Dupa o perioada in care intrase intr-un con de umbra, productia de arme usoare din Ungaria pare sa isi revina. Gestamen Arms este o mica firma privata care se ocupa cu proiectarea armelor de foc. Cu cuvintele lor:
A firearm design team, specializing in developments since 2017, established Gestamen Research and Development Ltd. in 2020. The primary focus of the company is the development of handheld firearms, including the creation of prototypes and technologizing production for these devices. Following its establishment, the company successfully developed a handheld firearms family which includes a pistol, a submachine gun, an assault rifle, a light machine gun, a battle rifle, a machine gun and a grenade launcher, which all meet the requirements of the Hungarian Defense Forces.
Aspectul cel mai inovativ adus de Gestamen este posibilitatea de a converti mecanismul de dare a focului al pistoalelor sale G9HSP, intre functionarea cu cocos extern si cea cu percutor, printr-o procedura foarte rapida si usoara, fara folosirea unor scule speciale:
Este cu siguranta ceva nou, dar este si folositor? Din punct de vedere al productiei, este clar ca adaptarea facila la nevoile fiecarui client institutional este un plus. Daca poti vinde doua sisteme “diferite” fara sa trebuiasca sa-ti reconfigurezi linia de productie, e clar un avantaj.
Insa capacitatea rapida de conversie, fara scule speciale, este impresionanta dar mai putin utila. E mai greu de imaginat un scenariu in care, armele odata introduse in dotarea unei organizatii, vor trebui convertite vreodata. Daca doctrina intrebuintarii pistoalelor se schimba (si de obicei se schimba rar) atunci, in general, se prefera reinnoirea stocului de pistoale, pentru a se “rezolva” problemele legate de uzura avansata a diverselor componente, altele decat cele care ar urma inlocuite prin operatiunea de conversie.
Pe piata civila, capacitatea de conversie ar putea fi vazuta ca o “ciudatenie” menita sa distinga produsul intr-o piata foarte aglomerata. Cati il vor cumpara insa pentru asta, ramane de vazut.
La categoria minusuri, deocamdata doar supozitii: nimic nu este pe gratis si asa cum s-a vazut, de exemplu cu Beretta ARX, capacitatea de a modifica arma facil poate impacta negativ alte zone, deocamdata necunoscute in cazul G9HSP. Sau poate doar pretul. Este de remarcat ca nimeni nu a mai produs asa ceva, deci poate fi si asta un indiciu.
Ramane insa de retinut inovatia in sine, deci 10 puncte pentru Gryffindor, cum se zice pa Hogwarts.
Dar asta nu e totul, Gestamen a mai proiectat o arma de asalt, disponibila in calibrul 5.56 (planificate 7.62×39 si 6.8), o pusca automata calibrul 7.62×51, o familie de mitraliere usoare in calibrele 5.56 si 7.62×51, un pistol-mitraliera in calibrul 9mm si un lansator de grenade. Catalogul de produse:
brochurePoate cel mai interesant aspect de retinut e inlocuitorul PKM, in 7.62 NATO “nativ”, un proiect nou si nu o transformare caraghioasa a PKM.
De cealalta parte a granitei, e liniste si pace.
Singura realizare a maretei industrii care este, ar fi “coaja” de unobtainium care inveleste AKM-ul getic, dacic, stramosesc. Atat a putut Romarm-ul, atat este.
In realitate, speranta ne e in colaborarile cu firmele straine de unde ar veni viitoarele pistoale, mitraliere si arme de asalt, cauza fiind ca ne pricepem la proiectat arme cum se pricep magarii la limba chineza.
Gestamen G224 LMG intradevar nu are treaba cu PKM-ul stramosesc , este de fapt batrana Hotchkiss Mle 1914 , fiind proiectata de un austriac in 1893 .
https://youtu.be/4gJB7vE81G4?si=j4bXgG8G-0bHH5xl
Desigur , a fost adaptata la tragerea cu banda ( foloseste cartuse 5.56×45 ) si cu siguranta prelucrarile , tratamentele termice sau metalurgia sunt de ultima generatie .
E usor de remarcat ca ” cineva ” a permis ca industria boszgoristaneza de arme sa se dezvolte , injectand bani si mult efort in acest scop .
La noi … bate foamea pe sub usa .
Ungurii fabricau P35 din anii 80. Feg p9.
Noi nici macar acum.
Trebuie recunoscut ca ungurii macar incearca cate ceva si probabil au si sprijin de la stat.
La noi a ramas comunismul ala prost, cu incercarea de a omori initiativa privata (vezi cazul cu bullpup-ul caporalului de la Brasov) si chiar din companiile de stat combinat cu capitalismul de cumetrie, cu spagi si comisioane cand se ia ceva “de-a gata” din afara.
In alta ordine de idei, nu cred ca PKM e ceva rau, trebuie doar adapata pentru a trage cu 7,62×51 cu banda care se dezintegreaza. E inca una din cele, daca nu cea mai valabila si fiabila mitraliera (GPMG cum e acronimul la aliatu strategic). Eventual ceva materiale mai usoare pentru a scadea si mai mult greutatea.
Cutia de munitie din materiale textile mai usoare,pat rabatail,sina pentru ap de ochire etc, chestii d-astea,oricum toate-s noi si vechi sunt toate in domeniul armelor de foc.
Nu prea vad cat de folositoare e conversia aia la pistolul unguresc, desi demonstreaza ceva inventivitate, cei care au venit cu ceva adevarat mai avansat sunt cehii de la Laugo Arms, parerea mea, desi pistoalele lor sun exagerat de scumpe
https://laugoarmsusa.com/product/laugo-arms-alien-creator-evolution-full-kit/
6000 de parai nu e pentru săraci
Este o arma pentru competitii, nu un pistol de serviciu.
Ce pot spune, n am tras niciodată cu un pistol de competiție.
Dar la prima vedere, calibru parabellum, deci muniție letală
Detanta foarte mică, de 1.6 kg
Țeavă lunga 4,8 ”
Masa foarte mare 1,1 kg
Încărcător 17 cartușe , deja la trei încărcătoare faci măcel
Arată după mine ca o armă pentru barosani,
Sau pentru superprofesionisti, în nici un caz nu este armă de serviciu obișnuită
Pistolul care poate fi convertit de la percutie cu cocos ( percutor basculant ) la varianta cu striker ( percutor lansat ) nu e o minune , ci o platforma o inspiratie copioasa dupa modelele de mare succes P09 si P10 de la CZ .
De ce ?
Pai au cumparat licenta si utilajele de la CZ .
Imi pare bine ca boszgoristanezii au luat-o in gura ( partial ) cu Bren2 , care s-a dovedit ca nu rezista la noroiul din Ucraina si ca urmare au modificat pe ici , pe colo , ca sa scape cu fata curata .
Da , e o arma ok , dar conteaza la ce o folosesti si care e doctrina din spatele acestei arme .
Sa explic : M4 are un tragaci care se colmateaza cu noroi . Bren are un tragaci inspirat din cel de la Kalasnicov , cu diferenta ca arcul impingator al cocosului este inspirat de la SKS , iar scoala sovietica stia sa gestioneze noroiul din arme …
Pistonul scurt de la Bren2 uneori se colmateaza cu noroi si a trebuit modificat la varianta Bren3 , dar tot nu e ce trebuie .
Ce trebuie ?
Pai fix pistonul scurt a lui Tokarev38 , folosit si de AK46 , AR18 , G36 etc .
Cat despre clona ( ilegala ) de la FEG dupa P35 , marea majoritate a proiectantilor s-au inspirat copios din munca lui Browning .
Tokarev a realizat TT , polonezii au realizat VIS35 ( bine , ala e inspirat dupa 1911 , care e tot Browning ) au avut licenta legala pentru BAR etc .
Partea cu doctrina e cam asa : daca nu poti obtine o tragere de precizie ( soldati neinstruiti , munitie imprecisa , arme cu dispersie mare ) pentru un efect in tinta la nivelul cerintelor sefilor , ai nevoie de un foc concentrat in directia tintei , cat mai multa munitie , arme fiabile si atat .
Adica ai nevoie de o densitate de foc mare .
E mai ieftin decat sa pierzi timpul cu instruirea soldatilor ( astia sunt greu de inlocuit ) , costuri mari cu arme de precizie si munitie de sniper .
Cat despre pamantul negru ( cernoziom ) din Ucraina , e un caz particular , formeaza un noroi special , foarte vascos si adera pe orice inclusiv pe suprafete gresate in prealabil si are un punct de inghet foarte jos .
Folosind orice alt tip de pamant , toate armele moderne trec testul noroiului .
Radule, daca n-ai pomenit de “celebra arma a caporalului” de parca am fi dat cu piciorul unei oferte HK.
Tu poate ai impresia ca scoti o arma performanta in garaj, pe sistem DIY, dupa un gratar cu toarsii, in curte.
Am dat cu piciorul si Tavorului la VM si bine am facut, bullpupurile nu sunt cu mot in frunte, ba din contra, sunt de evitat, si cei care le au fug de ele.
Bre Habarnistule, nu ma bag la filmele tale cu vanatoarea de “defecte” la adresa armelor cehoslovace, nu te scoate nimeni din fantezia cu AKM- cea mai buna dintre toate, ca rezista la namol (lucru complet neadevarat pt cei care am tras cu arme “obosite” sau direct din depozit/noi, in uniforma, nu “de panoplie/expo” sau “preparate” pt demonstrative.) E opinia ta, o respect, asa cum e, buna sau rea.
La doctrina insa:
– poate te referi la INSTRUCTIA TRAGATORULUI cu armamentul de infanterie; adica modul in care Gigel trage individual, dar in cadrul subunitatii, grupa, evident, ca nu e Rambo sa traga de capul lui, cum au impresia unii prin social media. Aveam imoresia ca ai ceva pregatire militara, pe vremea comunismului, deci ar trebui sa stii mult mai bine ca mine, care am prins “decat” un program de PTAP pt pionieri/cluburi sportive pe vremea aia, cat de “performant” era sistemul ala si cum se primeau titlurile de “unitate de frunte”.
– porcaria de DOCTRINA comunista, deci doctrina, alta mancare de peste, numita la sovietici “forta elanului de masa” sau asa ceva, folosea procedeul asta de a trage, de ex in ofensiva, dupa ce Gigel isi baga lopatica in centura sa ii apere inima daruitei Marioarei (deh, vestele erau foarte rare, la noi inexistente aproape), ataca in cadrul subunitatii cu strigate de “ura” si tragea ori de la sold, din alergare, cu parghia la foc automat, ori dupa scurte opriri, cu patul armei in umar, apoi nimicea inamicul din transeele apropiate cu “foc la gura tevii”, grenada ofensiva sau baioneta/patul armei.
Deci fix ca in WW2.
PSL-istul (si el cu baioneta!, deci lunetistu se ducea si cu baioneta fixata pe arma la atac, ca-n filmele cu prosti) elimina din spate servantii mitralierelor, Ag-urilor, comandantii din prima linie de pe directia de atac a subunitatii. Idem cel pe care picase beleaua cu pusca mitraliera, trebuia sa stea ceva mai in spate fata de “pistolari” (asta era denumirea, nu avea vreunul pistol).
La fel sprijineau mitraliorii companiei (plutonul nu avea) atacul, din spate, sa nu uitam ca deja exista sprijinul mitralierelor de pe TAB.
Ce circ ar fi iesit intr-o situatie reala s-a vazut in dec 89, cand totusi nu a fost vreun asalt cu tab-uri, din fericire, ci se tragea adapostit, dar bezmetic, deci oarecum safe (pt tragator doar).
La sovietici conta sa tina infanteristii pasul cu tancurile, mli-urile, tab-urile, astea erau importabte, deci tehnica, nu ei. Aveau norme cat teren (zeci de km) sa cucereasca zilnic/saptamanal, dupa ce tragea artileria la rupere practic, sa pregateasca ofensiva.
Conceptia era ca oameni au destui, tehnica e mai importanta.
In Afghanistan au inceput ei sa vada ca nu e asa roz cu pregatirea asta de maciucari si au inceput sa mai cizeleze ttp-urile.
La tehnici de tragere occidentale ai avut intai un american inf marin si doi politisti englezi, care au inceput instruirea unor subunitati specializate.
Pana la tirul dinamic de azi a durat destul de mult si nici asta nu e foarte indicat pt spargere in figuri pe un front obisnuit, in ciuda unor clipuri cu diversi Rambo.
Bineinteles ca ofera niste tehnici mult mai adecvate unui camp de lupta modern, mai ales pt mediul urban, dar pana la urma tot transpiratia din poligon atat individual, cat mai ales cu subunitatea ajuta cel mai mult,la fel o putere de foc crescuta la capitolul mitraliere, aruncatoare de bombe chiar cal 60 mm, AGA, daca e loc si de instalatii RAD si drone-kamikaze, cum e moda cui o arde pe bogatie la nivel pluton/companie, alea-s bonusuri.
Am avut cativa baieti foarte bine pregatiti atat tehnic, cat si tactic, care totusi au fost KIA, in schimb de focuri cu unii neinstruiti precum ei, shit happens, din pacate.
Caudillo
Au mai scos o varianta mai scurta si mai usoara, numita Remus (echivalent la Glock 19, pe acolo ca dimensiuni, desi tot trage mai mult la greutate).
Tot extrem de scumpa. Sigur, sistemul folosit elimina aproape de tot reculul resimtit si ajuta mult la precizie (de aici si folosirea in competitii).
XV
Eu cred ca e mai mult de discutat aici. Odata e vorba de “viziunea statului”, care daca nu pune bete in roate ori interzice direct astfel de initiative, cel putin le ignora ori le pune bete-n roate in mod indirect. Nu prea ajuta “el” nici initiative din interiorul lui din cate se vede, nu exista bugete de cercetare-dezvoltare, nu exista cine stie ce sprijin, uneori nici cei care ar trebui sa fie implicati nu par sa vrea ori nu par sa stie ce fac ori ce vor.
E clar ca arma aia nu era gata, era in stadiul de conceptie inca, dar nu am auzit sa fi fost sprijinit prea mult proiectul, pare sa fi fost mai mult considerat cumva o activitate de hobby, sau cum zici tu, diy, in weekend, cand te plictisesti ori la o bere cu prietenii cand se discuta tot felu de chestii la liber.
Bullpupul are problemele lui (stiu de faza cu Tavor, daca nu ma insel chiar la inceputul anilor 2000 a si fost testat in poligonul din Chei, oricum au mai lucrat la ea de atunci sa rezolve din probleme) si sunt de acord ca pana si in armatele care mai folosesc bullpup cei care pot alege si altceva aleg si altceva (exceptie partiala ar fi chiar ucrainienii, am vazut ca cel putin in prima parte a razboiului FOS de la ei foloseau mult Maliuk sau cum ii zice, varianta lor de bullpup bazata pe AK).
Ideea e ca ar fi nevoie de o schimbare de munitie, a calibrului, trebuie ceva mai puternic care sa aiba un efect mai bun la tinta, contra vestelor antiglont mai performante samd.
Americanii vor sa treaca la 6,8x51mm, ceva puiternic dar cu alte probleme, in primul rand canitatea de munitie la purtator se limiteaza (munitie mai mare si mai grea, au incarcatoare de doar 20 de cartuse etc). Experienta din Afganistan (si partial Iraq) cred ca i-a indemnat la asta, sa aiba ceva cu care sa angajeze lupta la distante mai mari, in teren deschis, si totodata capabil sa afecteze inamicul chiar si cand poarta ceva protectie.
Dar a venit apoi Ucraina si chiar Gaza si s-a vazut ca focul de acoperire/supressive fire e tot la baza, exista transee, paduri, lupte urbane, se consuma munitie la greu.
Aici ar putea sa se introduca niste calibre intermediare (6,5 mm) intre ce exista acum si ce vor americanii, si care sa fie suficient de usoare astfel incat cantitatea de munitie (si cea purtata de soldat si cea din incarcator) sa nu se micsoreze.
Problema e ca la calibrele astea de 6,5 pentru a ajunge la potentialul maxim (unii zic ca ar putea depasi 7,62×51 ca eficienta, cel putin unele variante de 6,5) iti trebuie tevi mai lungi. Ori aici intervine avantajul bullpupului, poti pune o teava mai lunga fara a lungi prea mult arma si fara a mari vizibil greutatea.
Acum depinde de mai multi factori, dar eu as inclina sa cred ca un bullpup bine facut (cat mai ambidextru posibil, cat mai simplu si fiabil), in cal 6,5×47 Lapua de ex, ar fi o alegere echilibrata intre lungime, greutate, putere de foc si cantitatea de munitie la purtator.
Radu,
Pistoalele Laugo îmi amintesc de pistolul lui John Wick
https://tarantacticalinnovations.com/jw4-tti-pit-viper/
Intr adevăr, sunt extrem de scumpe.
Mie mi se par high-tech, mi ar fi plăcut să am Laugo în dotare.
E o combinație de precizie și viteză, detanta la Glock e de 2.5 kg , aici e de 1.6 kg , practic pleacă glonțul la cea mai mică atingere, mult mai potrivit pentru trageri de viteza și din mișcare pe ținte diferite în timp foarte limitat.
Se aplică principiul pe care mi l spunea instructorul meu
“Siguranța mea e in deget”
Chestiune pe care am aplicat o cu succes la tragerile de calificare, în sensul că nu sigurantam niciodată pistolul.
Radu- stiu cu testu de atunci, am si stat la povesti cu sefu de la vanzari de la ei. Un tip barbos, plin de vrajeli, s-a suparat cand i-am zis ca e prost polimeru.
A incercat marea cu degetul un combinator de la Romtehnica, VM-ul n-a avut nicio treaba, doar era poligonul in subordine.
Tragerea a fost in poligon la Cheia, exista si “chei”, dar acolo e alt poligon, pt alpinism. Se mai faceau si demonstrative pt delegatii straine.
Incepusera s-o faca/asambleze si pe aici la Tohan, cel putin asa se laudau, dar nu cred ca au reusit sa vanda ceva pe extern.
@ Xv
ITAI pe vremea mea se numea ITAD ( instructia tragerii cu armamentul din dotare )
Se pare ca nu intelegi la ce ma refer , deoarece confunzi strategia cu tactica .
Aici eu inchei discutia pe acest subiect , nu insista .
Cat despre aruncatorul de 60 mm ( comando ) am auzit , dar nu mai era in dotare . In schimb era extrem de bine vazut aruncatorul de 120mm , cu toate problemele legate de manipularea munitiei si piesei .
Daca coordonatele de la cercetasii observatori sunt bune ( identificare , localizare etc ) cu o baterie de aruncatoare , poti nimici mari concentrari de trupe din infanteria mecanizata .
Caudillo
Ha, ala a lu Wick e chiar mai scump, dar ma rog, e “tunat” la greu. Si eu zic ca Laugo e cel mai impresionant pana acum, mai ales varianta mai scurta, poate daca reduc bine pretul ar putea intra si pe piata comenzilor mai mari, de la guverne si institutii, asa vorba ta, sunt pistoale pentru “smecheri” si superprofesionisti, ori pentru competitii cum zice si Admin
Xv
Interesant, nu stiu amanuntele, doar am inteles ceva mai tarziu cand am aflat de asta ca au fost ceva probleme marisoare la testari si s-a respins (si foarte bine ai facut daca i-ai spus in fata de ce si cum, inseamna ca ai avut ceva importanta in chestia respectiva, daca ai ajuns sa testezi arma si sa ai o opinie de care sa se tina cont la decizia finala), mai tarziu am citit ca evreii au mai tot lucrat la probleme dar de, cum ai spus bullpupul are si niste probleme inerente la sistemul respectiv.
Corect si cu poligonul Cheia, desi Cheile Rasnoavei sunt doar un pic mai sus. Cheia de care zici e poligonul de trageri, inainte se amenaja temporar un poligon de trageri si in Chei, un pic mai sus, pe drum, de poligonul de alpinism. Acolo se executau trageri cu deplasare, mutarea pozitiilor de tragere si schimbarea unghiului de tragere, pozitii de foc la alegere, se tragea in panta si din panta la diferite unghiuri si distante, cu tinte ridicate aleatoriu, partial ascunse, era chiar adaptat pentru VM.
Din pacate nu se mai poate face asta acolo, de ani buni a preluat terenul primaria si a amenajat niste foisoare pentru turisti. Bine ca se mai poate folosi poligonul de alpinism si se mai pot face tabere de pregatire acolo (si demonstrative de care zici, de alpinism si ambuscada hehe, au trecut pe acolo cred de la delegatii sovietice in trecut la chinezi si la toata floarea cea vestita a NATO)
Habarnistule, nu confund, tu ai alte filme de pe vremea comunismului, relatia dintre strategie si tactica e bine stabilita si e universala, in caz ca si facut efortul sa deschizi o carte, vezi Clausewitz.
Vorbeai de tragere “concentrata” sau “tragere de precizie” la doctrina, ori asta e la cu totul alt capitol, la doctrina se invata utilizarea fortelor si mijloacelor la nivel strategic sau tactic, nu cum sa tragi tu cu pistolul mitraliera.
N-am auzit de ITAD-ul tau, mi se pare o prostie sa pui in aceeasi oala tot armamentul din dotare. Una e o instalatie RAD si alta un pm. Dotarea era diferita, cum puteai avea acelasi ITAD la o unitate de infanterie si la una de rachete AT?
La ITAI se invata strict categoria “armament DE infanterie”, nu “armament DIN dotarea infanteriei”, sper ca stii ce arme intra aici, asta e o categotie de armament specific infanteriei (aia cu petlițe roșii, dar nu exclusiv). “Armament din dotare” nu e nicio categorie universala, e o ciorba unde sunt mai multe categorii.
Aruncătorul de 120 nu excelează cu nimic la cine a vazut și ce fac alții, cu tine tot tre sa repet asta și zici de cercetasii-observatori de parcă ar ghida muniție inteligenta în adâncimea teritoriului inamic, ori ce fac ei se face de la distanță, se observă spargerile din propriile linii, nu e vreun procedeu extraordinar, e vechi.
Aia că poți nimici cu niste amarate de aruncătoare, fie și de 120, “mari concentrări de infanterie mecanizată” e maxima.
In rest, lasă-mă cu directivele, ai obiceiul asta conunist sa dai indicații prețioase, da-le cui le accepta, aici e un blog cu discuții libere, care din cate știu nu e al tău.
Nu-ți convine ce spun, nu mai raspunde, nu țin absolut deloc sa conversez cu tine, am discutat punctual niste subiecte pe care le-ai pomenit.
Radule, nu era niciun poligon de tragere in afara de ala de care ti-am zis, unde tragea inclusiv MLVM-ul (unul singur, atat, bagat intr-un lacas) si faceau cursuri si mecanicii cu un MLVM fara turela. Veneau si cei din MI ocazional si mai frecvent cei de la un serviciu care avea in zona un curs.
Il stiu ca pe buzunarele mele, ca am petrecut luni de zile in el.
E poligon automatizat, normal, ai om care apasa pe butoane sa apara tintele, asta inseamna cabluri, maistru ala dormea in poligon.
E si pt biatlon un poligon, dar ala e sportiv.
Cu aruncatoarele se tragea in alt poligon.
Si din tiroliana sau ce filme oi fi vazut tu, deci din procedeu de alpinism, nu am avut sedinta de tragere vreodata pe nicaieri, erau doar pt prostit lumea/delegatiile straine la demonstrative. Am vazut la jandarmi sau baolp, inregistrata, pe vremea spargatorilor de caramizi.
Nu organizezi de capu tau unde vrei trageri, mai ales din deplasare, in chei unde se baga alpinismul nu e UM, e si zona turistica.
Acolo a fost trecut un cal hutul in tiroliana, de faza aia stiu si a mai vrut un retardat de la comanda (erau destui si la VM, chiar daca e elita) sa organize o “surpriza”, o ambuscada cu munitie de manevra, unei coloane oficiale straine care vizita unitatea, de a fost un mic scandal. Aia a fost pe sosea, nu in chei.
Ala era nivelul pt unii dinozauri care vorbeau engleza cu mainile.
Deci se facea alpinism doar si apoi si teme SAR intr-o vreme, in cheile propriu-zise. Plus “tabara trai in conditii izolare”, dar cu cortul langa parau, gratare si bere luata de la popasul ala turistic de pe DN.
Chestiile serioase se faceau in majoritate in afara programului de rutina, cam asa e si acum, ma refer la teme complexe, in teren necunoscut si conditii dificile.
Si in poligon la Cheia am avut probleme cu cai sau vaci lasate sa pasca sau cu “con-nationali” veniti la “produs” ziua sau noaptea, trebuia mereu sa trimitem oameni inainte de trageri, sa se asigure ca nu e nimeni si se poate trage.
A, m-am lamurit de unde e ITAD-ul asta aparut, tov Cearapin din Trupele de Securitate initial, apoi Jandarmerie (despre care am auzit ca era bun profesionist in timpul serviciului) a scos o carte cu titlul asta. Din cate stiu a si predat, dar nu stiu unde, probabil Bioterra sau Spiru, cele 2 pepiniere de “capacitati” care primeau diplome pe foc automat.
Ok, despre subiectul articolului, Gestamen, oamenii au idei si se pare si bani, au scos si o mitraliera usoara, cal 5,45.
Orice asemanare cu alte plaiuri mestesugaresti e inutila.
“Gestamen has developed the G224 light machine gun to modernize the Hungarian Defense Forces’ squad automatic weapon lineup, offering a domestic alternative to legacy designs like the M249 SAW and FN Minimi. Chambered in 5.56 NATO, the G224 is a gas-operated, air-cooled, belt-fed LMG with a quick-detach barrel featuring trapezoidal cooling fins for better heat dissipation. The G224 also includes a STANAG magazine well, allowing compatibility with standard AR-15 magazines for added versatility in the field. Built with a monolithic forged receiver and a side-folding, telescopic stock”.
https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/defence/eurosatory-2024-gestamen-arms-presents-new-g224-and-g762-machine-guns
Xv
Iti spun sigur ca se amenaja acolo un poligon, pana cand a preluat primaria Rasnov, cred, terenul (pana atunci era “al statului”, se punea paza sa nu intre nimeni cand se faceau exercitii), stiu asta sigur pentru ca am fost la trageri acolo, si nu odata (desi majoritatea tragerilor se faceau la Cheia, ala era poligonul mare, acolo se tragea inclusiv cu AG, aruncarea grenadelor de mana, exercitii de distrugeri cu explozivi, s-a facut intr-o parte inclusiv o pista cu obstacole mai moderna, pentru pregatire fizica).
Veneam in Chei cu tinte, cabluri, baterii, tot tacamul. Existau si locasuri de tragere, probabil se mai vad si acum desi s-or mai fi colmatat sau astupat destul, sunt ceva ani buni de atunci.
E o portiune de coasta despadurita (nu e o sectiune mare, era destul de ingust ca poligon) pe o parte cu ceva stanci si bolovani, pe partea celalalta a drumului erau locasurile de tragere (acum sunt niste foisoare turistice pe acolo dar sunt ceva ani de cand nu am mai trecut pe acolo). Trageai prima data de acolo, apoi ieseai din locas si mergeai spre drum, treceai de drum si urcai o portiune in panta, schimbam si un incarcator intre timp daca imi aduc bine aminte, felul focului la alegere, tintele la alegere, puteai trage primul daca le vedeai primul/aveai reflexe mai rapide ori colegul de langa reincarca arma intre timp (erau echipe de doi tragatori, grija era intotdeauna sa nu se deplaseze unul prea in fata, cum sa tii si manevrezi arma). Tintele erau in panta si trageai la unghiuri diferite pentru a le lovi, era pur si simplu pentru a te obisnui cu trageri in teren muntos si nu doar cele pe o suprafata relativ plana.
Nu avea treaba cu trasul din rapel ori tiroliana, ala era mai mult pentru impresii artistice la demonstrative, intr-adevar (desi in anumite circumstante cred putea fi considerat foc de acoperire)
Din pacate nu se mai poate trage acolo de ceva ani buni.
Poligonul de biatlon e la Predeal, nu prea avea armata treaba cu el decat daca se organizau competitii acolo, iar cu aruncatoarele se mergea in alta parte intr-adevar, de obicei se faceau exercitii mai ample atunci, nu participau doar artileristii, iar una din misiuni era sa mergi pe la stanele din muntii aia cu o zi doua inainte si sa anunti ciobanii sa nu mearga cu oile pe muntele ala unde se tragea in zilele in care se faceau trageri.
Am auzit si de faza cu calul tras pe tiroliana, din ce mi s-a povestit era un cal batran, aproape orb, altfel nu s-ar fi lasat neam tras prin aer de colo colo haha. Aia a fost tot pentru impresia artistica
Radu, baga un link cu certificatu de omologare, exista toate pe net, sa vad de care “Cheia” zici, eu stiu un singur poligon de tragere pe nume Cheia acolo si le stiu pe toate din subordinea brigazii.
Nu stiu sa se fi facut altul nou dupa ce am plecat, nu e asta vreun criteriu, doar ca am mai vb cu fosti colegi, ar fi pomenit.
Pista aia CISM o stiu ca pe mere acre, noi am “inaugurat-o”, mai era una singura, la Bistrita. Nu e facuta dupa standard, nu era spatiu suficient, nici obstacolele nu sunt chiar ca la carte.
La Grohitis erau sedinte ceva “mai moderne”, pe diferenta de nivel.
Calul ala nu era batran, nici orb, a fost imbatat cu o sticla de vodca. Asta spuneau “martorii”. Povestea e din anii 90.
La tragerea aia pe ce anume luai calificativul? Ca binom nu exista la VM, iar de grupa nu putea fi vorba.
“Se amenaja acolo un poligon, tragere la alegere”, suna a improvizatie.
Am mai auzit de tragere “dupa ureche”, dar nu la Sarmis.
Xv
Link cu certificat de omologare, hehe, sper ca glumesti
Cheia e poligonul mare, de care zici si tu, e “la sosea” practic. Asta care se improviza si de care zic, si care era folosit mai rar, era imediat dupa poligonul de alpinism din Cheile Rasnoavei, trecei putin de ala mergand pe acelasi drum si ajungeai la o portiune cu niste poienite pe dreapta si in stanga peste drum de ele era o portiune de coasta despadurita.
In poienita erau niste locasuri de tragere amenajate, nu stiu cat de vechi erau (impresia mea, dupa aspectul lor, a fost ca erau destul de vechi, adica existau mai demult, poate chiar de pe vremea lui Ceasca dar nu pot zice cu certitudine) si dupa cum am zis cred ca mai sunt cat de cat vizibile chiar si azi. Acolo se amenaja poligonul, nu era mare lucru, se puneau tintele, se intindeau cablurile si la sfarsit se ridicau si aia era.
Dar asta se intampla, dupa cum am zis, acum destul de multi ani si terenul inca nu era al primariei sau asa, era al statului. Acum intr-adevar armata nu mai are treaba acolo, e zona amenajata pentru turisti si asta de mai multi ani
Tragerile acolo erau mai speciale, nu mai era treaba cu tinta nr x apare la distanta y pentru z secunde ca-n ITAI de care vorbeati mai sus, dupa cum am zis se faceau cu deplasare, felul focului la alegere etc. Erau doi (sau trei, sa nu ma insel, au trecut ani buni dupa cum am zis, dar doi imi amintesc) tragatori per serie, poligonul era destul de ingust si asta poate fi un motiv.
Nu stiu cat de “dupa ureche” erau, cred ca astfel de trageri in si din panta se practicau mai de demult la VM, doar ca statice, ce aparuse ca noutate cred ca a fost deplasarea pe aliniamente scuccesive, schimbarea incarcatorului pentru a continua focul, focul la alegere, tinte aparute aleatoriu, prin surprindere, oricum deja se faceau schimburi de experienta la greu cu diverse unitati din NATO si se incerca trecerea spre chestii mai adaptate si mai moderne decat cele de pe vremea dinozaurilor”. Nu aparuse inca tragerea prin fante, peste zid, pe sub gard etc, cum am vazut ca se practica acum, schimbarea armei pe cealalta mana (asta chiar mi-ar fi placut, pe langa tragerea cu deplasare si tintele aleatorii si recunosc ca o M 4 ar fi fost mai ergonomica si usoara), dar se miscau lucrurile deja
Partial ai dreptate si cu “tabara de trai in conditii de izolare” si berea, desi se mai prindeau si pestisori din parau, ceva picioare de broasca, ciuperci cand era sezonul (acolo nu ma bag dar erau baieti buni cunoscatori) se invatau si chestii interesante, cum sa faci o afumatoare improvizata din cetina, un iglu iarna, ori, ca zici ca ai fost cercetas si sigur le stii, tot felul de capcane, de la aia cu buturuga agatata intr-un copac si care matura o poteca atunci cand se declansa la aia cu arma legata de un copac si armata intr-un anume fel, pusa pe foc automat si care iarasi matura o poteca atunci cand se declansa samd
Radu, am întrebat un coleg mai vechi, pe Hasu, daca s-a tras vreodată “mai special”, în altă zonă “improvizată”, de lângă Cheia și dacă s-au făcut ședințe de tragere in genul de care zici, cu tinte aleatorii, cabluri improvizate și alte nebunii, a râs și el.
End of story.
Xv
Mie-mi e indiferent daca crezi sau nu, nu ma afecteaza in niciun fel, nici nu ma intereseaza se conving pe cineva de ceva de genul asta si e oricum irelevant pentru ziua de azi, doar a venit vorba tangential de poligoane si mi-am amintit de asta
E adevarat ca sunt ani multi de atunci si ca majoritatea tragerilor se faceau in poligonul mai mare de la Cheia dar iti spun ca sigur (desi mult mai rar) s-au facut trageri si acolo pentru ca am participat si eu, ti-am dat si locatia.
Speciala a fost in sensul ca se facea cu deplasare pe pozitii succesive, felul focului la alegere, se tragea la diferite unghiuri si nu in teren plan cu tinte si distante si timpi invatate dinainte.
Nu era chiar asa o mare inginerie, mai nou am vazut chiar la Cheia ca se fac sedinte mai smechere, cu paravane, fante, etc, lumea tot evolueaza. Sper doar sa evolueze si in alte privinte (la dotare cu diverse de ex)
Radu, sunt atat de patit cu toti papagalii de forum militar (intai semperfidelis), apoi si bloguri, care minteau cu nerusinare ca au fost in unitati sau la cursuri in care stiam bine ca n-au fost, ca fusesem pe-acolo, incat by default nu cred cand mai apareti cate unu.
Pe tine te credeam om serios, de-acum am dubii pt ca poligonul ala il stiu la detaliu.
I-am apucat si pe cei de la inceputul anilor 90, catane batrane, care prinsesera pregatire serioasa si in comunism (da, se facea, inclusiv curs in strainatate), atunci fusesera infiintata si o cp PM, numai cu sportivi, aia au facut ordine printre valutistii care aveau crize de personalitate la Aro (e un hotel), i-au batut bine odata si au incheiat definitiv subiectul.
L-am apucat si pe Cristinel cand era mai mic, un ingamfat dobitoc dpmdv, dar foarte pilos si tenace in datul din coate, a si capatat o functie prin M100 pt cate servicii a facut diversilor.
Tirul dinamic, btw, a aparut la Acvila, MApN nu a bagat asa ceva la prima strigare. Nu exista nici la DIR, se antrenau in special reflexele in diverse scenarii, scos arma din toc cu double tap (a fost o vreme moda asta), dar nu cu tot felul de floricele de “Vandami” si cu alergat bezmetic sa scoti viteza.
Trageri la Cheia NU se faceau in stil dinamic, sa ai nevoie de tot felul de tinte pop-up si alte porcarii la moda printre hipsterii airsoft.
Se faceau din miscare, cu totul altceva, dinamic deja devine un fel de “religie”, cu aderentii ei indeosebi civili, care numai asta considera optim.
Trageam si in peturi, dar nu in sedinte cu calificativ, doar pt “testare” si reglaj la arme. Si pt comparat PA cu PM. Ca munitia aia tre justificata, nu iei cand vrea muschiu tau.
Erau alte lucruri, de baza, mult mai importante, care trebuiau sa fie invatate intai, nici macar perfectionate, ca la noi nu “se” existasera: deplasarea in misiune, “tactica”, ca la noi nu existau tehnici ori erau tot “urechiste”, se mergea ca oile pe poteca.
Se mai simulau diverse scenarii ipotetice, din afara regulamentelor, pt ca experienta 89 dovedise ca alea erau bune de aruncat. Dar chestii banale, nu spargeri in figuri, cum ai tu impresia. Si doar in poligonul de care am spus sau in Bv, nu aiurea-n tramvai, unde i se scoala unuia “sa intinda cabluri” de capu lui.
La Ciuc se infiintasera niste plutoane cu ceva idee de lupta urbana, autodidacti in mare parte, au introdus rapel de pe cladiri, deci alpinism urban.
Odata intrati in cladire, tactica era “nu sta in fata usii si arunca o grenada ofensiva in camera in care vrei sa intri”, atat, gela nu avea oricine si in rest nu stia nimeni macar linii de baza, daramite subtilitati gen slice the pie. Asta stiu de la un coleg de-acolo, se cam lauda
Da, sunt convins ca niste hipsteri airsoft le-ar intui rapid acum (rapiditatea in functie de viteza de download a retelei), numa ca atunci nu aparuse Youtube si nici nu avea oricine tel cu internet.
Și hai sa dau un exemplu concret de “tehnica” de “lupta urbana” din regulament comunist (nu era pt lupta urbana regulamentul, era doar o situație specifica asezarilor rurale/urbane), din vremea “dinozaurilor”: deschiderea unei uși se făcea de la distanta, cu o prăjină lunga (!!). Și se foloseau mult lumânările fumigene, in localitati, pt mascarea manevrelor.
Căm asta era nivelul comunist pe care l-am apucat la dinozauri și tot de la dinozaurii care apucaseră bine vremea aia au ieșit spartul cărămizilor si tot felul de tehnici de efect pt demonstrative (aia cu desant din elicopter pe mașina, in mers, era maxima).
Prin anii 90 veniseră niste casete video cu exerciții pt instrucție, de la englezi, deci pe linie oficială, exerciții explicate metodic, cu scheme, de acolo mai făceau unii specializati, dar nu era practica generalizată, la noi lupta urbana era și inca este foarte empirică.
MApN avea înainte de 89 pregătire “contraterorista” doar in subunitățile anti-infractioniste, anumite subunități de cercetare care alergau după dezertori. Și acolo făceau chestii banale pt ziua de azi,dar mult mai avansate comparativ cu restul.
In rest 404 și 4 cp cc în dispozitiv (aka “diversiune”), care mai băgaseră prin anii 70 pregătire comuna cu USLA, dar nu aveau echipament și armament pt lupta urbana, nici măcar Makarov și BB.
Plus un pluton misiuni speciale de la Rg 30, ei făceau și pe “badigarzii”, Rg 30 l-a păzit și pe Ceaușescu o scurta perioada când a fost ciufut că Direcția 5 fusese “găurită” de cercetași la o testare de vigilenta, avea niste meciuri cu Plesita sau care era atunci.
Tot Radu – cu supravietuirea, un alt subiect in care majoritatea au impresia ca e asa simplu ca la Bear Grylls ala.
Anumite unitati sunt mai experimentate, atat pt ca au pregatire de foarte multa vreme dpdv istoric pe teme de-astea, deci se poate vb de traditii, cat si pt ca au militari de la tara, mult mai familiari ca cei de la oras cu asa ceva.
Traditional, VM-ul si cercetarea puneau accent pe “trai in conditii de izolare” din anii 60. Suman, care a scris si carti publice pe tema, era un teoretician si chiar practician foarte cunoscator in domeniu (desi nu prea il avantaja fizicul). A fost si la Bv.
Izolarea asta insemna ca subunitati sau unitati mari, chiar batalioane, sa fie obligate sa lupte fara sa fie aprovizionate, perioade mai lungi de timp, deci se gospodareau si aprovizionau cum puteau.
Aveam si machete de-alea comuniste cu diverse tipuri de focuri (in practica inutile), capcane (astea compilate dupa cele facute de braconieri), tipuri de adaposturi, o intreaga aflare in treaba vasta, zic asta pt ca nu le folosea nimeni, baza in situatii de-astea era “aprovizionarea” din diverse curti/magazine satesti, in caz ca existau, eventual cu niste bani dositi.
In paraul ala din chei nu am vazut urma de peste si intr-o duminica am fost cateva ore pe curs cu un coleg, or fi fost, nu stiu pe nimeni sa fi dat macar, daramite sa “supravietuiasca” cu asa ceva.
Oricum, temele de “supravietuire” nu se faceau acolo, Predealul o fi facut, habar n-am, ei veneau cu tot “kit-ul” pregatit deja din unitate pt “expozitie” cu public in Chei, nu se apucau pe loc sa improvizeze, iar zic din vazute acolo, nu din auzite, compilate pe youtube sau citite.
Era ceva peste in helesteu in poligon, mai era cate unu cu undita ocazional, duminica, veneau cei din Predeal cu masinile la un gratar, stateau la mesele de-acolo la “iarba verde”.
La supravietuire, pana la capcane si dat la peste fara undita, e cu totul alta baza, chestii mult mai usor de facut rost prin paduri si pe ogoare, dar bineinteles nu iarna.
PS: aia cu “arma legata de copac” e buna, nu mai intreb de ce sa nu vanezi cu ea, daca tot o ai, ca lucrurile simple nu sunt evidente in scenarii de filme.
Xv
Nu stiu cat stii tu din poligonul ala, sunt sigur ca stii poligonul de alpinism dar eu iti spun sigur ca in anii 2000 s-a tras cum am spus eu putin mai sus, ti-am descris si locul si daca mai ajungi vreodata pe acolo e foarte posibil sa mai discerni inca locasurile alea de tragere, acu ceva ani mai erau vizibile cand am fost acolo.
Nu stiu ce ai inteles tu din ce am spus eu, dar ca sa fim siguri, dupa cum am spus ma lasa rece ce crede cineva despre ce am spus eu sau despre mine, nu caut confirmare ori ceva de genu, doar a venit vorba tangential si m-ai starnit apoi, dar nu consider ca am facut cine stie ce chestii iesite din comun atunci, nu inteleg ce ti se pare asa nemaipomenit. Ori poate nu-ti vine a crede ca nu stii fiecare amanunt despre orice
Poate nu am explicat suficient de detaliat, sau n-ai inteles tu ce am zis, asa ca o sa mai repet (desi pare irelevant oricum). Tragerea (dupa ureche, improvizata sau cum vrei sa-i zici tu) se desfasura asa. Trageai din locas, apoi te deplasai spre o noua pozitie de tragere in teren, apareau iarasi tintele, te opreai, luai o pozitie de tragere la alegere (culcat, din genunchi etc), felul focului la alegere (foc cu foc sau foc in serii scurte, trageam cu PA md 86 care dupa cum bine stii are pozitia de foc in serii, de trei boabe, la pozitia de jos a selectorului de foc), si trageai iarasi. Tintele cadeau avansai iarasi si urcai putin in panta, si tintele apareau din nou, se repeta povestea. Aveai permisiunea sa tragi in tintele de langa daca colegul reincarca sau terminase deja munitia
Ideea era (pe langa ca tre sa dobori tintele) sa ai grija sa fii cat de cat in linie cu camaradu de langa si sa ai grija cum manevrezi arma (sa nu o indrepti aiurea etc, mai ales daca faceai reincarcarea). Tintele erau la diferite unghiuri in coasta, nu erau in plan drept, nu se stiau dinainte distantele ori pentru cat timp apar.
Cand s-a facut evaluarea si certificarea batalionului ca “batalion NATO”, ca atunci intram si noi in NATO (cred ca a fost primul batalion din tara, treaba cu FRR si toate alea etc, sigur stii si asta, hmmm) s-a facut o tragere cumva similara in poligonul mare de la Cheia (a venit un desant de la Bucuresti de la Statul Major, plin de colonei si generali, era un colonel de acolo care controla tintele din foisorul ala de comanda din Cheia de ex, din cate imi amintesc).
S-a tras cu grupa, tot asa, din locase, apoi salt inainte pe alt aliniament, tragere la alegere, apoi o parte din grupa executa foc de acoperire iar cealalta parte ne-am mutat prin spatele lor in flanc, am luat pozitie de tragere si am preluat de la ei focul de acoperire, in timp ce ei se mutau prin spatele nostru pe alte pozitii in timp ce tintele se ridicau tot asa, aleatoriu.
Tactica asta se practica “la rece” si cu munitie de manevra si la antrenamente si in aplicatii, inclusiv la alea mari, cand plecam cu tot calabalacu de la Predeal si cei de la Curtea de Arges sau Campulung plecau de la ei, faceam fiecare tabara si apoi ne intalneam undeva la mijloc in munti si ne “luptam” cu ei pentru diferite cote (se trimiteau inclusiv echipe de cercetare, se camuflau taberele, pct de observare si comanda), erau arbitrii care decideau cine a castigat, etc. (bineinteles noi castigam de obicei pentru ca eram mai buni hehe). Era vorba de teren muntos, teren deschis, chestii d-astea
Nu stiu cum ai ajuns tu de la astea la antitero, hipsteri airsoftisti, lupte urbane, Acvila, ma depaseste putin.
Ca “lupte urbane” ce am prins, tin minte ca am vazut un manual militar american, pe care cineva cu multa minte si multa bunavointa l-a tras la xerox. Erau acolo inclusiv desene, tin minte ca m-a mirat putin ideea lor, ca cel mai bine curati o cladire incepand de sus de la ultimu etaj (treaba era ca in primul rand sa ajungi direct sus, daca imi amintesc bine foloseau inclusiv scari), era mai usor asa sa “flush out the enemy” (cum s-o traduce mai bine la noi) din pozitia aia, inclusiv cu grenade in casa scarilor etc. Acolo am vazut prima data si cum se intra intr-o incapere, primul om acopera coltul din dreapta, apoi urmatorul ala din stanga, apoi urmatorul mijlocul dar nu sta in cadrul usii. Prima data se arunca o grenada in incapere samd (din nou, chestii strict militare, nu anti tero samd). Astea insa nu erau chestii pe care le exersam la greu, mai faceam din cand in cand exercitii, iarasi sunt sigur ca stii ca undeva pe drumul de la batalion (si centrul de pregatire VM) spre Dihamul militar sunt niste depozite vechi, abandonate, acolo ne mai antrenam. Mai era o stana semi abandonata (atunci, acum nu stiu daca mai exista), desigur goala iarna, undeva de la Dihamul militar spre Poiana Izvoarelor (sper ca imi amintesc bine, sunt ceva ani buni de atunci) unde ne mai “jucam” un pic asa cand se faceau taberele de iarna.
Despre Cristinel, banuiesc ca te referi la Cristinel Cernea? Intr-adevar, era unu mic si al dracului, cum se zice (si dpdv pozitiv si dpdv negativ), si care a fost unul din comandantii batalionului la un moment dat atunci (si apoi al brigazii, cred, eu eram deja plecat la momentul ala), dupa Vatamanu (Dumnezeu sa-l ierte, am auzit ca a murit acum ceva ani). Nu am fost la nivelul la care (ori la nivelul tau, cum implici) sa cunosc toate dedesubturile dar pot sa te cred pe cuvant (ca era arogant si dobitoc si pilos, cel putin arogant pot sa confirm), cat de cat, despre el. Oricum, sa mai dau din “casa”, sotia dansului era bibliotecara batalionului (banuiesc ca stii si asta) dar mie intotdeauna mi s-a parut o doamna deosebita (pe vremea aia mai citeam si eu carti destul de des, sper sa reinvii obiceiul, si o mai intalneam asa).
Mie mi-a parut rau de generalul Bucaciuc (sigur l-ai prins din ce zici), daca zvonurile erau adevarate. A fost un general adevarat, si ca aspect (inalt, lat in spate, fara un gram de burta, l-am intalnit inclusiv in aplicatii cu casca aia israeliana de kevlar in cap, intr-o cabina de DAC pe o panta de munte, prin noroaie) si ca pregatire (studii in Germania daca imi aduc bine aminte, comandant al brigazii, venea la inceput de an in fiecare an la Predeal sa deschida noul an de instructie si sa ne salute, era zapada pana la p..a cum se zice si frig de crapau oasele si el era la bereta si ne tinea un discurs si ne saluta pe platou acolo unde stateam aliniati, parca iti era rusine sa nu te simti si tu militar si respectat cat de cat. Apoi l-au avansat la Bucuresti pe nu stiu ce functie si l-au “mancat” aia de a trecut in rezerva la scurt timp, era prea bun si prea pus pe treaba pentru ce serparie era acolo dar repet, astea sunt zvonuri ce le-am auzit atunci, sunt ani multi de atunci.
Despre politia militara din anii 90 si bataia cu valutistii de la Aro am auzit, evident (eram inca prea mic, nu aveam treaba cu armata atunci dar intamplarea cred ca a aparut inclusiv in ziarele din Brasov). Valutistii si-au luat bataie intr-adevar, si mai apoi (sau inainte) au avut un fel de razboi civil si cu interlopii din Noua, pe atunci cel mai rau famat cartier al Brasovului (nu ca le-a pierit samanta nici acum), a fost iarasi un eveniment deosebit in oras (zeci de oameni implicati de fiecare parte). Anii 90 (si partial anii 2000) au fost un fel de “vestul salbatic” si epoca romantica
Xv
In continuare, ca vad ca ai mai postat ceva
Pestisori din paraul ala s-au prins, cu o perdea luata de la o fereastra din unitate, pusi apoi pe o tabla peste foc si rumeniti.
In poligon la Cheia am vazut (eu nu sunt mare pescar, nu m-a pasionat niciodata) colegi care au prins pastrav cu undita artizanala, bat rupt dintr-un tufis si cu fir facut din ata de papiota (din aia de cereau unii comandanti sa ai la bereta hehe, verde sau cel mult neagra, dar verde in principal) si ac de cusut indoit. Nu la foisorul ala din mijlocul lacului, ala era un loc fain de odihna si de baut berea aia de zici tu. Ne-am plimbat si pe lac cu barca gonflabila cu vasle (si automat vesta aia gonflabila, alba, segmentata) si tot acolo am prins broaste. Am vazut atunci si sadici care le umflau cu paiul, dar picioarele taiate si jupuite nu aratau rau (nici la gust)
Sigur ca nu supravietuia un batalion in mijlocul padurii cu cativa pastravi prinsi intr-un parau (erau niste momeli naturale pentru aia, ceva numit cascarabeti sau ceva de genu, niste viermisori micuti care stateau intr-un fel de tub facut ca din scoarta de copac, la marginea paraielor) ori cu o plasa de ciuperci.
Capacanele de care zic nu erau pentru vanat, erau pentru inamic. Poti face si pentru vanat si pentru inamic, gropile alea cu tepi inauntru de ex, (mai sunt unele cu laturi exclusiv pentru vanat), prinzi si caprioara sau mistretu si inamicu. Dar ce am zis eu erau in principal pentru inamic, pot sa-ti descriu cum functiona capcana cu arma aia daca vrei, desi nu cred ca e cazul.
Domnul colonel Suman a scris mai multe carti, am si eu vreo doua mai ales ca era cumva obligatoriu sa le cumperi, mai mult sau mai putin (adica iti bateau obrazul daca nu, desi nu te fortau direct). A avut si una cu supravietuirea, dar multe erau cu istoria armei VM, a brigazii, a batalionului, samd. Era foarte determinat si bine informat totusi, si acum chiar pot sa-l respect pentru asta desi atunci imi roteam ochii-n cap cand veneau sa-i cumparam vreo carte
A regizat inclusiv un film scurt cu un atac pe timp de iarna, pe munte in padure, pe schiuri, asupra unei mici tabere inamice, e foarte “romantizat” insa si un pic nerealsit, sa-i zic asa, cred ca mai exista pe Youtube, actorii fiind militari de la B 21.
@Xv
” … porcaria de DOCTRINA comunista, deci doctrina, alta mancare de peste, numita la sovietici “forta elanului de masa” sau asa ceva, folosea procedeul asta de a trage, de ex in ofensiva, dupa ce Gigel isi baga lopatica in centura sa ii apere inima daruitei Marioarei (deh, vestele erau foarte rare, la noi inexistente aproape), ataca in cadrul subunitatii cu strigate de “ura” si tragea ori de la sold, din alergare, cu parghia la foc automat, ori dupa scurte opriri, cu patul armei in umar, apoi nimicea inamicul din transeele apropiate cu “foc la gura tevii”, grenada ofensiva sau baioneta/patul armei.
Deci fix ca in WW2.
PSL-istul (si el cu baioneta!, deci lunetistu se ducea si cu baioneta fixata pe arma la atac, ca-n filmele cu prosti) elimina din spate servantii mitralierelor, Ag-urilor, comandantii din prima linie de pe directia de atac a subunitatii. Idem cel pe care picase beleaua cu pusca mitraliera, trebuia sa stea ceva mai in spate fata de “pistolari” (asta era denumirea, nu avea vreunul pistol). … ”
Lunetistu’vietii avea baioneta pentru autoaparare si pentru mici interventii genistice ( sapaturi , taiatul sarmei ghimpate etc ) si da , in ITAD se mentiona expres ca obligatoriu atasarea baionetei la AKM , deoarece muta centru de greutate in fata , pentru micsorarea dispersiei a loviturilor in tinta , in cazul unei epolari gresite . Denumirea luptatorilor denumiti pistolari provine de la echiparea cu pistol mitraliera AKM , acum e pusca automata 😉 deci sunt puscasi …