Romarm vs Patromil

Pe canalul de YouTube al celor de la DefenseRomania e un interviu recent cu Viorel Manole, director executiv al asociatiei Patromil.

Am retinut doua momente involuntar umoristice:

Min 7:13:

“Bineinteles ca incepem cu dronele. Noi, stiti ca vorbeste toata lumea, inclusiv decidentii, de drona romaneasca dar din punctul meu de vedere nu se discuta in cele mai bune cercuri pentru ca drona romaneasca trebuie sa se faca intr-o companie cu referinte si cu experienta in drone, nu cu referinte si experienta in bombe de daramat dronele (…) deci dronele ar fi o prima prioritate si deja discutam acuma de o fabrica de drone pe care sa o facem la… Tecuci in care sa folosim si niste fonduri europene si de asemenea si fonduri private romanesti si ucrainiene, respectivele drone fiind cu utilizare in agricultura, in border security si bineinteles, militare.”

Deci asocierea dintre Carfil si Periscope Aviation (un producator de drone) nu e buna deoarece Carfil nu are referinte si experienta in productia de drone. Asa o fi. Mult mai buna ar fi optiunea fabricatiei la “celebrii” producatori de drone de la… Tecuci(!?!?!).

Vezi bine, daca la Carfil nu pot fi amestecate fondurile europene cu cele private, asa le trebuie. Sau n-or avea “spatele” pe care il au cei de la… Tecuci. Adevarul e ca avem o istorie a succeselor de genul asta, exemplele fabricii Beretta de la Simian sau IVECO de la Petresti fiind elocvente.

Min 26:50:

“Deci pana acuma, pentru ca si eu am fost director si la Romarm si la Romaero, n-am castigat nici un concurs, cu toate ca tare as fi vrut, am fost numit. Am fost numit de ministrul de resort, ceea ce se intampla si se intampla si in prezent. Din nefericire, in foarte multe companii din provincie, numirile sunt eminamente politice si nu meritocratie, nu experienta, si atunci este clar ca si rezultatele sunt pe masura”

Cat de convenabil.

Decat ca, conform Profit.ro:

Compania Romarm acuză că a fost prejudiciată, prin subînchirierea unor spații, de o firmă administrată de directorul executiv al Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară – PATROMIL, Viorel Manole. Compania afirmă că Manole și firma sa au încasat ilegal timp de 7 ani o sumă de peste 300.000 de euro plus TVA subînchiriind un spațiu aflat în proprietatea Romarm, situat pe Bulevardul Timișoara din Capitală.

Profit.ro (17 iul 2020)

Adevarul.ro:

Curtea de Conturi a confirmat pentru „Adevărul” prejudiciile aduse Romarm în urma unor contracte de închiriere dubioase încheiate cu Patromil, precizând că va derula noi verificări asupra Romarm în toamna acestui an.

Întrebaţi despre prejudiciul produs Romarm de către Patromil, Curtea de Conturi a informat că „din verificările ulterioare efectuate de auditorii publici externi a rezultat faptul că Romarm a formulat acţiune în pretenţii împotriva SC Patromil Suport SRL, aceasta constituind obiectul dosarului 28736/2018 înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti”.

Ulterior, în luna iunie 2020, Romarm a transmis Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice solicitarea de extindere a cercetărilor privind motivele şi cauzele reale pentru care domnul Viorel Manole a făcut demersuri şi a desfiinţat societatea Patromil Suport SRL în condiţiile în care pe rolul instanţelor judecătoreşti se afla un litigiu pentru recuperarea prejudiciului produs de aceasta, mai precizează Curtea de Conturi în răspunsul remis la solicitarea „Adevărul”.

Adevarul.ro (Afrodita Cicovschi, 09.05.2021 si actualizat 02.08.2022)

Urmeaza trista istorie a unui dosar de justitie in Romania statului de drept. ICCJ, Sectia a II-a Civila, Decizia nr. 2761/2021:

Deliberând asupra recursului, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la 24.08.2018 pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a V-a civilă, sub nr. x/2018, reclamanta Compania Naţională ROMARM S.A. a chemat în judecată pe pârâta S.C. A. S.R.L., solicitând instanţei ca, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să oblige pârâta la plata către reclamantă a sumei de 596.769,768 RON, actualizată cu rata inflaţiei, cu titlu de despăgubiri pentru săvârşirea faptei ilicite de a folosi şi de a culege (fără drept) fructele închirierii spaţiilor situate în Bucureşti, B-dul x nr. 5A, aflate în proprietatea reclamantei, cu cheltuieli de judecată.

Prin încheierea din 30.01.2019, Tribunalul Bucureşti, secţia a V-a civilă, a admis excepţia necompetenţei sale funcţionale şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea secţiei a VI-a civile a Tribunalului Bucureşti.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a VI-a civilă, la 27.09.2019, sub nr. x/2018*.

Reclamanta a formulat o cerere adiţională, prin care a solicitat ca, în condiţiile în care S.C. A. S.R.L. a fost radiată din registrul comerţului, să fie introdus în cauză, în calitate de pârât, dl. B., care a avut calitatea de administrator al societăţii radiate, semnând în numele şi pentru aceasta contractul de închiriere cu S.C. C. S.R.L. ce a avut ca obiect închirierea spaţiilor aflate în proprietatea exclusivă a reclamantei.

Prin Sentinţa civilă nr. 3696/11.12.2019, Tribunalul Bucureşti, secţia a VI-a civilă, a respins cererea de constatare a transmisiunii calităţii procesuale pasive de la pârâta S.C. A. S.R.L. către B., ca neîntemeiată; a admis excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a pârâtei S.C. A. S.R.L., a anulat cererea de chemare în judecată şi a respins cererea de restituire a taxei de timbru, ca neîntemeiată.

Împotriva acestei sentinţe, Compania Naţională ROMARM S.A. a declarat apel, care a fost respins ca nefondat prin Decizia nr. 1429/A/21.10.2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a V-a civilă; a fost respinsă ca neîntemeiată cererea intimatei de obligare a apelantei la plata cheltuielilor de judecată.

Împotriva acestei decizii, Compania Naţională ROMARM S.A. a declarat recurs, solicitând casarea ei şi trimiterea cauzei, spre o nouă judecată, instanţei de apel.

În motivare, recurenta a susţinut că decizia atacată a fost dată cu aplicarea greşită a normelor de drept material; a invocat, astfel, motivul de recurs prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ.

În acest sens, a arătat că atât sentinţa primei instanţe, cât şi decizia atacată au fost date cu interpretarea şi aplicarea greşită a normelor de drept incidente, reţinându-se în mod eronat că cererea de introducere în cauză a domnului B. este una de constatare a transmisiunii calităţii procesuale pasive de la pârâta S.C. A. S.R.L. către administrator.

A susţinut autoarea căii de atac că deşi a constatat că s-a invocat art. 35 din Decretul nr. 31/1954, instanţa a apreciat că aceste dispoziţii reprezintă o normă generală, astfel că se aplică dispoziţiile legii speciale, respectiv ale Legii nr. 31/1990, fără a arăta însă care sunt acele prevederi ale Legii nr. 31/1990 care înlătură de la aplicare dispoziţiile art. 35 din Decretul nr. 31/1954.

ICCJ, Sectia a II-a Civila, Decizia nr. 2761/2021

Partea importanta e: “a respins cererea de constatare a transmisiunii calităţii procesuale pasive de la pârâta S.C. A. S.R.L. către B., ca neîntemeiată; a admis excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a pârâtei S.C. A. S.R.L., a anulat cererea de chemare în judecată

Daca pasareasca asta legalista poate fi tradusa pe intelesul tuturor, problema nu e ca faptele in sine nu s-ar fi petrecut dar se pare ca Patromil Suport SRL nu mai poate fi chemata in judecata pentru ca nu mai exista iar administratorul sau nu poate fi nici el tras la raspundere pentru ca asa-i in tenis. Fiecare ramane cu ce are, unii cu banii, altii cu paguba.

Cei mai “rai” sint cei de la Gandul.ro:

“Viorel Manole este un personaj destul de controversat, prezentat prin diverse medii că fiind expert în domeniul industriei de apărare (probabil ca urmare a lobbyului acerb făcut în ultimii ani pentru firmele franceze Naval Group și MBDA ca să le promoveze interesele comerciale în raport cu armata română), cu un trecut învăluit în cețuri.

Era evident că Viorel Manole, administratorul SRL-ului PATROMIL SUPORT, – prin demersurile sale ilegale – a prejudiciat CN ROMARM SA cu suma de 303.000 Euro. Și totul s-a concetizat prin subînchirierea fară drept de către PATROMIL SUPORT a spațiului închiriat către CERTSIGN SA. Compania s-a constituit parte civilă, solicitând recuperarea sumelor și a înaintat o plângere penală organelor abilitate pentru cercetarea împrejurărilor în care s-au întâmplat faptele prejudiciabile, respectiv desființarea SRL ului PATROMIL SUPORT imediat după ce societatea a fost chemată în judecată de către ROMARM SĂ și recuperarea prejudiciului.

Expertiza mult lăudată de prietenii din presă a lui Viorel Manole este, de fapt, o expertiză în domeniul jecmănirii patrimoniului companiilor de stat. Fusese deja certificată când, el însuși, în calitate de director general sau director de strategie al unor companii din domeniul industriei militare, participase activ la devalizarea acestora – vezi cazul Romaero, UTI și Institutul de Cercetare Proiectare Sisteme de Producţie al ROMARM SA, unde din postura de director al Romarm s-a afirmat ca ”meșter în strategii de privatizare”, inventând astfel privatizarea prin exemplu personal, în sensul că domnia să însuși a devenit parte la noi și dubioase vânzări de active din industria de apărare.”

Gandul.ro (Adrian Nicolae, 13/07/2020)

Interesant, nimeni nu lipseste, toti suspectii de serviciu: Naval Group, MBDA, UTI și Institutul de Cercetare Proiectare Sisteme de Producţie al Romarm.

In concluzie: prinde orbul, scoate-l negustor cinstit.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Romarm vs Patromil”

  1. Caudillo says:

    Pe partea asta cu dronele e o paine de mancat pentru “baietii destepti”

    Romania a cumparat drone Switchblade 300 care costa peste 50000 de parai si am gasit deja un comentariu justificativ

    “Cantitățile sunt mici deorece pretul e mare. Cu un SW300 poti angaja (teoretic) maximum 1-3 de inamici la pretul de 80000 USD. Renteaza ! ”

    Adica renteaza sa folosesti o drona de 80000 de parai pentru eliminarea unui militar inamic!

    Ce conteaza ca ucrainienii folosesc drone de 500 de euro pentru asta !
    Referitor la ucrainieni, sunt tot felul de “oameni de afaceri ” ucrainieni, depinde cu cine faci afaceri, un exemplu :

    https://www.slidstvo.info/news/robyv-neiakisni-fpv-drony-dlia-ukrainskykh-viyskovykh-shchob-pryvlasnyty-mayzhe-6-mln-hrn-pravookhorontsi-pidozriuiut-pidpryiemtsia-z-kyivshchyny/

    Ofițerii de aplicare a legii i-au anunțat șefului companiei “Dronika” Bohdan Dovbysh suspiciunea de delapidare a fondurilor bugetare de 5,7 milioane UAH. Potrivit anchetatorilor, Dovbysh a vândut drone de calitate scăzută armatei sub pretextul unor drone de înaltă calitate.

  2. caucazian says:

    aia 300k de euro au mers mai departe la partidu care la numit pe infractoru asta in functie
    doar nu credeti ca el a ramas cu toti banii
    tocmai de asta atat psd cat si pnl nu le plac concursurile de angajare la societatile de stat
    ca ajunge director unu competent care chiar se ocupa cu condusul fabrici si nu cu sponsorizari pt partid
    de asta nici nu vor sa privatizeze nici macar partial
    dar incet incet aceste firme de stat vor da faliment , poate vor ramane cateva
    si poate atunci vor aparea firme private sau poate atunci armata va incepe sa cumpere de la privatii din romania
    dar ce vad eu ca se intampla este ca armata cumpara de la privatii din strainatate

    prostu asta mai si recunoaste cea ce eu spuneam de mult timp – astia numiti in functie de director de catre partide sant incompetentii din cale afara
    si atunci cum sa mearga industria de aparare din romanistan

  3. caucazian says:

    off

    puteau cumpara licenta si sa fie produse in tara la aia care se faceau ca fac saur 2

    in felu asta aveai si piese pt ele produse in tara pt foarte multii anii
    asa vom cumpara piese de schimb din turcia

    https://www.defenseromania.ro/compania-otokar-confirma-vanzarea-a-1-059-de-vehicule-blindate-cobra-ii-catre-romania_630538.html

  4. Florin says:

    România va avea cu adevărat o industrie militara cu adevărat performanta și competitivă chiar la nivel global, doar atunci când acționarul ei majoritar va fi o mare companie privata, cu multa tradiție.
    Ce ar trebui făcut cu actuala industrie militara aflata în patrimoniul statului?Făcut joint-venture cu mari producători de armament, din tarile membre NATO sau Coreea de Sud,Israel.Preferabil ar fi producătorii de armament din tarile membre NATO.Abia atunci aceasta industrie va fi retehnologizata la cel mai modern standard tehnologic, va avea specialiștii necesari și va produce armament modern care va fi achiziționat și pentru Forțele Armate ale României.
    O alternativa la joint-venture, ar fi privatizarea pachetului majoritar de acțiuni, la un preț simbolic,cu un mare producător de armament din cadrul tarilor NATO, Israel sau Coreea de Nord, în baza unui cadru legislativ care sa oblige cumpărătorul, sa păstreze obiectul de activitate, un anumit număr de angajați, sa facă într-un anumit interval de timp rezonabil, retehnologizarea și începerea producției de armament si muniții,existând penalități bănești, inclusiv posibilitatea rezilierii contractului de privatizare.
    Atâta timp cât industria de armament va avea ca acționar majoritar, statul român,indiferent de declarațiile pompoase pe care le vor face politicienii, aceasta va fi administrata ca și pana acum,foarte păgubos pentru stat și contribuabilul din România.

  5. Ion Valcu says:

    Hai bre, ce v-o suparat asa tare?
    Avem si noi ceva comonalitate cu haholii … parton, cu rusii ai’ buni.
    Macar de-ar monta ANUBIS pe ele.

    tat tat tat ne-om facut concedii la osmani si dintr-o data suntem suparatzi pe ei.
    Pirandele alea “ansamblate” ce-or mai face pe la UMB?

    Gluma noastra de vara ca natzie-i: o veste buna din Turcia, s-or facut rosiile romanesti.

    s-o dus vremea industriei romanesti, de la paine si energie pana la metalurgie si tehnologie.
    “Morman de fiare vechi”, spunea o beizadea de tortionar comunist si toata indtstria cu utilaje si fabrici s-o prefacut in tigai “Made-n
    ‘Stambul”.

    Totusi galii-si rod shepkutza lor, de nervi ca nu suntem loiali l’Europe de la Defence.
    N-o mai avea consulatul ala unde sa sune pentru sherpe, sau unde sa trimita pishkoturi pentru publicitate.

  6. Caudillo says:

    Turcii au livrat 4×4 Nurol si la unguri.
    Nurol a facut un JointVenture cu Raba pentru producerea de 4×4 Gidran.
    Raba, detinuta 70 % de statul maghiar.

  7. Xv says:

    “Micii dăunători” tradiționali prezenți și în industrie și mai ales la companiile care comercializează produsele…circuitul cashului în conturile offshore. Macar de-ar produce ceva competitiv.
    E greu de întrezărit vreun model financiar funcțional care sa ii motiveze sa facă treabă, mă refer la middle managementul tipic (evident, probabil sper că s-o mai fi schimbat ceva in bine), băieții mai tineri din domeniu pe care i-am cunoscut erau oameni “smart”, prezenți pe la cat mai multe târguri (asta e și una dintre motivațiile principale, să prindă un post pe afara), cu planuri declarative mărețe de implementare a modelelor străine de business (multe bineînțeles nefuncționale la noi) și în toate, absolut toate cazurile foarte atenți la cadourile aduse șefilor, ca alea ii țin în schema.
    Vorbe multe, fapte puține.

    Caudillo- vezi RN-94, cred că am mai spus că au învățat și de la inginerii români să fabrice transportoare. Că foarte târziu au început să producă tehnica fără licențe, au făcut un salt extraordinar in unele domenii, și-au depășit profii.
    Iar Raba…uită-te la ultimul lor camion militar. Noi ne-am bătut joc de industrie. Asta e rezultatul, tre plecat mereu de la zero.

  8. Caudillo says:

    Off topic

    Rușii au mai distrus un Patriot

    https://t.me/topwar_official/88801

    Iskander-M OTRK strike on Patriot SAM division of the Ukrainian Armed Forces at a significant distance from the front line

    The Russian Defense Ministry reports that the missile strike destroyed an AN/MPQ-65 radar, an AN/MSQ-104 combat control cabin, and one launcher of the system. Another Patriot launcher was damaged by shrapnel.

    This is the area of the settlement of Pashena Balka, several kilometers southwest of Dnepropetrovsk. From the village of Pashena Balka to the nearest point of the front line is about 100 km.

  9. Caudillo says:

    Și o confirmare ucrainiana

    https://t.me/stranaua/172227

    MP Maryana Bezugla confirmed the defeat of Patriot in the Dnipropetrovsk region, a video of which was published yesterday by the Russian Federation.

    “Another damaged Patriot, and this is not the first. And all because of the lack of a system, which the current generals are simply incapable of building due to their IQ, lack of desire and corruption,” the MP writes.

    She accuses Syrsky of “exacerbating the degeneracy of the highest military command,” speaks of Zelensky’s responsibility for him, and calls on the president to dismiss the commander-in-chief.

Leave a Reply