukraine-launches-surprise-cross-border-offensive-Russia.html

    tropaie ukrainienii prin mujicistan, nu stiu dpdv militar ce mare scofala o fi pt urainieni dar la imagine e dezastru pt mujici 😀

    si ce-o fi avand lumea cu fatza lui

    https://www.contributors.ro/nu-vom-uita-fata-verde-de-furie-a-lui-putin-interviu-cu-istoricul-armand-gosu-despre-ofensiva-ucrainenilor-in-kursk/

    desi dupa grimase se pare ca mujicului i s-au cam strapezit dintzii 😀 😀

    https://x.com/MyLordBebo/status/1821227449713062272

    crestineste ar sa-i ajutam si noi pe mujic la greu, patriot nu putem sa le dam ca l-am promis ukrainei si nu l-am dat ca pesedistii trag de timp inca “negociaza”, vreun buy-back la volkhoave ceva?! 😀 😀 😀

  103. gsg9 says:

    noi o sa spargem A2ADul mujicilor cu d’astea, dar mai de aproape 😀 😀

    – creșterea semnificativă a producției de lovituri cal. 122 mm reactive cu bătaie normală și cu bătaie mărită.

    ca dupa cei 30.000 de specialisti ai Tzapului urmeaza cei 10.000 de specialisti ai lui ciolacu

    https://www.profit.ro/perspective/foto-romania-fixat-planul-aparare-afaceri-anuale-aproape-2-miliarde-lei-dublarea-companiilor-stat-investitii-peste-7-miliarde-lei-productie-locala-inclusiv-drone-pana-10-000-specialisti-acord-21697267

    tzintele sunt pt 2030 deci no problem 😀

    pana in 2030 poate ajungem sa mai fabricam ce fabricam mai inainte, like 152mm

    – reluarea producției pentru lovitura cal. 152 mm cu proiectil exploziv;

    se pare ca urmeaza si MLI-84R
    – Modernizare și mentenanță „Mașină de luptă a infanteriei pe șenile – MLI-84M „Jderul”;

    in rest mentenantza la toate troacele lui Ceasca MLVM, TAB 77 C79 la 30-40 de ani sunt practic noi

    plus mentenantza la ce achizitzii mai viseaza prin pedefeuri

    2030 4Evar

  104. gsg9 says:

    uite aici metode de spart bula mujicilor 😀

    Ukrainian troops now up to 30km inside Russia, Moscow says
    https://www.bbc.com/news/articles/crkm08rv5m0o

    ca totzi mujicii sunt cu treaba prin dombas 😀

    sunt astia din NATO fraieri ca sa nu zic niste boi incaltzatzi

    rapid acum o operatzie speciala de denazificare pe la kremlin

    cu 50-100 de mii din NATO adunatzi in graba in doua zile ocupa mosKKTva si leningrad, practic cat le-ar lua drumul pana acolo

    mujicii ce-or sa faca, or sa-si dea cu nucleare prin rusia?

    iara mujicul sef o sa faca grimase lateral de-o sa-i sara maxilarul din articulatzie 😀

  105. gsg9 says:

    macar belarusul sa-l fi denazificat acu rapid astia din NATO, agrohitler alupigus faceai curatzenie pe acolo, mujicul i-o trimitea pe kabaeva intariri, da’ daca e fraeri e fraeri…

  106. Xv says:

    Cu instalarea camp mine, un link, pt ca mai mult ca sigur putini cititori (si deopotriva comentatori/autori) au idee cum s-a mecanizat si la noi instalarea unui banal camp mine, din anii 70-80. Nu apare pe youtube, ce sa-i faci, asa ca nu se iegzista.
    Poate sunt cititori care stiu sau chiar au vazut, ar fi culmea sa nu fie niciunul, ca nici asta nu e vreun “laseru lu Coanda”.
    Sau poate tocmai asta o fi problema, ca unii au talentul sa fabuleze la greu despre lucruri inexistente si sa nu stie lucruri eficiente existente.

    Dac-urile 665 cu trascaleta depeme in spate, MAT-76 sau 62 au fost introduse cu multi ani inainte.
    Fix ca la case mai mari, noii aliati vikingi.

    https://en.wikipedia.org/wiki/FFV_028_mine

  107. gsg9 says:

    saritzi uai ca ne ataca si nuclear 😀

    O prezentare secretă pentru ofițerii ruși care a intrat în posesia cotidianului Financial Times dezvăluie planurile Moscovei pentru o serie de 32 de atacuri țintite – inclusiv în România – în primele etape ale unui potențial conflict cu NATO.

    prezentarea fu “sicreta” dar a intrat in posesia ziarului pe un gat de vodka, doua tzigari fumate jumatate si un chewing-gum mestecat date aluia de deseneaza cercuri A2AD cu carioca pe harta europei

    https://hotnews.ro/trei-locuri-din-romania-pe-lista-tintelor-pe-care-marina-rusiei-s-a-antrenat-in-secret-sa-le-loveasca-cu-rachete-nucleare-harta-1770319

    mujicii nu s-or intreba ce li se intampla daca dau 32 de nuculare prin mueropa inclusiv prin uk si al-parisi puteri nucleare

    ar trebui sa bage astia incarcatura nucleara pe Dark Eagle si sa le duca pe camioane prin padure prin tzarile baltite, la Mach 17 6-700 km in doua-trei minute sunt la mosKKTva

    prin nordul ukrainei la 500km ar fi si mai bune 😀

    si Tomahawk nucleare si alea cat cuprinde si cat mai aproape de sufletele lor

  108. caucazian says:

    acum SM6 va face si clatite aer=aer la 400km distanta

    https://www.biziday.ro/293587-2/

  109. gsg9 says:

    relativ la Typhon/SM6/Tomahawk mentzionat in articol si litl tzainiiziili pipl s-au 8fuscat si anume “dramatic” cand a fost unul in vizita de lucru prin Filipine

    https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2024/08/18/china-dramatically-alarmed-by-us-missile-deployment-philippines/

    ca chinezilor li se pare OK sa-i bulieze pe marinarii filipinezi cu tunurile cu apa dar cand vin americanii cu ceva rachete p’acolo vot ieta prabliem…

  110. caucazian says:

    https://www.youtube.com/watch?v=PeAs5k052F8

    mareatza ruZZia a ajuns sa ceara fieratani de la belarus si poate chiar sa ceara ajutor de la membri CSTO

  111. gsg9 says:

    se discuta si de JASSM pt ukraina

    https://www.politico.com/news/2024/08/15/biden-missiles-ukraine-russia-00174147

    probabil le dau timp mujicilor ca sa se obisnuiasca cu idea, linii rosii alea alea 😀

    https://www.twz.com/air/jassm-stealth-cruise-missiles-now-on-the-table-for-ukraine-report

  112. caucazian says:

    daca norvegiei i se refuza accesul o tara cu care sua are colaborarii ca nu cumva sa ii ameninte pe orcii si sa strice feng shuiuu dapoi noua atuncii? care santem la un bat de crimea??
    luativa gandul de la PrSM si GMLRS ER

    poate ar trebui sa colaboram cu norvegia sa ne facem noi propriile rachete cu raza lunga

    …glumesc evident
    norvegia se p.sa pe noi cu bolta de la distanta

    https://www.defenseromania.ro/statele-unite-au-refuzat-sa-aprobe-vanzarea-de-rachete-prsm-si-gmlrs-er-catre-norvegia-decizia-ramane-o-justificare-clara_629946.html

  113. caucazian says:

    554 de milioane de coco pt 6 baterii cu raza medie, cu productie locala de rachete

    noi avem un buget de 2 melearde de coco – cate baterii am putea lua?

    https://www.defenseromania.ro/slovacia-a-ales-cumpara-6-sisteme-de-aparare-aeriana-barak-din-israel-bonus-armata-va-primi-1-300-de-vehicule-intr-o-achizitie-comuna-cu-cehia_629952.html

    fiecare cu raza de pana in 150km
    am putea apara aproape toata romania cu 24 de baterii de astea
    si binenteles la o achizitie mai mare pretu per unitate scade

    apropo ce se mai aude de skycepter fabricat la noi? liniste totala?

  114. Ilie says:

    @caucazian
    raza aia de 150 km e pt varianta ER. In articol se scrie de varianta MR (35 km, single pulse engine), adica inlocuitor demn al KUB-ului.

    PS:
    • BARAK ER – 150Km Dual pulse rocket motor + Booster.
    • BARAK LR – 70Km Dual pulse rocket motor
    • BARAK MR – 35Km Single pulse rocket motor

  115. gsg9 says:

    interesanta decizia…

    With the fact that Norway is cooperating with the U.S. on important missile projects like AMRAAM-ER SAM and NSM cruise missiles, the rejection has been an unexpected move. The situation is stranger with the fact that Norway is among the suppliers of M270 MLRS to Ukraine.

    vedem daca vor primi englezii, desi cu laburizdele la putere si in ce rahat financiar e deja UKul and will only get better nu cred ca au bani sa le mai cumpere 😀

    It isn’t known if the U.K., the next potential user of the missile with increased range, capacity per launcher, and precision will be rejected as well. The country is expected to become an operator after the U.S. and Australia. That is unlikely as the U.K. is among the first foreign customers of strategic U.S.-made weaponry like UGM-109 Tomahawk cruise missiles and Trident II ballistic missiles.

    bantustanezii rusofili mioritici au primit ATACMS dar aia nu mai e cine stie ce tehologie ca au dat-o si ukrainienilor, deci amuricanezii nu o mai considera super tehnologie super sensibila

    cred ca are legatura cu asta, tehnologie mult prea sensibila – guidance, seekers, motoare

    PrSM is an SRBM succeeding the older MGM-140 ATACMS TBM with a range of 499+ km and doubling the missile count per launcher (Two for HIMARS, four for M270). The missile guided by INS and GPS is planned to be fitted with new features like seekers and ramjet propulsion for increased range.

    si e mult prea importanta pt ei intr-o eventuala cafteala cu litl tzainiiziili pipl in pacific, e una din Wunderwaffe-urile pe care se bazeaza

    si n-au multe, F22iul e stiut de mult si probabil chinezii il pot urmari, SM6 pe avioane, Virginia SSN, cooperative engagement capability CEC, restul tomahauci harpuunz FA18 no news

    e amuzant ca au mai fost unii care s-au bazat pe Wunderwaffe si chiar au avut V1/V2 Me262 etc si tot au pierdut

    mujicii au kinjal si baza ramane tot mujicul care crapa cu sutele de mii pt patrie

    amuricanezii n-au milioane care sa mearga sa crape in pacific, litl tzainiiziili pipl au un miliard jumate asa ca vedem ce-o iesi 😀

    se lucreaza si la un PRSM antinava and so on, deci momentan PRSM pare ca se incadreaza la categoria “F22”

  116. caucazian says:

    donez 1 bucata patriot
    nu ofer transport
    cei interesati sa suna la 075mueputin45

    https://romania.europalibera.org/a/proiect-lege-donare-patriot-romania-ucraina/33099524.html

    vom primi altu la schimb cu cost zero
    platim doar tva la el si ceva comisioane 60 de meleaone de coco

    sa moara smacherii de ciuda

    Conform proiectului, rezultă că România nu va plăti din bugetul de stat pentru noul sistem – nefiind trecut în anexă niciun impact bugetar – iar costurile vor fi acoperite din fondurile internaționale destinate ajutorării Ucrainei.

    În schimb, Parlamentul va urma să aprobe inclusiv recepția noului sistem, care va avea un cost estimat de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru taxe și comisioane, sumă care va fi suportată din bugetul Ministerul Apărării de la București.

  117. caucazian says:

    care pe care sa cumpere voturile pensionariilor

    https://www.g4media.ro/ministrul-muncii-intrebat-daca-neimpozitarea-pensiilor-sub-3-000-de-lei-este-o-competitie-politica-intre-psd-si-pnl-exclus-este-important-ca-puterea-pensionarilor-de-cumparare-sa-fie-protejata-vi.html

    iar noua tinerilor ne ofera taxe din ce in ce mai mari
    ca doar cineva tre sa plateasca pomeniile astea

  118. gsg9 says:

    metode de spart tzeasta mujicilor

    650 de „sisteme de rachete modulare uşoare (LMM)” livrate pana la sfarsitul anului, fabricate aici pe insula de Thales din Belfast

    https://hotnews.ro/marea-britanie-va-furniza-ucrainei-in-lunile-urmatoare-650-de-sisteme-de-rachete-1785501

  119. gsg9 says:

    si reactzia prompta a mujicilor, niste betzivani la TV si un CGI 😀

    gata, i-au ras pe englezi de pe harta in poza, moving on…

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-13820365/Putin-propagandists-call-Britain-sunk-beneath-radioactive-tsunami-Poseidon-superweapon-UK-agrees-supply-Ukraine-650-air-defence-missiles.html

Leave a Reply