Sariti uai, ne ataca rusii

Sursa: Netscout

Cibernetic, deocamdata.

Netscout a anuntat un val de atacuri DoS asupra Romaniei, lansate in Iunie de grupari cunoscute ca afiliate Kremlinului:

The first major spike occurred on June 2, 2024, coinciding with the possibility of Romania transferring Patriot missiles to Ukraine. On this day, the number of direct-path attacks against Romanian websites jumped to 352 in a single day.

Sursa: Netscout

In general, ca tinte principale au fost alese site-urile micilor daunatori (adica guvernamentale) si ale unor banci dar nu numai. Avem si dovezile or it never happened:

Altfel, nu ar fi prima data cand astfel de atacuri au loc, in 2022 fiind lansate atacuri similare iar la inceputul anului curent fiind atacate mai mult de 20 de spitale cu o metoda diferita, de tip ransomware.

Cu micii daunatori n-ar fi asa de mare paguba dar bancile (inclusiv cea Nationala) n-au ele doi poli sa investeasca in ceva protectii mai bune? Rusinica.

You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Responses to “Sariti uai, ne ataca rusii”

  1. Xv says:

    Ce au cautat la Aedificium? Veriga lipsa? Poarta interstelara? Sau astia sunt vreun miez invizibil al cuiva?
    BNR-ul are tehnologie foarte moderna chiar daca par ei niste prafuiti uitati in mileniul trecut la exterior. Si oameni priceputi, ca tre sa stea 24/24 geana peste tot prin lume.
    Sefii, dinozaurii, sa zicem ca sunt ramasi in labirintul meandrelor concretului, per total sunt insa toti oameni cu carte.

    • admin says:

      Rezultatele vorbeste de la sine. Deocamdata n-au fost atacuri serioase, de exemplu asupra infrastructurii energetice, circuite bancare, trafic aerian, chestii mai delicate. Cand or fi sa fie, om trai s-om vedea.

  2. dany says:

    Ultima data cand am facut o “harta” (acum cateva luni!) cu victime sovietice aflate pe teritoriul rusesc erau aproximativ 160 victime “înțepate”, undeva spre 700 pe teritoriul chinezesc, spre 500 pe teritoriul american etc
    Vorbesc de victime care brusc pot deveni atacatori, nu vorbesc de laptop/desktop/telefoane, vorbesc de servere importante ori mai putin importante si desigur totul din surse deschise/rapoarte publice in timp util (minute!)
    Probabil numarul victimelor e mult mai mare, nu toata lumea raporteaza/stie sa seteze
    Totul pe grepuială* in consola,automatizat, censys\shodan etc
    O sa fac un video zilele astea si o sa l pun pe unul din canale, totul legal desigur!

    Botnetul european infloreste! Laptop/desktop, totul este posibil!
    Ransomware? Pai daca se facea educatie digitala pe bune nu se ajungea la asa ceva macar pentru personalul bugetar. Dar s a preferat sa se dea bani la firmele de casa care au venit cu …ECDL ori cum draqu se numea adica fix pișat de fata mare!

  3. dany says:

    Sunt banci in RO care au o protectie cu mult peste ce are armata romana
    Cand armata romana va ajunge din urma armatele vestice pe partea de SO /software atunci o sa se apropie de nivelul unor banci din RO 🙂

    Intre timp indianul tot scriitor a ramas :))))))

  4. Ion Valcu says:

    “Sunt banci in RO care au o protectie cu mult peste ce are armata romana”

    @Dany, sa-ti spun una buna:
    Prin 2016 ma gaseam intr-un magazin nemtzesc dintre granitzele mioritzenland si vad agitatie mare la casele de marcat.
    Tori clientii cu card emis de o banca batava, ce sa vezi, nu puteau plati ca s-o deconectat serverul bancii de POS-uri (2G/GPRS/3G).
    Intreb si eu un prieten bun care lucra in IT la un subcontractant si gagiu-mi spune c-avusera alarma de incendiu si li s-o deconectat tot din camera serverelor.

    Eu de nebun spui “cum, n-aveti fail-over pe holandia, Frankfurt, etc? n-aveti cloud ceva? n-aveti o alta locatie in mod mirror de pe care sa reporniti masinaria de facut si mutat bani?”
    Tipu’s spune “ntz”.

    La nici jumatate de an, aflu ca miorlaiau unii cu carduri austriece de la filiala unei banci austriece.

    Poate in 8 ani de zile sa se fi invatat ceva 🙂 poate…

    Sa mai zic de unii mari, cu servere in Luxemburg, carora li s-o criptat toata baza de date salarii?
    Si dibolii astia ofereau servicii de payroll catre multinatzionale simandicoase.

    Nu-ti trebuie decat un “ficior” dedicat si creativ (gen Matthew Garrett in tineretzile sale) si ai cu ce te distra.

    Mai nou, nici nu mai trebuie sa-ti compromita “ordinatoare” din institutii publice (finante, scoli, spitale, governul ciolaco-maciucian, ori parlavramentul).
    Iti compromit toate mizeriile IoT, sau toate routerele chinezesti fara patch-uri / update-uri de firmware si fac un botnet de toata frumusetea.
    Cloud managed & session cookies = love 🙂

  5. Xv says:

    Admin- cand ma mai duceam prin centrala BD (perioada cu “Micul Fum” de ex) oamenii de-acolo faceau audituri de securitate la institutii bancare si instititii din SNAp (de ceva vreme deja erau solicitati). Nu intru in detalii, ca nu era ceva public, dar nici ceva nemaivazut de secret. Era sa zicem rutina.
    Ii “gaureau” foarte des, ca specialistii din institutiile respective, la ora aia, nu erau chiar de top, plus ca nici tehnologia nu era de ultim minut, cum aveau companiile specializate sa gaseasca contramasuri viitoare la amenintari extrem de recente din alte tari, care lucrau “in avans”, preventiv.
    Lucrau 24/24.
    Nu se compara sub absolut nici un capitol cu vreo um nici atmosfera, nici tehnologia, nici ritmul de lucru, inclusiv cu “frecat menta”, ca nu era girofaru ala mereu aprins,asa ca doar supravegheau fara mare stress, nu cu un par in scaun, impietriti, cum am vazut prin alte parti. Diferenta mare de clasa.
    Ma rog, s-a mai imbunatatit situatia, ca dinozaurii aia care au crescut cu centre de calcul unde le faceau altii munca, au trecut la pensia aia “nesimtita”, speciala etc.

  6. caucazian says:

    nici nu a inceput razboiu si am pierdut deja un patriot

  7. caucazian says:

    https://www.youtube.com/watch?v=kFSR6OuWVQ4

    uai cand vrei si tu sa inovezi si vin americani astia rai si inoveaza inaintea ta

  8. caucazian says:

    https://www.youtube.com/watch?v=xEixW-H1_WE&list=WL&index=170

    noi in comparatie cu china noi santem tara din lumea a 3 a
    si cu toate ca noi avem mai multi bani acum situatia sar putea schimba in viitor

  9. caucazian says:

    sariti uaai ca ne ataca ruzzi

    https://www.profit.ro/perspective/foto-romania-fixat-planul-aparare-afaceri-anuale-aproape-2-miliarde-lei-dublarea-companiilor-stat-investitii-peste-7-miliarde-lei-productie-locala-inclusiv-drone-pana-10-000-specialisti-acord-21697267

    astia mau citit cand am zis sa mareasca munitia de artilerie reactiva

    750 de meleoane pe an , numa sa nu fie sifonatzi astia

  10. caucazian says:

    nu stiu de ce dar presimt ca asta ii urmatorul care se inpiedica si pica de la fereastra

    https://economedia.ro/oligarhul-rus-oleg-deripaska-critica-cheltuielile-de-aparare-ale-tarii-sale-si-cere-o-incetare-imediata-si-neconditionata-a-focului-in-ucraina.html

    asta daca nu se ineaca cu ceva otravurii

  11. caucazian says:

    https://www.g4media.ro/noua-tari-contribuie-cu-peste-un-miliard-de-lire-sterline-pentru-a-sprijini-ucraina-cu-proiectile-de-artilerie-de-152-mm.html

    daca am avea noi o fabrica de munitie de artilerie de 152mm…

    oh stai ca am avut , dar cin e stie daca mai avem

    oare de la cine cumpara?

  12. gsg9 says:

    doua combinate de pulberi le-au facut pulbere, cu intentzie si atentzie

    nu mai fac 152 ca nu le mai trebuiau, nu se mai foloseau tunurile in razboaiele moderne, numai spatziale, cibernetice alea-alea

    vor sa – reluarea producției pentru lovitura cal. 152 mm cu proiectil exploziv;

    tzintele sunt pt 2030 deci no problemo 😀

    https://www.profit.ro/perspective/foto-romania-fixat-planul-aparare-afaceri-anuale-aproape-2-miliarde-lei-dublarea-companiilor-stat-investitii-peste-7-miliarde-lei-productie-locala-inclusiv-drone-pana-10-000-specialisti-acord-21697267

    152mm fac polonezii la Mesko S.A.

    si din lista de mai jos slovacii MSM Group si cehii STV Group au 152mm listate ca produse

    https://www.rferl.org/a/ukraine-weapons-shells-european-union-eu-war-russia-investigation/33025300.html

    romanii n-au probleme d’astea cu stocuri de munitzie ca ei nu se vor bate cu nimeni

    daca-i apara NATO, bine, daca nu, au mai fost sub rusi deci no problem

    afacerile si comunicatziile cu tovarasii sovietici nu le-au intrerupt niciodata

    si nici cu tovarasii comunisti chinezi, vezi articolul asta

    https://www.newsmax.com/politics/chinese-russian-strabag/2024/08/22/id/1177491/

    The Mihai Kogălniceanu (“MK”) military base, which is used by most of the United States military and NATO forces in Romania is being expanded almost tenfold.

    The construction work is being performed by a joint venture between a Romanian construction company and an Austrian one: Strabag.

    Strabag’s largest shareholder, directly and indirectly, is a sanctioned Russian oligarch and crony of Vladimir Putin, Oleg Deliparska.

    It’s difficult to comprehend how U.S. and NATO forces will be able to securely use a base built by a construction company influenced by a sanctioned Russian oligarch.

    It’s even harder to rationalize how an American and NATO ally would allow a construction company under the influence of a Russian oligarch to have access to, let alone build its principal military base.

  13. caucazian says:

    cica va fii gata in 2027 zic ei
    eu zic 2028 cel mai devreme , pana atunci ori o sa fie gata razboiu ori o sa fim si noi in razboi
    either way prea tarziu

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/noua-fabrica-de-pulberi-pentru-munitie-victoria-va-costa-peste-jumatate-de-miliard-de-euro-din-care-gigantul-german-rheinmetall-va-acoperi-sub-40-ce-profit-se-estimeaza-21737853

Leave a Reply