Doua gloante de argint

Sursa: NATO

Vestile de pe frontul din Donetsk nu sint grozave, conflictul evoluand spre un razboi de uzura in care Rusia are un avantaj clar. Ucrainienii asteapta fie epuizarea fortelor ruse si eventuala ocazie a unui contra-atac, fie “rasputita” si refacerea liniilor de aparare.

Problema e ca anul viitor situatia nu se poate schimba in mod substantial, decat poate in mai rau pentru ucrainieni: capacitatea lor de bombardament strategic, singura sansa reala de a infrange Rusia, este puternic limitata de furnizorii occidentali iar de cealalta parte, rusii par sa incerce sa atraga rezerve inclusiv din Coreea de Nord.
Daca la asta se adauga si posibilitatea ca occidentalii sa faca presiuni pentru incheierea rapida a razboiului, mai ales in cazul din ce in ce mai probabil in care fostul POTUS va deveni si viitorul POTUS, e clar ca ucrainienii au nevoie de o schimbare de plan.
Planul lor pentru pace a fost deja prezentat insa nu a starnit un entuziasm masiv: toata lumea intelege ca, in lipsa unor monede de schimb, posibilitatea ca Ucraina sa recupereze ceva pe calea tratativelor este redusa iar garantarea securitatii Ucrainei pe viitor e imposibila atat timp cat statalitatea sa e intolerabila pentru rusi.
E nevoie deci de niste atuuri.

Primul glont pe teava: NATO or else

President Volodymyr Zelensky said on Oct. 17 that he told Republican presidential nominee Donald Trump in their meeting in September that Ukraine needs to be part of NATO, or it would pursue nuclear capabilities to protect itself.
Zelensky was speaking from Brussels, where he presented his victory plan to EU leaders.
“Either Ukraine will have nuclear weapons, which will serve as protection, or it must be part of some kind of alliance. Apart from NATO, we do not know of such an effective alliance,” Zelensky said that he had told Trump.
“I believe Trump heard me and said that it was a fair argument,” he added.

Sursa: kyivindependent.com

Ideea ca Ucraina sa faca parte din NATO pare a fi respinsa cel putin de catre Germania si, probabil, de catre SUA, dupa alegeri. Motivul e din nou clar: atat timp cat probabilitatea ca Rusia sa atace din nou Ucraina e foarte mare, chiar si sub umbrela NATO, includerea Ucrainei in NATO va fi vazuta mai degraba ca un pericol, nu un castig pentru NATO.

Ar putea Ucraina sa forteze aderarea la NATO amenintand cu proliferarea nucleara?
Sau chiar sa-si asigure singura securitatea, odata ce ar obtine armele nucleare?

Din punctul de vedere al ucrainienilor, logica e simpla: renuntarea la arsenalul nuclear in schimbul unor promisiuni de securitate vagi a facut posibil atacul Rusiei deci poate ca un arsenal nuclear ar impiedica un atac viitor.

Dar ar putea Ucraina, chiar si teoretic, sa produca arme nucleare si mijloacele de lovire necesare?

Daca e sa analizam industria nucleara civila, Ucraina are 15 reactoare nucleare si exploatari de uraniu insa nimic din lantul necesar fabricarii uraniului imbogatit folosit drept combustibil. Odata cu renuntarea la importul de combustibil nuclear din Rusia, Ucraina a fost nevoita sa apeleze la un circuit international mai complex:

Ukraine’s Eastern Mining and Processing Plant (VostGOK) has sent a first batch of domestic uranium concentrate to Canada’s Cameco for further processing and eventual nuclear fuel production, reports in local media said.
Interfax Ukraine said Cameco is to convert the batch to uranium hexafluoride (UF6) before it is sent to Urenco, the British-German-Dutch nuclear fuel consortium, for enrichment and ultimately to Westinghouse for fuel manufacturing.

Sursa: nucnet.org

Pe partea de stocare a combustibilului ars lucrurile nu stau cu mult mai bine, Ucraina finalizand constructia propriului depozit de stocare abia in Decembrie 2023:

Energoatom and Holtec have announced that Ukraine’s new Centralised Spent Fuel Storage Facility is up and running receiving used nuclear fuel from the country’s nuclear power plants.

The CSFSF, located in the Chernobyl Exclusion Zone, is a dry storage site for used nuclear fuel assemblies from the country’s VVER-1000 and VVER-440 reactors. It is designed to have a total storage capacity of 16,530 used fuel assemblies, including 12,010 VVER-1000 assemblies and 4520 VVER-440 assemblies. Contracts were signed for its construction with USA-based Holtec International in 2005, though construction only began in 2017.

Sursa: world-nuclear-news.org

Calea spre obtinerea plutoniului din combustibilul ars pare blocata din start, putine obiective din Ucraina fiind urmarite de rusi cu mai multa atentie decat CSFSF.

Cat despre imbogatirea uraniului, logica conventionala spune ca ar fi imposibil de ascuns un program de asemenea dimensiuni insa asta se bazeaza pe ipoteza folosirii tehnologiei de separare prin centrifugare.
O tehnologie mai recenta, SILEX (Separation of isotopes by laser excitation), se bazeaza pe folosirea laserilor si promite reducerea semnificativa a “amprentei la sol” si a energiei consumate (pdf adaugat la sfarsitul postarii).

Pana la urma, 300 de mp e doar echivalentul unei vile mai discrete a vreunuia dintre micii daunatori, deci un proiect fezabil. Oare s-ar putea “containeriza” la bordul unui tren? Decat intreb.

Inca le-ar lipsi capacitatea de conversie a uraniului insa unde e vointa si, mai ales, mare nevoie…
La fel, lipsesc celelalte componente cheie ale unei arme functionale insa ucrainienii au dovedit pana acum cu varf si-ndesat ca pot fi foarte creativi deci n-ar trebui desconsiderati.

Sa presupunem ca toate detaliile necesare incarcaturii de lupta s-ar rezolva cumva, cu multa ingeniozitate sau prin magie pura. Ar avea ucrainienii mijloacele de livrare?

Ucraina detine unul din cei mai mari producatori de rachete ramasi de pe vremea sovietelor:

The most important Ukrainian missile facilities are the Pivdenne Design Bureau and the Pivdenny Machine-Building Plant (Pivdenmash), also known under their Russian designations of Yuzhnoye Design Bureau and Yuzhmash, respectively. Both facilities are located in the city of Dnepropetrovsk and represent the bulk of Ukraine’s missile design and production capability. During the Soviet era, these two facilities were among the most important intercontinental ballistic missile icbm (ICBM) design and production facilities, and were responsible for the so-called “heavy” ICBMs START I Treaty designation applied to missiles whose launch weight exceeds 100t), such as the SS-9 “Scarp” and the SS-18 “Satan.”

Sursa: nti.org

Complexul s-a aflat bineinteles pe lista tintelor atacate de rusi insa nu sint cunoscute amploarea pagubelor si gradul in care activitatea a putut fi relocata.

Exista insa unele indicii, ucrainienii avand mari dificultati in a pune in fabricatia de serie mare noua racheta Hrim-2 / Sapsan, o racheta balistica cu raza de actiune de 400-500 de km si capabila sa poarte o incarcatura de 500 de kg.

Iunie 2023:

Ukraine won’t be getting its own tactical ballistic missile any soon, as turns out from the interview with the chief of a defense company taking part in the most prospective domestic missile project Sapsan
Ukrainian-designed Sapsan tactical missile system has not even entered the prototype testing stage yet, still remains at its development stage, says Ihor Krol, head of the “West-Ukrainian Union of Defense Industrial Enterprises” Association.

Sursa: defence-ua.com

Chiar daca articolul de sus nu ar fi decat parte a unei operatiuni de mascare cu fum, existand unele teorii cum ca unele lovituri asupra Rusiei ar fi fost executate cu asemenea rachete balistice, raritatea lor indica faptul ca si daca ar fi intrat in productie, racheta nu este fabricata in serie mare.
Iar faptul ca un fost producator de rachete balistice intercontinentale se chinuie sa produca o racheta cu raza scurta de actiune, chiar si pe timp de razboi, e indicativ pentru problemele intampinate de ucrainieni.

In concluzie, un program nuclear ucrainian ar necesita sprijin occidental, chiar si doar sub forma pasiva, ceea ce insa ar submina orice incercare a Vestului de a negocia cu Iranul renuntarea la programul sau nuclear. Greu de crezut deci ca Vestul ar fi dispus sa ajute in vreun fel.

Poate ca totusi nici nu e nevoie ca Ucraina sa obtina arma nucleara ci doar sa fie vazuti ca suficient de avansati incat aderarea la NATO sa fie preferabila unei Ucraine inarmate nuclear insa in afara NATO, angajata intr-un razboi permanent cu o alta putere nucleara.

Al doilea glont: Transnistria

Din nou, logica e simpla: pentru a avea o sansa la restituirea unei cat de mici parti a teritoriului ocupat de rusi, ucrainienii trebuie sa detina ceva de valoare pentru Rusia. Incursiunea din Kursk a urmarit exact asta si chiar daca manevra nu a dat rezultate din punct de vedere operational, le-a adus un avantaj din punct de vedere strategic, cel putin cat timp inca ocupa teritoriu rus.
Altfel spus, rusii nu s-au dus dupa fenta si n-au dat vrabia din Donetk pentru cioara din Kursk insa mai devreme sau mai tarziu vor presa si in Kursk.

Ucrainienii au insa la indemana un alt “Kursk” de unde este mult mai dificil pentru rusi sa-i respinga. O eventuala “operatiune speciala militara” a ucrainienilor in Transnistria ar demola usor contingentul rus si fortele locale transnistrene, fara ca Rusia sa poata reactiona eficient. Atunci de ce n-au facut-o deja, mai ales cand erau intr-un pericol real (sau macar perceput asa) de a fi atacati de trupele rusesti de acolo?

Probabil pentru ca orice actiune de acest fel ar trebui facuta doar cu acordul moldovenilor de Est, orice ocupare pe termen lung a Transnistriei de catre ucrainieni fiind cel mai probabil dezaprobata de occidentalii de care depinde Ucraina.

Intoarcerea Transnistriei la Republica Moldova ar insemna insa nu doar oportunitatea ci si obligativitatea unirii acesteia cu Romania.

Dupa cum s-a dovedit in ultimele zile, Republica Moldova este incapabila sa ajunga la un acord intern asupra vectorului de dezvoltare, adaugarea Transnistriei – chiar si in lipsa trupelor straine sau fortelor armate locale – aruncand in aer orice sansa de apropiere de Vest. Singura solutie viabila ar fi “diluarea” reprezentativitatii celor aproximativ 400 de mii de cetateni sovietici din Transnistria (cu exceptiile care se stiu) in masa mult mai mare a populatiei romanesti, lucru de care toate partile sint constiente.
Ar insemna pierderea definitiva a Transnistriei de catre Rusia (cel putin atat timp cat exista NATO) dar si de catre Ucraina: desi la un nivel latent, putin verbalizat international, Ucraina considera Transnistria un teritoriu istoric ucrainian. Cvasi-independenta fata de Republica Moldova era de preferat inglobarii in Romania, chiar cu pretul stationarii trupelor rusesti in regiune. Asta pana acum.

Asa ca Ucraina are o decizie de luat: pe de o parte, poate spera ca si doar amenintarea unei interventii in Transnistria i-ar face pe rusi sa ofere conditii mai bune la masa tratativelor. Pe de alta parte insa, exista voci care spun ca rusii trebuie sa “piarda” ceva ca rezultat al invaziei, pentru descurajare pe viitor si poate, destabilizarea regimului actual. Securitatea Ucrainei pe termen lung ar putea deci depinde de asta, asa cum ar depinde si de aderarea la NATO.
Singurul mod sigur de a-i face pe rusi sa “piarda” ceva – cel mai bine chiar dupa declararea aderarii Transnistriei la Rusia (oare de ce n-or fi facut-o deja?) – este probabil pastrat de ucrainieni in buzunarul de la vesta, pentru negocierile viitoare.

Decizii, decizii.

snyder-r_2021-05-20_proliferation-risks-of-laser-enrichment-of-uranium-v2

You can leave a response, or trackback from your own site.

18 Responses to “Doua gloante de argint”

  1. Caudillo says:

    Hai să spunem lucrurilor pe nume:
    La Kursk ucrainenii n au obținut ce au dorit, rușii n au mutat trupe de pe alte fronturi,dovada că Vuhledar a fost capturat de ruși.
    Plus că rușii au intrat în Chasov Yar, căderea Chasov Yar e o chestiune de timp.
    Situația în Kursk s a deteriorat pentru AFU, dovada că a fost trimisă acolo Brigada 47 dotată cu Abrams și Bradley.
    Unii ar putea spune că prezența Brigăzii 47 la Kursk e un lucru bun, dar asta arata că AFU nu are forțe suficiente, Io zic că Brigada 47 era mai utilă la Pokrovsk.
    BTW, odată cu pierderea Pokrovsk, Ucraina mai pierde niște mine și industria metalurgica ucrainiana se desființează, după unele surse.

  2. Caudillo says:

    Despre Transnistria se vorbește în media ucrainiana că fiind următoarea țintă a lui Zelenski, doar că se vorbește prea mult și nu se face nimic.
    Ar fi avantajat Zelenski de o cucerire a Transnistriei că ar fi o victorie ușoară, plus că depozitul de la Covasna ar putea furniza muniție pentru AFU.
    Dar sunt multe vorbe fără nimic concret

  3. Caudillo says:

    BTW, ucrainenii considera și Moldova din partea dreaptă a Prutului teritoriu ucrainiana, nu doar Transnistria.
    Plus niște teritorii actual poloneze.
    Cât despre Ucraina în NATO, astea sunt povesti de adormit copiii.

  4. Ion Valcu says:

    Haholii-s o “mega prabliem” pentru toti. Polacii pan’ sa are cu artileria la Maskva, trebuie sa-i are mai intai p-astia.
    Trag nadejdea la un schimb de nuculare, cum is’ schimburile de mingi peste fileu la un meci Tiriac_Nastase.
    In fond, de dispare Kievul, dispare si Haholia Land & “bolshoi slav mir”. 🙂

    Eh, vise …

  5. Mihais says:

    Cu bombele nucleare,nu ma bag,din pdv-ul meu RU trebuia sa faca sticla un mic orasel din UA de o vreme buna.Dar mde,din fericire Dumnezeu vrea sa -i piarda,pt ca liderii RU nu mai fac ceva logic de vreo 10-11 ani iar sefimea militara a lor e buna de ajutori la incarcat cartofi si atat.

    Dar cu Transnistria,Maria Ta,nu vaz loghicia.

    Legaliceste vb,face parte din Moldova,motiv pt care or si votat daca se fac UEropeni au ba.Rusii de acolo nu or zis nimic,nici cand erau provocati.Au facut tot posibilul sa fie cat mai mici si nebagati in seama.GOTR are in componenta majoritar localnici,chit ca au eticheta ruseasca pe maneca.Daca a existat vreun ordin sa faca ceva,acest aspect o fi contat cand au ignorat ordinul prezumtiv.

    Pt ca Transnistria nu e parte a RU,iar pt ca bastinasii au facut orice sa nu ajute RU la ananghie,nu vaz cum RU ar avea vreo emotie in a ignora Transnistria,deci “Kurskul” nu prea are cum sa se manifeste.

    Amu un an jumate merita pt UA sa invadeze regiunea.Aveau ceva forte ce pazeau granita,ce se eliberau eliminand GOTR.Acum cred ca mai au niste graniceri si raniti in convalescenta.

    Deci,legal e problematic,imagologic e cu virgula pt ca acesti cetateni rebeli ai Moldovei chiar nu au atacat ceva,diplomatic e 0
    Apropos,Transnistria era pretextul ideal pt rusi sa intre in Moldova,daca atingeau Odessa.Asa e un pod prea indepartat pt muscali.
    Sa fie pace zic,sa merem sa mancam caviar direct de la fermele piscicole ale patronului Transnistria SRL,viitorul nostru cinstit concetatean,care va recita din Eminescu cand ne va vedea.

    • admin says:

      bastinasii au facut orice sa nu ajute RU la ananghie” – io cred ca asta a fost la ordinul RU. Daca e sa ne punem in cizmele decidentului RU, era clar ca orice ar fi facut GOTR s-ar fi sfarsit prost asa ca era mai bine sa nu faca nimic, sa nu dea ocazia ucrainienilor sa intervina, asa ca ordinul pe unitate a fost sa se faca cat mai mici in cel mai (in)vizibil mod cu putinta.

      Transnistria poate fi oricand un Kaliningrad 2.0, diferenta e doar o hartie prin care se recunoaste apartenenta la RU, rezolvabila intr-o saptamana.

      Nu cred ca RU pot ignora Transnistria, asta bazat pe campania lor interna de a-i descrie pe moldovenii de Est drept fascisti care-i genocideaza pe loialii cetateni rusi din Transnistria. Odata ce ai bagat placa asta, e mai greu sa explici dupa aia cum ti-ai pierdut cetatenii (si locatia) in favoarea unui stat NATO. Chiar daca rusii n-ar face mare tam-tam, s-or gasi prieteni interesati care sa le reaminteasca rusilor de rand ce-au pierdut. Doar-doar…

  6. caucazian says:

    conflictul evoluand spre un razboi de uzura in care Rusia are un avantaj clar.
    fals

    nu au spus rusii ca ei sant in conflict cu nato?
    fabricile occidentale zbarnaie in timp ce fabricile rusesti sant lovite de drone ieftine
    singurul element la care ruzzi au mai mult este carnea de tun
    daca ucraineni reusest sa omoare 3 orci pt fiecare soldat pe care il pierd atunci castiga
    daca rezista si iarna asta au castigat la anu
    ruzzii raman fara arme

    • admin says:

      Deocamdata europenii nu si-au respectat planul auto-asumat deci fabricile lor nu prea zbarnaie inca. Asa cum nu zbarnaie nici fabrica noastra de pulberi. In schimb, fabricile nord-coreene lucreaza de partea rusilor.

      Realitatea de pe teren spune ca rusii au avantaj si la capitolul artilerie, nu doar resursa umana.

  7. caucazian says:

    sar putea ca ucraina sa aiba deja racheta balistica
    si daca nu o are o va avea in anii urmatori pana reusesc sa faca si bomba atomica

  8. caucazian says:

    ruzzi au o capacitate de productie de munitie de artilerie de 3mil pe an
    vazusem un video pe yutu in care ucraineni ziceau ca au lovit fabrica
    au mai lovit si o fabrica de exploziv
    de asemenea lovesc constant depozitele rusestii
    https://www.youtube.com/watch?v=nkwP727sAxg

    sua poate produce aproape 1 mil pe an si vor sa creasca la 2 mil anu viitor
    europa de asemena vrea sa creasca capacitatea
    din 11mii piese de artileria rusia mai are undeva la 6 mii, cele mai bune piese sau dus deja
    deci avantajul rusesc scade constant
    daca pana acum nu a avut efectul scontat pt ruzii de la anu va avea si mai putin
    si corea de sud discuta daca va furniza munitie pt ucraina

    • admin says:

      Deocamdata, la momentul asta, Rusia e inca in avantaj. Ce va fi anu’ viitor, om trai s-om vedea.

      La fel de bine se pot face calcule in functie de rezultatele alegerile din SUA, daca americanii opresc livrarile de munitie anul viitor, calculele astea nu mai functioneaza.

  9. Xv says:

    Nush cum se (mai) vede lumea de la Iași, dar de unde și până unde obligativitatea aia?

    • admin says:

      Pana si moldovenistii soft vor vector inclinat mai degraba spre Vest, chiar daca la modul ideal (al lor) sarind Romania. Sau macar sa-si controleze bucata aia de tara independenta si neutra, care este, fara amestec rusesc. Poate doar ca sa o fure in liniste. Daca alegerea ar fi intre Romania si Rusia, fara alte perspective evropene, nici ei n-ar avea de ales deci, cum se zice, ar fi obligati sa formeze o majoritate pro-unire. Frica de rusi e mare doar ca nu e exploatata.

      Daca ei o baga pe aia cu jandarmul roman, noi o bagam pe aia cu deportarile si razboiul din Transnistria.

  10. Xv says:

    Da, asta cu sărind Romaniam observat-o și eu de mai multa vreme, am discutat acum vreo 15 ani cu un băiat deștept de la ei din Fulger cum ar vedea niste colaborari mai substanțiale cu noi și zicea că ei sunt foarte mulțumiți de programul americanilor (aveau cu Garda Națională SF), ca au învățat multe, s-au perfectionat mult, etc etc, thanks, but no thanks. Un refuz foarte politicos, cu un ușor aer de superioritate și satisfacție nedisimulata. Când au avut nevoie de arme in anii 90, la noi au apelat, nu la americani.
    După ocuparea Crimeii, imediat au percutat, și-au amintit brusc, “frații” etc.
    Au un stil…

  11. Mihais says:

    Admin,decat zic si io,ca e moka.Conform constitutiei Federatiei Ruse,nu e permisa cedarea de teritorii.Ori numa ce or inglobat prin lege Zaporojia in FR,ca or si abandonat tot ce aveau dincoace de Nipru,cu Herson in frunte.

    De acord ca e destul o foaie ca sa apara noi tarlale in compozitia FR ,dar abia asa ar ajunge Transnistria in pericol de a fi kurskizata.

    Dpmdv sa o faca Kaliningrad,ne scuteste de o grija.Poate schimba gagauzii cu treimea de transnistreni ce a votat PRO la referendum.

    Sa renunti la o tumoare nu inseamna sa pierzi,ci sa castigi.Unirea Moldovei sau 8ntrarea in UE ar necesita o sodomie mentala cu Transnistria in forma actuala.

    Ori invadeaza cineva zona,ori e abandonata,ori e supusa unui embargo total si se predau neconditionat.

  12. Ion Valcu says:

    Pentru ca factziunile razbelului informational nu dorm pe ele (doar ni-s alegerile la usha sau usa … ma rog), al 2-lea glonte de argint s-ar putea sa devina supozitor.

    https://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/dan-dungaciu-afirma-ii-ocante-occidentul-a-blocat-proiectul-unionist-pentru-ca-era-impotriva-in-elegerii-sale-cu-rusia-asupra-moldovei-romaniei-i-s-a-dat-peste-mana-1585211

    De s-o gatat si parafat intzelegerea pe sfere de “influientza” oiropene (mama ei de istorie ciclica), cata cashi cu popcornul.
    Orientul Mijlociu si Ceaina is’ cele ce-or conta mai tare.
    Numa’ sper sa nu ramanem in “pilonul” gol de stabilitate.

    Sa tragem sperantze ca n-or veni si nord coreenii prin gagauzii si transnistrii, ca minam Prutul, ardem podurile prieteniilor florilor si mai ghimpam si granitele.
    Aia-s nemancati rau si sigur or vrea sa lucre-n noile fabrici ale fratziorilor lor mai de la sud.

    Apropos, interesantul mix de popoare in regiunile “separatiste” ar trebui a ne duce cu gandul la neste frecusuri viitoare … dar nu cu ivanii (p-aia i-or manca ceainizii de vii) 🙂

    Nu contati pe “servitzii”, ca ele n-or mirosit nici neshte “iecsploziv” meletar pe la Arad.
    Sa miroasa frictiuni si falii geopolitice, mai greu spre imposibil.

  13. caucazian says:

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/vecini/republica-moldova-nu-exclude-ca-ucraina-sa-permita-tranzitul-gazelor-rusesti-si-dupa-1-ianuarie-2025-acestea-sunt-vitale-pentru-energia-basarabiei-care-ar-fi-alternativa-21817025

    al 3 glont de argint ar fii tranzitul de gaze de la 1 ianuarie
    o sa ramana fara gaze si curent electric atat transnistria cat si moldova ungaria si slovacia si austria adica numa preteni de a lui putler 1 si 1
    ucraineni sant prosti ca nu detoneaza si turkstream de pe fundu marii negre ca si asa ruzzi tot le ataca infrastructura energetica

  14. Ion Valcu says:

    Deci nu, nu cred ma, nu cred :))

    Bulgarul turcic vorbitor de rusa are pasaport romanesc … ca si Rinato Usatai, Dodoneatza si altzii cu “sange daco-roman in vine”.

    https://hotnews.ro/raspuns-bizar-dat-de-stoianoglo-in-limba-rusa-cand-sandu-l-a-intrebat-de-pasaportul-romanesc-1821943

    Antirushii lu’ peshte prajit, care le dadurati voi pasaport romanesc.
    Cu neimpushkatul Petrov in frunte.

    Deci, ca sa luptam in noul razbel hibrid al Maldavskaya Republica feat Maskva mix, tot ce tre’ sa facem ii sa strigam in rusa “mica-ta ii QR.wa”?

    :))

Leave a Reply