By Caudillo:
Pe site-ul COMOTI se gasesc niste drone la care lucreaza COMOTI.
Sa le luam pe rand:
UAV Transcumat
UAV-ul Transcumat este o drona dezvoltata pe un proiect de cercetare care are ca scop cresterea vitezei de inaintare a unei drone de tip multirotor quadcopter. Cu ajutorul proiectarii, modelarii 3D si a simularilor numerice s-a ajuns la solutia constructiv functionala de integrare a unor aripi vectorizate prin care drona beneficiaza de portanta creata de acestea.
Detalii tehnice:
Masa: 15 Kg
Zbor la punct fix: 20 minute
Raza de control: 300 m
Payload: WIRIS SECURITY with FULL HD 30x optical zoom and IR camera (800×600) and Night Vision
Misiune:
Platforma UAV pentru dezvoltarea unui sistem hibrid cu aripi.
EVOTURBO – DRACON UAV
UAV-ul EVOTURBO-DRACON este o drona de tip quadcopter coaxial fiind dotata cu 8 motoare electrice cu o putere de 1.2 kW fiecare. Scopul acesteia este de a survola zone de interes fiind dotata cu o camera full HD si cu zoom optic de x30. Proiectarea si executia au fost realizate in cadrul COMOTI cu ajutorul fabricarii aditive din materiale speciale cu carbon.
Detalii tehnice:
Masa: 9.6 Kg
Zbor la punct fix: 57 minute
Raza de control: 15 km
Payload: WIRIS SECURITY with FULL HD 30x optical zoom and IR camera (800×600) and Night Vision
Misiune:
Platforma UAV dezvoltata pentru testarea diverselor echipamente fiind o drona modulara, pentru survolare dar si pentru testarea unui pilot automat experimental dezvoltat in cadrul COMOTI.
EVOTURBO – SPARK UAV
UAV-ul EVOTURBO – SPARK este o drona de tip FPV (First Person View) de dimensiuni mici dotata cu o camera capabila sa se conecteze la ochelari VR (Virtual Reality) cu care operatorul poate vedea in timp real traseul si obiectivele propuse pentru supraveghere. Proiectarea si executia au fost realizate in cadrul COMOTI cu ajutorul fabricarii aditive din materiale speciale cu carbon.
Detalii tehnice:
Masa: 1.1 Kg
Zbor la punct fix: 25 minute
Raza de control: 1 km
Payload: Camera DJI O3 Air Unit
Misiune:
Platforma UAV dezvoltata pentru testarea unui pilot automat experimental dezvoltat in cadrul COMOTI. Platforma ideala pentru testarea unui pilot automat intrucat are avantajul dimensiunilor reduse.
ENFORCING UAV
UAV-ul ENFORCING este dezvoltat pe un proiect de cercetare cu scopul de a concepe un model experimental de drona cu aripa fixa ce sa includa un sistem inovativ tri-rotor cu capabilitati de vectorizare astfel incat sa permita decolarea si aterizarea pe verticala (VTOL – Vertical Take-Off and Landing) dar si propulsia in zborul de croaziera. Misiunea pentru care drona a fost conceputa este de a survola padurile pentru identificarea defrisarilor ilegale. Acest lucru este posibil cu ajutorul a 4 microfoane care pot identifica, utilizant inteligenta artificiala, zona in care se utilizeaza motofierastraie cu motor termic. Dupa identificarea zonei defrisate, cu ajutorul camerei existente la bord, se vor face fotografii si videoclipuri care ulterior sa se poata trimite catre autoritati pentru verificarea legalitatii.
Detalii tehnice:
Masa: 15 Kg
Zbor la punct fix: 3 ore
Raza de control: 15 km
Payload: Camera SIYI ZR10 rezolutie 2K cu zoom x30
Misiune:
UAV dezvoltat cu scopul de a survola padurile in vederea verificarii legalitatii taierilor utiliziand inteligenta artificiala care sa identifice autonom zona cu pricina.
Drona asta aminteste de o drona ucrainiana PD-2, aici prezentata de rusi :
UAV-ul PD-2 este produs de UkrSpecSystems din 2019. UAV-ul PD-2 are o versiune de recunoaștere, o versiune de recunoaștere modulară cu trei tipuri de decolare și aterizare și o versiune de dronă kamikaze. Există, de asemenea, o versiune a PD-2 Gekata pentru căutarea radar, apărare aeriană și recunoaștere electronică. Versiunea PD-2 VTOL a dronei decolează și aterizează vertical. Dronele PD-2 au o cameră de imagine termică și camere cu zoom de 30x, controlul se face printr-un canal criptat și pot fi folosite și ca repetitoare de comunicare. Drona este controlată pe o rază de acțiune de până la 180 km. UAV-ul PD-2 FW, o versiune de dronă kamikaze, este echipat cu un motor pe benzină și are o viteză de zbor de până la 140 km/h la o autonomie de până la 1300 km, cu o durată de zbor de până la 10 ore. Drona are o sarcină utilă de 11 până la 19 kg. Costul UAV-ului ucrainean PD-2 este de aproximativ 300 de mii de dolari, pentru 2 drone și un punct de control.
Aici prezentata de ucrainieni
Interesant ca ucrainienii scriu ca drona are un
“300 w electric generator to power up all equipment on board and charge batteries during the flight. “
Sursa
Gasim ceva mai evoluat la COMOTI :
Sisteme de propulsie hibride pentru UAV – uri
În prezent, cea mai mare provocare cu care se confruntă industria aeronavelor fără pilot este autonomia scăzută. Acestea fiind echipate cu motoare electrice, este necesară introducerea unor baterii care să furnizeze curentul electric necesar. Bateriile, având o greutate considerabilă, autonomia este direct dependentă de acestea. Această provocare a fost depășită prin introducerea de motoare termice la bordul aeronavelor fără pilot.
Scopul principal al ansamblului este de a testa configuratia de micromotor legat in mod direct la generatorul ce va produce curent electric pentru motoarele ce vor fi montate pe drona. Standul va testa in conditii reale configuratia de MicroTurbo-Generator avand in componenta sa si consumator, mai exact, un motor EDF (Electric Ducted Fan) care sa inlocuiasca motoarele ce vor echipa drona.
Detalii tehnice:
Putere micromotor: 5.2 kW
Turatie micromotor: 170000 RPM
Masa Micromotor: 1.8 Kg
Masa generator: 1 Kg
EGT: 700 C
Iesire curent: 48V DC
Combustibill: Amestec Kerosen + 5% ulei
Consum: 80-180 mL/min
Misiune:
Dotarea UAV-ului multirotor si/sau aripa fixa in vederea cresterii autonomiei de zbor.
O comparatie cu dronele folosite de rusi si ucrainieni ar fi necesara. In primul rand , referitor la numarul de drone folosite, Zelensky a declarant recent ca Ucraina are capacitatea de a produce 4 milioane de drone/an.
Rusii afirma ca pot produce 1,5 milioane de drone/an.Recent a aparut o estimare ca rusii nu au personal suficient pentru utilizarea numarului de drone pe care il pot produce:
„Principalul factor care limitează folosirea de către Rusia a dronelor kamikaze îl reprezintă resursa umană raportată la capacitatea de lansare”, se arată în analiza servicilor militare britanice.
Sursa
Sunt foarte multe tipuri de drone folosite de ucrainieni si de rusi , prezint doar cateva din ele :
Piranha 10 folosita de rusi cu succes impotriva Abrams
Pret mic, cca 450 euro , firma rusa foloseste un sistem interesant de prindere a incarcaturii de lupta, se antreneaza cu faina si peturi de suc
Drone Baba Yaga ucrainiene, derivate din drone agricole
Si o varianta sarbeasca de Baba Yaga:
Dronele agricole sunt foarte rezistente, asa cum se vede in imaginea urmatoare:
Drona ruseasca Lancet-3
Problema la Lancet-3 e ca desi este mai evoluata, are si AI, pretul creste, costa 30000-35000 USD.
“It has detected the Zala Lancet Russian drones,” says Senior Lt Yevhenii, 53, from the front passenger seat, describing one of the most powerful long-range Russian drones and its targeting drone. “Is that why we’re driving so fast?” I ask, aware that the drone-jamming antenna is useless against a Lancet.
“We’re not a priority for them, but it’s still better not to slow down because it’s very dangerous,” says Yevhenii, from the Khartia Brigade of Ukraine’s National Guard.
The jamming equipment blocks roughly 75% of frequencies that drones use to communicate with their operators, but some like the Lancet are difficult to block because they are entirely autonomous once their target has been marked. Because of the Lancet’s power, it tends to be used on larger targets, such as armoured vehicles or infantry positions, the Ukrainians say.
Sursa
Pretul mai mare implica si o folosire pe tinte mai valoroase , reporterul BBC era intr-o masina ucrainiana, erau in pericol, dar dupa cum se afirma in articol ,rusii alegeau tinte mai valoroase pentru Lancet.
Drone rusesti Orlan de recunoastere, raza de actiune 100 km
In Romania se tot vorbeste de “drona romaneasca “ . Prima problema e ca nimeni nu defineste aceasta drona romaneasca, ar trebui sa fie mai multe proiecte, cel putin daca ne luam dupa ce se intampla in Ucraina.
A doua problema e ca suntem in 2024 si noi inca nu producem vreo drona pentru armata, nu mai vorbesc de milioanele de drone pe care Rusia si Ucraina deja le produc.
Si asa s-a ratat o oportunitate, altii au livrat drone ucrainienilor pe bani europeni, un exemplu sunt cehii de la Primoco
6 drone platite de Luxemburg si 18 drone platite de Germania, e drept ca drona exista din 2016, si-au facut reclama in Ucraina si acum isi maresc productia
Producătorul ceh de drone Promoco UAV SE a raportat un profit record pe primul semestru al acestui an pe fondul cheltuielilor în creştere pentru apărare la nivel mondial, notează Bloomberg. Profitul net al companiei a urcat cu 81% anual, la 121 milioane de coroane (4,83 milioane de euro). Producătorul ceh vrea să investească aproximativ 750 milioane de coroane într-o nouă unitate pentru a obţine mai mult de o dublare a capacităţii de producţie până în 2027
Sursa
Aici o drona Primoco doborata de rusi. Vorba aia “ reclama e sufletul comertului “ , cehii au avut la ce sa faca reclama si au profitat de asta , nu e cazul nostru, noi ne-am facut reclama cu Patriotul donat ucrainienilor.
Intre timp dronele au evoluat atat la rusi cat si la ucrainieni, rusii folosesc drone cu fibra optica , cu rezultate foarte interesante:
Dupa cum se observa in imaginile de mai sus ucrainienii au incercat sa-si protejeze tancul cu un vehicul EW, doar ca drona rusa e imuna la EW si s-a infipt in tancul ucrainian fara probleme.
Aici alta drona ruseasca cu fibra optica ce distruge un BMP ucrainian.
Drona ruseasca cu fibra optica “Vandal “ capturata de ucrainieni:
Ironia sortii e ca prima oara aceste drone cu fibra optica au fost obtinute de ucrainieni, dar AFU nu a fost interesata de ele, conform sursei de mai sus.
Si o drona ruseasca cu AI
Dronele FPV „Ovod-S” au intrat în trupele ruse, aproximativ 4.000 în septembrie. În ciuda scepticismului multor telespectatori, producția de drone a fost stabilită. Publicăm imagini de la producția acestor drone și interviuri cu dezvoltatorii la sfârșitul videoclipului. În videoclip puteți vedea cum funcționează sistemul de orientare Ploshcha. Drona este echipată și cu un nou proiectil ieftin pentru drone, despre el am vorbit anterior, linkul către videoclip este în comentariile videoclipului. Sistemul de orientare folosește viziunea tehnică și viziunea rețelei neuronale pentru a recunoaște obiectele de către dronă. Sistemul de ghidare vă permite să atacați orice țintă, precizia utilizării acesteia este de aproximativ 90%. Când operatorul vede o țintă, el apasă un buton și drona zboară spre țintă chiar și atunci când este expusă la război electronic. Drona Ovod-S are o funcție de detonare și autodistrugere de la distanță, precum și un sistem de protecție în mai multe etape la echiparea unui focos. Drona Gadfly există în diferite modificări, greutatea sarcinii utile a dronei este de aproximativ 3,5 kilograme, intervalul de zbor este de aproximativ 8 kilometri la o viteză de 150-180 km/h, timpul de zbor este de 8-10 minute. Prețul dronelor Gadfly este de la 40 la 69 de mii de ruble. Sau de la 411 la 710 $
Asa cum era normal ucrainienii ,se preocupa si ei de noile drone imune la EW :
Ucraina folosește zeci de sisteme cu inteligență artificială (AI) pentru ca dronele să poată atinge ținte pe câmpul de luptă fără a fi pilotate, mai ales în zonele protejate de bruiajul rușilor, a declarat un înalt oficial al apărării ucrainene, dezvăluind noi detalii despre cursa împotriva Rusiei pentru a valorifica automatizarea în război, scrie Reuters.
Sistemele care folosesc inteligența artificială permit dronelor ieftine care transportă explozivi să repereze sau să zboare către țintele lor în zone protejate de bruiaj. Trecerea către utilizarea inteligenței artificiale, în special în găsirea țintelor și controlul zborului dronelor, este un front important emergent în cursa tehnologică desfășurată de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
„În prezent, există câteva zeci de soluții pe piață de la producători ucraineni, acestea sunt achiziționate și livrate forțelor armate și altor forțe de apărare”, a declarat ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Kateryna Chernohorenko, despre sistemele AI pentru drone. Ea a subliniat că în prezent sunt utilizate într-un mod țintit în operațiuni speciale. Dronele automate sunt la mare căutare în rândul soldaților care caută modalități de a învinge în războiul electronic pe câmpul de luptă.
Sursa
A Ukrainian official told Reuters in July that most first person view units’ target strike rate had fallen to 30%-50%, while for new pilots that can be as low as 10%, and that signal jamming was the main problem. The official predicted that AI-operated first person view drones could achieve hit rates of around 80%.
Sursa
Si ucrainienii testeaza propriile drone cu fibra optica:
Jamming as always an issue as both sides filled up their front lines with portable electronic warfare gear to interfere with drone communications. This rapidly became a major problem. In March, General Schill, the French Army’s chief of staff, said that jammers knocked out 75% of drones in Ukraine, and he expected the number to rise.
Piloting Challenges And Opportunities
The cables unspools as the drone moves so there is no tension (unless a cyclist runs into it). But while the cable has good tensile strength, there are piloting challenges it is fragile if bent more than 45 degrees, or of it become knotted.
“Pilots do need to be more cautious,” says Zhulinskii. “While our spool mounting system minimizes the risk of cutting the cable, pilots still need to remember the trailing fiber-optic cable and avoid sharp or fast maneuvers that could cause the cable to be cut by the propellers.”
There is also the added weight. The spooling mechanism weighs 300 grams and 5 kilometers of cable weigh 1.25 kg, so a system with a 10-kilometer range carries an extra 2. 8 kilos, significantly reducing the available payload. Hence Zhulinskii says for longer ranges they used larger drones. A 13 -inch drone can carry enough cable for 10 kilometers as well as a 2 kilo /4.4-pound warhead. Longer ranges would be possible with bigger drones like the Queen Hornet.
Fiber optic control also opens up new opportunities. Because radio control relies on line-of-sight, FPVs have stay high to maintain contact before their final dive.
“Certain parts of the front line have difficult terrain, including elevation changes, valleys, and forests, which make radio-controlled drones difficult to use. Fiber-optic drones eliminate these issues entirely,” says Zhulinskii.
As the Russian Vandals have already shown, fiber optic drones can fly at extremely low altitude – right down to knee height – and come from unexpected angles.
“The enemy often expects the drone to attack from above, so they tend to watch the skies. Fiber-optic-controlled drones, however, can approach targets from outside the enemy’s field of vision, flying at low altitudes, which increases their effectiveness and adds the element of surprise.”
Fiber Optic Urban Warriors
The line-of-sight limitation means that most drones lose contact when they are more than a few feet inside a building.
“The fiber-optic control provides a stable connection even in enclosed spaces where regular radio signals may be blocked by walls or barriers,” says Zhulinskii.
Working in tight spaces without breaking the cable requires a sophisticated unspooling mechanism to avoid tangling.
“After refining the attachment system for the fiber-optic spool, we achieved very high maneuverability for the drones. They can hover, turn on the spot, and navigate around both small and large objects at low and high speeds,” says Zhulinskii. “This maneuverability allows the drone to easily explore every room in a building or access more complex shelters.”
The Russian Vandal drones have already shown how they can hit targets inside buildings, REBOFF can go far deeper.
This opens up the possibility of drones for urban or underground warfare going in ahead of, or even instead of, footsoldiers, checking out buildings and engaging targets while their operators remain at a safe distance. (Israeli company XTEND are developing a similar approach using fiber optics for their drones. Others are likely following suit.)
Sursa
Conform BBC, ucrainienii aveau din 2022 o drona cu fibra optica dar nu a fost acceptata de AFU:
„Prima astfel de dronă a fost dezvoltată de noi – atenție – acum un an și jumătate!” – tânărul inginer ucrainean Maksym Sheremet, care conduce organizația „Dronarnia”, nu își ascunde indignarea.
Într-adevăr, încă din martie 2024, mass-media a publicat publicații despre invenția sa – o dronă cu fibră optică numită „Banderik-Strichka”.
Această primă probă avea o rază tactică de aproximativ 1 km, un timp în aer de 15 minute și putea transporta până la 3 kg de sarcină utilă.
Anul trecut, „Banderyk” a trecut cu succes testele de stat ale Ministerului Apărării, dar nu a intrat niciodată în serie. Inventatorul spune că conducerea militară i-a spus despre „irelevanța” acestei tehnologii.
“Ne-au râs în față și au spus că nu este relevant, nu are drept la viață. Au spus: de ce avem nevoie de asta, dacă oricum sunt deja drone care zboară?”.
Al doilea motiv pentru scepticismul experților este costul ridicat al fibrei optice . Într-adevăr, spune Sheremet, acesta a fost unul dintre principalele avertismente ale Statului Major ucrainean când a vorbit despre „irelevanța” dronelor cu fibră optică.
De anul trecut, doar o bobină de 10 km cu un astfel de cablu costa aproximativ 3.000 de dolari. Acesta este de aproape 10 ori mai scump decât un quadcopter FPV mic obișnuit.
Dar, subliniază șeful „Dronarna”, acum ordinea cifrelor pentru costul fibrei optice s-a schimbat semnificativ. Acest lucru se datorează numărului mare de produse chinezești de pe piață și începutului producției lor deja în Ucraina.
Acum, spune Sheremet, s-a putut reduce prețul de la 3 mii la doar 100 de dolari. În acest caz, costul UAV-ului finit va fi de aproximativ 1.000 de dolari.
Și, în sfârșit, a treia revendicare a dronei cu fibră optică este sarcina utilă mică pe care o poate transporta. Această problemă există de fapt deoarece un astfel de UAV, pe lângă muniție, trebuie să transporte și o bobină destul de grea de cablu.
O astfel de bobină cântărește aproximativ 1,2 kg pentru 10 km și aproximativ 2 kg pentru 15 km. Astfel, o dronă FPV de 10 inchi cu o sarcină utilă de 3-4 kg va putea să ia „la bord” o muniție mică cu o greutate de aproximativ 1,5 kg.
Sursa
Despre performantele dronelor kamikaze vorbeste si generalul american Geoffrey Norman , the director of the Next-Generation Combat Vehicle Cross Functional Team :
“Abrams is exceptionally well protected against direct fire threats, coming from other tanks and other fighting vehicles,” Norman said. But he later added, “The tank was not designed to be protected against the type of top-attack threats that are being seen now [in Ukraine], whether it’s from anti-tank guided missiles — that shoot down – or dive attack missiles or loitering munitions or the drones.”
Tactically, he said, the Abrams is meant to keep moving forward.
“The Abrams, and any main battle tank for that matter, is most effective when it can be employed in the offense, or in a situation where they can move around periodically,” Norman said. “It is a mobile protected capability that provides great mobility and firepower and it protects the group.
“When they stay stationary,” he later added, “they become vulnerable to any number of threats.”
While Norman did not provide the Army’s M1E3 Abrams aspirational specifications, when it comes to protection he said the armor on the current tank is too thin to protect soldiers inside from those first-person view drones and other aerial threats seen in Ukraine.
“That’s one of the principal things that we’re addressing with the M1E3 effort, its top-attack protection: Its protecting the crew protecting the system, both from top attack, and then maintaining the sufficient protection against direct fire from the sides and the front and the rear, and then the under vehicle blast,” the one-star general added.
That top-attack protection will include a native active protection system to shoot down some types of incoming aerial threats like anti-tank guided missiles, rocket-propelled grenades and drones, he said.
Concluzia trasa de militarii americani din razboiul din Ucraina a fost ca e nevoie de o varianta noua de Abrams M1 E3 si de renuntarea la varianta SEP v4. Nu se stie cum va arata M1E3, dupa unele surse va fi mai usor si va avea autoloader.
Probabil ca M1E3 va aparea dupa 2030, impreuna cu Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV) .
Un alt punct de vedere interesant il avem tot de la americani:
The 2040 battlefield will likely see significant increases in the use of robotics for combat, ISR, and logistics functions; AI-aided capabilities to include target location and identification and platform movement; cyber-attacks on command-and-control facilities; longer-range indirect fire systems (both artillery and rockets/missiles) with increasingly capable precision munitions that can defeat anything they can acquire. However, every nation with the capability to develop and employ these capabilities is also working on counters to them. The future battlefield will place a premium on camouflage, cover, concealment, deception, and denial (C3D2) using new technologies that can defeat, disrupt, confuse, and/or spoof enemy sensors and cyber capabilities that can interrupt, confuse, deceive, and even take over enemy command and control systems to desynchronize enemy capabilities.
The development of totally robotic (unmanned) vehicles is being advanced in the belief that such vehicles will be able to do much of what the manned MBT now does. We judge such capability is unlikely to materialize by the 2040s.
The recommended 5GCV technology testbeds will provide necessary knowledge including field data applicable to a robotic vehicle, and these demonstrators should be considered as being part of maturing both manned and unmanned vehicles.
M1 survivability is also in question. Contemporary conflict exposes vulnerabilities and adversary R&D and adversary energetics, ATGM, and main gun R&D investments are robust, exacerbating battlefield risk over time. In particular, the M1 is vulnerable to top attack. Many current and future ATGMs, armed UAVs, loitering munitions, top attack submunitions and long-range fires from both Russia and China have this capability. Modern top attack ATGMs can defeat reactive armor. Chemical energy warhead lethality is outstripping passive and active armor protection.
The 2040 Battlefield and Its Implications to the Next Generation MBT
The M1 will not be effective on the 2040 battlefield. Its design for protection, lethality mobility and C2 are not sufficient to dominate the 2040 battlefield. Innovation will be required to solve the protection issue while simultaneously reducing weight to assure strategic, operational, and tactical mobility. This study believes that investments in new materials, passive armor, active protection particularly for kinetic weapons and signature suppression will be required. Issues include the choice of the main armament and whether the 5GCV is a heavy MBT or a lighter vehicle.
Sursa
In raportul american e amintita destul de des China . In Ucraina rusii au testat niste tancuri fara echipaj, surpriza mea a fost cand am aflat de prezentarea tancului chinezesc “dronizat” V5TU inca din 2022
According to our analysis, each camera is fitted with one flat and one spherical lens providing a 360° view around the tank. It’s not clear to know if the VT5U could be operated in fully autonomous mode. The tank is to be just controlled in unmanned driving mode. In fact, the turret does not seem equipped with sensors and optics that would allow the control of all firing operations.
Citing information from the Chinese News TV channel CCTV, the VT5U is an unmanned driving version of the standard VT5 light tank.
Sursa
Am remarcat doua optiuni privind dezvoltarea armatelor, una conservatoare care se bazeaza pe achizitia de tancuri, am vazut programe de achizitii de tancuri la italieni, cehi, croati .
Alta optiune ar fi definita de fostul CEO al Google , Eric Schmidt :
US Army should ditch tanks in favour of AI-powered Drones
Former Google CEO Eric Schmidt has called for a radical shift in US military strategy. He urges the Army to scrap its “useless” tanks in favour of AI-powered drones.Speaking at the Future Investment Initiative in Saudi Arabia, Schmidt argues that advancing drone technology is rendering traditional armoured warfare obsolete, pointing to recent conflicts as evidence.
“I read somewhere that the US had thousands and thousands of tanks stored somewhere. They should give them away and buy a drone instead.”
Schmidt, who led Google from 2001 to 2011 and served as Alphabet’s executive chairman until 2018, argued that drones, even those priced as low as $5,000, have proven capable of destroying military assets worth millions.“A $5,000 drone can destroy a $5 million tank,” he emphasised, citing footage from the ongoing conflict in Ukraine, where inexpensive consumer-grade drones have been seen dropping grenades through open tank turrets.
This, he suggested, underscores the growing utility of drones over traditional military equipment.
To support Ukraine’s defence efforts, Schmidt co-founded White Stork, a company aiming to develop low-cost drones equipped with AI.
The project envisions autonomous drones capable of identifying targets without an operator and designed to function effectively even in GPS-jammed environments. These AI-driven drones are seen as a potential game-changer in modern warfare, enhancing adaptability and reducing the need for large, heavily armoured vehicles.
Schmidt’s views align with his experience as chair of the US National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI), where he advised on national security issues related to AI. Reflecting on the pace of technological advancement, he predicted a shift away from traditional military assets.
“The cost of autonomy is falling so quickly that the drone war, which is the future of conflict, will get rid of eventually tanks, artillery, mortars,” he said.
Sursa
Viitorul este incert in privinta tancurilor, e foarte posibil ca dronele sa le diminueze importanta, totul depinde de inovatiile care vor fi aduse de sistemele antidrona, poate armele cu energie dirijata sa reuseasca sa protejeze blindatele viitorului, in caz contrar previziunea lui Eric Schmidt se va adeveri .
Acum si dronele au avantajul pretului mic, chiar de 500 de USD, nu 5000 USD , cum afirma Eric Schmidt si inca nu si-au atins potentialul.
Daca s-a reusit coordonarea a 1000 de drone in scop de entertainment , e o chestiune de timp sa se obtina roiuri de drone care sa atace o tinta militara.
Revenind la dronele noastre, putem vedea partea plina sau partea goala a paharului. Io zic ca e bine ca avem paharul, respectiv ca exista deja niste cercetari in privinta dronelor in Romania si nu o luam de la zero cu dronele . Pareta proasta e ca suntem departe de dronele rusesti si ucrainiene.
Ideal ar fi fost ca sa avem deja drone in productie care sa fi fost testate in Ucraina si care sa fie exportate pe bani europeni in Ucraina.
Nu mai putem schimba nimic in aceasta privinta, oportunitatile razboiului din Ucraina au fost valorificate de altii.
Noi nu avem nici macar o drona kamikaze in productie, nu stiu daca vom reusi sa ardem etapele, respectiv ca prima drona kamikaze romaneasca sa posede AI, plus ca ne-ar trebui si o drona agricola cu dubla intrebuintare, respectiv sa putem agata niste bombe pe ea.
Dronele romanesti pentru armata implica atat fonduri pentru cercetare/licenta cat si pentru productie in tara, chestiuni rezolvabile numai daca MApN-ul doreste sa dea comenzi masive de drone, altfel ramanem la stadiul dronelor actuale COMOTI .
In primul rand e vorba de o optiune miltara, ca MApN-ul sa doreasca dotarea cu aceste drone dupa modelul ucrainian.
Aici am niste dubii, Romania face momentan niste achizitii care contrazic rezultatele din Ucraina, respectiv achizitia de tancuri Abrams SEP v3 de 1 miliard $, cand militarii americani deja lucreaza la alta varianta M1 E1, fiind convinsi ca varianta actuala de SEP v3 nu face fata amenintarilor top-attack.
O alta achizitie neexplicata de MApN este cea de drone Switchblade 300, la cel putin 50000 $ bucata , drone care n-au performat in Ucraina, militarii ucrainieni nu au fost multumiti de ele.
Era greu ca sa fie multumiti cand Switchblade 300 are doar 1,68 kg , la aceasta masa are doar anti-personnel effects conform producatorului:
In concluzie, momentan dronele au castigat competitia cu sistemele EW, doar ca razboiul drona-sisteme antidrona continua, vom vedea cine va invingatorul final.
Ar fi bine ca si Romania sa fie implicata in aceasta competitie tehnico-militara, doar ca pentru asta avem nevoie in primul rand de vointa militara si politica, sa stabilim care sunt prioritatile armatei romane si pe ce merita sa dam banii.
Momentan cumparam armament despre care stim sigur ca n-a performat in Ucraina.
Autor: Caudillo