Guest Post: FW-190 in Romania

By Caudillo:

Istoria FW-190 in aviatia romana incepe dupa 23 august 1944. In proclamatia regelui Mihai din 23 august 1944 se afirma :

 “ România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.  “

AIUREA!

Era o minciuna, Conventia de armistitiu s-a incheiat la Moscova in 12 septembrie 1944.           La punctul 7 al conventiei scria :

7. Guvernul și Înaltul Comandament Român se obligă să remită ca trofee în mâinile Înaltului Comandament Aliat (Sovietic) orice material de război al Germaniei și al sateliților ei, aflat pe teritoriul român, inclusiv vasele flotei germane și ale sateliților ei, aflate în apele românești.

Asta se traducea prin faptul ca Armata Romana trebuia sa predea Armatei Rosii armamentul capturat de la germani/unguri atat inaintea semnarii armistitiului cat si dupa armistitiu.

Aici se incadrau si avioanele FW-190 capturate. Avem niste surse care detaliaza acest proces.

Axworthy,  “ Third Axis, forth ally “ :

“ Rumanian Air Force ,The Prime Decade,1938-1947 “ by Denes Bernad , pagina 28

“ Romanian Fighter Colors 1941-1945  “ , Teodor Liviu Morosanu si Dan Alexandru Melinte

Paginile 185-187:

Istoria FW-190 in aviatia romana e putin cunoscuta , eu atat am gasit despre Fw-190 in culorile romanesti.

Nu stiu care a fost soarta acestor avioane, dupa fotografii se pare ca in primavara lui 1945 inca le mai detineam.

Nu stiu nici daca au fost prezente pe Frontul de Vest, nu am gasit nimic despre folosirea FW-190 in campania din Vest.

M-as bucura daca poate cineva sa aduca amanunte  suplimentare despre soarta acestor avioane, este istoria noastra si e regretabil ca nu o cunoastem suficient.

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Guest Post: FW-190 in Romania”

  1. Caudillo says:

    Romania trebuia sa primeasca Fw-190 ca dotare , asa ca in vara lui 1944 au fost trimisi in Germania piloti romani pentru instruirea pe Fw-190.
    A venit 23 august si s-a schimbat totul ,pilotii romani din Germania au fost internati.
    Si in loc sa luptam cu sovieticii cu Fw-190 , le-am dat sovieticilor moka !

  2. Xv says:

    Caudillo, până la urmă la noi de ce era sistemul ăla aiurea de victorii aeriene cu punctaj pt motor, nu pt aparat? E copiat de la alții?

  3. Caudillo says:

    Sistemul cu echivalarea de o victorie pentru un momomotor doborat, 2 victorii pentru un bimotor sau un trimotor doborat, trei victorii pentru un avion cu 4-6 motoare doborat a fost introdus in februarie 1944, dupa cum afirma Bernad Denes.
    N-am gasit sa fie folosit si de altii, sistemul romanesc incuraja doborarea bombardierelor. Cel mai probabil erau vizate bombardierele americane cu 4 motoare.
    Desi avusesera loc un raid simbolic in 1942 si marele raid Tidal Wave in 1943, campania masiva de bombardamente americane a inceput in aprilie 1944, e drept ca recunoasterile aeriene aliate deasupra Romaniei incepusera din ianuarie 1944 la modul intensiv.
    Ce era comun la aviatorii romani si cei sovietici era exagerarea numarului de avioane inamice doborate, ambele parti “doborau” mai multe avioane decat avea inamicul in dotare.

Leave a Reply