„Astăzi punem bazele primului program integrat care va crea drona românească. MCID, INCAS și MEAT vor implementa acest parteneriat, de la concept până la transferul soluțiilor tehnologice în economia reală.”
Sursa: mcid.gov.ro
Primul domeniu de dezvoltare tehnologică se va axa pe crearea unei soluții complete pentru „Capabilitate aeriană fără pilot uman la bord, din categoria MALE (Medium Altitude Long Endurance) și scop dual de utilizare”. Această soluție va include cel puțin două echipamente UAV (vehicule aeriene fără pilot) și toate mijloacele de sol necesare pentru controlul și asigurarea tehnică și informatică a zborurilor.
Al doilea domeniu vizat va fi dezvoltarea de soluții pentru „Conversia muniției clasice în sisteme aeriene autonome (Loitering munition)”. Aceasta va implica sisteme UAV cu aripă fixă și rotativă, precum și toate elementele necesare pentru operarea lor (lansare și control al traiectoriei).
Al treilea domeniu se referă la dezvoltarea unei soluții complete pentru „Capabilitate maritimă multi-rol și multi-vehicul fără pilot uman la bord”, incluzând toate componentele necesare pentru operarea acestor sisteme (lansare și control).
Pentru activitățile de cercetare și dezvoltare necesare, corespunzătoare unui nivel de maturitate tehnologică TRL 4-8, MCID va aloca fonduri prin intermediul instrumentelor din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (PNCDI IV) 2021-2027.
Sursa: mcid.gov.ro
“Great news“, cum ar zice James May.
Malitiosii ar remarca lipsa MApN din ecuatie dar noi sa fim sanatosi….
Deci vor cerceta UAV-uri MALE, drone kamikaze si UAV-uri navale. Despre astea din urma, interesant de remarcat ceva ce are probabil o legatura:
costache-f__nichifor-s-e__all__vol_14_iss_4O sa postez aici si ceva informatii despre un alt program condus de INCAS de cercetare a unor drone, inclusiv teteri, despre care vorbeam recent:
Pentru ca n-am gasit alta rima, si ca sa-l distingem de actualul proiect al dronei romanesti, o sa-l numim “proiectul dronei straine”.
Perioada de desfasurare a proiectului a fost 02/05/2017 – 30/11/2020 si exista deja un beneficiar identificat (MAI), asa ca ar fi interesant de urmarit cum sint puse in practica rezultatele proiectului dronei straine.
Alti malitiosi ar remarca prezenta in consortiu a UTI (originalul), care a castigat in acelasi an de gratie 2017 finantari de cercetare in valoare de EUR7mil. Asta pentru cine se intreba daca inima mai bate, bate, bate in continuare.
Finanțările alea pt cercetare cum funcționează?
Se dau bani pt cercetare, chiar daca cercetarea nu are vreun rezultat (adică produs vândut)?
Pai sa citim chiar de la ei, de exemplu “Proiect de transfer la operatorul economic” adica ala de la care te-ai astepta sa rezulte intr-un produs, pentru ca restul programelor finantate urmaresc rezultate TRL mai scazute, deci nici vorba de “vanzari”:
Obiective specifice
Dezvoltarea și/sau fabricarea de prototipuri şi instalații pilot pentru produse, tehnologii, servicii noi sau semnificativ îmbunătățite din domenii de specializare inteligentă sau de prioritate publică;
Racordarea cercetării aplicative şi a progresului tehnologic din România la evoluția şi cerinţele mediului socio-economic naţional şi internațional;
Stimularea creșterii cheltuielilor sectorului privat în cercetare – dezvoltare, atât pentru propriile activităţi, cât şi pentru colaborarea cu organizaţiile de cercetare publice;
Întărirea capacităţii de inovare a întreprinderilor şi consolidarea contribuţiei acestora la crearea de noi produse / sisteme / tehnologii / servicii cu potențial de exploatare comercială pe piața internă şi internațională.
Condiții de participare
Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-una din situațiile următoare:
– se pornește de la o tehnologie validată în condiţii de laborator/relevante de funcţionare (TRL1 4/5);
– se concretizează cu o tehnologie demonstrată din punct de vedere al funcţionalităţii în mediul industrial (TRL 6);
Deci nici macar aici nu e vreo legatura cu vanzarile respectivului produs. Pur si simplu se finanteaza “activitati de cercetare” care se finalizeaza cu studii, rapoarte si vreun demonstrator/prototip industrial. Dar doar pentru ca exista un demonstrator sau prototip functional nu inseamna ca ai un produs competitiv insa banii de cercetare se deconteaza oricum. E cercetare pentru cercetatori. Speranta e in co-finantare, ca daca si altcineva baga niste bani in asta, e interesat sa ii recupereze, deci urmarirea rezultatelor practice e externalizata la co-finantator.
Altfel, ei finanteaza cercetarea la masina care taie merele-n trei, scoate fum ca motoarele Marinei si consuma 20/100 prin proiectul “masina romaneasca de taiat merele-n patru”. La subiect, “drona romaneasca”.
Nu e politically correct sa o spui dar in realitate, scopul majoritatii programelor UEFISCDI e asistenta sociala pentru cercetatori. Sau cum se spune politically correct: nucleu’. Exista inclusiv in industria de aparare. Asteptam hater-ii.
se fac si ei ca muncesc ca sa isi justifice salaru baban
toate dronele astea exista pe piata si chiar fac istorie in ucraina
de ce nu le cumpara direct??
pt ce mai arunca cu banii in “cercetare” cand ele exista deja?
sau de ce nu cumpara direct licente?
ar trebui adusi cativa ucrainenii sa le arate ce si cum
aia 7 mil de euro sau dus pe apa sanbetei si nu sa ales nimik de ei
si probabil vor sa repete figura
aveti aici cum ar trebui facuta “cercetarea”
https://www.defenseromania.ro/harpoon-si-exocet-urmeaza-sa-fie-pensionate-de-o-noua-generatie-de-rachete-teseo-mk2-e-caracteristicile-rachetei-dupa-succesul-primei-lansari_631075.html
ministerul apararii spune ce vrea si vine cu o comanda ferma dupa care atribuie banii de cercetare/dezvoltare unei firme din domeniu care sa vina cu marfa in specificatiile cerute
si binenteles firma colaboreaza pe parcursul dezvoltarii cu ministeru apararii
dar la noi “cercetarea” ii doar un mijloc de a sifona banii publicii
Admin, mda, timpului trece, leafa merge, noi muncim cu spor, o fi inca mentalitatea unei părți a cercetătorilor sau cum se mai numesc ei mai nou.
Calificarea la cupa UEFI pare telul suprem, că de acolo vin banii, din cate înțeleg.
Au, n-au mingea, trag la poarta.
Offtopic: poate va gândiți și la un articol cu “așteptând submarinul românesc”. Înțelegeți la ce mă refer, sper.
Are balta peste acum, după ce se termina toate alegerile va fi mai greu, va fi bătaia pe ciolan.