inJustitia romaneasca loveste din nou

Este randul coreenilor de la LIG Nex1 sa li se aplice schema “scrisorii de garantie” si sa fie eliminati dintr-o competitie, cea a sistemelor SHORAD/VSHORAD.

Cum prevedeam in episodul anti-dronelor, metoda “scrisorii de garantie” tinde sa devina pretextul preferat al Romtehnicii pentru eliminarea unor concurenti.
Doar ca de data asta absurdul atinge noi culmi, coreenii avand o scrisoare de garantie valida si acceptata ca atare, nodul in papura fiind gasit in documentele suplimentare.

Pe scurt, ofertele competitorilor sint deschise pe 28 Noiembrie 2024 si, desi se constata ca scrisoarea de garantie ar fi valida, comisia de evaluare sustine ca documentele suplimentare, adica contractul de asigurare si dovada platii integrale a contractului, lipsesc.
Invatand ceva de pe urma greselii in cazul sistemelor anti-drona, comisia de evaluare acorda de data asta LIG Nex1 cele 3 zile regulamentare pentru a-si completa dosarul, pana pe 3 Decembrie 2024.

Pai vedeti ca se poate, tovarasi? Dupa cum zicea si Leana: stiam eu ca puteti dar nu vreti.

Indirect, este o recunoastere a faptului ca ar fi trebuit procedat la fel si in cazul sistemelor anti-drona / Rafael iar faptul ca nu s-a intamplat, e o greseala a Romtehnicii. Dupa cum se vede, nu e nici o problema sa se respecte procedura asta.

Coreenii depun documentele suplimentare pana la data ceruta si comisia trebuie sa gaseasca alta buba. “Din fericire”, modul de intocmire a cerintelor lasa loc arbitrariului: una dintre prevederile procedurii spune ca respectivul contract de asigurare ar trebui depus in original insa o alta prevedere a procedurii, mai generala, spune ca documentele pot fi depuse in oricare din formele: original, copie legalizata, copie lizibila cu mentiunea “conform cu originalul”. In plus, in cazul in care documentele nu sint intocmite in limba romana, trebuiesc insotite de o traducere autorizata in limba romana.

LIG Nex1 a incheiat contractul de asigurare cu o societate straina deci contractul nu era in limba romana si, in plus, nu dispuneau decat de un singur exemplar, practica curenta se pare dar care i-ar fi pus in dificultate daca ar fi renuntat la singurul lor exemplar din contract. Solutia gasita a fost sa depuna traduceri legalizate ale celor doua documente, care au valoare juridica de original.

Desi niste traduceri legalizate sint in mod clar mai puternice decat niste copii lizibile cu mentiunea “conform cu originalul”, minimul acceptat prin regulile competitiei, documentele nu au fost acceptate de catre comisie.

Pentru a recapitula, scrisoarea de garantie exista si era valida iar documentele suplimentare erau mai puternice juridic decat minimul acceptat insa oferta a fost totusi respinsa, pe considerente ce tin strict de forma.

LIG Nex1 depune o contestatie la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor care ii respinge actiunea, fara a justifica insa decizia in vreun fel. Cum se va rezolva cazul asta, ramane de vazut la apel, daca va fi depus. La fel cum ramane de vazut daca Romtehnica va modifica pe viitor cerintele licitatiei pentru a preveni situatiile asemanatoare sau va pastra aceleasi prevederi, care ii dau practic mana libera de a respinge sau a accepta documente dupa bunul plac, aplicand una sau alta dintre prevederi.

Din nou, unii vor spune ca e bine sa avem si noi “nemtii” nostri, care aplica regulile dupa ultima virgula, chiar daca uneori e absurd.

Decat ca nu-i avem.

In aceeasi sectiune care detaliaza forma in care ar trebui sa fie acceptata documentatia depusa de concurenti, se spune si ca la deschiderea ofertelor se pot prezenta maxim doi reprezentanti din partea fiecarui concurent.

Desi LIG Nex1 a respectat intocmai prevederea respectiva, ceilalti concurenti au incalcat-o, trimitand mai multi reprezentanti decat ar fi avut dreptul, respectiv 3 de la Rafael, 4 de la MBDA + Thales si 4 de la Diehl. Comisia de evaluare nu a avut nici o obiectie in privinta asta.

Se pare deci ca litera regulamentului nu se aplica peste tot la fel. Sau poate nu li se aplica tuturor la fel. Pentru unii muma, pentru altii ciuma, cum s-ar zice.

Indiferent daca LIG Nex1 vor decide sa faca apel la decizia CNSC, ramane faptul ca un concurent serios pentru unul din cele mai mari contracte de dotare ce urmeaza a fi semnate anul acesta, este eliminat intr-un mod arbitrar, pentru un motiv pur formal. Dezbaterile despre ce sistem SHORAD/VSHORAD ar fi mai bun, despre altitudine si viteze de interceptare, senzori IR vs radar, etc.. par acum copilaresti, atat timp cat unii concurenti sint eliminati pur si simplu pentru ca n-au scris pe diagonala, cu pixul negru, “conform cu originalul”.

Si da, Raytheon lipseste din enumerarea concurentilor care ar fi abuzat de prevederea privind numarul de reprezentanti permisi. Asta poate sa insemne ca americanii nu mai sint in cursa sau poate ca ei s-au conformat baremului deci coreenii nu au avut nici un motiv sa-i mentioneze in plangerea lor.

Contestatie-Etapa-II Decizie_196
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “inJustitia romaneasca loveste din nou”

  1. Caudillo says:

    Și cum spuneam, România e țara tuturor posibilităților, dacă poți anula niște alegeri, poți face orice.

  2. Xv says:

    E făcut tot sistemul asta de achiziții de așa natură încât să îngreuneze achizițiile, asta e tot, că încă observ niste mirări după atâția ani de NATO și UE.
    Sunt o grămadă de kkturi de proceduri inventate de hoții din politică și achizitii, menite să iasă comisionul, asta este scopul, comisionul, nu dotarea cu echipamente de calitate.
    Dotarea de gura NATO, cu 3-4 excepții.
    Cum sasul a insarcinat pe cei de la el din eprubeta cotrocenista de info sa stea cu ochii pe achiziții, că americanii au interes direct sa fie lucrurile cum au trasat și nu mai merge cu alba-neagra, plus că și Nicu avea notat pe servetel ce să facă frumos să iasă el, când nu iese cine trebuie se reia până iese. E suficient un singur precedent.
    Factorul neprevăzut probabil, că asta nu se aștepta chiar nimeni, e rezultatul alegerilor. Georgescu ar fi trebuit să fie pe locul 2, că STS numără voturile, nu altcineva.
    Și aia care au ciordit știind sigur că vine Nicu și rămâne cum a fost stabilit, au panicat, că uite că nu mai vine și au de corectat din condei cate mârșăvii au comis și de corectat procedurile de sifonare, că nu se mai știe ce sef va fi în XAT, cine va fi noul tar de Băneasa, cine la Cotroceni pe apărare, cine pe info, e ha-os.
    De-aia e stop joc.

    • admin says:

      In cazul asta, procedura pare ghidata sa iasa cine trebe’. Toata lumea stie pentru cine bat clopotele (90% sanse), minunea lumii ar fi sa iasa altceva (decat 10% sanse). Speranta ar fi sa-i scrie careva lui chupacabra mondial ca sint unii mari furnizori de Securitate si securisti, care cam dribleaza cu promisiunile legate de bujetul da protectie colectiva si mai si masluiesc licitatii, sa vedem ce iese.

  3. Xv says:

    Tot ce e licitatie e pt avantajele celor care aleg, NU ale celor care utilizează.
    Că aici e marea problema.
    Îmbuibatii fac un punctaj care să-i avantajeze pe ei, nu pe utilizatori.
    Se fura la logistica că în codru, începând de când a apărut CLI-ul și noile batalioane logistice, unde au venit pilele diverșilor băgători de seamă de la eșaloane.
    Și câtă vreme au fost izmenari (Oprea, unul clasic, apoi Zisu, ca sa numesc doo lepre) apropiați de șeful SMG și de politicieni, asta a fost regula, nu excepția.
    Au și o organizație de-asta cu întâlniri noaptea de câteva ori pe an, mă rog, oameni pioși, treabă lor ce fac in timpul liber, mai fac ore suplimentare băieții cu ambientala și fetele dupa aia.
    Aia in anii 30-40, ce mai citim noi prin memorii, erau mici copii, nu exista sat global.
    Rezultatul e o durere in pwla prin sistem care s-a tradus in cereri de trecere în rezerva, am colegi care s-au săturat de fwtai din partea unor nulități din minister și au zis pana aici.
    La MAI situația era mai maro de multa vreme, că acolo se vede a doua zi in strada când îți pleacă cateva zeci de băieți pe meserie, nu la următorul elicopter sau avion picat.
    Unde e veselie perpetua e antena cu laptic, acolo e o dolce far niente de-aia de fete la plaja, freacă menta prin tradiție, își permit orice aroganta in an de alegeri, presimt deja niste contracte, că li s-a învechit parcul auto și autospecialele.

Leave a Reply