Prea putin?

Hanwha Aerospace lansează filiala Hanwha Aerospace România, înființată pentru a sprijini securitatea României și a NATO

Hanwha Aerospace România a fost înființată ca parte a unui angajament de a consolida parteneriatele industriale, de a sprijini modernizarea armatei române și contribuie la întărirea securității flancului estic al NATO.

Hanwha Aerospace România are ca obiectiv crearea de locuri de muncă locale și generarea altor efecte economice, fiind angajată să maximizeze cooperarea industrială cu sectorul de apărare românesc prin producție locală și servicii de operațiuni de mentenanță și reparații (MRO).

Hanwha Aerospace România este pregătită să furnizeze Forțelor Armate Române cel mai avansat vehicul de luptă pentru infanterie din lume, REDBACK, ca urmare a contractelor pentru obuzierul autopropulsat K9 și vehiculul de reaprovizionare cu muniție K10.

Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina.

În iulie 2024, Hanwha Aerospace a semnat un contract important cu Ministerul Apărării Naționale al României pentru livrarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și 36 de vehicule de reaprovizionare cu muniție K10.

Înființată ca subsidiară a Hanwha Aerospace din Coreea de Sud, compania va dezvolta un parteneriat strategic cu România și oferă servicii locale de producție și MRO (operațiuni de mentenanță și reparații), care vor avea un impact economic semnificativ asupra industriei și forței de muncă din țară.

„Prin deschiderea filialei Hanwha Aerospace România ne angajăm să oferim Armatei României  capabilități de apărare de ultimă generație. De asemenea, vom consolida parteneriatele cu industria locală și companiile din sectorul apărării implementând programe valoroase de localizare, precum producția locală, transferul de tehnologie și servicii MRO”, a declarat Peter Bae, CEO, Hanwha Aerospace România, în cadrul conferinței Land Warfare Europe de la București.

Pentru a sprijini aceste obiective, Peter Bae a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO. 

Hanwha Aerospace România își propune, de asemenea, să integreze companiile românești în lanțul global de aprovizionare al Hanwha, contribuind la livrarea unor sisteme esențiale de apărare, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, utilizat de 10 țări, dintre care șase sunt membre NATO.

Hanwha Aerospace România propune vehiculul de luptă pentru infanterie Redback (IFV) pentru Programul de Modernizare a Vehiculelor de Luptă pentru Infanterie al României. 

Redback a fost selectat pentru programul australian LAND 400, Faza 3, dedicat vehiculelor de luptă pentru infanterie de generație viitoare. Vehiculul cu șenile dispune de cea mai bună protecție blindată, mobilitate și letalitate din clasa sa, bazate pe o serie de tehnologii inovatoare, cum ar fi șenilele din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă și un ecran blindat transparent montat pe cască.

Datorită compatibilității ridicate între K9 și Redback în ceea ce privește șasiul și grupul motopropulsor, operarea ambelor sisteme ar putea duce la economii semnificative de costuri și eficiență de producție pentru industrie, precum și la beneficii operaționale pentru armată.

Despre Hanwha Aerospace România

Hanwha Aerospace România, subsidiară a companiei sud-coreene Hanwha Aerospace, este dedicată sprijinirii inițiativelor de modernizare a apărării României. Concentrându-se pe consolidarea parteneriatelor locale, compania pune accent pe transferul de tehnologie, producția internă și servicii extinse de operațiuni de mentenanță și reparații (MRO), pentru a întări capacitățile de securitate naționale și regionale. 

În iulie 2024, Hanwha Aerospace a obținut un contract major cu Ministerul Apărării Naționale al României pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și 36 de vehicule de reaprovizionare cu muniție K10. Livrările sunt programate să înceapă în 2027, iar pentru a sprijini acest parteneriat, Hanwha Aerospace investește în facilități de producție și mentenanță în România. 

Pentru a extinde colaborarea în sectorul apărării din România, Hanwha Aerospace a semnat un memorandum de înțelegere cu Romarm, compania națională de apărare a României, și INCAS, un centru local de cercetare în aviație. Acest parteneriat are ca scop îmbunătățirea capacităților de aprovizionare și mentenanță pentru sisteme avansate de armament, inclusiv obuzierele K9 și vehiculele de luptă pentru infanterie Redback, deschizând calea pentru o cooperare industrială mai puternică.

Sursa: Hanwha Aerospace

A fost deci infiintata Hanwha Aerospace România, scopul societatii fiind “crearea de locuri de muncă locale și generarea altor efecte economice, fiind angajată să maximizeze cooperarea industrială cu sectorul de apărare românesc prin producție locală și servicii de operațiuni de mentenanță și reparații (MRO)“.

Citind comunicatul, e foarte usor sa scapi din vedere faptul ca obiectul discutiei este de fapt obuzierul K9, pentru care avem deja un contract atribuit. Si asta pentru ca IFV-ul Redback pare a fi personajul principal al comunicatului. Hanwha a vrut probabil sa se asigure ca mesajul este primit puternic si clar, fara a fi nevoie de citit printre randuri sau interpretari avansate a unor formulari complexe.

Deci Hanwha isi doreste foarte, foarte, foarte mult sa castige contractul pentru masinile de lupta ale infanteriei. Atat de mult incat este dispusa sa infiinteze o companie locala care sa faca inclusiv productie.

Este insa de ajuns?

Daca mutarea asta trebuia sa fie un sah-mat dat celorlalti competitori, atunci si-a ratat tinta. Atat GDELS cat si Rheinmetall sint deja prezenti in Romania cu unitati de productie, prin cooperarea cu Romarm/UMB si respectiv achizitia Automecanicii Medias. Hanwha Aerospace România ii aduce pe coreeni la acelasi nivel cu competitia dar nu-i scoate in evidenta.

Intr-un caz similar, Hanwha (erata) LIG Nex1 au deja un contract in Romania, in zona rachetelor MANPADS. Coreenii au fost preferati pentru o achizitie urgenta de rachete Chiron, atribuita probabil pe criteriul termenului de livrare insa nu au reusit sa-si concretizeze avantajul si sa castige intregul contract pentru rachetele MANPADS care a fost atribuit, asa cum era de asteptat, pe criterii geo-politice si, probabil, pentru reperarea orgoliului sifonat al Frantei in scandalul corvetelor. Afacerea MANPADS-Mistral era asteptata dar asta nu inseamna ca LIG Nex1 nu au pierdut pe mana lor, nereusind sa articuleze o oferta de productie locala pentru rachetele Chiron. O astfel de oferta, facuta publica dupa modelul comunicatului de mai sus, ar fi facut alegerea rachetelor Mistral, fabricate 100% in strainatate, mult mai greu de justificat. Nu imposibil insa mult mai greu, mai ales in perioada campaniei electorale.

Pierzatori au fost atat coreenii dar mai ales romanii, care nu au putut moderniza Electromecanica nici de data asta, cand aveau sansa sa re-inceapa cu cele mai simple rachete anti-aeriene posibile: MANPADS. Realitatea e ca LIG Nex1 a facut prea putin in ceea ce priveste contractul MANPADS.

Similar, in ceea ce priveste contractul K9 al Hanwha lucrurile nu stau cu mult mai bine. Firme capabile de asamblare din kituri sub denumirea de “productie locala”, sint o multime in Romania. Nu e neaparat de ce ar fi nevoie la momentul asta. Capacitatile de productie pentru elementele critice ale sistemelor de armament sint mult mai rare. La subiect, nu poti sa pretinzi ca produci obuziere pe senile daca nu produci macar obuzierul (piesa de artilerie) in sine. Abia asta ar fi un avantaj competitiv fata de, sa luam un nume la intamplare, Elbit – pentru ca n-am gasit alta rima – daca Hanwha ar fi interesati mai departe si de contractul obuzierelor pe roti. Daca nu e cazul, atunci au facut doar ce a fost strict necesar pentru castigarea contractului obuzierelor pe senile si nimic mai mult.

Principiul este valid insa si in cazul IFV-urilor: Hanwha trebuie sa vina o oferta pentru productia locala a unui element esential al IFV-urilor, care sa fie un avantaj clar fata de competitori. Nu sintem inca acolo.

You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “Prea putin?”

  1. Caudillo says:

    ” La subiect, nu poti sa pretinzi ca produci obuziere pe senile daca nu produci macar obuzierul (piesa de artilerie) in sine.”

    Citind “Tunurile Resitei” mi am dat seama cât au investit comuniștii pentru fabricarea de tunuri în România și ce importuri de utilaje occidentale s au făcut.
    Ne am bătut joc de acele investiții și nu știu dacă mai este posibil să reluăm producția de tunuri.
    Ne trebuie atât resurse financiare cât și resursă umană pentru producerea tunurilor și nu cred că actuala clasă politică dorește să se implice în așa ceva.
    “Industrializarea României” e doar un slogan electoral , practic e vorba doar de sifonarea banilor publici.

    Hanhwa încearcă marea cu degetul, au o experiență foarte reușită în India cu K9, dar în India cu toată corupția de acolo, există fabrici foarte bine utilate care au putut asimila K9.
    Nu e cazul nostru.

  2. caucazian says:

    coreenii au avantajul pretului mai mic fata de ceilaltii doi
    daca mai fac si productie aici poate vor castiga si ifv ul
    acuma depinde si de contractul cu ifv cata productie fac aici
    adutii aminte cat de greu a fost celor de la umb sa gaseasca sudorii pt pirahnia
    doar pt 54 de k9 nu vor face mare productie in tara dar daca castiga si cu redback atunci poate si ei investesc mai mult
    si poate participa si la artileria pe rotii si vor avea o pozitie mult mai buna

    eu mias dorii macar mentenantza sa se faca in tara cu consumabile facute la noi
    la k9 ar trebui facuta teava in tara

  3. barny says:

    intrebarea e ce sa producem? Pentru tevile de tun nu stiu daca avem otelarie capabila sa produca aliajul special si daca ar incredinta reteta aliajului unei firme externe. Exista combinatul de Oteluri Speciale la Targovise, parca mai produce ceva.Material prima ar fi barile rotunde( tagla), care ar putea fi produse la Ternais Calarasi care produc tagla pentru laminorul lor din Zalau. Ne ne mai lipseste ar fi forja speciala care are langa ea un cuptor. Asta lipseste cu desavarsire datoria ministrilor si SRI-ului. Forja era de o calitate buna si a ajuns tocmai in Rusia. Partea de prelucrare mecanica si tratament termic nu ar fi chiar asa o problema( TT in caz ca se poate face in cuptor orizontal nu vertical) , dar parca la tevile de tun Tratamentul Termic se face in cuptoare verticale( nu am inteles de ce dar fie. Sa zicem ca pt partea de tun daca ar vrea sa o faca aici ar fi de investit cateva zeci de milioane de euro bune si la cate tunuri comandam noi sau am avea nevoie nu vad amortizarea investitiei. Partea de motor si transmisie clar nu se poate face in tara ca nu ai unde. Partea de circuite integrate sunt sute de firme care au masini de implantat SMD-uri deci nu ar fi o problema. Senzorii clar nu putem face ca nu tare avem unde. Pe partea de sudura si prelucrari mecanice chiar sunt firme care fac calitate wow la nivel mondial si european in tara, deci asta nu ar fi o problema.Partea de confectie sudata, prelucrare mecanica, sablare si vopsire nu aduce atata valoare adaugata sau mare knowhow. Nu ai venit cu nimic concret si daca e ca si cu Pirahna 5 multi bani nu o sa se intoarca in economia nationala.

    • admin says:

      Otelaria de la Resita inca functioneaza si poate produce inclusiv tagla. A fost furnizorul traditional pentru tunurile fabricate la Resita.

      Din cate inteleg, fara a fi un specialist, inainte de ’89 existau mai multi furnizori de semifabricate pentru tunuri (ex. Resita), nu doar Targoviste deci nu ar fi neaparata nevoie de o otelarie speciala dar chiar si daca ar fi nevoie, Targoviste inca exista.

      La fel, se pare ca forja radiala era buna dar nu de neinlocuit, fabricatia putand fi facuta inclusiv cu forjare libera, ca procedura alternativa.

      Cand poti produce piesa de artilerie, hidraulica/partea electrica, ceva electronica de control/comunicatii si sasiul, incepi sa discuti de “fabricatia” de obuziere pe senile/roti.

  4. barny says:

    Nu stiam ca la resita se mai poate faca tagla, cumparam de la ei tagla in 2005-2006 si calitatea era extrem de buna(atata ca senzorii de materiale radioactive faceau ca naiba cand era controlata 😉 ).
    Pentru laminare e foarte importanta si calitatea exterioara si “estetica”. Ar fi un inceput bun daca se poate repornii. Ziceau ca in noiembrie o sa scoata primul produs la Resita.. Vointa sa fie

  5. Bojan Marius says:

    Știre de astăzi,în câteva zile se reia producția de obuze și tunuri de 152 mm,la Arsenal Reșița,de firma britanica care a preluat fabrica,care a investit în retehnologizarea ei.

    • admin says:

      Nu e rau, daca alternativa era sa ramana inchisa. Pe de alta parte, malitiosii ar spune ca productia de obuze nu se poate relua pentru ca Arsenal nu a produs niciodata obuze deci cel mult poate incepe de la zero. Iar de reluarea productiei de tunuri, s-a vorbit doar in termeni vagi, la timpul viitor, nedefinit. Sa nu fim negativisti insa…

  6. Ilie says:

    Se cumpara de la Targoviste 34CrNiMo6, se poate degaza in vid la Resita. Oricum – tratamentul termic e foarte important.

  7. Xv says:

    54 e noul 12. Am evoluat, aparent.
    Planul era sa mergem pe calapodul polonez, cu ceva variațiuni pe aceeași temă pt porcaria de “comonalitate”.
    In rest, băieți harnici și foarte eficienti, cu produse de calitate, buni cunoscători ai României, au fost primii care au investit masiv pe la noi, când Europa se facea ca ploua.
    Din ce scrie deschid un centru pt mentenanța.
    “Servicii producție locală” suna gen “magazin de cartier”.

  8. caucazian says:

    viitorul fortelor navale
    drone mai marii si mai mici
    acum si inarmate

    https://www.biziday.ro/304591-2/

    nu si pt romania ca in romania ii mai inportant sa avem joburi de jenerali ca sa nu trebuiasca dansii sa munceasca la privatii cei rai in timp ce tara se indatoreaza sa le plateasca lor salariile

  9. caucazian says:

    sfarsitul ii aproape ! pocaitiva !

Leave a Reply