Hanwha Aerospace lansează filiala Hanwha Aerospace România, înființată pentru a sprijini securitatea României și a NATO
Hanwha Aerospace România a fost înființată ca parte a unui angajament de a consolida parteneriatele industriale, de a sprijini modernizarea armatei române și contribuie la întărirea securității flancului estic al NATO. Hanwha Aerospace România are ca obiectiv crearea de locuri de muncă locale și generarea altor efecte economice, fiind angajată să maximizeze cooperarea industrială cu sectorul de apărare românesc prin producție locală și servicii de operațiuni de mentenanță și reparații (MRO). Hanwha Aerospace România este pregătită să furnizeze Forțelor Armate Române cel mai avansat vehicul de luptă pentru infanterie din lume, REDBACK, ca urmare a contractelor pentru obuzierul autopropulsat K9 și vehiculul de reaprovizionare cu muniție K10. |
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina.
În iulie 2024, Hanwha Aerospace a semnat un contract important cu Ministerul Apărării Naționale al României pentru livrarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și 36 de vehicule de reaprovizionare cu muniție K10.
Înființată ca subsidiară a Hanwha Aerospace din Coreea de Sud, compania va dezvolta un parteneriat strategic cu România și oferă servicii locale de producție și MRO (operațiuni de mentenanță și reparații), care vor avea un impact economic semnificativ asupra industriei și forței de muncă din țară.
„Prin deschiderea filialei Hanwha Aerospace România ne angajăm să oferim Armatei României capabilități de apărare de ultimă generație. De asemenea, vom consolida parteneriatele cu industria locală și companiile din sectorul apărării implementând programe valoroase de localizare, precum producția locală, transferul de tehnologie și servicii MRO”, a declarat Peter Bae, CEO, Hanwha Aerospace România, în cadrul conferinței Land Warfare Europe de la București.
Pentru a sprijini aceste obiective, Peter Bae a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO.
Hanwha Aerospace România își propune, de asemenea, să integreze companiile românești în lanțul global de aprovizionare al Hanwha, contribuind la livrarea unor sisteme esențiale de apărare, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, utilizat de 10 țări, dintre care șase sunt membre NATO.
Hanwha Aerospace România propune vehiculul de luptă pentru infanterie Redback (IFV) pentru Programul de Modernizare a Vehiculelor de Luptă pentru Infanterie al României.
Redback a fost selectat pentru programul australian LAND 400, Faza 3, dedicat vehiculelor de luptă pentru infanterie de generație viitoare. Vehiculul cu șenile dispune de cea mai bună protecție blindată, mobilitate și letalitate din clasa sa, bazate pe o serie de tehnologii inovatoare, cum ar fi șenilele din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă și un ecran blindat transparent montat pe cască.
Datorită compatibilității ridicate între K9 și Redback în ceea ce privește șasiul și grupul motopropulsor, operarea ambelor sisteme ar putea duce la economii semnificative de costuri și eficiență de producție pentru industrie, precum și la beneficii operaționale pentru armată.
Despre Hanwha Aerospace România
Hanwha Aerospace România, subsidiară a companiei sud-coreene Hanwha Aerospace, este dedicată sprijinirii inițiativelor de modernizare a apărării României. Concentrându-se pe consolidarea parteneriatelor locale, compania pune accent pe transferul de tehnologie, producția internă și servicii extinse de operațiuni de mentenanță și reparații (MRO), pentru a întări capacitățile de securitate naționale și regionale.
În iulie 2024, Hanwha Aerospace a obținut un contract major cu Ministerul Apărării Naționale al României pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și 36 de vehicule de reaprovizionare cu muniție K10. Livrările sunt programate să înceapă în 2027, iar pentru a sprijini acest parteneriat, Hanwha Aerospace investește în facilități de producție și mentenanță în România.
Pentru a extinde colaborarea în sectorul apărării din România, Hanwha Aerospace a semnat un memorandum de înțelegere cu Romarm, compania națională de apărare a României, și INCAS, un centru local de cercetare în aviație. Acest parteneriat are ca scop îmbunătățirea capacităților de aprovizionare și mentenanță pentru sisteme avansate de armament, inclusiv obuzierele K9 și vehiculele de luptă pentru infanterie Redback, deschizând calea pentru o cooperare industrială mai puternică.
Sursa: Hanwha Aerospace
A fost deci infiintata Hanwha Aerospace România, scopul societatii fiind “crearea de locuri de muncă locale și generarea altor efecte economice, fiind angajată să maximizeze cooperarea industrială cu sectorul de apărare românesc prin producție locală și servicii de operațiuni de mentenanță și reparații (MRO)“.
Citind comunicatul, e foarte usor sa scapi din vedere faptul ca obiectul discutiei este de fapt obuzierul K9, pentru care avem deja un contract atribuit. Si asta pentru ca IFV-ul Redback pare a fi personajul principal al comunicatului. Hanwha a vrut probabil sa se asigure ca mesajul este primit puternic si clar, fara a fi nevoie de citit printre randuri sau interpretari avansate a unor formulari complexe.
Deci Hanwha isi doreste foarte, foarte, foarte mult sa castige contractul pentru masinile de lupta ale infanteriei. Atat de mult incat este dispusa sa infiinteze o companie locala care sa faca inclusiv productie.
Este insa de ajuns?
Daca mutarea asta trebuia sa fie un sah-mat dat celorlalti competitori, atunci si-a ratat tinta. Atat GDELS cat si Rheinmetall sint deja prezenti in Romania cu unitati de productie, prin cooperarea cu Romarm/UMB si respectiv achizitia Automecanicii Medias. Hanwha Aerospace România ii aduce pe coreeni la acelasi nivel cu competitia dar nu-i scoate in evidenta.
Hanwha are deja o experienta in Romania, in zona rachetelor MANPADS. Coreenii au fost preferati pentru o achizitie urgenta de rachete Chiron, atribuita probabil pe criteriul termenului de livrare insa nu au reusit sa-si concretizeze avantajul si sa castige intregul contract pentru rachetele MANPADS care a fost atribuit, asa cum era de asteptat, pe criterii geo-politice si, probabil, pentru reperarea orgoliului sifonat la Frantei. Afacerea MANPADS-Mistral era asteptata dar asta nu inseamna ca Hanwha nu au pierdut pe mana lor, nereusind sa articuleze o oferta de productie locala pentru rachetele Chiron. O astfel de oferta, facuta publica dupa modelul comunicatului de mai sus, ar fi facut alegerea rachetelor Mistral, fabricate 100% in strainatate, mult mai greu de justificat. Nu imposibil insa mult mai greu, mai ales in perioada campaniei electorale.
Pierzatori au fost atat coreenii dar mai ales romanii, care nu au putut moderniza Electromecanica nici de data asta, cand aveau sansa sa re-inceapa cu cele mai simple rachete anti-aeriene posibile: MANPADS.
Realitatea e ca Hanwha a facut prea putin in ceea ce priveste contractul MANPADS. Nici macar in ceea ce priveste contractul K9 lucrurile nu stau mult mai bine. Firme capabile de asamblare din kituri sub denumirea de “productie locala”, sint o multime in Romania. Nu e neaparat de ce ar fi nevoie la momentul asta. Capacitatile de productie pentru elementele critice ale sistemelor de armament sint mult mai rare. La subiect, nu poti sa pretinzi ca produci obuziere pe senile daca nu produci macar obuzierul (piesa de artilerie) in sine. Abia asta ar fi un avantaj competitiv fata de, sa luam un nume la intamplare, Elbit – pentru ca n-am gasit alta rima – daca Hanwha ar fi interesati mai departe si de contractul obuzierelor pe roti. Daca nu e cazul, atunci au facut doar ce a fost strict necesar pentru castigarea contractului obuzierelor pe senile si nimic mai mult.
Principiul este valid insa si in cazul IFV-urilor: Hanwha trebuie sa vina o oferta pentru productia locala a unui element esential al IFV-urilor, care sa fie un avantaj clar fata de competitori. Nu sintem inca acolo.